стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 березня

24 Березня 2022, 23:56
Війна. Фото Макса Левіна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 13036
Війна. Фото Макса Левіна

Триває 29 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни Росії проти України. Новина оновлюється зазначеним часом.

Інформацію повідомляємо станом на 24 березня.

23:54

24 березня російські окупанти зменшили авіаційну активність у повітряному просторі України, натомість нарощують присутність безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня та інших, для ведення повітряної розвідки.

Один БпЛА оперативно-тактичного рівня нині уражено зенітними ракетами. Крім того, зенітні ракетні війська Повітряних Сил знищили один винищувач-бомбардувальник Су-34 на Харківщині та чотири крилаті ракети.

Авіація Повітряних Сил продовжує повітряне патрулювання повітряного простору, винищувальне прикриття військ та об’єктів, а також дій ударної авіації по наземних цілях: колонах бронетехніки, логістичних центрах та скупченню військ рашистів. Повідомляє Командування Повітряних Сил ЗС України.

23:46

Російські військові нанесли ракетний удар по військовому об'єкту на Дніпропетровщині. Повідомило Повітряне командування «Схід». Пише Суспільне.

Орієнтовно 22:38 росія завдала 2 ракетних удари по одній з військових частин на околиці міста Дніпро.  Про це повідомляє ДСНС.

В результаті цього значно зруйновані будівлі частини. Інформація по загиблим та постраждалим встановлюється. 

Також, внаслідок влучення ракет виникло 2 осередки пожежі. 

Щодо того, якими саме ракетами окупанти завдали удару по військовій частині, поки інформації немає.

22:50

На Чорнобаївському аеродромі під Херсоном Збройні сили України вдесяте завдали нищівного удару російським військам, повідомив радник Офісу Президента України Олексій Арестович.

22:40

Всі 7 гуманітарних коридорів, запланованих на сьогодні, спрацювали — про це повідомила міністерка реінтеграції Ірина Верещук. Загалом за добу евакуйовано 3343 людини. Проте окупанти вже третю добу не пропускають в Маріуполь гуманітарну колону та автобуси для евакуації.

22:28

З початку роботи гуманітарних коридорів вдалося евакуювати близько 219 тисяч цивільних, повідомив заступник керівника ОПУ Тимошенко. Найбільше – з Сумської, Київської та Донецької областей. Пише Суспільне.

22:24

Через пожежу в Київській області спостерігається задимлення у Святошинському та Голосіївському районах столиці. Міська влада закликає киян тримати вікна зачиненими, особливо вночі та вранці. Повідомляє пресслужба КМДА.

22:19

Угруповання Об’єднаних сил протягом четверга успішно відбили 9 атак російських військових на Донеччині та Луганщині. Зокрема, українські захисники знищили 12 танків, близько 20 одиниць броньованої та автомобільної техніки противника, а також 9 артилерійських систем. Загальні втрати загарбників склали понад 200 осіб. Повідомили ООС в фейсбуці.

21:31

Окупанти обшукали і пограбували квартиру Катерини Гандзюк у Херсоні — повідомляє Watchers з посиланням на друзів сім'ї. Пише Громадське.

Вони винесли з будинку декілька великих сумок із речами. Окупанти пояснили свої дії тим, що керуються загрозами «російській державності».

21:27

Окупанти із важкої артилерії здійснили обстріли в напрамку житлового масиву околиці Вишгорода. Внаслідок обстрілу було пошкоджено багатоповерхівку. За попередніми даними, постраждалих немає. Повідомляє Поліція Київської області.

21:21

В Україні під час воєнного стану продовжують працювати 67% із наявних відділень банків.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, його слова передає Інтерфакс-Україна.

21:20

У Запоріжжі з 20:00 26 березня до 5:00 28 березня вводиться комендантська година. Повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

21:19

ЗСУ звільнили від російських окупантів село Малинівка Запорізької області — ОВА.

21:15

У Маріупольській міськраді закликають врятувати людей у Маріуполі, які починають помирати від голоду. У місті все більше жителів залишаються без їжі, а росія блокує будь-які намагання провести масштабну гуманітарну операцію з порятунку людей. Пише УП.

20:58

Російські окупанти на Харківщині підмовляють колаборантів викрадати дітей. 

За даними оперативних підрозділів Держприкордонслужби України, особи, які погодилися працювати на загарбників, викрали дітей у жителя одного з міст Харківської області. Загарбникам донесли, що чоловік має зброю, зібрану на місцях бойових дій. Росіяни відправили місцевих колаборантів розібратися.  Повідомляє МВС України.

20:46

Евакуаційний поїзд 43 Київ — Івано-Франківськ потрапив під обстріл під Васильковом, що поблизу Києва. 

В трьох вагонах повибивало вікна.

По оперативних даних постраждалих немає. Ні серед поїздної бригади, ні серед пасажирів. Начальник поїзду та вся поїздна бригада діяли чітко. Повідомляє Укрзалізниця.

20:28

Завод Антонов виступив із ініціативою відновити легендарний український літак Ан-225. Колектив авіазаводу пропонує заснувати Міжнародний фонд відродження транспортного літака, знищеного російськими військами у лютому 2022 року. Повідомляє НВ.

20:15

На Харківщині російський гелікоптер обстріляв свої ж позиції — він знищив величезну кількість особового складу та військової техніки. Повідомляє Громадське.

