стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 березня

09 Березня 2022, 22:42
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 березня 13766
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 9 березня.

22:42

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже прибув у Туреччину, де мають відбутися перемовини з російським міністром Лавровим.

Про це інформують у пресслужбі МЗС.

22:29

У Харкові ввечері понад годину вже продовжуються звуки залпів, оголошено повітряну тривогу.

Про це інформує Суспільне Харків.

Про вибухи снарядів повідомляють жителі Салтівки, потужний вибух близько 22:00 чули у центрі міста.

Вибухи чутно у всіх районах міста, а також поза містом. Людей просять знаходитися в укриттях.

21:44

Збройні Сили України витіснили російських військових із міста Дергачів, що на Харківщині, й повністю контролюють територію.

Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов у Telegram.

Там вже тривалий час ведуться активні бої. Російський окупант намагався оточити місто. Але наші військові відбили противника та перейшли в контрнаступ. Серед втрат техніки ворога - 2 танка і 2 броньованих автомобілі.

Згідно з інформацією, серед українських військових втрат немає.

21:29

Російська авіація здійснила черговий бомбовий удар по Житомиру. Про це міський голова Житомира Сергій Сухомлин повідомив у Facebook.

Внаслідок удару постраждала котельня, вибиті шибки в двох лікарнях, зруйновано житловий будинок. На щастя, всі були в укриттях, всі живі.

21:25

Міноборони Росії визнало, що використовують у бойових діях в Україні систему залпового вогню ТОС-1 «Солнцепек», на якій можуть застосовувати термобаричні боєприпаси.

21:08

Наслідки авіаобстрілу російськими окупантами дитячої лікарні у Маріуполі. Серед травмованих — породіллі. Фото: AP/Evgeniy Maloletka

 

20:59

За добу Україні вдалося евакуювати з районів бойових дій у різних куточках країни 40 тисяч жінок і дітей, з них понад 3 тисячі – з окупованих Ірпеня та Ворзеля.

Про це поінформував Давид Арахамія, передає УП.

«За добу вдалось вивезти понад 40 тисяч жінок та дітей зі всіх куточків України. Намагались 100 тисяч, але не вийшло», – говорить Арахамія.

Найбільш проблемними ділянками Арахамія назвав Маріуполь, Харків та Київську область.

20:25

У Бердянську по радіо окупанти обіцяють, що через два дні мешканці міста зможуть отримати російські паспорти, а також що їм вибачать усі борги за комуналку. Про це УП повідомляють місцеві жителі.

Водночас у Мелітополі загарбники оголошують про початок посівної кампанії та обіцяють допомогу для "аграріїв звільнених територій" та доступ на російський ринок збуту.

20:02

Оперативна інформація станом на 18.00 09.03.2022 щодо російського вторгнення

Інформує Генеральний штаб ЗСУ.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон.

На Сході захисники України стримують противника одразу у трьох операційних районах - Донецькому, Слобожанському та Таврійському.

На Північно-західному напрямку частиною угруповань зі складу сил оборони здійснюється прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. Триває ведення оборонної операції у Поліському та Волинському операційних районах.

В районі населених пунктів Бородянка та Макарів під час наступальних дій підрозділів ЗС України противник поніс значні втрати.

Місто Чернігів тримає стійку оборону.

Угруповання сил оборони міста Києва утримує визначені рубежі.

Російські воєнні злочинці нанесли ракетно-бомбові удари по пологовому будинку та дитячій лікарні міста Маріуполя. Ворог завдає численних жертв мирним жителям та руйнує цивільну інфраструктуру.

Російські окупанти деморалізовані, психологічний стан військовослужбовців ЗС РФ стрімко погіршується.

Водночас, підрозділи інформаційної боротьби ЗС РФ готують психологічні акції щодо підриву довіри до представників украінської державної влади на місцях.

За наявною інформацією, у ЗС Республіки Білорусь 8 березня 2022 року було проведено внутрішнє анонімне опитування щодо їх готовності взяти участь у бойових діях на боці ЗС РФ. Результати демонструють, що переважна більшість особового складу не готова до участі у війні проти України.

