стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 24 березня

24 Березня 2022, 23:30
Реакція світу на війну росії проти України 24 березня 5365
Реакція світу на війну росії проти України 24 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:30

Президент Сербії Александар Вучич звернувся із терміновим зверненням, в якому заявив про фактичне припинення дії Брюссельської угоди – договору, який у 2013 році досягли керівники Сербії та Косово за посередництва Європейського Союзу, і який був дорожньою картою із нормалізації відносин Белграда та Приштини. Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Балканський оглядач.

23:13

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що повноцінна війна між росією та Альянсом є малоймовірною. Столтенберг зазначив, що демонстрація єдності країн НАТО знизила можливість повномасштабної війни. Про це він сказав у коментарі CNN, пише Європейська правда.

22:01

Американський уряд підтвердив свої плани про прийняття до 100 тисяч громадян та жителів України, які втікають від російського військового вторгнення. Президент США Джо Байден повідомив у своєму твітері.

21:58

Премьер-міністр Канади  Джастін Трюдо оголосив нові санкції для 160 членів Ради Федерації рф за співучасть у вторгненні в Україну. Крім того, Канада вводить заборону на експорт деяких товарів та технологій до росії — це має ослабити можливості збройних сил рф. Пише Європейська правда.

21:08

Європейські лідери відреагували на рішення путіна приймати оплату за газ у рублях — канцлер Німеччини, прем'єр Італії та прем'єр Бельгії вже заявили, що це вважатиметься порушенням контрактів. Прем'єр Словенії Янез Янша сказав, що навряд чи хтось в Європі взагалі знає, як виглядають рублі. Повідомляє Європейська правда.

20:52

Литовські депутати внесли на розгляд парламенту пропозицію щодо заборони використання Георгіївської стрічки та символу «Z», які асоціюються із російськими військовими. 

Депутати хочуть внести ці символи до списку забороненої комуністичної та нацистської символіки. 

У разі схвалення цієї пропозиції, за демонстрацію таких символів під час протестів чи інших публічних заходів накладатиметься штраф у розмірі 500 євро.

20:51

Посадовці та провідні фахівці залізничного сектору Сполучених Штатів Америки та Європи оголосили про створення багатонаціональної «Цільової групи з підтримки залізниць України», яка опікуватиметься технічною та політичною підтримкою українських вантажних та пасажирських залізничних компаній. Повідомляє Укрзалізниця.

20:47

Західні союзники працюють над нарощуванням летальної військової допомоги Україні, необхідні захисту від вторгнення росії. Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після саміту НАТО у Брюсселі. Пише Європейська правда із посиланням на Politico.

Але Джонсон сказав, що ця додаткова допомога, швидше за все, не поширюватиметься на танки та літаки — дві ключові вимоги, висунуті президентом України Володимиром Зеленським.

20:41

Президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон відповість, якщо росія застосує в Україні хімічну зброю. 

«Ми відповімо, якщо він застосує цю зброю. Характер нашої відповіді залежатиме від характеру застосування зброї, від того, як розвиватиметься ситуація», — сказав Байден.

20:19

Байден дав пресконференцію за підсумками самітів НАТО та G7. Повідомляє УП.

  • Зенітні системи, протиброньові системи, боєприпаси та наша зброя надходять в Україну, поки я говорю.
  • На питання, чи відповіли б США чи НАТО військовими діями, якби путін застосував хімічну зброю, Байден сказав: «Ми відповімо, якщо він її застосує. Характер відповіді залежатиме від характеру застосування»
  • Байден не вважає, що Україні доведеться поступитися частиною своєю території для того, щоб зупинити війну.
  • Президент США виступив за виключення росії з G20 та запропонував надати Україні можливість брати участь у зустрічах двадцятки.

17:26

Сполучені Штати, як і раніше, виступають проти надання Україні винищувачів після того, як президент України Володимир Зеленський у четвер виступив із черговим зверненням до лідерів НАТО.

Про це повідомляє телеканал CNN, пише «Європейська правда».

Високопоставлений американський чиновник повідомив, що позиція США щодо цього питання не змінилася.

Під час відеозвернення у четвер Зеленський попросив у НАТО «один відсоток від усіх ваших літаків», додавши «у вас є тисячі винищувачів, але нам не дали жодного».

