стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 березня

17 Березня 2022, 23:59
Фото Макса Левіна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 16776
Фото Макса Левіна

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 17 березня.

23:38

На Луганщині обстріли не вщухають по всій лінії фронту. Найважча ситуація станом на четвер у Рубіжному – там російські окупанти змогли просунутися вперед, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Сьогодні вони квадрат за квадратом знищують як Рубіжне, так і Сєвєродонецьк, інші населені пункти», – йдеться в повідомленні.

23:24

Окупанти продовжують спроби наступу на Київ та передмістя. Про це заявив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

За словами посадовця, Збройні сили України намагаються знищити ворога на стратегічних напрямках навколо столиці.

22:40

Сили оборони Одеси збили безпілотник окупантів Орлан-10. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

22:30

Із 9 запланованих гуманітарних коридорів не спрацював лише коридор доставки гуманітарної допомоги по Харкові. Про це під час брифінгу повідомила голова МінТОТ, віцепрем’єр Ірина Верещук.

21:50

За добу вдалось в «зелених коридорах» з різних міст евакуювати 3810 осіб, зокрема близько двох тисяч маріупольців і 1810 жителів Бучі, Ворзеля, Гостомеля, Бородянки та Шевченкова. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

21:27

Збройні сили України ліквідували командира полку ВДВ із Костроми полковника Сергєя Сухарьова, – інформує російська служба ВВС.

21:21

У Херсоні внаслідок вибухів і обстрілів пошкоджені і зруйновані близько 30 приватних і 40 багатоквартирних будинків, – пише УП.

21:10

У Маріуполі через обстріли окупантами неможливо розбирати завали драмтеатру. Про це повідомляють у полку Азов.

21:00

Пожежа, що виникла на ринку «Барабашово» у Харкові, перекинулась на житлові будинки, – інформує НВ.

19:55

Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня міського голову Мелітополя Івана Федорова, який був захоплений у полон, але відмовився співпрацювати з окупантами.

19:47

«Безпечних місць на Луганщині більше немає» — у Сєвєродонецьку російські війська обстріляли притулок для матерів із дітьми, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

19:23

Генеральний штаб ЗСУ інформує станом на 18:00 17.03.2022 щодо російського вторгнення.

Триває двадцять друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Окупаційні війська втратили наступальний потенціал та зупинені на всіх напрямках. Противник має значні проблеми з логістикою, продовжує нести втрати. На окремих напрямках здійснює блокування підрозділів Збройних Сил України. У зв’язку з тим, що ворогом використано майже весь комплект крилатих ракет морського базування «Калібр» та оперативно-тактичних ракетних комплексів «Іскандер» у ході перших двадцяти діб операції, він продовжує нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах великих міст з використанням озброєння невибіркової дії.

В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права російські окупанти продовжують брати в заручники та вбивати цивільних осіб, розстрілювати цивільні автомобілі, перешкоджати руху гуманітарних колон для евакуації населення визначеними та взаємоузгодженими «зеленими коридорами», використовувати об’єкти цивільної інфраструктури для розміщення озброєння та техніки, вдаватись до мародерства.

Ворог продовжує тримати Українське місто Маріуполь в облозі та перейшов до тотального знищення об’єктів цивільної інфраструктури, житлових будинків та об’єктів життєзабезпечення, чим створює передумови для поглиблення гуманітарної кризи у місті.

З метою залякування цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях загарбники вдаються до викрадень та затримань представників органів державної влади і місцевого самоврядування.

Крім підрозділів російських збройних сил у Херсонській області зафіксовано перебування співробітників поліції Краснодарського краю та тимчасово окупованого росіянами Криму. Оперативні групи ФСБ здійснюють каральні функції. Ворогом проводиться агітація щодо залучення місцевого населення до так званої «поліції».

За наявною інформацією, у зв’язку з неможливістю якісного комплектування угруповання окупаційних військ, з 20 березня цього року на тимчасово окупованих територіях Донецької області розпочинається чергова хвиля мобілізації до лав 1-го армійського корпусу.

