стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня

11 Березня 2022, 23:40
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 21961
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 11 березня.

23:40

Російські загарбники окупували приблизно 70% території Луганської області, де налаштовують російське телебачення та контроль за цивільними, – пише Українська правда.

22:40

Повітряні сили ЗСУ знищили ворожий пункт управління на Київщині. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

22:10

Окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу. На майданчику станції – військова техніка ворога. Про це пише Українська правда.

22:00

У Миколаєві триває протистояння навалі окупантів. Ворог двічі потрапив у житлові будинки. Внаслідок обстрілу одна людина отримала осколкові поранення. Про це повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

21:40

Сили спецоперацій ЗСУ у Чугуївському районі знищили колону військової техніки окупанта та ліквідували живу силу противника. Проте кільком ворогам вдалось втекти до лісу.

21:36

Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину. Про це повідомляє голова ОВа Віталій Кім.

21:29

Серед евакуйоваих із Бучі затримали чотирьох мародерів, які під час окупації обкрадали крамниці і житлові будинки. Поліція відправила їх в ізолятор тимчасого тримання.

20:42

Окупанти поширюють фейк про збитий над Кримом український безпілотник Ту-141 «Стриж». На світлинах, які вони демонструють як підтвердження чітко видно червоні зірки, тоді як українські безпілотники прикрашені українським гербом чи мають замальовані цятки. Про це пише Держспецзв"язку.

20:02

Росія зірвала евакуацію з Ізюма Харківської області.

Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, пише «Українська правда».

«Росія сьогодні зірвала евакуацію із Ізюма. Ми підготували 20 автобусів та все необхідне. Був створений «зелений коридо», але через обстріли окупантів він так і не був запущений», – йдеться у повідомленні.

За словами Синєгубова, місто Ізюм залишилося без електрики, тепла, води, зв‘язку.

Крім того, у селі Оскіл Ізюмського району, де обстріляли Оскольський психоневрологічний інтернат, окупанти зруйнували ще 5 приватних будинків.

19:41

За попередніми даними, українські захисники знешкодили ще один військовий літак російських загарбників. Про це інформують в ОТУ Північ у Facebook.

«Попередньо чернігівські оборонці ліквідували ворожий літак! Ще один Су-34 війська окупанта не завдасть шкоди мирним людям. Вірте в своїх захисників! Разом – до перемоги!»

19:03

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 18:00 11 березня.

Триває шістнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує ведення наступальної операції проти України. 

Основних цілей стосовно захоплення визначених міст та територій російські загарбники не досягли. Існує висока ймовірність посилення російською федерацією терористичних методів ведення бойових дій, нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури, житловим районам, залякування місцевого населення, проведення інформаційних, психологічних акцій з метою підриву довіри населення до представників державної влади на місцях, поширення дезінформації, захоплення місцевого населення у заручники.

Частини та підрозділи окупаційних військ не полишають спроб продовжити наступ на всіх напрямках. Для цього проводять заходи з формування та злагодження резервів на території російської федерації. Значна частина російських підрозділів відновлюють боєздатність.

Противник намагається налагодити логістичне забезпечення частин та підрозділів, що ведуть бойові дії. 

Російські окупанти продовжують проводити повітряну розвідку позицій наших військ у Донецькому, Таврійському, Південнобузькому та Бессарабському операційних районах.

З метою втягування Республіки Білорусь у війну проти України противник вдається до провокативних дій. За наявною інформацією, авіація ВКС РФ нанесла удар по населених пунктах на території Республіки Білорусь, що знаходяться поблизу державного кордону України. З метою маскування російська федерація здійснила атаку з повітряного простору України.

Збройні Сили України у тісній взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони дають гідну відсіч окупантам, завдаючи йому значних втрат в живій силі та військовій техніці. 

Морально-психологічний стан противника вкрай низький. Його деморалізовано, на окремих окупанти здаються у полон.

18:55

За російського вторгнення на Харківщині загинув 201 мирний житель, у тому числі 11 дітей. За останню добу – 10 цивільних, серед яких три дитини.

Про це повідомив начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов, пише «Українська правда».

18:52

У Маріуполі російські окупанти вже вбили понад 1,5 тисячі мирного населення.

Про це повідомили у Маріупольській міськраді.

1582 мирних маріупольці вбили російські окупаційні війська за 12 діб блокади міста та нещадного обстрілу житлових кварталів. 

«Кожен окупант буде горіти у пеклі. Ми ніколи не забудемо та ніколи не пробачимо цього злочину проти людства, проти України, проти Маріуполя!» – йдться у повідомленні.

