стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 10 березня

10 Березня 2022, 23:50
Війна 14098
Війна

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 10 березня.

23:50

Миколаївський гвардієць знищив ворожого снайпера з відстані у понад кілометр.

Про це інформують у Нацгвардії.

На території одного із миколаївських підприємств неподалік передових позицій українських захисників, було помічено ворожого снайпера, який вже не першу добу не давав спокою нашим бійцям.

Влучним кулеметним вогнем один з гвардійців знищив стрілка, що знаходився на дистанції більше 1000 м.

23:22

Ввечері 10.03.2022 у черговий раз країна-агресор здійснила бомбардування дослідницької ядерної установки - ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (м. Харків). 

Про це інформує Держатомрегулювання.

За попередньою інформацією, ЯПУ «Джерело нейтронів» повністю знеструмлена, наявні поверхневі пошкодження будівлі. Цей перелік ушкоджень наразі не є повним. У даний час інформація про наслідки ушкоджень уточнюється персоналом ЯПУ «Джерело нейтронів». 

23:17

Все військово-політичне керівництво України зараз вирішує проблему Маріуполя, як проблему номер один.

Про це говорить Олексій Арестович.

Місто рівняють артилерією та авіацією, як колись сирійський Аллепо з двома (тими ж) цілями: Змусити мирних жителів приповзти до Росії на колінах, та отримати приклад, посилаючись на який можна лякати решту міст: «Ви що - хочете, як у Маріуполі?!»

22:48

В Офісі президента не очікували, що у війні братиме участь Білорусь, це стало для них несподіванкою.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що вище керівництво України знало, що Росія нападе, і почало готуватися ще в листопаді 2021 року.

Про це він заявив 10 березня, передає ТСН.

Однак, як повідомив Данілов, в Офісі президента не очікували, що у війні братиме участь Білорусь, це стало для них несподіванкою. "Такого удару в спину ми не очікували. Ми не очікували, що вони підуть по всіх фронтах. Це була несподіванка", - заявив Данілов.

Данілов пояснив, що влада України не розкрила цю інформацію, оскільки після її оголошення почався б хаос, а це б зіграло на руку ворогові. "Тому що це була одна з тактик Російської Федерації, щоб тут почався хаос", - вважає Данілов.

22:33

У Харкові на вул. Вальтера, 19 триває ліквідація пожежі гуртожитку, який обстріляли російські окупанти. 

Про це повідомили у ДСНС України. 

«О 20:35 рятувальники виїхали на гасіння пожежі в 5 - поверховому гуртожитку на вул. Вальтера, 19 у П'ятихатках Київського району міста Харкова. Горять 6 кімнат гуртожитку на 5-му поверсі. Площа пожежі близько 100 кв.м», - йдеться у повідомленні. 

Триває ліквідація підрозділами ДСНС. Попередньо жертв та постраждалих немає.

21:41

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет розповів, що з початку війни понад 280 навчальних закладів пошкоджено або зруйновано від бомбардувань та обстрілів.

Про це інформують у Twitter Кабінету міністрів.

Міністерство розробило інтерактивну карту, де постійно оновлюватиметься інформація про кількість пошкоджених та зруйнованих навчальних закладів, а також втрати, завдані українським закладам освіти внаслідок вторгнення Росії в Україну.

21:05

Під час евакуації жителів Ізюма тривали обстріли. Російська сторона не дотрималася умов «зеленого коридору» і продовжила атаку на мирне населення.

Попри це виїхали 44 автобуси, вдалося евакуювати більше 1600 людей. Також доставили гуманітарний вантаж із Харкова. Про це інформує голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов.
Частина людей за бажанням залишилися в Ізюмському районі, але більш безпечних місцях. Інших - доправили до сусідньої області. Усім евакуйованим надали тимчасові місця перебування.
«Дякую місцевій владі, волонтерам, Теробороні, небайдужими жителям, водіям, які ризикували життями та під обстрілами організовували та евакуйовували людей! Російський окупант постійними атаками з повітря чинить в тому числі і психологічний тиск на мирне населення, але ми не здаємося!
Будемо робити все можливе, щоб продовжити евакуацію вже найближчим часом» – говорить Синєгубов.

