стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 березня

26 Березня 2022, 23:45
Depositphotos ОНОВЛЮЄТЬСЯ 13295
Depositphotos

Триває 31 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни Росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

На Донецькому та Луганському напрямку українські захисники відбили 7 атак російських окупантів. 

Про це інформує пресштаб операції Об’єднаних сил

«Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито 7 атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам».

Упродовж доби 26 березня сили оборони знищили 8 ворожих танків, 8 одиниць броньованої та 3 одиниці автомобільної техніки, а також один міномет окупантів.

22:40

Коротко. Війна. День 31. Відеодайджест від Генштабу ЗСУ.

22:35

Мелітопольський батальйон територіальної оборони здійснив успішну наступальну операцію, звільнивши Малинівку й Полтавку на схід від Гуляйполя

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація

«У результаті успішної наступальної операції силами Мелітопольського батальйону територіальної оборони разом із іншими підрозділами Сил оборони Запорізького краю були повністю звільнені від російських окупантів села Полтавка та Малинівка на схід від міста Гуляйполе», інформують в ОВА.

22:30

Ціни на пальне на АЗС зменшилися на 5-10 гривень після ухвалених раніше податкових змін, тепер уряд обмежив ціну на преміальне пальне, аби не допустити зловживань.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Раніше, 15 березня, Верховна Рада ухвалила закон, яким скасувала акцизи на пальне та знизила податок на додану вартість з 20% до 7%. Згодом Кабмін ухвалив постанову, що дозволила обіг пального «Євро 3» та «Євро 4», аби  залучити додатковий ресурс для потреб Збройних Сил.

Шмигаль зазначив, що вже наявні результат таких рішень: «Ціни знизились на 5-10 гривень, а пальне знову з’явилося на багатьох АЗС. Із Європи до України поїхали тисячі тонн пального».

22:20

У суботу гуманітарними коридорами було евакуйовано 5 208 людей, зокрема відбулася евакуація з Бородянки та сіл Київщини.

Про це повідомила міністерка ТОТ Ірина Верещук на своїй сторінці у фейсбуці.

«З 10 погоджених гуманітарних коридорів спрацювали всі. Всього евакуйовано 5 208 людей», зазначила міністерка.

На Донеччині з Маріуполя до Запоріжжя на власному автотранспорті дісталася за день 331 людина.

«Сьогодні нам нарешті вдалося довезти до міста Запоріжжя маріупольців, яких вчора евакуювали з Бердянська. Всі 4000 людей зараз вже в безпеці», – повідомила Ірина Верещук.

22:00

У Донецькій області українські захисники відбили 4 атаки російських окупантів, зокрема знищивши 5 ворожих танків і 6 БМП.

Такі дані повідомляє оперативно-тактичне угруповання «Схід»

Станом на 20.00, 26.03.2022 року, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» втрати ворога склали:

  • особового складу – до 60
  • танки – 5
  • БМП – 6
  • АТ – 1

21:50

Мер Славутича Юрій Фомічев у своєму відеозверненні заявив, що місто окуповане російськими збройними формуваннями.

«Славутич із сьогоднішнього дня в окупації. Ми стійко боронили наше місто. Три дні тому ми отримали ультиматум здати його без бою, але наші військові, Нацполіція ухвалили рішення відстоювати місто. Вони не могли по-іншому, вони військові, вони для цього і працюють».

Мер також розповів, що наразі з окупантами ведуться перемовини про можливість евакуації людей з міста. 

21:23

За даними мера Львова Андрія Садового, російські окупанти запускали ракети по Львову з окупованого Севастополя.

Про це йшлося на брифінгу Садового та голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького

«Ми не знаємо, якою є наступна ціль російських ракет. Які сьогодні вилітали з міста Севастополь. І які сьогодні дуже багато разів влучали – не тільки у Львів, але й в інші об’єкти нашої країни. Ми всі в однаковій ситуації.

Чим скоріше ми отримаємо якісну зброю і системи протиракетної оборони – тим більше безпечними будуть наші міста і громадяни».

20:25

У Харкові під російський обстріл знову потрапила ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів».

Про це інформує Державна інспекція ядерного регулювання України

«За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) 26.03.2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» в черговий раз потрапила під обстріли. Оцінити масштаби пошкоджень унеможливлюється із-за бойових дій, які не припиняються у районі розташування ядерної установки».

19:39

Тростянець, що на Сумщині, повністю звільнено від окупантів! Ворога вибили з міста, яке протягом березня було в окупації і використовувалось загарбниками як плацдарм наступу на Київ, Харків, Суми.

Наразі це найбільше місто, яке було звільнено українськими силами від тривалої окупації.

