стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 березня

16 Березня 2022, 00:00
Війна 24860
Війна

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 16 березня.

23:59

Міського голову Мелітополя Івана Федорова обміняли на дев'ятьох російських солдат-строковиків 2002-2003 року народження. Пише УП.

23:41

У Чернігові вже відомо про 13 загиблих людей, яких обстріляли в черзі по хліб, повідомляє керівник поліції Чернігівщини Володимир Нідзельський.

23:15

 В низці білоруських міст повідомляють про звуки вибухів. Пише білоруський телеграм-канал.

Мешканці білоруських населених пунктів поблизу кордону з Україною повідомляють, що чують звуки вибухів. Зокрема, вибухи пролунали у Барановичах, Лунінці, Століні, Слуцьку та інших містах. Більшість з них знаходяться у Брестській області. Також є повідомлення про «підозрілу» активність авіації в цьому регіоні.

Інформація не підтверджена.

22:56

Мер Сарн Руслан Серпенінов повідомляє, що по місту здійснили удар трьома ракетами. Попередньо без жертв.

22:38

Ірина Верещук підбила підсумки 16 березня, доповідаючи про:

  • евакуацію громадян із Маріуполя;
  • заплановані на завтра гуманітарні коридори;
  • звільнення викраденого окупантами мера Мелітополя Івана Федорова.

22:27

На Донбасі в полон до окупантів потрапила відома у волонтерських колах парамедик Юлія Паєвська «Тайра». Пише Громадське.

22:22

Протиповітряною обороною знищено:

  • 3 російські винищувачі Су-30см, 
  • 1 винищувач бомбардувальник Су-34, 
  • 1 літак не встановленого типу, 
  • 2 вертольоти та один БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ звітує про:

  • 1 збитий винищувач бомбардувальник Су-34,
  • 1 знищений вертоліт Ка-52.

21:57

Упродовж 16 березня з оточеного Маріуполя в Запоріжжя виїхали близько 11 тисяч людей на 2,5 тисячах легкових автомобілів, повідомляє Маріупольська міськрада. Для людей, які встигли доїхати лише до Бердянська, організували автобуси, які вже вирушили до Запоріжжя у супроводі православних священників.

21:27

На Київському напрямку наші артилеристи знищили командний пункт і пункт забезпечення 35-ої Армії Східного військового округу ЗС РФ, – Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал Валерій Залужний.

21:22

Російські окупанти в Маріуполі обстріляли приміщення басейну «Нептун», повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Під завалами опинилися вагітні жінки та жінки з дітьми. Кількість жертв наразі встановити неможливо.

21:19

Під завалами гуртожитку у чернігівському мікрорайоні ЗАЗ вже знайшли тіла п'ятьох людей, із них троє — діти. Про це Суспільному повідомило ДСНС Чернігівщини. Цей гуртожиток постраждав від авіаудару 13 березня.

21:01

Стало відомо, що російські окупаційні війська скинули надпотужну бомбу на Маріупольський драматичний театр. 

Драмтеатр, культурний центр міста, було визначено місцем збору біженців, які втратили житло та засоби для існування. Окупанти не могли цього не знати, адже це було офіційно визначене місце. 

Як відомо, в театрі переховувалось майже тисяча цивільних маріупольців. На теперішній час не відома кількість загиблих та поранених. Багато маріупольців ховались в театрі з маленькими дітьми. Повідомляють у МВС України.

20:50

Новий фейк від російського Міноборони: Служба безпеки України нібито «за підтримки західних країн готує провокацію із застосуванням отруйних речовин проти мирних мешканців».

Офіційно зазначаємо: СБУ навіть в теорії не може готувати жодних провокацій з отруйними речовинами. Бо ми не діємо методами окупантів! Повідомляють у СБУ.

19:35

У Рубіжному внаслідок обстрілу російськими військовими пошкоджено п‘ять будинків та господарські споруди. Двоє людей загинули, одну поранено.

Про це повідомив голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Тривають бої у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Попасній, Лисичанську.

19:29

Жертвою російських окупантів стала 48-річна Ольга Семідьянова, родом із Запоріжжя.

Вона була бойовим медиком, брала участь у бойових діях в Донецькій області ще з 2014 року й рятувала життя побратимів, ризикуючи власним.