Авіаційні підрозділи 960-го штурмового авіаційного полку 4-ї армії збройних сил РФ зазнали значних втрат. Морально-психологічний стан льотного складу вкрай незадовільний. Продовжуються випадки подання рапортів на звільнення у зв’язку з небажанням брати участь в бойових діях на території України.

Українські захисники завдали значних втрат підрозділам зі складу 252-го мотострілецького полку Західного військового округу, що ведуть бойові дії у районах міст Харкова та Ізюма. Втрачено до 30 відсотків особового складу, озброєння і військової техніки. Окрім того, підрозділи сил оборони ліквідували командира 3-ї мотострілецької дивізії полковника Ігоря Ніколаєва.

18:47

На найбільшому ринку східної Європи «Барабашово» внаслідок обстрілу Харкова російськими військовими сталася пожежа.

18:45

Двоє людей загинули від обстрілів ворога у Києві в Святошинському районі

Сьогодні близько 16:30 під обстрілами ворога знову опинився Святошинський район столиці. Від влучання російських снарядів сталося декілька пожеж.

18:17

Міська рада Маріуполя заявила, що на місто у середньому на добу скидають від 50 до 100 авіабомб. За попередньою оцінкою, близько 80% житлового фонду міста зруйновано, з нього майже 30% — не підлягає відновленню. За час блокади з Маріуполя виїхало на власному транспорті близько 30 тисяч людей. Водночас 350 тисяч людей залишаються у місті.

18:10

У командуванні «Північ» розповіли, що ЗСУ під Прилуками знищили групу російських військових. Також вони захопили реактивну систему залпового вогню «Ураган».

18:03

Голова Великобурлуцької громади на Харківщині Віктор Терещенко в полоні, повідомив очільник Харківської ОВА Синєгубов. За словами Синєгубова, Терещенка викрали з робочого місця.

17:49

Російські військові обстріляли касетними бомбами селище Козача Лопань на Харківщині. Щонайменше шестеро людей загинули, повідомив голова громади Вячеслав Задоренко.

17:29

Окупанти обстріляли село Нові Петрівці під Києвом: загинула 2-річна дитина. Ще четверо людей отримали поранення. Внаслідок чергового обстрілу окупантами села на Київщині загинула 2-річна дитина, ще четверо людей зазнали поранень. Про це повідомляє прокуратура Київської області.

15:56

У Мерефі на Харківщині внаслідок нічного російського обстрілу загинула 21 людина, 25 отримали поранення, продовжують розбирати завали, повідомили в обласній прокуратурі.

14:08

У Чернігові під час проведення робіт по розбору конструкцій,  рятувальники дістали родину загиблих з 5 осіб, серед них 3 дітей (хлопчик та дівчинка двійнятка по 3 рочки) старша сестричка 12 років та їх батьки. Всі вони загинули внаслідок авіаудару по гуртожитку. Внаслідок ворожого обстрілу мирних мешканців у центрі Чернігова 17 березня є загиблі, в тому числі громадянин США.

13:52

Збройні Сили України розбили танкову колону ворога на Харківщині.

Українські воїни вміло зупинили рух ворожих колон в напрямку Кам'янки Харківської області, повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Колони техніки належали до нового 437-го навчального полку та батальйонно-тактичної групи 26-го танкового полку 47-ої танкової дивізії збройних сил росії.

13:49

Через «Дію» українці перерахували на потреби армії 150 мільйонів гривень. Усі донати йдуть у фонд «Повернись живим».

За один день на один напрямок із цих коштів відправили: 88 квадрокоптерів, 47 тепловізорів, 30 рацій, 30 планшетів та смартфонів для операторів дронів та артилеристів, повідомляє міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

13:44

Сирійські найманці хочуть воювати на боці рф заради нелегальної міграції до ЄС.

Головне управління розвідки повідомляє, що:

Командування російської авіабази «Хмеймім», розташованої в Сирії, отримало вказівку щоденно відправляти до України до 300 бойовиків.

Найближчим часом окупанти планують перемістити із Сирії до росії й Білорусі озброєння та військову техніку. Президент Сирії Башар аль-Асад пообіцяв надати рф 40 тисяч бойовиків для війни в Україні.

Найманцям обіцяють, що вони виконуватимуть виключно поліцейські функції з наведення порядку на окупованих територіях.

Нещодавно на авіабазу «Хмеймім» прибули понад 30 бойовиків, які отримали поранення в Україні. Це негативно вплинуло на морально-психологічний стан інших найманців — частина з них відмовилися брати участь у бойових діях. Також були зафіксовані випадки самокаліцтва серед бойовиків.

Частина найманців розглядають відправку до рф та білорусі як шанс для подальшого дезертирства та нелегальної міграції в країни Євросоюзу.

13:43

У Держекоінспекції заявили, що окупанти вже вкрали української води на суму майже 620 мільйонів гривень, передає УП.

13:25

У Вишгородському районі Київщини – гуманітарна катастрофа, Славутич повністю ізольований.

Про це повідомили у Київській обласній військовій адміністрації 17 березня, пише «Українська правда».

В окупованих Іванківській, Димерській та Поліській громадах гуманітарна катастрофа, відсутній зв‘язок, електропостачання, продукти харчування та ліки. Продовжується евакуація людей з окупованої Димерської громади.

Славутич повністю ізольований. Є потреба в продуктах харчування та медикаментах.

У Бучанському районі у Макарівській громаді відсутні водопостачання, газ, електрика, зв’язок. Селище під контролем ЗСУ, але постійно під обстрілом ворога.

У Бородянській, Бучанській та Гостомельській громадах фіксуються переміщення ворога. Інфраструктура зруйнована.

Бородянка заблокована. Готується евакуація цивільного населення та підвіз гуманітарної допомоги.

У Бориспільському районі, за попередньою інформацією, збито ворожий літак. Інформація перевіряється, здійснюється пошук літака або його фрагментів.

У Броварському районі на території Баришівської, Калитянської, Великодимерської та Калинівської громад перебуває ворожа техніка.

У ніч з 16 на 17 березня по Калинівській громаді ворог здійснив ракетний удар. Постраждав один з населених пунктів – ушкодження інфраструктури та житлового фонду. Попередньо жертв немає.

У Фастівському районі ситуація стабільна, контрольована. На частині АЗС відсутнє пальне.

Відбувся обстріл градами в сторону села Ясногородка – потерпілих, загиблих та значних руйнувань немає.

В Обухівському районі ситуація стабільна, контрольована. Є проблема недостатньої кількості деяких продуктів. На АЗС недостатні об’єми пального, черги.

У Білоцерківському районі ситуація контрольована. Ніч пройшла спокійно, без обстрілів. Сили територіальної оборони у підвищеній боєготовності.

Майже по всій області оголошуються постійні тривоги можливого авіанальоту. В усіх районах Київщини йде боротьба з диверсійними групами.

Продовжується евакуація населення через гуманітарні коридори. Гуманітарна допомога направляться в усі 7 районів Київщини.

13:08

Міський голова Євген Рищук повідомив, що росіяни пішли з Олешки Херсонського району, повідомляє УП.

13:05

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк описав тактику Росії у війні проти України.

Повідомлення він опублікував у твіттері. 

«Тактика РФ. В'язкі позиційні бої на лініях фронтів. Локальні «казани» для мирних громадян. Прицільні удари по об'єктах для укриття цивільних. Затягування рішень щодо гуманітарних коридорів», – написав Подоляк.

13:02

За 21 день війни з Луганщини евакуювали 11 тисяч людей.

Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

 

«За 21 день війни спільними зусиллями Генерального Штабу ЗСУ, Управління ООН з координації гуманітарних справ, волонтерів та обласної влади гуманітарними коридорами з Луганської області евакуйовано 11 тисяч людей до безпечних регіонів країни. Черговий гуманітарний коридор планується на 20 березня», – йдеться у повідомленні.

12:53

Близько 350 біженців з Маріуполя дісталися Запоріжжя та прямують трьома різними поїздами Укрзалізниці у трьох безпечних напрямках, повідомляє Укрзалізниця.

12:46

Генеральний штаб ЗСУ повідомив оперативну інформацію станом на 12:00 17 березня щодо російського вторгнення:

Російські терористичні війська продовжують стратегічну наступальну операцію проти України.

Ворог не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. Успіху не має.
З метою сковування дій Збройних Сил України противник намагається здійснювати блокування населених пунктів на північ від столиці.

Разом з тим ворог не відмовляється від нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та інших областях, де не ведуться активні бойові дії.

На Волинському напрямку фіксується інтенсивне використання території, інфраструктури Республіки Білорусь угрупованням військ російської федерації для завдання ударів по території України та логістичного забезпечення угрупування окупаційних військ, які діють на Поліському напрямку.

 Зберігається ймовірність участі окремих підрозділів збройних сил Республіки Білорусь у бойових діях на боці російської федерації.

На Поліському напрямку ворог здійснював спроби оволодіти раніше зайнятими рубежами, що були втрачені внаслідок успішних дій підрозділів Збройних Сил України. Успіху на зазначеному напрямку не має, зазнає втрат. Намагається здійснити перегрупування військ та налагодити логістичне забезпечення.

На Сіверському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, продовжує підготовку для відновлення наступу з метою подальшого блокування міста Києва з північно-східного напрямку. Здійснює хаотичні обстріли позицій підрозділів Збройних Сил України, намагається вести розвідку.

На Слобожанському напрямку окупанти намагалися провести наступальні дії з району міста Ізюм, успіху не мали. Роблять спроби закріпитися на зайнятих рубежах та вдосконалити систему матеріально-технічного забезпечення.

Російські загарбники посилюють угруповання за рахунок додаткових підроздлів 1-ї танкової армії та берегових частин Балтійського флоту.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог проводив наступальні дії. Мав частковий успіх у районі Рубіжного (закріплюється на західних та північно-західних околицях міста, просувається до південної частини міста). 

На Попаснянському та Волноваському напрямках провів невдалі штурмові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьк та Мар’їнка. Зазнав втрат. Проводить перегрупування військ, здійснює поповнення запасів. На Маріупольському напрямку продовжує штурм міста.

На Запорізькому напрямку активних наступальних дій окупанти не проводили.

На Південнобузькому напрямку противник проводив розвідку, здійснював інженерне обладнання займаних позицій. Намагався проводити наступальні дії на Криворізькому напрямку, взяв під контроль н.п. Мала Шестірня, проте загального успіху не мав, закріплюється на займаних позиціях.

На Таврійському напрямку ворог продовжував нарощування системи матеріально-технічного забезпечення угруповання військ. На аеродромі Джанкой розгорнуто збірний пункт пошкодженої техніки.

Противник намагається розповсюджувати дезінформацію усіма доступними каналами комунікацій як на населення тимчасово окупованих територіях, так і на власне населення з метою формування міфу про “непереможність” збройних сил російської федерації.

Командування Збройних Сил України звертається до медіаспільноти з проханням максимально обмежити висвітлення персональних даних, світлин, що містять обличчя офіцерського складу (командирів підрозділів), геолокаційної, візуальної, адресної прив’язки до місць виконання ними завдань.

Виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ (місць укриття цивільного населення), з метою ускладнення отримання противником поточної інформації з відкритих джерел для нанесення ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі.

12:36

Росіяни викрали Володимира Тюріна, заступника керівника Щастинської міської ВЦА.

Про це повідомляє очільник Луганської ОДА Сергій Гайдан.

Тюрін зник 4 березня. Окупанти забрали його і вивезли в невідомому напрямку, зв‘язку з ним немає.

12:35

Наступ військ рф на Запорізькому напрямку сповільнився через брак пального та боєприпасів.

Про це повідомляє Командування південного угруповання військ: «Російські окупанти знизили темпи наступу на Запорізькому напрямку. Вони мають проблеми зі своєчасним поповненням запасів палива та боєприпасів», пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зазначається, що особовий склад окупаційних військ переважно складають молоді строковики, які наразі виснажені.

Підрозділи ЗСУ продовжують наносити вогневе ураження по окупантах.

