стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 березня

13 Березня 2022, 23:46
Війна в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11121
Війна в Україні

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 13 березня.

23:46

Війська ЗСУ оточили та знищили 200 одиниць ворожої військової техніки в Мелітополі.

Про це у своєму телеграм каналі повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

23:10

На Херсонщині громада селища Високопілля самотужки відбивається від атак російських окупантів, попри обстріли з важкої артилерії.

Про це у фейсбуці повідомив колишній голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков.

«Сьогодні, біля 16.00 години, орки градами вдарили по селищу Високопілля. Пряме попадання в садок, виведена із ладу газотранспортна мережа. Відсутнє світло. Пошкоджені будинки. Це єдина громада в області, яка відкрито вступила в бій з окупантами», йдеться у повідомленні.

За словами Сіленкова, мешканці Високопілля третю добу поспіль боронять селище від наступу російських загарбників.

Селище знаходиться поблизу адміністративної межі Херсонської та Дніпропетровської областей. Неподалік від села розташовані потужності Криворізької теплоелектростанції

22:35

У Київській області двоє російських військових здалися у полон українським захисникам. Один з окупантів виріс в Україні.

Про це повідомляє у  фейсбуці командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Зазначено, що обидва окупанти – військові 29 армії Східного військового округу. Вони служать у 36 окремій гвардійській мотострілецькій Лозівській Червонопрапорній бригаді.

Зокрема, 41-річний старшина Галямінских Олександр Володимирович – заступник командира реактивно-артилерійського взводу. А 31-річний єфрейтор Максимов Максим Андрійович – стрілець мотострілецького взводу.

За їх словами, вони не знали, що їдуть вбивати мирне населення України, а просто «заблукали» під час навчань. Потрапивши під прицільний обстріл ЗСУ, екіпаж покинув пошкоджену БМП-2 та порозбігався по лісах. Кілька днів горе-вояки блукали Поліссям без їжі та води та, зважаючи на всі обставини, вирішили здатися в полон українським військовим.

Як зазначили у ЗСУ, старшина Галямінских виріс в місті Одеса, у 1999 році закінчив морехідне училище. Наразі там проживають його рідний брат Андрій та дядько Валерій Олександрович. Окрім цього, його дружина Лідія – корінна одеситка, у якої там також залишилося багато родичів: мама, тітка та інші близькі люди.

22:20

Очевидці в Харкові повідомляють про звуки, схожі на залпи реактивних систем вогню, і вибухи на Салтівці і Нових Будинках.

Інформацію підтверджує Суспільне Харків 

На відеозаписах, які поширюють очевидці зі соцмереж, на горизонті видно яскраві спалахи й повторювані черги залпів РСЗВ.

22:15

Росіяни планують висадити десант на території Одеси та Одеської області, але українські військові готові на це реагувати.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі українських телеканалів

«На Чорному морі вони хотіли ще 3-4 дні тому зробити цю ситуацію. Але була погода, вони вимушені були піти в Севастополь. Зараз вони повертаються. У них є велике бажання зараз почати десантування на території Одеси й Одеської області. Але на них там чекають», зазначив Данілов.

21:35

Російські війська з початку війни в Україні знищили 7 лікарень, які не підлягають відновленню, пошкодили 104, інформує УП.

 Внаслідок обстрілів загинули 6 медичних працівників.

21:30

В окупованій Волновасі Донецької області росіяни вбили військового капелана, ігумена Православної Церкви України Платона (Моргунова).     

Про це інформує Православна Церква України

«З сумом дізналися, що у Волновасі російські загарбники вбили військового капелана, ігумена Платона (Моргунова)», йдеться у повідомленні.     

21:15

Славетним українським Єдельвейсам російськи орки підігнали сьгодні чимало техніки. А головний подарунок – новенький танк Т-80, – повідомляє Оперативне командування «Захід».

21:10

Корабельне угруповання РФ станом на 13 березня перебуває в акваторії Чорного моря і готове до завдання ударів по території України. 

