стрічка

Регіони України попросили НАТО закрити небо: чи буде результат

06 Березня 2022, 19:22
Регіони України попросили НАТО закрити небо: чи буде результат 7412
Регіони України попросили НАТО закрити небо: чи буде результат

В Україні тисячі рад від місцевого рівня від обласних рад до громад 5 березня прийняли рішення просити НАТО закрити небо над Україною.

Так, на Волині такі рішення підтримали Луцька, Ковельська, Нововолинська, Володимир-Волинська Горохівська міські ради, Шацька селищна рада та інші. Рівненська обласна рада також підтримала звернення. У Костопільській і Здолбунівській міськрадах збирали підписи жителів громади. Аналогічне рішення приймали і в інших куточках України.

Нагадаємо, що 4 березня відбувся саміт НАТО, на якому прийняли рішення не закривати небо над Україною для бойової авіації Росії.

Чи матиме вплив звернення українських регіонів до НАТО, дізнавалися журналісти проєкту «Брехунець».

Як коментує  директор аналітичного центру «Школа політичної аналітики «ПОЛІС» Віталій Лебедюк, такі рішення є суто політичними і найкраще працюватимуть разом із тиском дипломатії на країни-члени НАТО.

«Такі рішення зараз є масовими, оскільки таким чином намагаються питання закриття повітряного простору поставити на порядок денний іноземних інституцій. Звичайно такі рішення є політичними, оскільки саме питання закриття простору теж є суто політичним. Це добра ідея, але найкраще працюватиме із тиском дипломатії на країни-члени НАТО», – зазначив експерт.

НАТО, на думку військових експертів, дуже виважено і обережно запроваджує санкції і на цей час не бачить посилення конфронтації.

«У дипломатичному мистецтві завжди надається можливість дати простір для маневру або простір для відступу, і наші натовські союзники намагаються дотриматися цього правила. Але вони не розуміють, з ким мають справу, так як розуміємо це ми. І тому вони грають у свою традиційну гру — давайте дозволимо злодію вийти з гри не втративши обличчя», — сказав Суспільному полковник запасу, учасник миротворчих операцій, військовий експерт Сергій Грабський.

Якщо НАТО закриває небо над Україною, воно зобов'язане збивати усі повітряні судна, які з'являються у зоні закритого неба.

Читайте також: Волинські депутати мізкували, чи вживати назву «Московія» у зверненні до ВРУ

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментарі
06 Березня 2022, 20:54
А НАТО хіба розглядає підписи українською мовою? Просто звернення на листках? Чия це ідея. У нас на роботі подавали особисто на офіційний сайт нато
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024