20:15

Через обстріли окупантів жодна людина не була евакуйована гуманітарним коридором з Маріуполя до Запоріжжя, як планувалося, також до міста не змогла потрапити гуманітарна допомога.

Про це повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає УП.

«Найгірша ситуація – це Маріуполь-Запоріжжя. Жодна людина не була евакуйована. Жодна краплина води не потрапила до людей, які знемагають від спраги.

300 тисяч людей сьогодні страждають від відсутності води, від холоду й від голоду. Ворог мстиво не дозволяє їх врятувати.

І ворог щодня, коли виїжджає наш гуманітарний вантаж на трасу, обстрілює вантаж, обстрілює напрямок руху, не даючи проїхати ані кілометра», – розповіла вона.

Вона закликала міжнародну спільноту якнайшвидше розслідувати цей злочин проти людяності, а також посилити санкції проти Росії.

20:00

Підрозділи Збройних Сил України на Чернігівщині внаслідок успішного бою з російськими окупантами захопили десять робочих танків, один зенітно-ракетний комплекс та бойову машину для евакуації, – повідомляє УП.

19:50

На Луганщині зведений загін прикордонників і бійців Збройних сил України стримав атаку ворога. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Піхота противника зустріла впевнений опір та втратила щонайменше десятьох осіб.

Повідомляється, що двоє чоловіків з ворожих лав здалися в полон. Вони назвалися жителями тимчасово окупованої території України, яких примусово мобілізували.

19:00

Сили спецоперацій ЗСУ здобули черговий трофей – російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс Панцир-С.

18:58

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18:00 10 березня

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил рф на всіх напрямках.

Протягом дня захисники України на Поліському та Волинському напрямках змусили противника відійти на невигідні для нього рубежі.

На Сіверському напрямку звільнили населений пункт Бакланова Муравійка.

Оборонці Києва стійко утримують рубежі, охороняють об’єкти критичної інфраструктури міста.

Російських окупантів зупинили на всіх напрямках, противник несе значні втрати в особовому складі, озброєнні та техніці. 

Загарбники зосередили зусилля на розповсюдженні дезінформації та пропаганди по всіх наявних інформканалах.

За допомогою кіберпідрозділів та федеральних ЗМІ ворог активно поширює дезінформацію щодо діяльності вищого воєнно-політичного керівництва України, створює та розповсюджує фейки про прийняття керівництвом нашої держави умов рф, заклики до припинення вогню та складання зброї українськими військовими. Закликаємо довіряти тільки перевіреним джерелам та зберігати спокій.

Незважаючи на те, що особовий склад збройних сил рф, який знаходиться на території України, ізольований від об’єктивної інформації, відомості про реальний ганебний для росії стан речей до них все ж таки надходять. 

Серед військовослужбовців ширяться чутки про неспроможність міністерства оборони рф виплачувати грошове забезпечення через дії санкцій, що в свою чергу деморалізує особовий склад окупаційних підрозділів.

В районі населеного пункту Шестовиця Чернігівської області окупанти шукають спосіб здатися в полон.

18:45

Ірина Верещук, голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, повідомила про результати роботи гуманітарних коридорів упродовж 9-10 березня.

Вдалось евакуювати:

  • з Сумщини – понад 60 тисяч осіб
  • з Ізюма – приблизно три тисячі осіб
  • з Бучі, Ірпеня, Гостомеля та Ворзеля – 20 тисяч осіб
  • з Енергодару

На жаль, з Волновахи досі не вдалось відкрити коридор.

У Маріуполі – реальна гуманітарна катастрофа.

18:25

400 багатоповерхових будинків зруйнувала ворожа армія в Харкові. Про це повідомляє міський голова Харкова Ігор Терехов.

18:15

Через обстріли на Донеччині без газу лишається 15 тисяч українців, – пише УП.

18:05

Ще один російський літак Су-25 збили Збройні сили України. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00

За два тижні з початку війни з України до Молдови виїхали 300 тисяч людей, – про це пише Українська правда.

17:40

Окупанти запустили ракети в аеропорт у Лозоватці поблизу Кривого Рогу. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Ракети зачепили будівлю аеропорту, утворились ями по 5м глибиною, пише 24 Канал

17:37

Сьогодні вночі бійці 10 гірсько-штурмової бригади збили російський літак Су-25. Він прилетів з Приморського краю рф, пише Бабель. 

Також вчорашній бій на напрямку Бровари, за словами Головнокомандувача ЗСУ, завершився повним розгромом підрозділу російських військ. 

17:25

На Миколаївщині російським солдатам, які хочуть здатись, дадуть зелений коридор. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

17:20

Зеленський присвоїв звання Героя України 14 військовим, шести – посмертно. Про це повідомляє 24 канал.

17:10

Україна уже зазнала збитків на понад 100 мільярдів доларів. Повністю зупинились близько 50% підприємств, – інформує радник президента з економічних питань Олег Устенко.

17:05

120 мільйонів на українську армію вже зібрали через Дію, – інформує Мінцифра.

17:00

Російський корабель зробив 5 потсрілів у небо над Одесою. Про це пише Бабель.

16:51

Кабмін схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій до фізичних та до юросіб рф.

Серед найтоксичніших підсанкційних пропагандистів:

  • Добродєєв Олег Борисович, генеральний директор ВГТРК;
  • Ернст Костянтин Львович, генеральний директор «Первого канала»;
  • Тюлін Володимир Володимирович, генеральний директор ТОВ «Акцепт», телеканал «Рен ТВ»;
  • Жаров Олександр Олександрович, генеральний директор АТ «Газпром—Медиа Холдинг»;
  • Канделакі Тінатін Ґівіївна, телеведуча, виконуюча обов’язки директора каналу ТНТ;
  • Габрелямов Арам Ашотович, голова ради директорів ВАТ «Редакція газети Известия», генеральний директор і президент видавничого дому «News Media»;
  • Кісельов Дмитро Константинович, генеральний директор Федерального державного унітарного підприємства «Международное информационное агентство «россия сегодня»;
  • Міткова Тетяна Ростиславівна, заступник генерального директора ВАТ «Телекомпанія НТВ» з інформаційного мовлення, головний редактор Служби інформації НТВ;
  • Симоньян Маргарита Симонівна,  головний редактор Russia Today;
  • Скабєєва Ольга Володимирівна, телеведуча каналу «Россія—1»;
  • Соловйов Володимир Рудольфович, ведучий «Соловйов Live».

Також санкції чекають на таких юридичних осіб:

  • Акціонерне товариство «Перший канал»;
  • Федеральне державне унітарне підприємство «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія» (канал РТР);
  • Федеральне державне унітарне підприємство «Міжнародне інформаційне агентство «Росія сьогодні»;
  • АТ «Газпром-медіа холдинг»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Телекомпанія НТВ»;
  • АТ «Телекомпанія НТВ»;
  • ВАТ «Телерадіокомпанія Збройних сил Російської Федерації «ЗІРКА»;
  • ТОВ «Акцепт» (телевізійний канал Рен ТВ);
  • ТОВ «НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕКЛАМНИЙ АЛЬЯНС»;
  • ТОВ «іві.ру»;
  • ТОВ «НТВ ПЛЮС».

16:36

Окупанти обстріляли завод Соса-СоІа у Великій Димерці Київської області. Про це пише НВ.

16:35

Окупанти замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з Запорізькою АЕС. Про це повідомляє Енергоатом.

16:25

В Операторі ГТС України заявили, що російські окупанти вторглися на об’єкти ГТС: є загроза транспортуванню газу в Україні та Європі. Про це йдеться у заяві компанії, – пише Українська правда.

«Оператор ГТС України повідомляє про спроби російський військових та озброєних угруповань ЛНР потрапити на територію компресорних станцій Новопсков Луганської області, Куп’янськ Харківської області, а також здійснити втручання в роботу об’єктів ГТС.

Компанія наголошує, що втручання в технологічні процеси роботи ГТС створює значні ризики для безпеки безперервного транспортування газу споживачам в Україні та Європі, і може призвести до технологічної катастрофи в регіоні», – наголошують в компанії.

ОГТСУ вимагає, щоб військові та озброєні угрупування «негайно залишили території компресорних станцій та припинили будь-які спроби впливати на роботу ГТС».

Зазначається, що про надзвичайну ситуацію та загрозу, що склалася, компанія повідомила правоохоронні органи, уповноважені органи державної влади, а також ПАТ «Газпром».

15:50

Дві ракети вдарили по еаропорту на Дніпропетровщині. Вирви до п"яти метрів. Люди не постраждали, – пише 24 канал.

15:45

У передмісті Херсона у Наддніпрянському окупанти розгромили інститут зрошувального землеробства Національної академії аграрних наук України, – пише УП.

15:40

З Ізюма Харківської області виїхали 44 евакуаційні автобуси, в яких перебуває близько 2000 людей. Про це пише Українська правда.

14:22

На Чернігівському напрямку підрозділ оперативного командування «Захід» знищив дивізіон ворожих ракетних комплексів «Іскандер-М».

13:50

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати все російське майно в Україні без будь-якої компенсації її вартості, інформує Бабель. 

13:40

Маріуполь залишається повністю заблокованим як для евакуації цивільних, так і для доставки гуманітарної допомоги уже четвертий день поспіль, повідомила віцепрем'єрка Верещук. За її словами, «ситуація стала кращою» у напрямку Буча — Ірпінь — Гостомель, однак досі залишається складною. 

«Буквально через 20-30 хвилин після відкриття коридорів російські військові порушують домовленості та відкривають вогонь», — додала Верещук, передає Суспільне.

13:14

Центр протидії дезінформації при РНБО України наводить основні тези брифінгу Д.Кулеби за підсумками перемовин з С.Лавровим:

  • Першочергові завдання перемовин з української сторони: організація гуманітарних коридорів та тимчасове перемир’я для вирішення проблем усіх людей.
  • Сподіваємося на відповідні поступки російської сторони у вирішенні гуманітарних проблем.
  • Неможливо односторонньо зупинити війну в разі відсутності такого бажання з боку країни-агресора.
  • Виконання ультимативних вимог Путіна до України заради припинення війни є неприйнятним.
  • Україна не здалася, не здається і не здаватиметься
  • Ми продовжимо дипломатичний переговорний процес в разі готовності російської сторони до серйозної предметної розмови, а не повторення пропагандистських штампів і наративів щодо України.
  • Зробимо все для миру і порятунку людей, тому що життя людей – це головна цінність!

 

13:07

Триває п’ятнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Про оперативну інформацію від генштабу повідомляє Держспецзв'язку.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

На Поліському напрямку окупанти продовжують утримувати населені пункти Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Ворог намагається відновити боєздатність підрозділів, що понесли значні втрати, здійснює перегрупування та не відмовляється від задуму блокування Києва із заходу та південного-заходу. Не виключається підготовка та проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника в Київ під виглядом евакуйованих жителів окупованих населених пунктів.

Силами оборони України відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі населеного пункту Мощун, противника відкинуто, населений пункт звільнено.

На Миколаївському напрямку ворог намагається закріпитись по населеним пунктам Лупарево, Правдино, Благодатне, Новогригорівка, Калинівка, Киселівка, Першотравневе, Олександрівка, Бургунка, Береслав, Таврійськ.

На Кримському напрямку зафіксовано посилення угруповання противника батальйонною тактичною групою зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти Балтійського флоту збройних сил РФ.

На всіх напрямках противника Силами оборони України, успіху не має, намагається втримати зайняті рубежі та позиції.

Як особливість, ворог, з метою введення в оману підрозділів Сил оборони України розпочав позначати себе жовтою стрічкою на рукаві. Проте, для ідентифікації приналежності до ЗС РФ жовта стрічка також кріпиться на ногу.

12:40

Про ситуацію щодо російського вторгнення повідомив під час брифінгу радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

Остаточно стало зрозуміло, що росія змінила тактики і перейшла до «сирійського» варіанту. Оточення і терор великих і малих міст.

Найбільше потерпає МаріупольТакож страждає Харків, Охтрика, а також певним чином Миколаїв.

Жителям постраждалих міст: Потрібно розуміти, що військово-політичне керівництво знає, що відбувається; Міжнародні організації та керівництво країн світу знають, що відбувається; Щодня є спроби зробити гуманітарні коридори і сьогодні вони працюють, у тому числі, і з Маріуполя; Окупанти свідомо зривають евакуацію мирного населення; Захисники Маріуполя тримають оборону;

Зазначає, що робитимуть все, аби авакуйовувати цивільне населення.

Протягом вчорашньої доби наші Збройні Сили нанесли сім потужних ударів по противнику. Знищили два командири полка російськї армії. 

Військова авіація продовжує наносити удари по противнику.

12:15

10 березня під Броварами було ліквідовано командира танкового полку окупаційної армії Андрєя Захарова. Про це інфомують у телеграмі Сухопутних військ ЗСУ.

Відомо, що у 2016-му році Захаров, будучи майором, отримав орден від Путіна.

12:05

Дмитро Кулеба під час пресконференції після перемовин:

«Ми готові до дипломатії, ми шукаємо дипломатичні рішення. Але поки їх немає, ми будемо самовіддано, жертвуючи собою захищати себе, захищати людей від російської агресії. Сподіваюся, що формат, який сьогодні відбувся, матиме продовження.

Я готовий до нього (продовження. - Ред.), якщо російська сторона буде готова до серйозної предметної розмови, а не повторення широко розповсюджених і вживаних пропагандистських штампів та наративів про Україну», передає ТСН.

«Ми не можемо зупинити війну, якщо у країни, яка здійснила агресію, напад, немає бажання цього робити. Сьогодні я почув, що припинення вогню прив'язане РФ до виконання вимог, висунутих президентом Путіним на адресу України. Я хочу підтвердити ще раз: Україна не здалася, не здається і не здасться», – наголошує Дмитро Кулеба.

12:02

Ми не змогли досягти рішення щодо припинення вогню, заявив Кулеба, передає Сегодня.

12:00

Перемовини Кулеби і Лаврова завершились. Міністр закордонних справ України нині дає пресконференцію, передає ТСН.

11:25

Оперативна інформація Держспецзвʼязку повідомила про роботу мобільних мереж станом на 11:00 10 березня.

Оператори мобільного звʼязку та інтернет-провайдери в Україні працюють стабільно та продовжують надавати послуги електронних комунікацій, повідомляє Держспецзв'язку.

На вимогу Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України, у великих містах, спільно з органами місцевого самоврядування, провайдери та оператори підключають бомбосховища до мережі Інтернет.

Прохання до розпорядників бомбосховищ не встановлювати жодних систем відеофіксації та систематично проводити з населенням роз'яснювальну роботу щодо недопустимості онлайн-стріму з бомбосховищ, розкриття місцеперебування та осіб, які там перебувають.

У низці областей, були проведені заходи із резервування каналів звʼязку. Окрім цього, зарезервовано та налаштовано переадресації на номери 101,102,103 та 104 у Чернігівській та Луганській областях.

Мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell в тісній взаємодії з Держспецзв'язку, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), Мінцифрою у лічені години запустили національний роумінг у відповідь на відключення ворогом від зв’язку Херсонської та частини Миколаївської областей.

АТ “Укртелеком” відновив надання послуг у Чернігівській області, однак через аварії на магістральних лініях у Сумській, Херсонській, Миколаївській та частині Київської областей зазнавали перебоїв зі звʼязком. Роботи з відновлення інтернет-послуг Київській області тривають. Також, оператор зняв обмеження швидкості доступу до інтернету в усіх областях, окрім Чернігівської та Сумської областей – пріоритет надається на критичні потреби ЗСУ та обʼєктам критичної соціальної інфраструктури. Загальна кількість регіональних вузлів зв’язку, що працюють – збільшилася до 77%.

Системи оперативно-технічного управління комунікаційними мережами продовжують функціонувати у режимі управління під час воєнного стану, яке здійснює Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України.

10:39

В Анталії розпочалась тристороння зустріч глава МЗС України, Туреччини та росії.

Обговорюватимуть питання щодо припинення російської агресії проти України. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

10:35

Опівночі 10 березня у місті Коростень Житомирської області внаслідок авіаційного удару по території цілісного майнового комплексу сталося руйнування будівлі різного призначення та станції технічного обслуговування автомобілів. У зруйнованих будівлях виникли пожежі. Унаслідок вибухів загинула одна людина.

Також внаслідок авіаудару у Коростені сталося руйнування приватного гаража та меблевого цеху. Зазнали пошкоджень багатоквартирний двоповерховий та одноповерховий житлові будинки, адміністративна будівля та водогін. Загиблих та травмованих наразі немає. Про це у телеграмі інформує МВС України.

10:18

Від початку повномасштабного нападу російської федерації в Україну з-за кордону повернулися 215 тисяс українців, більшість – чоловіки.

Про це повідомляє речник ДПСУ Андрій Демченко в спіьному ефірі телеканалів, передає УП.

«Станом на зараз вже 215 тисяч українців повернулися додому з-за кордону. Переважно – чоловіки, це десь 80%. Пасажиропотік на кордонах з ЄС і Молдовою залишався інтенсивним. За минулу добу кордон на виїзд перетнуло близько 118 тисяч осіб. Переважна більшість українці: жінки, діти», – каже він.

09:50

Втрати ворога у війні проти України

  • особового складу — понад 12 000 осіб;
  • танків — 335;
  • бойових броньованих машин — 1105;
  • артилерійських систем — 123;
  • ракетних систем залпового вогню — 56;
  • засобів протиповітряної оборони — 29;
  • літаків — 49;
  • гелікоптерів — 81;
  • автомобільної техніки — 526;
  • кораблів/катерів — 3;
  • цистерн з пальним — 60;
  • безпілотників — 7.

09:35

10 березня з низки окупованих міст відкриють «зелені коридори». Як повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, коридори відкриють за напрямками:

  • Тростянець – у напрямку Полтави
  • Краснопілля –  у напрямку Полтави
  • Суми – у напрямку Полтави
  • Маріуполь – у напрямку Запоріжжя
  • Волноваха – у напрямку Покровська
  • Ізюм – у напрямку Лозової
  • Буча, Бородянка, Ірпень, Гостомель – у напрямку Києва

09:30

9 березня  українські морпіхи знищили 4 танки та 1 БМП у Маріуполі. Біці «AЗOBа» знищили та пошкодили 11 одиниць броньованої техніки.  У тому числі знищили командно-штабну машину. Про це заявили у МВС

09:25

Вранці трапився новий авіаналіт російських військ на Маріуполі. З літаків обстріляли проспект Будівельників. За попередньою інформацією Маріупольської міськради, є один загиблий. 

09:20

Після терористичного бомбардування російськими літаками  дитячої лікарні у Маріуполі постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі). Троє загинули, серед них одна дитина (дівчинка). Про це інформує Маріупольська міскрада у телеграмі.

09:15

9 березня із Сум евакуювали понад 43 тисячі людей. Три колони прибули вночі в Лубни Полтавської області, частина людей уже вирушила на захід поїздами. Про це, посилаючись на керівника Полтавської ОДА (ОВА) Дмира Луніна, інформує УП.

Людям, які залишилися на Полтавщині, надали житло.

9:00

У Кривому Розі людей з мікрорайону Інгулець перевезуть в інші місця через можливе наближення російських окупантів до міста.

«Наші військові будуть стримувати ворожі частини на підступах до міста», – пише очільник військової адміністрації Олександр Вілкул у Facebook, передає УП.

Але у зв’язку з можливим наближенням ворогу, за командою Збройних Сил України Військовою адміністрацією міста Кривий Ріг прийнято рішення рекомендувати жителям Інгульця переїхати в північну частину міста.

Для безпеки вашого життя краще евакуюватися до Північних районів міста – Саксаганського, Покровського та Тернівського.

Евакуація відбудеться сьогодні, 10 березня з 8:00 до 18:00.                

Тому, хто не зможе розміститися у друзів або у родичів, будуть надані місця у приміщеннях гуртожитків, дитячих садочків, шкіл та Палаців культури у північних районах Кривого Рогу.

08:40 

Вночі у Харкові горів ТРЦ Nikolsky. Пожежу гасили понад 4 години. 

На щастя, обійшлось без постраждалих, повідомяє 24 канал.

08:30

В Енергодарі Запорізької області через фактичну блокаду залишаються проблеми із пальним, постачанням продуктів та ліків першої необхідності. 

Сьогодні вдруге спробують доставити гуманітарний вантаж: інсулін, частину інших ліків, дріжджі та деякі продукти. Про це повідомив мер міста Дмитро Орлов, передає Бабель.

Зараз чекають на наступну можливість «зеленого» коридору. 

08:10

«Бо знають, чим для них це закінчиться» – речник Оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук заявив, що російські військові кораблі передумали висаджувати десант на узбережжі Одеської області та перебазувалися до Крим, передає УП.

07:43

На Харківщині снаряд зруйнував будинок: 4 загиблих, вижила лиш 5-річна дитина. Про це пише 24 канал.

07:29

Українська армія здійснила  контратаку під Києвом, повідомив радник очільника МВС Денисенко. Зараз на західній околиці міста тривають бої. Про це пише Суспільне.

07:07

Оперативна інформація станом на 06.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення:

  • Розпочато п’ятнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню 
  • Сили оборони України продовжують стримувати наступ ЗС РФ у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційного районів. Захищають українські міста Харків та Охтирку. Основні зусилля зосереджуються на недопущенні просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя. 
  • Разом з тим продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь.
  • На Сіверщині, українські захисники утримують оборону міста Чернігова. 
  • Вживаються заходи щодо стримування просування ворога в напрямку Києва.
  • Угруповання сил і засобів оборони міста Києва перебуває в постійній готовності до відбиття наступу противника, наносить вогневе ураження наступальним угрупованням окупантів та утримує визначені оборонні рубежі. 
  • На південному напрямку здійснюється стримування противника у напрямках на міста Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ та населений пункт Нововоронцовка (Херсонської області), .
  • На інших напрямках угруповання військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони. 
  • Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України відбивають ракетно-бомбові удари та знищують засоби повітряного нападу противника, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів України та угруповань військ. 
  • Протягом останніх двох діб винищувальна авіація та підрозділи зенітно-ракетних військ знищили чотири штурмовика Су-25 та два вертольоти противника.

Противник знизив темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства.  

06:57

Уповноважена з прав людини Верховної Ради повідомила, що до будівлі Херсонського СІЗО увірвались російські військові. Вона говорить, що ймовірно СІЗО використовуватимуть для утримання українських громадян, яких неправомірно затримали за супротив владі загарбників. Персонал та утриманих осіб евакуювали до окупації. Про це пише Суспільне.

06:29

Починаючи з 2 березня, рятувальники Донеччини беруть участь в організації та проведенні евакуації мирного населення з Волновахи та прилеглих сіл. За цей період врятували 3972 людини. На жаль, обстріли не припиняються, окупанти зривають домовленості про «Зелені коридори» і мешканці не можуть самостійно покинути зруйновані населені пункти.
Тож 9 березня, спільними зусиллями співробітників ДСНС, волонтерів, військових, Національної поліції та Донецької облдержадміністрації евакуювали до міста Покровськ 143 жителі Волновахи та Старомлинівки. Усіх врятованих нагодувати, обігріли та забезпечили усім необхідним. Психологи Головного управління надали психологічну допомогу, адже ці люди пройшли через пекло. Більшість евакуйованих людей виїхали до Дніпра евакуаційним рейсом від Укрзалізниці
 

06:27

Одеські рятувальники допомагали маломобільним групам населення безпечно покинути свої домівки і поїхати з Одеси. Про це інформує ДСНС.

06:05

Окупанти роздають мелітопольцям пропагандистські листівки, де закликають здатися.  В одній з листівок,  яку роздавали мелітопольцям, начебто звернення президента росії до українців, де тези про «самозахист Росії», «неонацистів» та заклик «до взаємодії». Стверджується, що «сьогоднішні події пов’язані не з бажанням обмежити інтереси України та українського народу», а «пов’язані із захистом самої Росії від тих, хто взяв Україну в заручники та намагається використати її проти нашої країни та її народу». 

Дослівно уривок тексту з листівки: «Шановні мелітопольці. Росія не воює з українським народом. Влада належить народові, а не київській хунті. Росія гарантує вам мир та безпеку. Цивільному населенню країни нічого не загрожує… Ми разом маємо не допустити безчинства озброєних банд мародерів, грабіжників та націоналістів, які отримали зброю внаслідок злочинного рішення влади безконтрольно роздавати її населенню». Про це пише УП.

04:31

Росія спробує заморозити війну в Україні через 7-10 днів, вважає  журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. «Позиції Росії послаблюються, вони це розуміють, і їм буде вигідніше навіть не називати війну закінченою, бо вони мають зізнатися, що вона втрачена, але зупинити її на якомусь замороженому етапі».  Про це пише УП.

03:53

Росія визнала, що використовує в Україні ТОС-1 «Солнцепек». Про це розповіли на російському телеканалі «Звезда». На ТОС-1А використовуються термобаричні боєголовки, які іноді також називають «вакуумними бомбами». Вони руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та викликають опіки, що призводить до смерті постраждалих. Про це пише НВ.

03:39

За два тижні війни Росія випустила по Україні 710 ракет. Про це заявив на брифінгу в Пентагоні 9 березня речник оборонного відомства США Джон Кірбі. «Майже всі ракети, які були випущені як з території України, так і ззовні, були націлені на об’єкти в східній частині України. Якщо провести пряму лінію від Києва до Одеси, то майже всі ці удари були зосереджені на схід від цієї лінії», – сказав він. Джон Кірбі також наголосив, що вторгнення в Україну має бути припинено негайно, щоб цивільне населення було в безпеці як від ракетних, так і авіа-, артилерійських й інших ударів. Окрім цього, у Пентагоні зазначали, що українська система ППО все ще залишається ефективною. Про це пише 24 канал.

02:14

Посеред ночі росіяни знову обстріляли Суми, Охтирку та околиці.

У місті Тростянець, що у Сумській області, окупанти обстріляли завод «Електробутприлад»: загинули 3 людей. Серед жертв російських терористів – неповнолітній хлопець. Глава ОВА додав, що дороги в напрямку Сум і Тростянця не проїзні. Тими рухаються колони техніки ворога. Крім того, після чергових обстрілів росіян у місті довго вирували пожежі. Про це пише 24 канал.

01:40

Олексій Данілов заявив, що Путін звільнив вісьмох генералів, яких вважає відповідальними за провал війни в Україні. Водночас у Росії змінили тактику та стратегію ведення бойових дій.

Про це секретар Ради національної безпеки й оборони сказав 10 березня в ефірі спільного інформаційного марафону, посилаючись на дані української розвідки.

 

00:31

10 березня мають відкритися шість гуманітарних коридорів для оточених ворогом міст України, щоб евакуювати населення і доставити гуманітарні вантажі. 

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні. 

Йдеться про такі міста: Маріуполь, Ізюм, Волноваха, Суми,  Енергодар,  Буча, Ірпінь, Гостомель.

00:27

Оперативна інформація станом на 24.00 09.03.2022 щодо російського вторгнення.

Інформує Генштаб ЗСУ.

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

На деяких з них окупаційні війська втратили боєздатність та вводять в операцію резерви. Для нарощування бойових спроможностей ворог здійснює переміщення до кордонів України з’єднань та військових частин з інших стратегічних напрямків.

Республіка Білорусь надає підтримку окупанту у забезпеченні поставок паливно-мастильних матеріалів, використанні залізничної інфраструктури та аеродромної мережі.

Зберігається імовірність проведення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.

Російська Федерація не відмовляється від планів оточення Києва, продовжуючи наступальну операцію з Поліського та Сіверського напрямків.

На Слобожанському напрямку противник здійснює наступ на населені пункти Ізюм, Петрівське, Грушуваха, а також міста Суми та Охтирка.

Ворожа наступальна операція триває також на Донецькому і Таврійському напрямках.

Противник нарощує угруповання військ на Миколаївському напрямку.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах окупанти продовжують ізолювати район бойових дій. Корабельні угруповання ВМФ ЗС РФ перебувають у районах мису Тарханкут та озера Донузлав.

Збройні Сили України у злагодженій взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони держави та силами національного спротиву стримують масований наступ окупаційних військ.

00:22

Внаслідок авіаудару по селищу Пісківка на Київщині загинула дівчина, двох людей поранено, зруйновано 9 будинків. Про це повідомляє УП.

00:08

Перша евакуаційна колона із Сум прибула до Лубен.

Про це інформує Кирило Тимошенко.

Друга колона зараз у Лохвиці.

Третя - незабаром заїде на територію Полтавщини.

З Лубен люди матимуть можливість продовжити евакуацію залізницею на Захід країни. 

Тих, хто захоче залишиться в Полтавській області, буде надо місце для розміщення. 

Більше 43 000 людей евакуйовано з Сум за сьогодні.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024