Про це заявили в Генштабі ЗСУ.

Там розповіли, що ЗСУ продовжують веси оборонні бої, прикриваючи державний кордон України та її морське узбережжя. На окремих напрямках здійснюють проведення стабілізаційної операції та виконують завдання територіальної оборони.

21:00

Російські окупанти обстріляли Авдіївський коксохімічний завод, внаслідок чого довелося зупинити роботу ТЕЦ.

Про це повыдомляє Інтерфакс-Україна 

13 березня, Авдіївський коксохімічний завод групи «Метінвест» зазнав масованого обстрілу. Снаряди потрапили в перший і другий коксові цехи, смолопогонний та вуглепідготовчий другий цехи, склад. 

Постраждалих немає. Через обстріли припинила роботу заводська ТЕЦ, яка постачає тепло в місто.

20:45

«Велика армія» Путіна потрохи перетворюється на армію дезертирів. Деякі вояки тікають, навіть не дочекавшись обіцяної щомісячної зарплати. Бо розуміють: життя дорожче.

20:25

Гуманітарний вантаж для Маріуполя знову не зміг заїхати в місто. Колона мусила зупинитись у Бердянську, – пише НВ.

19:54

У неділю до Скадовська Херсонської області заїхала колона російських окупантів, вони розмістилися в одному з дитячих таборів.

Про це повідомив мер міста Олександр Яковлєв, пише УП.

«Після обіду в Скадовськ заїхала колона окупантів (близько 30 одиниць техніки) і схоже залишаться на ніч. Розмістилися в одному з дитячих таборів на краю Скадовська. По решті пунктів ситуація без змін. Скадовськ – це Україна», – зазначив міський голова.

Також посадовець повідомив, що вдень російські військові заходили до будівлі міської ради. На той час працівників там не було.

19:47

У селі Борівське на Луганщині окупанти вбили відомого волонтера Олександра Кононова.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Олександр Кононов R.I.P. Українського волонтера росіяни вбили у власному будинку у Борівському, що під Сєвєродонецьком. Сьогодні зайшли в будинок нашого волонтера. Це людина з інвалідністю, він займав дуже активну проукраїнську позицію. Його просто розстріляли в інвалідному візочку», – йдеться у повідомленні.

19:18

У селі Зелений Гай біля Миколаєва внаслідок авіаційного удару сталося руйнування будівлі школи з послідуючим горінням. Попередньо дві особи загинуло, ще двоє постраждали.

Про це повідомили у ДСНС.

Пожежу ліквідували на площі 150 метрів квадратних. Від ДСНС залучили 22 особи та 4 одиниці техніки.

18:55

При авіаційному нальоті на Чернігів сили ЗСУ збили літак окупантів типу Су. 

Про це повідомили в Оперативному командуванні «Північ».

Збитий ворожий бомбардувальник впав у лісосмузі, куди зараз дістатися небезпечно. 

«Яскраве полум'я з-за обрію говорить про те, що ще один російський літак пішов слідом за кораблем», – йдеться у повідомленні.

18:45

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну інформація щодо російського вторгнення станом на 18.00 13 березня.

Триває вісімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках.

Ведуться оборонні бої, здійснюється прикриття державного кордону України та морського узбережжя держави. 

На окремих напрямках здійснюється проведення стабілізаційної операції та виконуються завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури України та угруповань військ.

З початку доби ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку міста Кривий Ріг та на захопленні міста Миколаєва. Не полишає спроб щодо захоплення міста Маріуполя.

Окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житлових кварталах міста.

З метою нанесення ударів по території України з акваторії Чорного моря там перебуває у бойовій готовності «повне» корабельне угруповання противника.

У порушення вимог Міжнародного гуманітарного права окупанти продовжують брати в заручники цивільне населення, наносити ракетно-бомбові та артилерійські удари по густонаселених кварталах, школах та дитячих садках, грабують місцеве населення, вдаються до мародерства.