Раніше офіційні особи США заявляли, що виступають проти надання Україні винищувачів, оскільки президент Росії Володимир Путін може розцінити це як крок до ескалації.

Як повідомлялося, генсек Альянсу у четвер підтвердив, що НАТО не планує закривати небо над Україною силами ВПС союзників.

І хоча є рішення НАТО про постачання в Україну комплексів ППО зі Словаччини, про завершення цього постачання невідомо. Водночас у Конгресі закликають Байдена надати Україні системи ППО та винищувачі.

17:21

Спікери парламентів України, Литви, Латвії та Естонії сьогодні підписали спільну заяву щодо російської війни в Україні про об’єднання зусиль для припинення агресії та відновлення безпеки в Європі.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Ключові тези документа:

  • необхідність прискорення членства України в ЄС;
  • підтримка продовження політики відкритих дверей НАТО;
  • заклик до міжнародної спільноти негайно створити заборонену для польотів зону над Україною, щоби запобігти масовим жертвам серед мирного населення;
  • пропозиція міжнародній спільноті ввести повне торгове ембарго проти Росії;
  • заклик щодо збільшення постачання всієї зброї, необхідної Україні для перемоги у війні;
  • воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними Міжнародним Судом і Міжнародним Кримінальним Судом;
  • наголошення на необхідності почати думати про відбудову України вже зараз та виступати за комплексний план допомоги для відновлення економіки України.

16:13

Глави держав і урядів 30 країн НАТО оприлюднили заяву за підсумками саміту в Брюсселі в четвер, у якій висловили свою позицію щодо війни Росії проти України. 

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву лідерів Альянсу.

Лідери закликали президента Путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити її співучасть. Вони наголосили, що Росія має продемонструвати, що серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши режим припинення вогню. 

Члени НАТО заявляють, що Україна має фундаментальне право на самооборону, тому вони посилили свою підтримку і продовжуватимуть надавати подальшу політичну та практичну підтримку Україні.

«Союзники НАТО також продовжуватимуть допомагати в таких сферах, як кібербезпека та захист від загроз хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного характеру», – йдеться у заяві. 

Лідери окремо відзначили, що будь-яке використання Росією хімічної чи біологічної зброї буде неприйнятним і призведе до тяжких наслідків.

Крім того, вони пообіцяли посилити готовність альянсу до хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз. Подальші рішення будуть ухвалені на саміті в Мадриді.

Лідери наголосили, що для припинення війни проти Росії були введені масштабні санкції та заявили, що країни Альянсу, як і раніше, сповнені рішучості підтримувати скоординований міжнародний тиск на Росію. 

Вони окремо закликали Китай підтримувати міжнародний порядок і утримуватися від підтримки військових зусиль Росії будь-яким способом, а також утримуватися від будь-яких дій, які допомагають Росії обійти санкції.

У відповідь на дії Росії Альянс вирішив створити чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. 

16:10

Сполучені Штати запровадили новий пакет санкцій проти компаній з оборонного комплексу Росії та проти виконавчого директора Сбєрбанку.

Про це повідомили на сайті Міністерства фінансів США, пише Європейська правда.

Мінфін вніс до санкційного списку Германа Грефа, СЕО найбільшого російського банку Сбєрбанку, на якого вранці у четвер також наклала санкції Британія.

Щодо оборонного комплексу, до санкційного переліку всього внесено 48 компаній (як материнських так і їхніх дочірніх підприємств), які було відрізано від західних технологічних і фінансових ресурсів. 

Йдеться, передусім, про державний конгломерат «Корпорація «Тактичне ракетне озброєння» (КТВР). Він виготовляє для російської армії різну підводна зброя, а також цифрові комп’ютери та радіолокаційні системи, що використовуються на підводних флотах. Під санкції потрапили і 28 «дочок» компанії.

КТРВ також виробляє гіперзвукову зброю і постачає протирадіолокаційні, протикорабельні та інші багатоцільові ракети. Продукцію КТВР Росія використовує у війні проти України.

Також до гендиректора корпорації Боріса Обносова застосовано персональні санкції США.

Наступним великим підприємством ворожої «оборонки» є холдинґ «Високоточні комплекси», що належить держкорпорації Ростєх. Його продукція продається військовим службам по всьому світу, а для російської армії він постачає зенітно-повітряні та протитанкові ракетні комплекси, серед яких ЗРК «Панцирь» та ракети «Іскандер». Саме їх РФ стягнула на кордон з Україною перед оголошенням війни.

