стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 березня

07 Березня 2022, 05:31
Російсько-українська війна 18518
Російсько-українська війна

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 7 березня.

23:50

Під Харковом ліквідували генерал-майор російської армії.

Про це інформує Головне управління розвідки.

Під час боїв ліквідували Віталія Герасимова – російського воєначальника, генерал-майора, начальника штабу і першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу Росії.

Також вбили та поранили низку старших офіцерів російської армії.

Віталій Герасимов брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль «за повернення Криму».

 

23:30

Зеленський та вся його команда лишаються у Києві і працюють на Банковій:

  • на Півдні розгорнувся справжній національний рух — українці виходять на вулиці і протестують проти росіян;
  • «Ми зробимо наші міста, які окупант руйнував, кращими, ніж будь-яке місто в Росії»;
  • росіяни не дотримуються домовленостей про гуманітарні коридори. Вони навіть замінували дорогу, яку погоджували для підвезення ліків для людей;
  • самі ж вони створюють маленькі коридори до окупованих територій;
  • Україна продовжуватиме перемовини, доки не знайде шляху до миру;
  • кожен день спротиву створює для України кращі позиції на перемовинах;
  • Зеленський підписав указ про нагородження 96 військових.

23:22

Зеленський  вирішив  відкликати українських миротворців —  високопрофесійних військових, з усіх місій у світі. Разом з обладнанням.

Для посилення вже зараз нашої армії у відсічі російській агресії.

Наразі українські військові беруть участь у трьох миротворчих операціях: у Міжнародних силах з підтримки миру в Косово (40 осіб), у миротворчій місії у Конго (13 осіб), а також в операціі ООН в Кот-д’Івуарі (56 осіб)

22:58

Російські окупанти продовжують гатити по Маріуполю, при цьому в руйнуваннях від ворожого вогню всі райони, повідомляє МВС України. 

Не лишилося вулиць без розбитих вікон, знищених квартир чи навіть будинків. Складно сказати і на рахунок жертв від російської агресії, адже тіла загиблих сусіди ховають прямо у дворах житлового сектору. 

Місто і досі без освітлення, води і навіть газу. Тож містяни готують їжу біля будинків на вогнищах. Як би не було страшно - небезпека їх об'єднує, сусіди допомагають сусідам. 

Маріуполь остаточно лишився без зв'язку. Єдина можливість дізнатися про ситуацію в країні - військові. Місцевих, звісно, цікавить безпекова складова та чи продовжує українська армія захищати місто. А ще - вступ до тероборони для захисту міста від московитів. 

Захисники Маріуполя зупиняють намагання ворога прорватися. Важливою є боротьба і не бажання місцевого населення бачити на своїх вулицях російське трикольорове ганчір'я, тож боротьба за український Маріуполь триває!

21:41

Україна хоче прямих переговорів між Зеленським та Путіним. На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

22:35

Поблизу Обухова «Привид Києва» збив крилате ракету «Калібр». Про це повідомляють у Сухопутних військах ЗСУ.

22:26 

Голова Вінницької військової обласної адміністрації Сергій Борзов заявив, що 7 березня були одні з найдовших повітряних тривог, бо окупанти запускали крилаті ракети з бомбардувальників

22:07

Львівський міський голова Андрій Садовий заявив, що спроможності міських закладів забезпечити житлом вимушених переселенців вичерпуються. За його словами, Львів став прихистком для 200 тисяч людей. 

21:30

Близько 20:20 два авіаудари влучили в нафтобазу у Житомирі та селищі Черняхів. У Житомирі загорівся резервуар місткістю 10 кубічних метрів. Попередньо, жертв та постраждалих немає. У селищі загорілися два напівпорожні резервуари (місткість уточнюється). З будинків, що розташовані поруч, евакуювали людей. Попередньо жертв та постраждалих немає.

Як повідомили у ДСНС, станом на 21:30 пожежу локалізовано. Триває гасіння двох резервуарів ємністю по 10 тис. м. куб. Всього на території нафтобази 9 резервуарів. Підрозділи ДСНС готуються до пінної атаки. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 30 осіб та 7 од. техніки ДСНС.

У смт Черняхів горить два напівпорожніх резервуари ємністю по 2 тис. м. куб. Всього на території нафтобази 17 резервуарів. Відстань до житлових будинків близько 500-600 м. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 24 особи та 5 од. техніки ДСНС.

21:25

ППО ПС ЗСУ о 20:30 збили над Києвом літак ВКС РФ.

О 21:10 в околицях міста у повітряному бою був збитий другий ворожий літак.