Ольга Семідьянова отримала звання матері-героїні 12 дітей, шестеро з яких родина прийняла до себе з дитячого будинку

19:20

У Києві снаряди потрапили в кілька приватних будинків у Подільському районі. Інформації про потерпілих поки нема, – пише УП.

19:04

Мера Мелітополя Івана Федорова звільнили з російського полону.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

18:46

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну станом на 18:00 від Генштабу ЗСУ.

Продовжується наступальна операція проти України. Противник отримує жорсткий супротив з боку підрозділів Сил оборони Держави. Окупанти несуть суттєві втрати у живій силі та техніці.

З початку доби підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України знищили два літаки Су-30СМ в Одеській області, вертоліт Ка-52 поблизу Миколаєва та літак Су-34 на Чернігівщині. Дані щодо втрат противника уточнюються.

Російські окупанти продовжують зухвало порушувати норми Міжнародного гуманітарного права наносять ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, житлових кварталах, обстрілюють з артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню колони мирних жителів під час здійснення евакуації з районів ведення активних бойових дій. Фіксуються факти тримання цивільних осіб у заручниках, пограбування місцевого населення, мародерства та викрадення людей.

У зв’язку з проведеною примусовою мобілізацією чоловіків на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей склалася критична ситуація, що наближає зазначений регіон до гуманітарної катастрофи. Так, в населеному пункті Макіївка, катастрофічна ситуація у місцевих лікарнях, які фактично не спроможні надавати медичну допомогу мирному населенню через брак кваліфікованого медичного персоналу.

Збройні Сили України продовжують успішно виконувати поставлені завдання щодо відсічі збройної агресії проти України. На окремих напрямках наші підрозділи перегруповані та перейшли у контрнаступ.

Тривають заходи щодо здійснення прикриття державного кордону України та морського узбережжя. На окремих напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

18:13

Росіяни скинули надпотужну бомбу на драматичний театр Маріуполя. Там ховались тисячі містян. Через обстріли розібрати завали не можуть. 

Про це повідомив бізнесмен Сергій Тарута, передає УП.

18:05

О 16:20 пожежу на території ринку у Харкові ліквідували на площі 3 600 метрів квадратних. Внаслідок обстрілу загинуло троє людей та постраждали п'ятеро.

Про це повідомили у ДСНС.

Від ДСНС залучили 51 особу та 9 одиниць техніки.

17:16

Російські війська під Запоріжжям розстріляли із РСЗО БМ-21 «Град» колону автівок, що рухалась із Маріуполя, – інформує Міністерство оборони України

За попередньою інформацією, є загиблі. Серед постраждалих та поранених є діти. 

Кількість постраждалих уточняється.

17:11

Україна тримає у полоні близько тисячі російських військовослужбовців.

Про це сказав Володимир Зеленський під час зустрічі з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, пише УП.

Президент наголосив, що всі злочинці, які принесли страждання Україні і забрали життя людей, повинні бути притягнуті до відповідальності.

16:45

Окупанти у Донецькому металургійному комбінаті спалюють трупи місцевих «новобранців» і добровольців з Росії. Про це пише Держспецзв'язку, посилаючись на Головне управління розвідки

У тимчасово окупованому Луганську відкрито пункт видачі тіл загиблих «мобілізованих» жителів окупованих територій в магазині «Копійка». Видачею тіл займається так звана «поліція» російської окупаційної армії. При цьому, із документів родичам загиблих видають тільки свідоцтво про смерть та дозвіл на поховання. Жодних документів де, як і за яких обставин вони загинули – немає.

Родичам пояснюють, що жодних виплат за смерть мобілізованих з «ЛНР» і «ДНР» не передбачено навіть за наявності російського паспорта. Одночасно, родичам офіційно загиблих росіян обіцяно виплату 12 мільйонів рублів. Таке ставлення викликає обурення серед місцевого населення, втім «поліція» окупантів не зважає на ці настрої.

На тимчасово окупованих територіях Донецької області продовжується примусовий набір до складу 1 Армійського корпусу окупантів. Переважна частина «новобранців» відправляється в найгарячіші точки без відповідної підготовки. Здебільшого їх використовують на передовій для розчищення перешкод та риття окопів. Відзначається вкрай низький рівень забезпечення та брак їжі. Втрати серед «новобранців» сягають 70-80%.

