стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 13 березня

13 Березня 2022, 22:05
Реакція світу на війну росії проти України 13 березня 10450
Реакція світу на війну росії проти України 13 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:03

Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван заявив, що Вашингтон забезпечує Україну протиповітряними системами та протитанковою зброєю, водночас відкинув заклики представників республіканської партії США закрити небо над Україною.

Американська розвідувальна спільнота оцінила, що будь-яка спроба закрити небо над Україною «загрожує ескалацією конфлікту». США також відхилили пропозицію Польщі про постачання літаків Україні через американську авіабазу в Німеччині, – пише Українська правда.

22:00

AACSB (Асоціація з розвитку університетських бізнес-шкіл), Business Graduates Association (Асоціація випускників бізнес-шкіл), AMBA (Асоціація MBA програм), EFMD (Глобальна мережа бізнес-шкіл, компаній та асоціацій, що займаються розвитком менеджменту) вирішили вилучити акредитацію в усіх університетів РФ.

21:18

Полковник Річард Кемп, який командував британськими військами в Афганістані, заявив, що НАТО має розглянути всі варіанти відсторонення путіна від влади, включаючи його вбивство. Про це пише УП.

19:26

 

Понад 20 000 людей вийшли на демонстрацію у Берліні на підтримку України, яка протистоїть російському вторгненню.

Про повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Berliner Zeitung.

Демонстранти пройшли великою колоною центром міста до Бранденбурзьких у неділю вдень. Серед демонстрантів були як молоді, так і люди похилого віку, і навіть сім'ї з дітьми. Девіз демонстрації: «Зупинити війну. Мир та солідарність народу України».

У багатьох учасників були повітряні кулі синього та жовтого кольорів. Інші несли транспаранти з написами «Зупинити війну», «Мир», «Де вакцина проти війни» та з образами на адресу президента Росії Володимира Путіна.

Поліція заявила, що на акції були присутні від 20 до 30 тисяч людей. Альянс організаторів профспілок, церков, ініціатив із захисту довкілля та груп світу назвав кількість учасників у 60 000 осіб.

Багатотисячні демонстрації також пройшли у Штутгарті, Гамбурзі, Франкфурті та Лейпцигу. Два тижні тому, через три дні після початку війни, на вулиці Берліна вийшли понад 100 тисяч людей.

17:35

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявляє, що Вашингтон не припинить постачання озброєнь Києву, незважаючи на попередження Москви про те, що зброя, що переправляється в Україну, стане законними цілями для ЗС РФ. США мають намір поставити українським збройним силам системи протиповітряної оборони. 

«Це в центрі уваги зараз», – сказав Салліван в ефері CNN.

17:24

Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван заявив, що удари російської армію по Яворівському полігону біля Львова є ознакою розчарування президента Путіна ходом воєнних дій в Україні. 

Пр це Салліван розповів у ефірі CNN, повідомляє «Європейська правда».

Салліван сказав, що російські удари під Львовом біля кордону з Польщею, є ознакою того, що Путін розчарований.

«(Путін – ред.) розчарований тим фактом, що його війська не просуваються вперед так, як він думав, у великих містах, включаючи Київ, так що він збільшує кількість цілей, на які він нападає, і він намагається завдати шкоди кожній частині країни», – заявив Салліван.

Удар по Яворівському полігону прокоментували у Пентагоні. В ефір ABC речник відомства Джон Кірбі висловив переконання, що введення безпольотної зони не запобігло б цій атаці.

Кірбі додав, що встановлення США безпольотної зони над Україною означало б війну з Росією.

Він також повідомив, що на Яворівському полігоні не було жодного американського військовослужбовця, оскільки вони покинули його територію раніше.

16:02

У 33 містах Росії у неділю відбуваються антивоєнні мітинги. Вже повідомили про сотні затриманих.

Про це з посиланням на російські ЗМІ інформує УП.

Уже є понад 600 затриманих, з них майже половина в Москві.