18:24

З Бучі Київської області евакуювали 1 800 людей.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«1 800 людей з Бучі евакуйовано сьогодні у супроводі Українського Червоного Хреста. Також доправили в безпечне місце поранених з Бучанської лікарні. 1 000 мешканців Гостомеля прибули в Білогородку. На місті надається перша допомога. Забезпечується подальша логістика в Київ та у разі потреби – на Захід країни», – написав Тимошенко.

17:42

Евакуйовані мешканці Енергодара, Дніпрорудного та Василівки прибули на автобусах до Запоріжжя.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

«Колона з евакуйованими з Енергодара, Дніпрорудного та Василівки прибула в Запоріжжя», – йдеться у повідомленні.

17:39

В української влади є інформація про викрадення російськими окупантами міського голови захопленого Мелітополя Івана Федорова, вона потребує підтвердження. 

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, пише «Українська правда».

«За попередньою інформацією, годину тому окупантами був викрадений мер міста Мелітополь Іван Федоров», – йдеться у повідомленні.

За дві години до цього Іван Федоров запостив у Facebook подяку мелітопольським підприємцям за допомогу тим, хто цього потребує найбільше.

15:45

Голова Миколаївської області Віталій Кім каже, що росіяни запланували ротацію військ із регіону на 17 березня. Посадовець обіцяє не дозволити їм цього зробити.

Про це він запевнив у відеозверненні.

«Там Росія починає розганяти у себе – мами просять забрати строковиків з України тощо. У них ротація десь 17 числа, але вони вже все. Вони хочуть приховати свою поразку на Миколаївщині тим, що проведуть планову ротацію 17 числа. Не встигнуть! Ми їм не дамо зробити ротації», – сказав Кім.

15:43

Автобуси з евакуйованими мешканцями Бучі прибули до Білогородки, далі вони вирушать у Київ.

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

«До Білогородки прибувають перші автобуси та автівки з евакуйованими з Бучі. Мешканцям надають першу медичну та гуманітарну допомогу, а після цього їх перевезуть до столиці», – повідомив посадовець.

15:39

Одеський міський голова Геннадій Труханов вважає, що російські окупанти змінили плани нападу на місто з моря і тепер хочуть оточити його силами з Миколаївщини та Придністров’я.

Про це Труханов сказав на брифінгу.

«За відомою нам на сьогоднішній день інформацією, якою ми володіємо, кораблі, котрі були неподалік Одеси, передислокували до району Криму. Окреме угруповання агресора висунулося на Вознесенськ (на Миколаївщині – ред.). Таким чином, ми припускаємо, що в планах агресора взяти наше місто через Вознесенськ на Придністров'я. Таким чином, місто виявиться відрізаним і в оточенні», – сказав міський голова.

Він вважає, що після оточення на суходолі, російські окупанти можуть спрямувати десантні кораблі з моря для висадки з берега.

Труханов каже, що захисники Одеси мають час для підготовки завдяки героїчним зусиллям з опору агресору на Миколаївщині.

13:30

Оперативна інформація від Міноборони станом на 12:00 11 березня щодо російського вторгнення.

Триває шістнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник, зазнавши втрат в Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах, зупинений, намагається закріпитись, змушений робити це на невигідних рубежах. На Донецькому напрямку, в ході жорстких бойових дій захисники України дали відсіч ворогу, темп наступу загарбників сповільнений.

Головними напрямами зосередження зусиль противника залишаються Київ та Маріуполь, а також просування в напрямках Кривого Рогу, Кременчука, Нікополя і Запоріжжя.

Не маючи можливості досягнути успіху, ворог продовжує наносити ракетно-бомбові удари по містах, що знаходяться в глибині території України – Дніпру, Луцьку та Івано-Франківську.

Триває формування резервів противника та перекидання їх до районів ведення бойових дій на території України.

Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони угруповання військ окупантів на Донецькому та Таврійському напрямках.

На Поліському напрямку окупанти не проводить активних наступальних дій. Здійснюють заходи з відновлення боєздатності підрозділів.

Внаслідок активних, злагоджених дій підрозділів Збройних Сил України та інших складових сил оборони, противнику були нанесені значні втрати, що змусило його відступити з раніше захоплених населених пунктів Київської області.

На Сіверському напрямку активні наступальні дії з боку противника не проводяться. На окремих ділянках ворог здійснив вогневі нальоти і провів розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України.

На Слобожанському напрямку противник утримує в оточенні Суми та частково здійснює блокування Харкова з півночі. Проводить перегрупування військ.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти не полишають спроб захоплення міст Маріуполь та Сєвєродонецьк, успіху не мають. Плани щодо встановлення контролю над Миколаєвом, просування у напрямках на Запоріжжя та Кривий Ріг ворогом не реалізовано. Через значні втрати загарбники змушені перейти до оборони та намагаються здійснити всебічне забезпечення.

