стрічка

Російська деза у час війни: чим отруюють інфопростір України

07 Березня 2022, 15:22
Російська деза у час війни: чим отруюють інфопростір України 1950
Російська деза у час війни: чим отруюють інфопростір України

Уже ні для кого не секрет, що російська пропаганда посилила інформаційну війну з Україною. Метою інформаційних вкидів є дестабілізація ситуації, дезорієнтування населення, дискредитація Збройних Сил України. Але ми гідно даємо відсіч!  

Проєкт «Брехунець» зібрав фейки, які «гуляли» в інформаційному просторі Волині упродовж 5-6 березня.

Фейк про білоруського десантника

Уночі  з 4 на 5 березня начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков поширив інформацію про те, що на Шацькому напрямку затримали білоруського десантника, який прийшов в Україну здаватися. Насправді це ФЕЙК!

Як розповіла Маргарита Вершиніна, прессекретарка Волинського загону ДПСУ, інцидент з перетину кордону мав місце, але чоловік не десантник і зараз перебуває в Любомлі в суді. Він звичайний громадянин Республіки Білорусь, який утік з рідної країни. На цього склали матеріали по ст.204-1 КУпАП і справу передали до суду.

Фейк про зґвалтування окупантами 11 українських дівчат у Херсоні

У соцмережах з'являється все більше неправди про ситуацію на Херсонщині. Зокрема, активно ширяться фейки про зґвалтування окупантами 11 українських дівчат.

«Ця інформація не підтвердилась. Жодних таких звернень до лікарень міста, зокрема лікарні ім.Є. Карабелеша не було! Як і не має загиблих дівчат внаслідок зґвалтування!» — написав голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

Фейк  про діяльність «секретної тюрми СБУ/ЦРУ»

В управлінні СБУ у Волинській області повідомили, що варто очікувати вкиди про діяльність «секретної тюрми СБУ/ЦРУ» на українській території. Нібито її ув’язнені, котрі потрапили в полон ЗСУ, передадуть відео з тюрми. А от роль «ув’язнених» для цієї постановки візьмуть на себе бойовики ОРДЛО із колишніх військових дезертирів чи злочинців.

Також соцмережах вороги створюють безліч фейкових сторінок українських органів влади. А на них – нібито наші посадовці чи військові під загрозою фізичного насильства закликають співпрацювати з окупантами чи розповідають про капітуляцію Києва.

Фейк про те, що Україна зірвала евакуацію Маріуполя

Центр протидії дезінформації РНБО повідомляє, що російська пропаганда намагається звинуватити у зриві евакуації із Маріуполя українську сторону. Вони видали підірваний в Ірпіні міст за маріупольський. І це ФЕЙК!

Водночас евакуацію зірвала сама країна-агресорка, відкривши вогонь.

Російські ботоферми розганяють фейки 

Генштаб ЗСУ повідомляє, що противник активізував у соціальних мережах велику мережу ботів, намагаючись посіяти паніку та зневірити народ України.

Ворог розповсюджує безліч повідомлень на кшталт «Все пропало!», «Допоможіть Києву (Херсону, Чернігову і таке інше, залежно від оперативної обстановки)»; «Нас всі кинули!» і подібні. 

Зокрема, повідомлення розсилають з новостворених «патріотичних» акаунтів з українською символікою українською та російською мовами. 

Фейкова вказівка зняти прапори у Рожищі

У Рожищенську громаду, на електронки деяких офіційних установ, надійшла вказівка буцімто від Луцької районної військової адміністрації про «приспущення і приховання» державних прапорів з адмінбудівель. І це ФЕЙК!

У пресслужбі Волинської військової адміністрації  зазначили, що звідти не давали таких вказівок по області. Прапори у громаді не знімали й не збираються цього робити.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024