стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 9 березня

09 Березня 2022, 23:00
Реакція світу на війну росії проти України 9 березня 10479
Реакція світу на війну росії проти України 9 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:51

Сполучені Штати не підтримують передачу бойових літаків Україні, зокрема польських винищувачів МіГ-29.

Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбіпише Європейська правда із посиланням на Guardian.

Кірбі розповів, що міністр оборони США Ллойд Остін розмовляв зі своїм польським колегою і «наголосив, що ми не підтримуємо передачу додаткових винищувачів ВПС України на даний час, і тому також не маємо жодного бажання бачити їх у нашому підпорядкуванні».

Кірбі також назвав причини, через які США проти передачі бойової авіації Україні.

«По-перше, ми вважаємо, що найкращий спосіб підтримати українську оборону – це надати їй зброю та системи, яких вони найбільше потребують для відбиття російської агресії, зокрема, протитанкової та протиповітряної оборони. Ми разом з іншими країнами продовжуємо надсилати їм цю зброю і знаємо, що вона використовується з великим успіхом. Повільний поступ Росії на півночі і повітряний простір, що оспорюється, над Україною – головний доказ цього», – сказав він.

Кірбі зазначив, що хоча можливості російської авіації і значні, їх ефективність обмежена через українські стратегічні оперативні та тактичні наземні системи ППО, ракети «земля-повітря» та ПЗРК.

«По-друге, наразі ВПС України мають кілька ескадрилей повністю боєздатних літаків. За нашими оцінками, додавання літаків навряд чи суттєво змінить ефективність ВПС України у порівнянні з можливостями Росії. Тому ми вважаємо, що вигода від передачі цих МіГ-29 є невеликою», – зазначив спікер Пентагону.

Він додав, що розвідка вважає, що передача МіГ-29 Україні може бути помилково прийнята за ескалацію та може призвести до серйозної реакції Росії, яка може збільшити перспективи військової ескалації з НАТО.

«Тому ми також оцінюємо передачу МіГ-29 Україні як високий ризик. Ми також вважаємо, що є альтернативні варіанти, які краще підходять для підтримки українських військових у їх боротьбі проти Росії. Ми продовжимо використовувати ці варіанти», – сказав він.

23:16

Велика Британія побоюється, що росія може сфабрикувати привід для застосування хімічної зброї у війні з Україною. 

Про це повідомляє Бабель.

У вівторок російські ЗМІ поширили заяву Міноборони росії про те, що «українські націоналісти» начебто завезли 80 тонн аміаку для «організації провокації» в селі Золочів біля Харкова, щоб згодом звинуватити в ній росію.

Британські чиновники заявляють, що у них є вагомі підстави для занепокоєння, адже росія має досвід застосування хімічної зброї під час війни в Сирії. До використання такої зброї росія може вдатися, оскільки її план окупувати Україну за кілька днів повністю провалився.

23:12

Мати Ілона Маска, 73-річна модель Мей Маск дала інтерв'ю про війну в Україні. 

Про це пише НВ.

Мей Маск назвала українців добрими, інтелігентними та працьовитими людьми, а також закликала НАТО закрити небо над Україною. Крім того, зірка подякувала своєму синові Ілону Маску за те, що він підтримує Україну під час російського вторгнення.

«Я була в Києві двічі і зустрічала лише добрих, інтелігентних та працьовитих людей. Зараз вони налякані, але українські чоловіки та жінки мужньо борються за свою свободу», – написала Маск у новій публікації, в якій анонсувала майбутнє інтерв'ю про Україну та додала хештег #closethesky.

23:09

Голова партії ХДС Фрідріх Мерц закликав чинну німецьку владу відмовитися від поставок російського газу газопроводом «Північний потік - 1».

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Spiegel.

«Під час дискусії про постачання енергоресурсів з Росії Фрідріх Мерц виступив за радикальне скорочення: лідер ХДС і голова парламентської фракції ХДС/ХСС висловився за припинення постачання російського газу газопроводом «Північний потік - 1», - стверджує Spiegel.

За словами Мерца, такий крок «уособлював би новий рівень санкцій», спрямованих проти Росії. При цьому лідер ХДС визнає, що такий крок негативно вплине на газопостачання Німеччини. 

«Ми вважаємо, що ми повинні піти на такий крок у зв'язку із ситуацією, яка там відбувається», – додає він.

23:06 

США повідомили Польщу, що не підтримують ідею передачі Україні літаків МіГ-29 – Пентагон. 

22:56

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила про необхідність повного відключення Росії від міжнародної системи SWIFT та відмови країн Групи семи від російської нафти.

