стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 березня

08 Березня 2022, 23:38
Війна в Україні 13182
Війна в Україні

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 8 березня.

23:37

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українські дипломати планують притягнути Росію до відповідальності в міжнародних судах за захоплення ядерних об’єктів на території України.

Про це інформує УП.

«Спочатку МАГАТЕ трошки пустилося берега, і збиралися їхати на Чорнобильську станцію домовлятися з росіянами про візит. Ми "вирівняли" їх дуже швидко. І зараз все відбувається в рамках взаємодії МАГАТЕ з українською владою, тому що це наші території.

Відбулося багато різних комунікацій, в рамках яких росіянам у принципі дали зрозуміти, що ядерні об’єкти – це не іграшки, і це абсолютно інший рівень загроз, проблем. І ви бачите, що в принципі ситуація стабілізувалася.

Але те, що Росія буде нести відповідальність – ми затягаємо її по всіх форматах міжнародних і, якщо треба, по судах за те, що в принципі вони наражали світ на ядерну небезпеку, захоплюючи Запорізьку АЕС чи Чорнобиль – це ми будемо робити, я гарантую вам стовідсотково».

23:35 

Унаслідок авіаудару по Малину на Житомирщині зруйновані сім приватних будинків: п'ять людей загинули, зокрема двоє дітей 2021-го року народження. 

Рятувальники продовжують роботи. Також під обстріл російських військ потрапили завод та гуртожиток у Житомирі. За попередніми даними, є травмовані.

22:35

У Харкові відновили цифрову ретрансляцію телевізійних каналів.

Про це повідомив заступник глави Харківської ОДА Роман Семенуха у коментарі УП.

Після пошкодження кабеля на телевежі трансляція була припинена, але 8 березня її вдалося відновити.

Семенуха пообіцяв, що аналогове мовлення у місті буде відновлене найближчим часом.

22:22

Ввечері 8 березня російський агресор розбомбив гуртожиток у Житомирі і завод «Ізоват».

Про це повідомив міський голова Сергій Сухомлин на Житомир.інфо.

«Щойно було нанесено ракетно-бомбовий удар по Корбутівці, по гуртожитку. Він повністю зруйнований» – говорить мер.

За словами мера, у гуртожитку проживають прості люди, деякі з них є колишніми військовими, що служили дуже давно - ще за часів радянської армії, тому цей будинок ніякого стосунку до військової інфраструктури не має.

Влада збирає інформацію про ймовірних жертв внаслідок бомбардування, наразі відомо про одну поранену людину.

Також росіяни нанесли удар по заводу Ізоват, що виготовляє утеплення для будинків.

22:18

Російська сторона оголошує "режим тиші" для відкриття гуманітарних коридорів завтра, 9 березня, з 9:00 за Києвом. 

Також росія запропонує Україні до 02:00 за Києвом 9 березня погодити маршрути та час роботи гуманітарних коридорів та сповістити представників іноземних посольств, ООН, ОБСЄ та Червоний Хрест.

22:17

Двоє людей, в тому числі 7-річна дитина, загинули внаслідок авіаудару по житловому будинку у Донці Чугуївського району, повідомляє ДСНС. 

Ще одну людину дістали з-під завалів з пораненнями.

22:03

Російські полонені, які руйнують інфраструктуру України, будуть самі ж її і відновлювати. Також вони можуть бути залучені і до розмінування території. 

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін у прямому ефірі спільного інформаційного марафону UAразом на українських телеканалах, передає ТСН.

«Саме це відрізняє нас від російського агресора, який стріляє по мирному населенню та наносить ракетно-бомбові удари по помешканнях цивільних осіб, і я вже не говорю про поводження із нашими військовослужбовцями», - зазначив Єнін.

Перший заступник голови МВС підкреслив, що працездатні військовополонені із числа рядового складу, крім робіт з обладнання та утримання місць їхнього розташування, можуть у примусовому порядку залучатись до виконання робіт невійськового характеру, які не пов’язані із ризиком для їхнього життя і здоров’я, з урахуванням віку, статі та фізичних якостей. А також залучатися до небезпечних видів робіт у тому числі до розмінування.

«Всі ці люди будуть працювати згодом на відновлення економіки України», - сказав Єнін.  

