стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 25 березня

25 Березня 2022, 23:36
Реакція світу на війну росії проти України 25 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5705
Реакція світу на війну росії проти України 25 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:36

Лідери країн Європейського союзу на саміті в Брюсселі погодили створення Трастового фонду солідарності з Україною.

23:12

Країни Європейського Союзу створять платформу для спільних закупівель газу, яка буде відкрита для членів Східного партнерства, зокрема й для України. Закупівлею газу займатиметься Єврокомісія.

21:21

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова відмовилась їхати в Будапешт на міністерську зустріч країн «Вишеградської четвірки» через спротив Угорщини у питаннях щодо допомоги Україні.

20:53

Президент США Байден в рамках дводенного візиту до Польщі зустрівся з президентом Дудою та представниками міжнародних гуманітарних організацій в Жешуві через війну в Україні.

19:47

Spotify остаточно припиняє діяльність в Росії. Про це повідомили міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та шведські ЗМІ. Раніше сервіс зупинив продажі преміум підписки для користувачів з Росії, а тепер повністю виходить з ринку.

19:11

Швейцарія 25 березня оголосила нові санкції проти РФ згідно з обмеженнями, застосованими за останніми пакетами санкцій Євросоюзу. Як повідомляє CNN, про це оголосила Федеральна Рада Швейцарії. 

Швейцарія заборонила експорт товарів для російського енергетичного сектору та участь у компаніях, що діють у цій сфері, надання їм позик чи інших фінансових ресурсів; заборонила імпорт російського заліза та сталі, у тому числі через посередників, експорт до росії предметів розкошу та обладнання для морської навігації. У фінансовому секторі заборони стосуються транзакцій з певними держпідприємствами тощо. 

 

У той же час Федеральна Рада вирішила дозволити певні винятки з фінансових санкцій «з гуманітарних міркувань», пов’язані з роботою гуманітарних організацій. 

Також Федеральна Рада заявила, що вирішила не наслідувати рішення ЄС про призупинення трансляції продуктів пропагандистських російських телеканалів, зокрема Sputnik іRussia Today.

18:07

Ювелірна Компанія Tiffany & Co. заявила, що припинить купувати діаманти, видобуті в росії, через її агресію проти України. Tiffany є другим великим ювелірним підприємством у США, яке відмовляється від поставок дорогоцінного каміння з Росії. Про це пише BloombergQuint.

Однак заборона компанії поширюється на нещодавно видобуті дорогоцінні камені, а це означає, що російські діаманти все ще будуть доступні в їхніх магазинах щонайменше кілька місяців. Tiffany також додала, що заборона поширюється на діаманти, які мають вагу 0,18 карат і вище.

18:04

Швейцарський виробник сантехніки Geberit припиняє будь-яку підприємницьку діяльність в росії. Про це йдеться у заяві компанії.

«Виконавча рада Geberit прийняла рішення негайно припинити будь-яку підприємницьку діяльність в Росії», – зявили в Geberit.

Geberit. продовжить платити зарплати 70 співробітникам російської збутової компанії.

«Подальший розвиток подій буде уважно відслідковуватися, а рішення щодо російського бізнесу буудть переглядатися на постійній основі», – додали в компанії.

Група Geberit, що працює у всьому світі, є європейським лідером у сфері санітарно-гігієнічних виробів. 

17:19

Літак президента США Джо Байдена приземлився в аеропорту поруч з польським Жешувом. Про це повідомляє RMF24, пише «Європейська правда».

Це перший візит Байдена до Польщі на посаді президента США, він триватиме два дні. У Жешуві Байден має зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою та американськими військовими 82-ї повітряно-десантної дивізії, які там базуються, і після цього летить до Варшави. 

26 березня відбудуться переговори з Дудою, після чого планується публічний виступ Байдена з промовою щодо України. Особистому приїзду Байдена до Польщі надають великої символічної ваги, з огляду на те, що це його перший візит до країни на посаді президента у час, коли в сусідній Україні йде війна. 

16:08

Прага перейменує одну з вулиць поруч з посольством росії на Героїв України, а один із залізничних мостів – на честь українського військового, що загинув у перший день повномасштабної війни. Про це повідомляє CTK.

З ініціативою виступила мерія 6-го округу Праги. Назву «Героїв України» пропонують надати частині вулиці Коронування (Korunovační) там, де вона проходить поруч з посольством РФ. Залізничний міст неподалік пропонують назвати ім’ям українського матроса Віталія Скакуна, який підірвав разом з собою Генічеський міст, щоб зупинити просування російської танкової колони.

