стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 березня

12 Березня 2022, 23:15
Рашизм ОНОВЛЮЄТЬСЯ 20102
Рашизм

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 12 березня.

23:15

У Каховці, що на Херсонщині, у суботу ввечері зник місцевий журналіст Олег Батурин.

Про це повідомиврегіональний представник Інституту масової інформації з посиланням на дружину Батурина.

Приблизно о 16:00 Олегу зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції, яка розташована неподалік будинку журналіста.

«Десь о 16:30 Олег пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи. Обіцяв повернутися через 20 хвилин. Але не повернувся», розповіла дружина журналіста.

За повідомлення у місцевих чатах, приблизно о 16:50 біля автостанції помітили російських військових.

23:00

Прикордонники з бійцями ЗСУ зупинили ворожу колону.

Протитанковий розрахунок прикордонників виявив рух ворожої колони в один населений пункт на Харківщині.

Щоб не допустити потрапляння ворожих сил в село, прикордонники влучним пострілом знищили броньований автомобіль «Тигр», який йшов у голові колони, повідомляє Державна прикордонна служба України.

У відповідь рашисти почали накривати вогнем позицію прикордонників. Та відразу включилися наші побратими зі Збройних сил України, які змусили противника тікати. Не всі орки втекли, крім підбитого «Тигра» ворог має втрати також у самохідній артилерії.

Українські захисники з бою вийшли без втрат.

22:55
Замість викраденого законного голови Івана Федоріва російські окупанти призначили нового «мера».
Нею стала депутатка Мелітопольської міської ради від ОПЗЖ Галина Данильченко, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
Зрадниця вже записала відеозвернення, де закликала «пристосуватись до нової реальності».
Нагадаємо, що тепер державна зрада карається довічним ув’язненням з повною конфіскацією майна.

22.48

Адміністрація портів України втратила зв‘язок з Маріупольською філією, лише два українські порти працюють на експорт.

Про це повідомила пресслужба Кабінету міністрів.

«Наразі лише два порти України: Ізмаїл та Рені – в змозі перевантажувати вантажі на експорт, але в невеликій кількості», — зазначили у Міністерстві інфраструктури.

22:15

Гуманітарний конвой, що вирушив із Запоріжжня до Маріуполя, на кожному блок-посту до населеного пункту Токмак розкрадався російськими окупантами.

Про це інформує Запорізька обласна військова адміністрація в Telegram.

Згідно з інформацією, гумконвой на всьому шляху слідування, який контролюється російськими військами, на кожному блок-посту до населеного пункту Токмак розкрадався російськими окупантами, які насильно вилучали продукти харчування, одяг, предмети особистої гігієни.

У Токмаку росіяни взяли гумконвой під супровід і станом на 18:00 було відмічено проходження головою колони населеного пункту Зеленівка в Приморському районі в напрямку Бердянська.

22:10

НАТО обіцяє захищати свої вантажі зі зброєю в Україні  від росіян.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі в ефірі національного телемарафону.

«Сьогодні керівник НАТО, який сьогодні безпосередньо керує НАТО, пан Столтенберґ зробив заяву: якщо хоч один снаряд, хоч одна куля потрапить у конвой, який вони сьогодні доставляють (до України – ред.) – вони будуть вважати це порушенням п’ятої статті (Північноатлантичного договору – ред.), яка є на сьогоднішній день в країнах НАТО. Подивимося, якщо це станеться, як вони будуть на це реагувати», зазначив секретар РНБО.

22:00

Херсонська облрада на екстреному засіданні відкинула ідею створення «ХНР».

Про це повідомили в телеграм каналі Суспільне Херсон.

«Відбулось екстрене засідання сесії Херсонської обласної ради. 44 депутати прийняли звернення про те, що «Херсонщина – це Україна» і жодної псевдореспубліки на території області не буде», йдеться у повідомленні.

21:55

Через невдалу спробу провести наступальну операцію окупантам довелося змінити тактику. 

Ворог не може забезпечити свої підрозділи паливно-мастильними матеріалами, їжею та боєприпасами, тож росіяни грабують місцеве населення, магазини та аптеки, йдеться на сторінці Генштабу у фейсбуці.

 Також зафіксовано тяжкі злочини проти мирного населення.

«Кинуті напризволяще окупаційні підрозділи деморалізовані та мають вкрай низький морально-психологічний стан. Збільшилася кількість випадків намагань самостійно повернутись на територію російської федерації. З огляду на великі бойові втрати особового складу та проблеми з комплектуванням резервних підрозділів і частин, командування збройних сил російської федерації залучає до ведення бойових дій на території України так званих військовослужбовців строкової служби з території ОРДЛО та військових найманців з Абхазії, Південної Осетії і ув’язнених з виправних закладів російської федерації», йдеться у повідомленні.

21:35

Укрзалізниця збільшить мінімум удвічі пропускну спроможність західних залізничних прикордонних переходів з країнами ЄС. 

Про це компанія повідомила у соцмережах.

«Це дозволить наростити експортні спроможності України, зокрема для перевезення аграрної продукції, поки ворог блокує наші основні морські порти», - йдеться у повідомленні.

