стрічка

Україна розраховує на рішення щодо членства в ЄС на саміті 11 березня

09 Березня 2022, 18:01
Рішення щодо євроінтеграції України 2534
Рішення щодо євроінтеграції України

Країни-члени Євросоюзу зберуться на саміт у Версалі 11 березня.

Українська віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що держава розраховує на підтримку цих країн щодо членства в ЄС. Про це Стефанішина сказала 9 березня у прямому ефірі спільного інформаційного марафону UAразом на українських телеканалах, – передає ТСН.

«Ми сподіваємося, що 11 березня на саміті у Версалі країни ЄС, перш за все Франція, яка там головує, відкинуть свої страхи, побоювання та бажання «заговорити» процес, а будуть такими ж сміливими, як українці, та підтвердять, що Україна переможе, рішенням щодо членства України в ЄС», ­– сказала віцепрем'єрка.

Водночас кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк анонсував «крок уперед» щодо євроінтеграції України.

«В останньому проєкті заяви ЄС, яку лідери можуть ухвалити у Версалі пізніше цього тижня, зазначається, що «Україна належить до нашої європейської родини». Крок вперед у порівнянні з попередніми чернетками», ­– йдеться у повідомленні журналіста в Мережі.

Нагадаємо, 28 лютого президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство держави в Європейському Союзі. Заявку швидко переждали до компетентних органів.

І вже 7 березня стало відомо, що Євросоюз розпочав процедуру розгляду заявки України.

Однак, Лідери Європейського Союзу розходяться щодо того, чи варто твердо поставити Україну на шлях членства, схваливши її заявку. Як пише «Європейська правда», про це повідомляє британський телеканал Sky News.

Суперечки точаться за день до того, як глави держав-членів ЄС мають обговорити запит Києва про швидке приєднання, поданий минулого тижня. Посадовець, який бере участь у підготовці саміту ЄС у Версалі та висловився на умовах анонімності, заявив, що всі лідери виступають за зміцнення зв'язків з Україною. 

«Але питання в тому, чи знайдуть вони консенсус щодо розширення, що іноді буває складніше», – сказав чиновник.

Представник ЄС також сказав, що деякі країни блоку підтримують поступову відмову від російського викопного палива до 2027 року.

Нагадаємо, посли ЄС обговорили заявки на вступ України, Молдови та Грузії і попросили Єврокомісію розглянути запити країн та надати свою оцінку.

Тепер французьке головування в ЄС надішле три листи до Європейської комісії з проханням оцінити заявки трьох країн.

Раніше Кулеба висловився за те, щоб заявку України на членство в ЄС розглядали окремо від заявок Грузії та Молдови.

 

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024