стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 березня

15 Березня 2022, 23:30
Війна 18468
Війна

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 15 березня.

23:30

Росіяни продовжують цинічно нищити релігійні святині. Зранку 15 березня вони розбомбили Управління Донецької єпархії ПЦУ в Маріуполі.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив митрополит Донецький і Маріупольський Сергій, передає 24 канал. 

Він наголосив, що у цій будівлі щодня допомагали нужденним людям.

За словами митрополита, майже усі будинки біля єпархіального управління зруйновані авіаударами. 

«Багато дітей і дорослих загинули. Вічна пам'ять маленьким мученикам та їхнім батькам. Серце обливається кров'ю. Сьогодні ми бачимо, що приніс у нашу країну клятий «русский мир». Я знаю, що Господь покарає російських фашистів за злочин проти людства», – підкреслив священник.

22:36

За словами представника Пентагону, з початку вторгнення російські війська випустили понад 950 ракет по цілях в Україні.

Чиновника цитує CNN, повідомляє "Європейська правда".

Представник Пентагону додав, що через 20 днів війни і російські, і українські збройні сили мають у своєму розпорядженні приблизно 90% своєї бойової потужності.

Сполучені Штати оцінюють, що російські війська досягли обмеженого або й взагалі відсутнього прогресу у досягненні своїх цілей, сказав чиновник. Він зазначив, що російські сили не просунулися ближче до Києва.

 

За оцінками США, російські війська все ще знаходяться приблизно за 15-20 кілометрів на північний захід і приблизно за 20-30 кілометрів на схід від Києва, сказав чиновник. 

22:34

Російський агресор вже знищив в Україні 3500 об’єктів інфраструктури, в тому числі 230 об’єктів транспортної інфраструктури, 165 об’єктів життєзабезпечення населення, таких як електропідстанції та газопроводи – повністю або частково зруйновані

21:43

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 15 березня.

21:27

На Донеччині колона ворожої бронетехніки не змогла пройти через позицію прикордонників.

Загарбники відкрили вогонь в напрямку військовослужбовців Держприкордонслужби, яких підтримали артою побратими зі Збройних сил України. Інформують у ДПСУ.

Втративши танк та бронемобіль «Тигр», рашисти здійснили один зі своїх улюблених маневрів – розвернулися і чкурнули за курсом «російського військового карабля».

Прикордонники з побратимами з інших структур сил оборони продовжують стримувати вороже вторгнення та вичищати українську землю від рашистської нечисті.

20:45

Сьогодні з Маріуполя гуманітарним коридором на приватних авто виїхало близько 20 000 людей. 

З 4 000 авто, які вирушили з міста, 570 вже прибули до Запоріжжя. Про це інформує Кирило Тимошенко.

 Інші залишаться на ніч в населених пунктах Запорізької і Донецької областей. 

Всім надається допомога.

20:42

Через окупантів понад мільйон українців лишаються без світла та газу.

За добу українські енергетики відновили електропостачання близько 43,5 тис. споживачів. Про це інформує Енергоатом.

Через окупантів знеструмленими залишаються 1679 населених пунктів або понад 928 тисяч споживачів. Без газопостачання залишаються близько 259 тисяч споживачів.

20:39

Російські війська обстріляли евакуаційний автобус, що віз людей із Рубіжного на Луганщині.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:32

КМДА повідомляє, що станція метро «Лук’янівська» у Києві продовжує працювати як укриття. Наземну частину будівлі станції пошкодила вибухова хвиля через обстріли. Лінія метрополітену працює, але поїзди на станції сьогодні не зупинялися, оскільки її відновлюють.

20:27

На Одещині російські війська нанесли ракетний удар авіацією та з кораблів, було поранено дві людини — голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Близько 14 години окупанти стріляли з корабельної артилерії по іншому населеному пункті — було випущено близько 90 снарядів.

20:01

Військові експерти за супутниковими знімками помітили наближення трьох груп бойових кораблів російського флоту в напрямку Одеси, а ввечері 15 березня українська влада підтвердила обстріли і двох поранених.

Про це пише «Українська правда».

На супутникових знімках близько 11:47 експерти помітили рух 14 бойових кораблів російського флоту. Бойові кораблі йшли у двох групах південніше від лінії десантних кораблів.

Північна група складається з буксирного судна або тральщика, двох великих десантних кораблі проекту 775, ще одного буксира, а замикає їх ще один десантний корабель проекту 775.

Середня «група 2» рухається у формі квадрата. Ця група складається, ймовірно, з ракетних корветів.

У південній «групі 3» помітили фрегат «Москва», який супроводжують два великих десантні кораблі проекту 1171 «Тапір». Крім того, в цій групі експерти помітили рух великого десантного корабля «Пьотр Морґунов» зі складу Північного флоту ВМФ Росії, який зазвичай дислокується в пункті «Сєвєроморськ» в Мурманській області.

Близько 19:20 Марченко повідомив, що зранку 15 березня по одному з населених пунктів Одещини нанесли ракетний удар ворожою авіацією та з кораблів, внаслідок чого двоє людей дістали поранення.

Близько 14 години по іншому населеному пункті російські окупанти стріляли з корабельної артилерії. За словами Марченка, росіяни випустили близько 90 снарядів.

19:25

Поблизу Харкова ЗСУ збили черговий ворожий літак, повідомили у Сухопутних військах.

19:20

У Генштабі ЗСУ повідомили оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 18.00 15 березня.

Триває двадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває наступальна операція проти України. Противника зупинено. Не досягнувши мети у встановлені терміни, він несе втрати у живій силі та техніці.

Зухвало ігноруючи норми Міжнародного гуманітарного права, російські загарбники наносять ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, мирному населенню, житлових кварталах, школах та дитячих садках. Фіксуються факти тримання цивільних осіб у заручниках, пограбування місцевого населення та мародерства.

Збройні Сили України виконують поставлені завдання щодо відсічі збройної агресії проти України. Розгорнуті частини резерву на визначених напрямках перегруповані та перейшли у контрнаступ.

Тривають бої за звільнення околиць Маріуполя. Воїни полку «Азов» розбили один з підрозділів 22-ї окремої бригади спеціального призначення збройних сил російської федерації.

На Луганщині протягом дня захисники України знищили п’ять РСЗВ БМ-21 «Град» з боєприпасами до них, три танки Т-72, одну БМП-3 та понад 15 військовослужбовців противника. Ці дані уточнюються.

Тривають заходи щодо здійснення прикриття державного кордону України та морського узбережжя. На окремих напрямках проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.

«Український народ продовжує нищити російських зайд. Разом переможемо! Слава Україні!» – кажуть у ЗСУ.

19:15

Загарбники покинули село Чулаківка в Херсонській області. 

Про це повідомив голова Чулаківської сільської територіальної громади Олександр Мусієнко.

Він зазначив, що війська зняли облогу села та забралися з нього. Однак вони залишаються на підступах до села.

Облога села тривала півтори доби. Окупанти проводили «рейдові обходи». Постраждалих серед місцевого населення немає.

19:12

Російські військові викрали на мітингу у Бердянську активіста Віталія Шевченка.

Про це повідомляє Бердянськ 24.

Шевченка викрали за організацію мітингу, просто з кафе «Капучино» після акції протесту. Також окупанти затримали ще кількох активістів.

19:11

Внаслідок авіаобстрілу міста Малин та села Юр’ївка, який стався вдень 15 березня, одна людина загинула та двоє травмовані.

Про це повідомили у поліції Житомирської області.

Загибла жінка 1944 року народження, травмовано також її ровесницю та чоловіка 1959 року народження. Тривають рятувально-пошукові роботи.

19:09

Російські окупанти намагалися піти штурмом на Харків із П’ятихаток, однак Збройні сили України завдали значних втрат ворогу. Противника відкинули за межі його попередніх позицій. 

Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

«У першій половині дня запекло билися з окупантами і в Руських Тишках. Зіткнення тривало більше години. Наші українські бійці Збройних Сил так само змусили противника відступити на попередні позиції. Втрати ворога підраховуємо», – йдеться у повідомленні.

18:28

Українські десантники знищили російський танк.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

«Українські десантники – воїни універсальні. Танк російських окупантів дуже живописно розлетівся українською землею. Нічого, ми народ хазяйновитий, зберемо, переплавимо і зробимо щось корисне», – йдеться у повідомленні.

17:44

Внаслідок обстрілу з боку російських військ під Києвом загинув оператор телеканалу FoxNews П'єр Закревський.

Про це повіомили у Fox news.

Генеральний директор Fox News Сюзанна Скотт розіслала співробітникам записку, у якій йшлося про те, що у понеділок був вбитий П'єр Закжевський. Інший кореспондент мережі Бенджамін Холл госпіталізований.

«П’єр був убитий у Горенці, під Києвом, Україна. Вчора П’єр був із Бенджаміном Холом і збирав новини, коли їхній автомобіль потрапив під вогонь», – повіомила директорка.

Закревському було 55 років. Він працював на Fox news багато років і висвітлював конфлікти у зонах бойових дій в Іраці, Афганістані та Сирії.

17:33

Російські окупанти взяли в заручники лікарів та пацієнтів Обласної лікарні інтенсивного лікування у Маріуполі.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, пише УП.

«Російські окупанти взяли у заручники лікарів та пацієнтів. Таку звістку встиг передати один з працівників лікарні. Далі – цитата: «З лікарні неможливо вийти. Сильно стріляють, сидимо у підвалі. Машини до лікарні не можуть під’їхати вже дві доби. Навколо горять багатоповерхівки… До нашої лікарні росіяни нагнали 400 осіб із сусідніх будинків. Вийти нам не можна».

Голова ОВА зазначив, що днями російські окупанти практично зруйнували цю лікарню – в основному корпусі від бомбардувань впали плити перекриття. Але персонал і пацієнти продовжували працювати і лікуватися у пристосованому підвальному приміщенні.

Кириленко звернувся до міжнародних правозахисних організацій з вимогою відреагувати на злісні порушення норм і звичаїв війни, на кричущі злочини проти людяності.

Голова ОВА підкреслив, що Росія і кожен її громадянин, причетний до злочинів в Україні, має бути покараний.

17:18

Українські захисники продовжують завдавати втрат російським окупаційним військам. На Луганщині один з підрозділів знищив три танки Т-72 та одну БМП-3 разом з ворожими екіпажами. 

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

16:27

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народу.

«Ми воюємо за життя. Ми виборюємо життя у ракет, авіабомб, артилерії, танків, мінометів. І всього іншого, що російські війська використовують, щоб знищити нас. Усього іншого, чим Росія руйнує зараз і себе. Тому що кожен постріл по Україні, кожен удар по Україні – це кроки до самознищення Росії», – сказав Зеленський.

16:01

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану в Україні до 25 квітня. «За» проголосували 343 депутати.

15:58

Пожежу в шістнадцятиповерхівці в Святошинському районі Києва, яка сталася внаслідок обстрілу, ліквідували. Рятувальники повідомляють про трьох загиблих — ДСНС.

15:47

Минулої ночі під час обстрілу Чугуєва загинув 16-річний хлопець. Загальну кількість постраждалих встановлюють.

Про це повідомили у поліції Харківської області.

15:36

Головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний повідомив про новий етап боротьби українських військових з окупантами. Головне з його заяви: 

Збройні Сили України виконують поставлені завдання. Ми зупинили агресора, розгорнули частини резерву і на визначених напрямках переходимо в контрнаступ. 

На превеликий жаль, ми несемо втрати. Вони в декілька разів менші, ніж у противника. Але життя і здоров'я кожного нашого воїна безцінне. 

Обіцяю, ми помстимося за кожного побратима і посестру, за мирних українців, за наших дітей.

14:53

Російські окупанти обстріляли село Олександропіль в Донецькій області, поранено людину

Повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram

«Росіяни обстріляли Олександропіль. Поранено одну людину, пошкоджено адміністративну будівлю», – розповів посадовець.

