стрічка

Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією в Чорнобилі

23 Березня 2022, 01:43
Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією в Чорнобилі 738
Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією в Чорнобилі

Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією вартістю 6 мільйонів євро, яка знаходиться ув Чорнобильській зоні відчуження.

Про це повідомили на сторінці Державного агенства України з управління зоною відчуження.

Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі, яка є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій.

Завдяки Інструменту ЄС зі співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) разом із українським партнером ДАЗВ у 2015 році успішно реалізовано проєкт, спрямований на вдосконалення інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами. Майже 100 одиниць найсучаснішого вартісного аналітичного обладнання, аналогів якого немає у Європі.

Лабораторія виконувала стратегічні, унікальні функції, а саме:
  • o проведення характеризації проб радіоактивних відходів із Чорнобильської зони відчуження за фізичними, хімічними та радіаційними показниками;
  • o аналітична допомога при проведенні перевірки відповідності стану упаковок кондиціонованих відходів до специфікацій;
  • o розробка необхідних методик для здійснення контролю та стандартизації.
  • o надання аналітичних послуг у питаннях державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та контролю за виконанням ліцензійних умов при здійснення діяльності у сфері поводження з РАВ;
  • o консультаційна підтримка органів державного управління у питаннях щодо шляхів реалізації Концепції розвитку зони відчуження (перезахоронення РАВ, вибір майданчика для створення могильника РАВ, моніторинг зони відчуження тощо);
  • o експертно-аналітична та методична підтримка учасників процесу поводження з РАВ (об’єкти зони відчуження, НАЕК «Енергоатом» тощо).

На базі лабораторії знаходились високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які сьогодні знаходяться в руках ворога, чим сподіваємось він нашкодить собі, а не цивілізованому світу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024