21:25

До 80 морських піхотинців після висадки на Херсонщині відмовились брати участь у бойових діях проти України.

Про це повідомляє видання Ґрати з посиланням на джерело в так званих «правоохоронних органах» окупованого Криму.

Відомо, що щонайменше 80 морських піхотинців відмовилися брати участь у бойових діях військ РФ проти Збройних Сил України після того, як їх висадили на Херсонщині.

Буцімто, їхнє командування повідомило, що їх везуть на військові навчання, але після висадки в Херсонській області вони зрозуміли, що мають іти в бій із ЗСУ. Частина особового складу загинула від мінометного вогню українських захисників. Їх нібито повернули на територію Криму, де вони підписали рапорти про відмову в участі у війні. Серед них були строковики, які встигли прослужити у війську не більше кількох місяців та навіть не склали присягу.

20:35

 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що Росія намагається провести референдум про створення «ХНР» на тимчасово окупованій території Херсонщини. Про це написав міністр у Twitter.

«За методичкою 2014 року, РФ відчайдушно намагається провести бутафорський «референдум» за «народну республіку» в Херсоні. Підтримка серед людей нульова, тому це повна фікція», – ідеться у повідомленні.

 

Він закликав уряди країн продовжувати вводити санкції проти режиму Путіна, аби знекровити його систему та примусити до миру.

20:34

Підрозділ Державної прикордонної служби ліквідували 15 російських окупантів у ході боїв під Маріуполем.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби

Прикордонники у своєму секторі відповідальності відбили наступ ворожої групи. В результаті бою п’ятнадцятьох російських військовослужбовців ліквідували, двох полонили, решта орків втекли.

20:25

Олександр Тулупов, міський голова Генічеська Херсонської області, тимчасово захопленого російськими окупантами, заявив про відставку. Про це повідомляється на сайті міськради.

Мер сказав, що разом із командою «робив усе можливе та неможливе», щоб забезпечити життєдіяльність населення:

20:10

Оператор мобільного зв'язку «Київстар» відновив зв'язок в Сумах та поблизу Маріуполя.

Про це у фейсбуці повідомила представниця компанії Ірина Леліченко.

«Було усунено численні розриви волоконно-оптичної лінії зв'язку в районі міста Тростянець і замінено пошкоджене обладнання. У результаті вдалося «підняти» 146 базових станцій у Сумській області. Місто Суми знову з мобільним зв’язком та інтернетом», – написала Леліченко.

20:05

ЗСУ на Харківщині збили російський винищувач, він упав на території Бєлгородської області РФ, повідомив голова Харківської ОВА Синєгубов, інформує Суспільне.

19:45

Захисники України мужньо стримують наступ агресора на Маріуполь. Сьогодні прикордонники у своєму секторі відповідальності відбили наступ ворожої групи. В результаті бою п’ятнадцятьох російських військовослужбовців ліквідували, двох полонили, решта орків втекли, – інформує Держприкордонслужба.

19:35

Росіяни розстріляли колону жінок та дітей на Київщині. Про це інформує Держспецзв"язку.

Під час спроби евакуації з села Перемога (Баришівський район Київської області) в бік села Гостролуччя за погодженим «зеленим» коридором, 11 березня окупанти розстріляли колону мирних жителів, яка складалась виключно з жінок та дітей.

Результат цього звірячого вчинку – сім загиблих. З них одна дитина. Точна кількість поранених наразі невідома.

Після розстрілу окупанти змусили залишки колони повернутися до села Перемога і не випускають їх з населеного пункту. Наразі з ними практично неможливо встановити зв’язок, а також надати гуманітарну та медичну допомогу.

19:33

На Чернігівщині захисники з підрозділів оперативного командування «Північ» звільнити ще два населені пункти і не дали ворогу можливості встановити понтонну переправу та стримати наміри ворога з просування в бік Києва.

Також українські військові захопили більше 10-ти одиниць техніки ворога.

19:30

В Івано-Франківській області затримали двох осіб, яких підозрюють у спробі захопити владу у західних областях і створити Республіку Україна, – пише УП.

19:20

Полк «Азов» звернувся до воєнно-політичного командування з проханням надати сучасне озброєння, зокрема БПЛА Bayraktar, захисникам Маріуполя, – пише Українська правда.

19:10

Служба безпеки України перехопила розмову окупантів під Харковом, де вони розповідають, що їм дали команду стріляти у цивільних, – пише УП.

19:00

Генштаб ЗСУ інформує про ситуацію щодо російського вторгнення станом на 18:00 12 березня.

У зв’язку з невдалою спробою провести наступальну операцію, окупанти вимушені змінити тактику.

Через значні логістичні проблеми та розтягнуті комунікації противник не спроможний забезпечити свої підрозділи паливо-мастильними матеріалами, продуктами харчування та боєприпасами, що спонукає окупантів вдаватися до мародерства та грабежу місцевого населення, магазинів, аптек тощо. До того ж, дії окупантів супроводжуються численними випадками важких злочинів проти мирного населення. 

Кинуті напризволяще окупаційні підрозділи деморалізовані та мають вкрай низький морально-психологічний стан. 

Збільшилася кількість випадків намагань самостійно повернутись на територію російської федерації.