Також під санкції потрапила інша держкорпорація РФ «Тєхмаш», яка постачає зброю та амуніцію для російської армії. Компанія зосереджується на випуску реактивних систем залпового вогню та гранатометів, реактивних систем залпового вогню наземного та морського базування, некерованих бомб та іншої оборонної продукції.

Зокрема, з її систем залпового вогню «Ураган» російські окупанти обстрілюють українські міста.

Четвертою компанією, що потрапила у новий перелік  у четвер став державний холдинґ «Російські гелікоптери». Він здійснює нагляд за проєктуванням, виробництвом, та обслуговуванням цивільних і військових гелікоптерів. На його частку припадає понад 90% російського ринку і близько 10% світового. Гелікоптери компанії використовуються Росією у війні проти України.

Останнім з переліку йде приватне підприємство «Кронштадт», що розробляє та виробляє обладнання, програмне забезпечення для безпілотної авіації та оборонної промисловості Росії. Кронштадт має повний цикл виробництва безпілотників, зокрема – «Оріонів», які РФ використовує у війні проти України.

16:03

Заступник глави МЗС Польщі Мартін Пшидач висловив незгоду з політикою уряду Угорщини щодо України і Росії.

Про це він сказав в ефірі RMF FM, повідомляє Європейська правда.

Пшидач назвав співпрацю Польщі і Угорщини тактичним альянсом з метою протидії тиску з Брюсселя з приводу верховенства права.

Проте він зазначив, що коли йдеться про східну політику, Польща її розуміє зовсім по-іншому. І не Віктор Орбан вирішує питання європейської політики щодо Росії, додав він.

Заступник міністра закордонних справ зазначив, що не згоден з політикою Віктора Орбана щодо Росії.

«Я не захищаю Орбана. Я вважаю, що він веде неправильну політику, коли йдеться про політику щодо України та Росії. Це неправильна політика, яка в майбутньому негативно позначиться на угорській державі», – сказав Пшидач.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не підтримає санкції ЄС проти Росії у сфері енергетики, а також виступає проти безпольотної зони над Україною та миротворчої місії, яку пропонує Польща.

Також Угорщина проти поставок зброї Україні і заборонила навіть перевезення зброї для України з інших країн своєю територією.

13:52

Компанія Uber надала понад 3,5 мільйона доларів на гуманітарну підтримку України, з яких понад 2 мільйони пожертвували американські користувачі програми.

Про це повідомляє Економічна правда.

Компанія запустила опцію «Uber для України» у 75 містах в 16 країнах світу. Кожен користувач, який вибирає цю опцію для своєї поїздки, робить свій внесок у допомогу Україні. Усі пожертвування надходять до Міжнародного комітету порятунку.

Крім того, Uber пожертвував 500 тисяч доларів Міжнародній федерації Червоного Хреста та Всесвітньої продовольчої програми ООН для надання гуманітарної допомоги в Україні та сусідніх країнах. Наразі всі платежі за поїздки в Україні у повному обсязі надходять водіям, Uber не бере комісій.

Крім того, поїздки між Львовом та польським кордоном доступні за допомогою програми Uber та спеціальної опції Uber Aid для полегшення евакуації та благодійної діяльності.

13:46

Понад сотня депутатів Європейського парламенту закликали держави ЄС запровадити повне торгове ембарго проти росії і Білорусі, включно з забороною торгівлі енергоносіями.

Про це йдеться у зверненні євродепутатів до керівних органів ЄС і президента Франції, яка зараз головує у Раді Євросоюзу, перед початком саміту лідерів ЄС в Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

Депутати зазначають, що вони вітають всі безпрецедентні заходи проти РФ, які ЄС швидко вжив протягом останніх тижнів. Однак вони вважають їх недостатніми і закликають Європейський Союз негайно і терміново посилити санкції, вжиті проти Російської Федерації.

«Ми підписали заклик до повного та негайного торговельного ембарго проти Росії та Білорусі, включаючи заборону торгівлі нафтою, газом та вугіллям. Ми також закликаємо до негайного поширення так званих санкцій Swift на всі російські та білоруські фінансові установи, закриваючи таким чином будь-які можливі лазівки (для обходу санкцій - Ред.)», – йдеться у зверненні.

