стрічка

Ядерна безпека: росія використовує окуповану Запорізьку АЕС як «ядерний щит»

08 Серпня 2022, 21:32
Ядерна безпека України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 14743
Ядерна безпека України

російська федерація довела, що не планує дотримуватись правил ведення війни, встановлених міжнародним правом. Крім бомбардування житлових кварталів і цивільної інфраструктури, російські війська замахнулися на міжнародну безпеку і вдаються до ядерного тероризму.

Так 24 лютого війська окупантів взяли під контроль Чорнобильську АЕС.

Опісля були захват Запорізької АЕС та спроба захопити Південноукраїнську АЕС.

Окупанти перетворюють атомні станції на військові об’єкти, обстрілюючи їх та розміщуючи важке озброєння на їхній території.

Редакція Район.in.ua відстежує хронологію ядерного тероризму кремля та інформприводи навколо цієї теми.

Публікація оновлюється зазначеним часом.

8 серпня

21:32

Україна закликала ООН та МАГАТЕ направити безпекову місію на Запорізьку атомну електростанцію, повністю демілітаризувати її територію та надати гарантії безпеки мешканцям Енергодару для обслуговування АЕС.

6 серпня

16:20

На Запорізьку АЕС завезли підозрілий вантаж.

Повідомляється, що колона військових вантажівок прибула на територію АЕС 2 серпня. Вантажівки зупинилися між першим і другим енергоблоками, і через деякий час частина колони однією машиною почала заїжджати на територію машинного залу першого енергоблока через вантажні ворота. 

За даними джерела, росіяни могли замінувати машинний зал. 

5 серпня

18:00

російські військові 5 серпня знову вдалися до провокацій в Енергодарі. Внаслідок ворожого обстрілу о 14:30 зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчика ЗАЕС.

Про це повідомив у Telegram Енергоатом.

Зазначається, що ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізької ТЕС.

«Попри провокації рашистів, ЗАЕС продовжує працювати й видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють. Відповідно до їхньої пропускної спроможності було ухвалене рішення щодо розвантаження та відключення від мережі одного із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції», – йдеться у повідомленні.

Викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано.

2 серпня

11:52

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росія використовує окуповану Запорізьку АЕС як військову базу, яка служить окупантам своєрідним «ядерним щитом». За його словами, війська росії постійно обстрілюють українські сили з території АЕС, але не отримують відповіді, оскільки ЗСУ не можуть допустити аварії на станції.

Окупанти такі заяви традиційно спростовують. Представник рф при ООН заявив, що «на АЕС немає жодних військових формувань, за винятком обмеженої кількості військовослужбовців, необхідної для контролю її безпеки».

21 липня

14:22

російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока ЗАЕС.

 Про це інформує Енергоатом.

Весь арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом перебуває на даний момент зовсім поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема, у безпосередній близькості до головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же є вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора.

Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних та інших машин до машзали енергоблока №1. Відтак ризик пожежі багатократно зростає, а її гасіння стає вкрай проблематичним. Якщо ж пожежа станеться, наприклад через випадкову детонацію боєкомплекту, то її масштаби можуть дорівнювати тій, яка відбулася під час аварії на ЧАЕС!

Окупанти продовжують цинічно порушувати абсолютно всі норми і вимоги щодо пожежної, ядерної та радіаційної безпеки роботи АЕС, зберігаючи важку військову техніку, боєкомплект до неї, зброю та вибухівку просто в машинній залі енергоблока найбільшої в Європі атомної електростанції.

Енергоатом вчергове наполягає на необхідності якомога швидшого звільнення Запорізької АЕС і знову звертається до міжнародного співтовариства із закликом вжити заходів для цього, адже тільки Україна зможе гарантувати безперебійну та безпечну роботу ЗАЕС!

 

19 липня

17:49

Російські військові вивезли у невідомому напрямку трьох працівників захопленої ними Запорізької атомної електростанції. Про це інформує «Енергоатом».

Упродовж 17-18 липня окупанти викрали начальника служби охорони навколишнього середовища ЗАЕС Ігоря Квашніна, заступника начальника цеху дезактивації з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами Сергія Пихтіна та майстра цеху дезактивації Олену Рябцеву. Наразі місцеперебування викрадених невідоме.

14:25

На Запорізькій атомній електростанції російські окупанти поспіхом облаштовують для себе нову «безпечну» схованку. Найбезпечнішим місцем для укриття рашистам видався підвал Учбово-тренувального центру захопленої ними ЗАЕС. Про це повідомляє «Енергоатом».

12:23

На захопленій Запорізькій АЕС окупанти вчергове порушили норми безпеки, наразивши персонал на ризик радіаційного зараження, – повідомляє НАЕК Енергоатом.

Вчора, 18 липня, російські загарбники, які окупували ЗАЕС, силоміць відібрали у двох працівників станції перепустки та, скориставшись ними, зайшли на «брудну» естакаду і до радіаційної зони блока №2 ЗАЕС.