21:35

Російські терористи продовжують своє відверте знущання з мирного населення. Вони обстріляли "Градами" гумконвой, який їхав до Маріуполя.

Спершу колона з гуманітарною допомогою зникла. Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає 24 канал.

Напередодні українська сторона змінила маршрут гумконвою, щоб уникнути провокацій від російських орків, однак цього виявилось замало.

Крім того, пункт призначення був засекреченим, однак окупанти вирішили, що ним буде саме штаб Червоного Хреста та здійснили туди авіаналіт.

21:28

Українські розвідники опублікували жетони мертвих найманців ПВК «Вагнер», які загинули в України.

Про це інформує пресс-служба головного управління розвідки, передає Українська правда.

«Поповнюючи резерви окупаційних військ Росія залучає до бойових дій найманців приватних військових компаній. Зокрема, відомо, що найманці ПВК "Ліга" (ПВК "Вагнер") вже беруть участь в бойових діях на території України в складі армії агресора.

Про це, зокрема, свідчать жетони знищених окупантів. Деякі з них виготовлялись для використання під час бойових дій в Сирії та містять написи арабською, англійською та французькою мовами. А також сирійські номери телефонів».

У розвідці зазначають, що ПВК "Вагнер" російська військова структура, що комплектується найманцями.

«Вагнерівці» беруть участь у бойових діях у низці конфліктів, зокрема на Донбасі на боці Росії, в Сирії на боці союзника Путіна диктатора Асада, в Судані.

Незалежна місія під егідою ради ООН встановила, що дії ПВК «Вагнер» кваліфікуються як військові злочини або злочини проти людяності.

21:23

Російські війська нанесли авіаудар по військовій частині в Бориспільському районі Київщини, є травмовані. Про це інформує поліція Київської області.

21:17

Верховна Рада України зможе дистанційно приймати важливі для України законопроекти під час воєнного стану. 

Зареєстрували законопроекту 7129 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України». 

196 депутатів «Слуги Народу» поставили свої підписи під відповідним законопроектом. В цілому під цим документом зібрано підписи 241 нардепа. 

Законопроект прописує дистанційне голосування як право, а не обов'язок. Також він передбачає питання щодо яких дистанційне голосування не може бути застосованим. Зокрема, це питання мирного процесу.

21:10

З Сум евакуйовано мирних мешканців. 

Перша колона з 22 автобусів вже прибула в Полтаву. 1100 іноземних студентів продовжать евакуацію поїздом до Львова. Зараз всі в безпеці, отримали харчування. Про це інформує Кирило Тимошенко.

Друга евакуаційна колона з 39 автобусів вже на Полтавщині. Це діти, жінки, літні люди, іноземні студенти. За бажанням люди зможуть залишитись в Полтаві, або продовжити евакуацію до Львова.

Гуманітарним коридором також скористались водії цивільного автотранспорту. Радий, що робота команди з евакуації на цьому етапі завершилась успішно. Дякуєю сумчанам, що 13 днів мужньо б‘ються з ворогом.

19:50

Російські окупанти скинули дві бомби на Маріуполь. 

Вони впали поблизу установи Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Зруйновано житлові будинки, торгівельний центр.

19:20

На Харківщині у Вовчанському районі окупанти висадили 120 десантників, вони планували рухатися на Харків.

Територіальна оборона спільно із ЗСУ розгромили загарбників. Переважну більшість російського десанту знищили прямо на місці. Ті, хто вижив – втекли на територію Білгородської області Росії, – повідомили у Штабі оборони Харкова.

19:00

Протиповітряна оборона збила чергову крилату ракету окупантів  «Калібр» над селом Калинівка Броварського району.

Уламки ракети впали на митний склад. Почалася пожежа. Працюють рятувальники.

 

18:57

Бійці бригади Холодний Яр розбили під Харковом колону російської техніки. Окупанти втекли. Проте невдовзі їх упіймали місцеві жителі, – пише 24 канал.

18:51

Сьогодні з окупованого Ірпеня поліцейським Київщини вдалося врятувати ще майже дві тисячі мирних жителів. 

З 10 ранку в районі Романівського мосту правоохоронці разом з органами місцевого самоврядування та військовими провели черговий етап евакуації місцевих жителів. Серед врятованих осіб – діти, літні люди, а також 14 тяжкохворих, які не могли пересуватись самостійно. 