Депутати наголошують санкції мають не тільки стати глибшими, але й охопити ширшу частину російської керівної еліти. 

«Ми закликаємо до включення до санкційного списку більш широкого сегмента російських чиновників, губернаторів і мерів, які дотримуються поточної політики режиму Путіна та отримують від цього користь», – йдеться у зверненні.

13:11

Велика Британія внесла в секційний перелік ще шість білоруських підприємств.

Як повідомляє Європейська правда, розширений санкційний список оприлюднений на сайті Мінфіну Британії.

Санкції тепер поширюються на білоруські підприємства ВПК «Мінотор-Сервіс» та «КБ Радар» – керуюча компанія, вантажну авіакомпанію «ТрансАвіаЕкспорт», банк «Дабрабут», лізингову компанію «Белбізнеслізинг», компанію у сфері нерухомості «Белінвест-інжиніринг».

Причиною санкцій стало не лише співучасть в російській агресії проти України, а й порушення прав білорусів.

Британія заморозить рахунки та активи юросіб, які потрапили до «чорного списку». А своїм резидентам уряд рекомендує утриматися від операцій із коштами чи активами з цими компаніями та не надавати їм фінансові кошти ні прямо, ні побічно.

13:08

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про те, що Україна вимагатиме від інших держав «гарантій безпеки». якщо піде на умови Росії щодо невступу до НАТО.

Про це він розповів в інтерв’ю іспанській газеті El País, пише УНІАН.

Кулеба, оцінюючи хід переговорів з росією, зазначив, що Москва вимагає від України неприйнятних поступок: «Росія хоче обговорити вимоги, про які казав Путін на початку агресії. Це маячна! ... Іноді вони навіть не можуть пояснити, що мають на увазі».

Україну цікавлять всього три речі, наголосив Кулеба. Це – гарантії безпеки, визнання територіальної цілісності в межах Криму та Донбасу та припинення вогню й виведення ворожих військ. Серйозного прогресу з якихось важливих і принципових питань досі немає.

За словами Кулеби, гарантії безпеки Україна повинна отримати не тільки від росії, а й від інших країн. І росія, каже міністр, на це погодилася. Усі погоджені між сторонами питання повинні бути юридично підкріплені і ратифіковані парламентом.

Кулеба на прохання журналістів пояснив, що він розуміє під «гарантіями безпеки».

«Гарантією безпеки Іспанії як члена НАТО є 5-та стаття, у якій ідеться про те, що якщо хтось на неї нападе, усі інші члени (альянсу – ред.) будуть її захищати. Ми хочемо чогось подібного. Тобто, якщо хтось нападе на Україну, ті країни, які нададуть свої гарантії безпеки, протягом 24 годин повинні будуть відправити усе необхідне озброєння, прийняти Резолюцію Радбезу ООН з вимогою припинити агресію і запровадити санкції», – відповів Кулеба.

З цього приводу Україна веде перемовини зі США, Британією, Німеччиною, Францією і Туреччиною.

«Вони позитивно поставилися до цієї ідеї. Це все ще обговорюється, але я задоволений нашою першочерговою реакцією», – заявив Кулеба.

12:56

Італійський виробник алкогольних напоїв Davide Campari-Milano NV обмежить до необхідного мінімуму бізнес в РФ.

Про це повідомляє Економічна правда із посиланням на заяву компанії.

Зокрема, Campari уріже рекламу та просування продукції в РФ, а також припинить інші інвестиції. Компанія додала, що уважно стежить за розвитком ситуації та готова переглядати свої позиції.

11:42

В рамках опублікованих 24 березня санкцій проти росії Британія внесла до переліку олігарха Євгєнія Швідлера, засновника Тінькофф-банку Олега Тінькова, СЕО Сбєрбанку.

Про це повідомляє Економічна правда.