Про це вона заявила під час візиту до Вашингтону, повідомляє Європейська правда.

«Ми здивували Путіна своєю єдністю і суворістю наших санкцій, які вдарили по банках, кораблях, літаках і олігархах…Зараз не час розслаблятися, Путін має зазнати невдачі. Ми знаємо з історії, що агресор розуміє тільки силу. І якщо Путіна не зупинити в Україну, будуть жахливі наслідки для європейської і глобальної безпеки», – сказала Трасс.

«Тому ми маємо йти далі і швидше у своїй відповіді. Ми маємо посилити наші санкції, включаючи повне відключення від системи SWIFT, і домовитись у Групі семи про відмову від використання російської нафти і газу», – наголосила міністр.

22:41

Ілон Маск надіслав в Україну нову партію станцій Starlink – Мінцифра.

22:17

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо засудив авіаудар російських військ, яким було зруйновано пологовий будинок і дитячу лікарню в Маріуполі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Європейська правда.

«Подивіться на ці зображення. Від Маріупольської лікарні залишилися лише уламки: російські ракети кілька годин тому знищили пологове відділення та педіатричне. Українська влада говорить про поранених та загиблих, переважно дітей та жінок», – написав Ді Майо.

«Місце надії, де народжується життя, стало місцем смерті. Він безжальний. Знову удар не по військовій цілі. Війна Путіна повинна припинитися», – додав міністр.

«Повторюся: для гуманітарного перемир'я потрібен стіл переговорів, який гарантує відкриття гуманітарних коридорів, яких необхідно дотримуватись. Перемир'я на 48/72 години необхідно, щоб громадяни України залишили країну», – заявив глава МЗС.

22:01

За Україну приїхав воювати син британської депутатки.

Серед добровольців, які вирушили воювати за Україну, – син депутатки британського парламенту. Про це пише Evening Standart. 

Це 30-річний Бен Грант – колишній спецназівець Королівської морської піхоти з досвідом служби більше як 5 років.

Його мати – Хелен Грант, членкиня британського парламенту від Консервативної партії та радниця Бориса Джонсона, в минулому – міністерка спорту.

Грант вирішив їхати в Україну після того, як побачив кадри російського бомбардування житлового будинку, на яких було чути дитячий крик. 

 «Я подумав: я батько трьох дітей, і якби це були мої діти, я знаю, що я зробив би – я пішов би і бився. Потім я подумав, що ще мені були б потрібні люди з бойовим досвідом, які зможуть прийти і допомогти мені врятувати мою сім'ю». 

Він приїхав до України разом зі своїми товаришами по службі.

21:47

Глава МЗС Великобританії Ліз Трасс на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном повідомила, що планується запровадити додаткові санкції проти росії, зокрема, повністю відключити російські банки від SWIFT.

Про це повідомляє Економічна правда.

«Ми повинні подвоїти наші санкції. Це включає повну заборону SWIFT і припинення G7 використання російської нафти і газу», – сказала Трасс.

21:44

Франція виділяє 100 мільйонів євро на допомогу Україні та сусіднім країнам, які приймають біженців, що втікають від війни.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Франції, пише Європейська правда.

«Зіткнувшись із надзвичайною гуманітарною ситуацією, Франція виділяє 100 млн євро на допомогу Україні та сусіднім країнам. Для постраждалих внаслідок конфлікту вже доставлено приблизно 100 тонн вантажів», – йдеться у повідомленні МЗС у Twitter.

21:15

Прем'єр-міністр Чехії Томаш Фіала заявив, що після авіаудару по дитячій лікарні та пологовому будинку в Маріуполі неминуча подальша міжнародна ізоляція Росії.

Про це Фіала написав у Twitter, повідомляє Європейська правда.

«Російський наліт на Маріуполь, внаслідок якого постраждали пологовий будинок та дитяча лікарня, не можна не назвати нічим іншим, ніж воєнним злочином. Владімір Путін вбиває безневинних жінок та дітей, що не може не призвести до ще більшої міжнародної ізоляції Росії», – заявив Томаш Фіала.

21:11

Герцог та герцогиня Кембриджські вкотре підтримали Україну. У середу, 9 березня, члени королівської родини відвідали Український культурний центр у Лондоні.

Про це повідомляє НВ.

У день народження визначного українського поета Тараса Шевченка та в дні найжорстокішої агресії росії проти України герцог та герцогиня вкотре висловили підтримку Україні. В Центрі пара зустрілася з членами української громади у Великій Британії та волонтерами.