«Непрохані гості не будуть спокійно спати на українській землі – їх скрізь «гаряче» вітають наші військові».

12:30

Олексій Арестович традиціно звернувся до українців під час бріфінгу.

Україна 24 оприлюдниа головні тези:

Наші ЗСУ знищили командний пункт армії РФ. Це означає можливу загабиль декількох російських генералів.

Знищено 10 російських повітряних цілей.

Окупанти не можуть воювати, тому руйнують цивільні обʼєкти та тероризують мирне населення. Приклад — Маріуполь. Втрати там уточнюються.

Новою інформаційною зброєю окупантів є тема про начебто програш України на перемовинах. Це фейк. Все, на що ми домовимося, має бути краще аніж до війни.

Не хвилюйтесь, ми піклуємось про державу і народ. Все буде Україна.

12:20

Росія завалює лінію фронту «гарматним м'ясом», — Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА.

За словами Гайдая в інтерв'ю ЗМІ, на Луганщині тривають безперервні обстріли, а деякі населені пункти росіяни зруйнували на 80%, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Після проваленої спроби штурму Сєвєродонецька росіяни повернулися до тактики спаленої землі — знищують цілі житлові квартали. Голова ЛОДА також зауважує, що РФ завалює лінію фронту «гарматним м'ясом»:

«Проти нас воюють, зокрема, й бойовики, які добре знають місцевість. Але дуже багато і нещодавно мобілізованих людей. Якісь вчителі, сантехніки, водії – їх переважно кидають як «гарматне м'ясо». Вони не вміють воювати та гинуть сотнями».

12:14

У Маріуполі вже розбомблено 80-90% міста, немає жодної будівлі без пошкоджень — заступник міського голови Сергій Орлов, пише УП.

11:58

В місто Олешки Херсонського району зайшли російські війська. Вони збираються розташуватися у місті. Про це повідомив міський голова Євген Рищук, пише УП.

11:48

Під час бойових зіткнень російські окупанти втекли, покинувши техніку та зброю.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ. 

Під час зіткнення окупанти ганебно втекли від воїнів 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, кинувши зброю й техніку. Україні дісталися трофеї – БМП-1 і буксирувана протитанкова гармата МТ-12 «Рапіра». Все ціле та придатне для бойових завдань.

Також українські військові захопили вантажівку, вщент забиту боєприпасами до різних видів стрілецької зброї.

11:44

На залізничному вокзалі Хмельницького рятувальники зустріли пацієнтів психоневрологічного диспансеру. Серед них – лежачі хворі, повідомили у МВС.

11:15

Російські окупанти шукають «українські патрони», щоб ними прострелити собі ноги і потрапити в госпіталь

Чергова перехоплена розмова СБУ показує, наскільки деморалізована і розбита армія загарбника, передає Управління СБ України у Волинській області.
 
Окупанти більше не хочуть воювати і ставлять для себе єдине завдання – вижити: «Я тебе по секрету скажу…мы хотели патронами 7.62, украинскими, короче, друг-другу ноги попрострелить и вернуться в госпиталь в Буденовск…» – ділиться з матір’ю рашист.
Він мріє втекти з поля бою, бо втрати лякають.
 
Залишки його бригади зараз дислокуються в Миколаївській області. Вони хочуть зайти в місто, проте вже стали небоєздатними: «У нас 120 человек отправили обратно с бригады в госпиталь с ранениями… еще около 320 человек раненых и 350 человек – «200-й» груз».
 
Як би путін не намагався приховати втрати, проте їхні масштаби лякають навіть російських військових. І що головне – спонукають до втечі з армії.
 

 

10:41

За добу обстрілів росіян зазнали 13 населених пунктів Донеччини. Пошкоджено щонайменше 36 житлових будинків і об’єктів інфраструктури. Внаслідок ударів російських військ є загиблі та поранені, серед них – діти.

Під вогнем окупантів опинилися Маріуполь, Покровськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Красногорівка, Мар’їнка, Залізне, Степне, Новобахмутівка, Верхньоторецьке, Славне, Нью-Йорк, повідомляє МВС України.