Крім низки юросіб, серед яких російських Альфа-банк Міхаіла Фрідмана та Російська залізниця, Британія внесла до санкційного списку низку юросіб. Серед них:

  • Євгеній Швідлер, бізнесмен-мільярдер, близький друг Романа Абрамовича, який знаходиться під британськими санкціями з 10 березня. Статки оцінюються в 1,2 мільярда фунтів.
  • Олег Тиньков, засновник Тінькофф Банку. Статки оцінюються в 3,4 мільярда фунтів стерлінгів.
  • Герман Греф, головний виконавчий директор найбільшого російського банку – Сбєрбанку. Банкір є близьким другом президента Путіна відколи вони почали працювати разом в уряді Санкт-Петербурга в 1990-х роках. Він обіймав посаду міністра економічного розвитку і торгівлі Путіна з 2000 по 2007 роки, після чого очолив Сбєрбанк.
  • Олег Аксютін, заступник голови правління російської транснаціональної енергетичної корпорації ПАТ «Газпром».
  • Дідьє Казіміру, перший віце-президент російської державної нафтової компанії «Роснефть».
  • Желько Руньє, заступник голови правління, перший віце-президент з розвитку нафти, газу та шельфу «Роснефти».

11:12

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала НАТО до посилення підтримки України у війні проти росії.

Про це вона сказала перед самітом НАТО у Брюсселі, повідомляє Європейська правда.

«Я думаю, що нам потрібно подвоїти наші зусилля», – сказала Каллас.

За її словами, Путін не повинен виграти війну в Україні.

«Це дуже важливо для всіх нас, у тому числі для безпеки НАТО», – наголосила прем'єрка Естонії.

Крім того, за її словами, необхідно обговорити, як розумно збільшити витрати на оборону та як можна посилити східний фланг НАТО, особливо країни Балтії. 

«Дії Путіна мають на меті налякати і нас, відбити бажання надалі допомагати Україні чи робити додаткові кроки», – зазначила вона.

11:04

Прем'єр-міністр Великох Британії Борис Джонсон порівняв президента України Володимира Зеленського з Вінстоном Черчиллем.

Про це повідомляє Sky News.

«Я думаю, що президент Зеленський виявився досить чудовим лідером свого народу – він згуртував його і став його голосом», – сказав він.

 

«Він знає, як Черчилль говорив про себе, що, можливо, він не є левом, але він має привілей гарчати. Це український народ є левом, і він (Зеленський) виявляє його волю та почуття непокори», – заявив прем’єр Британії.

10:50

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, якщо держави ЄС погодяться на вимогу РФ платити за поставлений російський газ у рублях, то таким чином вони допоможуть агресору вбивати українців, повідомляє УП.

10:31

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що міжнародна спільнота посилить тиск на росію в економічній сфері.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Sky News.

Виступаючи перед своєю поїздкою до Брюсселя на зустрічі НАТО і G7, Борис Джонсон сказав, що Путін «переступив червону лінію» і що міжнародна спільнота «посилить тиск» на президента росії, коли лідери зустрінуться сьогодні.

 «Нам потрібно зробити більше, і тому ми повинні робити більше в економічному плані. Чи можемо ми зробити більше, щоб не давати йому використовувати свої золоті резерви, наприклад, на додаток до його грошових резервів?», – зазначив він.

 

«Що ми можемо зробити у плані додаткових SWIFT-санкцій? І нам потрібно зробити більше, щоб надати українцям військову підтримку», – заявив Джонсон.

Як повідомлялося, Велика Британія має намір на зустрічах лідерів НАТО та G7 24 березня оголосити про «новий великий пакет військової підтримки» для України.

Новий пакет підтримки включатиме 6000 ракет, що складаються з протитанкової та фугасної зброї, а також 25 мільйонів фунтів стерлінгів на фінансову підтримку українських військових.

10:27

Президент Литви Гітанас Науседа звернувся до українського народу після місяця війни росії, висловивши впевненість у перемозі України над агресором. 

Про це повідомляє Європейська правда.

«Місяць тому Росія жорстоко напала на вашу країну. Сьогодні ви тримаєтесь гордо, твердо та вільно, готові давати відсіч загарбникам. Литовський народ вітає українських героїв. Ви, що змагається за кожну п’ядь своєї землі, є прикладом безсмертного подвигу для всіх. Слава України – це те, чим захоплюються всі. 

Ми бачимо також ганебні дії ваших ворогів. Їхні численні злочини ненавидить та зневажають у всьому світі. Незліченні жертви цієї агресивної війни не будуть забуті. Український народ відсвяткує день перемоги», – заявив литовський президент.

9:43

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив перед початком саміту лідерів Альянсу в Брюсселі неготовність блоку запроваджувати безпольотну зону над Україною.

Про це Столтенберг сказав перед початком саміту в Брюсселі у четвер вранці, повідомляє Європейська правда.

