стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 березня

22 Березня 2022, 23:39
Ракета 23870
Ракета

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 22 березня.

23:36

Українські захисники на Харківщині відбили атаку російських окупантів, здійснену з бойових гелікоптерах. Інформацію повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у прямому ефірі національного телемарафону

«Наші Збройні сили свої позиції тримають. Сьогодні їх перевіряли бойовими вертольотами Ка-52. Цей напад було відбито. Це відбулося буквально от за годину до нашого ефіру (близько 18:30 – ред.). Таке само наші Збройні сили тримають під контролем переміщення збройних сил окупантів, зокрема і в напрямку міста Ізюма. Тому що вони (росіяни – ред.) розуміють, що фактично свою битву за Харків вони вже програли. І тому свої формування вони сконцентрували більше по тому напрямку», – йдеться у повідомленні.

23:28

За добу українські захисники в районі оперативно-тактичного угруповання «Схід» відбили три атаки російських військ. Про це повіддомляє оперативно-тактичне угруповання «Схід» на Facebook.

Попри численні спроби, російським військам не вдається прорвати оборону. 22 березня росіяни здійснили 3 атаки, всі спроби були успішно відбиті. 

Втрати військ РФ склали: 54 особи, танки – 5 (знищено – 3, пошкоджено – 2), САУ, гармат – 1, АТ – 5, літаки – 2, БПЛА – 2, спеціальна техніка – 1, захоплено БМП-3 – 3.

22.15

Українським активістам довелося призупинити блокаду російських вантажівок на пункті пропуску «Кукурики – Козловичі». У них закінчився дозвіл на офіційний протест.

21:18

Внаслідок обстрілу російськими військами міста Лозова Харківської області одна людина загинула і дев'ять постраждали. Про це повідомив міський голова Лозової Сергій Зеленський у Facebook.

20:53

 На Одещині російські окупанти випустили п'ять ракет по одному населеному пункту, постраждалих немає — голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:38

Представники так званої «ДНР» захопили евакуаційну колону з працівниками ДСНС на погодженому маршруті біля Мангуша під Маріуполем. Про це повідомила голова МінТОТ Ірина Верещук в ефірі українських телеканалів

«Сьогодні на коридорі, який ми спробували вкотре відкрити, є колона автобусів, є працівники ДСНС, яких захопили представники "ДНР". Вони стоять біля Мангуша, зараз там зупинились. Ми намагаємось їх витягти всіма силами», – йдеться у повідомленні.

Додають, що це визнаний коридор, ми його погодили, погодили з Червоним Хрестом, і зараз людей тримають в заручниках. Повідомляють, що техніку буде забрано, а людей можливо пустять, а можливо й ні.

19:21

У Генштабі ЗСУ повідомили оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 18.00 22 березня.

Триває двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Не досягаючи успіху, ворог продовжує завдавати ракетно-бомбові удари з використанням засобів повітряного нападу по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Житомирській, Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. Противник здійснив понад 80 літаковильотів, зокрема 29 з аеродромів Барановичі та Бобруйськ, що розташовані на території республіки білорусь.

До нанесення ударів по об’єктах залучались літаки бомбардувальної, штурмової та винищувальної авіації. З метою ведення повітряної розвідки об’єктів на території України ворог задіяв п’ять літаків-розвідників.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах кораблі військово-морського флоту російської федерації виконують завдання у визначених районах Чорного моря. У північно-східній частині Азовського моря для підтримки дій наземного угруповання окупаційних військ продовжують перебувати до 5 кораблів різних типів.

Не зважаючи на активну пропаганду, особовий склад окремих підрозділів Центрального воєнного округу деморалізований через значні втрати.

Продовжують фіксуватися випадки масової відмови військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України. За наявною інформацією, в 155-й окремій бригаді морської піхоти з початку війни близько 220 військовослужбовців відмовились брати участь в збройній агресії проти України. 

Всього, у період з 24 лютого цього року загинуло близько 50 та поранено близько 110 військовослужбовців цієї частини. Також неабиякий резонанс у російському суспільстві викликає загибель в російсько-українській війні вищих та старших офіцерів.

Противник, як зазначалось раніше, має суттєві проблеми з тиловим забезпеченням угрупувань окупаційних військ майже на всіх напрямках. Крім того, окупаційні війська продовжують нести значні втрати через неналежно організовану систему медичного забезпечення. 

