стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 20 березня

20 Березня 2022, 23:03
Реакція світу на війну росії проти України 20 березня 6273
Реакція світу на війну росії проти України 20 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:59

Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що що його країна готова організувати перемовини між Україною та росією.

Про це повідомляє RFI.

«Швейцарія поєднує нейтралітет із гуманітарною традицією. Це невелика караїна з твердою відданістю свободі. Вона готова бути посередником за лаштунками, або вести переговори», – сказав Кассіс.

21:30

Розслідування воєнних злочинів Росії в Україні почали вже шість європейських країн, – у Twitter повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

За її словами, розслідування розпочали Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина та Швеція.

«Вже шасть країн почали розслідування воєнних злочинів РФ: Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина, Швеція. Ми тісно співпрацюємо з ними, щоб пришвидшити обмін інформацією та доказами», — написала Венедіктова.

21:00

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичч виступив за посилення санкцій проти Росії та Білорусі.

Про це він написав у Twitter, повідомляє «Європейська правда».

«Вирушаю до Брюсселя на Раду міністрів закордонних справ ЄС, ми повинні продовжувати вводити більше санкцій проти Росії та Білорусі, включаючи закриття європейських портів російських суден. Посилити підтримку Молдові та переглянути наш стратегічний компас, щоб відреагувати на нову реальність», – написав він.

19:25

Група компаній LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), якій належить бренд Loro Piana, припинила постачання продукції в росію, – пише Економічна правда.

18:10

Німеччина та Катар погодили довгострокове партнерство у сфері енергетики. Про це повідомив міністр економіки ФРН Роберт Хабек у ході візиту до Дохи, – пише Економічна правда.

За словами Хабека, це крок на шляху набуття більшої незалежності від Росії на тлі російського вторгнення в Україну

16:22

Швейцарська Weatherford стала останньою з «великої четвірки» нафтосервісних компаній, яка вирішила призупинити поставки та нові інвестиції в РФ, а також розгортання нових технологій у країні.

Про це йдеться в заяві президента і головного виконавчого директора компанії Гіріша Саліграма, – пише Економічна правда.

16:12

США не хочуть ескалації та не відправлять військових до України. Про це заявив постійний представник США при ООН Лінда-Томас Грінфілд, – передає Україна 24.

15:02

Американська продуктова компанія призупиняє продажі та інвестиції в рф.

«Netcracker засуджує незаконне вторгнення росії в Україну і підтримує людей, що борються за мир. Ми дуже засмучені ситуацією в Україні, і сфокусовані на безпеці своїх людей в регіоні.

Ми маємо моральний обов’язок уникати роботи в країнах, що відмовились від миру. Ми скеровуємо операції з російського ринку, і призупинили там продажі та інвестиції», – заявили в компанії.

14:48

Франція заморозила російські резерви на 22 мільярди євро та заблокувала ще 150 мільярдів на приватних рахунках, – інформує Україна 24.

14:11

Данська компанія Grundfos - найбільший у світі виробник насосного обладнання - тимчасово припиняє виробництво на території РФ, а також не буде приймати замовлення з росії та Білорусі, – повідомляє Економічна правда.

9:41

Австралія надасть евакуйованим українцям тимчасові гуманітарні візи. Вони дозволять працювати і отримувати медичну допомогу в Австралії упродовж 3 років.

05:15

Від Індії вимагають чіткої реакції на розв'язану росією війну в Україні.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда сказав своєму індійському колезі Нарендрі Моді, що вторгнення Росії в Україну похитнуло «основу міжнародного порядку», і вимагає від Індії чіткої відповіді на це, інформує Reuters.

Індія та Японія є учасниками чотиристороннього діалогу з питань безпеки (QUAD), безпекової структури безпеки, до якої також входять Штати та Австралія, але Індія є єдиним членом QUAD, яка не засудила вторгнення.

04:46

Національна асоціація угорських журналістів (MÚOSZ) закликала ЄС заборонити російський пропагандистський канал RTR Planeta у ЄС.

Про це інформує Національна рада з питань телебачення і радіомовлення

«Кров холоне від усвідомлення, що в Угорщині та, ймовірно, деінде в Європі цей новинний канал (насправді псевдоновинний канал) все ще доступний за пропозицією великих кабельних операторів. У його ефірі і далі можуть говорити російською мовою про напад росії на Україну як про «спеціальну військову операцію». Цей пропагандистський канал по-рабському слідує за наративом Путіна і не виявляє чутливості до актів війни проти людства», йдеться у повідомленні.

04:20

Австралія заборонила продаж глинозему та алюмінієвої руди до росії.

Цей крок спрямований на те, щоб обмежити можливості росії з виробництва алюмінію,  найважливішого компонента зброї та боєприпасів, пише The Guardian

Росія отримує від Австралії 20% своїх потреб у глиноземі.

Уряд заявив, що країна шукатиме нові ринки.

Уряд Австралії також оголосив про новий великий пакет допомоги Україні – 70 тисяч тонн вугілля. Вугілля поставлятиметься компанією Whitehaven Coal. Пакет допомоги також включає додаткову екстрену гуманітарну допомогу – 30 млн доларів – та нову гуманітарну візу, яка буде тимчасово доступна для українців-біженців.  Австралія також збільшила свою військову допомогу Україні на 21 млн доларів – відтак загальне військове фінансування становить 91 млн доларів. 

02:35

Сполучені Штати неофіційно проконсультувалися із Туреччиною, щодо можливості передачі Анкарою Україні російських протиповітряних систем С-400.

Як пише Reuters, впродовж останнього майже місяця після вторгнення Росії в Україну, американські чиновники обговорювали цю пропозицію зі своїми турецькими колегами. Зокрема, ця тема коротко порушувалась під час візиту заступниці держсекретаря Венді Шерман до Туреччини на початку місяця.

За даними співрозмовників видання, Туреччина навряд чи готова на такий крок і з чисто технічної сторони, і з політичної, адже це зіпсує стосунки з Москвою.

Офіційно турецька влада не коментувала пропозицію передачі Україні систем С-400.

02:15

НАТО поки що не має даних про те, що рф має намір напасти на Молдову.

В інтерв'ю Digi24 заступник генсека Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане заявив, що південний сусід України наразі не є військовою ціллю для Росії.

«Ми спостерігаємо за тим, що відбувається в Придністров'ї, але сьогодні в нас немає даних. Це не означає, що на Молдову не чиниться величезний тиск – біженці, високі ціни на енергоносії, пропаганда та маніпуляції», - заявив він.

01:33

Першопочатковим планом російського вторгнення було передбачено захоплення контролю над українським небом, але це не вдалося.

Про це повідомляє УП, посилаючись на звіт Міноборони Великобританії.

У Лондоні вважають, що повітряні сили та війська протиповітряної оборони України продовжують ефективно захищати повітряний простір України.

«Росія не змогла отримати контроль над повітрям і тому значною мірою покладається на озброєння, запущене з відносної безпеки -  робить удари по цілях в Україні з російського повітряного простору.

Отримання контролю над повітрям було однією з головних цілей Росії в перші дні конфлікту, і саме нездатність зробити це значно притупила оперативний прогрес Росії».

01:20

Міністерства оборони Великобританії:

  • Повітряні сили та війська протиповітряної оборони України продовжують ефективно захищати повітряний простір України.
  • Росія не змогла отримати контроль над повітрям і значною мірою покладається на дистанційне озброєння, запущене з відносно безпечного російського повітряного простору для ударів по цілях в межах України.
  • Отримання контролю над повітрям було однією з головних цілей Росії в перші дні конфлікту, і їх нездатність зробити це значно притупила їхній оперативний прогрес. 

01:04

Болгарія не буде продовжувати чинний контракт на купівлю російського газу, який добігає кінця у липні нинішнього року.

Як повідомляє Європейська правда, про це в інтерв’ю  Болгарському національному радіо заявив віце-прем'єр та міністр фінансів Асен Василев.

За його словами, замість нової угоди з РФ, Болгарія шукатиме альтернативні джерела газу та сподіватиметься на єдиний контракт для країн ЄС.

«Існують альтернативи - старі труби трансбалканських потоків. Там маємо потужність близько 20 млрд. кубометрів, яка може бути використана в обох напрямках, тоді як нам потрібно 3 млрд. кубометрів. Їх можна взяти з Катару або Алжиру – це є загальноєвропейською стратегією»,- заявив віце-прем'єр.

 

Також уряд Болгарії планує використати існуючу інфраструктуру Греції та Туреччини для закупівлі зрідженого природного газу та збільшити імпорт із Азербайджану, який уже експортує газ до країни.

За словами Асена Василева, питання спільних закупівель газу буде розглянуто "у наступні один-два тижні".

«На європейському рівні обговорять створення загального газового договору для всього ЄС. Ми очікуємо, що влітку цей механізм запрацює», - каже він.

Болгарія – далеко не перша країна, яка має намір найближчим часом відмовитися від російських енергоносіїв.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024