З огляду на великі бойові втрати особового складу та проблеми з комплектуванням резервних підрозділів та частин, командування збройних сил російської федерації залучає до ведення бойових дій на території України так званих “військовослужбовців строкової служби” з території ОРДЛО та військових найманців з Абхазії, Південної Осетії і числа ув’язнених з виправних закладів російської федерації. 

Майже на всіх напрямках висування окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, але значного успіху не мають.

Противник продовжує наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах критичної інфраструктури, житловим кварталам та аеродромам, цинічно нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права.

На Волинському напрямку зберігається загроза здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури. 

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках, здійснюється прикриття державного кордону України та морського узбережжя.

На окремих напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

18:29

Два вертольоти окупантів сили ЗСУ збили над Скадовським районом Херсонської області. Один із пілотів вижив, його госпіталізували в лікарню.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

17:48

На Київщині кадировці розстріляли більше десяти поранених російських військовослужбовців, яких мали евакуювати в Білорусь. Про це пише УП, посилаючись на дані української розвідки.

«За отриманою інформацією, 12 березня близько 16:00 в захопленому окупаційними військами Росії населеного пункту Бородянка Бучанського району Київської області України кадировці розстріляли 12 поранених військовослужбовців 36 ОМСБР (в/ч 06705, м.д. Борзя Забайкальського краю) 29 ЗА СхВО ЗС РФ, що підлягали евакуації на територію Республіки Білорусь», – йдеться в повідомленні.

17:40

Для відволікання ворог привіз воювати до Миколаєва насильно мобілізованих жителів з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Про це повідомляє голова Миколаївської ОВА/ОДА Віталій Кім.

17:37

Українська армія від початку російського вторгнення знищила 2 593 одиниці ворожої техніки, яка оцінюється у п"ять мільярдів доларів, або 700 мільярдів рублів.

Про це йдеться в оцінці Forbes Україна.

Серед цієї техніки 58 літаків, 83 гелікоптери, 363 танки та 1205 бойових броньованих машин (ББМ). 

У грошовому вимірі 47% загальних втрат припало на літаки та гвинтокрили, 29% – на танки, 14% – на бойові броньовані машини. Зокрема, зруйновані танки коштували Росії 1,5 млрд дол, а ББМ – 0,7 млрд дол, літаки та гелікоптери разом – 2,4 млрд дол.

Поки невідомі марки усіх збитих літаків. Серед тих, які використовує РФ, Су-25 за 11 млн дол, Су-30 – 33 дол млн, Су-34 – 36 млн дол. Збройні Сили України також збили два великі десантні літаки Іл-76 під Васильковом і під Кропивницьким. Вартість кожного по 86 млн дол.

17:21

Президент Володимир Зеленський заявив, що міського голову Мелітополя катують, аби він заявив на відео свою підтримку окупаційній владі РФ.

Про це президент зсказав на пресконференції для іноземних медіа, передає УП.

«Ми знаємо, що він живий. І люди сьогодні, дві тисячі людей вийшли в Мелітополі, незважаючи на те, що він окупований російськими військами – вони вийшли, тому що вони побачили, куди вони забрали цього мера. Люди показують, де він знаходиться. Вони (російські окупанти – ред.) там його катують за те, що він не хоче сказати, що він радий бачити російську владу. Їм (окупантам – ред.) потрібне відео.

Ну, ми бачили з вами таке в кіно. Ну, і ми бачили таке декілька разів за останні 100 років, на жаль, терористичні акти, коли беруть людей, записують на відео, людина повинна щось сказати, інакше – його вб’ють. Вони не соромляться цього відео! Вони просто його беруть, завозять у підвал, просто катують, записують відео і потім просто вбивають. Одного мера так вбили. Зараз вони взяли другого мера.

Це – як сказав президент Путін – «демілітаризація» чи «військова операція»? Та ні, це просто тероризм. З доказами. І з усіма наслідками для них», – сказав Зеленський.

17:18

У Запорізькій області російські окупанти танком переїхали авто марки ЗАЗ-1102. Внаслідок цього загинули двоє дорослих чоловіків. Також у автівці заживо згорів хлопчик. Про це повідомили у Нацполіції Запоріжжя.

17:15

Станом на вчорашній день в полон здалося 500-600 російських військових. Багато хто побіг, багато хто ховається в якихось будівлях, хтось пробирається в Росію. Про це заявив президент Зеленський.

15:50

У Василькові ліквідували пожежу на нафтобазі, що спалахнула після ворожого обстрілу резервуарів із паливом цієї ночі, – повідомляє ДСНС.

15:20

Внаслідок нічного обстрілу Миколаєва поранені вісім осіб, зруйновані 11 будинків, пошкоджені 167 будинків, лікарня, 11 закладів освіти. Про це повідомив мер Олксандр Сєнкевич.

15:15

На Херсонщині окупанти готують референдум щодо створення ХРН. Про це заявив депутат облради Сергій Хлань, – пише УП.

14:59

Внаслідок обстрілів в місті Сєвєродонецьк сталося загоряння спортивної та загальноосвітньої шкіл, квартири у багатоповерховому будинку, магазину та гаражу. Рятувальники ліквідовують пожежі. Тривають обстріли.