Так, через несвоєчасне надання медичної допомоги, відсутність системи медичної евакуації поранених та брак медикаментів, великих втрат зазнали підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Українські захисники та захисниці продовжують стримувати ворога, демонструючи приклади мужністі та героїзму, і нищать його на всіх напрямках. 

19:01

У Павлограді на Дніпропетровщині російські війська ракетним ударом знищили залізничну станцію, загинула людина.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Окупанти знищили залізничну станцію Павлоград-2 та зруйновали залізничне полотно та колії. Зійшли з рейок 15 вантажних вагонів. Загинула одна людина.

Також Резніченко повідомив, що рух через станцію зупинено на невизначений час.

18:40

Представники так званої ДНР захопили евакуаційну колону з працівниками ДСНС на погодженому маршруті біля Мангуша під Маріуполем. Про це повідомила голова МінТОТ Ірина Верещук.

18:20

У Маріуполі наші захисники збили один із літаків окупантів. Про це інформують у мерії.

18:15

Українські десантники збили російську крилату ракету над Миколаївщиною, – повідомляє УП.

18:13

В Оболонському районі Києва внаслідок ворожого обстрілу горіла вантажівка та дві будівлі, – повідомляє ДСНС. Одна людина загинула. Ще троє поранені.

17:18

Дорогою до Кривого Рогу підірвалась машина диверсійно-розвідувальної групи російських окупантів. Про це пише УП.

17:09

У місті Лозова на Харківщині окупанти знищили близько 20 помешкань мирних жителів. Про це пише Україна 24.

16:58

Окупанти відпустили з полону журналістку Громадського Вікторію Рощину. Нині вона прямує до Запоріжжя, аби зустрітись із рідними, – пише Україна 24.

16:41

Чотири російські танки, кілька одиниць ворожої бронетехніки та піхоту окупантів знищили бійці полку спецпризначення «Азов» під час вуличних боїв у Маріуполі, передає УП.

15:56

Окупанти обстріляли з артилерії місто Бровари. Снаряд впав на територію одного із заводів, – пише УП.

15:53

З тимчасово окупаних територій Донецької та Луганської областей масово примусово вивозять на територію росії жінок і дітей. Про це повідомила уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

Наразі даних про кількість вивезених осіб нема.

15:50

Під Макаровим Київської області згорів склад української фармкомпанії «Фармак». Втрати становлять близько 1,5 мільярда гривень. Про це повідомив у Facebook член ради директорів компанії Петро Чернишов.

15:47

Російський окупант безжально вбив батька багатодітної родини на очах у 14-річного сина. Чоловік попереджав, що у нього немає зброї, але це не зупинило ворожого солдата.

Про черговий аморальний вчинок окупантів пише Українська правда.

15:45

Бюро економічної безпеки ініціювало на Закарпатті націоналізацію російських 29 вагонів-цистерн із транспортування паливно-мастильних матеріалів на 35 мільйонів гривень, що належать одному з підприємств рф. Про це пише Економічна правда.

15:34

Головні тези денного брифінгу радника глави Офісу президента Олексія Арестовича:

  • Протягом доби суттєвих змін у стані положення та характері дій противника не виявлено. ЗСУ ведуть оборонну операцію і подекуди атакують. 
  • Не треба дегуманізувати ворога. Заклики до знущань над полоненими, ударів по цивільному населенню РФ та країн, які її підтримують, зокрема Білорусі, неприпустимі. Ми — не варвари.
  • Станом на ранок втрати особового складу ворога становлять приблизно 15 300 осіб. 
  • Втрати техніки: 

танків — 509 одиниць, 

БМП — 1556 одиниць, 

артилерійських систем — 252 одиниці, 

реактивних систем залпового вогню — 80 одиниць, 

засобів ППО — 45 одиниць, 

літаків — 99, 

гелікоптерів — 123, 

автомобільної техніки — понад 1000 одиниць, 

кораблів-катерів — 3, 

цистерн з паливно-мастильними матеріалами — понад 70, 

безпілотників — 35, 

спеціальної техніки — 15 одиниць

Весь брифінг можна переглянути тут:

15:25

Протягом тижня сапери знешкодили понад 65 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють у ДСНС України.