«Український культурний центр у Лондоні став одним із багатьох хабів зі збору пожертвувань, матеріальної допомоги та підтримки місцевих українців. Робота, яку волонтери тут роблять, щоб допомогти доставити допомогу туди, де вона найпотрібніша, надихає.

Так само, як і неймовірна щедрість британської публіки. Комітет з надзвичайних ситуацій вже отримав понад 132 мільйони фунтів стерлінгів у вигляді пожертвувань і продовжує збирати кошти для підтримки необхідних гуманітарних зусиль», – розповіли принц Вільям та Кейт Міддлтон на своїй сторінці в Instagram.

Пара прикрасила одяг значками у кольорах українського прапора. У центрі значка розташоване біле серце.

21:07

Сполучені Штати бачили ознаки того, що російські військові під час нападу на Україну використовують так звані некеровані бомби, які значно збільшують ризик промаху.

Про це заявив високопосадовець Міністерства оборони США, повідомляє Європейська правда з посиланням на Reuters.

«У нас є ознаки того, що росіяни насправді скидають «тупі бомби», – сказав чиновник журналістам на умовах анонімності, додавши, що Сполучені Штати спостерігають «зростаючу шкоду громадянській інфраструктурі та кількість жертв серед цивільного населення».

Коментарі з'явилися незабаром після того, як стало відомо про ракетний удар по дитячій лікарні в Маріуполі. З початку російського вторгнення в Маріуполі було вбито щонайменше 1170 мирних жителів.

Росія заперечує, що атакує мирних жителів, і заявляє, що використовує «високоточні боєприпаси» та вражає військові об'єкти. 

Некерована бомба, також відома як бомба вільного падіння або «тупа бомба» – звичайна бомба, яка доставляється літаком і не має системи наведення і таким чином просто слідує балістичній траєкторії.

20:16

Brown-Forman Corp, виробник віскі Jack Daniel's, ухвалив рішення про зупинення комерційної діяльності в Росії.

Про це повідомляє Економічна правда.

«Ми зупиняємо комерційну діяльність у Росії. Ми приєднуємося до світової спільноти у заклику до миру», – йдеться у повідомленні компанії.

Портфель брендів Brown-Forman включає віскі Jack Daniel's, Woodford Reserve, Old Forester, горілку Finlandia, текілу Pepe Lopez, el Jimador та ін. Продукція компанії представлена ​​більш ніж у 170 країнах.

20:11

Американська тютюнова компанія Philip Morris призупинить інвестиції в РФ, а також скорочує виробництво на її території. 
 
Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
 
Ця американська глобальна сигаретна і тютюнова компанія, продає свою продукцію в понад 180 країнах світу. Найбільший тютюновий виробник і експортер Заходу.
 
Відомі марки компанії: Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS (тютюнові стіки для електронної системи нагрівання тютюну IQOS). До цього британська тютюнова компанія Imperial Brands (Davidoff, Winston, Richmond та Gitanes) заявила, що припиняє продаж та виробництво в Росії продукції своїх товарів.
 

17:36

Німеччина виступає проти відключення російського найбільшого банку — «Сбербанку» — від SWIFT. Також німці протидіють введення заборони на придбання російських енергоресурсів.

16:23

Генеральний секретар НАТО попередив, що напад Росії на лінії постачання країн-союзників, які підтримують Україну зброєю та боєприпасами, стане небезпечною ескалацією війни.

Про це Єнс Столтенберг сказав у вівторок в інтерв'ю CBC News, повідомляє «Європейська правда».

«Союзники допомагають Україні відстоювати своє право на самооборону, яке закріплене у статуті ООН», – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО закликав забезпечити реальні гуманітарні коридори з оточених українських міст

Він зазначив, що Росія є агресором, а Україна захищається.

Столтенберг підкреслив, якщо РФ здійснить напад на будь-яку країну НАТО чи територію НАТО, це призведе до активації статті 5. Ця стаття Північноатлантичного договору визначає, що напад на одного члена Альянсу є нападом на всі 30 країн-членів.

«Я абсолютно переконаний, що президент Путін знає про це, і ми усуваємо всі підстави для прорахунків, нерозуміння нашого зобов'язання захищати кожен дюйм території НАТО», – сказав Столтенберг.

Значна частина країн-членів Альянсу вирішила відправити зброю та боєприпаси в Україну, яка два тижні бореться з нападом російських військ. У середу прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо анонсував поставку нової партії високоспеціалізованого озброєння Україні.