Енергоатом в установленому порядку поінформує МАГАТЕ й інші компетентні органи про черговий факт порушення ядерної та радіаційної безпеки.

30 червня

російські окупанти тортурами змушують працівників Запорізької АЕС осушити охолоджувальні басейни – «Енергоатом» повідомляє, що військові рф жорстоко побили водолаза гідроцеху ЗАЕС Андрія Гончарука.

В «Енергоатомі» повідомили, що росіяни готують провокацію на АЕС: вони хочуть звинуватити українських атомників у тому, що вони зберігають зброю на території станції. Окупанти вимагають осушити охолоджувальні басейни, щоб «перевірити чаші», і зупинити наноси, які подають воду в системи безпеки енергоблоків.

26 червня 

Вранці 26 червня російська ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською атомною електростанцією. 

Про це повідомляє Енергоатом на своїй сторінці у фейсбуці.

«Сьогодні, 26 червня 2022 року, рашисти знову вдалися до ядерного тероризму – о 6:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Проліт зафіксовано на відео.

Ця ракета летіла із півдня на північ України. Ймовірно, її ціллю був Київ, де з самого ранку лунали вибухи».

16 травня

01:30

Рашисти прикрили результати обстрілу будівлі навчально-тренувального центру Запорізької атомної електростанції. Вздовж всього периметра станції вириті окопи, розміщені мішки з піском, бетонні блоки та інші інженерні загородження. Працівникам заборонили приходити на роботу з телефонами. – повідомляє Енергоатом.

13 травня

03:52

Міністр енергетики Герман Галущенко разом із міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським нагородив працівників Укренерго, завдяки зусиллям яких вдалося вберегти Чорнобильську атомну електростанцію від катастрофи.

Галущенко нагадав, що ЧАЕС кілька днів була повністю знеструмлена внаслідок обстрілів. Відсутність стабільного електропостачання загрожувала роботі системи охолодження у сховищі відпрацьованого ядерного палива. Якби паливо нагрілося, то розплавило захисні конструкції, і радіація потрапила в довкілля.

Ремонтні бригади НЕК “Укренерго” багато разів намагалися отримати від загарбників безпечний коридор, щоб відремонтувати лінію. Їх обшукували, залякували, погрожували розстрілами, але вони не відступали. До того ж лінію довелося лагодити не один раз, тому що російські війська розбивали її знову і знову.

Він повідомив, що 19 працівників НЕК "Укренерго" отримали урядові відзнаки за професіоналізм і відвагу, за те, що готові були ризикувати життям, аби Європа не отримала другого Чорнобиля.

1 травня

17:14

Генеральна прокурора України на сьогоднішній день вже відкрила 9 тис. 158 кримінальних проваджень, які пов’язані з суто воєнними злочинами. Розпочато процес притягнення до відповідальності за захоплення Чорнобильської АЕС, інфомує УНІАН.

Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в ефірі інформаційного телемарафону.

 

За словами генерального прокурора, кожного дня в Україні з’являються підстави для відкриття нових проваджень щодо злочинів, які стосуються загибелі цивільних, бомбардування, депортації дорослих цивільних осіб та дітей на територію держави-агресора.

Перший шлях, коли злочинці фізично знаходяться у нас як військовополонені. Якщо у нас є докази, що вони гвалтували, вбивали, чинили інші злочини проти цивільних, тоді діємо через український суд. Другий, якщо злочинці виїхали з нашої території чи продовжують воювати, але точне місце їх перебування визначити неможливо. В такому випадку, поки у нас немає факту, що вони неживі, ми маємо притягати їх до відповідальності, щоб вимагати їх арешт. Тут діє заочне обвинувачення. За ним у нас вже є 620 підозрюваних, серед них російські військові, політики, відомі пропагандисти - всі вони знаходяться в рф, – повідомила Венедіктова.

29 квітня

09:09

Російські ракети над українськими АЕС можуть спричинити ядерну аварію. Таку заяву зробив Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі

Про це повідомляє Енергоатом.

«МАГАТЕ вивчає докази, і якщо вони підтвердяться, то цей інцидент матиме надзвичайно серйозні наслідки, – сказав він. – Якби така ракета змінила траєкторію, це могло б серйозно вплинути на фізичну цілісність АЕС і призвести до ядерної аварії».

 

Україна офіційно поінформувала МАГАТЕ про те, що 16 квітня 2022 року камера відеоспостереження зафіксувала політ ракети безпосередньо над Південноукраїнською АЕС, поінформував пан Гроссі. Також він зазначив, що було опубліковано доповідь із висновками стосовно ситуації з атомною електроенергетикою в Україні.

26 квітня

17:52

Рівень радіації на Чорнобильській АЕС нормальний попри місяць окупації зони російськими військами — очільник МАГАТЕ  Рафаель Ґроссі. Пише Економічна правда.

Очільник МАГАТЕ підкреслив, що коротка російська окупація цього району була дуже, дуже небезпечною.