Саме ці окупанти постійно обстрілювали Харків з артилерійського озброєння та РСЗВ — пише голова Харківської ОВА

19:42

Українські військові звільнили село Лук‘янівка на Київщині, знищивши 40 окупантів, повідомив з місця бою заступник голови Кіровоградської облради Дмитро Лінько.

В результаті боїв знищено також 9 БМП і 2 танки. Один танк дістався ЗСУ як трофей.

Як розповів полонений окупант, у Лук‘янівці було близько 200 росіян. Частину ліквідували українські військові, інші загарбники втекли.

19:36

Внаслідок обстрілу російськими окупантами села Явкине на Миколаївщині троє людей загинули і 13 поранено, пише УП.

Окупанти обстріляли смерчами мирних жителів села Явкине та евакуйованих жителів з Снігурівської громади. У результаті ворожого нападу три людини загинуло, 13 отримали поранення, один у тяжкому стані.

За інформацією міськради, внаслідок обстрілу також постраждали будівлі, їхня кількість уточнюється.

19:15

Оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 18.00 24 березня повідомили у Генштабі ЗСУ.

Триває двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Не зважаючи на значні втрати та деморалізований особовий склад військово-політичне керівництво російської федерації не відмовляється від продовження війни проти України. Ворог продовжує знищення інфраструктури мирних міст та сіл України, грубо порушуючи правила ведення війни та нехтуючи виконанням вимог Міжнародного гуманітарного права.

За наявною інформацією, серед особового складу збройних сил російської федерації постійно проводиться пропагандистська робота, яка нав’язує думки, що війну необхідно завершити до 9 травня 2022 року.

Переважна більшість медичних установ російської федерації в населених пунктах неподалік території України, зайняті пораненими військовослужбовцями збройних сил російської федерації, які брали участь у війні з Україною та мали бойові зіткнення з підрозділами Сил оборони.

В терміновому порядку ворог вживає заходів для відновлення боєздатності військових частин повітряно-десантних військ, що зазнали критичних втрат як в живій силі, так і в бойовій техніці.

Не зважаючи на активні заходи підрозділів федеральної служби безпеки, росгвардії та інформаційно-психологічних операцій, які здійснюють свою діяльність на тимчасово зайнятій території України, російські окупанти стикаються з величезними труднощами з контролю за населенням на зазначених територіях. Спроби встановлення бутафорської проросійської влади з числа зрадників та колаборантів не мають підтримки з боку місцевого населення.

У невизнаній придністровсько-молдавській республіці російськими кураторами місцевої влади поширюються чутки про втягування придністров’я у війну з Україною.

У тимчасово окупованій автономній республіці Крим, у розташуванні 126-ї окремої бригади берегової оборони, відбулась прощальна церемонія одночасно із близько 100 загиблими особами зі складу частини. Також подібні заходи нещодавно відбулись і в матроському клубі міста Севастополя, де прощались із загиблими у війні проти України морськими піхотинцями Чорноморського флоту.

У місті Докучаївськ Донецької області окупантами створено фільтраційний табір для цивільних осіб, які намагаються залишити Маріуполь. Із затриманими людьми каральні органи фсб рф проводять так звані фільтрувальні заходи.

У районах населених пунктів Кремінна та Рубіжне зафіксовано факти насильної евакуації окупантами громадян України та вивезення їх на територію Воронезької області.

В деяких населених пунктах Чернігівської області, які тимчасово зайняті окупаційними військами, відзначаються факти вилучення тракторів у місцевих аграріїв.  Сільгосптехніку використовують для евакуації підбитої техніки окупантів.

У Харківській області батальйонно-тактична група зі складу 59-го танкового полку Західного військового округу, яка діяла у напрямку Харкова, потрапила під вогонь української артилерії. Зведеному підрозділу завдано значних втрат у живій силі та техніці.

18:31

Російські окупанти вимушені хоронити своїх «товаришів» власним коштом і скаржаться, що це дуже дорого.

Про це інформує СБУ.

При цьому говорять, що «спецоперація РФ в Україні кончено організована» і все керівництво в них таке ж.

Це лише окремі елементи телефонних розмов російських окупантів, які вдалося перехопити СБУ. 

«Так воевать я еб*л. Просто идешь, как мясо, а те не дают ничего сделать. Руководство конченное. Я вообще не знаю, зачем было затеивать эту спецоперацию». 

Через те, що керівництво «повісило» на них  поховання убитих загарбників, вони навіть готові бунтувати. «Они на себя ответственность не берут. То, что пацанов разорвало, им пох*й». 

Напевно, вони ще не знають, що замість поховань путін закупив для своїх військ 40 тисяч пластикових пакетів. 

Тож як не хочуть опинитися в них, хай забираються з нашої землі!

 

Україна обов’язково переможе!

18:16

Воїни 30 окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького разом з визначеними підрозділами 26 артилерійської бригади вмені генерал-хорунжого Романа Дашкевича знищили десятки одиниць ворожої техніки, також ліквідували живу силу ворога. 

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

18:10

Сили ППО ЗСУ на Харківському напрямку ліквідували безпілотник та винищувача-бомбардувальника Су-34, повідомили у повітряному командуванні «Схід».

17:55

На Донеччині через бойові дії російських окупантів 200 тисяч людей на мають доступу до питної води.

Існує загроза, що найближчими тижнями Донецька область може бути взагалі відключена від водопостачання, повідомила Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова.

Частково або повністю залишилися без води мешканці Маріуполя, Миколаєва, Харкова, Охтирки, Ізюму, Макарова, Пологів, Василівки, Оріхова, Гуляйполя, Чернігова, Тростянця та багатьох інших населених пунктів.

«Закликаю міжнародну спільноту посилити санкційний тиск на РФ, аби припинити військову агресію проти України та катування мирного населення нашої держави», – сказала Денісова.

Згідно з міжнародними документами, держава-окупант зобов'язана забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами, зокрема, водою.

«Позбавляючи доступу до води, Росія порушує права людей, які закріплені у резолюціях ООН та Женевську конвенцію», – говорить омбудсменка.

17:20

ДП «Антонов» створило Міжнародний фонд відродження легендарного літака Ан-225 «Мрія».

17:19

На Чернігівщині наші воїни знищили машину постачання з боєкомплектом для важких вогнеметних систем ТОС-1А «Сонцепек».

16:34

Сьогодні за наказом президента Зеленського відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими. В обмін на 10 захоплених у полон окупантів ми витягнули 10 наших військовослужбовців.

Про це інформує віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

Також сьогодні ми відправили до росіян 11 цивільних російських моряків, яких ми врятували із затопленого судна біля Одеси. У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна «Сапфір», які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний. За умовами обміну, сам рятувальний корабель також буде повернений Україні та буде відправлений до порту в Туреччині.

16:22

Від 10 до 12 років тюрми: Верховна Рада посилила покарання за пособництво країні-агресору.

Верховна Рада посилила відповідальність за колабораціонізм, ухваливши законопроєкт №7186. За співпрацю з державою-агресором відтепер передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі та забороняється займати низку посад у майбутньому. 

Цей законопроєкт вставлює справедливого покарання для осіб, які здійснюють пособництво державі-агресору, співпрацюють із її окупаційною адміністрацією, збройними чи воєнізованими формуваннями на шкоду Україні. Також обмежується доступ таких осіб до посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування, на строк від 10 до 15 років з можливою повною конфіскацією майна. 

Крім того, законопроєкт відносить підслідність справ щодо співпраці із державою-агресором до слідчих органів безпеки, а також поширює на таке кримінальне правопорушення можливість спеціального досудового розслідування (inabsentia). 

До осіб, підозрюваних у державній зраді та співпраці з агресором, застосовуватимуть запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Причому для певної частини таких підозрюваних суддя має право не визначити розмір застави.

16:20

СБУ ліквідувала ботоферму, нейтралізувала ОЗУ і затримала псевдоволонтера

Служба безпеки продовжує системно викривати й затримувати колаборантів і зрадників.

В Одеській області:

Кіберфахівці СБУ заблокували ботоферму, через яку було зроблено «вкид» із погрозами розправи над представниками угорської національної меншини Закарпаття.

У Кіровоградській області:

СБУ нейтралізувала злочинців, які з початку вторгнення РФ пропагували ідеї «руZZкого міра» та підбурювали українських військових до антидержавних дій.

У Дніпропетровській області:

СБУ затримала псевдоволонтера, який перепродавав амуніцію, яку йому передавали безкоштовно.

У Львові:

Затримано посадовця однієї з лікарень, який намагався дати співробітнику СБУ хабар за безперешкодний перетин держкордону.

У Вінницькій області:

СБУ затримала прихильницю так званої «ДНР», яка вихваляла окупантів і бойовиків, називаючи їх «потужною армією», яка нібито має звільнити Україну.

Усі затримані відповідатимуть за свої дії перед законом.

15:51

Двоє командирів десантних кораблів росії, які було пошкоджено 24 березня у Бердянську, виявились моряками, що зрадили присязі Україні у 2014 році.

Про це повідомляє ВМС ЗСУ.

15:45

Російські окупанти розглядають облогу Києва, як можливість забезпечити собі «безбідне» життя

Про це свідчать майже всі розмови загарбників, які наразі перебувають у Київській області, і які регулярно перехоплює СБУ.

Ці окупанти вважають, що доля «посміхнулася їм», адже поблизу столиці більше можливостей для мародерства. Тож планують повернутися додому геть не бідними людьми.

Один «вояка» просить рідних дізнатися ціну «нажитої» відеокарти та інших комплектуючих до комп’ютера. Відповідь його задовольнила настільки, що зробив висновок: «В принципе, эта командировка меня окупила».

Не засмучується навіть, що на його батьківщині ціни пішли угору.

Йому ніколи, бо попереду багато роботи: треба встигнути «заробити» на безбідне життя. «Я пойду взламывать квартиры, нах*й. Высоток тут дох*я, десятиэтажных, нах*й. Буду взламывать дома».

Заспокоюючи дружину, яка закликає його не говорити про це по телефону, каже, що на фоні всіх звірств рашистів в Україні, грабунок – це не злочин: «Это х*йня. Тут по домам єб*шат с минометов».

Хоча окупанту пора згадати, що «двохсотим» награбовані речі не знадобляться.

15:21

У Харкові в районі вулиці Академіка Павлова росіяни зі зброї дальньої дії обстріляли пункт «Нової пошти», біля якого харків’яни отримували гуманітарну допомогу. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За попередніми даними, загинули шестеро мирних жителів, ще 15 – поранені, їх госпіталізували до лікувальних установ. Кількість жертв встановлюється. 

15:18

У лісах Чернігівщини не змогли доїхати до місця призначення не менше ніж дві ББМ «Тигр», танк та «КамАЗ» російських окупантів, повідомили в оперативному командуванні «Північ». 

Частина колони в паніці почала розбігатися, але шансів у них мало. Втрати ворога уточнюються.

14:57

Бійці окремого загону спеціального призначення «Азов» вивели з ладу бойову броньовану машину та три вантажівки російських окупантів у Маріуполі, пише УП.

Захисники Маріуполя прицільним пострілом з міномета вивели з ладу 1 ББМ та три вантажівки окупантів. Азовці зазначили, що, на відміну від росіян, які знищують українські міста вщент, їхні мінометники б’ють прицільно, не знищуючи при цьому житлову інфраструктуру.

14:37

Окупанти вже не планують наступальних операцій і не мріють про перемогу.

Про це інформує СБУ.

Не рятують ситуацію навіть найманці, якими так вихвалялося вище керівництво рф. На порядку денному більшості орків – просто вижити. Тож окопуються і чекають, коли путін вирішить забрати їх із того пекла, куди сам і відправив. 

Ось як про це розповідають окупанти, які намагаються взяти в облогу Київ: «Ты в окопе, и осколки вот летят. Осколками наших пацанов очень много убило. Пацаны молодые по 19-20 лет. В сутки сплю 6 часов. Страшно!» – говорить він у телефонній розмові, яку вдалося перехопити СБУ. 

Загальну обстановку характеризують коротко: «Потерь много просто: технику взрывают, пацаны гибнут. И так вот каждый день».

Втрати і каліцтва рашистів деморалізують необстріляних «вояків»: «Позавчера в наступление ездили: БМП потеряли, 80-ку, и людей очень много. Теперь в обороне стоим. В окопы просто закапываемся и стоим».

 

Що ж, ординці, ваш час добігає кінця.

14:11

Нова провокація від росіян у Маріуполі: містом їздить машина окупантів з гучномовцем і оголошує, що Запоріжжя вже не приймає біженців і треба їхати в росію, а також що Одесу вже взяли. 

Окрім того, росіяни в селі Нікольське наголошують, що єдина можливість евакуації – автобусами в Ростов та що Україна їх кинула на призволяще. 

 

Все це – маніпуляція і обман. Евакуація мирного населення триває. І Одесу, звичайно, ніхто не взяв і не візьме.

13:55

Віталій Кім повідомив, що українські війська в Миколаївській області відтіснили окупантів до межі з Херсонщиною. Наразі там точаться бої.

13:30

Росіяни намагаються перевести війну у частково «затяжну фазу», вважає радник глави Офісу президента та член переговорної групи Михайло Подоляк, пише УП.

«Причина – надто високі втрати в особовому складі та техніці. А також – відсутність будь-якого значущого просування в усіх напрямках».

13:29

Оперативна інформація від Генштабу станом на 12:00 24 березня щодо російського вторгнення:

Триває двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
 
Продовжується повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України. Ворог продовжує нести суттєві втрати.
Для їх поповнення російські загарбники здійснюють призов офіцерів запасу,осіб рядового та сержантського складу з числа військовозобов’язаних. Зберігається практика залучення найманців, набір яких здійснюють російські приватні військові компанії.
З метою відновлення боєздатності, керівництвом збройних сил російської федерації прийнято низку рішень про зняття зі зберігання та направлення до військових частин, що відновлюють боєздатність, застарілої бронетехніки.
 
На тимчасово зайнятих ворогом територіях фіксуються непоодинокі випадки вилучення вантажних автомобілів та спеціальної сільськогосподарської техніки у приватних підприємців та фермерів.
 
За отриманою інформацією, військово-політичним керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо корегування планів з ведення подальших бойових дій на території України у зв’язку з тим, що цілі поставлені перед початком війни з Україною не були виконані у встановлені терміни.
 
Протягом останніх двох тижнів понад 20 підприємств воєнно-промислового комплексу російської федерації були вимушені повністю або частково призупинити свою діяльність через відсутність комплектуючих частин та деталей. Зокрема, призупинилось виробництво авіаційних ракет на російському науково-виробничому підприємстві “Вимпєл”.
 
Разом з тим, російське військове керівництво здійснює перекидання на територію білорусі та тимчасово окупованої АР Крим озброєння та військової техніки з військових округів. Мета - здійснення спроби підготовки та реалізації наступальних дій для оточення міста Києва.
 
Російське військове керівництво починає усвідомлювати, що наявних сил та засобів недостатньо для утримання тимчасово зайнятих територій України та ведення оборонних дій.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському напрямках противник змушений відмовитися від ведення наступальних дій, здійснює перегруповування військ та утримання раніше зайнятих рубежів. Проводить заходи щодо введення наших підрозділів в оману та продовжує вести розвідку.
 
Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують залучатися до прикриття окремих ділянок білорусько-українського кордону.
 
Підрозділи противника намагаються блокувати Чернігів та захопити місто Славутич, мети не досягли.
 
На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокування міста Суми. У напрямку на Харків активних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на руйнуванні цивільної інфраструктури міста.
 
На Ізюмському напрямку успіху не мав. Зазнав втрат. Відступив в район південної частини міста.
 

На Донецькому напрямку противник не відмовляється від ведення наступальних дій, з кінцевою метою здійснення виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Південнобузькому напрямку противник займає оборону, здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

Підрозділами Збройних Сил України нанесено удар по великих десантних кораблях, що перебували у порту Бердяська. Внаслідок цього виникла пожежа на великому десантному кораблі проєкту 1171 з подальшою детонацією боєкомплекту (втрати противника уточнюються).

13:29

Славутич – місто-супутник Чорнобильської АЕС – у небезпеці.

Російські війська намагаються взяти місто штурмом, йде обстріл українських блок-постів з боку загарбників. Є чергова загроза артилерійського обстрілу, інформує Енергоатом.

13:20

Депортованих українців окупанти відправляють у власні депресивні райони.

Російські окупанти масово переміщують українських громадян з тимчасово окупованих територій у свою країну, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Кінцевим пунктом призначення після проходження фільтраційних таборів є депресивні райони в північних областях, зокрема – Сахалін, де українцям «пропонують» офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Тім, хто погоджується, забороняють виїзд звідти на два роки.

Вже підтверджено інформацію про відповідний фільтраційний табір в тимчасово окупованому Докучаєвську Донецької області.

З депортованими українцями там працюють ФСБшники, які шукають тих, хто брав участь в АТО/ООС, військових та правоохоронців. Далі людей переправляють у Ростовську область і Краснодарський край.

ГУР МО України нагадує, що примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема, дітей, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та черговим доказом поводження росії як держави-терориста.

13:07

Наразі у Донецькій області 200 тисяч людей не мають доступу до води. В ООН є побоювання, що у найближчі тижні вся Донецька область може бути відключена від водопостачання, через що постраждають мільйони людей, повідомляє Бабель.

13:05

На Вінниччині вилучили 21 вагон російських міндобрив – передали на націоналізацію.

12:58

СБУ отримала чергові докази, що РФ відправила на війну в Україну строковиків, яких «там нєт».

Ось телефонна розмова російського загарбника, якого Кремль кинув на захоплення Миколаєва. А натомість його підрозділ вщент розбили українські захисники, повідомляє СБУ.

«Все наши машины, нах*, осталось 2 машины, 2 танка… Колесная техника вся ушла…все снаряды… еда вся… Всё, просто ничего нету, нах*, 60% боевой готовности – минус», – розповідає один окупант іншому.

З розмови зрозуміло, що це строковики, які бояться вилазити з окопів, не мають військової підготовки, не хочуть воювати та усвідомлюють, що Миколаїв їм не взяти.

Путінські вояки радять один одному тікати будь-якими способами: «Все в отказную, в первую машину и сразу съеб*ся, ты не тот боец, который это умеет делать. – Та мы тут все не те…».

12:55

Сьогодні вночі на Миколаївщині збили один літак і одну крилату ракету, що летіла у бік Кривого Рогу. Про це повідомив глава Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Ми ведемо бої на кордоні Миколаївської та Херсонської областей. Вдало, тяжко. Військові, дякую, працюють», – зазначив він.

12:53

Мешканців Лівобережного району Маріуполя продовжують масово вивозити на територію росії, повідомили у міськраді.

Окупанти змушують людей сідати в автобуси в ультимативній формі. Є відомості, що росіяни відбирають документи, які засвідчують особу, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Всього під депортацію потрапили близько 15 тисяч маріупольців. Станом на 24 березня відомо, що окупанти насильно вивезли на територію рф вже близько шести тисяч маріупольців.

«Ми формуємо базу депортованих маріупольців. Будемо працювати над їхнім поверненням в Україну», – заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

12:01

Російські військові просунулись вглиб міст Рубіжного та Попасної Луганської області й закріпилися там, але повністю не зайняли — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, інформує УП.

11:54

На будівлі Херсонської міської ради повісили новий державний прапор, повідомив міський голова Ігор Колихаєв, передає Бабель.

11:46

Окупанти змушують мелітопольських вчителів відновити навчальний процес у школах російською мовою.

«На сьогодні російські солдати обходять кожну школу і схиляють вчителів розпочинати з 1 квітня навчальний процес російською мовою за незрозумілою програмою», – міський голова Мелітополя Іван Федоров, повідомяє УП.

11:44

Збройні сили та тероборона контролюють 80% Ірпеня.

Про це повідомив ірпінський міський голова Олександр Маркушин, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Проте у місті є чимало диверсійних груп та мародерів. Окупанти постійно обстрілюють місто з мінометів та «Градів». Маркушину неодноразово пропонували здати місто.

«Зі мною домовитися неможливо, у мене є моє місто, моя країна, мій президент, і ми за своє будемо воювати, жодного метра не віддамо», — заявив мер.

11:33

Прямо зараз російські окупанти насильно вивозять тисячі жителів Маріуполя до росії, повідомили в Маріупольській міськраді.

Мешканців Лівобережного району починають масово вивозити на територію росії. Загалом під незаконну депортацію потрапило близько 15 тисяч маріупольців. Це десь половина від усіх мешканців, які й досі перебувають у Лівобережному районі, інформує Бабель.

Відомо, що окупанти в ультимативній формі змушують і так змучених війною людей сідати в автобуси. Також є відомості, що російські окупанти відбирають у людей паспорт та інші українські документи, що засвідчують особу.

Вивезених людей спершу доставляють у так звані фільтраційні табори звідки потім перерозподіляють по різних віддалених містах росії.

Сьогодні відомо, що близько 6 тисяч маріупольців вже насильно вивезли на територію окупанта.

11:30

На Київщині ліквідовали пожежу у виробничо-складському приміщенні, що сталася внаслідок обстрілу. Про це повідомляють у ДСНС.

11:28

Російські окупанти розглядають облогу Києва, як можливість забезпечити собі «безбідне» життя.

Про це свідчать майже всі розмови загарбників, які наразі перебувають у Київській області, і які регулярно перехоплює СБУ, інформують у СБУ.

Ці окупанти вважають, що доля «посміхнулася їм», адже поблизу столиці більше можливостей для мародерства. Тож планують повернутися додому геть не бідними людьми.

Ось цей «вояка» просить рідних дізнатися ціну «нажитої» відеокарти та інших комплектуючих до комп’ютера. Відповідь його задовольнила настільки, що зробив висновок: «В принципе, эта командировка меня окупила».

Планує продовжувати збагачення: «Я пойду взламывать квартиры, нах*й. Высоток тут дох*я, десятиэтажных, нах*й. Буду взламывать дома».

Заспокоюючи дружину, яка закликає його не говорити про це по телефону, каже, що на фоні всіх звірств рашистів в Україні, грабунок – це не злочин: «Это х*йня. Тут по домам єб*шат с минометов».

11:23

Поліція Житомирщини продовжує фіксувати наслідки ворожих обстрілів у населених пунктах.

За минулу добу до поліції надійшло майже 900 звернень громадян. На місця подій виїздили групи реагування територіальних підрозділів та надавали необхідну допомогу місцевим жителям. За цей час правоохоронці перевірили майже 100 підозрілих осіб, повідомляє МВС України.

Упродовж доби поліцейські документували обставини та наслідки ворожих обстрілів в Овруцькій, Малинській та Новоград-Волинській територіальних громадах. Уранці 24 березня стало відомо про нові обстріли на півночі нашої області.

Правоохоронці продовжують працювати у посиленому варіанті, підтримуючи правопорядок у громадах області, припиняють правопорушення та встановлюють причетних до них осіб, залучаються до охорони важливих інфраструктурних об’єктів і несуть службу на блокпостах.

11:20

Уночі 24 березня російські війська обстріляли ракетами житлові квартали міста Охтирка у Сумській області, у результаті чого загинули місцеві жителі, інформує УП.

10:47

На Сумщині назріває екокатастрофа через невивезені тіла убитих російських військових, інформує 24 канал.

10:09

росія сумарно втратила вже понад 40 тисяч бійців.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков у своєму зверненні, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Наші воїни вже уразили понад 100 російських літаків і понад 125 гелікоптерів, понад 520 танків та понад 1500 бронемашин. Сумарні втрати ворога – вбитими, пораненими, полоненими та зниклими безвісті – вже складають понад 40 тис. осіб. Збільшується кількість дезертирів».

«Наша армія вистояла і посилюється за рахунок резерву. Стримує ворога і переходить до активної оборони. Поступово збільшується міжнародна підтримка. Зараз головне – щоб працювала економіка, яка поступово переводиться на військові рейки. Щоб встояли системи життєзабезпечення, працювала логістика», – додав Резніков.

10:08

Уночі російські окупанти обстріляли центр Харкова ракетами типу «Калібр», випущеними з кораблів у Чорному морі — голова ОВА Олег Синєгубов.

За словами Синєгубова, на Харківщині сьогодні було зафіксовано 44 обстріли з артилерії, танків, мінометів тощо. Крім того, 140 разів область обстрілювали з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Бабель.

9:40

На півночі України частково знищено, а частково захоплено колону забезпечення російських окупантів, повідомили у Генштабі ЗСУ, пише Бабель.

9:34

На 24 березня погоджено 7 гуманітарних коридорів.

Детальніше про них розповіла Ірина Верещук, пише УП.

Маріуполь — Запоріжжя. Для евакуації людей з Маріуполя буде працювати маршрут Бердянськ — Запоріжжя. Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.

Пологи — Запоріжжя. Місце зборів: міська рада.

Мелітополь — Запоріжжя. Місце зборів: пожежна частина №9.

Велика Димерка — Бровари. Місце зборів: Будинок сільради на вулиці Бобрицька, 1.

Богданівка — Бровари. Місце зборів: сільрада на вулиці Богдана Хмельницького, 219.

Макарів — Житомир. Місце зборів: сільрада, вул. Ростовського, 30.

Бервиця — Бровари. Місце зборів: з села Бервиця люди мають самостійно перейти до мосту між селами Мокрець та Заворичі, де переходять річку Трубеж в напрямку вулиці Радгоспна.

9:23

У Києві від початку повномасштабного вторгнення пошкоджено 87 житлових будинків, 10 приватних садиб, 12 шкіл та 6 дитячих садочків — КМДА, інформує УП.

9:13

У тимчасово захопленому Мелітополі російські окупанти будують на українському аеродромі військову базу, інформує мер Іван Федоров. З неї вони випускають ракети по інших містах України. Ці ракетні установки – ціль до знищення, тому мирні мешканці Мелітополя є живим щитом російських військових.

Крім того окупанти примусово схиляють мелітопольських освітян від 1 квітня розпочати навчальний процес російською мовою та блокують забезпечення міста готівкою, інформує ТСН.

8:56

Загальні бойові втрати противника за данними Генштабу з 24 лютого по 23 березня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 15800 осіб,
  • танків – 530 од,
  • бойових броньованих машин – 1597 од,
  • артилерійських систем – 280 од,
  • РСЗВ – 82 од,
  • засоби ППО – 47 од,
  • літаків – 108 од,
  • гелікоптерів – 124 од,
  • автомобільної техніки – 1033 од,
  • кораблі /катери – 4 од,
  • цистерн з ПММ – 72,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 50.
  • Спеціальна техніка – 16.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

8:40

В Україні через агресію рф загинули 128 дітей, інформує Офіс генерального прокурора.

8:39

У Бердянську знищено великий десантний корабель окупантів.

«Біля порту Бердянськ знищено вдк «Орск» армії окупантів», – повідомили в ВМС ЗС України.

8:30

У місті Бердянськ Запорізької області, тимчасово захопленого російською ордою, прогриміли потужні вибухи, внаслідок яких сталося сильне займання порту, горять цистерни з паливом.

Радник голови МВС України Антон Геращенко уточнив, що горить склад ракетно-артилерійського озброєння, інформує Оперативний ЗСУ.

8:20

За добу з 23 по 24 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу і здійснили 30 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель.

Піротехнічні підрозділи ДСНС також продовжували працювати, знешкоджуючи артилерійські боєприпаси, що не розірвались. Було відпрацьовано 45 адрес у місті Харкові та Харківському районі, де знаходились спрацьовані та не розірвані вибухонебезпечні предмети.

Протягом доби рятувальники виїздили на гасіння 8 пожеж пов'язаних з горінням сухої трави та очерету на відкритих територіях та природних екосистемах.

7:40

Уночі ворог гатив ракетами та фосфорними боєприпасами по Луганщині. Загинули двоє дітей і двоє дорослих

За добу в області пошкоджено чи повністю зруйновано 31 об’єкт, з яких 23 будинки. А саме, 10 багатоповерхівок та 13 приватних. Було охоплено полум’ям 16 з них.

Обстрілів зазнали жителі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінної, Новодружеська, Воєводівки.  

7:20

У Міністерстві оборони США заявили, що російська армія запустила по цілях в Україні понад 1 200 ракет. 

При цьому більшість арсеналу для ракетних ударів (ракети класу «земля-повітря» та крилаті) росіяни ще не використали

6:48

78-річний дідусь знищив ворожий «Град» коктейлем Молотова.

Житель Баштанки на Миколаївщині просився і військкомат, і в тероборону. Але через вік його не взяли. Але дід Василь такий знайшов можливість дати русні прочуханки.

Він кинув коктейль Молотова у систему залпового вогню «Град», яка почала вибухати і пошкодила іншу техніку окупантів.

Героїчну історію розповів міський голова Баштанки Олександр Береговий.

6:35

Оперативна інформація станом на 06:00 24.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

На жодному із них противнику не вдалося досягти успіху.

Угруповання військ стримують противника на зазначених напрямках, проводять стабілізаційну операцію та виконання завдань територіальної оборони.

Авіація ворога продовжує активні дії, завдає ударів з повітря, протягом останньої доби зафіксовано понад 250 літаковильотів (на 60 більше ніж 22 березня). Основними цілями противника залишаються об’єкти військової та цивільної інфраструктури у Київській, Чернігівській та Харківській областях.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ. За попередню добу було уражено 11 повітряних цілей ворога (7 літаків, 1 БПЛА, 1 вертоліт та 2 крилаті ракети.) Інформація про їх остаточне збиття уточнюється. 

На тимчасово зайнятих територіях Херсонської області, у зв’язку з мирними протестами проти окупації, ворог вдається до терору місцевого населення, активно застосовує підрозділи росгвардії для запобігання проведенню зазначених акцій цивільної непокори окупаційній владі. 

Противник продовжує втрачати живу силу та техніку на всіх напрямках. Триває тотальний спротив українського народу.

3:42

Росія намагається відновити наступ на Київ, Харків, Чернігів, Суми та Маріуполь. А також продовжує стягувати сили до кордону України та Білорусі — Генштаб ЗСУ.

2:20

Українські зенітники за добу знищили сім літаків, гелікоптер, один безпілотник оперативно-тактичного рівня, крилаті ракети.

1:18

Україна проводить успішні контратаки на північ від Києва і є ймовірність оточення російського угруповання у Бучі та Ірпені.

Про це пише УП з посиланням на звіт британського Міністерства оборони.

У документі йдеться, що Україна посилює тиск на російські війська на північний схід від Києва, де російські війська уже мають великі проблеми з постачанням і моральним духом.

«(Крім того) українські війська проводять успішні контратаки проти російських позицій у містах на околицях столиці та, ймовірно, повернули собі Макарів та Мощун. Існує реальна ймовірність того, що українські війська тепер можуть оточити російські підрозділи в Бучі та Ірпені», – йдеться у звіті.

Британські розвідники припускають, що контратаки України значно знижують можливість російських військ відновити наступ на Київ.

0:54

Оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 00.00 24 березня повідомляє Генштаб ЗСУ.

Завершується двадцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворогом не виконано завдання щодо виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, оточення міста Києва та встановлення контролю над лівобережною частиною України. 

Він не полишає спроб відновлення наступальних дій з метою захоплення Києва, Чернігова, Сум, Харкова та Маріуполя.

У зв’язку з численними втратами командування окупаційних військ, з метою покращення ситуації на фронті, продовжує формувати та переміщувати додаткові підрозділи збройних сил російської федерації до кордонів України. За наявною інформацією, з метою відновлення втрат 144-ї мотострілецької дивізії 

20-ї загальновійськової армії Західного воєнного округу у військових комісаріатах Смоленської області активізовано заходи з укладання контрактів. Для доукомплектування окупаційних підрозділів також залучаються військовослужбовці, які повертаються після відрядження з Сирії.

У прикордонні з Україною райони Гомельської області республіки білорусь з території росії прибувають залишки підрозділів Східного воєнного округу та повітряно-десантних військ. 

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Продовжує зберігатися імовірність участі окремих підрозділів збройних сил республіки білорусь в російській агресії проти України. За наявними даними, поблизу українсько-білоруського кордону перебувають до 4 батальйонних тактичних груп зі складу збройних сил республіки білорусь. 

На Поліському напрямку ворог активізував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Глібівка, Лютіж, Лебедівка. Вздовж лінії зіткнення противник продовжує інженерне обладнання позицій та встановлення мінно-вибухових загороджень. Протягом дня противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Калинівка, Горінка, Пуща-Водиця, Нові Петрівці, Романівка та північно-східної околиці міста Києва. 

На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів Центрального воєнного округу, продовжує зосередження сил і засобів для здійснення спроби відновлення наступальних дій. 

На Чернігівському напрямку противник намагається блокувати та зайняти місто Чернігів, проводив повітряну розвідку районів міста, ймовірно, з метою оцінки результатів авіаційних ударів та виявлення позицій підрозділів Збройних Сил України.

На Броварському напрямку ворог зупинений. Намагався здійснити спробу прориву оборонних позицій наших військ з метою виходу до північно-західної околиці Києва, успіху не мав. 

На Слобожанському напрямку противник здійснював нанесення артилерійських ударів по місту Харків, активних наступальних дій підрозділам окупаційних військ провести не вдалось.

У напрямку на Суми підрозділи 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосереджувалися на блокуванні міста, нанесенні артилерійських та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури.

У напрямку на Ізюм окупантами здійснено спробу прориву оборони наших військ у районі населених пунктів Донецьке, Топольське, Кам’янка, тривають бої.

На Донецькому напрямку противника веде обстріли підрозділів Збройних Сил України на переважній більшості напрямків. Основні зусилля  зосереджує на захопленні населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Верхньоторецьке, Мар’їнка та Маріуполь. Здійснює перегрупування та нарощування угруповань для відновлення наступальних дій. Активно веде розвідку, намагається просуватися вперед, минаючі позиції наших військ та місць супротиву не вступаючи в бій. 

В районі Попасної, за підтримки артилерії, продовжує спроби просунутись вглиб міста та закріпитися на раніше захоплених позиціях. Успіху не мав, зазнав  втрат.

Продовжує наносити авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя. Успіху не має. 

На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не відзначено.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує інженерне обладнання позицій. Здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

Збройні Сили України у взаємодії з підрозділами Сил оборони дають гідну відсіч загарбнику на всіх напрямках. Противник несе значні втрати в особовому складі та техніці. 

0:44

Українські війська посунули лінію фронту на схід від Києва на 25-35 кілометрів.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на CNN.

За словами високопоставленого представника Міноборони США, наразі російські війська знаходяться на відстані приблизно 55 кілометрів (приблизно 34 милі) від центру Києва на схід, що на 25-35 кілометрів більше в порівнянні з тим самим розташуванням днем раніше.

На північний захід від центру Києва російські війська окопуються і встановлюють оборонні позиції. По цій лінії вони не наближалися до центру Києва, залишаючись на відстані 15-20 кілометрів (9-12 миль) від центру столиці.

Водночас американський чиновник зазначив, що російські війська активізуються у східній частині України, заявивши, що вони застосували набагато більше енергії в Луганській і Донецькій областях.

«Ми починаємо спостерігати, як вони начебто окопуються навколо Києва, але насправді намагаючись частіше йти в атаку. Також вони збільшили активність у східній  частині», – додає він.

0:26

У Мелітополі, який знаходиться у тимчасовій окупації, російські солдати будують свою військову базу, роблячи населення міста живим щитом.

Про це під час прямого ефіру заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров, повідомляє Укрінформ.

«Поруч з Мелітополем знаходиться наша військова база, аеродром, який має важливе значення. Саме туди прилетіли перші ракети з рф (24 лютого о 5:30 – ред.), щоб знищити наш аеродром. На сьогодні росіяни будують там свою військову базу, з якої також запускають ракети по всіх містах не лише Запорізької області, а й України в цілому. Звичайно, це особливо небезпечна точка розміщення, тому що знищуватимуться всі ракетні установки, які стрілятимуть по наших українських містах. Росіяни спеціально наражають на небезпеку мирне населення, роблячи їх заручниками і живим щитом у воєнний час», – говорить Федоров.

Він висловив сподівання, що росіяни одумаються і не наражатимуть Мелітополь вкотре на небезпеку.

Крім того, Федоров заявив, що сьогодні росіяни затримали одного з керівників державних структур Мелітополя, прийшли з обшуками до батьків міських журналістів, а також у будинок до його батьків.

«Також вони прийшли з обшуками і в будинок моїх батьків, яких на сьогодні, слава Богу, немає вдома, вони знаходяться у безпечному місці», – зазначив мер.

0:16

Президент України Володимир Зеленський записав традиційне відеозвернення.

«Ми всі повинні зупинити Росію. Світ повинен зупинити війну. Я вдячний кожному, хто діє на підтримку України, на підтримку свободи. Але війна триває. Терор проти мирних людей триває. Вже місяць! Так довго! Це розбиває серце мені, всім українцям і кожній вільній людині на землі. Тому я прошу вас виступити проти війни!» – закликав Зеленський.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024