стрічка

Що поширюють у волинському сегменті Facebook під час війни

06 Березня 2022, 23:00
Що поширюють у волинському сегменті Facebook під час війни 3606
Що поширюють у волинському сегменті Facebook під час війни

Під час моніторингу волинського сегмента Facebook команда проєкту «Брехунець» відстежила тенденцію, що у місцевих групах зменшилася кількість загрозливих «термінових» і «важливих»  повідомлень від телеграм-каналів. Можливо, це пов’язано із тим, що адміністратори стали прискіпливіше модерувати сторінки. 

Про це свідчить і той факт, що зі спільнот зникли всім відомі фейкомети-антивакцинатори, частково російська пропаганда та чимало дезінформаційних повідомлень. Така ситуація неабияк допомагає нам у інформаційній війні з росією. Адже усі державні інституції просять українців читати лише перевірені джерела і довіряти лише перевіреній інформації. Бо проінформований – значить озброєний!

Сліди телеграм-каналів

Гортаючи стрічку новин у Facebook найчастіше можна побачити інформацію про допомогу місцевій самообороні, ЗСУ з переліком необхідних речей. Волонтери повідомляють про кількість зібраної допомоги і її передачу нашим військовим. Місцеві інформаційні видання поширюють свіжу інформацію про хід бойових дій, оперативні зведення Генерального штабу. 

Та все ж ми побачили поодинокі повідомлення про те, що «почалася загальна мобілізація: кого заберуть до армії», «путін зробив заяву стосовно України. Це має знати кожен». «Важливо! Третій раунд переговорів». Тобто телеграм-канали, які зазвичай роблять вкиди через Facebook, зосередилися на найважливіших темах та повідомленнях, які на цю мить не залишать байдужими нікого.  Навіть попри складний для нас час, вони не перестають «набивати» собі підписників. У одного із них на момент поширення повідомлення було всього лише 500 читачів, що свідчить про те, що канал нещодавно створили.

Алієв vs Тимощук

Упродовж моніторингу останніх двох днів у Facebook нам трапилося провокативне відео колишнього гравця ФК «Динамо Київ» Олександра Алієва, який зараз перебуває у лавах територіальної самооборони. Стоячи в амуніції та з автоматом, він звертається до Анатолія Тимощука, уродженця міста Луцька, запитуючи його, куди він зник. Адже колись Тимощук демонстрував свою проукраїнську позицію під час футбольних поєдинків збірної України. Він малював український прапор на щоках і  обв’язував голову блакитно-жовтою стрічкою. Алієв закликає Тимощука показати патріотизм зараз і наголошує, що попри всю складність ситуації усе буде добре.

Куди ж пропала Савченко?

Довелося зустрітися в одній із горохівських Facebook-груп і з «найвідомішою льотчицею» і героєм України Надією Савченко, яка відповідає на поширене питання про те, куди ж вона пропала. Відео записане в авто, а Савченко говорить, тримаючи в руках зброю. Вона розповідає про війну. Каже, що не намагається критикувати владу, проте все ж дає поради, як діяти з ворогом.  На завершення вона звертається до українців в окупованих містах, щоб вони брали гуманітарну допомогу від російської федерації і не дякували, бо вони забирають життя українців за буханку хліба. І додає, якщо є можливість отримувати її в українських військових, то теж брати і  дякувати, бо вони нас усіх захищають.

Подекуди можна натрапити і на відео Дмитра Гордона. Він записує програми з відомими політиками, експертами у яких обговорюється війна в Україні, можливі варіанти ходу бойових дій та долю російського президента. Не відстає і відомий дитячий педіатр Євген Комаровський, який теж час від часу записує відео про війну і обговорює найгарячіші теми, з нею пов’язані.

Що ще обговорюють 

Упродовж минулих двох днів волиняни у Facebook активно обговорюють і затримання СБУ зрадника Іллі Сметаніна, який «здав» росії аеродром у Луцьку. А сьогодні – затримання прихильників «руского міра» братів-комунстів з Луцька Олександра та Михайла Кононовичів. Їм інкримінують тісну співпрацю з російською і білоруською спецслужбами.

І на завершення хотілося б додати, що попри складу ситуацію, волиняни не втрачають почуття гумору і постять карикатури російського і білоруського президентів, зображаючи їх у різних образах.

Читайте також:  Окупанти активізували ботоферму: що поширюють

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024