В органах самоврядування зазначають, що перейменування не має викликати зайвих адміністративних проблем, тому що на цьому відрізку вулиці довжиною 150 метрів ніхто не проживає і не зареєстрований як юридична особа. 

Один з депутатів від партії експрем’єра Андрея Бабіша ANO, Ондржей Прокоп, розкритикував ідею як «дешевий піар-хід» замість того, щоб займатися реальними проблемами міста, а нинішня назва вулиці історично обгрунтована. У партії TOP-09 йому відповіли, що оригінальна назва нікуди не зникає, оскільки перейменовують лише відрізок вулиці. 

Присвоєння назв публічним просторам у Празі затверджується міською мерією. Пропозиції можуть подавати усі охочі. Їх обговорюють спершу  в окружних радах-меріях, далі передають на розгляд топографічної комісії, і якщо там немає застережень - у мерію Праги. 

Вулиця Героїв України, якщо зміни затвердять, буде розташовуватися поруч з площею Бориса Нємцова – так у 2020 році перейменували площу, на яку виходять ворота посольства РФ. 

14:08

Польща разом зі Словенією та Чехією підготували план дій з 10 пунктів, які ЄС має виконати, якщо він дійсно хоче припинити війну. Про це розповів прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у статті, опублікованій видання Politico, повідомляє «Європейська правда». 

  • По-перше, потрібно відключити всі російські банки від міжнародної платіжної системи SWIFT, інакше російська економіка адаптується до нових умов протягом кількох тижнів.
  • По-друге, потрібно запровадити єдину політику надання притулку для російських солдатів, які відмовляються служити злочинному режиму у Москві.
  • По-третє, потрібно повністю зупинити російську пропаганду в Європі. 
  • По-четверте, потрібно заблокувати російські кораблі в європейських портах.
  • По-п'яте, необхідно ввести таку ж блокаду автомобільного транспорту в Росію та з Росії.
  • По-шосте, потрібно запровадити санкції не лише щодо олігархів, а й щодо всього їхнього бізнес-середовища.
  • По-сьоме, потрібно призупинити видачу віз усім громадянам Росії, які хочуть в'їхати до ЄС – російський народ повинен зрозуміти, що він отримує наслідки через цю війну.
  • По-восьме, потрібно запровадити санкції проти всіх членів путінської партії «Єдина Росія».
  • По-дев'яте, потрібно запровадити повну заборону на експорт у Росію технологій, які можуть бути використані у військових цілях.
  • По-десяте, потрібно виключити Росію з усіх міжнародних організацій – не можна сидіти за одним столом із злочинцями.

Якщо це не зупинить війну, зазначає Моравецький, то треба йти далі. 

13:32

Нідерландський виробник фарб та покриттів Holland Colours припинить розвивати бізнес в РФ та Білорусі.

Про це повідомили на сайті компанії.

Компанія зупиняє весь розвиток ринку та бізнесу в Росії та Білорусі, але продовжуватиме продажі наявним клієнтам відповідно до санкцій ЄС.

«Я рішуче засуджую акти агресії та насильства, і я засмучений руйнівним впливом, який вони мають на український народ», – сказав генеральний директор компанії Коен Вінке.

«Дотримуючись чинних міжнародних законів і правил та поважаючи санкції, Holland Colors готова продовжувати співпрацю зі своїми існуючими клієнтами в регіоні. Розвитку нового бізнесу не буде. Holland Colors не має інвестицій в Росії, Білорусі чи Україні. Компанія продовжить уважно стежити за ситуацією», – додали в компанії.

12:45

Єврокомісія призначила 3,4 млрд євро для допомоги людям, що рятуються від цієї війни, і обсяг такої допомоги зростатиме надалі.
 
Про це під час спільного звернення до преси разом із президентом США Джо Байденом заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.
 

«Зараз більше 3,5 млн людей полишили Україну. Половина з них – діти. Кожен другий біженець – це дитина. І ця кількість буде зростати. Разом ми мобілізували масивні ресурси, щоб підтримати тих, хто став переміщеною особою в результаті конфлікту, як в Україні, так і в сусідніх країнах. На цьому тижні я оголосила, що Європейський Союз додатково виділить 3,4 млрд євро для цих цілей, і далі буде більше. Це демонструє нашу глибоку підтримку для України та її громадян», – наголосила президент Європейської комісії.

12:41

Президент США Джо Байден і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п'ятницю оголосили про створення спільної оперативної групи, щоб зменшити залежність Європи від російської нафти і газу.

Про це повідомляє Європейська правда.

Комісія під головуванням представників Білого дому та Європейської комісії має на меті знайти альтернативні поставки скрапленого газу та зменшити загальний попит на природний газ. 