6 березня у містах Росії так само відбувалися антивоєнні акції, на яких масово затримували та жорстовоко били мітингувальників. 

15:39

На 18-й день війни Ізраїль офіційно засудив напад Росії на Україну. Голова МЗС Ізраїлю Яїр Лапід під час візиту до Румунії закликав Росію припинити воєнне вторгнення до України та висловив осуд дій країни-агресорки. 

Про це пише ТСН.

«Як і Румунія, Ізраїль засуджує вторгнення Росії до України. Воно не має жодного виправдання, тому ми закликаємо Росію припинити обстріли й атаки та сісти за стіл переговорів для вирішення цього конфлікт», – заявив Лапід. 

15:08

Очільник Ватикану, Папа Франциск у своїй публічній промові неділю, в річницю його обрання на престол, зробив заяву на підтримку України.

Заяви потнифіка з цього приводу наводить офіційне ЗМІ держави «Радіо Ватикану», пише «Європейська правда».

Він також назвав «варварськими» дії російської армії під час облоги та бомбардування Маріуполя.

«Цього тижня місто, яке носить ім’я діви Марії – Маріуполь – стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну. Не існує причин, якими це можна обґрунтувати варварські вбивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення», – заявив Франциск.

Папа також закликав агресора припинити напад на Україну. «Єдине, що потрібно – це припинити неприйнятну збройну агресію, перше ніж вона перетворить міста в цвинтарі», – сказав він.

Офіційне ватиканське медіа повідомило, що під час промови на площі святого Петра майоріли українські прапори. 

Промовляючи до прочан, Папа закликав припинити бомбардування та атаки.

«З болем у серці приєдную мій голос до голосу простих людей, що благають про кінець війни... Нехай по-справжньому та рішуче зусилля зосередяться на переговорах, а гуманітарні коридори будуть дієвими та безпечними. У Боже ім’я, прошу вас: припиніть цю різню!», – звернувся він до керівника держави-агресорки.

14:48

Велика Британія розглядає можливість використовувати нерухомість російських бізнесменів, заарештовану у рамках санкцій, для розміщення біженців з України.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на заяву міністра ЖКГ, громад та місцевого самоврядування Майкла Гоува, яку цитує Reuters.

«Ми не говоримо про постійну конфіскацію, але ми говоримо: «На вас накладені санкції, ви підтримуєте Путіна, цей будинок тут, ви не маєте права використовувати його або отримувати з нього зиск» і… якщо ми можемо використати це для того, щоб допомогти іншим, давайте зробимо це», – сказав Гоув.

13:33

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що робота щодо приєднання України до Європейського союзу розпочалася.

Про це він заявив у своєму відеозверненні у Twitter, пише Європейська правда.

«11 березня на своєму саміті у Версалі глави держав та урядів ЄС обговорили заяву України на членство в ЄС. Вони дали чіткий політичний сигнал: Україна належить до європейської сім'ї. Роботу щодо членства України в ЄС розпочато, крига скресла, процес пішов», – сказав Маасікас.

Посол зазначив, що члени ЄС і союзники постачають Україні зброю, і ще більше допомоги попереду.

«По-перше, ми надаємо гуманітарну підтримку: всі країни-члени ЄС зробили внесок у Механізм цивільного захисту ЄС. Мільйони транспортних засобів, аптечок, наметів, ковдр і спальних мішків уже прибувають в Україну», – сказав Маасікас.

За його словами, ЄС також захищає тих, хто рятується від путінського терору.

«ЄС уперше активізував директиву про тимчасовий захист. Вона допоможе українцям, які прибувають до ЄС, забезпечуючи благополуччя та медичне обслуговування, доступ до ринків праці та освіти», – наголосив він.

Дипломат додав, що перший транш нової макрофінансової допомоги ЄС Україні – 300 млн євро – вже надійшов в Україну. «І це ще не все», – додав він.

13:29

Система грошових переказів з Британії Paysend зупиняє роботу в РФ через війну проти України.

Про це повідомляє Економічна правда.