Столтенберг зазначив, що країни Альянсу надають значну військову допомогу Україні. Зокрема, вони тренували десятки тисяч українських солдатів, які зараз на передовій борються з російськими силами вторгнення. 

Крім того, за словами Столтенберга, НАТО також надає Україні передові системи протиповітряної оборони, антитанкову зброю, амуніцію та пальне.  

«Але ми також дали чітко зрозуміти: ми не надсилатимемо війська НАТО на землі чи літаки НАТО у повітрі. Ми робимо це, тому що у нас є відповідальність гарантувати, що цей конфлікт не вийде за межі України та не призведе до ще більшої кількості страждань і смертей, руйнувань», – сказав генсек Альянсу.

За його словами, оголошення безпольотної зони над Україною означає, що НАТО має масштабно атакувати системи ППО в Росії, Білорусі та Україні, а також має бути готовим збивати російські літаки. 

 

«Тоді ризик повномасштабної війни між НАТО та Росією буде дуже великим», – сказав Столтенберг.

9:40

Литовський постачальник газу Ignitis grupe, який купує частину необхідного йому газу у «Газпрому», відмовиться від закупівель у російського газового концерну.

Про це повідомляє Економічна правда.

Про це заявив менеджер зі зв'язків із громадськістю Ignitis grupe Артурас Кетлерюс, коментуючи плани росії перевести розрахунки за газ із деякими країнами в рублі.

«Ми платежів «Газпрому» не плануємо, тому для нас неактуально, але закупимося попкорном», – сказав Кетлерюс.

За його словами, Ignitis з початку цього року не купував у «Газпрому» газ для потреб Литви, проте газ купувався для латвійських та естонських клієнтів і зберігався в Інчукалнському сховищі в Латвії.

«Газпромівський» газ у Литві, ймовірно, купує найбільший у країні споживач газу – завод азотних добрив Achema і, можливо, дрібніші клієнти.

Прем'єр Інгріда Шимоніте нещодавно сказала, що Литва могла б вижити без постачання «газпромівського» газу, проте, за її словами, його закупівлі здійснюються «через певні технічні моменти».

9:23

Міністерство закордонних справ Латвії внесло на невизначений термін до списку небажаних осіб понад 20 російських працівників культури за пропаганду війни та агресію проти України.

Про це пише Європейська правда

Глава зовнішньополітичного відомства Латвії Едгарс Ринкевичс зазначив, що список доповнюватиметься і надалі.

Як повідомлялося раніше, 21 березня міністр культури Науріс Пунтуліс закликав МЗС Латвії включити до списку небажаних осіб понад 20 російських працівників культури.

З урахуванням прокремлівського заходу, що відбувся 18 березня в Москві на стадіоні «Лужники», який був присвячений анексії Криму та підтримці військової агресії росії проти України, міністр культури звернувся із закликом до МЗС розглянути включення до чорного списку учасників заходу, встановивши для них заборону на в'їзд у Латвію.

Міністр культури запропонував тоді включити до списку небажаних осіб: Поліну Гагаріну, Сергєя Жукова, Алексєя Потєхіна, Тимура Юнусова, Ніколая Расторгуєва, Віталія Локтєва, Александра Єрохіна, Сергєя Перегудова, Дмитрія Стрєльцова, Алексєя Тарасова, Павла Сучкова, Алексєя Кана, Владіміра Машкова, Дмитрія Пєвцова, Нікіту Міхалкова, Ілзе Лієпу, Вікторію Циганову, Станіслава Михайлова, Валерія Гергієва та ін.

7:08

Перші постачання нової військової допомоги на суму 800 мільйонів доларів, яку президент США Джо Байден направив Україні, почали надходити до країни.

6:56

Японський уряд планує надати Україні додаткову гумдопомогу на 100 мільйонів доларів, подвоїти екстрені позики Україні до 200 мільйонів доларів, а також направити своїх медиків для підтримки українських біженців у Польщі та інших сусідніх країнах.

Японія оголосить про нові заходи підтримки України на саміті G7 у четвер.

6:26

Стівен Кінг офіційно призупинив співпрацю за всіма новими контрактами у росії. 

6:07

У Нью-Йорку за участі мера міста Еріка Адамса відбулася церемонія підняття американського та українського прапорів на Мангеттені.