«Рівень радіації, я б сказав, нормальний. Були деякі моменти, коли рівень підвищувався внаслідок переміщення важкої техніки, яку сюди привозили російські війська, і коли вони виїжджали», – розповів він.

Ґроссі заявив, що захоплення ЧАЕС російськими військами було «абсолютно ненормальним і дуже, дуже небезпечним». 

17:45

На ЧАЕС відновлено стандарти безпеки сховищ ядерного палива. Про це повідомив Денис Монастирський під час прес брифінгу в місті Чорнобиль

Очільник МВС розповів про повернення ЧАЕС під контроль України, забезпечення безпеки сховищ ядерного палива й ситуацію з полоненими нацгвардійцями.

«Завдяки ЗСУ, а також підрозділам системи МВС і всім, хто допомагає звільненню нашої землі від ворога, Чорнобильська АЕС сьогодні перебуває під контролем України. Світ може бути спокійним щодо того, що ми тут наведемо лад і забезпечимо стандарти безпеки сховищ ядерного палива та інших небезпечних об’єктів», — зазначив міністр.

Денис Монастриський звернув увагу журналістів на те, що спеціалісти Енергоатома і нацгвардійці повернулися на об’єкти для виконання покладених завдань. На жаль, багато гвардійців залишаються в полоні, вони були вивезені на територію білорусі та сьогодні перебувають там.

9:12

Сьогодні, о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя.

Згодом у Запоріжжі зафіксували вибухи від попадання російських крилатих ракет, повідомляє Енергоатом.

Ядерний тероризм з боку росії посилюється, загроза стає дедалі гіршою. За 36 років після Чорнобильської трагедії росія наражає весь світ на небезпеку повторення ядерної катастрофи!

«Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані 7 ядерних установок з величезною кількостю ядерного матеріалу, створює величезні ризики. Адже ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові», — наголосив керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі – була захоплена російськими військовими після танкового обстрілу в ніч на 4 березня 2022 року і досі перебуває під контролем загарбників. Безпосередньо на майданчику ЗАЕС окупанти також тримають важку техніку та боєприпаси, фактично перетворивши станцію на військову базу та тероризуючи персонал станції й населення міста-супутника.

20 квітня

06:00

Южноукраїнську АЕС перейменували на Південноукраїнську. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь:

На один російськомовний покруч менше Після мого звернення наша АЕС нарешті стала Південноукраїнською.

Також він натякнув на можливе перейменування й міста Южноукраїнськ:

06:35

Між Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) та Чорнобильською АЕС відновлено прямий зв'язок.

Про це повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гросі.

Тепер регулятор може безпосередньо зв'язуватися зі станцією, коли це необхідно.

Цього місяця місія експертів МАГАТЕ  відвідає ЧАЕС, щоб «провести оцінку ядерної безпеки, фізичної та радіаційної безпеки, доставити життєво важливе обладнання та відремонтувати системи віддаленого моніторингу гарантій Агентства».

 

17 квітня

12:47

16 квітня було відновлено електроживлення одного з ядерних об’єктів Енергоатома – Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні відчуження, повідомили у Енергоатомі.

Розпочалося налаштування обладнання та приладів для його нормальної роботи.

«Дякуємо за якісну та оперативну роботу НЕК «Укренерго», ДТЕК Регіональні київські електромережі, Державній спеціальній службі транспорту, Міноборони України, Державному агентству з управління зоною відчуження», – йдеться у повідомленні.

13 квітня

15:37

Державна прикордонна служба показала побут росіян у Чорнобильській зоні відчуження.

Орки варили кашу з награбованих кавових зерен, справді рили шанці у Рудому лісі, жили у закинутих ще у 1986 році хатинах та влаштовували пікніки на радіоактивно зараженій території, інформують ЗСУ.

Після перемоги екскурсії до найпопулярнішого для іноземців туристичного об’єкту України заграють новими барвами.

8:15

«Привиди Рудого лісу» – Саме так називає російських окупантів Владислав Лесько, доцент кафедри електричних станцій та систем ВНТУ, Голова ВП ГО «УкрЯТ» у Вінницькій області. 

З 26 лютого по 31 березня мокшанська орда тримала окупованою територію Чорнобильської станції та Зони відчуження. Орки почали копати траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди, простіше кажучи – будували собі склепи та братські могили в Рудому лісі. Адже радіоактивний шар ґрунту розташований на глибині 30–60 см, – спеціально для Енергоатома розповів він про «сценарії» для росіян після перебування у Рудому лісі.

Наслідки аварії на ЧАЕС відчуватимуться ще сотні років, оскільки період напіврозпаду багатьох радіонуклідів – понад шість тисяч років. Потужним джерелом радіаційного випромінювання є плутоній-238 (період напіврозпаду – 88 років), плутоній-239 (24 390 років), плутоній-240 (6 537 років).