14:45

20 дня війни основні зусилля окупанти зосередили в зоні ООС – Маріуполь та Миколаїв. 

Про це повідомив Олексій Арестович, радник керівника Офісу Президента під час брифінгу. 

Суми, Київ, Харків,Чернігів стали в оборону та ведуть місцеві дії тактичного значення. Третю добу ворог намагається не використовувати авіацію по Києву, Харкова, Сумах та Миколаєва. 

Або застосовує обмежено. Чому так відбувається? Ворог зібрав навколо України 500 одиниць авіації. Але реально складні операції вони не здатні проводити через відсутність довгого навчання. Повітряні удари були поодинокими та не масовими.

83 літаки ЗСУ вже збили. Застосували окупанти приблизно 150 літаків, тож половини вже нема.

За прогнозами Арестовича, ворог буде зміщати свої основні зусилля в напрямок ракетних ударів балістичними ракетами. Ми маємо бути до цього готовими.

14:35

Під час обстрілу аеропорту в Дніпрі поранили одну людину — прокуратура Дніпропетровської області.

13:51

Оперативна інформація станом на 12:00 15 березня щодо російського вторгнення. Триває двадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Стан, положення, характер дій сил оборони суттєвих змін не зазнали. Сили оборони України продовжують успішно протистояти окупантам.

Протягом дня противник активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, вербуванні найманців з інших країн, вирішенні проблемних питань з логістичного забезпечення окупаційних військ, що діють на території України. Неодноразово надходила інформація щодо організації центрів підготовки найманців у російському Смоленську та білоруських Гомелі і Бобруйську.

На Волинському напрямку противник утримує угруповання на охороні українсько-білоруського державного кордону. При цьому, зберігається висока ймовірність провокацій, направлених на втягування білоруської сторони до складу окупаційних військ.

На Поліському напрямку противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ на напрямку Гута-Межигірська, Лютіж. Водночас, окупанти не мали успіху у захопленні Макарова.

На Сіверському напрямку противник намагається наростити угруповання, організувати логістичне забезпечення для відновлення наступу на Чернігів.

На Слобожанському напрямку головною метою противника лишається оточення міст Суми та Харків.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти не досягли успіхів в районі Лисичанська, зазнали втрат, відійшли. В районі Рубіжного ворог намагається закріпитися на західних околицях міста. Продовжує штурмові дії на західній і східній околицях Маріуполя за підтримки авіації та артилерії.

На Південнобузькому напрямку ворог активних дій не здійснює, намагається утримати раніше захоплені позиції.

Не маючи успіху на основних напрямках дій окупаційні війська в порушення норм Міжнародного гуманітарного права продовжують наносити ракетні та авіаційні удари по цивільних об’єктах, мирному населенню та об’єктах критичної інфраструктури.

Морально-психологічний стан противника залишається на низькому рівні, що створює додаткові проблеми окупаційному командуванню зі своєчасного поповнення поточних втрат та посилення угруповання на напрямках, де ворог був розбитий вщент українськими захисниками.

13:31

Захисники Луганщини знищили три російські танки та одну бойову машину піхоти разом з ворожими екіпажами. Про це інформує пресцентр штабу ООС.

«Українські захисники продовжують завдавати втрат російським окупаційним військам. На Луганщині воїни 24 ОМБр імені короля Данила знищили три танки Т-72 та одну БМП-3 разом з ворожими екіпажами».

13:28

В момент евакуації людей зі зруйнованого будинку в районі ст. м. «Армійська» у Харкові впало щонайменше два снаряди, повідомляє кореспондент Суспільного.

13:19

В Україні війська РФ зруйнували та пошкодили щонайменше 28 церков, мечетей і синагог

12:14

Військові полку Азов розбили один з підрозділів 22 бригади спецпризначення російсько-окупаційних військ.

12:13

Харків. Перехрестя вулиці Танкопія та бульвар Богдана Хмельницького зараз. Снаряд потрапив у житловий будинок близько 10:00, повідомляє кореспондент Суспільного. Триває евакуація, рятувальники починають розбирати завали

11:17

Уночі окупанти нанесли два ракетні удари по аеропорту у Дніпрі. Унаслідок цього зруйнувана злітно-посадкова смуга, а також пошкоджений термінал. Про це, покликаючись на голову Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, інформує УП.

11:15

У Києві запроваджують комендантську годину  від 20.00 15 березня до 7.00 17 березня. Про це інформує ТСН. Містом заборонено пересуватися без спецперепусток. Виходити можна тільки аби дійти до укриття. Киян наполегливо просять підготуватися до того, що найближчі дві доби їм доведеться провести вдома або в укритті.

11:10

У Харкові станом на 15 березня повністю знищено 600 будинків, без даху над головою залишилися тисячі людей. Про це повідомляє поліція Харківської області.

11:05

Окупанти в Енергодарі вимкнули систему оповіщення населення про небезпеку. Про з покликанням на УНІАН повідомляє Енергоатом у телеграмі. 

Крім того, тривають напади на містян: окупанти їздять по місту вдень, перевіряють автомобілі, трощать переднє скло, якщо воно затоноване, відбирають мобільні пристрої.

Наразі, на 11 добу окупації, в місті є тепло-, енерго-, водопостачання, а містяни отримали гуманітарний вантаж.

10:55

У полку «Азов» заявили про знищення генерал-майора окупаційних військ. Про це інформує «Українська правда» у телеграмі.

10:50

«Укрзалізниця» розпочинає націоналізацію російських вагонів, які перебувають в Україні. Про це повідомляє «Суспільне». Це понад три тисячі вагонів ВТБ лізинг, Сбербанк лізинг, Веб лізинг, газпромтранс та інших.

10:30

Українська артилерія знищила реактивну систему залпового вогню російських окупантів, яка обстрілювала житлові квартали Чернігова. Про це інформує оперативне командування «Північ» у Facebook.

«Оборонцями Чернігова була виявлена батарея РСЗВ ворога, яка підступно обстрілювала житлові квартали міста. Спостерігачі помітили, як батарея почала розгортатися для злочинних обстрілів. Але 10 хвилин роботи нашої артилерії швидко згорнула їхні плани. Тепер на тому місці буде клумба».  

Повідомляється, що ситуація в зоні відповідальності підрозділів оперативного командування «Північ» станом на ранок 15 березня – контрольована.

10:05

СБУ затримала хакера, який забезпечував окупантам мобільний зв’язок в Україні 

За допомогою цього колаборанта ворог:

  •  анонімно здійснював телефонні дзвінки з РФ на мобільні телефони загарбників в Україні;
  •  розсилав українським силовикам і державним службовцям СМС із пропозиціями здатися і перейти на бік окупантів;
  •  передавав команди і вказівки передовим групам російських загарбників. 

Як встановила СБУ, за один день через цього хакера проходило до тисячі дзвінків. Значна частина з них – від вищого керівництва ворожої армії. Наразі колаборанта затримали, в нього вилучили все обладнання. Зловмиснику оголосили про підозру. Він відповідатиме за усією суворістю закону. Бо на ньому – кров десятків, а то і сотень убитих українців.

09:22

У вівторок 15 березня мають запрацювати 9 гуманітарних коридорів

Донецька область:

З Бердянська до Маріуполя виїде гум. вантаж, а на зворотньому шляху забере дітей. 

Київська область:

Богданівка, Ново-Богданівка — Бровари,

село Бобрик — Бровари.

Сумська область:

Суми, Тростянець, Лебедин, Шостка, Конотоп — Полтава.

Харківська область:

З села Оскол

09:19

У Генштабі ЗСУ повідомили про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.03 орієнтовно

▪️особового складу — понад 13500 осіб,

▪️танків ‒ 404 одиниць,

▪️бойових броньованих машин ‒ 1279 одиниць,

▪️артилерійських систем – 150 одиниць,

▪️РСЗВ — 64 одиниць,

▪️засоби ППО — 36 одиниць,

▪️літаків — 81 одиниць,

▪️гелікоптерів – 95 одиниць,

▪️автомобільної техніки — 640 одиниць,

▪️кораблі /катери — 3 одиниць,

▪️цистерн з ПММ — 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 9. Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:05

У Рубіжному, що на Луганщині, окупанти зруйнували інтернат для дітей з вадами зору, міську лікарня та три школи.  Про це йдеться у телеграм-каналі «НВ». Попередньо загинули чотири людини.

08:50

За минулу добу на Харківщині рятувальники 34 виїздили для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Про це інформує ДСНС України.

14 березня, тривали аварійно-рятувальні роботи у Київському, Шевченківському, Новобаварському районах Харкова, а також Ізюмському районі області. Цього дня рятувальники врятували з-під завалів 3 людей. Відшукали та вилучили з-під уламків будівельних конструкцій 7 загиблих.

Близько 23:30 ворожі снаряди завдали шкоди торговельним майданчикам та житловим будинкам в Холодногірському районі Харкова. Там сталась пожежа, що швидко розповсюдилась на значну площу. Вогонь гасили біля 20 відділеннь пожежно-рятувальної служби ДСНС.

Крім того, піротехнічні підрозділи ДСНС 34 виїздили на знешкодження артилерійських боєприпасів, що не розірвались.

08:40

Окупанти влучили у дві багатоповерхівки, розташовані у Святошинскому районі Києва. Про це інформує «24 канал» із покликанням на МВС.

Внаслідок обстрілів сталася пожежа у  дев’ятиповерховому житловому будинку. А також у 16-поверхівці. На місці події виявлені тіла двох загиблих людей, 27 громадян врятували надзвичайники.

08:30

Уночі в Харкові снаряди влучили у будинки та кілька торгівельних приміщень. Про це повідомляє «Суспільне».

З-під завалів витягли семеро людей.

08:21

Окупанти обстріляли евакуаційну колону з Гостомеля. По колоні з 4 автобусів російські війська здійснили мінометний обстріл. Також під вогонь потрапив легковий автомобіль. Про це інформують в пресслужбі Нацполіції. В результаті одна жінка загинула на місці, двоє чоловіків травмувалися (один з них – водій евакуаційного автобуса).

08:19

Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції «Лукянівська» у Києві та службові приміщення. Під час руху поїзди не зупинятимуться на станції

7:48

В Києві у районі Осокорків по вул. Садовій, внаслідок обстрілу сталося влучання боєприпасів в двоповерховий приватний житловий будинок з подальшим загоранням.

Про це повідомляє ДСНС України.

О 05:57 загорання локалізовано на площі 10 м кв., а о 06:40 – ліквідовано. Жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучалося 10 чоловік особового складу та 2 од. техніки.

7:35

Засобами протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України від початку відкритої війни РФ проти нашої держави знищено 45 повітряних цілей противника: 19 літаків, 20 вертольотів, 5 БпЛА, 1 крилату ракету – Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

7:32

15 березня у Подільському районі Києва, внаслідок влучання боєприпасу в десятиповерховий житловий будинок по вул. Мостицькій, сталося загорання з 1 по 5 поверхи.
 
Про це повідомдяє ДСНС України.
 
О 06:46 пожежу локалізовано, а о 06:51 – ліквідовано. Підрозділ ДСНС врятував 1 особу, яку госпіталізували до лікарні. На місці було залучено 10 чоловік особового складу та 2 од. техніки ГУ ДСНС у Києві.
 

7:30

На 15 березня погоджено зелені коридори з Сум, Конотопа, Шостки, Тростянця та Лебедина

Про це повідомив голова ОДА Сумщини Дмитро Живицький.

Їх дія триватиме з 9:00 до 21:00.

6:56

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ станом на 06.00.
 
Розпочалася двадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Стан, положення та характер дій сил оборони без суттєвих змін. Збройними Силами України завдаються нищівні удари по угрупованням військ та тиловій інфраструктурі окупантів.
 
За добу угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України було уражено чотири вертольоти, один літак та винищувачем збито крилату ракету ворога. 
 
Угруповання окупаційних військ, що задіяні у веденні наступальної операції значних успіхів на всіх напрямках висування не мали. Триває зосередження основних зусиль на утриманні зайнятих рубежів.Ворог продовжує нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури. 
 
Використовує мережу закладів охорони здоров’я на тимчасово захоплених територіях України для лікування пораненого особового складу. Також, загарбники й надалі підступно використовують об’єкти цивільної інфраструктури для обладнання вогневих позицій, розміщення озброєння та військової техніки.
 
За наявною інформацією, у зв’язку з неспроможністю підтримання функціонування установ та організацій забезпечення життєдіяльності населених пунктів на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО, окупанти вимушені призупинити мобілізацію робітників комунальної сфери.
 
Морально-психологічний стан противника залишається на низькому рівні, що призводить до відмов військовослужбовцями ЗС РФ виконувати накази командування. Також, за наявною інформацією, мобілізовані мешканці з тимасово окупованої території окремих районів Луганської області, направляються для поповнення втрат діючих частин російських окупаційних військ, що залучені до бойових дій на території України.
 
Противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати ворога склали близько 150 чоловік, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили.
 
Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією, за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки.
 
Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади.
 
В Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.
 

6:49

«Наразі існує загроза висадки морського десанту на наше узбережжя. Але наші військовослужбовці готові до цього, і все, що побачить ворог, – це дно Чорного моря!», – голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко.

6:32

В ніч на 15 березня у Києві пролунала низка вибухів. Як повідомили Суспільному у ДСНС, рятувальникам надійшли виклики з трьох районів столиці.

5:38

Електропостачання на Чорнобильській АЕС відновлене після пошкоджень внаслідок бойових дій.

Про це повідомило МАГАТЕ у Twitter, пише Українська правда.

«Україна повідомила МАГАТЕ, що сьогодні знову було відновлено зовнішнє електропостачання на Чорнобильську атомну електростанцію після того, як лінія електропостачання була ще раз пошкоджена «окупаційними військами», – йдеться в повідомленні.

05:29

Від початку повномасштабного вторгнення росія випустила вже 900 ракет по Україні – високопосадовець Пентагону.

04:14

У Тростянці на Сумщині російські військові заганяють місцевих мешканців у фейкові «зелені коридори» та  відбирають у них мобільні телефони, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Перемовини щодо відкриття гуманітарних коридорів на Сумщині тривають

02:10

Маріупольська міська рада дала пояснення щодо кількості загиблих у місті:

«Є різна інформація про кількість загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від кількох сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року становить приблизно 2357 загиблих маріупольців. Всі інші дані з цього приводу – не відповідають дійсності», – заявили у міськраді.

01:41

Генерал ЗСУ Дмитро Марченко, який керує обороною Миколаєва, розповів про захист міста від ворога.

Марченко виступив в ефірі спільного телемарафону, інформує УП.

«Навколо Миколаєва спостерігається велике скупчення військової техніки і особового складу рф. Завдяки нашим військовим наносимо невідворотні втрати противнику.

Настрій у наших бійців дуже позитивний, нас підтримує народ, нам дуже пощастило, що ми всі стали в один стрій разом із цивільними, тому в нас усе виходить…

Крім того, в нас є дуже позитивний момент, що у селах люди зустрічають противника і починають бити його ще на підході до Миколаєва».

01:03

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що загальна ситуація у місті катастрофічна, за його словами, кількість жертв російських обстрілів може наближатися до 20 тисяч.

Про це Андрющенко розповів в ефірі «Настоящее время», передає УП.

«Щодо загиблих мирних мешканців у нас є дані, які не відповідають дійсності, тому що вони отримані від поліції, погоджені з медустановами. Це мала жменька людей, про яких ми знаємо. На вчора це було 1800 з невеликим людей.

Ще чотири дні тому ми говорили про "оптимістичний" сценарій – близько 10 тисяч жертв на сьогодні. Але зі збільшеною інтенсивністю і з тією жорстокістю, яка зросла в рази, ми можемо говорити про те, що якщо зараз завершиться блокада і ми зможемо розпочати хоча б пошук цих людей, то вже зараз кількість жертв наближається до 20 тисяч.

Але якщо цього не відбудеться найближчими днями, то ця кількість наблизиться до 350 тисяч – усі ті, хто не встиг виїхати.

Ховають, хто де, когось – у дворах, на вулицях. Через інтенсивність обстрілу люди не можуть вийти на вулицю навіть поховати близьких. Муніципальні служби не працюють, цвинтар – на території, що контролюється російською армією. Смерть - вона скрізь, її видно".

За його словами, люди, які вибралися з міста раніше узгодженим маршрутом на приватних авто, виїжджають на свій страх і ризик, адже немає гарантій з боку російської армії.

Проте біля Бердянська росіяни блокують близько 35 автобусів, дев'ять фур із їжею, водою, медикаментами для маріупольців.

Андрющенко також сказав, що у місті продовжуються бомбардування.

За його словами, на момент початку блокади у місті було близько 350 тисяч мешканців.

"Люди в місті живуть у підвалах, укриттях, вони всі переповнені, безумовно. Умови нелюдські. Без їжі, без води, без світла, без тепла. Розібрали ми системи опалення та теплотраси – зливають воду, щоб пити.

Останнє джерело води зупинилося кілька днів тому. Централізоване розвезення води стало неможливим через постійні обстріли і бомбардування. Їжа - був один працюючий магазин, де були більш-менш запаси, він був прицільно знищений позавчора".

00:43

Оперативна інформація станом на 00:00 15 березня щодо російського вторгнення

Ворог продовжує застосування авіації з метою підтримки наземних угруповань та знищення військової і цивільної інфраструктури на території України.

Триває формування додаткових окупаційних підрозділів для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією, противником заплановано посилення угруповання військ ЗС РФ на Харківському напрямку.

Окупаційні війська продовжують нанесення ракетно-бомбових ударів, обстріли з артилерії та танків цивільної інфраструктури і населених пунктів.

  • На Волинському напрямку зберігається висока імовірність проведення провокацій на білоруських об’єктах з метою втягування ЗС Республіки Білорусь у конфлікт.
  • На Поліському напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Слобода, Кухарська, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.
  • На Сіверському напрямку ворог веде бойові дії в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Каліта, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводить. Здійснює перегрупування військ, вдосконалює систему матеріально-технічного забезпечення з метою підготовки та відновлення наступу в напрямку на Бровари.
  • На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб оточити Суми та веде бойові дії в районах населених пунктах Сватове, Ізюм, Грушеваха, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Ліман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка. Активних наступальних дій не проводить. З метою посилення терористичних угрупувань на напрямках на Суми, Охтирку, Харків та Ізюм, проводить перегрупування військ і закріплюється на захоплених рубежах. Водночас, існують проблеми із постачанням боєприпасів на вогневі позиції. З метою доукомплектування підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії військовослужбовцям строкової служби наполегливо пропонують переходити на контрактну службу.
  • На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти визначеними силами ведуть бойові дії в районах населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Микільське, Гуляйполе, Оріхів, Камʼянське.
  • На Авдіївському напрямку в районі н.п. Кам’янка, під час проведення розвідки боєм окупанти зазнали значних втрат, вимушені були відійти.
  • На Волноваському напрямку ворог не припиняє спроб прориву в напрямку на Вугледар.
  • На Маріупольському напрямку противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати противника склали близько 150 чоловік, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили.
  • Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки.
  • Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади.
  • На Південнобузькому напрямку ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томина Балка, Надеждівка, Киселівка, Первомайске, Михайло-Ларине, Ульянівка, Піски, Добре, Снігурівка, Архангельске, Заградівка, Осокоровка, Берислав, Каховка.
  • В Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.

00:14

У Харкові спалахнула пожежа в районі Центрального ринку.

Про це інформує УП з посиланням на ДСНС.

В цей час у Харкові тривала повітряна тривога, повідомляли про серію вибухів в центральній частині міста.

00:05

У Харкові під обстріл у районі парку Горького потрапило авто волонтерів.

Про це інформує 24 канал.

На жаль, через атаку окупантів загинув 26-річний чоловік.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024