01:36

Велика Британія має намір на зустрічах лідерів НАТО та G7 24 березня оголосити про «новий великий пакет військової підтримки» для України.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на повідомлення, оприлюднене на сайті британського уряду.

Як зазначається, новий пакет підтримки включатиме 6000 ракет, що складаються з протитанкової та фугасної зброї, а також 25 мільйонів фунтів стерлінгів на фінансову підтримку українських військових.

«Це більш ніж вдвічі збільшує оборонну летальну допомогу, надану на сьогодні, і становить понад 10 000 ракет, і є доповненням до 400 мільйонів фунтів стерлінгів, які Велика Британія виділила на гуманітарну та економічну допомогу на кризу», – йдеться у релізі.

01:25

Рада Безпеки ООН не ухвалила внесений РФ проєкт резолюції  із закликом про тимчасове припинення вогню в Україні.

Як повідомляє Європейська правда, на підтримку резолюції проголосували лише РФ та Китай. Натомість 13 інших членів Ради безпеки ООН (Франція, Великобританія, США, Індія, Ірландія, Кенія, Мексика, Норвегія, Албанія, Бразилія, Габон, Гана, ОАЕ) утрималися.

В РФ переконують, що їх проєкт резолюції майже нічим не відрізняється від попередніх, які Росією були ветовані.

Резолюція закликала до припинення вогню для евакуації мирних громадян. Також сторонам конфлікту пропонувалося заборонити  використовувати цивільну інфраструктуру для розміщення військових об'єктів, а також не встановлювати їх у густонаселених районах;

 

Також, російський проєкт резолюції передбачав, що всі держави-учасниці Радбезу ООН мають профінансувати надання гуманітарної допомоги в Україні, а також регіональний план дій щодо біженців.

За словами посла США в ООН Лінди Томас-Грінфілд, також резолюцією Росія вчергове намагається використати Раду Безпеки для «прикриття своїх жорстоких дій».

«Росія мала б нахабство висунути резолюцію з проханням до міжнародної спільноти вирішити людську кризу, яку сама Росія створила», – заявила дипломатка.

За її словами, що цій в резолюції «не згадується про роль Росії як єдиної причини цієї кризи. Ми не будемо приймати участь у цій грі.

00:24

23 березня президент США Джо Байден прибув до Брюсселя для екстрених переговорів з європейськими лідерами щодо війни в Україні. Американський лідер має  плани щодо додаткових антиросійських санкцій.

Про це повідомляє Reuters, передає ТСН.

Поїздка Байдена передбачає переговори в Брюсселі з лідерами НАТО та Євросоюзу, а також  візит до Варшави для консультацій з президентом Польщі Анджеєм Дудою. 

У четвер, 24 березня, Байден відвідає екстрений саміт НАТО, зустрінеться з лідерами G7 і звернеться до 27 лідерів Європейського Союзу на сесії Європейської Ради.

Під час спілкування із журналістами перед вильотом американський президент не розповів подробиць майбутніх переговорів із європейськими партнерами. «Я збираюся сказати це їм у вічі. Я збираюся сказати. Все, що я маю сказати, я скажу, коли дістануся», – запевнив Байден.

00:15

Євросоюз подвоїть військову допомогу для України до мільярда євро.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті ЄС, передає ТСН.

Зазначається, що рішенням ухвалено збільшити початковий бюджет, оголошений 28 лютого, на додаткові 500 мільйонів євро, таким чином подвоївши його до 1 мільярда євро.

«Ми продовжимо підтримувати Україну у боротьбі проти агресії Росії та невимовних страждань, які вона завдає українському населенню. Додаткові 500 мільйонів євро... - ще один знак підтримки з боку ЄС українських Збройних сил для захисту своєї території та населення», - заявив віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

На ці кошти придбають різне обладнання і матеріали, зокрема, засоби індивідуального захисту, аптечки та паливо, а також військове обладнання та платформи, призначені для доставки летального озброєння в оборонних цілях.

Водночас тривалість дії цього пакету допомоги подовжено до 12 місяців.

У заяві також наголошується, що неспровокована та невиправдана військова агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність.

Підкреслюється, що Росія та «її поплічниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю загарбницьку війну, і винні будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини, у тому числі за невибіркові атаки на цивільне населення та цивільні об’єкти».

Євросоюз вимагає від Росії припинити свої військові дії та негайно вивести усі сили та військову техніку з усієї території України, повністю поважати територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024