Щоб приховати реальну кількість загиблих, окупанти використовують Донецький металургійний комбінат для спалення трупів місцевих «новобранців» і добровольців, які прибули з Росії. Точна кількість спалених невідома.

16:36

Поблизу Миколаєва українські військові знищили гелікоптер окупанта Ка-52. Про це інформують Сухопутні війська ЗСУ.

16:10

Артилерійський підрозділ Закарпатської бригади розстріляв понтонну переправу росармії в зоні бойових дій.  

Про це захисники повідомили у фейсбуці.

Колона знищена й відновленню не підлягає, більшість членів екіпажів також знищена.

16:08

Мер окупованого Скадовська Олександр Яковлєв записав відеозвернення, де заявив, що його нібито відпустили. 

Відео він поширив у Facebook, пише УП.

«З нами поспілкувалися. Уже мене відпустили. Зі мною все добре. Так само пообіцяли зараз відпустити і решту людей, з якими спілкуються. Тому прошу заспокоюватися, нічого нам не загрожує і бути вдома й виконувати свою роботу», – сказав посадовець.

На відео мер виглядає достатньо стурбованим. Із запису незрозуміло, в якій обстановці він записував це звернення.

16:04

«Українська правда» перевірила за телефоном глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова і підтвердила, що він не був в Україні протягом останнього тижня.

Напередодні він збрехав, що знаходиться під Києвом.

14:40

У Скадовську окупанти відкрили вогонь та застосували сльозогінний газ до людей, до перебували на площі перед міськрадою, протестуючи проти викрадення мера Олександра Яковлєва за його заступника Юрія Палюха.

14:20

У Чернігові в одному зі спальних районів окупанти осбмтріляли цивільних, що стояли в черзі за хлібом. Про це пише Суспільне.

13:50

Оперативна інформація станом на 12:00 16 березня щодо російського вторгнення:

Триває двадцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська продовжують стратегічну наступальну операцію проти України. Завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Частково досягли мети на Донецькому напрямку, зупинені на Миколаївському напрямку.

Ворог намагається здійснювати переміщення додаткових резервів Східного воєнного округу.

У зв’язку із значними втратами на південному напрямку, командування збройних сил країни-агресора відмовилось від посилення угрупування військ на Поліссі додатковими резервними підрозділами зі складу 5-ї загальновійськової армії.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Відзначено ведення повітряної розвідки із застосуванням БпЛА «Орлан-10».

У збройних силах Республіки Білорусь заплановано проведення ротації підрозділів, які виконують завдання з прикриття білорусько-української ділянки кордону.

Ворог здійснює спроби відновлення наступальних дій в напрямку на Вишгород. Протягом доби противник намагався просунутися у бік Києва. Успіху не мав, перейшов до оборони.

На Сіверському напрямку противника зупинено.

Окупанти намагаються закріпитися на досягнутих рубежах, здійснюють перегрупування військ та спроби відновити боєздатність своїх підрозділів.

Ворог не полишає спроб оволодіти містом Чернігів, проте, активних наступальних дій не проводить. Здійснює перегрупування військ та намагається організувати логістичне забезпечення, успіху не має.

У напрямку на Бровари спостерігається переміщення малочисельних груп техніки окупантів в межах зайнятого району населених пунктів Богданівка та Велика Димерка. Повітряна розвідка позицій ЗС України проводиться із застосуванням БпЛА «Орлан-10».

На Слобожанському напрямку окупанти намагаються закріпитися на захоплених рубежах, здійснюють перегрупування військ та поповнюють запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів.

Продовжується блокування противником міст Суми, Лебедин та Охтирка. Активних наступальних дій ворог не проводить. Окупанти продовжують здійснювати невдалі спроби блокування Харкова.

На Донецькому та Таврійському напрямках в результаті штурмових дій у районі Попасної, противник зазнав втрат та вимушений відійти для перегрупування.