Всі ці речовини є джерелами різних типів радіоактивного випромінювання – альфа, бета, гамма (α,β,γ). Причому якщо  α-випромінювання проникає у повітрі на декілька сантиметрів, то β-,γ-випромінювання – на декілька метрів. І саме гамма-кванти залежно від дози й тривалості призводять до променевої хвороби. А окупанти цим дихали, їли це, спали на цьому протягом 30 днів, – пояснює експерт.

Протягом місяця перебування в Рудому лісі рашисти отримали смертельну дозу випромінювання, впевнений він. І найтяжчі наслідки – смерть протягом двох тижнів або за півроку, якщо лікуватися. «Тож Рудий ліс зробив свій внесок у зменшення кількості ворога».

12 квітня

08:50

Вся техніка, яка перебувала в Чорнобильській зоні відчуження, радіоактивно заражена.

Експерт НАЕК «Енергоатом» Генріх Кальян розповів, що військова техніка рф, яка майже місяць була розташована в Зоні, незалежно від того, окопувалася вона чи ні, – покривалася шаром радіоактивного бруду чи пилу. Й у такому вигляді, тобто без обов’язкової дезактивації, потім вона відійшла на територію білорусі, а певна частина попрямувала в росію.

Атомники добре знають, якою непростою справою є дезактивація забруднених поверхонь. Для цього потрібні щонайменше велика кількість води, що подається під високим тиском, та спеціальні розчини або ж навіть піскострумин. І після цього всі використані засоби стають також радіоактивними.

Зазвичай на об'єктах, де проводиться дезактивація, отримана радіоактивна суміш спрямовується у спеціальну каналізацію, накопичується у спеціальних баках, а далі переробляється та спецтранспортом вивозиться на захоронення. 

Щодо військової техніки рф, яка перебувала в зоні відчуження, то є великі сумніви стосовно дотримання всіх вищезазначених процедур, а відповідно й безпеки населення, поруч із яким ця техніка буде переміщуватися.

11 квітня

14:57

Поруч з Енергодаром біля села Новоукраїнка, в бік Іванівки, рашисти риють траншеї та окопи. Вирогідно хочуть «закріпитися» на позиціях, адже добре розуміють, що ніхто їм не подарує найбільшу в Європі атомну електростанцію, а також не покине напризволяще жителів міста-супутника АЕС, які мужньо тримаються в окупації.

Також є інформація, що окупанти біля Новоукраїнки встановлюють системи залпового вогню «Град вздовж берегу Дніпра, повідомляє Енергоатом.

Наголошують, що це відбувається в безпосередній близькості до Запорізької атомної електростанції.

9 квітня

19:06

Керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями Компанії відвідав одну з ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди.

На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану. 

  1. Показник зовнішнього опромінення (гама-фон) в місцях заміру становив 3,2 – 4 мкЗв/год (мікрозівертів на годину), що у 10–15 разів перевищує норму.
  2. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту (Бета забруднення), у місцях заміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше норми.
  3. Іншим чинником внутрішнього опромінення є Альфа забруднення, яке формується внаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо. Ці фрагменти зараз розташовані на глибині 40–80 см,  окупанти ж копали і глибше.

При потраплянні всередину організму такий вид опромінення чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж від гама- та бета-випромінювання.

Таким чином, на всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися й копали в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості.

10:35

Співробітники ЧАЕС розповіли, що крали пальне в окупантів, щоб запобігти катастрофі.

«Вони хотіли знати, як керувати об'єктом. Вони хотіли отримати інформацію про всі процедури, документи та операції. Мені було страшно, тому що допити були постійними, іноді й із застосуванням сили», – розповів начальник відділу радіаційної безпеки станції Олександр Лобада.

 

Інженер Валерій Семенов розповів, що співробітникам ЧАЕС доводилося постійно вести переговори з окупантами і щосили намагатися їх не образити, щоб вони допустили український персонал до управління об'єктом. Семенов додав, що коли на станцію 3 дні не подавалася електрика, він щосили намагався знайти пальне для підтримки роботи генератора – навіть крав його у російських військових.

 

Відсутність електроенергії могла призвести до викиду радіоактивних речовин і відповідно – до трагедії для людства. За словами інженера, персоналу вдалося забезпечити безпеку об'єкта, але вони дуже засмутилися, що окупанти забрали 169 наших військових. Де вони зараз, невідомо, але співробітники АЕС вважають, що їх вивезли до росії.

8 квітня

17:07

Всі окупанти, які перебували у Зоні відчуження, отримали великі дози опромінення, їхня військова техніка також заражена. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко за результатами поїздки у Зону відчуження та на Чорнобильську АЕС, пише Міністерство енергетики україни у фейсбуці.
 
«Невігластво російських солдат зашкалює так само, як дозиметри, якими ми перевіряли радіаційний фон в місцях дислокації загарбників. Вони копали голіруч грунти, заражені радіацією, набирали радіоактивний пісок в мішки для укріплень, дихали цим пилом. Після місяця такого опромінення їм залишився максимум рік життя. Точніше, не життя, а повільного помирання від хвороб», – наголосив міністр.
Він повідомив, що російській військові розграбували станцію, адміністративні приміщення, виносили все – від посуду до запчастин і приладів.
 
«Заражений не лише весь особовий склад окупантів і «трофеї», а й вся військова техніка, що пройшла через Чорнобиль, – близько 10 тисяч одиниць. Кожен російський солдат привезе частинку Чорнобиля додому. Живим або мертвим», – наголосив Герман Галущенко.
 
Він також зазначив, що метал добре піддається опроміненню і переносить радіацію. Це загрожує радіоактивним зараженням всім, хто контактуватиме з майном чи технікою з ЧАЕС.
 
Росіяни несуть смерть усім: українців вбивають бомбами, а своїх - радіацією з ЧАЕС, – заявив міністр.
 
В ході візиту Герман Галущенко також зустрівся та поспілкувався з персоналом ЧАЕС.
 
«Подякував цим сміливим чоловікам та жінкам за витримку та терпіння. Вони дійсно герої! Все зруйноване ми скоро відновимо, вже зараз налагодимо ротацію змін та повернемо роботу з обслуговування станції в нормальне русло», - підсумував Герман Галущенко.

14:30

Багаторічний архів, який на Чорнобильській атомній електростанції збирали українці, знищено російськими окупаційними військами. Повідомляє Енергоатом із посиланням на фейсбук голови Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Олександра Сироти.

Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архівів. Те, що ми збирали десятиріччями, якась *урва просто викинула в смітник, – написав, додавши фото із залишками паперів у смітнику.

Практично всі офісні приміщення в будівлях у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені, повідомляє ДАЗВ. Окупанти поцупили не лише майно держпідприємств, а й особисті речі працівників на їхніх робочих місцях. Розграбована та знищена у Чорнобилі сучасна аналітична лабораторію вартістю 6 млн євро. Вона була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, а також на стадії досліджень та розробки технологій.

З приводу радіаційного фону загальні висновки поки «робити рано, маємо запустити систему АСКРО (якщо це буде можливо, об’їзду датчиків поки не було), щоб спиратися на факти». Але точкові виміри показали суттєві рівні для місцевості, в якій їх проводили, – зауважили в Держагентстві з управління Зоною

Наразі Відвідувати Чорнобильську зону та перебувати в ній наразі вкрай небезпечно, зазначають фахівці, через наслідки перебування там російських збройних формувань. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

7 квітня

22:20

Силовим захопленням Запорізької АЕС, наражаючи на небезпеку півсвіту та вчиняючи акти ядерного тероризму, керував генерал-майор домбровський олексій юрійович, – повідомляють у пресслужбі Енергоатома.

«Команди обстрілювати атомну станцію та жилі квартали Енергодару також віддавав він.

І саме він несе персональну відповідальність за руйнування в місті та пошкодження об’єктів ЗАЕС, важку техніку на її території та утилізацію снарядів на станції.

Дякуючи Богу – ядерної катастрофи не сталось після обстрілів. Адже щонайменше 50 снарядів, частина з яких потрапила в енергоблоки станції та інші будівлі на її території, на щастя не розірвались», – йдеться в повідомленні.

За ці злочини доведеться відповідати. Кожного російського терориста чекає міжнародний суд і справедливе покарання!

До слова, саме на заміну домбровському два тижні тому до Енергодару прибув начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф – генерал-майор валерій васильєв.

6 квітня

15:33

На Запорізькій атомній електростанції, яку захопили російські окупанти, перебуває до 500 загарбників та приблизно 50 одиниць важкої техніки. 

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю «РБК-Україна», передає УП.

«На Запорізькій станції ситуація залишається такою ж – вони фізично знаходяться на станції. Це від 300 до 500 військових і десь 50 одиниць важкої техніки в периметрі станції».

Він також додав, що на станції в певний час з'явилися 11 осіб з «Росатому» – їх усіх ідентифікували, хто з яких російських станцій.

За словами Галущенка, наразі на станції перебувають і представники «Росатому», і український персонал.

Міністр підкреслив, що експлуатує станцію персонал «Енергоатому». Сама станція «працює, видає електроенергію, правда, обмежено, оскільки знищені деякі лінії». Нині електроенергія може подаватися лише по двох лініях.

Також, за словами Галущенка, є інформація, що деякі з росіян-енергетиків хочуть повернутися додому, причини цього невідомі, «але є певна інформація, що вони намагаються покинути станцію».

14:57

ЗСУ показали відео з небезпечного «Рудого лісу», в якому російські вбивці вирішили вирити окопи.

«Відеопідтвердження: Чорнобильська зона — окопи та капоніри, які нарили рашисти», – йдеться у дописі до віде Управління стратегічних комунікаці ЗСУ.

5 квітня

20:19

Нацгвардія взяла під охорону Чорнобильську АЕС. Також невдовзі має відбутися ротація персоналу станції. Нині там перебувають 46 працівників, які прибули 20 березня, та 13 працівників, які залишаються на станції з початку окупації 24 лютого. Пише Громадське.