«Коли ми заснували Paysend, наша місія полягала в тому, щоб об’єднати людей і зблизити сім’ю та друзів, навіть якщо вони могли бути фізично розділені по всьому світу. Вторгнення Росії в Україну дає сувору реальність того, наскільки важкою може бути втілення такої простої концепції», – пишуть у компнаії.

Внаслідок цього компанія ухвалила рішення негайно призупинити всі перекази в Росію. Paysend заявляє, що «відокремити підтримку окремих осіб від підтримки їхнього уряду стає дедалі важче».

Сервісами Paysend користується понад 6,2 млн осіб, система підтримує перекази між 12 мільярдами карток Mastercard, Visa, China UnionPay та інших систем.

13:22

Окупанти завдали потужного авіаудару по Яворівському полігону на Львівщині. У Польщі цього злякалися, тож тепер влада країни може робити рішучіші кроки щодо російської агресії.

Про це заявив мер Львова Андрій Садовий в ефірі 24 каналу.

«Вони перелякалися й зараз переосмислюють всю інформацію. Думаю, що польський президент та уряд будуть більш твердими», – зазначив міський голова.

За словами Садового, варто розуміти, що ракета, яка летить з росії, може мати помилку у наведенні й вдарити у будь-яку секунду по території Польщі.

«Я сьогодні запитав польських політиків, як вони реагуватимуть, якщо не дай Боже завтра це станеться. Коли маєте шанс, що сьогодні ми воюємо, допоможіть нам. Дайте нам відповідне озброєння, щоб ми сьогодні захистили вас», – наголосив Садовий.

13:10

Шотландія готова стати «суперспонсором» для українських біженців та просить Лондон скасувати візи для людей, які рятуються від російського вторгнення.

Про це заявила глава шотландського уряду Нікола Стредженпише Європейська правда з посиланням на радіостанцію Clyde 1.

Уряд Великої Британії має намір запустити схему, за якою окремі особи та організації можуть спонсорувати біженців, які прибувають у країну, але Стерджен та її колега з Уельсу Марк Дрейкфорд заявили міністру Майклу Гоуву, що вони хотіли б «максимізувати свій внесок і виступати як «суперспонсори».

У листі до Гоува вони також повторили заклики до Вестмінстера скасувати всі візові вимоги для громадян України, які намагаються потрапити до Британії. Стерджен сказала, що хотіла б, щоб Шотландія зіграла «повну роль у прийомі українців, які шукають притулку від війни», і розкритикувала реакцію Британії як «оббиту бюрократією».

Влада Шотландії та Уельсу заявила, що суперспонсорство дозволить українцям швидко отримати дозвіл на в'їзд і отримати тимчасове житло, поки вони працюють з місцевими партнерами над наданням житла на більш тривалий термін та доступом до послуг.

«Якщо уряд Британії, як і раніше, не бажає відмовлятися від візових вимог, важливо, щоб ця схема працювала ефективно і результативно і дозволяла людям приїжджати до Британії якнайшвидше. Проте я дуже стурбована тим, що, якщо людям потрібно буде підібрати індивідуального спонсора ще до того, як їм буде дозволено в'їзд, це виявиться повільним та обтяжливим», – сказала Стерджен.

У першій хвилі Шотландія розраховує прийняти 3000 осіб, а Уельс – 1000 осіб з України.

У листі лідери Шотландії та Уельсу заявили, що «нерозумно та морально неприйнятно очікувати, що люди, які рятуються від війни, проходитимуть складні бюрократичні процедури, щоб досягти безпеки у Британії».

12:24

Застосування Росією хімічної зброї в Україні може спонукати НАТО переглянути своє рішення не втручатися у конфлікт у воєнному плані — президент Польщі Анджей Дуда.

11:07

Майже 80% мешканців ЄС виступають за економічні санкції проти росії, попри те, що вони є болючими для усіх сторін.

Про це свідчить опитування, яке було проведене у Німеччині, Франції, Італії та Польщі, результати якого має у розпорядженні Європейська правда.