Про це повідомили у ДСНС України.

Через обстріли сталося загоряння 11 житлових будинків та 1 квартири в місті Рубіжне. Сталася пожежа в цеху трубного завода та картонно-тарного комбіната. Рятувальники ліквідовують пожежі та допомагають населенню вибратися з підвалів. Триває обстріл міста.

В місті Кремінна внаслідок обстрілу пошкоджено будівлю, рятувальниками виявлено 1 загиблу особу та 2 постраждалих.

Рятувальники Луганщини працюють на межі людських можливостей, але попри ворожі обстріли продовжують виконувати завдання за призначенням та допомагати мирному населенню.

14:25

З Бучі до Бєлгородки прибули 20 автобусів із евакуйованими.

14:20

У Харкові затримали диверсантів, які планували підриви військових і цивільних об"єктів. У них знайшли зброю та вибухівку, – інформує Держспецзв"язку.

14:15

Внаслідок ворожих обстрілів Сєверодонецька на Луганщині постраждала місцева жителька та її двоє дітей-близнюків. Про це пише УП.

14:00

Російські війська обстріляли Очеретинську та Авдіївську громади.

Авдіївський напрямок росіяни обстріляли з установок Точка-У і Град.

В Очеретинській громаді обстріляли Кам'янку. На щастя, без жертв серед мирного населення, але є пошкоджені будинки.

Ворожі снаряди перебили високовольтну лінію електропередач, залишивши без електрики Троїцьке, Новобахмутівку, Новоселівку та Олександропіль.

13:45

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович під час брифінгу звернувся до українців. Головне з брифінгу:

  • На сьогоднішній ранок на більших напрямках противник виснажив свої атакаючі угрупування і стає в оборону; 
  • Противник намагається просуватися в тактичному відношенні лише у зоні ООС та Маріуполі.
  • Понад 90 батальйонно-тактичних груп противник застосував із початку вторгення: 30 з них або знищено, або виведено з ладу.
  • Противник намагається "зішкрібати" резерви з миротворців на Кавказі, Криму, ДНР, ЛНР, аби за декілька тижнів кинути їх на фронт. Але ми розуміємо, що якщо ми "перемололи" елітний підрозділи, то це взагалі не боєздатне.
  • В російському воєнно-політичному керівництві залишилося лише дві людини, які виступають за продовження військової агресії - це Путін і Шойгу.

13:21

На Луганщині у прикордонники разом з військовослужбовцями інщих силових структур захопили трофейний БРДМ та взяли в полон одного окупанта, повідомляє ДПСУ, передає Держспецзв'язку.

13:16

Зранку 12 березня російські окупаційні війська відкрили вогонь в напрямку Авдіївки з градів та установок "Точки-У". Також під обстрілом опинились населені пункти Очеретинської громади, передає Суспільне.

13:09

Українські війська відійшли з Волновахи, — Павло Кириленко, голова Донецької ОДА.

Наразі бої йдуть на околиці міста. Більшість жителів евакуйовано силами військово-цивільної адміністрації та ДСНС. Про це голова ОДА заявив під час телемарафону, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

За словами Кириленка:

  • міста Волноваха зі всією інфраструктурою вже фактично не існує.
  • Ворог наступає з боку Запорізької області та Ізюму (Харківська область).
  • Під ударами – Торецьк, Авдіївка.
  • Бої ведуться вздовж усієї лінії розмежування в зоні ООС.
  • ЗС України стійко чинять опір ворогу.

12:58

Східні околиці Маріуполя захоплено росіянами, — Генштаб, передає 24 канал.

12:57

Генеральний штаб ЗСУ інформує:

Оперативна інформація станом на 12.00 12.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України. Зазнавши втрат на Поліському, Сіверському, Південнобузькому напрямках, зупинений на раніше досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ, відновлює боєздатність підрозділів, поповнює запаси.

Не досягнувши поставлених цілей, продовжує наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах критичної інфраструктури.

На Волинському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь здійснюються заходи щодо посилення охорони кордону з Україною. Зберігається ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у бойових діях проти України на боці росії.

На Поліському напрямку активних дій з боку противника не зафіксовано. Після значних втрат російські окупанти проводять заходи з відновлення боєздатності та здійснюють перегрупування військ.

На Сіверському напрямку противник здійснює інженерне обладнання позицій у районах Михайло-Коцюбинське, Левковичі, Жукотки, Городня (Чернігівська область).

На Слобожанському напрямку при спробі відновлення наступальних дій окупанти успіху не досягли.
Противник закріпився в північній частині міста Ізюм, не полишає спроб щодо його захоплення.

На Донецькому та Таврійському напрямах основні зусилля окупантів зосереджені на захопленні міст Маріуполь та Сєвєродонецьк. Противник захопив східні околиці Маріуполя.

Після невдалого штурму населеного пункту Рубіжне окупанти відступили до н.п. Капитолівка.

На Волноваському напрямку ворог намагається розвинути наступ на напрямку н.п. Красна Поляна. Здійснив спробу просування в напрямку н.п. Ольгинка.

За наявними даними, підрозділи окупантів, які здійснювали наступ у Донецькому операційному районі, зустріли потужний опір Збройних Сил України та втратили наступальні спроможності.

На Південнобузькому напрямку противник не полишає спроб відновлення наступальних дій з метою оточення Миколаєва.

З метою підтримки наступу, загарбники намагалися розгорнути підрозділи ракетних військ і артилерії та протиповітряної оборони. Успіху не мали. Противник відступив у район н.п.Милове, здійснює інженерне обладнання зайнятих позицій та підтягує резерви.

12:55

Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що ще 86 тисяч російських військових залишаються біля кордонів України, передає Радіо Свобода.

12:43

У Києві запрацював сайт, на якому можна залишити заявку щодо проведення Wi-Fi в укриттях: https://wifi.kyivcity.gov.ua/

11:52

росія обстріляла мечеть султана Сулеймана Пишного в Маріуполі.

Наразі там переховуються понад 80 дорослих і дітей, зокрема громадяни Туреччини, передає 24 канал.

11:46

Україна збила ще один літак окупантів.

Сили протиповітряної оборони ліквідували російський літак Су-34. Про це повідомили на Facebook 1 окремої танкової Сіверської бригади, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

11:40

Слідом за окупантами йдуть так звані загороджувальні загони.

 Повідомляє СБУ, передає 24 канал

Ці люди потрібні, щоб розстрілювати російських дезертирів. Передові методи ведення війни за рекомендаціями Сталіна

11:29

12 березня у селв Гоголів, Броварського району, в результаті ракетного удару, сталася пожежа в будівлі цеху по виготовленню рибної продукції ТОВ Шельф та зруйновано будівлю для охорони.

На гасіння пожeжі було залучено 3 одиниці техніки та 7 чоловік особового складу. Пожежу ліквідовано на площі 3000 м.кв. Жертв та постраждалих не виявлено, повідомляє МВС України.

11:05

У Мелітополі повідомляють про викрадення координаторки протестів військовими РФ, повідомляє Радіо Свобода.

10:47

Автобуси вже вирушили до Маріуполя та Сум.

12 березня Україна продовжує намагання вивезти людей з міст, які штурмує окупант, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що в Запоріжжі вже сформована колона з гуманітарним вантажем та автобусами для евакуації. Її супроводжують священики. Автобуси вже вирушили на допомогу.

Також 79 автобусів для евакуації та 2 авто з гуманітарним вантажем вирушили із Лохвиці в Суми.

10:46

Суми залишились без води через ранковий авіаналіт.

«Внаслідок авіаударів о 4:50 знеструмлено об’єкти водоканалу. Подача води в місто припинена. Усі служби підприємства працюють в посиленому режимі. За умови постачання електричної енергії та відновлення роботи каналізаційно-насосних станцій водозабори будуть включатися в роботу», — йдеться в повідомленні КП «Міськводоканал», передає ТСН.

10:40

За 16 днів війни загинули 79 дітей і поранені майже 100.

Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській та Житомирській областях, повідомляє 24 канал. 

10:35

Внаслідок ракетних ударів вранці аеродром під містом повністю виведено з ладу злітно-посадкову смугу, знищено склад боєприпасів та ПММ, заявила міська голова Василькова.

10:14

На Кіровоградщині російські військові ракетами обстріляли аеропорт Канатове — керівник ОВА Райкович, передає Суспільне.

9:56

У Міністерстві оборони України повідомили про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 12 березня, вони орієнтовно склали:

  • особового складу - понад 12 тис. осіб,
  • танків ‒ 362 од,
  • ББМ ‒ 1205 од,
  • артилерійських систем –135 од,
  • РСЗВ - 62 од,
  • засоби ППО - 33 од,
  • літаків – 58 од,
  • гелікоптерів – 83 од,
  • автомобільної техніки - 585 од,
  • кораблі / катери - 3 од,
  • цистерн з ППМ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 7,

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:48

Під обстріл окупантів потрапив центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

Це трапилось у Шевелівці, Балаклійської громади. Підтвердив голова Ізюмської РДА Степан Масельський, передає Суспільне.

Діти та персонал перебували в укритті, що врятувало їм життя. Руйнувань зазнав також сусідній багатоквартирний будинок. Без жертв. 

9:47

Зелений коридор відкрито. Із Запоріжжя до Маріуполя виїхала гуманітарна колона, повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко, передає Бабель.

Більше 90 тонн продуктів харчування та медикаментів прямує до міста, яке вже 13 діб знаходиться у блокаді.

Священнослужителі православної церкви виступили з ініціативою особисто супроводжувати гуманітарний вантаж

9:45

У Мелітополі люди вийшли до тимчасово захопленої районної адміністрації з вимогою відпустити міського голову Івана Федорова, якого 11 березня викрала група російських військових, передає Суспільне.

9:44

Голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус показав зруйнований готель «Україна» та розповів про катастрофічний стан справ у місті, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У Чернігові продовжуються ракетні удари по цивільній інфраструктурі, у тому числі з використанням авіації.

Чернігів вранці залишився без електрики, газу, води та опалення, але міські служби займаються ремонтом.