Ворог гатив по містам і селам з авіації, реактивних систем «Град» і «Смерч», важкої артилерії.

Серед цивільних об’єктів, які зруйнувала РФ, - багатоповерхові та приватні оселі, театр, басейн, магазини, газопровід.

У Маріуполі ворог скинув авіабомбу на драматичний театр, де ховалися від обстрілів сотні людей, дітей. Будівлю зруйновано, кількість жертв наразі не відома. Також розбомблено басейн, в якому знайшли прихисток жінки з дітьми.

За інформацією місцевих жителів, під завалом опинилася вагітна жінка. Крім того, війська рф обстріляли колону біженців, що рухалася з міста до Запоріжжя, серед поранених - маленька дитина.

 

10:38

Як повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 14000 осіб,
  • танків ‒ 444 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1435 од,
  • артилерійських систем – 201 од,
  • РСЗВ – 72 од,
  • засоби ППО – 43 од,
  • літаків – 86 од,
  • гелікоптерів – 108 од,
  • автомобільної техніки – 864 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11,
  • Спеціальна техніка – 10.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.09:38

 

10:22

Черговий трофей вояків ССО України – російська РЛС «Фара». Ця портативна радіолокаційна станція призначена для розвідки місцевості, виявлення людей і техніки, наведення і коригування вогню по виявленим цілям.

Але, усі ці характеристики ніяк не завадили нашим воякам підібратися до ворога впритул і поповнити і без того чималий список трофеїв, повідомляє Командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

Щодо колишніх власників захопленого комплексу, то вони також поповнили статистику зі збільшення кількості добрив для українського чорнозему.

10:21

Нардеп та колишній голова Донецької ОДА Сергій Тарута повідомляє, що бомбосховище драмтеатру в Маріуполі витримало, завали почали розбирати, а люди виходять живі. Офіційної інформації з цього приводу поки що не надходило, передає Бабель.

10:20

На Миколаївщині, під час зачистки одного з населених пунктів від орків, прикордонники з морпіхами захопили трофей.

Ворог втік, залишивши вантажівку, вщент забиту боєприпасами до різних видів стрілецької зброї, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Трофеї передали підрозділам ЗСУ. Ті обіцяють, що кулі повернуть загарбникам, але у спосіб, який останнім не сподобається.

Прикордонники з побратимами з інших складових Сил оборони України продовжують вичищати укаїнську землю від рашистської нечисті.

10:14

Вночі над Дніпропетровщиною ППО збила два російських літаки, повідомляє Повітряне командування «Схід».

10:02

З початку війни в Україні загинуло 108 дітей, поранення отримали понад 120, повідомляє Офіс генпрокурора.

10:00

Новини з табору російських окупантів: командири тікають, солдати без їжі, зброї, грошей і меддопомоги.

Вкотре отримуємо підтвердження, що російських загарбників відправляють на смерть, повідомляє Управління СБ України у Волинській області.

На чергових плівках, перехоплених СБУ, російський солдат зі страхом говорить батькам: «…нас вообще кидануло наше руководство, оно отступило… у нас только вода есть… мы воды набрали…».
Розповідає про страшні бої, потрапляння в кільце, про відсутність медичної допомоги для поранених: «…можешь даже не подходить! Ты ходишь, так что иди бери автомат и снова иди в бой».

Окупанти в Україні втрачають віру в командирів, у свою армію та в керівництво РФ. Розуміють, що вони нікому не потрібні й кинуті напризволяще.

9:47

Голова Чернігівської ОДА Вʼячеслав Чаус розповів, що росія продовжує системні артилерійські та авіаобстріли Чернігова, нищить цивільну інфраструктуру. За вчорашній день до моргів надійшло 53 тіла наших громадян, повідомляє Бабель.

9:35

Ірина Верещук розповіла про гуманітарні коридори на 17 березня:

Таких погодили дев'ять:

Донецька область: місто Маріуполь – місто Запоріжжя. Плануємо відправити автобуси з міста Запоріжжя до міста Бердянськ для збору людей з міста Маріуполь.