Під час опитування, що відбулося 3-7 березня, після запровадження найжорсткіших пакетів санкцій, європейських громадян питали про те, чи підтримують особисто вони той економічний тиск, що запроваджений Заходом проти РФ.

Найнижчим серед опитаних держав виявилася підтримка антиросійських економічних санкцій у Франції, але і вона є дуже високою. 72% французів підтримують жорсткий санкційний тиск (з них 48% «безумовно», 24% «швидше» підтримують). Лише 7% «взагалі не підтримують та 9%» та «швидше не підтримують» запроваджені санкції, 12% не визначилися.

У Німеччині та Італії підтримка санкції є значно вищою – по 80% заявили про підтримку (57% про безумовну підтримку. У Польщі підтримка тиску на РФ є абсолютною – 91% за, 79% безумовно за.

В екстраполяції на все населення ЄС дослідження прогнозує 79% підтримки. У всіх опитаних державах є тако підтримка постачання військового обладнання до України.

У Франції йдеться про 65% прибічників, 20% противників та значна частина (15%) невизначених. У Німеччині 66% підтримують постачання зброї, 28% проти. У Італії підтримка найменша, але також відносно висока – 57% за, 35% проти. У Польщі підтримка постачання зброї є абсолютною – 91% за, лише 5% проти.

10:28

Соцмережа для спортсменів Strava «у відповідь на війну РФ проти України» вирішила призупинити надання своїх послуг в РФ та Білорусі.

Про це йдеться у заяві компанії, повідомляє Економічна правда.

«Strava завжди була платформою, яка об’єднує спортсменів. Саме цю спільноту потрясає трагічна та безглузда війна, і важливо, щоб ми виявили нашу підтримку та були солідарними з народом України.

У відповідь на несправедливу війну росії проти України Strava вирішила призупинити свої послуги в Росії та Білорусі. Ми разом із сотнями інших корпорацій та організацій підтримуємо тимчасове призупинення надання послуг», – заявили в Strava.

Компанія обіцяє повернути гроші за платні послуги, також Strava готова надати архів даних та допомогти з видаленням облікового запису.

09:43

Посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас запевнив, що ЄС усвідомлює штучність спроб росії створити фейкову республіку в окупованому Херсоні.

Про це йдеться у його твіті щодо розвитку подій на півдні України, повідомляє Європейська правда.

«Треба пильно стежити за Херсоном», – наголосив він.

Посол вважає, що зараз росія намагається підтасувати факти задля того, щоби замаскувати агресію та нові спроби поділити Україну.

«Спроби створити будь-які «народні республіки», «ХНР» чи що завгодно цілком відповідають російській/радянській столітній традиції створення  нібито «політичних» фактів, щоб мати нібито «юридичну» основу для подальшої агресії чи поділу (країни)», – написав дипломат.

09:32

Керівний комітет Міжнародної федерації студентського спорту (FISU) заявив, що російські та білоруські спортсмени не братимуть участі у змаганнях та заходах FISU як мінімум до кінця 2022 року.

Про це йдеться у заяві федерації, повідомляє Економічна правда.

Ця ж заборона стосується і офіційних осіб національних федерацій цих країн.

Федерація засудила російське вторгнення в Україну за сприяння Білорусі. Раніше були скасовані два студентські чемпіонати світу FISU в Росії та чемпіонат світу FISU серед студентів у Білорусі, заплановані на 2022 рік.

«Кубок світу FISU серед студентів з єдиноборств та пов’язані з ним заходи, також заплановані на 2022 рік, не будуть проведені в Росії», – йдеться у заяві FISU.

Крім цього, російські та білоруські спортсмени не візьмуть участь у літній Універсіаді, яка пройде з 26 червня по 7 липня в Ченду. FISU також створила спеціалізований фонд для надання фінансової підтримки українській університетській спортивній спільноті.

09:17

Німецьке видання Bild з’ясувало деталі того, як відбувалися переговори Путіна з колишнім німецьким канцлером Герхардом Шрьодером, кого вважають особистим другом керівника держави-агресора.

Про це йдеться у статті, що опублікована у Bild am Sonntagпише Європейська правда.

Як з’ясувалося, переговори з Путіним були не єдиною зустріччю, яку провів ексканцлер.

За даними джерел, зустріч віч-на-віч між Шрьодером і Путіним тривала «кілька годин» і відбулася у четвер ввечері. Екс-канцлер Німеччини прилетів до Москви у середу разом зі своєю дружиною з Туреччини, їх забрав звідти російський літак.

За добу після того, у п’ятницю, відбулася ще одна зустріч «з одним із найближчих соратників Путіна», підтверджує джерело в оточенні Шрьодера, не уточнюючи особу переговорника. У суботу вранці ексканцер з дружиною залишили Москву – вони відлетіли до Стамбулу.

Також відомо про сприяння турецької сторони у організації посередництва з боку Шрьодера, а також про те, що ексканцлер тримав зв’язок з Україною. Зокрема у понеділок у стамбульському палаці Долмабахче, що є офіційною турецькою резиденцією, Шрьодер мав переговори з українською делегацією на чолі з Рустемом Умеровим.

09:05

Росія цілком може планувати в Україні атаку з використанням хімічної зброї.

Про це розповів генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Українська правда.

Столтенберг сказав, що в НАТО почули абсурдні заяви Росії про лабораторії хімічної та біологічної зброї в Україні.

«Тепер, коли були зроблені ці помилкові твердження, ми повинні зберігати пильність, тому що цілком можливо, що Росія сама могла б планувати операції з хімічною зброєю, використовуючи цю брехню… Це було б військовим злочином», – зазначив Єнс Столтенберг.

08:46

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон проведе саміт із лідерами країн Балтії та Північної Європи наступного тижня, щоб обговорити європейську безпеку на тлі російської агресії.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Британії, повідомляє НВ.

Джонсон зустрінеться з лідерами Данії, Фінляндії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Швеції та Норвегії. Вони обговорять війну Росії проти України, а також довгострокову енергетичну безпеку та способи допомогти Україні відновитися після війни, йдеться у повідомленні.

«Разом з нашими партнерами ми вживемо заходів, щоб стати сильнішими та згуртованішими, ніж раніше», – підкреслив британський прем'єр.

08:43

«Це війна Путіна. Жінки та діти вмирають від його рук. Життєво важливо, щоб росіяни це зрозуміли. Життєво важливо розбити стіну дезінформації», – Стівен Кінг.

08:40

Масштабне опитування, проведене одночасно у 4 державах ЄС, у тому числі в трьох «євроскептичних» державах, засвідчило історично високу підтримку членства України в ЄС громадянами цих держав.

Європейська правда має у розпорядженні дані опитування, яке було проведене у Німеччині, Франції, Італії та Польщі.

Усі без винятку держави мають стійку перевагу громадської думки на користь вступу України до ЄС.

Найменшим виявився рівень підтримки у Франції, але й там він високий – 62% громадян підтримують вступ, 38% виступають проти. У Німеччині підтримка вступу є суттєво вищою, 69% заявили про те, що виступають за вступ України до ЄС. У Італії, яка має імідж проросійської держави, прибічників вступу ще більше, 71%, і відповідно противників 29%.

За рахунок ще більшого рівні підтримки на сході Європи (у Польщі – 91%) дослідники вважають, що загальноєвропейська підтримка перебуває на рівні приблизно 71%.

Крім того, 68% європейців після почату російської агресії схиляються до більшої безпекової інтеграції ЄС – створення так званої «європейської армії». У «західній трійці» підтримка спільної армії є найнижчою у Італії (59%), у Німеччині та Франції вона склала 66-68%.

08:23

Уряд Великої Британії ухвалив схему допомоги, що дозволить розміщуватися у країні тим біженцям, що не мають родичів у країні.

Про це йдеться у запропонованій урядом програмі «дім для України» («Homes for Ukraine»), повідомляє Європейська правда.

«Велика Британія підтримує Україною у найтемніший час, і британське суспільство розуміє необхідність якнайшвидше доставити якомога більше людей у ​​безпечне місце», – заявив представляючи програму у суботу ввечері,  міністр житлового будівництва Майкл Гоув

«Я закликаю людей по всій країні приєднатися до національних зусиль і запропонувати підтримку нашим українським друзям. Разом ми можемо дати безпечний дім тим, хто цього вкрай потребує», – додав він.

За цією програмою, Британія буде платити людям 350 фунтів стерлінгів (приблизно $450) на місяць, якщо вони зможуть запропонувати біженцям принаймні окрему кімнату або окреме житло на строк мінімум шести місяців.

06:46

Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд закликає Ізраїль приєднатися до санкцій Заходу щодо російських олігархів, щоб покарати Кремль за його вторгнення в Україну.

Про це інформує ТСН з посиланням на The Times of Israel.

Чиновниця Держдепу США закликала Ізраїль не брати «брудні гроші» з Росії.

«Ви не повинні стати останнім притулком для "брудних грошей", які розпалюють війни Путіна. Усе, що в змозі зробити Ізраїль, вітатимуть українці та міжнародна коаліція на підтримку України», - заявила вона.

Вікторія Нуланд наголосила, що США прагнуть, щоб кожна демократія в усьому світі приєдналася до фінансових і експортних санкцій, запроваджених проти режиму Путіна. 

«Ми повинні стиснути режим, ми повинні відмовити йому в доходах, які йому потрібні», - заявила вона.

05:41

Мешканці Великобританії, які відкриють свої будинки для біженців з України, мають отримувати на це 350 фунтів стерлінгів на місяць.

Про це інформує ВВС.

Урядова програма «Дім для України» закликає людей пропонувати біженцю вільну кімнату або порожню нерухомість на термін не менше шести місяців.

04:27

У столиці Польщі сотні осіб взяли участь у марші на підтримку України, яка потерпає від розв’язаної росією війни.

Хода під гаслом “Матері закликають: перестаньте стріляти в дітей!” пройшла центром Варшави, передає кореспондент Укрінформу.

У заході взяли участь, зокрема, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький з дружиною, маршалок Сейму Елжбєта Вітек, міністр соціальної політики Марлена Мальонг посол України Андрій Дещиця, співачка Тіна Кароль.

Учасники тримали в руках плакати з написами “Стоп агресії росії проти Європи”, “Поляки солідарні з українцями”, “Зупинити війну”, “Росіяни, перестаньте вбивати людей”, “Зупинити бізнес з агресором” тощо. Лунали гасла “Київ - Варшава: спільна справа!”, “Ні - війні!”.

До присутніх перед початком маршу звернувся посол України в Польщі Андрій Дещиця. Він подякував владі країни та пересічним полякам за підтримку України та українців у цей складний час. Дипломат підкреслив: Польща показує, що є справжнім другом України, українці ніколи не забудуть відкриті серця і простягнуту руку допомоги.

Учасники маршу пройшли повз посольство України і завершили ходу біля посольства росії.

0:30

 У Лондоні протестувальники зібралися біля будинку, де мешкає донька міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Вони заявили, що вона відмиває злочинні гроші в Британії. Про це написав у Telegram заступник голови МВС України Антон Геращенко.

0:12

Через гостру критику Сербія повертається до довоєнної кількості авіарейсів до РФ. Як повідомляє «Європейська правда», про це в ефірі телеканалу TV Pink заявив президент Сербії Александр Вучич.

0:02

Сполучені Штати найближчим часом передадуть Україні велику партію зброї на суму $200 млн.

Як повідомляє «Європейська правда», про це, посилаючись на свої джерела, пише Reuters. За даними видання, Україна отримає протитанкові та зенітні системи, а також стрілкову зброю. При цьому видання не уточнює, що сааме буде передано Україні.

Натомість зазначається  допомога буде надана Києву «негайно».

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024