Евакуація проходила спершу пішими маршрутами, а потім людей доставляли до безпечних місць автобусами. 

Кожну врятовану пані правоохоронці зустріли квітами.

18:47

Оперативну інформація станом на 18.00 8 березня щодо російського вторгнення повідомили у Генштабі ЗСУ.

Триває тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Східному напрямку угруповання Об’єднаних сил веде оборонну операцію у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційного району. Триває кругова оборона Маріуполя.

На Північному та Західному напрямках продовжується ведення оборонної операції у Поліському, Волинському та Сіверському операційних районах. 

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує відбиття наступу та стримування противника, здійснює його ураження та стійке утримання оборонних рубежів навколо міста.

Визначеними силами Збройні Сили України продовжують оборону Чернігова. 

На Півдні здійснюється прикриття морського узбережжя, ведеться оборона Миколаєва та прилеглих населених пунктів.

На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури України та угруповань військ.

За наявною інформацією, з метою поповнення втрат, противник здійснює приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. Також, з метою припинення відтоку особового складу, військовим керівництвом ЗС РФ прийнято рішення про заборону розривання контрактів на проходження військової служби.

З метою посилення угруповання військ на напрямку Києва окупанти планують перекинути до тисячі бойовиків зі складу приватної військової компанії «Ліга» (колишня ПВК «Вагнер»).

У порушення вимог Міжнародного гуманітарного права окупанти продовжують утримувати цивільне населення в якості заручників, пошкоджують цивільні будинки, грабують місцевих жителів, здійснюють диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури, розміщують озброєння і військову техніку в густонаселених кварталах населених пунктів, викрадають автомобільну техніку та ведуть бойові дії у цивільному одязі. 

Станом на цей час противник значно знизив темпи просування, його особовий склад деморалізований. 

«Разом переможемо! Слава Україні!» – кажуть у ЗСУ.

18:44

Державний концерн «Укроборонпром» готовий сплатити премію в 1 000 000 долларів США за угнаний чи трофейний літак.

Про це повідомив нардеп та член української переговорної делегації Давид Арахамія.

«Також продовжує діяти програма 500 000 долларів США за захоплений гелікоптер в робочому стані. Update: пилотам РФ, который готовы участвовать в программе, гарантируем выдачу гражданства свободной страны», – йдеться у дописі.

18:15

У Харкові російські окупанти розстріляли двох волонтерів, які прийшли до Фельдман Екопарку нагодувати тварин.

Про це пише «Українська правда».

«Вчора у нашому Екопарку сталася катастрофа. Загинули двоє людей, які прорвалися на його територію, щоб хоча б один раз на три дні нагодувати тварин. Вони загинули під мінометним та автоматним вогнем», – йдеться у дописі.

Напередоні, 7 березня, Фельдман Екопарк шукав волонтерів, які могли б годувати тварин.

18:07

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що окупанти вирішили за будь-яку ціну взяти Миколаїв. Він порадив містянам встановити на кожному перехресті шини і якщо ворог прорветься – палити їх. 

Про це пише «Українська правда».

«Звертаюся до миколаївців. Є бойове завдання, яке не несе великих ризиків. Для того, щоб обмежити видимість ворожої техніки у місті, потрібно встановити на кожному перехресті шини. Потім, якщо ворог прорветься у місто, завдання їх підпалити. У міських умовах це їх зупинить, а далі ми по них працюватимемо. Ми знаємо місто, а вони ні. Нікуди вони не пройдуть», – запевнив Кім.

Також він зазначив, що окупанти не знають міста, а дим засліпить ворогів.

Кім розповів, що ворог вирішив взяти місто за всяку ціну, але миколаївці знаходяться у кращій позиції: «Ми маємо бути готові максимально. Тоді нічого не зроблять».

Він закликав, везти шини на кожне перехрестя від блокпостів до центру: по 5-10-15 шин на кожному перехресті.

Класти їх потрібно біля перехрестя, не загороджуючи дорогу. Біля кожної купки шин Кім закликав залишати по 5-10 пляшок з коктейлями Молотова.

17:20

На Миколаївщині російські війська розстріляли мікроавтобус Червоного хреста із жінками-виховательками дитячого будинку. Щонайменше троє з них загинули і двоє були поранені, – пише Українська правда.