14:29

Discovery призупиняє мовлення своїх кабельних телеканалів у росії. Мова про Discovery Channel, Discovery Science, Eurosport, TLC, Animal Planet та інші розважальні і спортивні телеканали

14:27

ЄС введе санкції проти ще 160 росіян, серед них олігархи та члени Ради Федерації РФ. Новий пакет санкцій Євросоюзу у зв’язку з війною росії проти України передбачає розширення санкційного списку ще 160 особами, серед яких олігархи та члени Ради Федерації РФ. Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Європейська правда».

«Ми ще більше посилюємо мережу санкцій у відповідь на військову агресію Росії проти України. Санкції проти 160 осіб: олігархи, члени Ради Федерації РФ, банківський сектор Білорусі, експорт морської навігаційної техніки до Росії, додавання криптоактивів», – повідомила фон дер Ляєн у Twitter.

У середу комітет постійних представників ЄС схвалив розширення санкцій проти РФ і Білорусі за вторгнення в Україну. Зокрема, були ухвалені заходи спрямовані на виключення 3 білоруських банків із системи SWIFT.Також були затверджені санкції проти морського сектора РФ.

Ці санкції будуть офіційно прийняті Радою ЄС шляхом письмової процедури з метою їх швидкої публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу.

Як повідомлялося, у проєкті заяви лідерів ЄС, яку мають схвалити цього тижня, йдеться про готовність блоку застосувати нові санкції проти Росії; про надання Україні статусу країни-кандидата не згадують.

 

13:20

Тютюнова компанія Imperial Tobacco призупиняє продажі та виробництво у росії.

У компанії також наголосили, що росія є відносно невеликим ринком для тютюнової групи, на країну припадає близько 2% чистого доходу та 0,5% скоригованого операційного прибутку.

12:40

Хмарна платформа Amazon Amazon Web Services заборонила реєстрацію нових клієнтів з Росії та Білорусі.

Про це йдеться в заяві компанії, – пише Українська правда.

12:30

Французька машинобудівна компанія Alstom, що займається виробництвом залізничних складів та транспортних систем, оголосила про зупинення поставок до Росії.

Про це йдеться у повідомленні концерну, – пише Українська правда.

Alstom також припинить усі майбутні інвестиції в Росію. Це рішення ухвалено на тлі вторгнення в Україну.

11:30

Британська влада заарештувала перший російський літак після того, як було введено санкції, що включають можливість арешту будь-якого повітряного судна РФ.

Про це заявив міністр транспорту Грант Шаппс, – пише Українська правда.

Як відомо, 8 березня Палата громад Британії схвалила новий законопроєкт, спрямований на боротьбу з відмиванням грошей та спрощення процесу запровадження санкцій проти росії у спробі покарати Москву за її вторгнення в Україну.

Уряд Британії заявляє, що цей законопроєкт про економічні злочини не дозволить багатим росіянам використовувати лондонське Сіті для відмивання грошей і приховування неправомірних доходів.

9:45

Fitch Group ухвалила рішення негайно призупинити комерційну діяльність у росії.

Про це повідомляється у прес-релізі групи, передає Економічна правда.

Операції групи охоплюють кредитні рейтинги та інші послуги, які надаються в РФ через підрозділи Fitch Ratings та Fitch Solutions.

Група продовжить надавати аналітичні звіти ринку, готуючи їх за межами країни. Також Fitch заявила, що підтримає своїх російських співробітників.

9:35

Британський ритейлер дитячих товарів Mothercare зупиняє діяльність у росії, включаючи відвантаження всіх товарів, повідомляє Сегодня.

6:02

МВФ може виділити додаткових 1,4 мільярда доларів для України.

За словами директорки-розпорядниці Фонду Крісталіни Георгієвої, така допомога має пом'якшити шок для української економіки від російської війни.

5:28

США на запрошення Польщі перекинуть у країну дві батареї ЗРК Patriot. Про це повідомили у Європейському командуванні ЗС США, пише Бабель.

5:18

Один з найвідоміших виробників швейцарських годинників Rolex припиняє експорт своєї продукції в Росію, - Bloomberg

4:30

Наглядова рада за трьома державними університетами Арізони наказала президентам своїх вишів якомога швидше продати будь-які російські інвестиції, які вони мають, через триваючу війну в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР.

Регентська рада Арізони також проголосувала за виключення російських інвестицій з пенсійного плану ради.

4:27

Країни Балтії уклали угоду про від'єднання від російської мережі електропостачання з подальшою синхронізацією країн Балтії з європейською мережею раніше 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на парламентського секретаря Мінекономіки Латвії Ілзе Індріксоне.