Про це повідомив Валерій Залужний

Чернігів 7 березня: російські окупанти успішно провели операцію зі звільнення звичайних людей від житла:

21:13

За сьогоднішнього обстрілу Миколаєва ракета потрапила до казарми, де спали солдати: 8 загиблих, 8 зниклих, 19 отримали поранення

Про це заявив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

У Миколаєві від ранкового обстрілу ракетною артилерією постраждали понад 60 будинків — міський голова Олександр Сєнкевич

20:32

У боях на Маріупольському напрямку морські піхотинці та військовослужбовці полку Азов знищили танкову роту російської армії, шість бойових броньованих машин та близько 40 загарбників. Про це інформує Держспецзвязку.

До рук воїнів Об’єднаних сил потрапила документація кремлівських окупантів з поіменним списком особового складу підрозділу та адресами їх проживання.

Тим часом на Сумщині територіальна оборона теж здобула нові трофеї.

19:13

Російські окупанти завезли гуманітарну допомогу в зону ЧАЕС для створення "картинки для ЗМІ" — персонал ЧАЕС від неї категорично відмовився, тож загарбники переодягнули своїх військових у форму концерну NOVARKA та зняли сюжет. 

Персонал NOVARKA завершив свою роботу у зоні відчуження ще у вересні 2020 року

19:10

Українські правоохоронці повідомили про підозру російському льотчику. На його совісті 8 загиблих. 

  Він обстрілював Ізюм та бомбив Харків.

19:06

 Миколаївська область отримала та передала людям більше 200 тонн гуманітарної допомоги від початку війни.

18:45

Оперативна інформація станом на 18.00 07.03.2022 щодо російського вторгнення:

Триває дванадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

  • Сили оборони продовжують вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон, Об’єднані сили – у східній частині Донецького операційного району. Триває охорона важливих районів та шляхів пересування, оборона міста Києва.
  • На решті територій, наближених до зони бойових дій, проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони, зокрема вздовж державного кордону України. 
  • Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та повітряних нападів противника, протиповітряне прикриття важливих (критичних) об’єктів України та угруповань військ.
  • Окупанти планують активізувати авіацію, з метою нанесення ракетно-бомбових ударів по великих містах України та промисловій інфраструктурі. Для виконання цієї мети на територію Республіки Білорусь перекидаються авіаційні підрозділи Центрального та Східного воєнних округів.
  • У населеному пункті Мила Київської області підрозділ з кадирівських найманців здійснює обстріли мирного населення.
  • Угруповання ворога, що діє на окремих напрямках Конотоп та Охтирка втратили до 50 відсотків особового складу. Для продовження наступальних дій потребують перегруповування та поповнення запасів. 
  • Підступність окупантів проявляється в тактиці терору щодо мирного населення, обстрілах гуманітарних конвоїв, що організовані українською владою, організацією пропагандистських конвоїв та спробах легалізації окупаційної влади на окремих захоплених територіях.
  • Морально-психологічний стан противника залишається вкрай низьким та має тенденцію до погіршення. На окремих напрямках окупанти викидають власні документи та намагаються повернутися на територію Росії.

18:00

Маріуполь уже 8 діб поспіль перебуває в облозі російських окупантів – у місті немає електроенергії, тепла, води та зв’язку. Вже протягом трьох діб Маріуполь очікує на «зелений коридор»», однак окупанти щоразу використовують його у своїх цілях – розпочинають обстріл, а згодом перегруповують свої війська, щоб зайняти більш вигідні позиції. У боях українські захисники знищили  танкову роту противника, а також 6 бойових броньованих машин та близько 40 загарбників.Про це пише УП.

17:04

У Макарові на Київщині внаслідок авіаудару снаряд влучив на територію хлібозаводу, рятувальники виявили тіла 13-х загиблих та витягнули з-під завалів п'ятеро людей. Про це пише Суспільне.

16:40

За 12 днів війни російські загарбники пошкодили або знищили в Україні 34 лікарні, 202 школи, понад 1500 житлових будинків, включно з багатоквартирними. 

  Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

16:38

Талони для безкоштовного харчування вимушених переселенців почали видавати з 7 березня в Ужгороді. Про це розповів міський голова Богдан Андріїв.

За його словами, запровадити таку систему вирішили 6 березня під час позачергово засідання виконкому. У закладах, де організували харчування вимушених переселенців, можна буде віддати талон і отримати їжу.

«Соціальна служба на кожен день видає талончик особам, які в нас проживають в гуртожитках, в наших різних навчальних закладах, тому що це все буде обліковуватися для того, що ми потім могли заплатити гроші тим мережам, котрі доставили нам продукти, тому тут ніяких зловживань немає, тут все в рамках закону. Талончиком відмічається харчування на один день. Це все обліковано», — повідомив Богдан Андріїв.

Підприємцям, які укладуть договори з департаментом соціальної політики, щотижня будуть компенсувати витрати. Це на добу – 100 грн для дорослого та 80 грн для неповнолітнього.

16:33

На Чернігівщині офіцери російської армії викидають свої документи і намагаються втекти до РФ, повідомляють в оперативному командуванні «Північ».

«Офіцери однієї з «найсильніших армій світу» такі хоробрі, що в населених пунктах в зоні відповідальності підрозділів оперативного командування «Північ» викидують документи і тікають в свою нєпобєдімую страну.І це вже роблять офіцери!

Настав час наших єгерів та партизанів. Ми добре всі пам'ятаємо, що Чернігівщина – край партизанської слави», – пишуть в дописі.

16:07

Війська ворога знищують місто Ізюм у Харківській області.

Про це повідомила Людмила Денісова, уповноважена ВР з прав людини.

Другу добу тривають постійні авіаційні та артилерійські обстріли міста Ізюм на Харківщині. Місцеве населення не має жодної змоги вийти з бомбосховищ. Інформація про кількість жертв наразі відсутня.

Центр містечка, населення якого до війни становило понад 46 тисяч, повністю зруйнований. Не залишилось жодної будівлі. По усьому місту пошкоджено школи, лікарні. Немає світла, газу та тепла.

15:52

У Мелітополі мітингуватимуть проти російської орди, поки вона не залишить місто

Активісти вирішили виходити на мітинги щодня опівдні доти, поки російські військові не залишать місто, повідомляє місцева активістка Ольга Гайсумова. 

За її даними, на акцію зібралося близько чотирьох тисяч людей.

15:47

У Вишгороді збили ворожий гелікоптер. Разом до перемоги!

14:46

На Сумщині піймали 14 окупантів: є медики, оператори-навідники та водії військової техніки.  Про це пише 24 канал.
14:43
На Київщині розвезли 40 тонн ліків та майже 200 тонн продуктів.  Гуманітарна допомога надходить із західних областей України, а також з з Польщі, Кіпру, Німеччини та Італії.Для зручності на території області створили логістичні центри, звідки оперативно розвозять «гуманітарку». Деякий вантаж райони отримали прямими рейсами, а звідти – безпосередньо в громади. «Щойно відкриються гуманітарні коридори, все це негайно буде передано й людям у міста та селища, які постраждали. Насамперед – Бучу, Ірпінь, Гостомель, Макаров, Бородянку та Ворзель. Ми нізащо не лишимо їх сам на сам з бідою», – запевнив Олексій Кулеба. Про це пише 24 канал.

 

14:32

В Україну вже прибули добровольці з Бразилії та Португалії, щоб захищати нашу країну від російських загарбників.Зауважують, кількість добровольців-іноземців вже перевищила 20 тисяч. Це переважно досвідчені бійці, які брали участь у багатьох миротворчих кампаніях в різних куточках світу. Про це пише 24 канал.

14:21

Спецпідрозділ Інтернаціонального легіону при ГУР МО України вже виконує бойові завдання. Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України бригадний генерал Кирило Буданов  підкреслює, що в цей важкий час будь-яка допомога є на вагу золота, і Україна високо цінує дружнє й братське плече, підставлене у скрутну хвилину. «Сьогоднішня війна ведеться не лише проти України, а й проти всього вільного світу, проти правового устрою людства, що головною умовою миру визначає право націй і країн на свободу і самовизначення, недоторканність територіальних кордонів держав. Злочинний Путінський режим вирішив повторити долю Гітлера і Третього Рейху: вдався до тотальної загарбницької війни з масовим вбивством цивільного населення», – наголошує Кирило Буданов.

Нагадуємо, що Україна продовжує формування Інтернаціонального легіону оборони України. На сьогодні виявили бажання стати до його лав добровольці і ветерани з 52 країн світу. Їхня кількість вже перевищила 20 тисяч. Це переважно досвідчені бійці, які брали участь у багатьох миротворчих кампаніях в різних куточках світу.

 

Поповнення підрозділу Інтернаціонального легіону при ГУР МО України триває. Про це  інформує Головне управління розвідки МО України.

14:15

Миколаївський аеропорт під контролем  українських військових — голова ОДА Кім. Про це пише Суспільне.

13:39

Російські загарбники завдали ракетного удару по морському порту «Ольвія», що знаходиться в Миколаївській області. 

Повідомили у Міністерствоі інфраструктури у Facebook. Пише Українська Правда.