Сполучені Штати працюватимуть над постачанням до Європи щонайменше 15 мільярдів кубометрів скрапленого природного газу в 2022 році в партнерстві з іншими країнами.

 

Залежність Європи від російського газу та нафти виявилася головною точкою спотикання в зусиллях Заходу покарати Москву за її вторгнення в Україну. У той час як США заборонили імпорт російських енергоносіїв, Європі набагато важче припинити такі постачання.

Група також працюватиме над скороченням викидів парникових газів шляхом скорочення викидів метану та використання чистої енергії.

12:37

У дипломатичному кварталі Фрогнер в Осло з’явилася Площа України.

Про це повідомив посол України в Норвегії В'ячеслав Яцюк.

«Віднині Фрогнер – дипломатичний квартал столиці Норвегії – має свою Площу України! Від імені Української держави та Українського народу, висловлюю щиру вдячність районній раді Фрогнера, Уряду міста Осло, українській громаді Норвегії та всьому норвезькому суспільству за це історичне рішення!» – написав В'ячеслав Яцюк.

12:30

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у відповідь критику президента Володимира Зеленського заявив, що його країна не змінить свого рішення щодо постачання зброї Україні і щодо санкцій проти російських енергоносіїв.

Про це, як повідомляє Європейська правда, він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами Сійярто, на саміті ЄС Зеленський повторив дві відомі вимоги українців: дозволити поставки зброї через Угорщину і водночас припинити закупівлю природного газу та нафти в Росії.

Він висловив розуміння, що для президента України найважливішим є український народ, але наголосив, що для керівництва Угорщини головне – це безпека угорського народу.

«Ми зробимо все, що в наших силах, щоб Угорщина не була втягнута у війну, тому ми не дозволимо поставки зброї через нашу територію. Ці вантажі були б військовою ціллю, яка підлягає знищенню, і ми не хочемо ризикувати життям і безпекою угорського народу», – заявив Сійярто.

Так само, за його словами, уряд Угорщини не дозволить, щоб угорський народ платив високу ціну за війну в Україні.

«Припинення поставок природного газу та нафти з Росії унеможливить постачання до Угорщини енергоносіїв, і водночас призведе до різкого зростання витрат. Тому ми і надалі не підтримуємо розширення санкцій на енергопостачання», – заявив угорський міністр.

Сійярто не став коментувати питання перспектив отримання статусу кандидата та членства в ЄС, хоча промова Зеленського була присвячена передусім цьому питанню.

12:14

Фінський оператор VR Group повідомив про скасування пасажирського залізничного сполучення між Фінляндією та росією поїздами Allegro з 28 березня.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Досі ми продовжували використовувати Allegro відповідно до офіційних інструкцій, і ціль полягала в тому, щоб забезпечити повернення фінів до Фінляндії. За ці тижні люди, які хотіли виїхати з росії, встигли залишити країну. 

Тепер, згідно з контролем держвласності, продовжувати експлуатацію Allegro більше недоцільно через санкції, тому ми тимчасово припинимо рух», – прокоментував Топі Сімола, директор з пасажирських перевезень.

10:54

Латвія розширила перелік осіб, яким заборонений в’їзд, за підтримку пропаганди і російської агресії проти України.

Про це повідомляє Європейська правда.

«За підтримку пропаганди війни та агресії проти України та відповідно до пункту 2 статті 61 Закону про імміграцію 6 громадян Російської Федерації внесено до списку небажаних для Латвії осіб, встановлено заборону на в’їзд до Латвії на невизначений термін. Список буде додатково розширюватися», – написав глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс у Twitter.

10:45

Колишній канцлер Німеччини і давній друг президента росії  Путіна Герхард Шредер засудив напад РФ на Україну, але звинуватив в ескалації конфлікту політичний провал Заходу.

Свою позицію політик озвучив на конфренції в Туреччині в четвер, повідомляє Європейська правда з посиланням на N-TV.

На думку колишнього канцлера Герхарда Шредера, до війни в Україні призвела політична невдача. Він зазначив, що після падіння Берлінської стіни та припинення біполярності між Радянським Союзом і США «ми не створили архітектуру безпеки, яка б відображала цю змінену ситуацію. І війна в Україні є одним із наслідків цієї політичної невдачі».

Шредера вважають давньою довіреною особою Путіна. Він, серед іншого, є головою наглядової ради російської державної енергетичної компанії «Роснефть». Президента росії у своїй промові Шредер не згадав. 

Шредер також зазначив, що за останні роки як росією, так і західними країнами було допущено багато помилок. Однак, на думку Шредера, інтереси безпеки Росії не виправдовують використання військових засобів. 