12:42

Українські бійці відновили контроль над кордоном у Київській області, зокрема, й у зоні відчуження, інформує ДПСУ.

1 квітня

21:42

З наступного тижня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) почне надавати Україні допомогу у забезпеченні безпеки ядерних установок, зокрема в Чорнобилі.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у коментарі CNN, пише УП.

Повернувшись із поїздки Україною та Росією, де він відвідав найближчі до зони бойових дій ядерні реактори, Гроссі сказав, що робота там проходить задовільно.

На його думку, атака на ядерний реактор не є ймовірним сценарієм.

Гроссі повідомив про інцидент неподалік ядерного реактора, що викликав стурбованість. За його словами, це була перестрілка, після якої постраждала адміністративна будівля.

Коментуючи повідомлення про те, що російські війська зазнали радіаційного опромінення на Чорнобильській АЕС, Гроссі сказав, що агентство зв'язалося зі своїми російськими колегами для отримання додаткової інформації.

 

Загалом він зазначив, що рівні радіації довкола Чорнобильської зони низькі. Проте, за його словами, було відзначено невелике підвищення рівня радіації, коли російські війська зайшли до Чорнобильської зони з важкою бронетехнікою. Він припустив, що те саме могло статися, коли російські війська відступали.

12:04

Радіаційний фон у Зоні відчуження був підвищений з першими заходами російської броньованої техніки, оскільки там можна переміщатися тільки асфальтними дорогами, а колеса пошкодили верхній шар ґрунту.

Про це повідомив Ярослав Ємельяненко, член громадської ради при Держагентстві з управління Зоною відчуження в ефірі UAразом, передає Енергоатом.

«Поки вони не відключили системи радіаційного моніторингу, ми спостерігали, що фон перевищує контрольний для тих територій, а там він є досить високим. Але за територію зони весь цей бруд вітром не розноситься. Після звільнення зони доведеться проводити процес ліквідації, як у 1986 році – мити зі спецрозчином дороги та будівлі, закопувати фортифікаційні споруди ЗС РФ», – зазначив він.

За словами Ємельяненка, зовнішнє опромінення не дуже шкідливе для організму, «а ось те, що солдати наковталися радіоактивного пилу, дуже шкідливо: на їхні організми впливають зсередини альфа- та бета-частинки, що є прямим шляхом до онкології та інвалідності».

9:40

Зранку 31 березня почала виїжджати російська техніка, яка перебувала на майданчику Чорнобильської АЕС. Після того, як частина російської техніки виїхала, старший серед окупантів на прізвище Якушев із позивним «90-ий» запропонував скласти акт. Він погрожував, якщо цього не відбудеться, вони заберуть українських співробітників до Білорусі. Фактично акт підписувався під примусом, повідомив голова державного агенства з питань управління зоною відчуження Євген Крамаренко, передає Генеральний штаб ЗСУ.

Після підписання акту ці солдати почали мародерити, виносити речі та виїжджати. Співробітники у цей час перебували на своїх робочих місцях, і їм було заборонено виходити із диспетчерських та кабінетів. Згодом вони зрозуміли, що стало дуже тихо, і наважилися оглянути станцію.

Зокрема окупанти вкрали комп’ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, яке було на станції. Вони також розграбували готель, розташований поруч із АЕС - винесли кухонний посуд, виделки, ложки та сервізи.

Тим не менш, усі датчики на перший погляд були у нормі, суттєвих пошкоджень інфраструктури ЧАЕС поки не видно. Згодом більш специфічні спеціалісти зможуть перевірити технічний стан усіх об’єктів.

Перевищень рівня радіації, як повідомляється, немає.

02:55

Російські окупанти перед тим, як піти із ЧАЕС, пограбували станцію: винесли комп'ютери, чайники і кавоварку. А з готелю у самому Чорнобилі вони вкрали сервізи, вилки, ложки, тарілки. Про це повідомив голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Євген Крамаренко.

02:28

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не має змоги підтвердити повідомлення, що російські військові отримали високі дози радіації, перебуваючи в Чорнобильській зоні відчуження. Агентство намагається знайти додаткову інформацію.

31 березня

19:20

Рада керуючих Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС) ухвалила рішення стосовно переведення Енергоатому разом з усіма станціями й атомними енергоблоками до Паризького центру ВАО АЕС.

Про це повідомляє прес-служба Енергоатому у телеграмі.

Таке рішення ухвалили 31 березня, підтримавши заявку ДП «НАЕК «Енергоатом».

До Паризького центру ВАО АЕС переводяться:

  • Запорізька АЕС (6 блоків ВВЕР-1000),
  • Рівненська АЕС (2 блоки ВВЕР-440, 2 блоки ВВЕР-1000),
  • Южно-Українська АЕС (3 блоки ВВЕР-1000),
  • Хмельницька АЕС (2 блоки ВВЕР-1000).

Українські атомні електростанції входили до московського центру ВАО АЕС від моменту створення цієї організації у 1989 році.

Всесвітня асоціація організацій, які експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, щоб члени Асоціації могли спільно працювати для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій.

17:30

російські військові збираються покинути Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у Зоні відчуження. Вони вирушили в бік українського кордону з Білоруссю. Наразі на станції ще залишається невелика кількість росіян — про це повідомляє  «Енергоатом».

Через те, що окупанти створювали окопи в Рудому лісі, вони отримали значні дози опромінювання. Окрім того, є інформація, нібито зараз формується рух в бік Білорусі ще й колона військових рф, які тримали в облозі місто Славутич. Пише Громадське.

15:49

Система моніторингу рівня радіаційного забруднення у зоні Чорнобильської АЕС не працює. Про це розповів голова Держагентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко у національному телеефірі:

  • Раніше за рівнем радіації на ЧАЕС можна було спостерігати в онлайн. 
  • Але востаннє моніторингова система працювала ще 25 березня, тоді рівень радіації перевищував норму у сім разів.
  • Зараз система моніторингу не працює, тому дізнатися рівень радіаційного забруднення неможливо.

30 березня

16:15

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся з міністром енергетики України Германом Галущенком, в. о. Голови - Головним державним інспектором з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим та т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним.

Петро Котін звернув увагу присутніх на важливість виконання пунктів Рішення Ради керуючих МАГАТЕ про можливості імплементації заходів безпеки на ядерних об'єктах України від 3 березня 2022 року, особливо пунктів 3 та 4 щодо забезпечення передачі контролю над захопленими ЗАЕС і ЧАЕС Україні, виведенню окупантів з територій станцій та міст-супутників і створення навколо ядерних об’єктів України демілітаризованої зони. 

МАГАТЕ має сприяти цьому й «закликати російську федерацію припинити будь-які дії проти українських ядерних об’єктів і негайно відновити повний контроль України над ними та забезпечити їхню безпечну роботу, – наголосив Котін. – Тільки за цих умов ми зможемо гарантувати світу ядерну та радіаційну безпеку. Допоки ж ці об’єкти перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці».

29 березня

12:05

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув до України на переговори щодо надання агентством техпідтримки для забезпечення безпеки ядерних об"єктів.

Повідомляється, що  допомога передбачає відправку експертів на пріоритетні об"єкти та постачання матеріалу для безпеки та охорони.

Також Гроссі планує відвідати одну з АЕС.

28 березня

Офіційне повідомлення ДСНС України щодо нібито щодо масштабних пожеж у Чорнобильській Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення: станом на 7:57 28 березня, відповідно до даних супутникових знімків викидів тепла та їх потужностей, пожежі та загоряння в Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення відсутні.

Тож у ДСНС просять не поширювати неперевірену інформацію та слідувати за повідомленнями лише в офіційних джерелах!

27 березня:

16:57

У Чорнобильській зоні горять понад 10 тисяч гектарів лісу. Про це повідомляє 24 канал.

Загалом неподалік ЧАЕС виникла 31 пожежа. Вони спричиняють підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря. Оскільки зону відчуження захопили російські військові, наші рятувальники не можуть взяти пожежу під контроль та почати гасіння.

24 березня:

11:59

На захоплену росіянами Чорнобильську атомну електростанцію прибула «свіжа» група рашистів-пропагандистів, щоб зняти чергове фейкове «кіно» про роботу станції.

У такий спосіб загарбники хочуть переконати МАГАТЕ в «нормальності» ядерного тероризму та приховати реальний стан справ із витоками радіації та забрудненням довкілля, повідомляє Енергоатом.

23 березня

23:19

Україна повідомила Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ), що пожежники борються з лісовими пожежами поблизу Чорнобильської атомної електростанції.

Також у Києві та на двох АЕС виявили невелике підвищення концентрації цезію у повітрі, але воно не викликає серйозного занепокоєння з точки зору радіаційного фону, йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

15:16

рашистські окупанти планують оселитися в соціальних об'єктах Запорізької АЕС. Колонами з 4 джипів під'їжджають до готелів міста та намагаються заселити туди своїх орків, повідомляє Енергоатом.

22 березня:

9:24

Генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра розповів про ситуацію на Хмельницькій АЕС.

Станом на 22 березня Хмельницька АЕС працює у штатному режимі та безпечно виробляє електроенергію для потреб населення, промисловості та оборони, повідомляє Енергоатом.

Порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ВП ХАЕС та у зоні спостереження не змінювався та перебуває у межах норми.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщення, будівлі, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливі об’єкти ВП ХАЕС знаходяться під посиленою охороною.

22 березня 2022 року радіаційний фон на промисловому майданчику Хмельницької атомної електростанції та у 30-кілометровій зоні спостереження не перевищує допустимих норм. Показники знаходяться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень.

9:00

Станом на 22 березня енергоблоки Южно-Української АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає.

Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 22 березня він складає 0,11 мкЗв/год., повідомляє Енергоатом.

Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

21 березня

23:18

У зоні відчуження зафіксували сім осередків займання. Такі дані передає європейське космічне агентство.