17:10

На Чернігівщині на ворожій міні підірвались цивільні – троє осіб загинули, є поранені. Про це пише Українська правда.

17:00

З Сум виїхала друга евакуаційна колона. Про це пише Українська правда.

16:50

Окупанти захопили редакцію «Про100» у Бердянську. Близько пів сотні працівників не випускають з приміщення. На радіо вже мовить російська пропаганда, – інформує Детектор медіа.

16:45

Внаслідок обстрілу Охтирки Сумської області 7 березня загинула людина, ще 14 поранені. Про це пише Українська правда.

Окрім того, в місті пошкоджені будiвлі мicької ради, будинку культури, «Унiвермагу», житлові будинки та залізничний вокзал.

15:37

Триває евакуація цивільного населенення в Сумах. Про це інформує Держспецзв"язку.

15:33

З Ірпеня евакуювали до Києва майже три тисячі цивільних. Про це пише Українська правда.

15:02

У Маріуполі від зневоднення померла 6-річна дівчинка. Тіло дитини знайшли під завалами 8 березня. Її мати також загинула. 

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Він зазначив, що нині не відомо, скільки часу дитина була під завалами. Маріуполь блокують уже вісім діб.

15:00

Нині стоїть госте питання захисту українського неба – передача Україні бойової авіації і засобів ППО. Від цього залежить, чи РФ далі вбиватиме наших дітей і жінок, батьків і літніх людей.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Якщо НАТО не хоче або неспроможне «закрити небо» над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах!» – написав посадовець.

14:57

Керівник Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що на момент евакуації населення, на околиці міста була стрілянина, але по автобусах не стріляли, «зелений коридор» з Сум є.

Про це Живицький повідомив у Telegram.

 

«Була стрільба в районі кільцевої на виїзді з міста Суми (напрямок на Ромни). По автобусам не стріляли! Це не був бій чи перестрілка, йшла техніка Російської Федерації в супроводі танку і на броні сиділи люди, вони відкрили хаотичну стрільбу по полю, посадці, деревах, вгору. Злякались і пішли далі в бік Лебединської траси, в бік Низів», – йдеться у повідомленні.

Живицький зазначив, що цей випадок підтвердив, що стовідсоткової безпеки для тих, хто виїжджає з міста немає, тому кожен має сам вирішувати, чи їхати, чи залишатися в зоні бойових дій.

За його словами, близько 13:00 людей тимчасово не випускали із міста. Також він додав, що наразі «зелений коридор» є, дорога відкрита з 9 ранку до 21 вечора. Ситуація на виїзді спокійна. «Зелений коридор» діє за маршрутом Суми − Ромни − Лохвиця − Лубни − Полтава.

У першу чергу евакуюють людей з інвалідністю, жінок з дітьми, вагітних.

14:26

Ірпінь, Буча і Ворзель захоплені, окупанти морять людей голодом. Про це пише Українська правда.

В цих населених пунктах переважно немає зв'язку з навколишнім світом, закінчилися продукти й місцями вода, немає електрики й опалення. 

Час від часу людські будинки обстрілюються окупантами з різних видів зброї.

У всьому Приірпінні – трупи у підвалах та на вулицях, окупанти не дозволяють забирати тіла навіть «Червоному хресту», обстрілюють авто гуманітарної допомоги.

14:10

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 8 березня за даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр:

  • танків ‒ 303
  • бойових броньованих машин  ‒ 1036
  • артилерійських систем – 120
  • ракетні системи залпового вокгю – 56
  • засоби протиповітряної оборони – 27
  • літаків – 48
  • гелікоптерів – 80
  • автомобільної техніки – 474
  • кораблі – 3
  • цистерн з паливно-мастильними матеріалами – 60
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

13:44

Оперативна інформація від Генштабу.

Про це повідомляє Держспецзв'язку. 

Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки авіації та із застосуванням високоточної зброї.

Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.

Одночасно зберігаються ознаки готовності воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь до можливої широкомасштабної участі ЗС РБ у бойових діях проти України на боці РФ. Здійснено часткове перегрупування сухопутних військ та ССО ЗС РБ. Зокрема, у районі Брест перебувають по одній БТГр зі складу 38 одшбр (Брест) та 103 опдбр (Вітебськ) .