Київська область: місто Бородянка – місто Житомир, село Шевченково – місто Бровари. Також плануємо доставити гуманітарну допомогу до міст Гостомель, Буча, сіл Семиполки, Марківці, Опанасов.

Харківська область: місто Харків – місто Вовчанськ.

Від сьогодні створили Національне інформаційне бюро відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

9:23

У Києві продовжують діяти диверсанти. Вже затримано понад 100 осіб — голова Київської військової адміністрації, передає УП.

8:50

Понад 3 мільйони українських біженців покинули свою країну через війну, яку розв'язала росія.

Про це повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у Twitter, передає ТСН.

«Понад 3 мільйони українських біженців покинули свою країну. Народ України вкрай потребує миру. І цього вимагають люди в усьому світі», – написав Гутерреш.

7:58

Російські окупанти влаштували пекло в Рубіжному, пошкодили щонайменше 27 будинків.

Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай

На 17 березня Рубіжне, Попасна і Сєвєродонецьк пережили тяжку ніч через російські обстріли.

У Рубіжному палали щонайменше 27 будинків, подекуди цілими вулицями. Ще мінімум п’ять займань сталися у Попасній, одне – в Сєвєродонецьку. Інформація щодо постраждалих та загиблих уточнюється.

7:24

У місті Мерефа Харківського району о 3:30 ранку російські окупанти зруйнували школу та будинок культури, пошкодили будинки, що розташовані поруч. Є жертви.

7:23

В Україні не залишилось місць, де не було б воєнної загрози. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

«Ми вже не назвемо області, де не відбувалися обстріли, або де не знаходили представників диверсійних груп», – сказав міністр.

7:21

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 06.00 17 березня від Генштабу ЗСУ.

Розпочалася двадцять друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройні Сили України продовжували завдавати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, який намагається закріпитися та утримувати оборону захоплених рубежів.

Протягом доби українськими захисниками та захисницями було знищено командний пункт та підрозділи забезпечення 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу збройних сил російської федерації, втрати ворога уточнюються.

Крім того, за попередню добу, завдяки майстерності зенітних ракетних військ Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України знищено десять повітряних цілей противника: два винищувачі-бомбардувальники Су-34, три винищувачі Су-34СМ, три вертольоти та БПЛА оперативно-тактичного рівня. 

Інформація щодо типу ще одного збитого літака та загибелі льотчиків уточнюється. Підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України продовжують активно діяти з метою позбавлення авіації окупантів змоги панувати у повітрі.

Ворог, не маючи успіху у проведенні наземної операції, продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі та густонаселених районах українських міст.

Російські окупанти продовжують підступно діяти і в інформаційному просторі – здійснюють кібератаки, фізично знищують ретранслятори телевізійних та радіосигналів, продовжують масову інформаційну компанію з метою дискредитації вищого військово-політичного керівництва України та Сил оборони. 

Поряд з цим, противник продовжує активно розповсюджувати дезінформацію про хід ведення, так званої «спеціальної операції» серед власного населення. 

Окупаційні війська продовжують нести втрати. Мають великі проблеми з комплектуванням бойових підрозділів та підрозділів забезпечення. Особовий склад противника деморалізований, що призвело до збільшення кількості випадків  дезертирства та відмовами військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні на території України.

«Тримаймо стрій! Разом Переможемо! Слава Україні!», – додають у ЗСУ.

6:42

О 5:02 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу та руйнування житлового будинку у Дарницькому районі столиці.

На місце події негайно прибули вогнеборці найближчих пожежно-рятувальних підрозділів. Загоряння сталося внаслідок падіння залишків збитої ракети, сталося руйнування конструкцій будинку на 16-му та технічному поверсі, а також загоряння у квартирі на 16-му поверсі. О 5:49 займання на площі 20 кв. м ліквідовано.

Проводиться евакуація людей з 11-го та вищих поверхів будинку та аварійно-рятувальні роботи по розбиранню конструкцій та пошуку людей.

На місці задіяно 10 одиниць основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки, а також 60 чоловік особового складу. За попередньою інформацією, на місці евакуйовано 30 осіб, з яких 3 постраждало. Загинула 1 особа. Інформація уточнюється

5:17

Росія в ході військових дій в Україні зіткнулася з тим, що витратила значно більшу кількість авіаційних, крилатих і тактичних ракет, ніж припускала спочатку. Це змусило москву звернутися до старих, ще радянських запасів озброєння, яке менш точне та ефективне. Про це повідомило Слово і Діло з посиланням на Міністерство оборони Британії в Twitter.

«Враховуючи затримки в досягненні своїх цілей і нездатність контролювати повітряний простір України, росія, ймовірно, витратила набагато більше авіаційного озброєння, ніж планувалося спочатку. Отже, росія, ймовірно, вдається до використання більш старої, менш точної зброї, яка менш ефективна у військовому плані та з більшою ймовірністю призведе до жертв серед цивільного населення» – наголошується в повідомленні.

2:47

Російські окупанти заявили про створення в Херсоні «Комитета спасения За мир и порядок» — пише Оперативний ЗСУ з посиланням на «Інформспротив». До його складу якого ввійшли місцеві проросійські політики та колаборанти. РосЗМІ вже почали популяризувати «комітет», як легітимний орган влади у Херсоні.

1:30

Існує загроза потрапляння диверсійних груп на територію України, попереджає Центр протидії дезінформації при РНБО. 

Окупанти заїжджають з боку Європи з посвідченнями журналістів відеоагентств Ruptly — дочірньої компанії агентства Russia Today. Також можуть бути під назвами «Канал Redfish» чи «Агенція Maffick».

1:11

Одна з уцілілих мешканок Маріуполя зуміла дістатися з бомбосховища та оприлюднила списки людей, які знаходяться в одному з укриттів. Повідомила журналістка Анна Чуданова, пише УП.

Місце бомбосховища не розкривають публічно з міркувань безпеки людей.

Списки складала жінка, яка змогла вибратися з бомбосховища, для того, щоби передати в Міжнародний комітет Червоного Хреста. 

00:26

У небі над Київщиною знищили СУ-25 та підбили СУ-35 противника. Загалом за добу мінус понад 10 повітряних цілей РФ.

 

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

00:15

Оперативна інформація станом на 00:00 17 березня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗС України:

Триває двадцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти нашої Держави. Станом на 16 березня ворогом в повній мірі не досягнуто жодної стратегічної мети наступальної операції.

  • На Волинському напрямку російські окупаційні війська, за повної підтримки воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь, продовжують активно використовувати її територію для розміщення ракетних комплексів, нанесення ракетних ударів по території України та організації всіх видів забезпечення військ. Також, збройними силами російської федерації активно використовується аеродромна мережа і транспортна інфраструктура Республіки Білорусь.
  • Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь постійно здійснює моніторинг обстановки у прикордонних з Україною районах. З метою отримання інформації розвідувального характеру білоруськими розвідувальними органами здійснюється опитування громадян, що перетинають українсько-білоруський кордон.
  • На Поліському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні розвідки та намаганні організувати контрбатарейну боротьбу. Значних успіхів не має. В ході ведення бойових дій підрозділи 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зазнали значних втрат в особовому складі й техніці та були вимушені передчасно задіяти резерви.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках активних наступальних дій з боку ворога не фіксується. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси. 
  • Противник не полишає спроб просунутись південніше міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов’янська. Успіху не має.
  • У Південнобузькому операційному районі противник продовжує спроби закріпитися на займаних позиціях. Після завданого підрозділами Збройних Сил України удару по аеродрому Херсон, який тимчасово перебувє під контролем ворога, окупанти намагаються здійснити перебазування техніки, що вціліла.
  • Корабельний склад чорноморського флоту російської федерації продовжує блокування судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

00:10

Перед фасадом драмтеатру в Маріуполі та позаду в сквері були великі написи на асфальті — «ДЕТИ».

Очевидно, що коригувальники вогню та пілоти російської авіації бачили їх, коли скидали туди надпотужну бомбу. Пише УП.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024