«Гинуть мирні люди, дуже багато хто отримав поранення. Ворог наносить удари туди, де військових немає і не було. Сьогодні ворог наніс удар по готелю «Україна». Готелю більше немає, але Україна є», – розповів він.

9:33

Вранці 12 березня у столиці у результаті ворожих обстрілів виникло дві пожежі – у центрі міста та на околиці.

Про цк повідомляє ДСНС у Києві, передає УП.

Внаслідок ворожого обстрілу загорілась покрівля адміністративної будівлі і сталось загоряння в гаражах. Зокрема о 6:17 внаслідок попадання невідомого об’єкта загорілася покрівля 4-поверхової адміністративної будівлі по вул. Хорива, 25, що у Подільському районі столиці. 

О 7:45 пожежу на площі 100 кв. м локалізували, а о 8:07 – ліквідували. Жертв та постраждалих немає.

За даними УП, на околиці столиці, де розташовані гаражі, наразі тривають бої з ворогом.

9:29

Підрозділом Дніпровської зенітної ракетної бригади знищено ворожу крилату ракету над Дніпром.

Про це повідомляє Повітряне командування «Схід».

9:24

Харківська область: оперативна інформація від ДСНС станом на 07:30 12 березня 2022 року:

За добу з 11 по 12 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу.

Так, 11 березня продовжувались пошукові роботи тіл загиблих людей, внаслідок ворожого бомбардування, ще в ніч з 9 на 10 березня. Тоді авіабомба влучила в 2-х поверховий житловий будинок за адресою с-ще Слобожанське, вул. Центральна.
З під завалів дістали тіла 5х людей, жінка (45-47 років), жінка (35-37 років), чоловік (до 40 років) та діти 2 роки та 12-14 років.

Загалом за добу рятувальники здійснили понад 40 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель.

9:19

ЗСУ знищили мобільний пункт управління росіян на Київщині, повідомляє Держприкордонслужба.

9:15

Командування повітряних сил України повідомляє, що триває боротьба з ворогом, який постійно зазнає болісних втрат, передає Держспецз'язку.

  • Зенітні ракетні підрозділи Бук-М1 та С-300 вразили п’ять повітряних цілей: безпілотний літальний апарат «Форпост» та чотири гелікоптери окупантів.
  • Винищувальна авіація Повітряних Сил ЗС України на літаках Су-27 та МіГ-29 за значної чисельної переваги противника провела до десяти повітряних боїв на кількох напрямках і повернулась без втрат.
  • Протиповітряна оборона оперативного командування «Північ» підбила ворожий винищувач Су-34 на Чернігівщині.
  • Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації здійснили до десяти нальотів на колони ворожої техніки, під час яких нанесла потужні ракетно-бомбові удари по броньованій техніці та живій силі.

9:02

Ірина Верещук розповіла про відкриття гуманітарних кордонів:

  • З Маріуполя до Запоріжжя; З Запоріжжя до Маріуполя виїде колона з гуманітарним вантажем та автобусами, які мають евакуювати людей на зворотному напрямку;
  • З міста Пологи до Запоріжжя; З Запоріжжя виїде колона з гуманітарним вантажем та автобусами, які мають евакуювати людей з міста Пологи та Токмак на зворотному напрямку;
  • З міста Гостомель до міста Київ;
  • З селища Козаровичі до міста Київ;
  • З селища Микуличі до міста Київ;
  • З селища Андріївка до міста Житомир; 
  • З міста Макарів до міста Житомир;
  • З міста Бородянка до міста Житомир;
  • З міста Тростянець до міста Полтава;
  • З міста Суми до міста Полтава;
  • З міста Лебедин до міста Полтава;
  • З міста Конотом до міста Полтава;
  • З селища Велика Писарівка в напрямку міста Полтава;
  • З селища Краснопілля до міста Полтава.

«Дуже сподіваюся, що всі заплановані маршрути будуть відкриті, а росія дотримається взятих на себе зобов'язань щодо гарантій припинення вогню», – зазначає вона.

9:00

У старих районах Сєверодонецька не припиняються ворожі обстріли з 06:30 і досі. Число жертв уточнюється – повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

8:56 

Як повідомляє Поліція Київської області, окупанти пошкодили склад з боєприпасами у Василькові. Сьогодні, 12 березня, близько 7 ранку ворог скинув щонайменше 6 ракет в район військового аеродрому. Детонують снаряди. Спалахнула пожежа. На місці працюють рятувальники. Поліція встановлює чи є пошкодження у прилеглих будинках. Інформація про потерпілих уточнюється.

8:36

У Василькові на Київщині після авіаудару горить нафтобаза. У селі Крячки окупант вночі обстріляв нафтобазу, повідомляє Олексій Кулеба, голова Киїської ОДА.

08:32

«Окупанти вночі обстрілювали місто хаотично – лікарні, інтернат, котельню. Вони виїжджають, стріляють та тікають. Розміщуються у селах, сільських школах та будинках. Правил немає. Тепер працюватимемо з ними жорсткіше», – повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Відомо про двох поранених, даних про загиблих наразі немає.

08:30

Селище Слобожанське, Харківщина. Через два дні після влучання авіабомби у двоповерховий житловий будинок рятувальники знайшли під завалами тіла п'ятьох людей: двох жінок (орієнтовно 35-45 років), чоловіка (до 40 років) та двох дітей (2 роки та 12-14 років).

За добу близько 200 рятувальників понад 40 разів виїжджали на гасіння пожеж та розбирання завалів після обстрілів, повідомляє Суспільне Харків.

08:29

На Харківщині з-під завалів дістали тіла п'ятьох людей. Серед них – двоє дітей. Їм було 12 та 14 років.

На їхній будинок російські пілоти скинули авіабомбу. Це сталось в ніч з 9 на 10 березня, повідомляє 24 канал.

07:52 

На Запорізькій АЕС росіяни зібрали персонал та оголосили, що тепер станція належить «Росатому».

Про це повідомив керівник «Енергоатом» Петро Котін.

Росіяни свої прізвище не називають, проте кажуть, що вони є представниками «військово-цивільної адміністрації».

07:39

Приблизно о 7:11 12 березня, було чути вибухи у Кропивницькому. У Василькові, о 7:13, прозвучала серія гучних звуків. 
Про це пише 24 канал

Перед тим практично по всій Україні оголосили повітряну тривогу. 

Окрім цього, близько 6:15 вибухи пролунали у Дніпрі та Миколаєві.

07:30

Начальник Головного розвідувального управління МОУ Кирило Буданов повідомив, що росія до війни з Україною залучає найманців з різних країн світу, зокрема з Лівії та Сирії.

Також начальник ГРУ розповів, що в Україну завозять людей з інших невизнаних світом територій, таких як ПМР, Абхазія, Осетія.

07:00

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 12.03.2022 щодо російського вторгнення в Україну.

Розпочалась сімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

  • Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.
  • Противник, в Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах, має великі втрати у живій силі та техніці, зупинений та намагається закріпитись на раніше захоплених рубежах. 
  • На Донецькому напрямку під час спроб просунутися вперед окупанти отримали гідну відсіч від Українських Захисників та були зупинені на окремих напрямах, на решті – ворог суттєво зменшив темпи просування. 
  • Від початку бойових дій тридцять одна батальйонно-тактична група противника, що діяла на території України, втратила боєздатність.
  • За результатами бойових дій більшість підрозділів збройних сил російської федерації, що мали безпосередній вогневий контакт з підрозділами Збройних Сил України деморалізовано, морально-психологічний стан особового складу продовжує знижуватися, фіксуються випадки здачі в полон окремими групами. Протягом останніх трьох діб спостерігається рух малих груп дезертирів противника у напрямку державного кордону.
  • Ворог відчуває велику проблему з комплектування резерву. 
  • Збройні Сили України у злагодженій взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони держави та силами національного спротиву стримують масований наступ окупаційних військ.

06:45

Росія почала мобілізацію на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей і в анексованому Криму.

Про це розповів керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов, передає Укрінформ.

06:30

Війська РФ призупинили наступ на Київ, але від намірів оточити столицю не відмовилися – Радіо Свобода.

Про призупинення наступу повідомив голова Київської міської військової адміністрації генерал Микола Жирнов.

06:20

Країна-агресор розробляє два варіанти ядерного шантажу, щоб звинуватити Україну.

Про це повідомив голова Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов, інформує Укрінформ

«Ми маємо інформацію про розроблення двох варіантів. Який з них вони оберуть, це залежить виключно від них.

Перший – це масштабне підпалювання радіоактивних лісів, підніметься одразу радіоактивна хмара і піде в напрямку, куди дме вітер.

Друге – застосування артилерії по ядерному сховищу. Результат буде той самий. Що в першому, що в другому випадку російське керівництво має на меті звинуватити саме Україну, і саме ії «нацистські», «неонацистські» формування, яких тут насправді не існує», зазначає голова ГУР.

05:10

В Україні створили координаційний штаб щодо поводження з військовополоненими. Про це йдеться у вечірньому зверненні українського президента Володимира Зеленського.

Було також озвучено, що за 16-й день війни вдалося врятувати 7144 людини з обложених міст України.

04:30

На Сумщині організовують «зелені коридори» на 12 березня 2022. Подробиці на своїй сторінці у фейсбуці повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

На 12 березня вдалося погодити зелені коридори за кількома напрямками руху. Більше подробиць на сторінці голови ОВА.
Місця збору та час виїзду колон повідомлять згодом.

04:00

Українські морські піхотинці та військові полку Азов продовжують захищати Маріуполь від ворожих навал. В результаті бойових дій цілі підрозділи ворога вже майже знищені.

«Так практично припинила своє існування одна БТГр 102 полку 150 мотострілецької дивізії збройних сил Росії. Час рішучих дій настав», — йдеться у повідомленні полку Азов у телеграмі.

03:35

У центрі міста в Чернігові російські війська завдавали удару по готелю «Україна».

Про це повідомив науковий співробітник у Інститут історії України НАН України Сергій Шумило у фейсбуці.