За наявною інформацією, ворог активізує діяльність щодо проведення диверсій на шляхах пересування транспортних конвоїв з гуманітарними вантажами та військовою допомогою. 

 

«Довіряйте тільки перевіреним джерелам та зберігайте спокій. Віримо в Збройні Сили України та продовжуємо тотальний спротив! Разом переможемо! Слава Україні!» – додають у ЗСУ.

18:06

Під Білгородкою орки вперше дізнались про історію Русі на власному досвіді. Орковська техніка не змогла форсувати Змієві вали. Давньоруські оборонні системи проти Орди –2000 років гарантії. Про це інформують Сухопутні війська ЗС України.

18:00

 У районі Гостомеля Київської області російські військові намагалися звести понтонні переправи. Проте натомість лише трохи «підсмажилися», повідомляють у Сухопутних військах ЗСУ. Про це пише ТСН.

17:11

У Миколаївській області авіація російських окупантів нанесла бомбовий удар по приміщенню школи в одному з населених пунктів, внаслідок чого люди опинились під завалами.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адмінстрації Віталій Кім, пише УП.

За словами Кіма, під завалами школи опинилися люди, які перебували всередині під час авіаудару.

Рятувальники спільно з місцевою владою розчищають завали, щоби дістати людей.

Наразі дані про загиблих чи постраждалих уточнюються.

16:58

Володимир Зеленський відвідав у госпіталі поранених захисників України.

 

16:51

2187 маріупольців загинули від російських атак. Окупанти скинули близько 100 авіабомб на мирне місто.

Про це повідомили у міській раді, пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Щодня Маріуполь потерпає від авіанальотів з боку рашистів. За 24 години агресор здійснив щонайменше 22 бомбардування мирного міста. 

Окупанти цинічно та цілеспрямовано б’ють по житлових будинках, місцях скупчення людей, вщент руйнують дитячі лікарні та повністю знищують міську інфраструктуру. 

Саме з неба йде найбільша загроза для 400 тисяч маріупольців, які зараз заблоковані у місті. 

Тому закриття збоку НАТО неба над Україною або надання необхідних систем ППО – це рішення, яке може врятувати сотні тисяч невинних життів по всій Україні.

16:42

СБУ затримала інформаторів РФ у Харкові, Одесі та Сєвєродонецьку.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Робота Служби безпеки з виявлення ворожих агентів і диверсантів триває цілодобово. За минулу добу, 12 березня, затримали кілька інформаторів, які збирали для окупантів розвідувальну інформацію. 

У Харківській області СБУ викрила чоловіка, який збирав дані про дислокацію та маршрути руху ЗСУ, а також координати об’єктів інфраструктури, щоб окупанти здійснювали по ним ракетно-бомбові удари.

Також затримали подружжя, яке співпрацювало з ворожими спецслужбами: чоловік допомагав коригувати обстріли, а жінка пропагувала в соцмережах ідеї «руZZкого міра».

В Одесі затримали агента, який збирав інформацію про захисні оборонні споруди, які сили самооборони облаштували в області. 

У Луганській області СБУ викрила місцеву мешканку, котра допомагала ворожим військам бомбити Сєвєродонецьк. 

Усі ці зрадники та агенти затримані і дають свідчення СБУ. 

16:28

У Мелітополі окупанти викрали голову райради. Викрадення сталось 13 березня. Місцеве видання повідомляє, що о 7:30 російські окупанти прийшли з обшуком додому до голови районної ради Сергія Прийми. Обшук проводили восьмеро людей. Вони забрали документи, всі мобільні пристрої та вимагали паролі до них. Про це пише НВ.

15:10

Окупанти нанесли артилерійський удар по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату. Персонал та підопічні були завчасно евакуйовані. Один снаряд влучив у приміщення котельні: пошкоджено дах, є руйнування всередині. Другий снаряд влучив у приміщення моргу. Унаслідок вибухової хвилі часткових руйнувань зазнав і житловий корпус установи. Про це пише Українська правда.

14:56

Пораненого американського журналіста привезли в Охматдит. Йому надають медичну допомгу.

14:54

На багатотисячному мітингу у Херсоні окупанти відкрили вогонь. Люди в цей час скандували: «Російський солдат – фашистський окупант!».

Про це пише «Українська правда».

За словами місцевого журналіста Костянтина Риженка, на мітингу були постріли по ногах. Щонайменше одному хлопцю окупанти поцілили в ногу гумовою кулею.

Також у Херсоні кілька людей мітингували на підтримку окупантів. Вони тримали червоні прапори СРСР.

Серед них депутат міськради Ігор Семенчев, колишній заступник мера Херсона Сергій Черевко, проросійський херсонський активіст Кирило Стремоусов, викладач Херсонської академії безперервної освіти Тетяна Кузьмич, колишній мер Херсона Володимир Сальдо і Геннадій Бальбота. 

14:35

В Ірпені окупанти розстріляли 51-річного кореспондента New York Times. Як свідчать фото, загинув американський відеограф Брент Ренауд. Ще один журналіст дістав поранення. Його намагаються вивести з зони бойових дій. 

Про це повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

14:08

В умовах окупації місцеве телебачення Енергодару – телеканал ЕнТС – було змушене припринити мовлення.  «З цього моменту ми не маємо відношення до контенту, який транслюється по телебаченню. З окупантами не співпрацюємо», – заявили на каналі.

13:59

Оперативна інформація від Генштабу станом на 12:00:

  • Ворог готує додаткові підрозділи для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією, протягом 9-10 березня до росії перемістили 800 військовослужбовців 102-ї військової бази (Гюмрі, Вірменія). До 1 500 військових 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) Тихоокеанського флоту залізничними ешелонами відправляються до Білорусі. У 820-му головному центрі попередження про ракетний напад (Солнечногорськ) проводиться відбір особового складу для участі у бойових діях проти України.
  • Також перекидають частину «миротворчого» контингенту з Нагірного Карабаху в Україну. За наявною інформацією, залучається велика кількість бойовиків-найманців з інших країн (Сирія, Сербія).
  • Ворог проводить повітряну розвідку військових та цивільних об’єктів на території України.
  • На території Білорусь в районі села Кулічиха, за 17 км від державного кордону, ворог розгорнув базу ремонту та відновлення військової техніки.
  • На напрямку Бровари – Бориспіль ворог блокує трасу Е95, перегруповується, поповнює запаси та веде розвідку. Противник перейшов до оборони та утримує мережу блокпостів на ключових шляхах пересування. Очікується, що після перегрупування окупант продовжить наступ з метою захопити лівобережну частину Києва.
  • За підтримки авіації окупант намагається розвинути наступ на Волноваському напрямку. Війська противника оволоділи населеними пунктами Старомлинівка, Євгенівка, Павлівка, Єгорівка та були зупинені на невигідних рубежах.
  • За підтримки артилерії окупанти провели штурм та оволоділи східними околицями Рубіжного.
  • На Південнобузькому напрямку ворог продовжує просування в напрямку на Кривий Ріг. Намагався просуватися в напрямку на Архангельське та Нововоронцовка, але був зупинений.
  • На всіх напрямках наступу противник активно прикривається цивільною інфраструктурою та мирним населенням

13:01

Мітинг на площі Свободи у Херсоні триває. Люди кричать «Херсон – це Україна!»

12:51

Київщина. Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на ранок 13 березня:

Триває вісімнадцята доба боротьби народу та Збройних сил України з окупантами. На даний час ситуація без суттєвих змін. Проте ворог продождує накопичувати війська та техніку, обстрілює житлові масиви та руйнує критичну інфраструктуру нашої області.

  • Найбільш небезпечними напрямками залишаються: 
  • Житомирська траса
  • Буча – Ірпінь – Гостомель
  • Макарів
  •  північ Вишгородського району

З хорошого. За вчора через гуманітарні коридори евакуювали близько 4 тисяч жителів з Бучі, Гостомеля, Микуличів, Нємішаєво. Сьогодні продовжимо евакуацію населення з найнебезпечніших регіонів. 