 

Чиновниця зазначила, що на передчасне від'єднання також знадобиться додаткове фінансування, але зате вже зараз це забезпечить значно більшу безпеку електропостачання.

3:38

Instagram почав приховувати дані про фоловерів приватних акаунтів в Україні та росії. 

Про це повідомили у компанії Meta. 

Тепер люди, які підписані на ці акаунти, не зможуть бачити, хто ці акаунти читає або хто на них підписаний.

Instagram ще раніше почав маркувати російські державні ЗМІ. Тепер це офіційно підтвердили та заявили, що їх також понижатимуть у видачі в головній стрічці та сторіс.

3:20

Британія затримуватиме будь-які російські літаки у своєму повітряному просторі. 

Про це повідомив міністр транспорту держави Грант Шеппс у своєму Твіттері.

«Я визнав кримінальним злочином вторгнення будь-якого російського літака у повітряний простір Великобританії, і тепер уряд Великобританії може затримувати ці літаки», – зазначив Шеппс. 

«Ми задушимо можливість наближення Путіна продовжувати жити як зазвичай, в той час, коли гинуть невинні люди», – додав міністр.

3:09

У Пентагоні відхилили пропозицію Польщі про передачу українцям польських винищувачів МіГ-29 через США. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі, передає CNN.

«Нам просто не ясно, чи є для цього суттєве обґрунтування. Ми продовжимо консультації з Польщею та іншими нашими союзниками щодо НАТО з цього питання та складних логістичних проблем, але ми не вважаємо пропозицію Польщі обґрунтованою», – сказав він. 

Також Кірбі зазначив, що ідея, висунута Польщею, є надто ризикованою, оскільки США та НАТО намагаються уникати прямого конфлікту між Альянсом та росією.

2:57

Заборона президента Сполучених Штатів Джо Байдена на імпорт російської нафти та інших енергоносіїв, оголошена у вівторок, не включає заборону на імпорт урану для атомних електростанцій — Reuters

01:05

Рішення Польщі надати свої винищувачі МіГ-29 у розпорядження Штатам не було попередньо узгоджено і стало «несподіваним кроком» для Вашингтона з боку Варшави.   

Про це розповіла заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд, повідомляє Reuters.

«Наскільки мені відомо, з нами не було попередньо узгоджено, що вони планують передати нам ці літаки… Тому я думаю, що насправді це був несподіваний крок з боку поляків», – заявила Нуланд.

00:55

Найбільша у світі звукозаписна компанія Universal Music Group зупиняє роботу в росії та закриває свої офіси.

Про це повідомляє ТСН.

Серед провідних артистів, записи яких видавалися цим холдингом, – Мадонна, ABBA, Eminem, Rammstein, Sum 41, U2, Джимі Хендрікс, Лучано Паваротті, Treibhaus, 3 Doors Down, Імельда Мей, Мірамі, Jeward, Таркан, Софі Елліс-Бекстор. 

00:33

Естонський сервіс таксі Bolt повідомив, що залишить ринок Білорусі та перекаже 5 мільйонів євро на підтримку України.

Про це заявив засновник та гендиректор Bolt Маркус Вілліг, повідомляє Суспільне.

Зокрема, сервіс таксі найближчим часом надасть для підтримки України 1 мільйон євро, а протягом 2 тижнів передасть ще понад 4 мільйона.

Вілліг сказав, що компанія планує здійснити три «великі кроки»:

  1. Пожертва 5 відсотків від усіх європейських замовлень Bolt протягом наступних двох тижнів на підтримку українського народу.
  2. Видалення російських продуктів з ринку Bolt.
  3. Згортання операцій Bolt у Білорусі.

 

«Це коштуватиме нам мільйони. Але свобода варта більшого», – прокоментував Вілліг таке рішення.

00:29

Хоча Угорщина засуджує напад росії на Україну, вона не підтримує нові санкції, що включатимуть заборону на імпорт російських енергоносіїв. 

Про це прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив після двосторонніх переговорів у Лондоні з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсономповідомляє Європейська правда.

«Хоча ми засуджуємо збройний наступ Росії і також засуджуємо війну, ми не дозволимо, щоб угорські сім'ї платили ціну війни; тому санкції не повинні поширюватися на райони нафти і газу», – стверджує Орбан.

За його словами, поширення санкцій на російський енергетичний сектор буде «непропорційно великим тягарем» для Угорщини, адже «більшість імпорту нафти та природного газу Угорщиною надходить з Росії, а 90% угорських сімей опалюють свої будинки газом», сказав Орбан, підкресливши, що угорська економіка «просто не може функціонувати» без російської нафти та газу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024