стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 19 березня

19 Березня 2022, 22:11
Реакція світу на війну росії проти України 19 березня 5554
Реакція світу на війну росії проти України 19 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:11

Депутати французького парламенту заявили, що боєприпасів, які наразі є на складах армії, вистачить лише «на чотири дні інтенсивного конфлікту». На думку депутатів, через війну в Україні, Франції вже зараз потрібно готуватися до довгострокового конфлікту.

21:50

Путін недооцінив реакцію України на вторгнення. Російські війська виснажаться в наступні 7 – 8 днів.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю 24 каналу висловив екскомандувач армії США в Європі, генерал Бен Ходжес. За його словами, у росіян проблеми, і вони про це знають.

«Думаю, в наступні 7 днів Росія виснажиться. У них немає достатньо амуніції, вони зазнають дуже великих втрат і мають проблеми з особовим складом – тому вони просять Сирію дати бійців, тому вони просять Китай допомогти їм», – сказав генерал.

На думку Бена Ходжеса, приблизно тиждень відділяє нас від моменту, коли відповідне становище повністю зупинить росіян. Проте вони все ще будуть здатні обстрілювати міста ракетами.

«Але їх здатність взяти Київ чи інше велике місто – наприклад, Одесу – думаю, через 7 днів вони будуть не здатні на це. І тоді баланс сил зміниться повністю, а переваги України, як от логістична підтримка, покращаться», – заявив генерал.

21:07

Папа Римський Франциск відвідав 19 українських дітей-біженців у дитячій лікарні Бамбіно Джезу в Римі.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Vatican News.

Як зазначається, діти покинули Україну протягом перших кількох днів війни і наразі проходять лікування від онкологічних та неврологічних захворювань в Італії. Також у лікарні є діти, що прибули нещодавно із важкими пораненнями.

«Папа побував у палатах, відвідавши всіх маленьких пацієнтів, перш ніж повернутися до Ватикана», – йдеться у повідомленні.

 

За даними Ватикану, з початку конфлікту через лікарню пройшли 50 українських дітей-біженців.

20:08

Північна Македонія надалі вимагатиме від громадян Російської Федерації візи для в'їзду в країну. 

Як повідомляє «Європейська правда», про це свідчить актуальна інформація на сайті МЗС країни у відповідному розділі.

У російських ЗМІ зазначають, що досі росіяни могли подорожувати до Північної Македонії, маючи закордонний паспорт та запрошення або ж підтвердження туристичної поїздки. Такий безвізовий режим продовжували раз на рік 16 березня. 

Скасування вочевидь відбулося 17 березня.

 

Нагадаємо, раніше Естонія призупинила видачу росіянам туристичних віз, а Латвія та Чехія - віз загалом, за винятком випадків, пов'язаних з особливими гуманітарними міркуваннями.

19:08

Болгарія не буде продовжувати контракт на постачання природного газу з російським ПАТ «Газпром» через війну в Україні. Країна розгляне альтернативні поставки та майбутній спільний контракт з Європейським Союзом, аби уникнути дефіциту. Про це 19 березня заявив віце-прем’єр-міністр Болгарії Асен Василєв, пише Bloomberg.

17:04

Понад 70 світових організацій відмовилися від культурної співпраці з росією після повномасштабного вторгнення в Україну. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі всеукраїнського телемарафону 19 березня.

Світова культурна спільнота демонструє солідарність під час війни в Україні і поступово відмовляється співпрацювати з РФ.

14:13

Міністерка закордонних справ Британії Елізабет Трасс заявила, що росіяни використовують переговори з Україною, щоб мати можливість перегрупувати свої наступальні війська. Очільниця МЗС Британії вважає, що переговори були «димовою завісою» для підготовки нових «жахливих звірств» та військових злочинів. Про це британська дипломатка сказала в інтерв'ю The Times.

13:27

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі ЄС з росією.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє польський портал WNP.