Довіряємо тільки перевіреним джерелам інформації!

19:45

За добу вдалось евакуювати понад 40 000 жінок та дітей зі всіх куточків України. Намагались врятувати 100 тисяч, але не вийшло.

Про це повідомив нардеп, член української переговорної делегації Давид Арахамія.

За його словами, найбільш проблемні ділянки це – Маріуполь, Харків та Київська область.

19:28

Загиблих після атаки на пологовий будинок в Маріуполі немає.

Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Після авіаудару російських окупантів на пологовий будинок в Маріуполі, ніхто серед дітей не загинув. 

17 людей постраждало. Це персонал та породілі.

18:39

Попри обстріли російських окупантів, місцевій владі та українським підрозділами тероборони вдалося евакуювати близько 250 мешканців міста Ізюм на Харківщині. 

Про це повідомив заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін.

«Евакуювали приблизно 250 ізюмчан. Сьогодні гатили з усього що тільки можливо, з оскаженінням. Людей вивозила тероборона під обстрілами, а автобуси підхватували за містом. Бійці тероборони реальні герої. Фактично «зеленого коридору» не було. росія цинічно обдурила і нас, і весь світ», – зазначив посадовець.

18:27

До Києва прибувають автобуси з евакуйованими мешканцями Гостомеля, Бучі, Ворзеля, Ірпеня та Бородянки, населених пунктів, які найбільше постраждали від російських військових дій. 

Про це повідомили у ДСНС.

Люди багато днів не могли покинути свої помешкання через бомбардування та обстріли, проте нарешті їм вдалося це зробити через організований «зелений коридор».

Рятувальники їх зустрічають на залізничному вокзалі, надають їм необхідну психологічну та медичну допомогу.

На місці також здійснюють координацію, у прибуваючих запитають, в який напрямок вони збираються евакуйовуватися далі, їх направляють до відповідних поїздів.

Крім того, для цих людей на вокзалі організували харчування.

17:44

Російські бойовики захопили СІЗО у тимчасово окупованому Херсоні. У місті та прилеглих населених пунктах окупанти намагаються запровадити поліцейський режим — вже неправомірно заарештовано понад 400 українців за супротив владі загарбників. За попередньою інформацією, СІЗО буде використовуватись для поміщення наших затриманих громадян, повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.

16:48

Російські війська розбомбили дитячу лікарню у Маріуполі. Наразі російські окупаційні війська скинули кілька бомб на дитячу лікарню. Руйнування колосальні. Про це інформують в пресслужбі міської ради. Корпус медичного закладу, де ще недавно лікувалися діти, повністю зруйнований. Інформація щодо постраждалих дітей уточнюється.

16:43

У Маріуполі за 2 тижні війни внаслідок обстрілів і цілеспрямованого знищення людей загинули 1170 мирних мешканців, заявив заступник міського голови Сергій Орлов. Про це пише Spravdi.

Ось головне з його слів: 

  • Місто під безперервним обстрілом росії, відбувається геноцид українців. 
  • Загинуло щонайменше 1170 людей, 47 сьогодні (9 березня, -ред.) було поховано в братській могилі. 

Люди перебувають без води, тепла, електроенергії, газу, мешканці розтоплюють сніг, щоб попити, та палять дрова. 

16:42

У Харкові внаслідок артобстрілу з боку військ РФ зруйновано будівлю головного управління Нацполіції в Харківській області, 4 осіб загинули і 15 травмовані. Про це повідомив начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов у Facebook

 За словами Болвінова, наразі продовжується розбирання завалів будівлі головного управління, вилучаються тіла загиблих та рештки авіабомби.

16:27

У ДСНС Суспільному повідомили, що 9 березня інформації про збитий літак не надходило — водночас на Осокорках фіксували падіння російського літака 24 лютого.

15:56

Окупанти зривають евакуацію. Наразі російські військові заблокували 50 автобусів у Стоянці (Бучанський район, Київська область) і не дають проїзд колоні. Тривають перемовини, щоб розблокувати рух транспорту, повідомляє Бучанська міськрада.

15:54

Захоплене російськими окупантами біля острова Зміїний цивільне рятувальне судно «Сапфір» транспортують в порт окупованого Севастополя. Про це інформує ГУР Міноборони з посиланням на капітана «Сапфіру».

Капітан повідомив, що на борту перебувають «зелені чоловічки», які тримають екіпаж «під дулами». На судно прибув капітан окупантів, який взяв на себе функції командування. Ці дії кваліфікуються як піратство, порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства. Нагадаємо, 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний російськими військовими кораблями захопили цивільне рятувальне судно «Сапфір».

15:49

В Чернігівській області тривають бої, там окупантів оточили і щоб якось вийти з оточення, вони стріляють по своїх же військах. Про це інформує оперативне командування «Північ».

«На чернігівському напрямку на сьогодні (9 березня, - ред.) продовжують точитися бої... Ситуація знаходиться під контролем Збройних Сил України та силовиків, які обороняють Чернігівщину від загарбників. Але окупанти вдаються в паніці до звірячих методів – обстрілюють мирних людей, грабують та знищують їхні домівки вогнем артилерії й танків. Підрозділи росіян потрапляють в оточення наших військових. Аби якось вийти з оточення, вони наносять вогневі ураження по своїх же військах, які скуті ближнім боєм підрозділами наших ЗСУ».

Повідомляється, що днями оборонцям області вдалося знищити передовий пункт управління ворога та декілька колон з колісною та бронетехнікою, чим суттєво вибили його з колії та зламали план наступу.

15:27

Гуманітарна колона вирушила до міста Суми із села Лохвиця Полтавської області.

Про це повідомив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко у Telegram.

Дію гуманітарного коридору з Сум до Полтави продовжили 9 березня з 9.00 до 21.00.

15:20

Під час нічних авіаударів російських військ по житлових районах Сум загинув чемпіон України з самбо Артем Прийменко. Йому було всього 16 років.

Про це повідомили у Міністерстві молоді та спорту.

«Артем — неодноразовий переможець чемпіонатів України з боротьби самбо. Торік він здобув золоту медаль у Херсоні у вазі 88 кг. Отримав місце у збірній команді України на чемпіонат світу у Нідерландах. Він був дуже перспективним. Наш вихованець, наш спортсмен… Разом з Артемом загинули тато, мати, бабуся та два молодші брати — Єгор і Кирило. Велике горе для родини самбістів, родичів та для нас усіх», – зазначив тренер Євген Леоненко.

14:57

9 березня у місті Малин, що на Житомирщині, під час проведення пошуково- рятувальних робіт фахівці ДСНС дістали з-під завалів зруйнованого будинку тіло загиблого чоловіка. Наразі внаслідок авіаудару, нанесеного напередодні ворогом по приватному житловому сектору в Малині, загинуло 6 осіб, з них троє дітей. Рятувальники спільно з волонтерами продовжують роботи по розбору завалів.

14:23

У Скадовськ Херсонській області 9 березня в'їхала російська військова техніка, місцевих жителів не пустили до пам'ятника Тарасові Шевченку, а з міської ради винесли комп'ютери.

Про це пише «Українська правда».

У середу вранці скадовчани вийшли вшанувати 208-му річницю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. У цей час в місто почала в’їжджати військова техніка збройних сил РФ. 

Поряд із мирними мітингарями, які стояли і вшановували великого Шевченка з українськими прапорами, стали і російські солдати зі зброєю. 

Місцеві жителі писали у соцмережах, що до центру міста заїхали 8 машин, 10 людей побігли до міськради й вибили двері до міськради. На машинах – нібито знак «z».

Військові сказали закрити всі магазини. Вони зайшли до міської ради та забрали звідти усі комп'ютери, повідомив скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

За його словами, військові наказали не проводити політичні акції.

14:19

Під час евакуації населення з Демидова на Київщині окупанти відкрили вогонь та вбили поліцейського, поранили ще двох осіб.

Про це пише «Українська правда».

Під час евакуації мирного населення поблизу села Лютіж Вишгородського району збройні сили Російської Федерації відкрили вогонь в бік людей.