14:55

Українські військові ввосьме завдали удару по окупантах у Чорнобаївці. Про це повідомляє повітряне командування «Схід»

14:50

На Віннчині збили рашистську крилату ракету Іскандер. Про це повідомив голова ОВА Сергій Борзов.

14:45

Під Києвом зник відомий фотожурналіст Максим Левін. Востаннє він виходив на зв"язок 13 березня з Вишгородського району, – пише Бабелью.

14:34

Через брак резервів у рф мобілізують боржників та аліментників.

Враховуючи тотальний брак поповнення бойового армійського резерву окупанти вдаються до нових форм прихованої «мобілізації». 

Через небажання резервістів повертатися до лав армії та масової відмови від підписання контрактів, прокуратура рф цілеспрямовано шукає людей, які мають проблеми з виплатою кредитів, сплатою аліментів та інших заборгованостей. При цьому, кількість таких людей збільшується в прогресії, враховуючи наслідки для російської економіки від введених санкцій. 

Відповідно, боржникам пропонується звільнення від усіх кредитних зобов’язань у випадку підписання контракту з армією рф.

Зокрема, подібні пропозиції почали поширювати на території республіки Татарстан, в Пятигорську, Ростові-на-Дону та Північному Кавказі.

Також продовжується «рекрутинг» осіб, які мають проблеми з законом. Злочинцям пропонується повна амністія в обмін на участь у бойових діях в Україні.

14:28

Українська ППО знищила ракету окупантів над столичним районом Оболонь. Про це повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко.

14:26

Під час мирної акції в Херсоні окупанти поранили трьох мітингарів – 61, 52 та 25 років, – пише Україна 24.

14:25

У Сєвєродонецьку окупанти відкрили вогонь по дитячій лікарні. Почалась пожежа. Рятувальники евакуювали 22 людини, зокрема сімох дітей, – пише УП.

13:16

Чернігів залишається без електро-, тепло- та водопостачання через ураження об’єктів критичної інфраструктури та активні бойові дії — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Водночас Чаус повідомив, що комунальні служби працюють, а ЗСУ продовжують відбивати ворога.

13:15

Оперативна інформація станом на 12:00 22 березня щодо російського вторгнення. Триває двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Завдання, визначені злочинним військово-політичним керівництвом росії угрупованню окупаційних військ збройних сил російської федерації, залишаються невиконаними.

З огляду на відсутність успіхів наземної фази операції, ворог продовжує активно завдавати ракетно-бомбових ударів по важливих об’єктах військової і цивільної інфраструктури з використанням оперативно-тактичної авіації, високоточної ракетної зброї та боєприпасів невибіркової дії.

Противник намагається формувати та переміщувати резерви до кордонів України. За наявною інформацією, у пункті постійної дислокації 200-ї окремої мотострілецької бригади північного флоту (населений пункт Печенга) формується зведений підрозділ з військовослужбовців кількох військових частин.

У зв’язку з незадовільним рівнем комплектування особовим складом бойовиків 1-го армійського корпусу на на тимчасово окупованій території Донецької області представники російської федерації продовжують активні заходи із примусової мобілізації місцевого населення у містах Горлівка, Єнакієве та прилеглих населених пунктах. Після проходження швидкого курсу підготовки окупанти планують посилити зазначеним особовим складом підрозділи, що зазнали великих втрат поблизу Авдіївки та Ізюма.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Здійснюється перегрупування, закріплення на захоплених рубежах та логістичне забезпечення військ.

На Сіверському напрямку окремі підрозділи Центрального воєнного округу продовжують перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій.

У напрямку на Чернігів ворог активних наступальних дій не веде, продовжує артилерійські обстріли позицій Збройних Сил України та міста Чернігова. Змін у складі сил та характері дій угрупування окупаційних військ не відзначено.

У напрямку на Бровари противник продовжує перегрупування з метою відновлення наступальних дій. Триває логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.

На Слобожанському напрямку підрозділи Західного воєнного округу активних наступальних дій не проводили. У напрямках на Харків та Ізюм ворог намагається провести заходи з відновлення підрозділів, що втратили боєздатність, за рахунок окремих підрозділів балтійського та північного флотів. Продовжуються масовані артилерійські обстріли Харкова.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосередив на захопленні міст Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Вугледар та Маріуполь.

В районі населеного пункту Кремінна ворог активних дій не проводив. Силами підрозділів 2-го АК продовжує закріплюватись в районі населеного пункту Пшеничне.