Коротко по районах Київщини:

Білоцерківський район. Ситуація контрольована. Обстрілів протягом доби не зафіксовано.  

Бориспільський район. Уся територія району контролюється Бориспільською РВА. Об’єкти критичної інфраструктури працюють у звичному режимі, ситуація стабільна.

Бучанський район. У більшості громад ситуація лишається напруженою. 

У Макарівській територіальній громаді відсутнє водопостачання, газ, електрика та зв’язок. Хоча селище під контролем ЗСУ, проте постійно знаходиться під обстрілом загарбників. 

У Бородянській територіальній громаді фіксуємо переміщення ворога. Бородянка заблокована, інфраструктура зруйнована. Намагаємося евакуювати звідти цивільне населення. 

Бучанською та Гостомельською ТГ також йде постійне переміщення техніки ворога. Інфраструктура зруйнована. В Ірпені тривають бої.

Броварський район. Ніч з 12 на 13 березня в районі пройшла спокійно. Ворожих натисків не було. 

Зафіксовано пересування ворожої техніки населеними пунктами Баришівської, Калитянської, Великодимерської та Калинівської територіальних громад. Ситуація в даній частині району залишається напруженою. У населених пунктах Калитянської громади  ситуація стабілізувалася. Ворожі війська активності не проявляють. У решті громад району об’єкти критичної інфраструктури працюють у звичному режимі. Послуги населенню надаються у повному обсязі. 

Вишгородський район. Ситуація в районі залишається напруженою, проте контрольованою. 

У Вишгородській, Петрівській та Пірнівській ТГ населенню надається необхідна допомога, здійснюється патрулювання вулиць.

В окупованих Іванківській, Димерській та Поліській ТГ – гуманітарна катастрофа! Славутич та ЧАЕС досі знеструмлені, працюють лише підприємства критичної інфраструктури. Ремонтні роботи по відновленню електропостачання тривають.

Обухівський район. Територія району перебуває під контролем Обухівської РВА. У районі всі об’єкти критичної інфраструктури на території громад району працюють у звичайному режимі. Ситуація стабільна, контрольована. 

Фастівський район. Уся територія району перебуває під контролем Фастівської РВА. Ситуація стабільна та контрольована. Фастівська міська територіальна громада приймає біженців та надає допомогу в їх розміщенні. На сьогодні тут прихисток знайшли близько 30 мешканців Макарова та Ясногородки.

12:32

На 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів. Про це заявив Максим Козицький, голова Львівської ОДА.

«35 осіб загинули в результаті обстрілу центру миротворчості та безпеки.Ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі», – зазначив він.

Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратово. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет ми збили в повітрі.

11:58

Російські окупанти обстріляли Попасну фосфорними боєприпасами. Про наслідки обстрілу наразі невідомо. Вночі проти 13 березня російські окупаційні війська обстріляли Попасну фосфорними снарядами, які заборонені міжнародними конвенціями. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

11:41

70% міста Ірпінь Київської області перебувають під контролем України, за 30% тривають бої — про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

11:36

За 12 діб блокади Маріуполя та нещадних обстрілів загинули 1 582 мирних жителі, – МВС

11:34

50 артилерійських і мінометних обстрілів по житлових районах Харкова, Чугуєва, Ізюма, Рогані за добу.

Окупанти влучили в установку комплексної підготовки газу біля села Глазунівка. За даними рятувальників, травмований був один працівник.

11:31

У результаті авіаударів у Миколаєві загинули дев’ять людей, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

10:38

Внаслідок обстрілу Яворівського полігону на Львівщині 9 людей загинули, 57 людей поранено. Про це повідомив начальниктЛьвівської ОВА Максим Козицький.