У районі Сєверодонецька окупанти провели розвідку боєм, успіху не мали, намагаються закріпитися на східних та західних околицях міста Рубіжне. Водночас, за наявною інформацією, 15 березня армійська авіація противника нанесла вогневе ураження по позиціях своїх військ поблизу населеного пункту Смолянинове.

На Волноваському напрямку окупанти намагаються розвинути наступ в напрямку населеного пункту Велика Новосілка.

На Криворізькому напрямку ворог здійснює спроби відновити наступ у напрямку населених пунктів Велика Кострома, Мала Кострома та Кривого Рогу. Внаслідок вогневого ураження, завданого підрозділами Збройних Сил України, противник був зупинений, зазнав втрат і відійшов на невигідні рубежі.

Авіація противника продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській, Чернігівській, Житомирській, Вінницькій, Cумській та Донецький областях активно використовуючи аеродромну мережу Республіки Білорусь та окупованого Криму.

У Чорноморській операційні зоні бойовими кораблями здійснювалися обстріли морського узбережжя у районах населених пунктів Лебедівка, Санжейка, Затока та Біленьке.

Командування Збройних Сил України звертає увагу військових експертів, блогерів та активних користувачів соціальних мереж щодо недоцільності НЕГАЙНОЇ демонстрації наслідків бойових дій, трофеїв, та іншої інформації, що може бути використана в інтересах проведення майбутніх операцій сил оборони.

13:47

Українські захисники збили ще один Су-34 під Черніговом.

Про це інформує Оперативне командування «Північ», передає Україна 24.

«Су-34 бомбив місто, але фахівці ППО одного з підрозділів ОК «Північ» влучно згорнули його «роботу». Пілоти десантувались, тривають пошуки», — повідомляється на сторінці у Facebook.

13:46

У Чернігові в одному із спальних мікрорайонів російські окупанти обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом — Суспільне. За інформацією мовника, загинули щонайменше десять людей, повідомляє УП.

13:44

Співробітників Бучанської міськради, яких разом з волонтерами напередодні захопили окупанти, звільнено.

Про це пише воєнний журналіст Андрій Цаплієнко, передає Україна 24.

«Щойно ми отримали перевірену інформацію, що заручники, про захоплення яких ми повідомили сьогодні вранці, живі і здорові, їх відпустили і вони повернулись до своїх рідних. У всіх їх забрали сім-карти, тому вони зараз не на зв‘язку», — йдется у повідомленні.

13:16

Укрзалізниця готова евакуювати мешканців Маріуполя, яким вдалось виїхати з міста до Запоріжжя, далі на захід країни.

На залізничному вокзалі Запоріжжя розгорнутий волонтерський штаб, де можна отримати їжу, воду та обігрітись. Мешканці Маріуполя, як і інші пасажири, можуть скористатись будь-яким з сьогоднішніх рейсів із Запоріжжя - до Чопа о 18:00 або до Києва о 21:38, повідомляють в Укрзалізниці.

Рейси із Запоріжжя до більш безпечних міст плануються і в наступні дні.

13:00

Унаслідок обстрілів у Вишгородському районі у виробничо-складській будівлі хлібних виробів виникла пожежа. Про це інформує ДСНС України. О 12:42 пожежа локалізована на площі 1 тис. м кв. За попередньою інформацією жертв та постраждалих  немає. 

12:10

У місті Скадовськ Херсонської області із міськради російські військові викрали мера Олександра Яковлєва та його заступника Юрія Палюха. Про це повідомив місцевий активіст Артем Костюченко, передає Бабель.

11:55

На деяких напрямках українські війська 15 березня провели контрнаступи, які покращили ситуацію в районах оборони. Також українська артилерія завдала не менше семи потужних ударів по позиціях противника. Про це в ранковому брифінгу повідомив радник курівника Офісу президента Олексій Арестович .

За минулу добу українські військові завдали втрат у напрямку Ізюма та Миколаєва.

Повітряні сили збили три літаки, один вертоліт і декілька крилатих ракет. У відповідь ворог здійснив ракетні удари по цивільних об'єктах України.

Загальна ситуація не змінилася. росія витратила свої резерви, тож сил для наступів бракує.

11:28

На Чернігівщині військові відбили атаку російських окупантів в районі Новоселівки, а сили Протиповітряної оборони збили ворожий літак, який бомбив Чернігів.

Про це повідомляє перативне командування «Північ»

«Ситуація в зоні відповідальності підрозділів ОК «Північ» станом на ранок 16 березня залишається контрольованою. Вночі фахівці ППО поцілили в ворожий літак типу Су, який закидував ракетами Чернігів. «Пташка» впала. Також оборонці успішно відбили атаку орків, які під прикриттям бронетехніки намагалися зайти в район Новоселівки. Втрати ворога уточнюються».

11:00

До оборони Києва від атак і наступу російського окупанта залучені сили сухопутних військ, тероборони, десантно-штурмових військ, сили спецоперацій та інші.

«Київ вистоїть!», – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, передає УП.

10:50

Вранці 16 березня окупанти обстріляли телевежу Концерну РРТ (входить до сфери управління Держспецзв'язку) у Вінниці.

Ефірне мовлення в місті тимчасово не правцює, передає Держспецзв'язку.

10:42

103 дитини загинули в Україні через збройну агресію росії, — Офіс генпрокурора, передає Бабель.

10:30

Внаслідок обстрілу з боку російських військових зазнала ушкоджень інфраструктура станції Запоріжжя-2. Зокрема, пошкоджено колії, контактну мережу, у будівлях повилітали шибки. Також на станції знаходилися приміські поїзди без пасажирів, у них пошкоджено вікна. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

10:20

Російські загарбники викрали 6 людей, які перебували у будівлі Бучанської міської ради та до останнього надавали допомогу мешканцям. Серед полонених – співробітники міськради і волонтери. Про це інформує УП, покликаючись на телеграм Бучацької міської ради.

Російські окупанти викрали:

  • Гапченка Дмитра Олександровича (керуючий справами Бучанської міськради);
  • Черкаського Леоніда Юхимовича;
  • Цигана Миколу Володимировича;
  • Ющенка Анатолія Вікторовича;
  • Уманця Володимира Олександровича (охорона);
  • Матюка Сергія Олександровича.

Повідомляють, що росіяни викинули паспорти та інші документи полонених, коли від’їжджали.

9:59

О 5:00, на півдні країни зенітні ракетні війська України збили два російських винищувачів Су-30см.

Пара літаків окупантів намагалася атакувати одне із селищ в Одеській області. Пілоти катапультувались і вслід за літаками впали в українське Чорне море, передає Бабель.

9:56

Радник керівника Офісу Президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк про ситуацію просто зараз:

«1. Контрнаступ ЗСУ на низці оперативних напрямків. Це кардинально змінює диспозиції сторін. 2. Починається втеча російських журналістів із телеканалів. 3. Керівництво РФ намагається знайти союзників, солдати яких готові помирати в українських полях».

9:40

Відбувся традиційний брифінг Ірини Верещук щодо роботи гуманітарних коридорів 16 березня.

Про що говорить Ірина Верещук на брифінгу, повідомляє 24 канал.

У полоні окупантів продовжує знаходитись рятувальник ДСНС Олексій Данченко. Він супроводжував гуманітарний конвой.

Російські окупанти взяли у заручники 400 людей у Маріуполі, коли захопили лікарню інтенсивного лікування. Україна не отримала відповідей від Червоного хреста щодо відкриття гуманітарних коридорів сьогодні.

Залишається відкритим питання організації гуманітарних коридорів для Ізюму та Маріуполя.

Сьогодні працюють над розробкою гуманітарних коридорів: міста і селища Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської, Київської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей.

9:22

Внаслідок ворожого обстрілу зазнала ушкоджень інфраструктура станції Запоріжжя-2. Персонал та пасажири не постраждали.

Зокрема, пошкоджено колії, контактну мережу, у будівлях повилітали шибки. Також на станції знаходилися приміські поїзди без пасажирів, у них пошкоджено вікна, передає Укрзалізниця.

Укрзалізниця в найкоротші терміни відновить усю пошкоджену інфраструктуру.

Через обстріл будо скасовано приміський рейс Запоріжжя – Канцерівка, поїзд сполученням Запоріжжя – Синельникове відправиться о 09:30 зі станції Запоріжжя-Ліве.