9:50

Станом на 9:00 21 березня всі чотири діючі атомні електростанції України продовжують стабільно виробляти електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни, повідомили в Енергоатомі.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах воєнного стану та повномасштабної агресії росії НАЕК «Енергоатом» посилив контроль і визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими. 

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем. 

Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 17-ту добу перебувають під контролем ворожих військових формувань. 

Пошкоджену внаслідок ворожих обстрілів високовольтну лінію електропередач ЗАЕС – Каховська 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції, відновлено, і вона забезпечує стабільне функціонування ЗАЕС.

Всі 6 енергоблоків Запорізької АЕС обслуговуються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Працівники станції перебувають під сильним психологічним тиском з боку окупантів, весь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами. Внаслідок цього ядерна та радіаційна безпека – під загрозою.

Через фактичну блокаду Енергодару продовжуються проблеми з пальним, постачанням харчів та ліків першої необхідності. Позавчора ввечері, 19 березня, окупанти викрали першого заступника міського голови Енергодару Івана Самойдюка, який координував всі гуманітарні вантажі до міста і не погодився на співпрацю з ворогом.

Психологічний стан працівників АЕС і мешканців міста – складний, але всі тримаються і Перемога буде за нами. Наближаємо її разом!

20 березня

18:49

На Чорнобильській АЕС вдалось частково замінити персонал та евакуювати людей, які були на території станції з початку війни, – повідомляє Енергоатом.

На зміну працівникам, які близько 600 годин перебували на робочих місцях, відправили 46 добровольців станції.

19 березня:

05:20

Пошкоджену внаслідок обстрілів окупантів високовольтну лінію Запорізької АЕС відновили. Про це інформує Укренерго.

Лінія введена в роботу та забезпечує стабільне функціонування Запорізької АЕС.

17 березня:

9:40 

16 березня, внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено високовольтну лінію електропередачі ЗАЕС – Каховська 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції.

Таким чином, із чотирьох високовольтних ліній робочою залишилася тільки одна, повідомляє Енергоатом.

Відтак потужність двох працюючих енергоблоків ЗАЕС було зменшено.

Наразі здійснити ремонт лінії неможливо, оскільки в зоні пошкодження тривають активні бойові дії.

16 березня:

11:40

Російські військові намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, після того, як прорвалися на ЗАЕС, але українські військові зупинили наступ.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, про це в одному з інтерв'ю розповів виконувач обов’язків голови «Енергоатома» Петро Котін:

«Була дуже велика загроза – туди намагались прорватись, але їх відкинули, у Вознесенську їх зупинили. Там було підірвано два мости, щоб вони не пройшли. І наші військові прийняли бій та відкинули за Миколаїв. У них нічого не вийшло. Але вони дійсно намагались відразу після ЗАЕС захопити Південноукраїнську АЕС»;

«Ми усвідомлюємо, що треба бути готовими, що навіть коли ми їх виженемо, вони прийдуть знову. Нам треба бути готовими заздалегідь виконувати всі ті заходи, як на Південноукраїнській АЕС. Там врахували досвід і зупинили. Цього не змогли зробити на ЗАЕС – вони підійшли надто близько»;

«Те, що відбувається – захоплення мирних атомних об'єктів – це акт ядерного тероризму. Ніхто в світі такого ще не робив».

10:38

Російські військові слідом за Запорізькою атомною електростанцією намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, але українські військові зупинили наступ – і загарбники не пройшли, повідомляє УП.

15 березня:

08:30

Южноукраїнська атомна електростанція працює у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу немає. Радіаційний фон на промисловому майданчику на рівні природних фонових значень.

Обстановка на території АЕС і міста-супутника спокійна. Про це повідомила Наталя Карташова, представниця прес-служби ЮУАЕС.

12 березня

Захоплена російськими військовими Чорнобильська АЕС і досі залишається відключеною від енергомережі.

Про це 12 березня заявив керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в ефірі Марафону Єднання #UAразом, йдеться у телеграм каналі «Енергоатома».

«На ЧАЕС генератори працюють, допоки для них є пальне. Нам відомо, що його поки що підвозять, але ми не убезпечені від механічних пошкоджень самих генераторів. Паралельно проводяться роботи з відновлення електропостачання станції силами «Укренерго», – додав він.

12 березня

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі має намір прибути до Києва.

Про це йдеться у телеграм каналі  «Енергоатома».

Дату візиту ще не визначено.

Нагадаємо, 11 березня з'явилась інформація, що технічні фахівці розпочали ремонт пошкоджених ліній електропередач на Чорнобильській АЕС

Про це з посиланням на Управління ядерного нагляду ООН повідомило CNN.

Зазначається, що лінії були повністю перерізані на початку цього тижня, а останній – «зруйнована внаслідок обстрілу окупантом» 9 березня.

Читайте також: Захоплення ЧАЕС військами РФ – ядерний тероризм, Україна просить МАГАТЕ звернутися до НАТО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024