Вишгородська окружна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

13:29

Оперативна інформація від Генштабу, повідомляє Держспецзв'язку.

Противник суттєво знизив темпи просування військ, але не відмовився від проведення наступальної операції. Російський окупант несе втрати в живій сили та техніці, особовий склад деморалізований, здається в полон або вдається до дезертирства. Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на оточенні міста Києва, захопленні міст Суми, Харків, Маріуполь, Миколаїв; забезпеченні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною рф. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

Продовжується формування резервів противника в пунктах постійної дислокації з метою їх подальшого перекидання до визначених районів на території нашої держави.

У зв’язку з шаленим супротивом мешканців міста Херсон, окупанти намагаються запровадити адміністративно-поліцейський режим, для чого до Херсонської області введені підрозділи Росгвардії, що здійснили неправомірне затримання понад 400 громадян України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводить, проте зберігається висока ймовірність здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури у Рівненській та Львівській областях диверсійно-розвідувальними групами окупантів.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу 29, 35, 36 загальновійськових армій Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ РФ. Після невдало проведеного наступу значна кількість підрозділів ударного угруповання окупантів зазнала втрат, та спішно виводиться в райони відновлення. Бойова техніка, зазвичай, противником не евакуюється.

Згідно з наявною інформацією, ворог проводить перегрупування з метою підготовки до чергової спроби взяти Київ. Після невдалого наступу у напрямку на н.п. Фастів противник здійснює спроби відновлення наступальних дій на зазначеному напрямку.

На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округу, намагається відновити наступ.

Ворог здійснив переправу через річку Трубіж, блокував автотрасу Е95 в районі н.п. Залісся. Зазнав втрат на підступах до міста Чернігова та на інших напрямках. З метою відновлення боєздатності угруповання, на територію України переміщено БТГр зі складу 55 окремої мотострілецької бригади 41 загальновійськової армії Центрального воєнного округу зі складу оперативного резерву.

На Слобожанському напрямку противник силами окремих підрозділів 1-ї танкової армії (до 11 БТГр), 20-ї загальновійськової армії (до 8 БТГр), 6-ї загальновійськової армії (до 3 БТГр) Західного воєнного округу, 14-го армійського корпусу Північного флоту (до БТГр) намагається утримати рубіж від н.п. Сєверодонецьк до міста Суми.

зусилля зосереджує на спробі оточення міста Харків та виході на бар’єрний рубіж по річці Дніпро. Триває підготовка до наступу на Суми. Ворог зосереджує армійську авіацію для забезпечення дій повітряного десанту.

На Донецькому напрямку окупанти силами 1-го, 2-го армійських корпусів та окремими підрозділами зі складу 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії (до 7 БТГр) намагається продовжити наступальні дії на раніше обраних напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Таврійському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 49-ї загальновійськової армії, 22-го армійського корпусу, 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії та Повітряно-Десантних Військ (до 17 БТГр) утримує рубіж від Херсона до Розівки. При спробах форсування річки Південний Буг ворог успіху не мав. Використовує міжнародний аеропорт Херсон для базування бойових літаків.

В Південнобузькому операційному районі російські окупанти утримують рубіж від міста Херсон до Каховки. Окремі підрозділи зі складу 49-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу були зупинені північно-східніше міста Миколаїв уздовж річки Інгул.

13:01

Держприкордонслужба повідомляє інформацію щодо російського вторгнення станом на 12.00 09.03.2022:

Противник суттєво знизив темпи просування військ, але продовжує наступальну операцію.

Ворог продовжує намагатися оточити Київ, захопити Суми, Харків, Маріуполь, Миколаїв; забезпечити сухопутний коридор між ТОТ АР Крим та континентальною частиною РФ.

Продовжується формування резервів противника в пунктах постійної дислокації.

На Херсонщині введені підрозділи Росгвардії, які затримали понад 400 громадян України. Аеропорт Херсон використовують для базування бойових літаків.

На Волинському напрямку зберігається ймовірність здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.

В Південнобузькому операційному районі російські окупанти утримують рубіж від міста Херсон до Каховки.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються продовжити наступальні дії на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

12:52

Жителі міста Городня у Чернігівській області вийшли з прапорами України на акцію попри окупацію російською армією. Малесеньке містечко на самому кордоні з РФ та Білоруссю перебуває під тотальним військовим контролем орків, – пише Українська правда.

12:10

Оперативна інформація Держспецзвʼязку про роботу мобільних мереж станом на 11:30 9 березня 2022 року:

Держспецзвʼязку через мобільних операторів проводить регулярне інформування громадян України, які вимушено виїхали за кордон у звʼязку із збройним вторгненням росії в Україну, про роботу дипломатичних установ нашої держави.

З метою надання населенню можливості дізнаватися новини і спілкуватися зі своїми рідними, за рішенням Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, оператори організували доступ абонентів до мережі «Інтернет» у бомбосховищах.

Мережі операторів та провайдерів працюють стабільно, за винятком вразливих зон, де тривають бойові дії. У таких зонах Держспецзвʼязку організувала доступ аварійно-ремонтних бригад операторів до критично важливих обʼєктів телекомунікаційної інфраструктури з метою її відновлення.

У звʼязку із проведенням інтенсивних бойових дій здійснено резервування та відновлення пошкоджених каналів звʼязку в Сумській, Чернігівській, Херсонській та Харківській областях. У Харкові відновлено цифрове телевізійне мовлення.

У Сумській області відновлено роботу екстрених номерів, зокрема організовано маршрутизацію дзвінків на багатоканальний фіксований номер оперативно-диспетчерської служби Державної служби надзвичайних ситуацій України.

АТ «Укртелеком» зняло обмеження швидкості доступу до інтернету в усіх областях, за винятком Сумської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. У Чернігівській області провайдером послуги тимчасово не надаються через пошкодження інфраструктури під час бойових дій. Загалом 75% регіональних вузлів звʼязку Укртелекому працюють та надають послуги користувачам.

Системи оперативно-технічного управління комунікаційними мережами продовжують функціонувати у режимі управління під час воєнного стану, яке здійснює Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України.

11:54

Офіційний чат-бот t.me/stop_russian_war_bot вкотре допоміг нашим військовим ліквідувати ворога. Цього разу на Харківщині.

Ось що пишуть захисники: «Вночі «поклали спати» окупантів на Балаклійському ремонтному заводі. Близько 500 одиниць техніки знищено. Дякуємо за інформацію! Присилайте ще!», повідомляє Служба безпеки України.

11:43

«Вільне небо/Free Sky» – концерт заради життя просто неба на майдані Незалежності.

9 березня, о 13:10 на майдані Незалежності у Києві розпочнеться мистецька акція із закликом закрити небо над Україною.

Музиканти симфонічного оркестру «Київ-Класик» під керівництвом диригента, артиста ЮНЕСКО в ім'я миру Германа Макаренка ЗА ПІДТРИМКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МУЗИЧНОЇ АКАДЕМІЇ виконають гімни України та Європи, а також низку відомих українських музичних творів.

Захід транслюватиметься наживо на Суспільному.

10:57

В Енергодарі починає формуватись евакуаційна колона, – повідомляє міський голова Дмитро Орлов.

10:43 

9 березня вночі у селі Андріївка Балаклійського району відбувся бій між військовими Державної прикордонної служби та диверсійно-розвідувальними групами противника. 

Про це повідомляють у Держприкордонслужбі.

Ворог здійснив напад на блокпост. У результаті бою ворожа ДРГ була вщент розгромлена, особовий склад диверсійної групи почав втікати. При цьому вони кинули посеред поля свого пораненого. Його наші українські військові-прикордонники взяли в полон.

10:29

За минулу добу до України прибули 14,5 тисяч осіб. Майже 12 тисяч з них – українці, більшість з яких – чоловіки, які планують долучитися до сил оборони, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

10:08

Наразі найскладніша ситуація по всій країні у Бучанському районі Київської області. Ситуація в населених пунктах району не контрольована українською владою, окупанти створили гуманітарну катастрофу.