 

Шредер також сказав, що кожен повинен зробити все, що в його силах, щоб закінчити цю страшну війну. Він назвав позитивним той факт, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступає посередником. 

«Ми сподіваємося, що ця місія буде успішною», – заявив політик.

Шредер назвав санкції Заходу зрозумілою реакцією, але, за його словам, вони не повинні призвести до розриву політичних, економічних та соціальних зв’язків між Європою та росією. На думку Шредера, це основа миру та безпеки на континенті, тому він надалі робитиме свій внесок для підтримки цих зв’язків.

09:55

Голова комітету із закордонних справ Бундестагу, політик керівної СДПН Міхаель Рот закликав прискорити поставки зброї в Україну.

Про це він сказав в інтерв’ю RND, повідомляє Європейська правда.

«Тепер ми повинні ввімкнути турборежим для поставок озброєння», — сказав Рот.

«Тепер потрібно зробити все, щоб зміцнити обороноздатність і здатність України захищатися в довгостроковій перспективі, щоб переконати Путіна знайти дипломатичне рішення на переговорах», – додав він.

 

«Основна увага тут зосереджена на простих у використанні системах оборонної зброї, про які Україна постійно нас просить», – заявив політик.

Але, за його словами, ця зброя потрібна Україні негайно, а не через два місяці, сказав Рот. 

09:08

Міністерство економіки Німеччини має намір у 2022 році скоротити залежність від газу з росії з 55% до 30%.

Про це повідомляє Економічна правда.

Досягти зниження залежності німецький уряд розраховує за рахунок трьох терміналів з прийому зрідженого природного газу з танкерів, які орендують енергетичні компанії RWE і Uniper.

При цьому наголошується, що станом на кінець березня залежність ФРН від російського природного газу становила лише 40% замість колишніх 55%. Це стало можливим «через зміни у закупівлі газу». З 46 млрд кубометрів газу, які Німеччина щороку отримує з Росії, значну частину вже замінено на постачання зрідженого природного газу.

Також до цього часу Німеччина планує вдвічі скоротити імпорт російської нафти. Крім того, електростанції, що працюють на природному газі, планується замінити на вугільні. Від використання російського вугілля Мінекономіки ФРН розраховує відмовитись до осені цього року.

Зазначається, що до літа 2024 року Німеччина має намір досягти майже повної незалежності від російського газу.

09:00

Прем’єр-міністр Нідерландів вважає, що швидке приєднання України до Євросоюзу створює ризики для стабільності Західних Балкан.

Нідерландського прем’єра цитує Politico, повідомляє Європейська правда.

Говорячи після завершення саміту лідерів ЄС у ніч на п'ятницю, Марк Рютте розвіяв надії Києва на швидке приєднання до блоку

«Вступ до ЄС – це процес. Прискореної процедури вступу не існує. Якби ми це зробили, ми перетворили б процес приєднання на політичний процес, а цього не повинно відбуватися», – сказав він.

Рютте занепокоєний, що надання Україні привілейованої ролі для вступу в ЄС викличе серйозне розчарування серед інших країн, які хочуть приєднатися до блоку і вже довгий час перебувають в цьому процесі.

«Ризик такого прискорення полягає в тому, що стабільність на Західних Балканах може бути під загрозою, тому що є країни, які також хочуть (приєднання): Північна Македонія, Албанія. Це дуже чутливе питання», – сказав він.

08:57

Парламент Литви прийняв до розгляду два проєкти поправок до кодексу Адміністративних правопорушень, мета яких – прирівняти георгіївську стрічку та символи Z та V до нацистських та комуністичних символів.

Про це пише Європейська правда.

Депутати у четвер у першому читанні схвалили проєкт депутатів Моніки Ошмянскене та Лінаса Йонаускаса, згідно з яким георгіївську стрічку та символ вторгнення ЗС Росії в Україну Z прирівнюють до нацистських та комуністичних символів.

За їхнє поширення, використання на зборах та інших масових заходах чи іншого виду демонстраціях загрожуватиме штраф від 300 до 500 євро.

 

За проєкт у першому читанні проголосували 86 депутатів, 7 утрималися.

Парламент схвалив ще одну ініціативу – запровадження адміністративної відповідальності за використання та розповсюдження символів авторитарних режимів.

Цей проєкт презентувала депутат Пауле Кузміцкене. Вона запропонувала додати до таких символів георгіївську стрічку, символи Z та (або) V або інші елементи, що означають ці елементи та символи. 

За розповсюдження цих символів загрожує штраф у розмірі 300-700 євро, а юридичним та іншим відповідальним особам 600-1200 євро. Цей проєкт підтримали 82 депутати, 9 утрималися. Поправки, запропоновані Ошмянскене та Йонаускасом, парламент має повторно розглядати 19 квітня.

06:45

Президент США Джо Байден заявив, що хоче, аби росію виключили із G20, а натомість туди додали Україну. Про це пише 24 канал.

05:20

ЄС зобов’язується допомогти Україні у відновленні та створює Трастовий фонд солідарності, – пише Українська правда.

04:42

Японія запроваджує новий пакет санкцій проти 25 громадян росії, зокрема дітей політиків, а також 81 організації.

Санкції поширюються на авто- та суднобудівні заводи, а також виробників електроніки, – пише Україна 24.

04:38

Зростання цін на продукти у всьому світі, що зумовлене реакцією західних країн на війну в Україні, може спровокувати голодні бунти у найбідніших країнах. Про це в інтерв'ю британській газеті заявила гендиректорка Світової організації торгівлі Нгозі Оконджо-Івеала.

04:37

Франція вперше за 30 років вивела на бойове чергування одночасно три атомні субмарини, посиливши одну з них. Про це інформує Суспільне.

03:34

Польща не буде просити у ЄС гроші на українських біженців. Про це заявив віцепрем’єр польського уряду та лідер правлячої партії «Право і Справедливість» Ярослав Качинський.

03:29

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті по відеозв’язку з емоційною промовою, розповівши про загиблих в результаті брутального нападу РФ, а також нагадав, що реакція ЄС на дії кремля останні вісім років майже завжди була запізнілою та попросив лідерів ЄС не схибити з рішенням про схвалення пришвидшеного вступу до Євросоюзу цього разу.

Озвучив Зеленський і перелік держав, які не приховують проукраїнську позицію у дискусіях щодо вступу в Євросоюз: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словенія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Хорватія.

Окремо президент виділив Італію, яка спершу мала сумніви, але згодом, після виступу Зеленського у парламенті, прем’єр Італії Маріо Драгі заявив, що ЄС готує для України позитивні рішення.

Наступну групу з дев'яти країн президент виділив окрема, застосувавши щодо них також позитивні, але більш розмиті формулювання.

Країни, що зараховані до цієї групи, що не є чіткими прибічниками пришвидшеної процедури вступу України до ЄС, але проголосують «за» під час розгляду українських. До цієї групи увійшли Франція, Греція, Фінляндія, Мальта, Данія, Кіпр, Люксембург, Швеція та Румунія. Позиція останньої  країни особлива.

Ще шість держав, виходячи зі слів Зеленського, є проблемними. Однак Зеленський висловив впевненість, що зможе їх переконати.

«Португалія – ну практично... Нідерланди – за раціональних, тож, знайдемо спільну мову. Іспанія – знайдемо спільну мову. Бельгія – знайдемо аргументи. Австрія – разом з українцями для вас це можливості. Ірландія – ну практично», – прокоментував Зеленський.

Окремо – перед останньою у списку – Володимир Зеленський назвав Угорщину. Як відомо, останніми тижнями з уряду Угорщини пролунала низка антиукраїнських, неприйнятних заяв. Як наслідок, чверть виборців угорської партії влади звинувачують Київ у війні.

Володимир Зеленський звернувся на саміті до прем’єра Угорщини Віктора Орбана, нагадавши йому про історію Угорщини часів гітлерівської Німеччини.

02:28

Президент США Джо Байден взяв участь у засіданні Європейської ради у Брюсселі.

У твіттері він згодом написав: «Ми зобов'язалися надавати подальшу гуманітарну допомогу тим, хто рятується від насильства  в Україні та продовжувати покладати на росію економічні витрати за її дії»

02:26

Канада вводить нові санкції проти 160 членів ради федерації рф. Про це повідомив прем'єр-міністр Джастін Трюдо, – пише Україна 24.

02:06

Уряд Австралії розширив санкційний список, додавши туди 22 російських пропагандистів і самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка та його родину, – пише УП.

01:16

Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила, що США розглядають нові варіанти постачання зброї для України. Повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми також розглядаємо нові системи, які ми можемо поставити. Я не говоритиму про них, тому що це не допоможе вашій оперативній безпеці чи місії. Але ми слухали вас у плані того, чого ви потребуєте, аналізували, як проходить ця боротьба».

00:37

Рада старійшин однієї з найбільш проросійської партії Німеччини «Ліві» випустила заяву із кремлівськими наративами. А після гучного скандалу – була вимушена переписати її. Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Shpigel.

00:17

Президент росії путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї й завдати удару по території Польщі. Заявив екскомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Веслі КларкCNN.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром