стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 23 березня

23 Березня 2022, 22:22
Реакція світу на війну росії проти України 23 березня 11143
Реакція світу на війну росії проти України 23 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:22

Уряд Сполучених Штатів Америки на підставі аналізу зібраних фактів визнав дії російської федерації в Україні воєнним злочином.

Про це йдеться в офіційній заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

«Сьогодні я можу оголосити, що на підставі наявної у нас інформації уряд США вважає, що російські війська вчинили воєнні злочини в Україні», - заявив глава Держдепартаменту США.

Блінкен підкреслив, що ця позиція ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з офіційних і розвідувальних джерел.

21:59

Польський Сейм шляхом акламації прийняв постанову у справі вчинення росією в Україні воєнних злочинів і злочинів проти людяності та порушення прав людини. Про це інформують у Верховній Раді.

20:54

Китай 23 березня став на захист Москви, назвавши РФ «важливим членом» G20 та відмовився виключити країну-агресорку з цієї організації. 

Про це повідомляє Reuters.

Деякі країни світу просять виключити Росію з G20, проте Китай заявив, що він проти цього та вважає агресора важливим членом» організації. 

18:53

Швеція надасть Україні додаткову протитанкову зброю для боротьби із російським вторгненням, інформує Бабель.

18:02

Міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля заявив, що видача ліцензії проєкту АЕС «Ханхікві», у будівництві якої бере участь «Росатом», «абсолютно неможлива».

Про це він сказав під час дискусії у парламенті, пише фінська державна телерадіокомпанія Yle, передає Економічна правда.

Так, депутат парламенту Харрі Харкімо запитав міністра, чому будівельні роботи продовжуються, хоча члени Кабміну неодноразово заявляли, що проєкт Fennovoima не отримає ліцензії.

Лінтіля також запитали, чи можна змінити постачальника реакторів для АЕС з російського на, наприклад, японського.

За словами міністра в ситуації, коли великий власник майбутньої АЕС порушив усі пов'язані з ядерною енергетикою правила і насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати.

Міністр додав, що рішення про продовження проєкту АЕС «Ханхіківі» або зміну постачальника приймаються власниками, але держава втрутиться на етапі розгляду заяви про видачу ліцензії.

«Коли розглядається питання про видачу ліцензії, на чільне місце ставляться спільні інтереси суспільства. У ситуації, коли у нас є великий власник, який порушив усі правила, так чи інакше пов'язані з ядерною енергетикою, та насильно захопив атомну електростанцію в іноземної держави, ліцензію абсолютно неможливо видати», – наголосив Лінтіля.

18:00

Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні на боці рф, більшість сирійських військових не готові ризикувати своїм життям заради «примарного грошового забезпечення» повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, передає УП.

17:25

Посли ЄС схвалили надання Україні 500 мільйонів євро на військову допомогу, інформує УП.

16:01

Один з найбільших французьких банків Crédit Agricole повністю призупиняє свою діяльність в рф, інформує Енергоатом.

16:01

Брифінг генсека НАТО Єнса Столтенберга напередодні саміту. 

Про головне повідомила УП.

Саміт лідерів НАТО сьогодні погодить надання Україні обладнання для захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз.

Лідери Альянсу сьогодні погодять створення чотирьох нових бойових груп у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

росія повинна припинити «брязкання ядерною шаблею». Використання такої зброї є «небезпечним і безвідповідальним», тому що ядерну війну неможливо виграти і ніколи не слід вести.

НАТО розгляне роль Китаю у цій безпековій кризі, оскільки він надав росії політичну підтримку, в тому числі шляхом поширення «відвертої брехні та дезінформації».

15:59

Байден їде у Європу через Україну. Зустрінеться з лідерами G7 та президентом Польщі.

Перша зупинка – Бельгія, де Байден зустрінеться з союзниками по НАТО, лідерами G7 та ЄС, щоб обговорити зусилля щодо підтримки України та відповідальність рф, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Потім президент США поїде до Польщі, щоб провести двосторонню зустріч із президентом Анджеєм Дудою для обговорення реакції на гуманітарну кризу та кризу в галузі прав людини, яку росія створила в Україні.

Очікується, що президент Польщі 24 березня на саміті НАТО запропонує запровадити в Україні миротворчу місію альянсу.

«Ми ясно дамо зрозуміти, що Захід є єдиним у захисті демократії. путін думав, що розділить нас, але ми сильніші, ніж будь-коли. Ми підтримуємо Україну і робитиме так, щоб путін заплатив високу економічну ціну за свої дії», – заявив Байден.

15:37

НАТО надасть Україні обладнання для захисту від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз, а також надаватиме допомогу у сфері кібербезпеки — генсек Альянсу Єнс Столтенберг, передає УП.

15:36

У Сейм Литви внесли пропозицію заборонити використання георгіївської стрічки та символу «Z» — порушникам загрожуватиме штраф до 500 євро, повідомляє УП.

15:14

Польща висилає з країни 45 російських дипломатів.

Про це йдеться в офіційному повідомленні, опублікованому на сайті польського Уряду, передає ВР України.

Як повідомляється, Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) виявило 45 осіб, які користувалися дипломатичним статусом, а натомість виявилися співробітниками російських спецслужб.

14:51

У Western Union заявили, що з 24 березня зупиняють проведення грошових переказів у рф.

14:40

Найбільша нафтогазова компанія Японії відмовляється від російської нафти.

Eneos Holdings, Inc., яка є потужною транснаціональною корпорацією, припинила купувати у рф сиру нафту. Водночас як зазначив головний офіс Eneos, розташований у Токіо, російські поставки, на які контракти були підписані ще до вторгнення росії в Україну, надходитимуть до Японії приблизно до квітня без проблем із фінансовими розрахунками та відвантаженням, повідомляє Енергоатом.

Також готується піти з росії й італійський виробник електроенергії та газу Enel. Активи компанії в рф – вітрові станції та три газові комбіновані ТЕС загальною потужністю 5700 МВт.

14:00

Євросоюз затвердив угоду з Україною, яка дозволить блоку ділитися з Києвом секретною інформацією, наприклад, супутниковими знімками, — пише Bloomberg.

Угода спочатку триватиме один рік і може бути продовжена.

13:53

Nestle виводить з росії бренди KitKat і Nesquik.

13:45

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що НАТО не стане учасником війни в Україні. Про це він 23 березня написав у своєму твіттер-каналі.

13:37

російського посла у Польщі Сергєя Андрєєва викликали у польське МЗС – йому вручили ноту про видворення 45 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві, – пише Українська правда.

13:15

Авіакомпанія Vietnam Airlines з 25 березня припинить польоти між Ханоєм та Москвою на невизначений термін. Про це повідомляє Економічна правда.

12:08

ЗМІ: Влада Польщі вимагає висилки з країни близько 40 російських дипломатів за підозрою у шпигунстві.

10:17

Нацбанк України та Нацбанк Польщі підписали договір про здійснення операції валютний своп гривня/долар США обсягом до мільярда доларів США в еквіваленті. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

09:42

Американський стрімінговий сервіс Netflix видалив свій застосунок з App Store і Google Play в росії. Про це повідомляє Комерсант.

6 березня Netflix оголосив про зупинення діяльності в росії. Окрім того, компанія зупинила роботу над російськими оригінальними проєктами.

TechCrunch з посиланням на результати досліджень компанії Sensor Tower повідомив, що з 24 лютого з російського розділу App Store видалили 6 982 програми для iPhone та iPad.

09:30

Японський виробник техніки Sharp призупинив постачання до росії.

08:42

У Пентагоні назвали небезпечною риторику москви щодо використання ядерної зброї.

«Це не так, як повинна діяти відповідальна ядерна держава», – зауважив речник Пентагону Джон Кірбі, – пише УП.

07:43

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав увести ембарго на російські нафту й газ. Шольц заявив, що Німеччині необхідно позбутися залежності від імпорту російських нафти, газу та вугілля. До цього ФРН завжди виступала проти ембарго на російські нафту та газ. Про це інформує «Бабель».

Однак, на думку Олафа Шольца, заборона імпорту енергоресурсів з Росії може мати серйозні наслідки для економіки Європи

07.00

Один із найбільших європейських постачальників метеорологічних даних EUMETSAT зупинив обмін даними з Росією. На думку експертів, ці метеодані можуть бути використані для планування хімічної або біологічної атаки в Україні. Про це повідомляє Reuters.

06:45

Французька компанія TotalEnergies заявила про відмову від закупівлі російської нафти. У пресрелізі компанії зазначено, що вона ухвалила рішення після «серйозних та необґрунтованих звинувачень у «співучасті у військових злочинах», – пише «Суспільне».

Також відомо, що компанія планує продовжуватиме поставки російського газу в ЄС.

06:25

Один із найбільших французьких банків Crédit Agricole повністю зупиняє свою діяльність у росії. Про це у телеграмі інформує «Бабель».

06:00

Уродженець України та громадянин Великої Британії Макс Поляков, який також є засновником аерокосмічної компанії Firefly Aerospace, пожертвував мільйон доларів місту Дніпро, яке стало гуманітарним хабом для десятків тисяч біженців. Пожертва йде до фонду «ТАПС-Україна» у Дніпрі. Про це у телеграмі інформує «Бабель».

04:25

Перед будівлями театрів у Чехії виклали зі свічок слово «Дети» – саме такий напис на асфальті був біля Драматичного театру в Маріуполі, який жорстоко розбомбили росіяни, – повідомляє Українська правда у телеграмі.

04:00

Адміністрація Байдена може вже цього тижня представити план прискореного переселення «вразливих категорій» українських біженців до США. Відповідно до цього плану, у прискореному режимі планують розглядати заявки від українських активістів, журналістів та представників ЛГБТК-спільноти. Ця програма також пришвидшить в'їзд українців, які мають родичів у США. Про це інформує Українська правда в телеграмі.

03:30

У Канаді запрацювала програма для біженців з України, яка, зокрема, пропонує безплатне оформлення візи, надає право на працевлаштування та навчання в країні. Про це в ефірі телеканалу «Рада» повідомив тимчасовий повірений України в Канаді Андрій Буквич, – пише «Суспільне».

Відповідно до цієї програми, українці зможуть безплатно оформити візу, отримати статус тимчасового резидента Канади, право на працевлаштування, на безплатне навчання дітей у навчальних закладах, а також в канадських коледжах та університетах. Водночас Буквич наголосив, що ця програма не передбачає соціальне забезпечення, а саме надання безплатний житла, медичної допомоги або навчання у вишах.

01:27

Уряд США готує санкції проти більшості представників нижньої палати федеральних зборів російської федерації.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на видання The Wall Street Journal.

«Адміністрація Байдена готує санкції проти понад 300 членів нижньої палати російського парламенту, які можуть бути запроваджені вже в четвер», – йдеться у публікації.

Зазначається, що обмеження охоплять більшу частину депутатів держдуми у контексті посилення санкційного тиску США на росію за її агресію проти України.

00:43

Міністерство оборони Польщі працює над проєктом створення миротворчої місії НАТО в Україні, але президент Анджей Дуда може відхилити документ, якщо не отримає «зелене світло» від США.

Як повідомляє Європейська правда, про це пише польське видання Onet із посиланням на джерела.

Пропозиція Міноборони має бути надіслана до Президентського палацу та Бюро національної безпеки, очікується, що це відбудеться у середу. За даними видання, є серйозні розбіжності між урядом та офісом президента щодо пропозиції про створення миротворчої місії в Україні.

«Президент Дуда не готовий прийняти проєкт, підготовлений Міністерством національної оборони, допоки американці не дадуть «зелене світло». Тому ще до позачергового саміту НАТО у четвер польська пропозиція має бути направлена ​​до Білого дому на розгляд президента США Джо Байдена, рішення якого де-факто визначить її подальшу долю», – пише видання.

Співрозмовники, пов'язані з президентом, наголошують, що вирішальним чинником у всьому питанні є позиція США, які офіційно поки що виключали можливість участі у мирному контингенті. 

Візит президента Джо Байдена до Варшави, офіційно підтверджений Білим домом, може бути ключовим у цьому плані. Американський лідер прибуде до столиці Польщі прямо з Брюсселя наступного дня після саміту НАТО.

За словами джерел у Міноборони, проєкт, який Дуда може представити на саміті НАТО, передбачає створення міжнародного миротворчого контингенту, який має складатися з військовослужбовців як мінімум кількох країн, у тому числі країн НАТО, і дія якого має бути схвалена українською владою.

За одним із варіантів, місія передбачає до 10 000 військовослужбовців. Документ також має містити докладний пакет завдань, які виконуватиме цей міжнародний миротворчий контингент.

Йдеться в ньому зокрема про забезпечення безпеки гуманітарних поставок та самих гуманітарних коридорів, у тому числі про створення над ними безпольотних зон.

Крім того, один із варіантів передбачає також створення безпольотної зони над найбільшими українськими містами, яка б захистила громадянське населення від бомбардувань і ракетних обстрілів.

00:37

Фонд миру та розвитку надає допомогу постраждалим від війни з росією українцям.

Про це повідомляє Українська правда.

На сайті фонду українські біженці можуть знайти житло та варіанти роботи (більшість з них безкоштовно) у різних країнах Європи. Також сайт пропонує швидкі перекази грошей від будь-яких фізичних осіб українцям через партнерство з Remitly. Гроші можна швидко зарахувати на приватні банківські картки будь-якого громадянина(-ки) України.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром