стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 18 березня

18 Березня 2022, 22:21
Реакція світу на війну росії проти України 18 березня 5681
Реакція світу на війну росії проти України 18 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:21

Перед будівлею Ради Європи не тільки зняли прапор Росії, але й викопали флагшток.

22:20

У п’ятницю переважна більшість держав-членів Радбезу ООН відкинула фейкові звинувачення Росії щодо нібито наявності «військово-біологічної діяльності США в Україні». Про це повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк у Telegram.

Він зазначив, що 18 березня за ініціативою РФ відбулося невідкладне засідання Радбезу ООН з украй цинічним та фейковим порядком денним: «Щодо нових фактів військово-біологічної діяльності США в Україні».

 

Там Росія намагалася представити нібито нові виявлені факти, пов’язані з військово-біологічною активністю США на території України.

21:43

У Євросоюзі планують погодити додаткові 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні найближчим часом. Про це кореспонденту DW заявили два високопосадових джерела у структурах ЄС у п'ятницю, 18 березня, пише «Європейська правда».

21:08

 Італія арештувала комплекс будівель на середземноморському острові Сардинія вартістю близько 105 млн євро, що належить російському бізнесмену Алєксєю Мордашову.

21:07

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним висловив «сильну стурбованість» ситуацією в Маріуполі.

Про це заявили в Єлисейському палаці, повідомляє «Європейська правда» із посиланням на Le FigaroМакрон закликав до «зняття блокади та доступу гуманітарної допомоги».

17:18

Канада запустила тимчасову міграційну програму CUAET для українців, які залишили країну через вторгнення росії. Українці та найближчі члени їх сімей можуть перебувати в Канаді як тимчасові резиденти до 3 років. Заявники, які перебувають за кордоном, повинні подати онлайн-заявку на візу в Канаду і надати свої біометричні дані.

17:17

Глава КНР Сі Цзіньпін заявив у п'ятницю президенту США Джо Байдену, що конфлікти та конфронтації, подібні до подій в Україні, не відповідають ні чиїм інтересам.

Про це, як пише «Європейська правда» з посиланням на агентство Reuters, повідомили державні ЗМІ Китаю після розмови двох лідерів.

За інформацією китайських медіа, Сі Цзіньпін сказав у розмові з Байденом по відеозв’язку, що міждержавні відносини не повинні перейти у стадію конфронтації, а конфлікти та конфронтації не відповідають жодним інтересам.

«Українська криза – це те, чого ми не хочемо бачити», – цитують держЗМІ китайського лідера.

16:25

Премʼєр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс повідомив, що його країна готова відбудувати пологовий будинок у Маріуполі, на який росіяни скинули авіабомбу, пише Бабель.

16:00

Литва висилає чотирьох російських дипломатів через російську агресію проти України. Про це повідомляє Європейська правда.

14:50

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про програму «Антипутінський щит» для подолання наслідків турбулентності в економіці, спричиненої вторгненням РФ в Україну.

Програма має на меті продовження боротьби з інфляцією, підтримку створення робочих місць, захист компаній, які раніше працювали на російському ринку, дерусифікацію польської та європейської економіки, енергетичну диверсифікацію, запобігання підвищення цін на харчові продукти, підтримка фермерів у сільськогосподарському виробництві та субсидії на добрива, – пише Європейська правда.

14:40

МЗС Болгарії оголосило персонами нон грата одразу десять російських дипломатів, надавши їм 72-годинний термін для виїзду з країни. Про це пише Європейська правда.

14:21

Російським та білоруським дипломатам заборонили вхід до будівель Європарламенту, повідомила голова парламенту Роберта Метсола, пише Суспільне.

«У Будинку демократії немає місця тим , хто прагне зруйнувати демократичний лад», — написала вона.

14:20

Латвія висилає трьох співробітників посольства РФ.

Ще трьох російських дипломатів видворить Естонія — росіян звинувачують у «підриві безпеки» та «розповсюдженні пропаганди».

12:33

Обсяг російських активів, заморожених банками та іншими фінансовими установами в Нідерландах, становив 200 мільйонів євро.

Про це повідомляє місцеве видання NOS з посиланням на заяву голови Центрального банку країни Клааса Кнота, пише «Економічна правда».

Раніше міністр фінансів Нідерландів Сігрід Каг повідомляла, що у банках, інвестиційних та пенсійних фондах країни заморожених активів налічується шість мільйонів євро. Згодом Кнот оголосив, що ця цифра значно зросла.

«Я можу сказати, що за цей час ми заморозили або заарештували понад 200 мільйонів євро», – повідомив він.

За його словами, більшість зв'язків із Росією у Нідерландах здійснюється через трастові компанії. «Бухгалтерські та податкові звітності оформляються там, але самих активів немає у Нідерландах. Нема чого заморожувати», – пояснив Кнот.

10:50

Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив розуміння щодо розчарування президента Володимира Зеленського і українського народу, але наголосив, що для Альянсу важливо уникнути ескалації.

Про це він сказав в ефірі ARD, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Tagesschau.

Столтенберг знову запевнив Україну в підтримці альянсу і водночас застеріг від розширення конфлікту.

«Ми збільшили нашу військову та фінансову підтримку – Німеччина відіграє ключову роль у цих зусиллях», – сказав він. Також через «безпрецедентні санкції» Росія, за його словами, повинна заплатити «високу ціну» за війну.

Він підкреслив, що союзники по НАТО тренують українські війська з моменту незаконної анексії Криму Росією в 2014 році, «і все це допомогло проти вторгнення російських військ».

«Я розумію розчарування президента Зеленського та українського народу, оскільки вони є жертвами жорстокої безглуздої війни з вторгненням військ президента Путіна», – додав Столтенберг.

Водночас, за його словами, необхідно забезпечити, «щоб цей конфлікт не вийшов з-під контролю та не вилився за кордони України».

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що у НАТО немає сили зупинити Владіміра Путіна, тому Україна хоче створити новий альянс, щоб покласти край війні.

07:36

Нацбанк Польщі повідомив, що орієнтовно з середини наступного тижня українці у Польщі зможуть обмінювати свою готівкову гривню на злоті. 

Яке пише Європейська правда, про це повідомляє Reuters.

«У зв’язку зі значним напливом до Польщі біженців з України, що мають з собою гривню готівкою, Нацбанк Польщі здійснює інтенсивні приготування, щоб уможливити обмін гривні на злоті», – йдеться у заяві банку.

З початком війни в Україні та виїздом до Польщі сотень тисяч українців у багатьох виникли труднощі з тим, що польські банки не хотіли обмінювати українську валюту на польську – через одночасний великий запит та ризик знецінення гривні. 

Деякі люди опинились у ситуації, коли змушені погоджуватися на обмін за надто невигідним курсом, щоб отримати польську валюту для купівлі продуктів і речей першої необхідності. 

Нацбанк повідомив, що почав співпрацю з найбільшим кредитором країни PKO BP, щоб уможливити обмін валюти для українських біженців. Планується, що обмінювати можна буде банкноти номіналом 100, 200, 500 і 1000 гривень, загалом – до 10 000 гривень на одну особу в установах PKO BP.

Також повідомляється, що Європейський центральний банк працює над фінансовим інструментом на рівні ЄС, щоб спростити обмін валюти у Європі для українців, що мають заощадження у гривні. 

07:18

У Канаді почала діяти спрощена програма тимчасового перебування в країні для українських біженців.

Про це заявив міністр у справах імміграції Шон Фрейзер, пише НВ.

«Стійкість і мужність українців надихнули світ, і Канада непохитна у своєму прагненні надавати підтримку Україні у її боротьбі за свій суверенітет та демократичні ідеали, які поділяють наші країни», – йдеться у повідомленні.

07:12

Палата представників США проголосувала за позбавлення росії та Білорусі преференційного торгового статусу.

Про це повідомляє Українська правда.

424 депутати проголосували «за», і восьмеро – проти. Усі законодавці, які виступали проти цього заходу, були республіканцями.

NYT зазначає, що дії Штатів щодо позбавлення росії преференційного торговельного статусу, відомого як «постійні нормальні торговельні відносини», мають символічне значення, а торгові експерти кажуть, що це матиме обмежений економічний ефект порівняно з іншими санкціями, які вже запровадили.

Законопроєкт також призупинить нормальні торговельні відносини з Білоруссю на знак визнання її ролі у нападі на Україну.

Законопроект дозволить Штатам запроваджувати вище мито на товари. Newsweek пише, що цей законопроект дозволяє президенту Джо Байдену та майбутнім президентам накладати санкції практично на будь-кого, кого вони оберуть, у будь-якій точці земної кулі без схвалення Конгресу.

Одним із суперечливих моментів під час переговорів цього тижня були умови, за яких президенту буде дозволено відновити нормальні торговельні відносини. Законопроект потребує схвалення Сенату. Сенатор Чак Шумер, лідер більшості, сказав, що працюватиме над тим, щоб швидко провести голосування.

Голосування у Палаті представників відбулося наступного дня після того, як президент України Володимир Зеленський виступив перед Конгресом, в якій закликав законодавців зробити більше, щоб допомогти Україні та покарати росію.

07:06

Стівен Спілберг разом із дружиною Кейт Кепшоу пожертвували 1 мільйон доларів на гуманітарну допомогу в Україні. 

Про це повідомляє Variety.

07:03

Центр протидії дезінформації при РНБО України нагадує про світові бренди, що попри загальне бойкотування рф, продовжують провадити економічну діяльність на території країни-агресора. 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спілкування з СEO міжнародної компанії Nestle Марком Шнайдером зауважив про неетичність роботи компанії в росії. У підсумку Nestle залишається працювати в рф, проте компанія призупинила інвестиції та рекламу на території країни-агресора

Американська компанія Mars також продовжує свою діяльність на території країни-агресора. Проте Mars наголошує, що компанія призупинила нові інвестиції в росію, не імпортуватиме та не експортуватиме свою продукцію до росії чи з неї

Також продовжують бізнес в рф і компанії, що є найбільшими платниками податків до її бюджету: Philip Morris, PepsiCo, Leroy Merlin та інші, назви яких ЦПД ще нагадає не раз.

У Лондоні проходять акції протесту проти Nestle, Danone і Unilever, які продовжують діяльність у рф.

05:44

Американський The Bank of New York Mellon призупинив купівлю російських цінних паперів з управління інвестиціями.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

«BNY Mellon єдиний з огляду на трагічні події в Україні. Ми жертвуємо $1 млн на гуманітарну допомогу, а також вживаємо заходів для підтримки добробуту наших постраждалих співробітників і членів нашої спільноти», – йдеться в заяві.

Крім того, повідомляється, що BNY Mellon припиняє купівлю російських цінних паперів з управління інвестиціями, а також новий бізнес-проєкт у росії. Натомість банк продовжує працювати з міжнаціональними клієнтами.

У BNY Mellon прогнозують, що запроваджені санкції призведуть до одноразового скорочення їхнього доходу приблизно на $100 млн у першому кварталі 2022 року.

05:33

Американський виробничий гігант Koch Industries заявив, що не припинить свою роботу в Росії, тому що це «завдасть більше шкоди, ніж користі» та піддаватиме загрозі співробітників компанії.

Про це повідомляє Суспільне. 

Раніше президент і головний операційний директор Дейв Робертсон заявив, що присутність багатонаціонального конгломерату в Росії відносно невелика. За його словами, в її дочірній компанії Guardian Industries, що управляє двома скляними заводами в Росії, працює близько 600 людей.

05:25

Австралія запровадила санкції проти 11 російських банків і держструктур, які управляють суверенним боргом рф, а також проти двох олігархів.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 
«Уряд Австралії запровадив санкції ще проти 11 російських банків і державних установ, таким чином, зараз під наші санкції підпадають більшість банківських активів країни, а також усі організації, які обслуговують суверенний борг росії», – йдеться у заяві МЗС Австралії.
 

Оновлений санкційний список включає фонд національного добробуту та міністерство фінансів рф. Під санкції також потрапили «Сбербанк», «Газпромбанк», ВЕБ, ВТБ, «Альфа-Банк» тощо.

Таким чином, під австралійськими санкціями опинилося 80% усіх банківських активів Росії.

У МЗС Австралії також заявили, що продовжують посилювати санкційний тиск на олігархів, наближених до путіна. До 41 олігарха та їхніх найближчих родичів, щодо яких країна вже запровадила фінансові санкції та заборону на поїздки, додалися два мільярдери, які мають бізнес-інтереси в Австралії, – Олег Дерипаска та Віктор Вексельберг.

«Уряд Австралії підтверджує непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також народу України», – наголосили в МЗС.

04:56

Японія запроваджує санкції проти 15 росіян, а також 9 компаній та організацій.

Про це пише Українська правда із посиланням на Reuters.

Японія заявила в п'ятницю, що вводить санкції проти 15 осіб, у числі яких офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова і чиновники з оборонної сфери. Крім того, у санкційний список Японія включила 9 компаній і організацій, серед яких – державний експортер зброї «Рособоронекспорт» і виробники військової техніки, зокрема винищувачів.

За даними міністерства фінансів, загалом Японія ввела санкції проти 76 осіб, семи банків та 12 організацій у Росії.

04:51

На нинішньому етапі росія та її лідер Путін не демонструють жодних ознак щодо участі у відповідальних переговорах та припинення кривавої агресії рф проти України.
 
Про це заявив у четвер під час пресбрифінгу в Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен, передає кореспондент Укрінформу.
 

«Станом на сьогодні, я повинен сказати, з одного боку ми вітаємо Україну за те, що вона залишається за столом (переговорів – ред.) попри бомбардування кожної хвилини. Але водночас, я не побачив жодних значимих зусиль з боку росії, щоби дипломатичним шляхом припинити цю війну, яку вона веде», – зауважив глава американського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, Сполучені Штати всіляко підтримуватимуть старання України досягти деескалації дипломатичним шляхом, а також добитися припинення вогню й виведення російських військ. У цьому зв’язку Блінкен привітав зусилля й інших країн, зокрема Франції, Німеччини, Ізраїлю, Туреччини.

Держсекретар США при цьому підкреслив, що справжня дипломатія вимагає відповідального ставлення обох сторін до переговорів і безпосередньо деескалації.

«Я не бачу зараз ознак того, що путін готовий зупинитися. Навпаки, якщо ви послухаєте його останні заяви вчора, вони наводять на думку, що він рухається у зворотному напрямку», – наголосив державний секретар США.

04:40

Уряд Нової Зеландії запровадив пакет санкцій проти провідних російських посадовців, зокрема президента росії Володимира Путіна, прем’єр-міністра Михайла Мішустіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова та міністра оборони Сергія Шойгу.

Про це повідомляє Суспільне. 

Санкції набули чинності 18 березня. Вони передбачають заморожування активів та заборону на поїздки.

Окрім Путіна, Мішустіна, Лаврова та Шойгу, під санкціями опинились міністр внутрішніх справ Володимир Колокольцев, керівник Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков, спікерка Ради Федерації Валентина Матвієнко, спікер Держдуми В'ячеслав Володін, керівник адміністрації президента РФ Антон Вайно, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв та директор Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін.

Також Нова Зеландія запровадила обмеження на поїздки щодо ще 364 політичних діячів, військовослужбовців та журналістів.

Окрім того, під санкційними обмеженнями опинились одразу 19 російських організацій, зокрема «Промзв'язокбанк», АТ «Науково-виробнича корпорація Уралвагонзавод», «558 Авіаційний ремонтний завод», компанія «Інтеграл» та АТ «Концерн ПКО «Алмаз-Антей».

04:17

Мерія району Прага-6 чеської столиці внесла пропозицію використати частину порожніх будівель у комплексі посольства рф для потреб українських біженців.
 
Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Чеське телебачення.
 

Йдеться насамперед про школу, в якій не ведуться заняття після того, як більшість дипломатів рф були вислані через «справу Врбетице» (вибухи на складах боєприпасів, влаштовані російськими спецслужбами). Будівлю, на думку чиновників, можна було б використати для організації навчання українських дітей.

«Я надіслав листа російському послу і закликав відкрити доступ до будівлі українським дітям», – заявив староста Праги-6 Ондржей Коларж, уточнивши, що будинок школи є власністю російської федерації.

Також мерія пропонує передати під розміщення біженців низку інших споруд, зокрема торгпредство, церкву на території посольства (що за документами проходить як автосервіс) тощо.

02:58

Американська мережа закладів харчування Burger King не може зупинити роботу ресторанів в РФ – партнер мережі в РФ відмовляється їх закривати.

Про це повідомили у канадському концерні Restaurant Brands International, якому належить мережа Burger King, пише Українська правда.

Підприємства Burger King в РФ контролюються партнером Burger King, бізнесменом Олександром Колобовим, який відповідає за повсякденну діяльність та нагляд за 800 ресторанами в росії. Як повідомляється, компанія зв'язалася з основним оператором бізнесу з вимогою призупинити роботу Burger King у росії, але він відмовився це зробити.

Анулювати угоду в односторонньому порядку Burger King не може. Для цього йому була б потрібна допомога російської влади на місцях, та «ми знаємо, що це не відбудеться найближчим часом».

«Ми зв'язалися з основним оператором бізнесу та зажадали призупинити роботу ресторану Burger King у Росії. Він відмовився це зробити.

Чи хочемо ми негайно призупинити всі операції Burger King у Росії? так. Чи можемо ми сьогодні примусово припинити роботу? Ні.

Немає жодних юридичних положень, які дозволяли б нам в односторонньому порядку змінювати договір або дозволяти будь-якому партнерові просто піти або анулювати всю угоду», – йдеться у заяві.

Також компанія зобов’язалася перенаправляти будь-який прибуток, який вона отримує від бізнесу, Агентству ООН у справах біженців і пожертвувала мільйон доларів.

2:13

Євросоюз та Сполучені Штати не визнають жодних організованих російськими загарбниками «референдумів» на захоплених територіях України, зокрема в Херсоні.
 
Про це заявили на засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.
 

Зокрема, у заяві ЄС, оприлюдненій під час засідання, наголошується: «Ми рішуче засуджуємо те, що російські збройні сили викрали демократично обраних міських голів та інших представників місцевої влади, у тому числі в Дніпрорудному, і вимагаємо їх негайного звільнення. Ми також бачили повідомлення про те, що росія може планувати ще один фейковий "референдум" під погрозою зброї в Херсоні, а також в інших місцях України».

Зазначається також, що Євросоюз ніколи не визнавав ані спроби анексії Кримського півострова, ані незаконних утворень на окупованій частині сходу України.

«Ми також ніколи не визнаємо жодної іншої спроби силою захопити територію суверенної держави. Росія буде притягнута до відповідальності за грубі порушення Статуту ООН і Гельсінського заключного акта», – йдеться у заяві.

Постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер також заявив на засіданні, що російській брехні про «референдуми» у захоплених українських містах ніхто не повірить.

«Цього тижня виповнюється восьма річниця організованого Москвою фіктивного так званого "референдуму" в окупованому Криму. Ми бачимо, що цей сценарій використовується знову, коли заступник голови Херсонської обласної ради повідомляє про зусилля російських сил провести фіктивні вибори. Цій брехні ніхто ніколи не повірить. Ніхто цього не сприйме. Ми ніколи не потерпимо таких фальсифікацій», – заявив він.

Як повідомлялося, на захопленій території Херсонській області російський агресор планує провести незаконний «референдум» та створити так звану «хнр».

00:22

Сенатори вважають суперечливою ініціативу про встановлення ембарго на імпорт російських енергоносіїв.

Як повідомляє  "Європейська правда", про це, посилаючись на свої джерела у Сенаті, пише CNN.

Минулого тижня цей законопроєкт схвалила Палата представників – нижня палата конгресу США.  Попри це, за даними CNN, сенатори вважають цю ініціативу суперечливою.

При цьому ледь не єдиним, хто публічно її критикує є  сенатора Джо Манчін, який очолює комітет з питань енергетики. За його словами, законопроєкт Палати представників слабший за ініціативу виконавчої влади, а тому він  жодних причин для підтримувати ініціативу, який не відповідає урядовій політиці.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром