стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 15 березня

15 Березня 2022, 23:53
Реакція світу на війну росії проти України 15 березня 6805
Реакція світу на війну росії проти України 15 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:53

В умовах війни українці відважно борються не лише за свою землю, а й за усю Європу. Зважаючи на це, Україна надалі отримуватиме допомогу зброєю, аби мати змогу захищати себе на землі, на морі та у повітрі.

 

 

 

Про це заявив прем'єр-міністр Словенії Янез Янша під час візиту в Україну, повідомляє 24 канал. Він також наголосив, що захоплений тим, з якою відвагою та мужністю українці борються й перемагають російську армію.

«Ми допомагаємо із біженцями й хочемо також сказати, що допомагатимемо зброєю, щоб ви продовжували захищати себе на землі, на морі та у повітрі», – наголосив прем'єр.

Янша зауважив, що українці борються не лише за власну землю, а й за європейські цінності: свободу, демократію, а також право кожного бути вільним й суверенним.

23:19

Саудівська Аравія веде активні переговори з Пекіном про те, щоб продавати частину своєї нафти до Китаю в юанях.

23:06

ПАРЄ офіційно визнала Придністров'я зоною російської окупації. 

Інформує Верховна Рада.

22:04

Парламентська асамблеї Ради Європи одноголосно ухвалила рішення про вигнання РФ. 

Про це інформує ТСН.

Проти жодного голосу, утрималися троє. Фінальне рішення ухвалить Комітет Міністрів Ради Європи у четвер, 17 березня. Крім того, ПАРЄ закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору.

21:05

Байден погодив надання Україні «сторичних» 13,6 мільярдів доларів.

21:02

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу відвідає Росію та Україну у найближчі два дні

19:38

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликав позачергове засідання Альянсу на 24 березня. На зустрічі мають обговорити війну Росії в Україні. До засідання долучиться і президент США Джо Байден.

19:36

Один із провідних виробників шин у світі, французька Michelin Group, призупиняє промислову діяльність в РФ та експорт до РФ.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на заяву компанії.

«На заводі Michelin у Давидово (Підмосков'я, РФ – ред.) працює близько 750 осіб, які виробляють шини для легкових і вантажних автомобілів, переважно для місцевого ринку. У цьому дуже складному та невизначеному контексті пріоритетом Michelin є підтримка всіх своїх співробітників, які постраждали від цієї кризи, включаючи співробітників Michelin в Росії», – додали в Michelin.

19:34

Загалом 100 000 людей та організацій у Великій Британії виявили зацікавленість у забезпеченні житлом українців, які тікають від війни з Росією.

Про це оголосив прем'єр-міністр Борис Джонсон, пише «Європейська правда».

Міністр Майкл Гоув у понеділок оголосив, що британці зможуть прийняти будь-якого українця для проживання у своєму домі мінімум на пів року.

Біженці зможуть жити та працювати у Британії до трьох років.

О 9 ранку повідомлялося, що майже 89 тисяч людей підписалися до програми «Дім для України», але ця кількість продовжує стрімко зростати і вже вдень Джонсон оголосив цифру у 100 тисяч.

«Це фантастично, що понад 100 000 людей та організацій виявили свою зацікавленість у підтримці українців, які тікають від війни. Дякуємо всім по всій країні, хто активізувався, щоб запропонувати свою допомогу», – написав Джонсон у Twitter.

12:32

Єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні заявив, що економічні санкції, запроваджені ЄС мають вплив, але їх недостатню, щоб зупинити війну Росії проти України. Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Politico.

«Російська економіка сильно постраждала, рівень торгівлі явно знижений. Санкції діють, але це не означає, що, на жаль, завтра вони змінять хід війни», – сказав він.

«Ми будемо тиснути, ми залишимося єдиними, але, на жаль, ми також маємо підтримувати український народ, постачати зброю для захисту, тому що самих санкцій недостатньо, щоб змінити хід війни» – заявив Джентілоні.

12:26

Уряд Великобританії оголосив про заборону на експорт до росії предметів розкоші, а також ввів нові тарифи на імпорт сотні ключових товарів, які на 35 процентних пунктів вищі за поточні ставки. Про це йдеться у прес-релізі. Заборона постачання предметів розкоші до росії торкнеться автомобілів, предметів моди від-кутюр, творів мистецтва. Всі ці рішення скоро набудуть чинності.

Також сотні товарів з росії та Білорусі будуть позбавлені режиму найбільшого сприяння у торгівлі, що позбавить обидві країни ключових переваг членства у СОТ.

11:11

Рада ЄС у вівторок остаточно затвердила четвертий пакет санкцій проти Росії. Про це повідомляє «Європейська правда».