В районі населеного пункту Ямпіль, окремим підрозділом зі складу 150-ї мотострілецької дивізії, противник здійснював вогневий вплив по підрозділах наших військ з метою забезпечення подальшого просування в напрямку населеного пункту Торське. Успіху не мав.

На напрямку Донецьк – Мар’їнка здійснив спробу наступу. Успіху не мав, зазнав значних втрат, відступив.

Російські окупанти намагаються вести артилерійські обстріли та штурмові дії у місті Маріуполь.

На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не фіксується. В Херсонській області, у районах населених пунктів Каланчак, Раденськ, Брилівка та Тарасівка, підрозділами «росгвардії» проводились фільтраційні заходи з пошуку місць зберігання стрілецької зброї.

На Південнобузькому напрямку противник визначеним угрупуванням здійснив спробу провести штурмові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не мав. В районі населеного пункту Березнувате здійснив розвідку боєм, зазнав втрат та відійшов.

13:04

Російська авіація скинула дві надпотужні авіабомби на Маріуполь, повідомили в полку «Азов».

«Місто зазнало ще більших руйнувань. Вже вкотре стає зрозуміло, що окупантів не цікавить місто Маріуполь, вони хочуть зрівняти його з землею та зробити з нього попелище мертвої землі», — йдеться у повідомленні.

12:59

У Херсоні люди знову вийшли на мирний мітинг. Військові РФ застовували сльозогінний газ, щоб розігнати їх. Коли дим розвіявся частина херсонців повернулась на площу.

12:53

Прикордонники зупинили наступ ворожої піхоти на одній із вулиць Маріуполя.

Українські воїни знищили БМП та 10 орків, тим самим змусивши ворога відступити, повідомляє Держприкордонслужба.

Крім того, захисники знешкодили розвідника з тимчасово окупованих територій України.

12:47

Російський солдат здав українським службовцям танк за винагороду у 10 тисяч доларів — про це розповів радник глави МВС Віктор Андрусів.

За словами Андрусіва, з екіпажу танку цей солдат залишився один, решта втекли додому. Смислу воювати він не бачив, але додому повернутись не міг, оскільки командир сказав, що розстріляє і спише на бойові втрати

12:40

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 105 захисників України. Сім воїнів – посмертно.

12:37

Окупанти вже не вірять у швидке завершення війни в Україні, а хорошою новиною вважають свою відправку в тил.

Яскраве тому підтвердження – розмова загарбника, який розповідає своїй дружині майже всі військові таємниці, які знає сам.

З оперативних міркувань ми публікуємо лише окремі елементи розмови. Проте й вони дозволять зрозуміти інтелектуальний рівень окупантів та їхніх «половинок».

Так, загарбник описує своє переведення в тил, мовляв, нарешті більше «ніхто з них помирати не буде».

– А як це так?! Ти ж казав, що у вас ніхто не помирає, – здивовано перепитує дружина.

Вона не може зрозуміти його спроби віджартуватися, а коли чує, що «сєгодня уже Friday» (п’ятниця), то перепитує «Што ето у вас празнік такой сєгодня?».

Судячи з усього, західні санкції вдарили не лише по російській економіці, а й по їхнім знанням англійської.

12:36

У Гостомелі російські окупанти спалили конюшню. За словами її власниці Олександри, з 32 тварин вціліли лише декілька, більшість згоріла заживо. Фотографії жахливих наслідків «русского міра» вона отримала від місцевих, повідомляє ТСН.

12:30

Викрадений орками Віктор Гаврилюк зараз у безпеці.

Про це повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

12:23

У Києві затримали прихильника «руського міра», який представився монахом. 41-річного зловмисника, який назвався монахом одного з храмів, затримали на станції метро. В телефоні підозрюваного є переписки із абонентами росії із закликами до знищення українців, фотографії об’єктів критичної інфраструктури, аудіозаписи з інформацією щодо розташування блокпостів тощо. Затриманого поліцейські передали працівникам СБУ для проведення подальших слідчих дій.

12:08

Російські окупанти роблять спроби просунутися в бік Харкова, але всі вони безуспішні. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

Минулої доби російські окупаційні війська завдали 84 удари різних видів. Було зафіксоване нанесення ракетного удару, але близько 5 ранку вівторка мобільні підрозділи Збройних Сил України в районі Нової Водолаги збили крилату ракету окупантів.

«Серед чергових перемог наших Збройних Сил України – трофеї під час боїв з росіянами на околицях Ізюма. Українська армія знищила колону окупантів, ті просто втекли з поля бою, покинувши техніку».

12:06

У місті Макарів, який напередодні звільнили від окупантів, кожний другий будинок пошкоджений, або знищений. Про це повідомив голова поліції Київської області Андрій Нєбитов у Facebook.

11:38

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну втрати росії склали – понад 15 тисяч військових, більше пів тисячі танків, 99 літаків. Такі дані подає Генштаб.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 15300 осіб,
  • танків ‒ 509 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1556 од,
  • артилерійських систем – 252 од,
  • РСЗВ - 80 од,
  • засоби ППО - 45 од,
  • літаків – 99 од,
  • гелікоптерів – 123 од,
  • автомобільної техніки - 1000 од,
  • кораблі /катери - 3 од,
  • цистерн з ПММ - 70,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 35,
  • спеціальна техніка - 15.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10:40

Російські військові завдали удару по Авдіївці новими реактивними снарядами з РСЗВ «Торнадо-С». Про це інформують в Нацполіції. Поліція повідомила, що окупанти обстріляли місто з авіації та артилерії. Є загиблі та поранені серед мирних жителів. Руйнувань зазнали щонайменше 15 будинків.

10:21

В Одеській обласній військовій адміністрації кажуть що більшу частину російських морських піхотинців, які в кінці лютого намагались висадитись на узбережжі, знищено. Про це інформує речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук на своїй сторінці у Facebook.

09:45

Для евакуації людей з Маріуполя до міста Запоріжжя буде працювати 3 маршрути. Про це повідомила віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у відеозверненні.

Бердянськ – Запоріжжя. Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27;

Мангушська громада – Запоріжжя. Місце зборів: село Юрївка Мелекинської сільської ради, пансіонат «Зміна»; 

Нікольське – Запоріжжя. Місце зборів: школа №2, вул. Паркова, 23.

Автобуси будуть подані до місць збору з 9.00 до 10.00

Зараз вже вирушили із Запоріжжя по маршруту до Маріуполя 21 автобус та вантажівки з гуманітраною допомогою. За її словами, також вирішується питання для доставки додаткового об'єму пального до Бердянська, щоб продовжити безоплатно заправляти машини маріупольців. В Бердянську продовжують працювати штаби, де маріупольцям надається уся необхідна допомога.

Постійні номери штабів для допомоги маріупольцям в місті Бердянськ:

3-62-76 та 3-52-52

097 551 59 17

050 439 75 29.

Постійні номери штабів для допомоги маріупольцям в місті Запоріжжя:

(095) 220- 41- 11

(067) 220- 41- 12

0800- 503- 508

9:16

У Харкові внаслідок ворожих обстрілів зруйнована майже тисяча цивільних об’єктів, про це повідомляє МВС. Правоохоронці продовжують боротьбу з мародерами, крадіями, шахраями, зрадниками та диверсантами у місті. Наразі затримано вже 69 осіб.

9:14

Кривий Ріг двічі за ніч окупанти обстріляли з «Градів». Вдарили по селу Мала Костромка та місті Зеленодольськ. Про це повідомив голова ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул, передає Україна 24.

За його словами, через обстріли є зруйновані житлові будинки.

9:10

У Дніпропетровській області вороги обстріляли два населених пункти. Загиблих немає.

Ситуація в області непроста, але стабільна і контрольована. Повідомив це голова ОВА Валентин Резніченко, передає Україна 24.

9:00

Орієнтовна площа замінованих територій в Україні — щонайменше 82 525 кілометрів квадратних. Таку оцінку станом на 21 березня дали фахівці Асоціації саперів України, повідомляє Бабель.

8:42

У Миколаївській області внаслідок обстрілу російської армії сталася пожежа на автозаправці у Корабельному районі. Загинуло троє осіб. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ.

08:14

Окупанти частково пошкодили 3 780 будинків. Повністю знищили – 651 об'єкт цивільної інфраструктури, – ДСНС

08:13

В Охтирському районі на Сумщині близько 300 російських солдат відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій та залишили район, повідомили у Генштабі ЗСУ.

7:47

Бліцкригу в Рубіжному у росіян не вийшло, тому вони роблять те, що вміють – нищать місто. Про це начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив 22 березня зранку.

«Вчора протягом дня вогонь в Рубіжному майже не припинявся. Коли бліцкригу в Рубіжному в росіян не вийшло, вони почали робити те, що вміють – нищити місто: руйнують будинки, школи, лікарні. Втім, ми рятуємо поранених і намагаємося щодня евакуювати бажаючих», – зазначив Гайдай.

Неприступним для ворога залишається і Попаснянщина. Бої тривають, але росіяни не просуваються вглиб міст. Вчора жителі Гірського витримали авіаудар.

«У Сєвєродонецьку армія рф продовжує знищувати оптові склади з продуктами харчування. Б’ють прицільно, бо знають куди саме. Їм вдалося принести збитки місцевому бізнесу, але жителі міста будуть з їжею – постачання нами налагоджене», – підсумував очільник Луганщини.

7:32

У Сєвєродонецьку армія рф продовжує знищувати оптові склади з продуктами харчування. Їм вдалося принести збитки місцевому бізнесу, але жителі міста будуть з їжею, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

7:28

В Ужгороді активісти демонтували меморіальну плиту, встановлену до 300-річчя «возз'єднання» України та Росії

7:20

В Охтирському районі на Сумщині близько 300 російських солдат відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій та залишили район, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Про це пише Суспільне.

07:00

  • Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ
    Авіація Повітряних Сил ЗСУ завдавала нищівних ударів по скупченнях техніки та живої сили противника, вела повітряні бої і здійснювала перехоплення повітряних цілей. Відзначено більш активні дії авіації ворога за останню добу
  • У противника не зникли суттєві проблеми із забезпеченням своїх військ. Російські окупаційні війська мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні. Аналогічною є ситуація з пальним
  • Російські загарбники продовжують проводити агресивну пропагандистську роботу про необхідність прийняття участі у війні з Україною з особовим складом збройних сил білорусі
  • В Охтирському районі зафіксовано факти непокори російських військових. Близько 300 окупантів відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій, та, на 70 одиницях техніки, залишили район проведення операції
  • На тимчасово окупованих територіях Луганської області, зважаючи на великі втрати в живій силі, противник продовжує проводити мобілізацію громадян квазіутворення "ЛНР"
  • Українські захисники відбили 13 атак ворога та знищили 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб
  • Крім того, оборонці Маріуполя знищили патрульний катер «Раптор» та комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3”

06:50

Від моменту вторгнення Росії в Україну від ворожих обстрілів постраждали 5 СІЗО та колоній. Зв'язок був втрачений з Маріупольским, Старобільським і Херсонським слідчими ізоляторами. Мелітопольською та Приазовською виправними колоніями.

05:09 

З 24 лютого в Україні повністю знищено 651 житловий будинок, а частково пошкоджено – близько 3780.

Про це повідомив заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Роман Примуш під час брифінгу.

Він зазначив, що масштаби руйнувань є значно більшими, оскільки ці цифри враховують лише ті об'єкти, де рятувальники можуть оцінити обсяг завданої шкоди, не наражаючи на небезпеку своє життя, і не включають даних з окупованих територій.

03:45

Міський голова Чернігова Владислав Атрошеенко заявив, що з міста виїхала понад половина населення – з 285 тисяч населення в місті лишилося орієнтовно 130 тисяч.

02:29

На Одеській ТЕЦ замінюють паровий котел. Через це у місті можна почути шум. Він є наслідком технологічної операції.

Про це повідомили у департамент міського господарства Одеської міськради.

Наразі ТЕЦ працює у штатному режимі. Теплопостачання подається відповідно до температурного режиму.

01:23

Макарів (Київська область) звільнений від окупантів. Про це інформує Міністерство оборони України.

«Завдяки героїчним діям наших захисників над містом Макарів майорить державний прапор України, ворог відкинутий», – йдеться у повідомленні.

Крім того, на Миколаївському напрямку ЗСУ пішли в контратаку і відкинули росіян.

01:13

У Тростянецькій громаді на Сумщині російські окупанти чинять терор і справжній геноцид. Про це повідомляє голова Сумської ОВА/ОДА Дмитро Живицький.

«Там уже третій тиждень продовжується терор російських фашистів. На жаль, вони не зупиняються, вони йдуть на ротацію – приходять нові, більш жорстокі, більш безжалісні, більш безглузді…

Те, що відбувається у Тростянецькій громаді, це справжній геноцид, це справжнє блокування населеного пункту, це справжнє терористичне нелюдське ставлення до мирних мешканців…

Сьогодні украли останній автомобіль екстреної медичної допомоги», – йдеться в повідомленні.

00:45

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення в Україну станом на 00:00 22 березня.

В ході бойових дій ворог тимчасово утримує сухопутний коридор з окупованим Кримом та блокує вихід до Азовського моря.

Втративши наступальний потенціал, російські окупаційні війська продовжують формувати та переміщувати резерви з глибини території російської федерації до кордонів України.

У зв’язку з великими безповоротними та санітарними втратами особового складу (зокрема і командної ланки) у збройних силах російської федерації призупинено планове звільнення з військової служби офіцерів, прапорщиків та сержантів.

Військово-політичне керівництво російської федерації здійснює агресивну пропагандистську діяльність спрямовану на військовослужбовців збройних сил республіки білорусь, щодо необхідності військового вторгнення на територію України. 

На Поліссі протягом доби противник намагався активізувати ведення наступальних дій на декількох напрямках, зазнав втрат, успіху не досяг. Продовжує ведення повітряної розвідки з метою пошуку оптимальних шляхів покращення свого положення.

На Сіверському напрямку противник активних наступальних дій не веде, продовжує відновлення наступальних спроможностей шляхом введення на територію України додаткових підрозділів, зокрема батальйонної тактичної групи зі складу 90-ї танкової дивізії.

Підрозділи загарбника продовжують обстріли Чернігова та інших населених пунктів, не полишають спроб наступу у напрямку на Бровари, проте, через втрати, успіху у просуванні не мають. Намагаються поповнювати запаси та вести розвідку.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводить, продовжує частково блокувати місто Суми, здійснює артилерійські обстріли міста Харків. Підрозділи забезпечення окупаційних військ намагаються відновити ділянку залізниці від міста Валуйки до міста Куп’янськ з метою поліпшення тилового забезпечення угрупування військ.

На Донецькому та Луганському напрямках противник продовжує спроби просунутись та закріпитись, успіху не мав. 

Українські захисники та захисниці відбили 13 атак ворога та знищили 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб (втрати уточнюються). 

Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер «Раптор» та комплекс радіоелектронної боротьби «Леєр-3».

На Південнобузькому напрямку окупанти перейшли до оборонних дій, здійснюють заходи з відновлення боєздатності, намагаються відновлювати пошкоджену броньовану техніку.

На Миколаївському напрямку, внаслідок контратаки підрозділів Збройних сил України, противник змушений відступити на невигідні рубежі.

Так, протягом дня, завдяки героїчним діям наших захисників, над містом Макаровом піднято державний прапор України, ворог відкинутий.

Ворожа авіація продовжує ракетно-бомбовими ударами руйнувати об’єкти інфраструктури на території України у Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. При цьому, окупанти продовжують активно використовувати аеродромну мережу республіки білорусь.

Очікується, що ворог продовжить завдавати підступних ракетно-бомбових ударів та здійснювати артилерійські обстріли об’єктів критичної інфраструктури України із застосуванням реактивної артилерії, авіації, високоточної зброї та боєприпасів невибіркової дії.

00:40

Упродовж 21 березня російські окупанти наростили свою авіаційну присутність в повітряному просторі України.

Окрім застосування багатьох безпілотних літальних апаратів, противник використовує бомбардувальну, штурмову та винищувальну авіацію, крилаті та балістичні ракети на різних напрямках, – повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ. 

Авіація Повітряних сил здійснила десятки вильотів із повітряними боями, перехопленнями та ударами по колонах та скупченню техніки рашистів.

ППО знищила чотири БпЛА, два вертольоти та кілька крилатих ракет.

ППО Сухопутних військ інформує про ураження одного літака окупантів та двох безпілотників.

Загалом 21 березня ППО знищила:

  • 1 літак;
  • 2 вертольоти;
  • 6 БпЛА ОТР;
  • крилаті ракети.

00:35

Окупанти обстріляли дитячу лікарню в Сєвєродонецьку. Дітей, їхніх мам і персонал вдалось вчасно евакуювати. Про це повідомляє Українська правда.

00:30

Зеленський створив у Гостомелі селищну військову адміністрацію. Відповідний Указ оприлюднили в Офісі президента.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024