10:29

У Чернігові внаслідок нічного авіаудару та обстрілів – попередньо 4 людини загинули. Одна людина загинула внаслідок авіаудару по багатоповерхівці. Загиблою виявилась 9-річна дівчинка, – ДСНС. Протягом доби зареєстрували 10 пожеж, з яких 8 ліквідували підрозділи ДСНС. Через пожежі загинули 3 людей, повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. 

10:13

 У Святогірську на Донеччині російські військові бомбардували дитячий обласний оздоровчий центр та два приміщення Святогірської лаври, в яких перебували близько тисячі людей, зокрема понад 200 дітей. 

Про це повідомляє НВ.

Є поранені.

09:33

Ніч у Києві пройшла спокійно. Працюють комунальні служби, триває евакуація мешканців передмість. Про це інформують в КМДА. Столиця продовжує допомагати з евакуацією мешканців передмість Києва. Мова про броварський та ірпінський напрямки. Місто надає автобуси, щоб доправляти людей на залізничний вокзал. За три дні у західні області України відправили понад 10 тисяч людей. Не виходьте з дому без нагальної потреби, не порушуйте правила комендантської години та допомагайте тим, хто поруч. На вихідних час комендантської години не змінюється. Вона триватиме з 20:00 до 7:00.

09:28

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.03 орієнтовно склали:

особового складу – понад 12 тисяч осіб, танків ‒ 374 одиниць, бойових броньованих машин ‒ 1226 од, артилерійських систем – 140 од, 

РСЗВ – 62 од, засоби ППО – 34 од, літаків – 74 од, гелікоптерів – 86 од, автомобільної техніки – 600 од, кораблі /катери – 3 од, цистерн з ПММ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7. Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. 

09:03

08:39

В ніч з 12 на 13 березня поблизу станції Брусин у Донецькій області був уражений уламками під час обстрілу пасажирський потяг. Він прямував для здійснення евакуаційного рейсу до м. Лиман, щоб забрати мешканців Луганської та Донецької областей, які опинились у зоні запеклих бойових дій. Про це інформують в пресслужбі Укрзалізниці. Від завданих ушкоджень одна з провідниць потягу загинула, інша була поранена та доставлена до лікарні м. Слов'янськ, де наразі їй надається допомога. Укрзалізниця зараз докладає всіх зусиль, щоб евакуювати поїзну бригаду ушкодженого поїзда та всіх пасажирів, у тому числі близько 100 дітей, які очікували на порятунок на вокзалі м. Лиман.

08:27

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: «Ворог розбомбив науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» — «Машпроект»

07:53

За попередньою інформацією сьогоднішні ранкові вибухи в Івано-Франківську були від удару по аеропорту. 

Про це інформує голова міста Руслан Марцінків.

Зараз деталі ще встановлюються. 

Ворог може і буде завдавати ударів в тилу України. Треба бути максимально уважними та обережними, коли чуєте повідомлення про небезпеку з офіційних джерел (від мене, від голови військової адміністрації чи з додатку «Тривога»). І виконуйте вказівки, які вам дають! Райони наближені до аеропорту за можливості варто переїхати.

07:49

За інформацією речника Академії Сухопутних військ ЗСУ Мироновича, ракетний удар здійснили по одній з військових частин на Львівщині. 

Про це інформує Суспільне. За попередніми даними, загиблих немає, уточнюють інформацію про травмованих і поранених: «Певну роль відіграло ППО».

07:27

Генштаб повідомляє оперативну інформацію станом на 06:00 щодо російського вторгнення 

Розпочалась вісімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Стан, положення та характер дій сил оборони без суттєвих змін. Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру для військових потреб. 

В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права продовжує розміщувати підрозділи і техніку на об’єктах підвищеної небезпеки, здійснює обстріли мирного населення, проводить незаконні перевірки особистих речей та обшуки серед місцевих мешканців, перевдягається в цивільний одяг та форму ЗС України. 