13:21

На Волині зберігається загроза здійснення диверсій на об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

13:20

Жителі села на Сумщині повідомили в поліцію про 29 російських окупантів, яких помітили в поля, і правоохоронці спільно з теробороню їх затримали. Про це повідомляє Національна поліція України у телеграмі.

Як пояснили затримані, вони йшли по карті на кордон.

13:00

У Чернігові внаслідок авіабомбардувань зруйновані два футбольні стадіони.

12:25

Через пошкодження газогону після ворожих обстрілів Попасна і прилеглі населені пункти залишилися без газу.

12:16

У Харкові через обстріл близько 350 будинків залишилися без опалення – людей переселятимуть у вцілілі школи, але майже півсотні шкіл розбито.

11:52

Сили спротиву, що діють на Чернігівщині, звільнили п'ять населених пунктів від російських військових.

 Окрім цього, українці захопили два бронетранспортери окупантів.

10:40

Американська компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки, що, за їхніми словами, демонструють перегрупування російських сил на північно-західних околицях Києва.

Про це пише Європейська правда.

Колона, яку раніше бачили в районі Гостомельського аеропорту, розподілилася по місцевості і перегрупувалась, що може свідчити про підготовку до нової спроби просування у напрямку столиці. 

10:25

11 березня окупанти обстріляли у Харкові Оскільський психоневрологічний інтернат. Про це інформує «Бабель» у телеграмі.

Евакуювати встигли 73 людини. На момент обстрілу в інтернаті перебувало 330 людей. Кількість постраждалих встановлюють.

10:07

На Запорізьку АЕС, яку захопили росіяни, неможливо доставити запасні частини, обладнання та спеціалізований персонал для проведення планових ремонтних робіт. 

Технічне обслуговування першого енергоблока скорочено до мінімально допустимого рівня, – гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гросі.

9:57

Оператори мобільного звʼязку та інтернет-провайдери в Україні працюють стабільно та продовжують надавати послуги електронних комунікацій.

Про це інформує Держспецзв'язку.

У Харкові мобільні оператори відновлюютьінфраструктуруз метою покращення мобільного звʼязку. У Херсоні покриття Київстар становить 96%, Vodafone – 93%, Lifecell – 82%. У Мелітополі, Чернігові та Сумах проводяться відновальні роботи, після того, як окупант намагався знищити інфраструктуру та залишити місця без звʼязку.

Критична інфраструктура АТ «Укртелеком» працює. Через низку пошкоджень магістральних ліній був тимчасово відсутній доступ до інтернет-послуг у Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях. Надання послуг уже відновлено у Запорізькій області, роботи з відновлення у Херсонській та Миколаївській областях завершуються.

Протягом доби була пошкоджена інфраструктура, що призвело до відсутності інтернету та телефонії в Чернігівській області. Надання інтернет-послуги у Київській області повністю відновлено після аварії. 

Також, оператор зняв обмеження швидкості доступу до інтернету в усіх областях, окрім Сумської – там пріоритет надається на критичні потреби ЗСУ та обʼєктам критичної соціальної інфраструктури. Загальна кількість регіональних вузлів зв’язку, що працюють – 75%.

9:55

Втрати противника за добу:
  • особового складу – 266,
  • танків ‒ 18 од,
  • ББМ ‒ 60 од,
  • артилерійських систем – 2 од,
  • РСЗВ – 2 од,
  • засоби ППО – 2 од,
  • літаків – 0 од,
  • гелікоптерів – 0 од,
  • автомобільної техніки – 32 од.

9:54

Енергоатом повністю відмовляється від закупівлі російського ядерного палива.

9:34

За інформацією Генштабу ЗСУ, для поповнення сил, які ведуть війну проти українського народу, російські окупанти ведуть вербувальну роботу серед ув'язнених у виправних колоніях.

9:33

В ніч на 11 березня російські окупаційні війська обстріляли житлові будинки хутора Кердилівщина Маловорожбянської сільради. Загинуло двоє місцевих мирних жителів.

9:31

10 березня бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил при вогневій підтримці вертольотів армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України завдала нищівного удару по двох великих колонах техніки російських фашистських окупантів.

За попередньої інформацією, це цілий полк десантних військ рф із повним комплектом техніки: танки, БМП, «Гради» та ін.

Також 10 уражень повітряних цілей окупантів.

9:27

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук про відкриття чергових гуманітарних коридорів:

  • З Маріуполя до Запоріжжя (гуманітарна допомога і автобуси для евакуації);
  • З міста Пологи до Запоріжжя; 
  • З Волновахи до міста Покровськ;
  • З Енергодару до Запоріжжя;
  • З Ізюму до Лозової;
  • З Бучі до Києва через Ворзель; 
  • З Гостомеля до Києва;
  • З селища Козаровичи до столиці; 
  • З міста Микуличин до Києва;
  • З Андріївки до Житомиру;
  • З Макарова до Житомиру;
  • З Бородянки до Житомиру

8:24

У Чернігові під час нічних ударів було пошкоджено водопровідну мережу. Поки не усунуть порив, води не буде, пише УП.