Білорусі; у районі Олександрівка (район прикордонного КПП в районі н.п. Вільча, Київська обл.) – 2 БТГр 38 одшбр; в районі Кірово (Поліський радіаційний заповідник) – 2 БТГр 103 опдбр.

Згадані вище підрозділи переведені у вищі ступені бойової готовності, але морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформована про майбутні дії та не бажає воювати на боці ЗС РФ.

Зведені підрозділи 29, 35, 36 А та ПДВ продовжують утримуватись на рубежах в районі Поліське – Демидів.

На напрямку н.п. Димер перебувають підрозділи зі складу 98 пдд та 45 обр СпП, активних дій не відзначається.

В районі н.п. Буча противник підрозділами зі складу БТГр 76 та 98 пдд ПДВ намагається утримати місто, підрозділи 155 обрмп противника відведені на відновлення боєздатності.

Для ведення наступальних дій у напрямку н.п. Фастів стягуються додаткові сили противника.

У напрямку н.п. Іванків противник продовжує ведення наступу підрозділами окупаційних військ зі складу 35 Армії у взаємодії з 36 омсбр (Борзя) 29 Армії.

Після значних втрат триває відновлення боєздатності БТГр зі складу 106 пдд та 98 пдд ПДВ в районі н.п. Ірпінь.

Противник, силами підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї Армій та 90-ї тд ЦВО намагається блокувати Чернігів.

Основні сили 74 омсбр продовжують відновлювати понтонну переправу та найближчим часом намагатимуться здійснити переправу через річку Десна.

В районі Глухова противник, силами до п’яти БТГр зі складу 90 тд та чотирьох БТГр зі складу 2-ї Армії Центрального ВО намагався організувати наступ з раніше створеного рубежа. Успіхів не зазнав, наступ зупинений.

У зв’язку з непоправними втратами в районі Харкова, підрозділи 25 омсбр (Луга) 6-ї Армії залишили зону бойових дій та повернуті до району н.п. Нехотєєвка Бєлгородської області для здійснення заходів відновлення боєздатності.

До семи БТГр 1, 2 АК та 150-ї мсд 8-ї Армії окупантів не відмовляються від задуму ведення наступальних дій у напрямках на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області. Здійснено невдалу спробу наступу в районі н.п. Троїцьке. Ворог намагається відновити наступ та захопити Маріуполь. Здійснено висування 2 БТГр 71 мсп (Калинівська) 42 мсд до н.п. Гуляйполе, Оріхів.

Ворог провів наступальні дії у напрямку н.п. Тернівка, зазнав значних втрат та повернувся в райони зосередження в районі н.п. Капустине, Баловне, Новоматвіївське.

В акваторіях Чорного та Азовського морів противник не проводив активних дій.

Зберігається імовірність нанесення ракетних ударів по державних та військових об’єктах з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

13:25

На Київщині знищили ворожу техніку з позначками «V».

13:17

Евакуаційна колона із Сум уже вʼїхала на Полтавщину.

13:16

У результаті ракетно-бомбових ударів російської армії в Маріуполі була пошкоджена будівля, в якій розташовувалися генеральне консульство Греції та офіс Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а також зруйновані приміщення почесних консульств Словенії, Азербайджану та Албанії в Харкові. 

 

Українська сторона долучить факти руйнування приміщень іноземних дипломатичних установ на території України до позовів проти РФ в міжнародних судових інстанціях, аби притягнути Росію до максимальної відповідальності за її злочини.

13:00

Триває евакуація населення з постраждалих регіонів України.

Про це повідомляє МВС України. 

На Сумщині о 9:30 вирушила перша колона, орієнтовно 20 автобусів із закордонними студентами. Від ДСНС залучено 3 одиниці техніки та 23 чоловіки особового складу. Наразі формується друга колона, яка має вирушити о 13:00.

На Київщині триває евакуація населення з міста Ірпінь до міста Києва. Станом на сьогодні силами ДСНС, Національної поліції, збройних сил України, органів влади та волонтерів евакуйовано понад 150 осіб, заходи тривають. Загалом допомогу надали майже 3 тис. особам. Роботи тривають.

ЗапоріжжяМаріуполь: виїхали автобуси для евакуації, відправлено гуманітарний вантаж.

12:55

Українці вийшли на мітинг у місті Олешки Херсонської області. 