Своїм рішенням Рада ЄС вирішила:

- заборонити будь-які операції з певними державними підприємствами РФ;

- заборонити надання будь-яких послуг кредитного рейтингу, а також закрити доступ до будь-яких послуг за підпискою, пов'язаних з кредитною рейтинговою діяльністю, будь-яким російським фізичним або юридичним особам;

- розширити перелік осіб, пов’язаних з російською оборонно-промисловою базою, на яких накладаються жорсткіші експортні обмеження щодо товарів подвійного призначення та товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному покращенню оборонного та безпекового сектору Росії;

- заборонити нові інвестиції в енергетичний сектор Росії, а також запровадити комплексні експортні обмеження на обладнання, технології та послуги для енергетичної галузі;

- запровадити подальші торгові обмеження щодо чавуну та сталі, а також предметів розкоші;

Крім того, Рада ЄС вирішила ввести санкції проти ключових олігархів, лобістів і пропагандистів, які просувають наратив Кремля про ситуацію в Україні, а також ключових компаній у секторах авіації, військового та подвійного використання, суднобудування та машинобудування.

Окремо Рада ЄС дала Єврокомісії зелене світло на приєднання від імені ЄС до багатосторонньої заяви про агресію Російської Федерації проти України за підтримки Білорусі, яка, як очікується, буде опублікована в контексті СОТ. Рада ЄС повідомила, що відповідні законодавчі акти невдовзі будуть опубліковані в Офіційному жерналі ЄС.

09:52

Прем’єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії відвідають 15 березня Київ — вони зустрінуться з Зеленським та Шмигалем, повідомляють у польському уряді.

7:55

Палата торгівлі та бізнесу Парижа (Chambre de commerce et d'industrie de Paris ) анонсувала ініціативу, що має допомогти з пошуком роботи українцям, які залишили свої домівки через війну.

Про це повідомляє Європейська правда.

Мета ініціативи – допомогти українцям та французьким роботодавцям, які шукають людей з певними кваліфікаціями, швидко знайти одне одного. Для цього організація пропонуватиме зустрічі-знайомства і спеціальні інформаційні центри. На запуск ініціативи ймовірно знадобиться ще кілька місяців. 

Палата звернулася до 250 паризьких компаній-членів, запрошуючи їх долучатися до проєкту.   

«З огляду на складну ситуацію українських біженців ми зобов’язані запропонувати їм інструменти для виходу на ринок праці, залучаючи паризькі компанії», – зазначила у комюніке для преси президентка CCI.

7:51

Сполучені Штати запровадили санкції проти 11 осіб, які працюють у секторі оборони та пов'язаних із нею галузях економіки російської федерації.
 
Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні Державного департаменту США.
 

«Світ із жахом спостерігає за тим, як росія здійснює цілеспрямований, неспровокований та невиправданий напад на Україну. Подальше вторгнення Росії в Україну призвело до широкомасштабних людських страждань та жертв, включаючи загибель невинних цивільних осіб, у тому числі дітей», – йдеться в повідомленні.

Держдеп оголошує суворі санкції проти керівників міністерства оборони рф.

У переліку – заступники міністра оборони Олексій Криворучко, Тимур Іванов, Юнус-Бек Євкуров, Дмитро Булгаков (відповідальний за матеріально-технічне забезпечення армії), Юрій Садовенко, Микола Панков, Руслан Цаліков, Геннадій Жидко, головнокомандувач військ національної гвардії, член радбезу рф Віктор Золотов, директор федеральної служби військово-технічного співробітництва міноборони Дмитро Шугаєв, генеральний директор «Рособоронекспорту» Олександр Міхєєв.

7:22

Росія ймовірно планує здійснити атаку під фальшивим прапором, використавши хімічну чи біологічну зброю.

Про це повідомляє Міноборони Британії в Twitter, пише Українська правда.

«Звинувачення Росії в тому, що Україна має намір застосувати хімічну та біологічну зброю, продовжуються. Ми не бачили жодних доказів на підтримку цих звинувачень.

Росія, можливо, планує використовувати хімічну чи біологічну зброю в операції під фальшивим прапором. Така операція може набути форми сфальшованого нападу, інсценованого «виявлення агентів чи боєприпасів чи сфабрикованих доказів того, що Україна нібито планує застосувати таку зброю». Атака під фальшивим прапором майже напевно супроводжуватиметься великою дезінформацією, щоб утруднити встановлення авторства», – йдеться в повідомленні.

Крім того, розвідка припускає, що росія, ймовірно, збиралася використовувати операції під фальшивим прапором, щоб виправдати своє вторгнення в Україну 24 лютого.

6:46

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган відмовився дати чітку відповідь на питання, чи купуватиме країна більше зброї у росії на тлі її агресії проти України, зазначивши, що прагне до дружби з обома країнами.

Це питання обговорювалося 14 березня під час спільного виступу Ердогана з німецьким канцлером Олафом Шольцем, повідомляє Суспільне з посиланням на Reuters.

«За нинішніх обставин було б передчасно говорити про те, що показує майбутнє, прямо зараз. Ми повинні подивитися, що принесуть умови. Ми повинні підтримувати дружбу із Зеленським та Путіним», – сказав Ердоган.

Він додав, що Туреччина надає Україні широку підтримку.

«Ми зробили для України те, чого держави-члени НАТО не зробили, незважаючи на Росію, і ми продовжили цю підтримку. Аналогічним чином, з нашою гуманітарною допомогою ми відправили в Україну понад 50 вантажівок та продовжуємо їх відправляти», – зауважив Ердоган.

6:29

Словаччина ухвалила рішення про видворення трьох співробітників посольства РФ.

Про це повідомляє Українська правда.

«На основі оцінки словацьких спецслужб Словацька Республіка ухвалила рішення про видворення трьох співробітників посольства Російської Федерації в Словацькій Республіці за дії, які порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини.

Зазначені особи повинні покинути територію Словацької Республіки протягом 72 годин», – йдеться в повідомленні МЗС Словаччини.

В МЗС РФ пообіцяли відповісти на вислання своїх дипломатів, пишуть російські ЗМІ.

6:03

Уряд Нової Зеландії ухвалив рішення прийняти близько 4 тисячі біженців з України. Відповідно до нової політики батьки та інші члени родин українців у Новій Зеландії, які живуть в Україні, зможуть приїхати до країни.

Про це повідомив міністр імміграції країни Кріс Фаафой, пише НВ.

«Уряд нарощує безпрецедентні масштаби гуманітарної допомоги кризі з українськими біженцями, запроваджуючи нову Спеціальну політику щодо України на 2022 рік. Політика дозволить громадянам Нової Зеландії, що народилися в Україні, та резидентам, привозити членів своєї української сім'ї, чиї життя перебувають у небезпеці через агресію Росії», – йдеться у повідомленні.

Така політика діятиме у країні протягом одного року.

«Нова Зеландія швидко засудила жорстоке та нестерпне вторгнення в Україну. Ми вжили термінових заходів, щоб відреагувати на ворожість Росії, запровадивши заборони на поїздки, експортний контроль, ухваливши Закон про санкції щодо Росії 2022 року та надавши фінансування для підтримки важливої гуманітарної діяльності», – додав міністр.

5:59

Ілон Маск відповів Рогозіну у Twitter.

5:35

Міністр оборони Румунії Василе Дінку висловив припущення, що дослідницько-інформаційний дрон, який упав у Бистрицькому повіті Румунії в понеділок, 14 березня, могли використати росіяни як елемент пропаганди, щоб викликати тривогу серед місцевих мешканців.

Таку заяву він зробив у коментарі румунському виданню Digi24, повідомляє ТСН.

Очільник оборонного відомства охарактеризував літальний апарат як «іграшку» і зауважив, що спершу сприйняв цей випадок як поганий жарт якогось авіамодельного клубу. 

«Максимум, що він може робити – збирати інформацію. Він не надто великий і дуже старий, його важко підключити до сучасних систем», – уточнив Дінку.

Міністр також зазначив, що місцем запуску міг бути Карпатський регіон, оскільки цей тип дронів не має великої автономності польоту.

З іншого боку, Василе Дінку не виключає, що цей інцидент може бути маневром росії в гібридній війні, щоб викликати паніку у населення, відбити бажання сусідніх з Україною країн надавати допомогу та зламати солідарність між союзниками.

«Одним із ключових елементів російської пропаганди від початку війни з Україною було знеохочення населення від допомоги. Вони хотіли б зруйнувати солідарність, налякати людей у цій зоні, щоб показати, що можливо щось страшне», – зазначив міністр оборони Румунії.

4:52

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш 14 березня висловив занепокоєння у зв’язку з тим, що Росія підвищила рівень готовності своїх ядерних сил після вторгнення в Україну, назвавши цей крок «моторошним розвитком подій».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Перспектива ядерного конфлікту, яка вважалася немислимою раніше, тепер здається можливою», – сказав Ґутерріш журналістам.

4:41

Уряд Японії запровадив персональні санкції проти 17 фізичних осіб із росії. До нового списку санкцій увійшли 11 депутатів Держдуми.

Про це пише НВ із посиланням на Міністерство фінансів Японії.

Згідно з інформацією, до нового списку санкцій увійшли 11 депутатів Держдуми, включаючи лідера думської фракції КПРФ Геннадія Зюганова, власника компанії Ренова Віктора Вексельберга та кілька родичів підприємця Юрія Ковальчука.

Нові санкції включають, зокрема, заморожування активів зазначених осіб в Японії.

4:02

Британський уряд запустив спеціальний сайт «Дім для України» для тих, хто хоче прийняти біженця. За перші п’ять годин на ньому зареєструвалося 43,8 тисячі осіб.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на BBC.

Видання цитує британського міністра з питань житлово-комунального господарства Майкла Гоува, який стверджує – Велика Британія має історію «підтримки найбільш вразливих верств населення в найтемніші години».

Міністр обіцяє – не буде жодних обмежень щодо кількості українців, які зможуть в’їхати до Великобританії за схемою візового спонсорства.

Ця схема полягає у щорічній виплаті 350 фунтів стерлінгів (ця сума не підлягає оподаткуванню) кожному домогосподарству, у якому проживає біженець. При цьому від приймаючої сторони не очікується, що вони забезпечать українським біженцям їжу та витрати на проживання, хоче це не заборонено.

Люди, які бажають запропонувати безкоштовну оренду приміщення у своєму будинку або окремому місці проживання протягом щонайменше шести місяців, пропонується зареєструватися на спеціальному сайті.

В британському уряді уточнюють – спочатку пріоритет нададуть тим господарствам, які приймають знайомих з України. За словами, Майкла Гоува, такий підхід дозволить якнайшвидше запустити цю схему. Втім, потім дійде справа і до біженців, які не мають родинних чи інших зв’язків із Великою Британією.

3:58

Попри те, що Ізраїль не став приєднуватися до санкцій Заходу, він не допустить уникнення РФ від їхньої дії.

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на Figaro, таку заяву під час візиту до Словаччини зробив глава МЗС Ізраїлю Яір Лапід

«Ізраїль не стане інструментом для уникнення санкцій, введених проти Росії Сполученими Штатами та іншими західними країнами», – заявив він.

Як зазначається, Ізраїль так і не приєднався до санкцій Заходу, введених проти РФ за її вторгнення Україну.

А на початку березня уряд Ізраїлю створив спеціальний комітет на чолі з високопоставленим чиновником міністерства закордонних справ, щоб визначити  «дії  Ізраїлю у відповідь на ці санкції», – уточнив речник МЗС Ізраїлю Ліор Хаіат. При цьому він не став уточнюючи, чи встиг цей комітет підготувати якість рекомендації.

3:15

Джо Байден пообіцяв Україні зброю для захисту від Росії та покликав українських біженців до США.

2:57

США ввели санкції проти 11 представників оборонного сектору рф. Під санкції Держдепу потрапили голова Росгвардії Віктор Золотов, директор Федеральної служби військово-технічного співробітництва Дмітрій Шугаєв, гендиректор «Рособоронекспорту» Алєксандр Міхєєв, а також кілька заступників міністра оборони рф, – пише Бабель.

Пригадайте, хто такий  Золотов на цьому відео.

Читайте також: «Якщо ще місяць тому були в рпz було огидно, то тепер - злочинно!», – волинський священник

01:38

росія запросила у Китаю фінансову і технічну підтримку, а також продукти. 

CNN пише, що армія рф в Україні має значні проблеми із харчуванням, тому постійно вдається до мародерства. 

Поки не відомо, чи надасть Китай допомогу. Але під час 7-годинної зустрічі в Римі помічник президента США попередив колегу про потенційні наслідки, якщо Китай підтримає росію.

00:37

Джо Байден заявив, що США надішлють гроші, продукти та допомогу, щоб врятувати українців, а також будуть приймати українських біженців. Байден додав, що США подбають, щоб Україна мала зброю. «Ми подбаємо про те, щоб Україна мала зброю для захисту від російської сили», — написав президент США.

0:27

У Пентагоні пройшов анонімний брифінг про хід війни в Україні. 

Про це пише УП.

Головне з брифінгу:

  • Удар по Яворівському полігону біля польського кордону не вплинув на постачання зброї та бойової техніки Україні. Жодних американців, ні військових, ні цивільних, там не було
  • Російський наступ зупинився майже на всіх напрямках. У кількох випадках російські війська свідомо зупинилися для перегрупування, але в більшості випадків це результат опору українців. Це стосується і наступу на Київ з боку Гостомелю
  • Представник військового відомства не став підтверджувати повідомлення про готовність Китаю надати Росії матеріальну допомогу, але зазначив, що якщо це станеться, Китай чекають «наслідки». Які саме – він не уточнив
  • Кремль задіяв усі 100%, які мали вторгнутися в Україну та у найкоротші терміни окупувати всю її територію.

0:01

Світовий банк виділив Україні додатково майже $200 мільйонів — підтримати соціальні послуги для вразливих груп населення. Ці кошти виділяються на додаток до $723 мільйонів, зібраних для України, з яких $350 мільйонів уже перерахували українському уряду. Це фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі $3 мільярдів доларів, який Світовий банк готує Україні протягом найближчих місяців. Про це пише Бабель.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024