На запитання про протести на кордоні проти постачання товарів до Білорусі та росії та про перспективи прийняття лідерами ЄС рішення закрити європейські дороги для вантажівок з Росії, Моравецький висловив сподівання, що «буде чергове протверезіння європейських лідерів» і Рада ЄС ухвалить черговий пакет санкцій. 

«Я абсолютно на боці протестувальників і ще раз звертаюся до Європейської комісії якнайшвидше активізувати свої повноваження», – заявив він.

«Польща пропонує якнайшвидше додати до цього пакету санкцій торговельну блокаду як для морських портів, так і заборону на сухопутну торгівлю», – сказав прем’єр-міністр Польщі.

 

За його словами, такий крок «додатково змусить Росію задуматися над тим, щоб припинити цю жорстоку війну».

Як додав Моравецький, «мова йде про життя і смерті десятків, а може, сотень тисяч людей, йдеться про суверенну країну – Україну – але і про безпеку НАТО».

«Ми повинні продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну», – сказав прем’єр.

13:24

В ООН спростували закиди рф про нібито існування в Україні так званих програм створення біологічної зброї. 

Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявила Заступниця Генсека ООН, Верховний представник з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу, повідомляє Верховна Рада України.

«Організацій Об'єднаних Націй нічого не відомо про будь-які програми біологічного зброї в Україні», – наголосила Ідзумі Накаміцу.

Вона також нагадала, що Конвенція про біологічну зброю 1972 року забороняє розробку, виробництво, придбання, передачу, накопичення та застосування біологічної та токсинової зброї. Російська федерація та Україна є учасниками цього договору. 

Верховний представник з питань роззброєєня підкреслила, що біологічна зброя була оголошена поза законом з моменту вступу в дію Конвенції 1975 року. 

Заступниця Генерального секретаря ООН нагадала, що всі держави учасники Конвенції, а їх 183, зобов'язалиася «ніколи і за жодних обставин не розробляти, не виробляти, не накопичувати, або іншим чином купувати, або зберігати» біологічну зброю.

13:01

Єврокомісія опублікувала єдиним списком усі транспортні пільги, доступні для українців-біженців у різних країнах ЄС.

Про це повідомляє Європейська правда.

Список розміщений останнім блоком на сторінці з корисною інформацією для громадян України, які у зв’язку з війною вирішили виїздити за кордон у країни Євросоюзу.

Переглянути доступні пільги на проїзд у потягах або громадському транспорті можна для 24 країн в алфавітному порядку. У блоках вище роз’яснюють, які можливості надає опція тимчасового захисту і яка різниця між ним та статусом біженця.

Також через інтерактивну карту можна вийти на інформацію від органів влади конкретної країни. 

12:52

Глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін заявив, що США розглядають питання відключення росії від GPS.

Про це повідомляє Економічна правда.

За словами Рогозіна, така перспектива не повинна лякати РФ, оскільки є супутникова система навігації «Глонасс», яка продовжить роботу.

12:50

В Будапешті запустять гуманітарний хаб. 

Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита

Поява такого осередку дозволить оптимізувати логістику та збирати, сортувати, формувати й відправляти вантажі для України з території європейських країн. Деталі реалізації спільного проєкту Віктор Микита обговорив із Генеральним консулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бочкаі та керівником Угорської екуменічної служби Ласлом Легелом.

Такий хаб планують запустити, щоб країни ЄС, котрі готові формувати партії гуманітарної допомоги, могли транспортувати вантажі на територію України.

12:38

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква непрямо запросив президента США Джо Байдена приїхати в Україну під час його поїздки до Європи наступного тижня.

Як пише Європейська правда, про це він сказав в ефірі CNN, коментуючи військово-політичну ситуацію в Україні.

Ведучий запитав, чи спробує Володимир Зеленський можливість особисто зустрітися з Байденом наступного тижня, коли він перебуватиме з візитом у Європі. 