Відео опублікував Оперативний ЗСУ.

 

12:50

Сайт Opir, який працював ще під час Майдану, перезапустили — на ньому можна дізнатися актуальну інформацію для цивільних під час війни: про роботу продуктових магазинів, аптек та АЗС, пункти медичної та гуманітарної допомоги, а також укриття по всій країні, передає Суспільне. 

12:47

Повідомили деталі щодо гуманітарного коридору у місті Суми. А саме часовий проміжок, маршрут, хто евакуюється та маршрут гуманітарного вантажу. 

12:10

Для евакуації мирних мешканців Маріуполя по єдиному маршруту, оборонцями міста було вжито ряд заходів: розчищено дороги від мін, знято інженерні загородження тощо. 

Проте окупанти не випустили дітей, жінок, літніх людей з міста. Ворог розпочав атаку саме в напрямку гуманітарного коридору.

 

Такі дії російських нелюдів є нічим іншим, як геноцидом народу України. Злочини кремлівських окупантів не залишаться безкарними!

11:30

У місто Миколаїв прийшло підкріплення Збройних сил із технікою і сили готуються до наступу на російські війська.

Про це повідомив голова обласної адміністрації Віталій Кім, передає УП.

«Цієї ночі було мало обстрілів, знаємо, що ворог виснажений. А ось ми отримали підкріплення, до нас зайшли хлопці з технікою. Ми готуємо наступ. Ми чесні, ми попереджаємо – ми прийдемо і вас розвалимо. Тож чекайте, я скоро до вас прийду. І звільнятимемо Миколаївщину саме з 8 березня», – пише він.

11:24

Майже 80% українців вірять у перемогу!

За результатами дослідження у перемозі над окупантом впевнені 78% опитуваних.

При цьому рівень довіри до президента Володимира Зеленського значно виріс з початку російської агресії проти України і майже досяг 80%, .

 

Опитування показало, що більшість опитуваних - 75,3% за останній тиждень уже допомогли ЗСУ, бійцям територіальній обороні або волонтерам. 

10:38

Сумам надали зелений коридор, розпочався перший етап евакуації.

Про це повідомляє Держспецзв'язку. 

9:55

Внаслідок ракетного удару рф по Харкову знищене консульство Албанії.

9:55

З Харкова вдалося евакуювати понад 600 тисяч людей на потягах, автомобільні шляхи на виїзд перевантажені

9:36

Спроба російських окупантів захопити місто Ізюм у Харківській області вночі провалилася, але мости підірвано, а місцеві жителі потребують термінової гуманітарної допомоги. 

9:32

Оголосили про загальні бойові втрати противника в період з 24 лютого по 7 березня:

  • особового складу понад 12 000 осіб, 
  • танків ‒ 303 од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 1036 од, 
  • артилерійських систем – 120 од, 
  • РСЗВ – 56 од, 
  • засоби ППО – 27 од,
  • літаків – 48 од, 
  • гелікоптерів – 80 од, 
  • автомобільної техніки – 474 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

 

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:30

Ірина Верещук заявила, що сьогодні створять гуманітарний коридор для міста Суми. Людей звідти евакуюють до Полтави.

Проте відомо, що росіяни готують зрив евакуації і намагатимуться змусити людей поїхати неузгодженим і небезпечним шляхом. 

Окрім цього, сьогодні до Сум мають доправити гуманітарну допомогу.

8:18

У Житомирській області загасили пожежу на нафтобазі у Черняхові.

8:16

У Сумах внаслідок авіаудару загинули 9 людей, з них 2 дитини. Одну жінку врятували з-під завалів.

8:14

В результаті російських атак місто Харків понесло тотальний обсяг пошкоджень. Від обстрілів з боку ворожих військ постраждали сотні об'єктів інфраструктури Харкова, включаючи центральну площу, будівлю обласної ради, навчальні заклади, житлові будинки.

Внаслідок чисельних руйнувань та пожеж серед мирного населення є загиблі та поранені. 

В умовах постійних атак російських окупантів поліція Харківщини продовжує гідно нести службу у цілодобовому посиленому режимі.

07:25

У Мелітополі блокується мобільний зв’язок та інтернет, а телевишка та радіо підконтрольні  окупантам.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі телеканалу Рада.