Відправлення всіх приміських поїздів, які вирушали зі станції Запоріжжя-2 буде тимчасово перенесено на основний залізничний вокзал міста.

9:11

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.03 орієнтовно склали:

  • особового складу близько 13800 осіб;
  • танків – 430 од;
  • бойових броньованих машин –  1375 од;
  • артилерійських систем – 190 од;
  • РСЗВ – 70 од;
  • засоби ППО – 43 од;
  • літаків – 84 од;
  • гелікоптерів – 108 од;
  • автомобільної техніки – 819 од;
  • кораблі /катери – 3 од;
  • цистерн з ПММ – 60;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11;
  • Спеціальна техніка – 10.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

8:59

3207 автомобілів дісталися з Маріуполя до Запоріжжя по «зеленому коридору».

Про це повідомив голова Запорізької ОДА, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив, що евакуйовані 15 березня з Маріуполя люди добралися до кінцевої точки. 

«Ми вже прийняли та розселили понад 3000 людей, з них 772 дитини».

8:48

Палаюча ворожа техніка у Херсонському аеропорту потрапила на супутникові знімки. Їх опублікувала CNN, передає Оперативний ЗСУ.

«На супутниковому знімку видно, як у вівторок, 15 березня, з міжнародного аеропорту «Херсон» підіймається клуб диму. Під час збільшення видно, що горить кілька вертольотів», – пише CNN.

8:35

На залізничному вокзалі Запоріжжя-2 стався вибух. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв у телеграмі.

Причини вибуху поки невідомі, на місці працюють спецслужби.

8:10

Унаслідок ворожого обстрілу у Києві стався обвал у житловому будинку у Шевченківському районі. Про це повідомляє ДСНС України. Після  потрапляння уламків снаряду у 12-поверховий житловий будинок стався обвал на 12-му та технічному поверхах, також було частково пошкоджено сусідній 9-поверховий будинок. 

Надзвичайники евакуювали 37 осіб, з них 2 особи травмовано.

Наразі відомо, що пожежу загасили. Роботи з пошуку постраждалих та розбирання конструкцій тривають.

7:33

У Запоріжжі росіяни завдали удару по залізничному вокзалу «Запоріжжя-2» — секретар міськради Анатолій Куртєв

Характер вибуху поки що невідомий, на місці працюють відповідні служби

7:15

Оперативна інформація станом на 06.00 16.03.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася двадцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройним Силам України вдалось завдати нищівних ударів по угрупованнях військ окупантів на тимчасово зайнятих територіях України та, на окремих напрямках, перейти у контрнаступ.

За підсумками попередньої доби, за рахунок дій протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України, було знищено три літаки (два з них Су-34). Крім того - збито один вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети. Додаткова інформація зараз уточнюється.

Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати ракетно-бомбових ударів по наземних цілях. Було здійснено дев’ять авіанальотів на колони техніки та скупчення військ окупантів.

Окупаційні війська продовжують нанесення ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі та густонаселених районах українських міст.

Противник продовжує нести втрати на відступає на окремих напрямках. Основні зусилля окупантів зосереджуються на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів та районів оборони.

6:55

Понад три мільйони українців залишили Україну через повномасштабне вторгнення Росії, повідомили в ООН. Найбільше з них, 1,8 мільйона, виїхали до Польщі, пише Суспільне.

6:22

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ під час контрнаступального бою на Луганщині знищили позиції російських загарбників. На цьому напрямку з 24 лютого ворог намагався розвинути наступ та відкинути українські війська.

Українські військові пробили оборону противника. ДШВ ЗС України виконали манер та здійснили вогневе ураження ворожих позицій.

4.10

У Вінниці чутно вибухи

3:43

МВС: через агресію РФ в Україні знищені 3,5 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури.

3:27

Російські загарбники 15 березня вбили 4 мешканців Донецької області: 2 у Вугледарі і 2 у Верхньоторецькому.

Про це пише УП.

Точну кількість жертв у Волновасі та Маріуполі встановити зараз неможливо.

Крім того, за словами Кириленка, вдалося уточнити інформацію про ще 2 загиблих у Яцьківці внаслідок авіаудару 10 березня та про 2 загиблих у Маріуполі.

 

Поранення у вівторок отримали 2 людей в Авдіївці та 1 в Олександрополі.

3:20

Проросійська партія ОПЗЖ на Житомирщині саморозпустилася. 

3:19

ЗСУ ліквідували 10 «рідкісних екземплярів» з вищого військового командування окупантів

За 20 днів російського вторгнення Сили оборони України ліквідували 10 членів вищого командування російських військ, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. Серед них — четверо генерал-майорів, троє полковників та троє підполковників.

Українська армія «приземлила»: 

  • генерал-майора Тушаєва Магомеда 
  • генерал-майора Герасимова Віталія 
  • генерал-майора Колесникова Андрія 
  • генерал-майора Суховецького Андрія
  • полковника Захарова Андрія 
  • полковника Порохню Сергія 
  • полковника Ніколаєва Ігоря 
  • підполковника Агаркова Юрія 
  • підполковника Софронова Дмитра 
  • підполковника Єрмоліна Михайла 

3:08

Додатково про те, як пройшов день гуманітарних коридорів на Сумщині.

  • Перед виїздом колон, передмістя Сум обстріляли із артилерії. 
  • Боромля. Вдалося знайти додаткові два автобуси, які забрали мешканців Боромлянської громади у рамках гуманітарного коридору.

Окрема ситуація, яка склалася з Тростянецькою колоною: 

  • Зранку у Тростянці на евакуацію зібралися близько 160 автомобілів. 
  • Перші машини проїхали залізничний переїзд без перешкод. Решту колони окупанти затримали.
  • Російські військові вимагали, аби мирні люди здали свої телефони. Мобільні зібрали у мішок і спалили. Колона евакуйованих залишилася повністю без зв’язку. Їх протримали в місті до вечора. 
  • Врешті, частині евакуйованих вдалося виїхати з Тростянця. 
  • Сьогодні вони ночують у одній з громад нашої області.
  • Ще автобуси та машини з колони лишилися у Тростянці. Усі живі.

За версією ворога, хтось із колони почав знімати на телефон розташування техніки, тому реакція була отака. 

Користуючись гуманітарним коридором, доставили на Сумщину ліки.

2:15

Кореспонденти Суспільного повідомляють про потужний вибух у Харкові, який пролунав під час повітряної тривоги – відлуння було чутно у всіх районах міста.

01:23

По гуманітарному коридору із Сумської області виїхали:

1175 авто — 4757 громадян,

106 автобусів — 3818 громадян, з них:

  • м. Суми — 955 авто 3820 громадян, 82 автобуси 3130 громадян
  • м. Тростянець — 21 авто 80 громадян, 2 автобуси 60 громадян
  • м. Лебедин — 3 авто 13 громадян, 4 автобуси 100 громадян
  • м. Конотоп — 133 авто 599 громадян, 15 автобусів 485 громадян
  • м. Шостка — 32 авто 123 громадянина, 3 автобуси 43 громадяни

Станом на 01:00 перший евакуаційний потяг уже відправився зі станції Лубни до Львова.

Мешканці Сумщини, які йшли в колоні, у безпечному місці.

Про це інформує голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

00:17

Протиповітряна оборона Повітряних сил знищила три літаки, три БПЛА, один вертоліт і дві ракети окупантів.

«Це два новітніх винищувачі-бомбардувальники Су-34, третій літак вставнолюється. Також знищено один вертоліт окупантів, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети», – йдеться у повідомленні.

Авіація Повітряних сил завдавала ракетно-бомбових ударів і по наземних цілях. 

Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації під прикриттям винищувачів здійснила дев’ять авіанальотів на колони ворожої техніки та скупчення військ російського агресора.

01:11

Росія шукає додаткові ресурси, такі як приватні військові компанії, сирійські та інші наймаці, аби мати змогу утримувати тимчасово окуповані території — міноборони Британії.

01:01

У Генеральному штабі ЗСУ підтверджують інформацію про рух російських кораблів у бік Одеси.

Про це Укрінформу повідомили джерела в Генштабі ЗСУ, коментуючи повідомлення ЗМІ.

Зокрема, як повідомляє Naval News, на супутникових знімках, можна побачити кораблі російських ВМС, що наближаються до українського узбережжя. На супутниковому знімку Sentinel 2, зробленому об 11:47 за місцевим часом, видно щонайменше 14 суден.

Попередній їх аналіз дає змогу виділити 3 групи: дві складаються з бойових кораблів, ще одна - з кількох десантних. Північну групу, ймовірно, очолює буксир або тральщик. За ним - два десантні кораблі класу Ropucha, ще один буксир і трейлер Ropucha.

Друга група складається, вочевидь, з менших військових кораблів, таких як ракетні корвети. Південну групу веде крейсер «Москва» класу «Слава». До неї, ймовірно, входять два десантні кораблі класу «Алігатор» і десантний корабель класу «Іван Грен» «Петр Моргунов». Є також менший військовий корабель, можливо, ракетний корвет класу «Буян-М».

Судячи з усього, десантні кораблі вирушили безпосередньо зі своїх вихідних позицій біля узбережжя Криму. Хоча й раніше російські військові кораблі підпливали близько до Одеси, цього разу, схоже, йдеться про десант, пише видання, зауважуючи, що тривалий час обговорювалася можливість висадки на узбережжя, і є достовірні докази того, що вона була спланована.

00:29

Оперативна інформація станом на 24:00 15 березня щодо російського вторгнення.

Інформує Генштаб ЗСУ.

Завершується двадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває наступальна операція проти України. Завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та інші завдання противником не виконані. Водночас, окупанти зупинені на Миколаївському напрямку.

Ворог намагається посилити угруповання військ за рахунок додаткового перекидання на територію України батальйонних тактичних груп, сформованих зі зведених підрозділів, що зазнали втрат протягом перших десяти діб операції, військових найманців з числа громадян іноземних держав. Крім того, за наявною інформацією, російським військовим керівництвом прийнято рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів на території російської федерації з подальшим залученням їх до бойових дій проти України.

На Волинському напрямку дії противника змін не зазнали, основні зусилля зосереджуються на посиленні охорони українсько-білоруського кордону. Виявлено перекидання до прикордонних з Україною районів підрозділів 120ї окремої мотомтрілецької бригади (МІНСЬК) Північно-Західного оперативного командування ЗС РБ.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Зазнавши втрат, ворог, в порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснює хаотичне мінування місцевості, створюючи небезпечні умови існування мирному населенню України. Поряд з цим противник здійснював перегрупування, відновлення боєздатності розгромлених у попередніх боях підрозділів. Внаслідок ефективних дій ЗС України ворог несе значні втрати в живій силі і техниці.

На Сіверському напрямку противник протягом дня зосереджував зусилля на веденні розвідки. Має проблеми з забезпеченням військ боєприпасами.

На Слобожанському напрямку противник намагається посилити наявне угруповання шляхом зосередження резервів поблизу державного кордону, перекрити доступ до міста Суми з південного напрямку та блокувати місто Ізюм. Успіхів не має.

На Донецькому напрямку ворогом прийнято невдалу спробу просування на напрямках населених пунктів Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, в результаті чого окупанти зазнали значних втрат та були змушені відійти у вихідне положення. В районі Попасної противник намагається утримати зайняте положення. Не має успіху в районі Авдіївки.

Найгіршою обстановка залишається в районі Маріуполя, де противник намагається блокувати місто на західній і східній околицях міста. Має значні втрати, змушений ввести резерви зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на утриманні зайнятих рубежів, удосконаленні інженерного обладнання наявних позицій. Не відмовляється від задуму продовження наступу в напрямку Кривого Рогу. Внаслідок ефективної роботи підрозділів Сил оборони України в районі Чорнобаївки ворог втратив сім бойових вертольотів.

Загалом, станом на 15 березня 2022 року, ворогом втрачено (знищено повністю, або втрачена боєздатність) до 40 % підрозділів, залучених до т.зв. “операції” на території України.

00:10

Через зміну та продовження комендантської години, 16 березня, не буде проводити евакуація із населених пунктів Київської області.

Про це заявила віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Ми плануємо продовжити роботу гуманітарного коридору для Маріуполя, а також розпочати евакуацію людей з міста Ізюм. У зв'язку з веденням цілодобового комендантського часу евакуація в Київській області, на жаль, проводитись не буде», – сказала Верещук. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024