19:30

В результаті нових ракетних ударів по Львову завдано значних збитків об’єктам інфраструктури. Житлові будинки не постраждали, – Андрій Садовий.

Триває гасіння пожеж. 

На місцях працюють відповідні служби.

19:11

Андрій Садовий повідомляє про ще один ракетний удар по Львову. 

19:09

Українські військові успішно переходять у наступ у багатьох напрямках, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник:

Українська армія не лише обороняється. На дуже багатьох напрямках і в багатьох операційних зонах Збройні Сили України переходять в успішний наступ і відкидають противника.

Окупанти кидають техніку, якщо закінчується пальне, масово здаються в полон та навмисно вистрілюють усі боєкомплекти в хаотичному напрямку.

19:06

У Львові знову лунають вибухи. 

19:02

Внаслідок артилерійських ударів рф по селах Броварського району Київщини і Бучі загинуло троє та поранено шестеро мирних мешканців.

18:56

Оперативна інформація станом на 18:00 26.03.2022 щодо російського вторгнення:

Триває тридцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупанти продовжують ведення війни проти України.

Приховуючи реальні втрати особового складу та техніки, військове керівництво окупаційних військ намагається переконати власне населення у плановому досягненні всіх цілей поставлених збройним силам російської федерації.

У зв’язку з нагальною необхідністю поповнення втрат окупанти проводять заходи прихованої мобілізації та зняття техніки з довготривалого зберігання. Так, з метою доукомплектування окремих підрозділів 4-ї танкової дивізії зі складу 1-ї танкової армії, з тривалого зберігання було знято танки Т-72. За наявною інформацією техніка знаходиться у вкрай незадовільному технічному стані та розукомплектована.

Російські загарбники продовжують активне використання транспортної мережі республіки білорусь. Відмзначається зростання кількості повітряних перевезень військових вантажів з території російської федерації. Здебільшого, для перекидання ракет різних типів та боєприпасів, ворог використовує транспортні літаки Ан-124. Такий спосіб доставки обумовлений блокуванням залізничних шляхів на окремих напрямках.

Населення республіки білорусь не підтримує залучення власних збройних сил до війни, розвязаної російською федерацією проти України. Водночас, надання воєнної підтримки російській агресії та питання направлення білоруських підрозділів до України, лобіюється групою високопосадовців та генералів зі складу Ради безпеки республіки білорусь.

В населених пунктах Херсонської області фіксується посилення терору місцевого населення з боку окупантів. Здійснюють обшуки в будинках з метою виявлення учасників АТО/ООС, військовослужбовців, волонтерів та членів їхніх сімей. Мають місце численні факти викрадення жінок та катування місцевих жителів.

В окремих населених пунктах Чернігівської області окупанти здійснюють примусове розповсюдження так званої «гуманітарної допомоги» серед місцевого населення з метою створення пропагандистських репортажів російськими ЗМІ.

На тимчасово зайнятих територіях противник продовжує нарощувати систему блокпостів з метою перешкоджання переміщення місцевого населення.

Диверсійно-розвідувальні групи противника, що знаходяться на території Київської області не полишають спроб проникнення до столиці. Диверсанти переодягаються у цивільний одяг та використовуюють викрадені у цивільного населення автомобілі.

 

Ворог продовжує зазнавати втрат на всіх напрямках. Сили оборони методично нищать російських загарбників.

18:40

Окупанти блокували евакуаційну колону, яка їхала з маріупольцями з Бердянська до Запоріжжя. Надвечір 48 автобусів та колону з автівок врешті пропустили, – повідомили в Маріупольській міській раді.

 48 автобусів з людьми виїхали до Запоріжжя із Бердянська. Понад 3500 маріупольців вдалося евакуювати попри те, що російська сторона так і не пустила колону автобусів у сам Бердянськ, а потім понад добу тримала майже у полоні.

Зараз колона прямує до центрів підтримки у Запоріжжі. На людей вже чекає гаряча їжа, необхідна медична та психологічна підтримка, а також допомога у розселені.

18:37

На Вінниччині в полі знайшли та знешкодили уламки крилатої ракети «Калібр», яку збила українська система протиповітряної оборони.

18:35

Внаслідок обстрілу у Львові горить один із промислових об‘єктів, де зберігається паливо. Житлова інфраструктура не постаждала. 

На місці працюють всі відповідні служби. Про це інформує мер міста Андрій Садовий. 

 

«Прошу всіх залишатись в укриттях до відбою повітряної тривоги», – наголошує він. 

18:21

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк в ефірі телемарафону зазначив, що була загроза діяльності диверсійних груп, але наразі «ситуацію стабілізовано».

Також, за його словами:

  • в області противник намагається перегрупуватися та провести наступ на місто, захисники працюють активно над тим, щоб відтіснити ворога від меж столиці;
  • у Славутичі ситуація стабілізована, пропонується організація гуманітарного коридору з міста, інформація про загиблого місцевого мешканця перевіряється;
  • на Київщині організовано чотири гуманітарні коридори.

Посилену комендантську годину на Київщині вирішили не вводити, щоб не створювати «зайву соціальну напругу». 

18:18

Маріупольська міська рада повідомляє, що російські окупанти насильно вивезли лікарів та пацієнтів міської лікарні №1, а також людей, які ховалися там у підвалі від обстрілів. Відомо, що на території лікарні перебували приблизно 700 людей. Але скільки маріупольців депортували, точно невідомо, інформацію уточнюють.

18:05

У Херсоні чутно вибухи.

17:41

Міський голова Львова Андрій Садовий попередив про можливі повторні обстріли та попросив містян залишатися в укриттях. 

17:40

Правоохоронці обшукують у Києві квартиру близького друга Віктора Медведчука політтехнолога Михайла Погребінського. Відзначається, що Погребинський тримавалий час підтримує товариські стосунки із кумом президента РФ нардепом-втікачем Віктором Медведчуком.

У столичній прокуратурі УП підтвердили інформацію про обшуки, проте без подробиць.

16:45

У Львові пролунали потужні вибухи.

16:04

Волонтерам вдалося евакуювати кілька кенгуру з харківського екопарку.

Нині тварини перебувають вдома у рятівників, їх готують для подальшої евакуації, розповів Суспільному речник екопарку Олексій Костюченко. 

Вольєри з кенгуру неодноразово обстрілювали. Двоє тварин загинули. 

16:01

Станом на 26 березня у місті Чернігові залишилося менше половини мешканців, місто вщент зруйноване – легше порахувати цілі будинки, ніж зруйновані.

«Місто рознесене вщент. Простіше порахувати ті будинки, які ще вцілили. Вбито більше 200 мирних людей. Зараз приблизно у Чернігові перебуває 120-130 тисяч містян (з приблизно 285-290 тисяч, які були до війни – ред.) Міська влада на місці, всі працюють, підтримують наше військо. Ніхто місто здавати не збирається», – пряма мова міського голови Чернігова Владислава Атрошенка.

15:59

Ворог намагається вести штурмові дії на окремих напрямках на Київщині та активізовує діяльність ДРГ на території Києва, – голова ОВА Павлюк.

14:48

«Одна з найсильніших армій світу» виявилася збіговиськом мародерів і ґвалтівників.

Самі загарбники у телефонних розмовах з близькими прямо зізнаються, що вбивають мирних українців і роблять страшні звірства. Чому? Бо «люди дичают». Про це інформує СБУ.

Щоправда, назвати їх людьми язик ніяк не повертається.

Ось що у перехопленій СБУ розмові розповідає вояка з окупаційного війська РФ: «Тут люди уже дичают, не знают че делать иной раз: то с РПГ просто так еб*т, то 30-ку залпом въеб*т. В соседней вот деревне пацаны женщину взрослую изнасиловали и 16 летнюю девчонку».

Навіть самому загарбнику гидко від цього і він говорить, що ґвалтівників треба «расстрелять нах*й».

І на них обов’язково чекатиме покарання! Наші захисники зроблять усе можливе, щоб кожен рашист отримав його вчасно і в повному обсязі. Бо такі звірства ми не пробачаємо!

14:43

Збройні сили України знищили диверсійно-розвідувальну групу, яку окупанти намагались висадити на Одещині.

14:36

Жителі міста Славутич вийшли на вулиці, аби нагадати окупантам, у якому напрямку вони мають рухатись. Про це пише УП.

14:34

Техніка окупантів та їхні плани з захоплення України масово ламаються. Загарбники зрозуміли, що замість переможного маршу вони потрапили у пекло, тому намагаються прорватися у місце дислокації своїх військових частин. Та замість очікуваного відпочинку знову потрапляють на війну.

Про це свідчать нові розмови окупантів, які перехопила СБУ. 

Двоє загарбників на початку вторгнення в Україну воювали у складі одного військового підрозділу. Та на підходах до Чернігова шляхи розійшлися. 

Одному з них після втрати БМП вдалося через Білорусь прорватися до росії. Сподівався потрапити додому на перепочинок. Та не склалося: «Долбо*бы комбаты них*я обратно не отправляют. Колонну формируют и обратно на фронт», – скаржиться ординець.

І тепер вже ніхто не переймається укомплектуванням «новостворених» колон: «…пацаны есть без стволов там. Спрашиваешь: где твой автомат? – а его просто не выдали!»

14:25

Окупанти вдарили ракетою Точка-У по Лисичанську. У Сєвєродонецьку палають кілька будинків. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Крім того, через осбтріли знеструмлена шахта, в якій нині перебувають працівники.

13:55

Мер Славутича Юрій Фомічов заявив, що окупанти мають покинути місто після обіду. За його словами, росіяни планують заїхати в поліцію і військкомат та перевірити, чи ніхто не приховав зброю. 

«Після обіду вони повинні виїхати з міста геть. Залишать один блокпост і в місті їх не буде. Ми керуємо самі», — сказав Фомічов. 

13:35

Україна за 25 березня отримала рекордний обсяг гуманітарної допомоги — 10,3 тисячі тонн, повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко. Це у 1,5 раза більше, ніж Україна в середньому отримувала до цього.

А впродовж трьох останніх тижнів (4-24 березня) до України завезли 134,5 тисячі тонн гуманітарної допомоги. 

13:23

«Розконсервована» російська військова техніка повністю розкрадена, командир танкового полку – застрелився

Окупанти намагаються відновити втрати за рахунок техніки знятої з тривалого зберігання. Зокрема, на аеродромі в СМТ Клімове Брянської області (35 км від кордону України) противник розгортає ремонтно-відновлювальну базу (РВБ). Наразі ворожа РВБ намагається «поставити в стрій» значну кількість техніки, яка прибуває зі складів тривалого зберігання. Стан цієї техніки здебільшого вкрай незадовільний, що унеможливлює її повноцінне використання.

Одночасно створюються місця для зберігання техніки, виведеної з ладу на полі бою.

Загалом РФ часто зіштовхується з проблемою неможливості відновлення техніки після «розконсервації» зі складів. З бойових машин повністю розкрадено оптичні прилади та електроніку з вмістом дорогоцінних металів.

Зокрема, у 4 танковій дивізії РФ з’ясували, що з 10 «розконсервованих» танків лише один знаходиться в більш-менш працездатному стані. Решта – повністю розукомплектовані. Частина з них не має навіть двигунів. На даний час плани з передачі на фронт техніки, знятої зі зберігання фактично зірвано.

За наявної інформації – командир 13 танкового полку 4 танкової дивізії РФ – застрелився.

13:05

З харківського екопарку евакуювали вісьмох кенгуру різних видів — дорослих та дитинчат, повідомляє «Суспільне».

12:59

В Одеській районній раді фракція «Опозиційної платформи — За життя» вирішила у повному складі припинити свою діяльність, повідомив голова районної ради Віталій Барвіненко. До цієї фракції входили 18 депутатів.

12:53

Ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін дозволив нібито тимчасово використати гривню на окупованій території. Повідомляє УП, осилаючись на сайт бойовиків та указ Пушиліна.

«Приймати як засіб платежу від фізичних осіб та у випадках, передбачених цим указом, від суб'єктів господарювання поряд з готівковим російським рублем готівкову українську гривню».

«Документ» вказує приймати гривню як засіб платежу за курсом 2,5 рубля за гривню. Ціни на товари та послуги "тимчасово" вказуватимуться у двох валютах.

12:43

Оперативна інформація станом на 12:00 26.03.2022 щодо російського вторгнення.

Триває підготовка та переміщення додаткових підрозділів Східного військового округу на територію України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводить. Разом з тим, відмічається виведення з пунктів постійної дислокації підрозділів збройних сил республіки білорусь на полігони.

На Поліському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів, активні наступальні дії не здійснює.

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив. Ворог зосереджував основні зусилля на утриманні раніше зайнятих рубежів, зазнав втрат та відступив на окремих напрямках.

На Слобожанському напрямку ворог утримує раніше зайняті рубежі, здійснює перегрупування та нарощування угруповання військ з метою здійснення наступу на окремих напрямках. Продовжує ведення обстрілів міста Харків.

На Донецькому напрямку противник зосередив зусилля на утриманні зайнятого положення та підготовці до наступу, при спробах просунутись вперед успіху не мав, зазнав втрат. Продовжував спроби штурму міста Маріуполь, наносив авіаційні удари та здійснював артилерійські обстріли по об’єктах цивільної та військової інфраструктури. Намагався здійснити просування з метою зайняття центральної частини міста.

Основні зусилля противник продовжує зосереджувати на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, та підготовці до наступу на Сєвєродонецьк. На Авдіївському напрямку проводив штурмові дії та намагався розвинути наступ в напрямку населеного пункту Новобахмутівка, успіху не мав.

Підрозділами Сил оборони України відбито спроби штурму населеного пункту Новомайорське та наступу у напрямку на населений пункт Красногорівка. Противник успіху не мав, поніс значні втрати та відступив.

На Таврійському напрямку противник продовжує вживати заходів з посилення контролю над окупованими територіями. Проводить фільтраційні заходи, здійснює спроби впровадити жорсткий адміністративно-поліцейський режим.

Основні зусилля Сил оборони зосереджено на недопущенні просування противника у напрямках на Кривий Ріг, Запоріжжя та обороні міста Миколаїв, утриманні визначених ділянок морського узбережжя; охороні та обороні об’єктів критичної інфраструктури; звільненні тимчасово окупованих територій.

На Південнобузькому нарямку противник здійснював інженерне обладнання позицій та проводив артилерійські обстріли окремих підрозділів Збройних Сил України. Вживає заходів з відновлення боєздатності та поповнення запасів.

Ймовірно окупанти не відмовляться від спроб проведення наступальних дій, здійснення диверсій, нанесення ракетних та авіаційних ударів по важливих об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Силами оборони України проводяться заходи з оборони пунктів базування (морських портів) у Чорноморській операційній зоні.

12:22

Росіяни намагаються компенсувати втрати технікою, яку зняли з тривалого зберігання, повідомляє розвідка Міноборони України.

Зокрема, у четвертій танковій дивізії рф вирішили «розконсервувати» 10 танків зі складів, проте виявилось, що лише один з них перебуває в більш менш працездатному стані. Водночас командир 13 танкового полку 4 танкової дивізії взагалі застрелився.

За даними відомства, стан «розконсервованої» техніки здебільшого вкрай незадовільний. З бойових машин порозкрадали оптичні прилади та електроніку з вмістом дорогоцінних металів. 

12:20

На Харківщині ЗСУ переходять у контрнаступ, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

У напрямку Малої Рогані вже звільнили кілька населених пунктів, зараз там тривають бої.

«Тривають бої і на Ізюмському напрямку, там наші війська також тримають оборонні позиції», — йдеться у повідомленні

11:47

Як пише Бабель, місцеві жителі Славутича розповідають, що в місто зайшла колона військ рф. Їхня техніка зараз розміщена по околицях міста, самі вони ходять і обшукують будинки та перевіряють документи у жителів. На Центральній площі триває багатолюдний мітинг проти окупантів. Міський голова Юрій Фомічев також виступає на площі. Росіяни іноді стріляють у повітря поверх голів людей, щоб розігнати їх по домівках.

11:40

За наявною інформацією, окупанти запланували показову акцію: з Херсону збираються примусово депортувати в анексований Крим етнічних вірмен, азербайджанців та турків-месхетинців, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

11:37

У Києві та області знову посилюють комендантську годину.

Вона триватиме з 20:00 сьогоднішнього вечора до 7:00 ранку понеділка — 28 березня.

11:18

У Святошинському районі Києва відсутнє електропостачання — через обстріли окупантів у Гостомелі та Ірпені дві лінії відключено.

Аварійні служби почнуть огляд та оцінку пошкодження після завершення активних бойових дій, повідомляє КМДА.

10:53

Ситуація в регіонах України станом на 8:00 від ОВА:

  • Київщина

Вночі — повітряні тривоги по всій області. В Бучанському районі обстріли градами та ракетами Білогородської громади, Святепетрівське. Бої в Макарові, Ірпіні, Гостомелі. Активизуються ДРГ. Ворог намагається проводити ротацію. Славутич ізольований. В Броварському районі ніч пройшла тихо.

  • Чернігівщина

Чернігів мужньо тримає оборону. Ситуація в місті залишається складною.

  • Житомирщина

Повітряні тривоги вночі.

  • Кіровоградська область

Вночі були повітряні тривоги. В цілому ситуація спокійна і контрольована

  • Дніпропетровщина

Зранку — повітряна тривога. Загалом спокійно.

  • Сумщина

Вночі окупанти відводили велику частину військ на територію Росії. Був артобстріл передмістя Сум, інформація про постраждалих і руйнування уточнюється

  • Харківщина

Вночі продовжувалися обстріли Харкова окупантами зі зброї дальньої дії, чи є постраждалі, ще встановлюють рятувальники. По області тривають активні бойові дії в Ізюмському напрямку.

  • Запорізька область

В напрямку Запоріжжя окупанти намагаються вести штурмові дії, не полишаючи спроб нанесення вогневого ураження окремим підрозділам ТрО та ЗС України, але успіху не мають. Натомість російська армія має значну кількість поранених.

  • На Волині, Вінничині, Закарпатті, Львівщині, Рівненщині, в Хмельницькій області, Тернополі, Черкасах, Чернівцях, Івано-Франківську – спокійно.
  • Полтавщина

Ніч минула відносно спокійно. Вчора та зранку суботи — повітряні тривоги

  • Луганщина

Усі міста — українські, але усі під постійними обстрілами,  у Рубіжному та Попасній бої у середмістях.