Доступ до населених пунктів відсутній.

За інформацією місцевих мешканців окупантами здійснюється мародерство, вбивство, ґвалтування цивільного населення, проводиться паспортний контроль наших громадян.

Протягом майже тижня в населених пунктах відсутнє життєзабезпечення населення, окупанти блокують всі можливі шляхи для підвозу води, харчів та медикаментів.

За оперативною інформацією потребують евакуації близько 4,4 тисячі осіб, – пише Українська правда.

10:00

Українські війська продовжують контролювати Харків, тривають бойові дії на Ізюмщині. Біля Андріївки прикордонники відбили напад ворожої ДРГ, – пише Українська правда.

За минулу добу російські окупаційні війська завдали більше 50 артилерійських обстрілів та обстрілів із реактивної системи залпового вогню по районах Олексіївки, П’ятихаток, Північного шосе, Бєлгородського шосе, Холодної гори, Дергачів, Північної та Південної Салтівки

09:44

З Бучі та Ворзеля проводять першу евакуацію. Крім того, зелений коридор дають Енергодару та сусіднім селам, – повідомляє Українська правда.

09:39

У Харкові відновили українське телевізійне мовлення. Уже доступні 16 національних каналів.

09:32

Ірина Верещук повідомляє, що вдалось погодити шість гуманітарних коридорів.

Про це пише 24 канал.

Погодили такі напрямки: 

  • Енергодар — Запоріжжя
  • Суми — Полтава
  • Маріуполь — Запоріжжя
  • Волноваха — Покровськ
  • Ізюм — Лозова
  • Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпень, Гостомель — Київ

9 березня, з 9:00 впроваджується режим припинення вогню.

09:30

Збройні сили України знищили ворожу базу, з якої обстрілювали Харків. Про це пише ТСН.

09:20

На Сумщині ворожа авіація обстріляла житлові будинки в місті Лебедин. Знищено два будинки. З-під завалів вдалось врятувати 5 осіб, – пише Українська правда.

09:12

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.03, вони орієнтовно склали:

  • особового складу - понад 12 000 осіб,
  • танків ‒ 317 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1070 од,
  • артилерійських систем – 120 од,
  • РСЗВ – 56 од,
  • засоби ППО – 28 од,
  • літаків – 49 од,
  • гелікоптерів – 81 од,
  • автомобільної техніки – 482 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

08:55

В  Україні 8 березня ліквідовано підполковника армії РФ Юрія Агаркова, який командував мотострілецьким полком з Волгоградської області. Про це повідомив радник голови МВС України Антон Геращенко, передає Бабель.

08:40

Окупанти пустили три некеровані авіабомби на село Дінець на Харківщині. Загинули двоє людей. Серед них – дитина, – пише 24 канал.

08:28

На Харківщині ворожі війська продовжують бомбардувати об’єкти критичної інфраструктури та житло мирного населення, – пише Українська правда.

За добу зафіксували декілька влучень в обленерго, де розташовані основні підстанції, спроби пошкодження ТЕЦ-5.

Через наслідки бомбардувань з одного будинку у Харкові евакуювали 150 людей, з іншого – близько 200. 

Критична ситуація у місті Ізюм: за відмову здатися російські окупанти взяли місто в облогу і знищують його

08:22

Фонд «Повернись живим» витратив на допомогу захисникам понад 710 мільйонів гривень. Не за рік. Не за місяця. А за неповні два тижні війни, – повідомляє 24 канал.

08:10

Росія може залучити до війни 800 бійців Придністров'я. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:00

Гуманітарний коридор з Сум до Полтави працюватиме з 09:00 до 21:00. Про це повідомив голова Сумської ОВА Живицький.

07:40

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 6:00.

На Північному та Північно-західному напрямках продовжуються бойові дії в Подільському та Волинському операційних районах, а також вздовж ділянки державного кордону та в районах населених пунктів Ніжин, Іваниця, Тростянець, триває оборона Чернігова.

Продовжується оборона Києва, українські військові відбивають наступ, та утримують визначені рубежі.

