стрічка

Вірус через картинку: у соцмережах поширюють фейк до 8 березня

07 Березня 2022, 23:13
Вірус через картинку: у соцмережах поширюють фейк до 8 березня 8243
Вірус через картинку: у соцмережах поширюють фейк до 8 березня

Користувачі соцмереж і месенджерів активно поширюють фейкове повідомлення про листівки до свята 8 березня.

Зокрема, фактчекери проєкту «Брехунець» помітили таке повідомлення як на Волині, так і на Рівненщині.

ФЕЙК

У «вкиді» йдеться про те, що хакери начебто оголосили війну й у відкритках до 8 березня будуть заховані віруси, які назавжди виведуть з ладу телефон. Автор повідомлення просить не відправляти нікому вітальні листівки. Натомість закликає «передати повідомлення іншим». Дивно, чи не так?

Фейк у Facebook

Фейк у Вайбері

СПРОСТУВАННЯ

Почнемо з того, що в повідомленні немає автора і джерела, що вже робить його сумнівним. У кінці є заклик поширити інформацію і це – одна з основних ознак фейковості. Плюс – тема актуальна і стосується багатьох людей, зокрема тих, хто любить пересилати зображення у соцмережах і святкує 8 березня. Такі повідомлення зазвичай «запускають», щоб залякати користувачів і перевірити, як ті реагують на дезінформацію.

Як пояснив «Брехунцю» волинський програміст Василь Хлудь, це повідомлення – чиста брехня, адже через зображення (формати .jpg, .jpeg, .png, gif тощо) вірус неможливо поширити. Месенджер одразу показує користувачу, що перед ним саме зображення, а не програма. 

Щоб шкідлива програма запрацювала, для картинки потрібно змінити формат, або запустити вірус стороннім програмним забезпеченням. Але робити це – безглузде заняття. «Віруси» можна набагато легше підчепити, якщо, наприклад, відкрити підозріле посилання з електронного листа. І навіть в такому випадку браузер «запитає» користувача, чи дійсно він хоче здійснити завантаження, або іншу дію.

Тож користувачам не варто боятися «картинок-вірусів». Радимо перш за все бути уважними до підозрілих листів на пошті та не піддаватися на провокацію «перешли повідомлення другу».

Читайте також: Російська деза у час війни: чим отруюють інфопростір України

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024