7:19

Оперативна інформація від Генштабу станом на 06.00 11.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочато шістнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

Суттєвих змін у положенні наших військ та військ противника протягом останніх шести годин не відбулося.

Щодо дій противника. На тимчасово захоплених територіях починає активно працювати агресивна російська пропаганда. Поширюючи проросійські меседжі, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням.

На території Херсонської області ворог робить спроби запровадити адміністративно-поліцейський режим, створює систему комендатур для підтримання “порядку” у тимчасово зайнятих населених пунктах.

 Під час зіткнень з підрозділами Збройних Сил України, що тривають на території Чернігівської області загарбники продовжують нести суттєві втрати. Внаслідок них особовий склад окупаційних військ на цьому напрямку деморалізований та здається у полон.

 В окремих населених пунктах противник, у порушення норм Міжнародного гуманітарного права, здійснює грабежі, взяття в заручники та страти цивільного населення.

 За гострої необхідності у поповненні підрозділів ЗС РФ та інших незаконно створених терористичних озброєних угруповань, у Ростовській області, у виправних колоніях триває робота серед ув’язнених з пропозицією приєднатись до окупаційних військ в обмін на амністію. До складу збройних сил РФ готові брати усіх, навіть і тих хто не має досвіду військової служби.

7:05

Окупанти нанесли три авіаудари по місту Дніпро. В 6:10 вибухи пролунали поблизу дитячого садку і багатоквартирного житлового будинку. Бомба влучила у двоповерхову взуттєву фабрику. Загинула одна людина.

5:45

У Луцьку та Дніпрі вранці 11 березня пролунали вибухи.

5:25

У Миколаєві гвардієць кулеметним вогнем з відстані 1000 метрів знищив стрілка окупантів.

5:05

Росіяни вбили колишнього секретаря та депутата Броварської міської ради Олексія Здоровця, заявив мер Броварів Ігор Сапожко.

3:30

Кількість дітей, які покинули Україну, рятуючись від війни, перевищила 1 мільйон.

3:27

10 березня українська армія розбила дві колони ворожої техніки і уразила 10 літаків

За попередніми даними, знищено 9 штурмовиків Су-25 окупантів та один Су-34, який після ураження не долетів до власного аеродрому і впав на території Росії.

01:26

Російські окупанти невпинно обстрілюють Маріуполь впродовж доби з перервою на пів години.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

«Вони цинічно стріляють із забороненого озброєння, "Градами", гаубицями по житлових масивах. Сьогодні вони цинічно розстріляли ДСНС. Кожних 30 хвилин над містом проходила авіація, працюючи по житлових масивах і вбиваючи мирне населення – старих людей, жінок, дітей».

00:29

Оперативна інформація станом на 24.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення.

Інформує Генеральний штаб ЗСУ.

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

Протягом дня окупанти намагалися закріпитися на захоплених рубежах, здійснювали перегрупування військ, відновлювали боєздатність, поповнювали запаси ракет, боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

У зв’язку зі значними втратами особового складу та зниження темпів наступу противник продовжує формування резерву на території РФ.

На Поліському напрямку противник намагається прорвати оборону захисників України в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Жовтневе, Андріївка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів та блокувати Київ.

На Сіверському напрямку противник зупинений при спробі прорвати оборону Чернігова. Не виключається подальше переміщення противника у напрямку Броварів зі сходу.

На Харківському напрямку противник продовжує безуспішні спроби блокування міста з півночі. До ведення бойових дій в районі Харкова залучені стрілецькі полки, сформовані за рахунок російських резервістів.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти зосереджують зусилля на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузському напрямку окупанти намагалися закріпитися на досягнутих рубежах, встановити контроль над містом Миколаїв та розвинути наступ в напрямках на Запоріжжя і Кривий Ріг.

Російські окупанти зупинені, деморалізовані та несуть значні втрати.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах погодні умови були на нашому боці та заставили кораблі окупантів повернутися до військово-морських баз і пунктів базування.

Збройні Сили України, у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони, чинять шалений опір російським інтервентам, завдаючи йому значних втрат у живій сили та військовій техніці.

00:21

На блокпосту в Дарницькому районі Києва було вбито колишнього заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Дмитра Дем'яненка.

Про це інформує Українська правда, посилаючись на джерело у правоохоронних органах.

 За словами джерела, Дем'яненко не зупинився на блокпосту і відкрив вогонь по поліцейському, після цього був розстріляний.

Застрелили Дем'яненка бійці полку поліції особливого призначення "Миротворець".

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024