За словами Федорова, все, що в Мелітополі наразі мовиться як по радіо, так і по телебаченню він би ставив під сумнів.

07:15

На тимчасово окупованих територіях російські окупанти застосовують до місцевих жителів насильницьких дії та психологічний тиск, інформують на сайті Міноборони

За наявною інформацією, створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням. Окупанти залякують населення північної частини тимчасово окупованої території АР Крим наступом Збройних Сил України.

07:02

Оперативна інформація від Генштабу станом на 06.00: 

  • Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився. 
  • На Сіверському напрямку триває героїчна оборона Чернігова
  • Сили оборони Києва продовжують захищати столицю по зовнішньому рубежу оборони та на додатково визначених напрямках. 
  • У Південній операційній зоні проводиться оборонна операція вздовж державного кордону та здійснюється прикриття морського узбережжя, ведуться оборонні бої у передмісті Миколаєва
  • На інших напрямках триває стабілізаційна операція та виконуються завдання тероборони у визначеній операційній зоні. 
  • Угруповання Повітряних Сил ЗСУ здійснює успішне відбиття ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття критичних об’єктів України та угруповань військ. 
  • Окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства та порушень норм Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів. 
  • У Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, на територіях, що тимчасово зайняті російськими окупантами, фіксуються факти грабежів, насильницьких дій щодо місцевих мешканців, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури. 
  • На територіях Херсонської та Миколаївської областей, що тимчасово зайняті ворогом, окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. За наявною інформацією, створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням. 
  • Окупанти залякують населення північної частини тимчасово окупованої території АР Крим наступом ЗСУ. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.

06:55

Лише для транспортної інфраструктури війна Росії проти України завдала збитків на щонайменше 10 млрд доларів — про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Міністр вважає, що більшість об’єктів вдасться відновити за рік, найскладніші та найбільші комплекси — за два, інформує Українська правда.

06:25

На Сумщині загинуло четверо бійців тероборони. Це трапилося напередодні 7 березня, – повідомив начальник Сумської ОВА Дмитро Живицький у телеграмі

04:45

Окупанти знищили пам'ятник оперному співаку, солісту Паризької національної опери, волонтеру, учаснику Революції Гідності та захиснику України Василю Сліпаку у смт Луганське Світлодарської громади Бахмутського району Донецької області, – повідомляють на сторінці 30-ї окремої механізованої бригади ім.князя Костянтина Острозького у фейсбуці.

2:30

Після 23:00 7 березня 2022 ворожі російські літаки почали бомбити житлові квартали у Сумах та Охтирці. Як повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, окупанти знищили хати у селі Битиця

«Інформація по вбитим та пораненим постійно оновлюється. ДСНС розбирають завали та гасять пожежі. Медики працюють. Рятуємо життя. Отак насправді виглядає «рускій мір»... Ми не пробачимо цього ніколи!», написав голова Сумської ОВА.

01:50

Протягом 7 березня підрозділи ДСНС, які входять до складу Об’єднаних сил, здійснили 22 виїзди на ліквідацію наслідків бойових дій. Про це інформує Міноборони.

Ліквідували 2 пожежі, під час яких 1 співробітник ДСНС зазнав травм.

За добу відбулось 17 залучень груп піротехнічних робіт, зокрема

  •  15 разів за заявками населення обстежили території на площі 0,99 га та вилучили 31 вибухонебезпечний предмет в населеному пункті Покровськ;
  • обстежили приватні житлові та багатоквартирні будинки на виявлення вибухонебезпечних предметів в населеному пункті Сєвєродонецьк

Відпрацювали 2 замовлення для надання допомоги населенню:

-  з населеного пункту Лиман Донецької області здійснено перевезення гуманітарної допомоги до населеного пункту Кремінна. 

- здійснили підвіз технічної води для потреб населення населених пунктів МАР’ЇНКА, АВДІЇВКА, КРАСНОГОРІВКА,  ГОСТРЕ, КУРАХОВЕ у кількості 54 м3 та питної води до населеного пункту  ВУГЛЕДАР у кількості 4,5 м3. 

На даний час:

- перебито газопровід населеного пункту Попасна. Наслідки події встановлюються.

Евакуація населення:

Станом на 18.00 7 березня 2022 року евакуація населення не проводилась.