«Як вам відомо, цього тижня троє прем’єр-міністрів дружніх країн – Польщі, Чехії та Словенії – особисто приїхали до Києва і зустрілися із Зеленським. Тож чому би президенту Байдену не приїхати в Україну для зустрічі з нашим президентом», – сказав Ігор Жовква.

 

Ведучий на це зауважив, що безпекові ризики дуже великі. 

«Звісно, це небезпечно, тому що проти нашої країни йде війна. Але не треба боятися», – відповів Жовква, зазначивши, що це було би жестом сміливості. 

Як відомо, наступного тижня Байден прибуде до Брюсселя на саміт НАТО та Європейської ради. 

12:29

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк обурений, що міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт не називає події в Україні війною.

Про це він написав у Twitter.

«Міністр Ламбрехт знову сказала, що НАТО не втрутиться у конфлікт і не створить безпольотну зону над Україною. Вбивчо. Кожна така заява європейських політиків заохочує РФ до масових убивств в Україні. Не хочете називати війну війною і боїтеся Путіна, то хоч не робіть провокаційних заяв», – Михайло Подоляк.

12:24

Україна отримала 500 з 2700 обіцяних Німеччиною на початку березня зенітних ракет типу «Стріла».

Про це пише Європейська правда.

Передача відбулася в Польщі лише в четвер увечері. За даними українських урядових кіл, подальших поставок «Стріли» не планується. 

Міністерство оборони Німеччини лише підтвердило, що поставки в Україну були здійснені. Прессекретар міністерства зазначила, що будь-які поставки зброї відбуватимуться лише після схвалення Федеральної ради безпеки. Додаткова інформація неможлива «через засекречування інформації, яка є результатом поточної ситуації у сфері безпеки».

12:19

Посадовці ЄС обговорюють можливість використання активів російських мільярдерів, які перебувають під санкціями, для відновлення України після війни.

Про це повідомляє Економічна правда.

Однією з можливостей було б використати активи для виплати репарацій. За словами джерел, ідея знаходиться на дуже ранній стадії, і рішення ще не ухвалене.

12:16

Уряди Нідерландів і Німеччини на прохання НАТО поставлять Словаччині американські зенітні ракетні комплекси Patriot замість її систем ППО С-300, які держава надасть Україні.
 

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міноборони Нідерландів.

«На прохання НАТО Німеччина та Нідерланди встановлюють системи протиповітряної оборони Patriot неподалік від авіабази в Сляці, що в центральній Словаччині», – йдеться у заяві.

Система почне працювати приблизно з середини квітня на максимальний період до шести місяців.

«Уряд вважає дуже важливим зробити активний військовий внесок у зміцнення стримування та оборони Альянсу», - заявила профільний нідерландський міністр Кайса Оллонгрен.

За її словами, погіршення безпекової ситуації в Європі внаслідок російського вторгнення в Україну робить цей внесок необхідним.

11:31

Мінсоцполітики та ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) домовилися про спільні програми допомоги родинам з дітьми та іншим українцям, що постраждали від війни.
 
Про це повідомили на сторінці Міністерства соціальної політики в фейсбуці, за підсумками зустрічі очільниці відомства Марини Лазебної з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муратом Шахіном.
 

На зустрічі сторони погодили перші напрямки багатоцільової грошової програми, яку ЮНІСЕФ запускаю спільно з Мінсоцполітики для підтримки найбільш уразливих допомогосподарств.

Зокрема, сторони погодили, що першою цільовою аудиторією для виплати грошової допомоги в рамках цієї програми будуть уразливі домогосподарства з дітьми, віком до двох років, багатодітні сім’ї. Мурат Шахін поінформував, що ЮНІСЕФ планує поступово розширювати коло отримувачів відповідно до термінів надходження додаткових коштів від донорів. 

«ЮНІСЕФ звернувся до донорів з метою отримання 149 мільйонів доларів США для здійснення гуманітарних грошових переказів», – зазначив він.

Сторони домовились опрацювати надання допомоги першим 10 тисячам родин з новонародженими дітьми.

ЮНІСЕФ підтримав пропозицію Марини Лазебної об’єднати зусилля для залучення коштів на гуманітарний рахунок, відкритий НБУ для Мінсоцполітики для задоволення потреб людей з вразливих категорій, постраждалих від воєнних дій та тимчасово переміщених осіб.

Також ЮНІСЕФ погодився надати підтримку роботі соціальних працівників у громадах, які приймають велику кількість переміщених осіб, та підтримати організацію онлайн навчання дітей, які були переміщені внаслідок активних бойових дій, зокрема в питаннях забезпечення ноутбуками, підтримки вчителів.

09:31

Американська нафтосервісна корпорація Schlumberger припиняє подальші інвестиції та впровадження технологій у росії.

Про це повідомляє Економічна правда.

«Ми вирішили негайно призупинити нові інвестиції та розгортання технологій для наших операцій у Росії. Ми будемо здійснювати будь-яку існуючу діяльність у повній відповідності до застосованих міжнародних законів та санкцій», – йдеться у повідомленні у Schlumberger.

09:26

Міністерство торгівлі США в п'ятницю перейшло до фактичного «приземлення» 100 літаків, які нещодавно літали до росії і підозрювані в порушенні правил експортного контролю.

Про це пише Європейська правда.

Список включає 99 літаків Boeing, які експлуатуються російськими пасажирськими і вантажними перевізниками, включаючи Аерофлот, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air і Aviastar-TU, а також Gulfstream G650 Абрамовича, що може ще більше перешкодити зусиллям росії продовжити деякі міжнародні рейси. 

Міністерство торгівлі попередило компанії та інші організації в усьому світі, що будь-яке заправка, технічне обслуговування, ремонт або запчастини чи послуги порушують експортний контроль США і підлягають застосуванню до компаній примусових заходів США, які можуть включати «значний термін ув’язнення, штрафи, втрату експортних привілеїв, або інших обмежень».

 

У заяві відомства йдеться, що ця акція означає, що «міжнародні рейси з Росії на цих літаках фактично припинені». Це також може зашкодити внутрішнім російським рейсам, оскільки правоохоронні дії США можуть бути спрямовані на компанії, що обслуговують літаки в Росії.

08:44

Міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце заявила про відправку Україні важкого протипожежного обладнання та засобів цивільного захисту.

Про це пише Європейська правда, з посиланням на видання Augsburger Allgemeine.

У п’ятницю до охопленої війною України відправили 21 портативний пожежний насос, а також велику кількість захисного одягу, рятувального обладнання та евакуаційний автобус. 

У понеділок приїдуть дев’ять вантажівок для перевезення важкого пожежного обладнання, а в середу – близько 1600 дихальних апаратів.

 

«В Україні зараз важливо конкретно допомагати людям, які потребують допомоги. Ми тісно співпрацюємо з Україною над політикою розвитку протягом багатьох років. Звичайно, наші проєкти не можуть продовжуватися, як раніше під час війни. Тому ми діяли швидко та змінили механізми на дуже гострі потреби цієї надзвичайної ситуації» – сказала Шульце.

За словами Шульце, 2000 електрогенераторів і численні резервуари для води, намети та спальні мішки вже на шляху до України.

«Порядок дня – це швидка та небюрократична допомога, яка доставляється день за днем туди, де вона найбільше потрібна. Наприклад, ми допомагаємо вогнегасниками, зчленованими вантажівками, електрогенераторами, житлом для людей, які втікають, і психологічною підтримкою» – зазначила міністр.

08:33

Компанія Bosch не буде постачати запчастин для вантажних автомобілів до росії та допустила зупинку своїх заводів у рф. 

Про це пише Бабель.

Раніше повідомлялося, що запчастини Bosch знайшли у російській військовій техніці.

08:16

Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс звинуватила росію у використанні мирних переговорів з Україною як можливості для перегрупування своїх сил.

Про це пише Європейська правда.

Трасс сказала, що переговори є «димовою завісою», і вона «скептично» ставиться до цілей Кремля.

«Якщо країна серйозно налаштована на переговори, вона не бомбить мирних жителів без розбору в цей день. Те, що ми бачили, – це спроба створити простір для перегрупування росіян», – заявила вона.

 

«Ми не бачимо жодного серйозного виведення російських військ чи будь-яких серйозних пропозицій на столі», – наголосила міністр.

За словами Трасс, «росіяни брешуть, брешуть і брешуть. Я боюся, що переговори є черговою спробою відволікти увагу і створити димову завісу».

08:12

Чиновники Європейського Союзу обговорюють можливість використання активів російських магнатів, які потрапили під санкції, для фінансування відновлення України після війни.

Про це повідомляє Європейська правда.

За даними джерел, ідея перебуває на дуже ранній стадії, і рішення ще не прийнято.

Однією з можливостей було б використовувати активи для фінансування військових репарацій. Будь-яке рішення про те, як поводитися з активами, в кінцевому підсумку повинно прийматися державами-членами.

 

«На даний момент активи лише заморожені. Президентка не просила, щоб це питання було досліджене», – сказав представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Після вторгнення Росії в Україну минулого місяця ЄС ввів санкції проти десятків російських магнатів, включаючи деяких із найбагатших мільярдерів країни. Після ухвалення санкцій декілька країн-членів арештували активи, такі як суперяхти, приватні літаки та майно. Тільки Італія заморозила активи на суму близько 780 мільйонів євро.

Нинішній режим санкцій дозволяє заморожувати активи, і ЄС оголосив у четвер, що створює робочу групу «Заморожувати та конфіскувати» для обміну інформацією між державами-членами з метою кращого виконання заходів.

07:00

Шотландія та Уельс оголосили, що готові прийняти 4 тисяч українських біженців в рамках програми Homes for Ukraine.

Як повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки РНБО, програма Homes for Ukraine передбачає, що біженці можуть домовитись про розміщення з фізичними чи юридичними особами, однак у процесі не бере участі влада Сполученого королівства.

06:30

Американська нафтосервісна компанія Halliburton оголосила, що призупиняє «майбутній бізнес» у росії. Про це інформує «Суспільне» з покликанням на заяву компанії.

Компанія не має на території рф активних підприємств, а після оголошення санкцій — припинила всі поставки окремих деталей та продукції до росії.

05:05

Зеленський у середу виступить перед японськими депутатами за допомогою відеозв'язку. Це буде перше звернення президента до законодавчого органу в Азії, – інформує УП у телеграмі.

02:50

Ізраїль передасть Україні чотири броньовані машини швидкої допомоги (амбуланси), що дозволяють безпечно вивозити поранених та постраждалих із зони обстрілів. Про це інформує  Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Авто пройшли перевірку у зонах воєнних конфліктів. Також автомобілі підготовлені до роботи в Україні та оснащені для надання допомоги під час бойових дій.

01:40

Бельгія вирішила відкласти на десять років плановану на 2025 рік поетапну відмову від ядерної енергетики.

Як повідомляє Європейська правда, про це на своїй сторінці у Twitter написав прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо.

«Федеральний уряд вирішив вжити необхідних заходів для продовження терміну служби двох останніх ядерних реакторів на десять років»,– пише він.

0:19

Нідерланди та Німеччина на прохання НАТО поставлять Словаччині американські зенітні ракетні комплекси Patriot замість її систем ППО С-300, які передаються Україні.

0:00

Швейцарія заборонить експорт своїх предметів розкоші до Росії. Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на Swissinfo.

Відповідне рішення швейцарського уряду було прийняте 18 березня. Попри свій нейтралітет, Швейцарія долучається до останнього пакету санкцій ЄС, прийнятого 15 березня.

Окрім заборони продажу до РФ предметів розкоші, Швейцарія введе обмеження на операції з деякими державними компаніями і заборону надавати рейтингові послуги російським клієнтам або організаціям. Цей новий набір санкцій набуде чинності «найближчими днями», уточнюють в уряді.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024