На Південному напрямку військові здійснюють прикриття держкордону України та морського узбережжя, охорону і оборону аеродромів та об'єктів критичної інфраструктури.
 
На інших напрямках угрупування військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.
 
Повітряні сили ЗСУ продовжують відбивати бомби та авіацію ворога.
У зв'язку з чисельними втратами особового складу, противник продовжує проводити приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів на тимчасово окупованій території АР Крим, Краснодарському краї на в окремих районах Донецької та Луганської областей.
 
Зафіксували випадки відрахування юнаків призовного віку з закладів вищої освіти РФ, аби поповнити резерв армії загарбників.
 
У Бердянську ворог почав поширювати пропагандистські матеріали направлені на дискредитацію військово-політичного керівництва нашої держави.
 
У населених пунктах Чернігівської області, що тимчасово зайняті російськими військами, ворог, у порушення норм Міжнародного гуманітарного права, продовжує переховувати озброєння та військову техніку серед житлових будинків та в приміщеннях сільськогосподарських об’єктів. Використовує мережу лікувальних закладів для надання медичної допомоги пораненому особовому складу. Окупанти виводять з ладу вежі стільникового зв’язку.
 
В Херсонській області виявили, що військовослужбовці ЗС РФ, переодягнені у цивільний одяг, висувалися у напрямку на місто Миколаїв.
 
Серед особового складу окупаційних військ розповсюджуються панічні настрої через величезні втрати в живої силі та техніці.

6:46

На Харківщині українські військові знищили колону з семи одиниць ворожої техніки. 

6:41

У Миколаєві спіймали дезертира, який втік з військової частини в Одесі.

4:31

У результаті обстрілів Охтирки щонайменше 1 людина загинула, 14 – поранені.

Керівник Сумської ОВА, Дмитро Живицький, повідомив, що цифри поки не остаточні. Знайшли не усіх жертв.

3:29

Обидва етапи евакуації з Сум завершились успішно. 

Близько 5 тисяч людей та більше тисячі приватних авто вже в безпеці, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

3:17

Системи моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС припинили передачу даних до МАГАТЕ, пише УП.

3:14

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко оголосив про створення інформаційного полку.

Як передає Укрінформ, про це Ткаченко повідомив у Телеграмі.

«Наш МКІП спільно з українськими креативниками та журналістами об’єднався в інформаційний полк ₩AW: War Against War», – ідеться у повідомленні.

Інформаційні війська створюватимуть відео та тексти різними мовами, розраховані на різну аудиторію: світ, Україна, росія. Він закликав українців поширювати ролики та тексти на всіх доступних майданчиках.

 

Підписатися на контент інформаційного полку можна за посиланнями: Інстаграм, Канал у Телеграмі, ₩AW на сайті МКІП, YouTube МКІП, ₩AW Плейлист на ютубі МКІП.

Контактна форма для всіх, у кого є можливість сприяти дистрибуції відеоконтенту, – за посиланням.

 

Контактна форма для креативних команд, котрі бажають співпрацювати з ₩AW, – за посиланням.

3:01

Українські військові знищили високопоставленого російського офіцера – підполковника Юрія Агаркова.

Про це повідомляє 12 канал. 

Він був командиром 33-го мотостілецького полку, колишнім начальником 56 окремої десантно-штурмової бригади РФ.

За даними розвідки, в Україні за два тижні загинуло не менше шести старших офіцерів армії РФ, середни них – заступник командувача армії.

2:29

Станом на 7 березня, 474 цивільних загинули, ще 861 — отримали поранення від початку вторгнення Росії в Україну, повідомляє Управління верховного комісара ООН з прав людини.

01:35

Під час авіаударів у Сумах загинули чемпіон України із самбо Артем Прийменко і вся його сім’я.

Про це повідомив тренер із Сум Євген Леоненко у Facebook

«Під час авіаударів російськими військами по житлових районах мирного населення у.Сумах по вулиці Роменській загинув Прийменко Артем 2006 р.н. – неоднаразовий чемпіон чемпіонатів України з боротьби самбо. Разом з ним загинули тато, мати, бабуся та два молодші брати Єгор і Кіріл».