В період з 24.02.2022 року евакуйовано з населених пунктів Луганської області близько 6400 осіб та з населених пунктів Донецької області близько 3 тисяч осіб.

01:05

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 24.00 7 березня

Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки авіації та з ракетних ударів, зосереджуючи основні зусилля на виконанні наступних завдань: забезпечення сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації; взяття під повний контроль міста Маріуполя; оточення з подальшим захопленням міста Києва, а також виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

Протягом доби противником здійснювалось перегрупування для організації штурму Києва.

До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП "Кузбасс" (Кемерово), 604 центру СпП "Вітязь” (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнер”).

На Поліському напрямку противник силами окремих підрозділів зі складу 29, 35, 36 загальновійськових армій ЗС РФ, Тихоокеанського Флоту Східного воєнного округу та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ зосередився у районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів. 

На напрямку н.п. Бишів противник силами до двох БТГр зі складу 36 загальновійськової армії ЗС РФ здійснив маневр і намагається просуватись далі.

На напрямку н.п. Тарасівщина, Раківка противник зі складу 98-ї повітряно-десантної дивізії у взаємодії з БТГр 155 окремої бригади морської піхоти після форсуванням р. Ірпінь в районі Раківка розпочав наступальні дії, але поніс значних втрат у живій силі та техніці, втратив частину наступального потенціалу та був зупинений. 

На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій ЗС РФ та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округа проводить наступальну операцію з метою блокування  Чернігова та підготовки до наступу на Суми.

На Слобожанському напрямку противник силами 1-ї танкової армії ЗС РФ (до 12 БТГр), 20 загальновійськової армії ЗС РФ (до 8 БТГр), 6 загальновійськової армії (до 2 БТГр) Західного військового округу, 14 армійського корпусу ЗС РФ (до 2 БТГр) основні зусилля зосереджує на напрямках Канів, Новомосковськ. Зупинений та намагається відновити наступ на Сєверодонецьк силами 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії ЗС РФ. Здійснює перегрупування та підготовку до штурму міста Суми.

При спробі оволодіти н.п. Ізюм противник зазнав втрат та відійшов. Окупанти вдалися до терору у місті, обстрілюючи цивільні помешкання та інфраструктуру.

На Донецькому напрямку противник силами до 7 БТГр 1, 2 АК та 150 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії продовжує наступальні дії у напрямках на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

Для ведення наступальних дій у напрямку на Сєвєродонецьк здійснюється переміщення БТГр 150-ї мотострілецької дивізії. Спроби прорвати оборону на Волноваському напрямку. Намагається прорвати оборону Маріуполя, але успіху немає.

На Таврійському напрямку противник силами окремих підрозділів 49-ї загальновійськової армії ЗС РФ, 22 армійського корпусу, 20 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії ЗС РФ та Повітряно-Десантних Військ основні зусилля зосереджує у напрямках: на Миколаїв - до 2 БТГр берегових військ ЧФ; на Вознесенськ - до 3 БТГр зі складу 49 загальновійськової армії ЗС РФ; на Запоріжжя - до 4 БТГр 42 мотострілецької дивізії та 136 окремої мотострілецької бригади 58 загальновійськової армії ЗС РФ; Мелітополь, Маріуполь - до 3 БТГр зі складу 19 мотострілецької дивізії 58 загальновійськової армії. Здійснює перегрупування військ для проведення наступальних дій.

В Південнобузькому операційному районі противник зупинений на підступах до Миколаєва, проводить перегрупування військ для відновлення наступу.

В цілому морально-психологічний стан противника низький. Він деморалізований через великі втрати в живій сил та військовій техніці, на окремих напрямках вдається до дезертирства.

Під час боїв поблизу Харкова ліквідували начальника штабу – першого заступника командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-майора Віталія Герасимова, також вбили та поранили декілька старших офіцерів штабу армії.

01:00

Командування повітряних сил ЗСУ зазначає, що від початку війни українська авіація збила десятки російських крилатих і балістичних ракет, 52 бойові літаки, 69 вертольотів та інші малорозмірні цілі.

Лише за добу 7 березня українські Повітряні сили знищили один гелікоптер і три винищувачі під Києвом і Харковом.

«Закриваємо небо самі, НАТО запрошуємо», — жартують у Командуванні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024