стрічка

На Волині поширюють фейк про здорожчання йоду і «Цитрамону»

09 Березня 2022, 17:00
На Волині поширюють фейк про здорожчання йоду і «Цитрамону» 2384
На Волині поширюють фейк про здорожчання йоду і «Цитрамону»

У волинському сегменті фейсбук поширюють повідомлення про підняття цін на таблетки «Цитрамон» і спиртовий розчин йоду у мережі аптек «Волиньфарм».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і з’ясували, що повідомлення ˗ ФЕЙК!

У «вкиді» йдеться про те, що у мережі аптек «Волиньфарм» продають йод за ціною 30 гривень за 20 мілілітрів, а  «Цитрамон» (10 таблеток) за 90 гривень. До повідомлення авторка прикріпила фото з пляшечкою спиртового розчину йоду. А також написала, що коли запитала у працівників аптеки, чому такі ціни, то вони порадили їй піти й купити десь дешевше. На завершення повідомлення звучить слово «Ганьба!»

СПРОСТУВАННЯ

Найперше на що ми звернули увагу, це те, що авторка повідомлення прикріпила до свого тексту лише фото пляшечки спиртового розчину йоду і не додала фото чека, або квитанції, де була б зазначена ціна. Для того, аби перевірити, скільки ж коштують зазначені товари, ми зазирнули на сайт Tabletki.ua. Там таблетки «Цитрамон» (10 штук) у мережі зазначених аптек вартують  від 26 до 34 гривень, а спиртовий розчин йоду (20 мілілітрів) коштує 19-23 гривні.

Додамо, що ажіотаж з купівлею розчину йоду в аптеках виник після загрозливої ситуації на Запорізькій АЕС, коли її захопили російські окупанти. Чимала кількість людей ринула в аптеки, щоб закупити йод, аби потім пити його у випадку радіаційного зараження. У місцевих аптеках він досить швидко закінчився. Лікарі, до речі, спростували таку необхідність, адже радіаційний фон на Волині знаходиться у межах норми, а надмірне навантаження щитовидної залози йодом може чинити шкоду.

Також «Брехунець» звернувся за коментарем до виконавчої директорки мережі аптек «Волиньфарм» Лариси Кухнюк. Вона підтвердила, що інформація про підняття цін не відповідає дійсності.

«Фармацевтична діяльність – одна з найрегульованіших. Існує національний перелік ліків, який регулює максимально допустиму націнку. Практично на 70 % препаратів ціни  встановлює держава. Паніка відносно купівлі розчину йоду виникла ратово і ціни на нього не піднімалися. Вони залишилися такими, як були. З «Цитрамоном» така ж ситуація. Ціна залежить від виробника та кількості таблеток в упаковці. До прикладу, «Цитрамон-М» (10 таблеток)  виробника «Червона зірка» коштує від 8,90 до 14,60 гривні», – каже фармацевтка.

І додає, що попри складну логістику під час війни в Україні, зміни курсу валют, їхня мережа аптек робить все можливе, аби вчасно доставити ліки, аби не було дефіциту.

«Стараємося, щоб була стабільність і ліки були доступними. Наразі нам усім потрібно об'єднуватися і не сіяти паніки», – зауважує Лариса Кухнюк.

Читайте також:  На Рівненщині поширюють фейк про масову госпіталізацію дітей з осколковими пораненнями

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024