Морально-психологічний стан військ противника, який брав участь у боях зі Збройними Силами України, продовжує погіршуватися, зростає кількість випадків дезертирства та відмов щодо виконання наказів. За наявною інформацією, на території Республіки Беларусь у медичних закладах південно-східного регіону проходить лікування велика кількість поранених в ході бойових дій на території України військовослужбовців РФ. 

Запасів крові для проведення хірургічних операцій не вистачає. Задіюються резерви накопичені для громадян Республіки Білорусь - близько 2/3 резерву перенаправлено на потреби військовослужбовців РФ. Активізувалась кампанія щодо збору крові серед працівників бюджетної сфери та цивільного населення. У зв’язку з втратами збройні сили російської федерації формують нові підрозділи. 

Зокрема, командування ворога планує залучити близько 1500 осіб зі складу 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський, Тихоокеанський флот) Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч військам противника, зокрема, за попередню добу було знищено два вертольоти, два винищувачі (один з яких Су-34) та два БПЛА.

07:10

Окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. За попередніми даними, вони випустили 8 ракет.

Про це інформують у Львівській ОВА.

Інформація щодо потерпілих встановлюється. Усі деталі буде повідомлено згодом.

07:06

❗️
1.5K07:03
 
❗️
1.5K07:03
 
❗️
1.5K07:03
 
❗️
1.5K07:03
 
 
❗️
1.5K07:03
 
❗️
1.5K07:03
 

Звуки вибухів у Львівській, Тернопільській, Умані, Херсоні, Харкові, Івано-Франківську та Краматорську. Попередньо, у Львівській області спрацювала ППО.

Інформує НВ.

1.5K07:03
 

06:49

В Івано-Франківську чути вибухи.

06:02

Вночі 13 березня у Львові пролунали вибухи. Інформує 24 канал.

05:18

У Херсоні чутно вибухи.

04:38

Під час бомбардування Попасної в Луганській області окупанти використовували фосфорні боєприпаси. 

Про це інформує перший заступник керівника патрульної поліції Києва Олексій Білошицький.

«Попасна. Використання фосфорних боєприпасів. Нищівна, руйнівна, потворна сила. Це те, що фашисти називали «Brennende Zwiebel». Це те, що рашисти зараз випускають по нашим містам. Неймовірні страждання і пожежі», – наголосив Білошицький.

04:12

Прикордонники з бійцями ЗСУ зупинили ворожу колону на Харківщині.

Про це інформують у ДПСУ.

Протитанковий розрахунок прикордонників виявив рух ворожої колони в один населений пункт на Харківщині.

Щоб не допустити потрапляння ворожих сил в село, військовослужбовці Держприкордонслужби влучним пострілом знищили броньований автомобіль «Тигр», який йшов у голові колони.

У відповідь рашисти почали накривати вогнем позицію прикордонників. Та відразу включилися побратими зі Збройних сил України, які змусили противника тікати. Не всі орки втекли, крім підбитого «Тигра» ворог має втрати також у самохідній артилерії.

На відміну від орків українські захисники з бою вийшли без втрат.

03:42

Червоний Хрест передав Україні мішки для тіл окупантів.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук

«Вони нам надали мішки. Ми теж за ними зверталися, тому що у нас не було такої великої кількості своїх. Звернулися вони до орди, але поки що відповіді немає», – повідомила Верещук.

02:10

У Сумській області 13 березня не буде «зелених коридорів».

Про це голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив у своєму Facebook.

02:07

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв повідомив, що в місті «немає окупаційних військ», ситуація контрольована.

Про це інформує УП з посиланням на відеозвернення Яковлєва.

«У Скадовську на сьогоднішній момент немає окупаційних військ. І зберігається контрольована ситуація. Працюють комунальні служби, є газ, вода і світло, присутній, інколи з перебоями, зв'язок… З понеділка у нас планується відновлення навчального процесу у школах міста і громади, це буде зроблено в дистанційному режимі. По безпековій ситуації. Ситуація в місті контрольована. У нас працюють патрулі, служба охорони. Тому більш-менш у нас дотримуються порядку» – говорить мер.

У Скадовськ у Херсонській області 9 березня в'їхала російська військова техніка, місцевих жителів не пустили до пам'ятника Тарасові Шевченку, а з міської ради винесли комп'ютери.

01:50

Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім розповів в телеграмі, що під Миколаєвом колона окупантів підірвалася на мінах.

«За минулу добу ворог продовжує зазнавати втрат. Підірвалась колона на мінах, розстріляли де-не-де. Добре попрацювали за межами досяжності... Ворог намагається перегрупуватися, лякає нас страшилками, що він захоплюватиме нас. Але нас це не турбує, ми рухаємось уперед. Всі тут, все добре», – повідомив він у відеозверненні.

01:25

Міноборони РФ відрапортувало, що угрупованню «ЛНР» вдалося взяти під контроль Суровцівку. 

Про це повідомив ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на своїй сторінці у фейсбуці.

«Складна була операція, гадаю. Поясню. У селі лише три будинки, в яких взагалі не факт, що хтось живе (за переписом 2001 року – населення 8 осіб). Хотіли взяти Київ за два дні, але взяли за два тижні Суровцівку. Ідіоти», – зазначив ексзаступник міністра.

01:10

Міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук очолила Координаційний штаб  з питань поводження  з військовополоненими.

Про це йдеться у відповідній постанові уряду.

Також до Штабу увійшли представники профільних міністерств, силових відомств та радник керівника Офісу президента.

01:00

Під час бойових дій на території міста Святогірськ Донецької області 12 березня зазнали ушкоджень приміщення Успенської Святогірської Лаври.

Про це інформують на сайті УПЦ.

12 березня під час обстрілів у місті внаслідок розриву вибухового пристрою неподалік території обителі від вибухової хвилі були ушкоджені приміщення Лаври, в яких проживала братія монастиря та біженці.

 Були розбиті практично всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня.

Довідково: Свято-Успенська Святогірська лавра УПЦ — монастир у Святогірську (Донецька область). 

 

Перші письмові згадки про цей монастир датуються 1526 р.

00:15

Генштаб ЗСУ інформує про ситуацію щодо російського вторгнення станом на 00:00 13 березня.

Триває сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України.
Проводить заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснює підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.
Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої “спеціальної воєнної операції”.
Окупаційні війська несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені. Продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури. З метою компенсації втрат окупанти організували підготовку додаткових сил і засобів для ведення бойових дій на території України.
На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.
На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗС України і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налагодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території Республіки Білорусь.
На Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.
На Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі н.п. Ізюм, надалі намагається просунутися у напрямку н.п. Слов’янськ. Після отриманих у районі міста Харкова втрат вивів на територію РФ (Бєлгородська область) одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.
На Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку - захопив східні околиці та намагається просунутись далі.
Водночас, противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захистників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу Повітряно-Десантних Військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

Віримо в наші Збройні Сили! Тримаємо стрій! Разом переможемо! Слава Україні!

00:05

«Північні котики» знищили ракетний підрозділ росіян, який обстрілював Чернігів.

Про це у фейсбуці повідомляє ОК «Північ»

«Сили оборони ОК «Північ» продовжують виконання бойових завдань щодо звільнення Чернігівщини від російських  окупаційних військ. За минулу добу українським захисникам вдалося захопити та знищити значну кількість бронетанкової та автомобільної техніки противника. Частина москальської орди знищена, частина здалися в полон», йдеться у повідомленні.

Крім того, поблизу Чернігова «котики» знищили підрозділи орків, на озброєнні яких була зброя, з якої ворог наносив ракетні удари по Чернігову.

00:00

Російські військові влучили ракетою та зруйнували продовольчий склад в Броварському районі.

Про це повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба у Telegram.

«З’ясувалося, що на даху будівлі напередодні диверсанти встановили маячок. Закликаю всіх і кожного звертати увагу на підозрілі предмети на будівлях, дорогах, об’єктах інфраструктури та негайно повідомляти поліції!», йдеться у повідомленні.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024