  • Донеччина

Інтенсивні обстріли Мар'їнської громади. Зруйновано понад 30 приватних будинків. Поранено троє, одна дитина загибла.

Обстріли Авдіївки також не вщухають.

Є багато руйнувань. Двоє поранених, серед них одна дитина. По Авдіївській промзоні окупанти застосували фосфорні боєприпаси. Станом на ранок інформації щодо постраждалих немає.

Маріуполь — у блокаді. Все місто окупанти не контролюють, лише окремі квартали. Місто бореться.

  • Миколаївщина

Уночі на території усієї області оголошувалась повітряна тревога. Однак ніч була відносно спокійна

  • Херсонщина

На Херсонщині тривають гучні вибухи у районах, які знаходяться біля Миколаївщини та Дніпропетровщини.

  • Одеса

Вночі — одна повітряна тривога.

10:34

Ірина Верещук розповіла про роботу гуманітарних коридорів на 26 березня.

Погоджено 10 гуманітарних коридорів:

Донецька область:

з міста Маріуполь до міста Запоріжжя на власному автотранспорті.

Через блокування автобусів на блокпостах окупантами, централізованої евакуації маріупольців сьогодні не буде

 Київська область:

  •  з села Плесецьке до міста Фастів;
  • з села Северинівка до Білогородки;
  •  з міста Бородянка до міста Біла Церква;
  •  з сіл Червона Слобода, Рожев та Синятки до міста Біла Церква.

 Луганська область:

  • з міста Рубіжне;
  • з селища Нижнє;
  • місто Лисичанськ;
  • з міста Попасна;
  • місто Сєвєродонецьк;
  • місто Гірське.

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога будуть відправлені з міста Бахмут.

10:30

За останньою інформацією мер Славутича Юрій Фомічів викрадений російськими загарбниками. Міська рада у повному складі продовжує свою роботу. 

Про це пише Бабель.

Російські окупанти вторглися в місто Славутич та захопили міську лікарню. Про це повідомляє голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

Жителі міста вийшли на проукраїнський мітинг з національною символікою. Вони збираються на головній площі та скандують – «Славутич – це Україна», «Слава Україні». 

Розгорнуто великий державний прапор. Окупанти відкрили вогонь в повітря. Кидають світлошумові гранати у натовп. 

Але жителі не розходяться, навпаки їх стає більше. Люди почали рух до захопленої лікарні.

10:00

У Херсоні не працює радіо у діапазоні FM. Місцеві жителі повідомляють, що зараз транслюються лише російські радіоканали.

09:35

У Генштабі ЗСУ показали ще один нещодавно знищений російський літак, який тепер «прикрашає» українські поля.

09:23

Славутич – це Україна. Люди вийшли на проукраїнський мітинг. Подробиці згодом, – Славутицька міська рада.

08:42

У Миколаєві через необережне поводження з боєприпасами загинула жінка та травмувався чоловік.

Чоловік знайшов снаряди за містом. Він завантажив їх в багажник, а коли почав зі знайомою вивантажувати – боєприпаси здетонували, повідомили у нацполіції.

08:22

«Ситуація залишається напруженою» — у трьох районах Сумщини: Конотопському, Охтирському та Сумському — активні бої. 

Голова облдержадміністрації Дмитро Живицький додав, що тривають воєнні дії у Тростянецькій громаді, продовжується обстріл передмістя Сум та бомбардування Охтирки.

07:10

25 березня на Луганщині та Донеччині відбито дев’ять атак ворога. Українські захисники знищили 8 танків, 17 одиниць броньованої та 11 одиниць автомобільної техніки противника. 

Загальні втрати загарбників склали до 170 осіб, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 ворожих літака та 3  безпілотники типу «Орлан-10».

Упродовж доби росіяни обстріляли Сєвєродонецьк – цілили по продовольчих складах , Рубіжне, Лисичанськ, Золоте, Щедрищеве. Пошкоджено 10 житлових будинків. Це 4 багатоповерхівки та 6 приватних. З-під завалів евакуйовані 7 осіб, ще троє людей загинули.