«Постраждалих немає.  Територія, по якій завдано удару, належить на правах концесії катарській компанії QTerminals Olvia», –йдеться у повідомленні.

13:36

10,2 мільярда гривень перераховано для допомоги українській армії на спецрахунок Національного банку, повідомили в Нацбанку.

13:19

Олексій Арестович розповів про ситуацію на фронтах:

  • За минулу добу противник не зміг посунути далі свої позиції;
  • ЗСУ звільнили місто Чугуїв;
  • окупанти наносили вночі ракетні удари по містах: Харків, Житомир, Київ, Чернігів, Сумщина, Маріуполь. Наші військові наносять удари у відповідь;
  • противник збільшив інтенсивність інформаційних операцій, які проводяться проти українців. Ми не повинні реагувати на інформаційні атаки. За 12 діб українці стали грамотними у цьому і не піддаються провокаціям.

13:07

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 12:00  щодо російського вторгнення:
Триває дванадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. 
  • Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя, Миколаєва. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.
  • На Поліському напрямку російський окупант зосереджує основні зусилля на оточенні Києва. На основних напрямках відзначається зосередження в районі н.п. Гостомель до 2 БТГр; в районі н.п. Буча – до 3 БТГр, посилених танковими підрозділами; в районі н.п. Бородянка – до 2 БТГр; в районі н.п. Ситняки – до 2 БТГр.
  • На окупованих територіях ворог намагається одразу встановити адміністративно-поліцейський режим за допомогою неприхованого терору спрямованого на місцеве населення.
  • Триває підготовка окупантів до наступу на Вишгород.
  • Також, ворогом здійснюється підготовка до відновлення наступу у напрямках: на н.п. Гостомель, Ірпінь, Стоянка.
  • На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу двох загальновійськових армій та танкової дивізії Центрального воєнного округу, основні зусилля зосередив на напрямках: н.п. Бровари – до 2 БТГр; в районах н.п. Семенівка, Мена, Бобровиця – до 3 БТГр; н.п. Бориспіль - до 4 БТГр.
  • Російський загарбник намагається забезпечити тактичну перевагу в Броварському і Бориспільському районах. Окупанти здійснюють спроби встановити контроль над Черніговом та зосереджують підрозділи 41-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу біля його південних околиць. Намагаються здійснити підготовку до наступу на Суми.
  • На Слобожанському напрямку противник силами підрозділів танкової армії, двох загальновійськових армій та армійського корпусу намагається продовжити наступ у напрямку на Дніпро. Основні зусилля зосереджує на напрямках Канева, Дніпра та Сєверодонецька. Здійснює перегрупування для продовження наступу на визначених напрямках з метою взяття під контроль Канівської ГЕС.
  • На Донецькому напрямку противник силами до семи БТГр продовжує наступальні дії у напрямках міст Дніпро та Запоріжжя, з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області. Незважаючи на великі втрати, просувається у напрямку Волновахи.
  • Окупанти здійснювали неодноразові спроби прорвати оборону в районі н.п. Старомлинівка, а також захопити н.п. Зачатівка, проте понесли значні втрати та відійшли в район н.п. Любимівка.
  • Одночасно ворог намагається прорвати оборону міста в районах зах. околиці Маріуполь, Старий Крим. Успіху не має.
  • На Таврійському напрямку загарбник силами до 17 БТГр утримує рубежі в Херсонській області. Основні зусилля зосереджує на напрямках: Миколаїв – до 2 БТГр, Вознесенськ – до 2 БТГр, Білгород-Дністровський – до БТГр, Запоріжжя – до 4 БТГр; Маріуполь – до 3 БТГр.
  • Противник здійснює перегрупування військ для подальшого наступу на місто Запоріжжя. Терміново відновлює злітно-посадкову смугу на аеродромі Мелітополь.
  • На Бессарабському напрямку противник активних дій не здійснює, але військовослужбовці оперативної групи російських військ у зоні безпеки самопроголошеної ПМР перебувають у підвищеному ступені бойової готовності.
Незважаючи на велику кількість військ окупанти мають низький морально-психологічний стан. Зазнаючи втрат, підрозділи противника втрачають наступальний потенціал та масово здаються у полон Захисникам України і цивільному населенню.
 

13:05

Щойно завдали удару по морському порту Ольвія. Постраждалих немає. Територія, по якій завдано удару, належить на правах концесії катарській компанії «QTerminals Olvia».

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної фази війни проти України, росія також вчинила низку агресивних дій щодо суден в акваторії Чорного моря, зокрема іноземних торгових суден.

13:00

У Ніжинському районі збили російський безпілотник. Про це повідомив голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус.

12:07

В Енергодарі українці прощаються з загиблими героями, які мужньо боронили Запорізьку АЕС. Повідомляє 24 канал.

11:44

Внаслідок обстрілу аеропорту під Вінницею загинули щонайменше дев’ять людей, повідомляє ДСНС.

11:00

За даними Командування морської піхоти:

  • Вночі, українські воїни накрили аеродром Чорнобаївка біля Херсону. Окупанти вирішили частково розмістити там свій авіапарк. Знищено від 30 гелікоптерів ворога, а ще жива сила та техніка.
  • Минулої доби, на підступах до Миколаєва знищено 3 колони ворога, українські захисники захопили трофеї, велику кількість боєкомплекту, колісну техніку, 7 одиниць гаубиць Д-20.

10:45

Миколаїв переходить у наступ. Окупанти зайшли на територію аеропорту. Повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

10:39

Ірина Верещук звернулася до українців та розповіла, що відбувається з гуманітарними коридорами.

Третій день поспіль Україна намагається відкрити зелені коридори до Маріуполя, Києва та інших напрямках. 

О 00:30 до міністерства надійшов лист з РФ, де вони запропонували об'явити режим тиші з 10:00 7 березня і відкрити гуманітарні коридори з Києва, Харкова, Сум в напрямках білорусі.

Такі пропозиції є неприйнятними для України.

Україна у відповідь направила своє бачення щодо гуманітарних коридорів та заявила, що готова відкрити їх о 10:00 7 березня.

10:29

Вночі, 7 березня в селі В'язівка на Житомирщині російські загарбники цинічно знищили церкву (Покровську) Різдва Пресвятої Богородиці, побудовану в 1862 році.

Про це повідомляє Українська Правда.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці
Церква Різдва Пресвятої Богородиці

10:17

В Запорізькій області кадирівці розстріляли авто «Укрпошти» та танком його переїхали. Загинули співробітники пошти, чоловік та жінка. Про це інформує Запорізька ОДА. 

«Співробітники УКРПОШТИ развозили пенсії та пошту за маршрутом, який проходить через населенні пункти Оріхово, Омельник, Єгорівка та Новоселівка. По дорозі між населеними пунктами Єгорівка та Новоселівка на зустріч цивільній машині виїхав танк. Водій автомобіля взяв трохи вправо, щоб пропустити військову техніку. У відповідь російські солдати здалеку відкрили вогонь по цивільному автомобілю, а потім наїхали на нього», – йдеться у дописі.

Забрати тіла загиблих досі не вдалося через пересування військової техніки окупантів.

10:07

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.03 орієнтовно склали:
особового складу – понад 11 тисяч осіб,
танків ‒ 290 одиниць,
Бойових броньованих машин ‒ 999 одиниць,
артилерійських систем –117 одиниць,
РСЗВ – 50 одиниць,
засоби ППО – 23 одиниць,
літаків – 46 одиниць,
гелікоптерів – 68 одиниць,
автомобільної техніки – 454 одиниці,
кораблі / катери – 3 одиниці,
цистерн з ППМ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7,
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Повідомили у Генштабі ЗСУ.
 

10:04

До лікарні Кропивницького прибув іноземний журналіст Гійом Бріке (Guillaume Briquet), машину якого обстріляли російські загарбники біля села Водяно-Лорине Миколаївської області і пограбували після цього. 

 

Про це повідомляє Українська Правда.

 

Бріке громадянин Швейцарії, незалежний журналіст, працював на Миколаївщині й висвітлював війну. Журналіст розповів, що 6 березня під час руху в бік Миколаєва його броньований автомобіль обстріляли російські військові з близької відстані.

Декілька куль влучили в скло, спричинивши поранення. Журналіст отримав пошкодження обличчя та передпліччя. Після обстрілу він з‘їхав на узбіччя, до машини підійшли російські військові, представились та обшукали його. Після чого відібрали паспорт, 3 тисячі євро готівкою, особисті речі, шолом, відзнятий на камеру матеріал, ноутбук, тільки потім відпустили.

9:28

Брифінг Міністра оборони Олександра Резнікова:

Минуло одинадцять діб героїчного спротиву. Через величезні втрати, які поніс ворог, інтенсивність бойових дій тимчасово знизилася. Проте російські окупанти намагаються сконцентрувати сили та засоби для нової хвилі атак. В першу чергу – на Київ, Харків, Чернігів та Миколаїв.
 