«У блокадному Чернігові у самому центрі міста російські окупанти розбомбили готель «Україна». Вони цілеспрямовано бомблять і знищують мирні цивільні об'єкти та інфраструктуру міста – лікарні, школи, дитячі садочки, бібліотеки, готелі, стадіони, житлові багатоповерхові будинки... Відбувається цілеспрямоване і планомірне нищення стародавнього міста, історія якого нараховує понад 1300 років», йдеться у дописі.

02:55

В оточеному російськими окупантами Маріуполі зараз відбувається найгірша гуманітарна катастрофа на планеті. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Оточений Маріуполь зараз є найгіршою гуманітарною катастрофою на планеті. 1582 загиблих мирних жителі за 12 днів, яких ховають навіть у братських могилах, як ця», – написав Дмитро Кулеба у Twitter.

Міністр наголосив, що Путін не може перемогти українську армію, тому бомбить беззбройних людей та блокує гуманітарну допомогу.

01:58

У Сумському районі тероборона «зібрала трофеї» – 3 ворожих танки і САУ – а також знищила двох військових ворожої армії.

Про це повідомив голова Сумської ОВА/ОДА Дмитро Живицький у Телеграм

«Сумський район, наша тероборона голіруч зупинила 3 танки фашистської Росії та одну САУ.  Як мінімум, двоє 200-х «смажених чебуреків».

01:40

У Донецькій області росіяни вбили двох цивільних людей, – пише УП.

00:54

Підсумки дня від Повітряних сил ЗСУ:

  • група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації здійснили до десяти нальотів на колони ворожої техніки, під час яких завдали потужні ракетно-бомбові удари по броньованій техніці та живій силі рашистів.
  • винищувальна авіація Повітряних Сил ЗС України на літаках Су-27 та МіГ-29 за значної чисельної переваги противника провела до десяти повітряних боїв на кількох напрямках і повернулась без втрат. По ворожих літаках було випущено дев’ять ракет «повітря-повітря» середньої та малої дальності.
  • зенітні ракетні підрозділи Бук-М1 та С-300 вразили п’ять повітряних цілей: безпілотний літальний апарат «Форпост» та чотири гелікоптери окупантів. Втім, інформація ще уточнюється.
  • є інформація від протиповітряної оборони оперативного командування «Північ» про ураження рашистського винищувача-бомбардувальника Су-34 на Чернігівщині.

Крім того, 11 березня запам’ятається зухвалою провокацією російських фашистів, які обстріляли літаками з території України мирні білоруські села, з метою звинуватити у цьому Повітряні Сили Збройних Сил України. Мета – очевидна.

00:36

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 00:00 12 березня.

Противник продовжує ведення наступальної операції проти України. 

Російські війська здійснили бомбардування прикордонних населених пунктів Копани, Бухличи та Верхній Теребежів на території Білорусі. В результаті бомбових ударів на білоруській території ніхто не постраждав. 

Підступна провокація здійснена з метою втягування збройних сил Республіки Білорусь у військову операцію проти України на боці Росії.

На Поліському напрямку наступальних дій з боку окупантів не відзначено.

Противник продовжує утримувати рубіж в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Проводив заходи з відновлення боєздатності та здійснював перегрупування військ. 

На Сіверському напрямку ворог намагається проводити наступальну операцію у смузі на напрямках н.п. Зазимья та Вишеньки. На окремих ділянках має частковий успіх. З метою блокування Чернігова із південно-західного напрямку, намагається зайняти н.п. Михайло-Коцюбинське та Шестовиця.

На Слобожанському напрямку ворог зосередив сили в районах н.п. Сєверодонецьк, Сватове, Купянськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин, але активних наступальних дій не проводить. Здійснює переміщення резервів до Сум. 

На Донецькому та Таврійському напрямках противник основні зусилля зосередив на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузькому напрямку ворог утримує раніше захоплений рубіж. 

Окремі підрозділи противника закріпились в районах н.п. Степове, Щербаки та продовжують виконання завдань в районі н.п. Гуляй Поле.

Щодо діяльності повітряної компоненти ворога. Стратегічними бомбардувальниками Ту-95МС ПКС РФ застосовані крилаті ракети повітряного базування по об’єктах на території України у містах Луцьк, Дніпро, Івано-Франківськ. До завдання ракетного удару залучалось не менше шести літаків Ту-95МС, які здійснили пуск не менше 10 крилатих ракет. 

Ворог безуспішно намагається відновити шляхи логістичного забезпечення своїх підрозділів.

На тимчасово захоплених територіях проходять антиросійські мітинги. 

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовим сил оборони дають гідну відсіч, завдаючи російським загарбникам втрат у живій силі та військовій техніці, чим суттєво знижують їх волю до подальшого протистояння. 

00:26

Невідомі зібрали персонал Запорізької АЕС і повідомили, що відтепер станція перебуває у власності «Росатом». Про це в розмові на каналі «Рада» розповів в.о. голови «Енергоатому» Петро Котін.

00:20

Окупанти обстріляли онкологічну лікарню в Миколаєві. Про це повідомив начальник обласного управління охорони здоров'я Максим Безносенко.

00:05

Російські військові переміщуються на броньованій техніці під прапором Червоного хреста.

Таке пересування зафіксоване у пропагандистському репортажі російського видання «Комсомольская правда», – пише УП.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024