07:05

Впродовж тижня гуманітарними коридорами вдалося евакуювати 37606 людей.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він назвав напрямки гуманітарних коридорів і кількість врятованих людей:

Запорізька область — 699 людей

Київська область — 9 488 людей

Маріуполь — 26 477 людей

Луганська область — 972 особи

06:50

Оперативна інформація станом на 06.00 26.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України, інформують у Генштабі ЗСУ.
На окремих напрямках ворог не полишає спроб ведення штурмових дій, здійснює авіаційні нальоти та намагається нанести вогневе ураження окремим підрозділам Збройних Сил України. Успіху не має.
Окупанти продовжують вживати заходів з метою відновлення боєздатності своїх підрозділів, поповнення боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів з метою підготовки до відновлення наступальних дій. Під час комплектування підрозділів, що мають суттєві втрати під час ведення бойових дій з силами оборони, внаслідок браку кваліфікованих кадрів, противник здійснює комплектування особовим складом з низькими моральними якостями та особами схильними до зловживання наркотичними речовинами і алкоголем.
Ворог здійснив розгортання практично всіх підрозділів росгвардії, які дислокувалися на тимчасово окупованій території АР Крим та у окремих районах Херсонської, Запорізької та Донецької областей, з метою придушення спротиву мешканців Херсона, Генічеська, Бердянська та в окремих районах міста Маріуполя.
Окупанти намагаються активізувати діяльність диверсійно-розвідувальних груп на території Києва з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки, порушення системи державного та військового управління.
Це пояснюється неспроможністю швидко поповнити втрати, здійснити належне перегрупування і застосування військ для підтримання необхідного темпу ведення бойових дій та досягнення кінцевої мети війни.
З врахуванням високого рівня безповоротних та санітарних втрат збройних сил російської федерації та залучення до бойових дій військовослужбовців строкової служби, проведення весняної призовної кампанії 2022 року, яка розпочинається 1 квітня цього року, може стати проблемною.
До того ж, проглядається тенденція різкого зниження кількості контрактників у співвідношенні до строкової служби. Таким чином, погіршення соціальної складової внаслідок міжнародних санкцій та втрати в ході війни у найближчі тижні ймовірно загострять проблему комплектування російського війська якісним персоналом.
Крім того, техніка що надходить зі складів зберігання та арсеналів до окупаційних підрозділів, що намагаються відновити боєздатність, перебуває у незадовільному технічному стані внаслідок недбалої попередньої експлуатації та тривалого зберігання.
Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на визначених напрямках, проводить стабілізаційну операцію, виконує завдання територіальної оборони.
Так, угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує відбиття наступу противника, нанесення йому вогневого ураження та утримання раніше визначених оборонних рубежів.
На Донецькому і Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито всі ворожі атаки та завдано суттєвих втрат російським загарбникам. Українськими воїнами знищено 8 танків, 17 одиниць броньованої та 11 одиниць автомобільної техніки противника. Втрати загарбників у живій силі склали близько 170 осіб. Підрозділами протиповітряної оборони збито 3 літаки та 3 БПЛА ворога.
Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу знищило 12 повітряних цілей ворога (3 літаки, 3 БПЛА, вертоліт та 5 крилатих ракет). Ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів завдала нищівних ракетно-бомбових ударів по колонах техніки та скупченнях військ окупантів.

06:30

В Житомир потрапила ворожа ракета, досягнувши військової мети, через двох навідників, наразі їх затримали.

Про це повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, у затриманих вилучили фото об'єкта, по якому вдарила окупанти.

«Відразу після ракетного удару зловили двох людей, у яких були фотографії об'єкта з усіх боків. Обережно, дивіться, хто навколо вас. Ситуація така, що дуже багато людей, давно підкинутих в місто, чекають цей «русский мир», – сказав мер міста.

06:25

У Мелітополі окупанти почали полювання на тих, хто не хоче підкорятися російським загарбникам, повідомили в Запорізькій ОВА.

Так, представники російської комендатури міста збирають голів ОСББ та пропонують повідомляти про те, «де живуть фашисти». Під поняття «фашисти» підпадають всі, хто не погоджується, що Мелітополь – це Росія, зберігає чи демонструє прапор або герб України, а також ті, хто вважає українську владу єдиною легітимною.

06:10

Радник міністра оборони України Маркіян Лубківський в інтерв'ю CNN заявив, що ПВК «Вагнер» мала вбити президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. За його словами, змову підтвердили українські спецслужби та спецпідрозділи, які охороняють президента.

05:15

Українська ППО істотно обмежила пілотовані польоти Росії, тому країна-агресор планує використовувати більше безпілотників.

Про це повідомила британська розвідка, опублікована у Twitter Міноборони Великої Британії.

«Надійна українська ППО майже повністю обмежила пілотовані польоти за межі їхньої лінії фронту, тому РФ, швидше за все, була змушена замість цього використовувати більше БпЛА. Ймовірно, це призводить до збільшення попиту на ці активи і їх виснаження», – пише розвідка.

04:25

ЗСУ взяли в полон снайперку «Багіру», яка розстрілювала українських полонених на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, повідомляє інформагентство Міністерства оборони АрміяINFORM.

03:35

Окупанти у місті Мелітополь Запорізької області планують проведення проплаченого мітингу на підтримку «російської влади».

Про це інформує Запорізька ОВА з посиланням на дані СБУ

«Окупантами РФ заплановане проведення о 8:00 26 березня на центральній площі міста Мелітополь проплаченого мітингу, спрямованого на підтримку «російської влади», йдеться у повідомленні.

Відомо, що обіцяна оплата за участь – 1200 рублів. Усім охочим «підзаробити», тим самим зраджуючи власну Батьківщину, необхідно буде тримати російський окупаційний прапор та «щиро» радіти на відеокамери».

02:22

Ворог знову бомбардував місто Охтирка.

Про це у своєму відеозверненні повідомив голова Сумської ОВА Живицький.

«Надалі ситуація лишається напруженою. Надалі продовжуються бої. Це Конотопський район – активна фаза… це Охтирський район, це Сумський район…На жаль, Охтирка зазнає дуже серйозних втрат».

02:10

За добу 25 березня ЗСУ знищили три ворожі літаки, три безпілотники типу "Орлан-10", один вертоліт  на стоянці і щонайменше п’ять крилатих ракет, інформує командування Повітряних Сил ЗСУ у фейсбуці. Також ударна авіація Повітряних Сил  завдала ракетно-бомбових ударів по колонах техніки, скупченню військ та логістиці росіян.

01:33

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення загинули 54 залізничники, повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

01:10

Увечері 25 березня у Чернігівській області росіяни обстріляли колону з цивільним населенням, в якій перебували іноземні журналісти та спеціальний кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко

«Спершу почали стріляти зі «Смерчу», потім з артилерії калібром 122 мм, далі підключився міномет і на фінальному етапі танк. Усе це тривало не менше ніж півтори години. Зараз я перебуваю під крапельницею в надійних руках. Лікарі сказали, що рана на 5 балів. Це означає, що все буде нормально — мені дуже пощастило», — розповів Цаплієнко.

00:30

Оперативна інформація станом на 24:00 25.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершується тридцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Протягом поточної доби суттєвих змін в тактиці дій противника не відбулося. Ворог зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, перегрупуванні та посиленні наявних підрозділів, завданні ударів засобами артилерії та авіації як по військових об’єктах, так і по об’єктах цивільної інфраструктури.

Як особливість слід відзначити переміщення додаткових артилерійських підрозділів до кордону з Україною (дані уточнюються).

Крім проведення наземної та повітряної кампаній, ворог намагається продовжити здійснення підготовчих заходів до запровадження в обіг російських рублів на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей замість гривні. У Харківській області противник здійснює обмеження пересування цивільного населення за рахунок встановлення мережі блокпостів.

Окупанти не полишають спроб придушити спротив мешканців Українських міст Херсон, Генічеськ, Мелітополь, близько 90 % населення яких налаштовані проти російських загарбників, із залученням підрозділів росгвардії.

Щодо дій ворога на окремих напрямках.

На Волинському напрямку наступальних дій противник не проводив. Залучення окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь до агресії проти України залишається ймовірною.

На Поліському напрямку ворог продовжував здійснювати вогневий вплив на підрозділи наших військ в окремих районах.

На Сіверському напрямку противник зосереджував основні зусилля на утриманні раніше зайнятих рубежів. Продовжував укріплення своїх позицій та вогневий вплив на окремі підрозділи Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку, в районі міста Суми, основні зусилля зосереджував на закріпленні та утримані раніше зайнятих рубежів; в районі міста  Харків продовжує спроби блокування наших підрозділів та намагається проводити демонстраційні дії, наносить ураження інфраструктурі та оборонним об’єктам міста. Намагається наростити зусилля на напрямку на Ізюм за рахунок переміщення додаткових підрозділів та техніки.

На Донецькому напрямку противник продовжує перегрупування для відновлення наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Південнобузькому напрямку вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

 

Сили оборони України продовжують боронити Україну як на землі, так і в повітрі, поступово звільняючи її від російських окупантів.

00:11

На Полтавщині правоохоронці вилучили у місцевих мешканців 11 ворожих танків, які якимось чином опинилися у них після російського вторгнення.

00:03

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль: Упродовж 25—27 березня авансом нарахують пенсії у шести областях на загальну суму 8,8 мільярда гривень. Сьогодні кошти на виплату пенсій в Луганській та Чернігівській областях перерахували в банки. Завтра гроші на виплату пенсій авансом направлять у Сумську, Херсонську та Миколаївську області, післязавтра — у Київську.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024