01:33

На ЗАЕС готується провокація 

Про це заявив Міністр енергетики Герман Галущенко, передає Громадське. 

Працівники Запорізької АЕС вже 4 дні утримуються в заручниках. В середині станції перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки. Працівники станції фізично та психологічно виснажені. 

Персонал захопленої росіянами Запорізької атомної станції зазнав катувань. 

Війська окупантів змусили керівництво станції записати звернення, яке планують використати в пропагандистських цілях. 

Пропагандистська машина Росії створить черговий фейк, який демонструватиме своїм громадянам та міжнародній спільноті для виправдання власних злочинів.

00:55

Оперативна інформація станом на 24.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення

Інформує Генштаб ЗСУ.

Добігла кінця тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Протягом доби противник знизив темп наступальної операції, застосовуючи, переважно, ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі.

Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на:

оточенні та захопленні Києва, Сум, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Чернігова;

створенні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації;

виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

За наявною інформацією, окупантами розглядається питання організації ефективного забезпечення власних військ пальним за рахунок використання наявної стаціонарної мережі автомобільних заправних станцій та сховищ нафтопродуктів. Також, ворог планує створити мережу польових трубопроводів, на тимчасово захопленій території України, з можливістю їх під’єднання до центрального нафтопродуктопроводу та здійснення перекачування пального з території Республіки Білорусь.

В ході ведення бойових дій на території України окупанти продовжують нести значні втрати. Так, за наявною інформацією, 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється), БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ, у зв’язку із втратою боєздатності.

На Поліському напрямку противник продовжує утримувати зайняті раніше рубежі та захоплені населені пункти, зокрема Бородянка, Копилів, Буча, Демидів.

На напрямку з населеного пункту Димер активних дій з боку окупантів не відзначено. В районі населеного пункту Припять, силами до двох БТГр, займає оборону.

На напрямку з н.п. Бабинці, силами до п’яти БТГр, ворог вів наступальні дії, був зупинений та перейшов до оборони в районі н.п. Буча.

В районі н.п. Бузова, силами до 4-х БТГр зі складу 36 загальновійськової армії (по дві БТГр зі складу 5-ї окремої танкової бригади та 37-ї окремої мотострілецької бригади), не зважаючи на понесені численні втрати, просунувся в район н.п. Ясногородка.

На Сіверському напрямку окупанти не полишають спроб оволодіти містом Чернігів.

З району н.п. Глухів, силами до п’яти БТГр зі складу 90 танкової дивізії та

4-х БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу намагався вклинитись в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, був зупинений. З метою забезпечення наступу в напрямку н.п. Козелець намагається навести та утримувати понтонно-мостову переправу.

На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб блокувати Харків з півночі, але, не має значного успіху, одночасно наносить ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення. Триває бій за н.п. Ізюм. Противник наводить понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець та Берека.

На Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії у напрямках Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у районі Троїцьке, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.

На Таврійському та Південному напрямках противник силами до сімнадцяти БТГр утримує населені пункти Херсон, Енергодар, Василівка, здійснює перегрупування сил для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя. Силами трьох БТГр взято під контроль н.п. Пологи.

З Чорноморської та Азовської операційних зон очікується нанесення ударів по цивільних та військових об’єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

00:25

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що у Миколаєві готуються до атаки росіян і вже замовили 50 автобусів для полонених окупантів. 

Про це Кім сказав у своєму відеозверненні увечері 8 березня, передає ТСН.

За його словами, у Миколаєві закінчили всі підготовчі роботи, щоб відбивати ворога. А на завтра  Кім анонсував «подію».

«Ми закінчили всі підготовчі роботи, готуємося – ніч підготовчих робіт. Один генерал замовив тут 50 автобусів для перевезення полонених. Смішно - не смішно, а готуватися треба. Всім на добраніч. Не думаю, що хтось буде стріляти вночі, вони намагаються спати, готуються до чогось завтра. Ми теж на дозорі. Але завтра буде, як це правильно сформулювати?.. Завтра буде подія», – сказав голова ОДА.

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром