стрічка

У соцмережах розганяють «зраду» про гуманітарну допомогу на волинському кордоні

09 Березня 2022, 18:34
У соцмережах розганяють «зраду» про гуманітарну допомогу на волинському кордоні 10071
У соцмережах розганяють «зраду» про гуманітарну допомогу на волинському кордоні

У Facebook активно поширюють відео, на якому чоловік емоційно розповідає, як «губернатор Волинської області не пропускає з Польщі ліки військовим».

Ролик поширила вже понад 21 тисяча людей. Ще понад дві тисячі залишили «лайки». Однак, всупереч загальному невдоволенню в коментарях під відео, фактчекери проєкту «Брехунець» виявили, що на відео – МАНІПУЛЯЦІЯ.

СПРОСТУВАННЯ

Згідно з відкритими даними, на відео говорить Олексій Оскер, голова правління благодійної організації «БФ Олексія Оскера». Як пише «Українська правда», з 2012 по 2014 рік він працював на громадських засадах помічником-консультантом народного депутата за 146 округом (Полтавська область) самовисуванця Юрія Шаповалова. З 2014 по 2019 працював на платній основі в Олексія Ленського від Радикальної партії Олега Ляшка.

Оскер тричі йшов кандидатом у нардепи та депутати міськради за мажоритарними округами, однак жодного разу його не обрали. Влітку 2021 року чоловік фігурував як спільник у справі про «продаж» посади голови Миколаївської ОДА за 600 тисяч доларів. Оскера арештували на 60 діб з можливістю вийти під заставу в понад 16 мільйонів гривень.

Тепер чоловік, очевидно, активно займається благодійністю. Він записує відео та публікує дописи з сумнівною інформацією від користувачів соцмережі. Чому сумнівною, бо неможливо відстежити, хто повідомив ту чи іншу інформацію, там немає посилань на джерела і інших доказів. У дописах Оскера були й повідомлення від людей, які розповідають про волинського «зрадника-губернатора», про затримку ліків на кордоні, порівнюють Погуляйка з Кивою тощо.

Комусь "муляє" Погуляйко

У відповідь на такий закид голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко вранці 9 березня записав відеозвернення, у якому пояснив, що відбувається на волинському кордоні:

«Уряд декілька днів тому спростив правила перевезення гуманітарної допомоги. Згідно з цими правилами, достатньо надати інформацію про вантаж, авто та кінцевого отримувача для державної прикордонної служби.

І лише на цьому етапі ОДА та РДА допомагають збирати цю інформацію та централізовано подавати прикордонникам. Ніхто не тримає вантажів на кордоні. Навпаки – в телефонному режимі оперативно допомагаємо перетнути кордон», – прокоментував Погуляйко.

З цього можна зробити висновок, що Олексій Оскер зманіпулював, записавши емоційне відео і звинувативши Погуляйка у держзраді. Уряд навпаки спростив процедуру, за якою перевозять гуманітарні вантажі через кордон.

Нагадуємо, в час інформаційної війни варто довіряти тільки офіційним та перевіреним джерелам.

Читайте також: В Україні аферисти прикриваються благодійністю, – кіберполіція

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024