Не втрачаємо пильність! Російські війська скрізь отримають жорстку відсіч. «Рускій мір» намагається задушити місто-герой Маріуполь гуманітарною кризою. Керівництво держави робить усе можливе і неможливе, щоб забезпечити гуманітарні коридори.
Це непросто. Адже російські терористи не тримають слово. Немає жалю навіть до діток і жінок, до поранених. Вони обстрілюють житлові квартали. Вони обстрілюють мирних людей під час евакуації. Навіть шакали себе так не поводять.
 
Ми використовуємо кожну хвилину, щоб зміцнити нашу оборону. Усі зусилля цілодобово спрямовані на те, щоб забезпечити потреби наших захисників і захисниць. Понад 140 тисяч українців, переважно – чоловіків, повернулися з Європи. Десятки тисяч влилися до лав Сил територіальної оборони. Звісно, є ті, хто тікає. Але весь світ бачить, як український народ б’ється за свою країну.
 
Вже понад 20 тис. звернень від іноземців, які готові приїхати в Україну і захищати світ від російських нацистів на українському фронті. Щоб кремлівське зло не поширювалося.
Не буду коментувати поставки зброї та боєприпасів – це делікатний момент. Нехай ворога чекає сюрприз. Знайте: є суттєвий прогрес.
 
Крім іншого, за останні 3 дні вже доставлено, їде до України або законтрактовано понад 50 тис. шоломів та бронежилетів.
Ми «перехоплюємо» у постачальників вже пошиту форму для армій країн НАТО. Нехай наші оборонці будуть вдягнуті у різне. Головне – щоб було зручно бити ворога. Наші воїни на усіх напрямках оборони демонструють високу майстерність, знищуючи російських загарбників.
 
Дії наших артилеристів на Миколаївщині увійдуть до підручників. Як і контратаки українських оборонців Харкова та Луганщини.
Ми працюємо над отриманням допомоги у сфері ППО та ПРО від партнерів. Але впевненості у невідворотності нашої перемоги додають не виголошені обіцянки, а українські Повітряні Сили. Та окремі менеджери «Укрпошти», які збивають літаки з російськими військовими злочинцями.
 
У козацьку добу наші предки орали землю, тримаючи під рукою шаблю та мушкет. Сьогодні деякі села під час посівної можуть озброїти трофеями механізований батальйон з посиленими танковими ротами. Війна – це горе, яке принесла до нас Росія. Принесла в домівки всього світу. Ми кожного дня втрачаємо наших людей. Пам’ятаємо кожного і помстимося за усіх.
 
Наша найбільша перевага над ворогом – у згуртованості українського суспільства. У Росії не розуміють, що таке самоорганізація і що таке справжня довіра між владою і Громадянами. Вони десятиліттями знищували свободу і гідність людей, щоб отримати покірне населення.
 
Їх більше, це правда. Вони переважають на морі та в повітрі. Поки що. Поки що. Адже один український воїн і один український громадянин на війні вартують десятиків російських окупантів.
 
В Українського народу зовсім інша внутрішня мотивація. На порядок вища стійкість. На землі ми це вже довели.
Час, коли російська армія, призовники почнуть ховатися по всіх льохах росії, аби тільки їх не відправили на війну з нашими захисниками і захисницями, стрімко наближається.
 
Ми повернемо усі тимчасово захоплені міста та села. Херсон, Каховка, Мелітополь, Бердянськ та Генічеськ показали, що окупантам краще забратися, поки не пізно.

9:14

Ніч у столиці пройшла спокійно. У Києві працює транспорт та комунальні служби. Місто забезпечене електроенергією, водою, теплом, зв’язком у повному обсязі. Комунальники знешкоджують пориви мереж, налагоджують роботу інфраструктури. 

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Триває робота волонтерів, які вже 10 днів працюють на логістичних хабах та забезпечують місто продуктами, медикаментами, пальним тощо. 

Із 7 березня, запрацювали музичні фонтани на Майдані Незалежності. Щодня о 7:00 та о 12:00 вони будуть виконувати гімн України.

9:08

Уряд прийняв рішення, яке забороняє нарахування та стягнення штрафів, пені, річних відсотків у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг населенням. Про це повідомляє Волинська ОДА.

Зазначене рішення Уряду стосується абсолютно усіх комунальних послуг без винятку

9:05

У Чорному морі військові ЗСУ підбили російський корабель – речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

9:02

Російські окупанти вбили селищного голову Гостомеля Юрія Прилипка, коли він роздавав людям хліб і ліки та поранили міського голову Бучі Анатолія Федорука

Про це розповів журналіст у спільному ефірі українських телеканалів, повідомляє Українська Правда.

8:47

Мер Енергодара Дмитро Орлов розповів, що у місті все ще спостерігаються проблеми зі зв'язком.

8:44

За 11 днів війни в Україні зруйновано або пошкоджено 211 загальноосвітніх шкіл, повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет

«Вже 211 шкіл, частина з яких повністю зруйновані, частина пошкоджені», – сказав міністр. 

8:37

В Україну прибувають перші британські добровольці. Вони приїхали в Україну, щоб воювати проти російської армії. Пише УП.

8:35

В ході ведення бойових дій звільнено місто Чугуїв.

Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці. Знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова. Повідомляє Генштаб.

8:20

Харківська область: оперативна інформація станом на 07:00 7 березня 2022 року

За добу з 6 по 7 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу. Ворог з новою силою, проводив обстріли та повітряні бомбардування, житлових кварталів та різних об'єктів Харкова та сільських населених пунктів області, в результаті чого сталось безліч руйнацій і пожеж.

О 19:15 відбулось чергове масоване авіабомбардування міста Харкова, внаслідок чого були повністю або частково зруйновані багатоповерхові житлові будинки, адмінбудівлі, медзаклади, заклади освіти та гуртожитки. Також стались масштабні пожежі у 21 будівлі центральної частини міста.

Також в результаті обстрілів були зруйновані або частково зруйновані 11 будівель на вулиці Гіршмана, Чернишевського, Алчевських, Мироносицька.

Загалом за добу рятувальники здійснили понад 60 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Всього було залучено понад 50 одиниць пожежно-рятувальної техніки та близько 300 чоловік особового складу ДСНС.

Також на Харківщині внаслідок масового авіабомбардування в ніч з 6 на 7 березня загинули щонайменше восьмеро людей, понад 200 людей рятувальники евакуювали під час гасіння пожеж та розбирання завалів.

7:41

Вночі в Луганську прогримів потужний вибух. Ймовірно, палає нафтобаза. Про це повідомляють місцеві та зазначають, що пожежі передував вибух. Про це пише ТСН.

6:55

Оперативна інформація станом на 06.00 07.03.2022 щодо російського вторгнення за даними Генерального штабу ЗСУ

Розпочато дванадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію проти України. З початку доби російський окупант продовжив нанесення ракетно-бомбових та артилерійських ударів по населених пунктах України. 

Загарбники продовжують використовувати аеродромну мережу Республіки Білорусь для нанесення авіаударів по Україні.

Війна з росією
Війна з росією

Окупанти порушують правила Міжнародного гуманітарного права, обстрілюють цивільне населення, »зелені коридори», беруть у заручники жінок та дітей, розміщують техніку, боєприпаси у житлових кварталах міст, штучно створюють гуманітарну кризу в захоплених населених пунктах. Так, місто Ірпінь залишається позбавленим світла, води та тепла понад три доби, підвозу їжі і води немає, окупанти заборонили містянам виходити з домівок.

Мають місце численні випадки зйомки постановочних репортажів для російських телеканалів щодо нібито гуманності і людяності солдатів загарбників. Також, у соціальних мережах ворог продовжує розповсюдження контенту, що створено від першої особи, яка негативно висвітлює діяльність Збройних Сил України.

Угруповання Сил оборони України здійснює оборонну операцію на всіх напрямах висування противника. Ворог продовжує зазнавати втрат в живій силі, наземній техніці та засобах повітряного нападу. Здається у полон.

Війна з росією
Війна з росією

6:51

Ранок, 7 березня, для миколаївських рятувальників та городян був важкий та напружений. Про це інформує Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

Ворожі обстріли житлових кварталів та у передмісті Миколаєва призвели до пожеж. Наразі рятувальники 1, 3, 4, 5, 26, техніка аварійно-рятувального загну спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Миколаївській області залучені на ліквідацію пожеж, які спричинені ворожими обстрілами.

Миколаї 7.03.2022
Миколаї 7.03.2022

6:42

До Сум у неділю, 6 березня, прибули фури з гуманітарною допомогою. Про це повідомив голова військової адміністрації Сумської області Дмитро Живицький.

 

«Також маємо першу маленьку перемогу, яка приїхала до міста: це шість фур гуманітарної допомоги! Ліки, препарати для гемодіалізу, їжа, дитяче харчування. Дякую усім причетним, це було неймовірно важливо для громади і врятувало життя 

6:31

У Херсоні вранці 7 березня знову зник мобільний зв'язок та інтернет від Київстару. Такі проблеми є вже щонайменше третю добу. Про це пише 24 канал.

5:22

О 5:15 По Миколаєву вдарили з реактивних систем залпового вогню. Про це інформує Суспільне.

04:31

Окупанти не змогли запустити воду до Криму після захоплення Новокаховської ГЕС. «Ми зробили так, що це не так просто відновити навіть після захоплення», – повідомив Арестович.

04:30

Тростянець на Сумщині залишається під окупацією ворога. Також відомо, що напруга у місті зростає з кожним днем. Про це повідомив голова Сумської ОВА.

03:50

Через атаки ворога в Україні 211 шкіл або пошкоджені, або повністю зруйновані. Про це повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет.

03:34

На Донеччині окупанти відкрили вогонь по двох штатних санітарних автомобілях з екіпажем, які намагалися евакуювати поранених. В результаті загинули двоє військовослужбовців Збройних Сил України. Ще одного українського солдата поранено. Про це  повідомив Офіс генерального прокурора. Окупанти розстріляли санітарні автомобілі біля населених пунктів Златоустівка. Донецька Спецпрокуратура у військовій та оборонній сфері об'єднаних сил вже зареєстровала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

03:10

російські війська нанесли ракетний удар в районі села Тузли на Одещині. Наразі інформації про загиблих чи травмованих немає. Про це пише Суспільне.

02:59

У місті Коростень близько 21:00 6 березня у внаслідок повітряного удару вибито вікна у триповерховій будівлі ЗОШ №2. Загиблих немає, 1 людина отримала травми. Для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено 1 одиницю техніки та 3 чоловіки особового складу 8 ДПРЧ м. Коростень

Крім того, приблизно у цей же час у місті Овруч Коростенського району також внаслідок повітряного удару зруйновано будівлю Овруцького центру зайнятості, повністю два двоповерхових житлових будинки. Зазнали пошкоджень (вибиті вікна, двері) кілька багатоквартирних житлових будинків (інформація наразі уточнюється).  Під час поквартирного обходу бійцями ДСНС з метою виявлення постраждалих, в одній із квартир на п'ятому поверсі  рятувальники знайшли жінку похилого віку, яка перебувала в шоковому стані, не могла рухатися і потребувала допомоги. Рятувальники викликали на місце події екстренну медичну допомогу, лікарі нормалізували стан жінки, від подальшої госпіталізації вона відмовилася. Для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено дві одиниці техніки та 11 рятувальників 12 ДПРЧ міста Овруч. Про це інформує ГУ ДСНС України у Житомирській області.

02:11

Попри війну 52% українських компаній хоч і з обмеженнями, але працюють. Ще 27% призупинили, але хочуть відновлювати свою діяльність. Про це пише НВ.

01:51

За оцінкою Пентагону, Росія задіяла 95% сил та засобів, зосереджених біля кордонів України до початку вторгнення. Істотного просування російських військ минулої доби у Пентагоні не помітили. 64-кілометрова колона під Києвом, як і раніше, стоїть на місці (передбачається, що вона загрузла в бруді і спалила все пальне), – передає Настоящее время.

01:35

Офіс ОБСЄ в Маріуполі обстріляли, Місія остаточно залишає Україну, – Українська правда.

00:06

Росіяни атакували Харків, поки Зеленський оголошував його містом-героєм. Після півночі – вибухи по всьому місту, бомблять житлові будинки.

Оперативна інформація станом на 24:00 06.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штаб ЗСУ.

Завершилася одинадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим в напрямку Маріуполь – Новоазовськ.

Кінцевої мети протягом одинадцяти діб окупаційних дій загарбники не досягли. 

Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва.

Одночасно окупанти не полишають спроб здійснити підготовку до наступу на Поліському, Сіверському, Донецькому, Таврійському напрямках.

На Поліському напрямку противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь і наблизитись до столиці України. 

В районі міста Ірпінь ворог здійснює висування танкових та мотострілецьких підрозділів. 

З території Республіки Білорусь через Чорнобильську зону відчуження продовжується постачання палива та інших матеріальних засобів для окупаційних військ. 

На Сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу до східних околиць Києва через Броварський і Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми.

Після нанесення підрозділами Збройних Сил України вогневого ураження по місцях скупчення ОВТ противника у районах Нова Басань та Скрипалі, противник поніс значних втрат, здійснює передислокацію додаткових сил для поповнення живої сили та техніки. 

На Таврійському напрямку окупанти силами до трьох БТГр ведуть наступ у напрямку міста Запоріжжя. Ворогу вдалось відновити рух потягів по Антонівському залізничному мосту через річку Дніпро.

Крім того, триває просування підрозділів противника у північно-східному напрямку вздовж р. Інгул. БТГр форсувала річку та зайняла н.п. Кашперо-Миколаївку.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках. В ході ведення бойових дій звільнено місто Чугуїв. Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці. Знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова.

Читайте також:

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024