стрічка

Окупанти запустили фейк про кращі лікарняні ліжка для українців у Польщі

20 Березня 2022, 14:01
Окупанти запустили фейк про кращі лікарняні ліжка для українців у Польщі 2361
Окупанти запустили фейк про кращі лікарняні ліжка для українців у Польщі

Останніми днями польський Інтернет заполонила хвиля масово копійованих фейкових записів про «подругу з Лодзі», «сестру з маленькою дитиною, яких відправили додому», та «лікарні, які приймають лише біженців».

Про це пише PolskieRadio.

Очевидно, це продукт російської пропаганди, але для багатьох, особливо літніх людей, це вже засіяне зерно паніки.

«Мою чотирирічну доньку охоронець не пропустив до міської адміністрації (тут назва міста). Він сказав, що вони обслуговують лише українських дітей. Вона поїхала до адміністрації (тут назва іншої установи в місті) і тільки там справу вдалося вирішити. Хіба це не зайшло занадто далеко?» – це лише один із багатьох російських пропагандистських ланцюжків, які в модифікованому вигляді циркулюють в Інтернеті. 

Змінюються міста, вулиці та офіси, але чотирирічна донька та лікарня лише для дітей з України залишаються. Навіщо? Бо це повідомлення має викликати огиду до біженців і посилювати паніку. На жаль, є й ті, хто не перевіряють такі новини, а передають далі, стаючи несвідомими ланками російської пропаганди.

«Поширювати чутки – негідно і скандально. Наприклад, про нібито «кращі ліжка для гостей з України» або про те, що через таку кількість біженців «не вистачає ліків», – наголошує кардіолог, ліпідолог, епідеміолог серцевих та судинних захворювань професор Мацєй Банах з Медичного університету Лодзі.

Він каже, що дехто, на жаль, поширює дезінформацію, що викликає страх у багатьох польських пацієнтів, які після пандемії мають отримувати спеціалізовану медичну допомогу, наприклад, кардіологів чи онкологів. І додає, що абсолютно нечесно поширювати чутки про те, що «українці потрапляють у лікарні та клініки позачергово та без тестів на COVID-19». Це все неправдива інформація, яка може тільки нашкодити нашим та українським пацієнтам. І, звісно, медикам. А також усій системі охорони здоров’я Польщі».

Twitter долучився до боротьби з фейковими новинами та вже два дні масово видаляє записи, зокрема, про «мою чотирирічну доньку». Вже в перший день було видалено понад 50 000 записів. Також було видалено 75 000 акаунтів, створених лише для того, щоби поширювати таку пропаганду, в тому числі у Польщі.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024