стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 березня

06 Березня 2022, 23:29
Ні війні! 28717
Ні війні!

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляємо станом на 6 березня. Окупанти не контролюють території, вони контролюють дороги та деякі міста/населені пункти.

Карта ситуації в зоні бойових дій
Карта ситуації в зоні бойових дій

Оперативна інформація станом на 24:00 06.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штаб ЗСУ.

Завершилася одинадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим в напрямку Маріуполь – Новоазовськ.

Кінцевої мети протягом одинадцяти діб окупаційних дій загарбники не досягли. 

Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва.

Одночасно окупанти не полишають спроб здійснити підготовку до наступу на Поліському, Сіверському, Донецькому, Таврійському напрямках.

На Поліському напрямку противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь і наблизитись до столиці України. 

В районі міста Ірпінь ворог здійснює висування танкових та мотострілецьких підрозділів. 

З території Республіки Білорусь через Чорнобильську зону відчуження продовжується постачання палива та інших матеріальних засобів для окупаційних військ. 

На Сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу до східних околиць Києва через Броварський і Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми.

Після нанесення підрозділами Збройних Сил України вогневого ураження по місцях скупчення ОВТ противника у районах Нова Басань та Скрипалі, противник поніс значних втрат, здійснює передислокацію додаткових сил для поповнення живої сили та техніки. 

На Таврійському напрямку окупанти силами до трьох БТГр ведуть наступ у напрямку міста Запоріжжя. Ворогу вдалось відновити рух потягів по Антонівському залізничному мосту через річку Дніпро.

Крім того, триває просування підрозділів противника у північно-східному напрямку вздовж р. Інгул. БТГр форсувала річку та зайняла н.п. Кашперо-Миколаївку.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках. В ході ведення бойових дій звільнено місто Чугуїв. Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці. Знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова.

Звернення Президента України Володимира Зеленського 06.03.2022

«Ми боремось уже 11 днів. За свободу. За державу. Ми вистояли. Ми вже розуміємо, як будемо відновлювати нашу країну», – звернення Президента України Володимира Зеленського.

Також він оголосив про присвоєння звання міста-героя Маріуполю, Волновасі, Харкову, Гостомелю, Чернігові, Херсону.

Президент нагородив орденами голів обласних та міських адміністрацій за оборону своїх громад: 

  • Харківської ОДА Синєгубова, 
  • Миколаївської ОДА Кіма, 
  • Донецької ОДА Кириленка, 
  • Луганської ОДА Гайдая, 
  • Чернігівської ОДА Чауса 
  • Сумської ОДА Живицького.

Міських головів

  • Харкова Терехова, 
  • Миколаєва — Сенкевича, 
  • Чернігова — Атрошенка, 
  • Сум — Лисенка, 
  • Херсона — Колихаєва, 
  • Мелітополя — Федорова 
  • Нової Каховки — Коваленка

 

23:20

КОРД Київської області розбив ворожі танки в Заворичах Броварського району

Бійці спецпідрозділу знищили з РПГ два ворожі танки агресора. Втрат серед особового складу поліції Київщини немає. 

22:34

У результаті ракетного обстрілу Вінницького аеропорту постраждалі та загиблі є серед цивільних та військових, але місцева влада поки не називає кількість. Під завалами перебувають 6 людей

21:38

  • Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про останні здобутки територіальної оборони:
  • під Черніговом відібрали російський танк;
  • на межі Житомирської та Київської областей захопили російський вантажний автомобіль «Урал» з ракетами;
  • на Сумщині бійці тероборони захопили танки Т-90А та Т-72Б3М;
  • тероборона Миколаївщини захопила російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1».

Уся техніка ворога тепер працюватиме для української перемоги.

21:07

Телевежа у Харкові ціла, перебитий лише один із кабелів, коли закінчаться обстріли її працездатність відновлять, — мер Харкова Ігор Терехов.

20:33

На Одещині внаслідок ракетного удару російських військ затонув патрульний катер «Слов'янськ» ВМС України — мер портового міста Южне Володимир Новацький

 «3 березня, виконуючи бойове завдання з розвідки та охорони портів, було нанесено авіаудар ворожим літаком РФ по патрульному катеру «Слов’янськ». В результаті попадання крилатої ракети «повітря-земля» патрульний катер «Слов’янськ» затонув. Пропали безвісти люди. Серед них – житель міста Южне Дмитро Махлін 1983 року народження», – сказав мер Южного Володимир Новацький. 

19:27

Горить обласна прокуратура у Харкові.

19:14

Оперативна інформація щодо російського вторгнення в Україну станом на 18:00 від Генштабу Збройних сил України.

Не досягнувши успішного просування підрозділів, окупаційні війська, в порушення Міжнародного гуманітарного права, продовжують наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах цивільної транспортної інфраструктури, обстрілювати та вбивати мирне населення. 

У населеному пункті Липці (Харківська область), окупанти забирали телефони місцевих жителів, примушують одягати білі та червоні пов’язки на руку, а на будівлях вивішувати білі ганчірки.

Близько 14:00 противник наніс масований ракетний удар по аеропорту «Вінниця». Протягом дня не припиняються обстріли Маріуполя, Ірпеня та інших українських міст і сіл.

У зв’язку зі значними втратами, що мають окупанти з початку війни, з метою залучення добровольців, у Краснодарському краї розпочали приховану мобілізацію, збільшили розповсюдження пропагандистських матеріалів щодо «звірств неофашистів та необхідність знищення фашизму» (дані уточнюються).

Визначені підрозділи Збройних сил України здійснили контратаку на Маріупольському напрямку і знищили три танки, чотири БМП, дві броньовані машини Тигр та близько 30 російських окупантів, два загарбники потрапили в полон. Ворог має втрати і на інших напрямках. 

18:54

У Харкові окупанти влучили в телевежу. Трансляція каналів обірвалась. Про це пише 24 канал.

18:24

Над Харковом протиповітряна оборона Збройних сил України збила ворожий винищувач. Про це інформують на сторінці Сухопутних військ ЗСУу фейсбуці.

17:43

Російські окупанти відкрили вогонь по мирних українцях, які вийшли на мітинг у Новій Каховці. Про це пише Українська правда.

17:40

Окупанти обстріляли Рубіжне на Луганщині, зруйнували залізничне полотно. Про це інформує голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Під постріли потрапили житлові будинки. Інформацію щодо постраждалих наразі уточнюють.

17:30

Кабінет міністрів визначив порядок забезпечення збору тіл загиблих окупантів.

Про це пише Українська Правда.

Зазначається, що постанову від 5 березня прийнято зокрема для недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення небезпечних інфекційних захворювань на території України, спричинених наявністю на територіях ведення військових дій непохованих тіл (останків) загиблих.

Згідно з постановою, військові адміністрації разом з органами місцевого самоврядування організовують забезпечення збору тіл.

Військові адміністрації забезпечують утворення відповідних спеціальних груп у складі представників сил територіальної оборони Збройних Сил, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, бюро судово-медичної експертизи (за згодою), слідчих правоохоронних органів, громадських та релігійних об’єднань (за згодою), громадських організацій (за згодою), волонтерів (за згодою) та інших.

Спеціальні групи обов’язково забезпечуються патолого-анатомічними мішками для збору та перевезення тіл, гігієнічними засобами і обмундируванням та засобами фотофіксації, спеціалізованим транспортом для перевезення тіл. У разі відсутності спеціалізованого транспорту використовується наявний транспорт з умовними зовнішніми позначками «червоний хрест на білому фоні» з метою забезпечення безпеки персоналу спеціальних груп.

Зазначається, що під час здійснення збору тіл за можливості залучаються журналісти для відео- та фотозйомки процесів здійснення зазначених заходів з метою подальшого інформування про реальні наслідки військового вторгнення російської федерації на територію України.

17:20

Ракети, що влучили в аеропорт у Вінниці, запустили з акваторії Чорного моря, а не окупованого Придністров"я. Про це заявляє міноборони Молдови.

17:16

Під Миколаєвом знищили артилерійську батарею росіян.

Батарея ЗС РФ розгорнула на позиціях 122 мм гаубиці Д-30. Про це інформує Держспецзв"язку.

17:06

Над тиячою лікарнею Охматдит у Києві збили крилату ракету. Про це повідомляє пресслужба закладу. Про потерпілих чи загиблих не повідомляють.

17:00

Російські окупанти випустили дві ракети Торнадо-С на місто Покровськ Донецької області. Троє людей отримали поранення. Про це повідомляє Нацполіція.

16:55

З окупованого Ірпеня евакуювали 200 цивільних, з них 50 дітей. Евакуація проводилась поблизу села Романівка під мінометним обстрілом ворога. Про це інформує МВС України.

16:27

Станом на 14:35 з-під завалів у Гавришівці деблокуали чотирьох людей, одна – загинула. Роботи тривають, – інформує ДСНС.

16:25

Від початку нападу росії на Україну понад 140 тисяч українців повернулися додому, 80% із них – чоловіки. Про це повідомляють у МВС.

16:23

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що захищати людей від російських окупантів їдуть уже близько 20 тисяч іноземних добровольців.
Про це він сказав на брифінгу 6 березня, – пише Громадське.

Міністр назвав це безпрецедентною мобілізацією іноземців. Так, до України їдуть добровольців з 52 країн світу.

16:08

Російські терористи вивел з ладу 34 лікарні в Україні. Деякі з них вже не зможуть більше працювати взагалі. Про це повідомляє міністр МОЗ Віктор Ляшко.

16:05

Пожежу у Гавришівці на площі тисячі метрів квадратних о 15:34 ліквідували. Пошуково-рятувальні роботи тривають, – інформує ДСНС

16:00

З початку війни в Україні загинули 38 дітей, ще 71 – отримали поранення. Проте це не остаточні дані, оскільки встановити точну кількість жертв внаслідок обстрілів у Маріуполі та Ірпені неможливо. Про це пише Суспільне.

15:55

В Одесі над Чорним морем українські військові збили ворожий літак. Це вже другий за день, – інформує Оперативний ЗСУ

15:45

У Харкові українська армія знищила бойовий літак окупантів – штурмовик Су-25. Пілот катапультувався. Нині його розшукують.

Над містом одночасно перебувають 5-7 штурмовиків та винищувачів противника, – інформує голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

15:40

У Маріуполі друга спроба зеленого коридору для цивільних знову закінчилась обстрілами окупантів. Бойовики кремля відкрили вогонь, не забезпечивши режиму тиші, – інформує Оперативний ЗСУ.

15:37

На Маріупольському напрямку українські захисники пішли в крнтратаку та знищили три ворожі танки, чотири БМП, два Тигра та близько 30 окупантів. Про це повідомляє Міноборони.

15:26

На Одещині тероборона та мисливці розшукують розбиту групу російських військових на Миколаївщині. Про це повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:56

Нардепу від ОПЗЖ Іллі Киві оголосили підозру у держзраді. 

Про це у фейсбуці написала прокурорка Ірина Венедіктова. 

«В найближчий час ми оголосимо вас в міжнародний розшук. Потім буде арешт, екстрадиція і справедливий суд. Така ваша доля, іншої не буде.

На основі зібраних доказів вважаю, що ви своїми діями і висловлюваннями заподіяли колосальну шкоду державі Україна. Ви зробили все від вас залежне, щоб «запросити» в наш дім російського агресора, ви зробили все, щоб кордони нашої держави змінились, ви зробили все, щоб мільйони людей ночували в бомбосховищах, ви зробили все, щоб мільйони українців жили на кордонах сусідніх держав, а багато з них ніколи не повернулись додому, ви зробили все, щоб українські діти більше ніколи не побачили своїх батьків. Все це ви зробили даремно і марно - нічого не вийде ні у вас, ні у ваших кураторів. Але дізнаєтесь ви про це зі ЗМІ в спеціально відведений час для перегляду телевізора, якщо суд вважатиме доводи прокурорів переконливими.

Ілля Володимирович, це не емоція. Я перелічила факти. Я в своєму праві так вважати на посаді українського прокурора. Як Генеральний прокурор я реалізовую своє право перевести вас у статус підозрюваної особи.

До речі, кокарда вам не пасує», – йдеться у її дописі.

14:52

Російським агресором здійснено обстріли з реактивних систем залпового вогню «Град» по території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ).

В ННЦ ХФТІ знаходиться дослідна ядерна установка «Джерело нейтронів», в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів. Про це інформує пресслужба управління СБУ у Харківській області. 

Руйнування ядерної установки та сховищ ядерних матеріалів могло призвести до масштабної екологічної катастрофи.

Слідчими СБ України в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури відкрито кримінальне провадження за статею екоцид (ст. 441 Кримінального кодексу України).

СБУ продовжує збирати докази до Гааги.

14:20

Окупанти пошкодили газопровід Донецьк – Маріуполь. Територія від Вугледару до Бердянська невдовзі залишиться без газу. Про це повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кририленко.

14:10

Українські військові захопили вже третій ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1» окупантів. Про це пише Цензор.НЕТ.

14:05

Аеропорт «Вінниця» та військову частину у Гавришівці обстріляли ракетами. Внаслідок вибухів виникла пожежа. Нині там працюють надзвичайники, – інофрмує Держспецзв"язку.

Відомо, що прилетіли ракети з Придністров"я.

13:55

Група компаній «Нові продукти» – один з найбільших виробників напоїв і снеків в Україні (бренди «Природне джерело», SHAKE, NON STOP, PIT BULL, KING’S BRIDGE, REVO) – оголосила про повне розірвання всіх бізнес-відносин з РФ та Білоруссю.

Про це йдеться в заяві групи, пише «Економічна правда».

ГК «Нові продукти» виробляє понад 220 асортиментних позицій продукції під 16 брендами.

 

Серед ключових брендів компанії – APPS, «Природне джерело», SHAKE, NON STOP, PIT BULL, KING’S BRIDGE, REVO, EatMe, «Біртейль», «Жашківський кабан», «Жашківське», BIRZHA.

13:47

В Одесі ЗСУ збили ще один ворожий літак, — речник штабу Одеської ОДА Сергій Братчук.

13:35

Станом на 12 годину 6 березня 2022 з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинуло 38 дітей та постраждала 71 дитина. Про це у телеграм-каналі повідомила Людмила Денісова.

Ці дані не є остаточними, оскільки встановити точну інформацію про кількість убитих та поранених жителів міста Маріуполя Донецької області та міста Ірпінь на Київщині наразі неможливо.

Лише за останню добу внаслідок обстрілів російських окупантів у Маріуполі загинув півторарічний хлопчик.

У місті Буча на Київщині двоє важкопоранених дітей померли через неможливість отримати медичну допомогу.

На виїзді з міста Ірпінь Київської області російські війська відкрили вогонь по цивільних громадянах під час їхньої спроби евакуюватися з міста. Щонайменше троє людей загинули, в тому числі – двоє дітей, ще одна людина в тяжкому стані через поранення.

12:35

 Оперативні дані Генштабу станом на 12:00

Противник не відмовляється від своїх намірів та продовжує наступальну операцію проти України.

  • Попри втрати, за підтримки авіації, росіяни зосередили основні зусилля на спробах оточити Київ, Харків, Чернігів, Миколаїв, вийти до адміністративних кордонів Луганської і Донецької областей, створити сухопутний коридор з тимчасово окупованим Кримом.
  • Не змігши захопити Київ у перші дні війни, окупанти зосередили увагу на активних діях у південних областях, з метою позбавити Україну виходу до Чорного та Азовського морів.
  • Загарбники витратили майже всі основні резерви та готують до відправки додаткові підрозділи зі Східного, Центрального та Західного військових округів.
  • Українські військові ведуть оборонну операцію у Донецькому, Слобожанському та частково, Таврійського операційних районах.
  • На Слобожанському напрямку механізовані частини ЗСУ обороняють Харків та Охтирку.На Сіверщині продовжується оборона Чернігова.
  • Оборона Києва продовжує стійко тримати визначені рубежі та вести бої з метою утримати важливі райони на загрозливих напрямках.
  • На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.
  • Повітряні Сили ЗСУ відбивають ракетно-авіаційні удари противника, зосереджують зусилля на протиповітряному прикритті важливих (критичних) об’єктів України й угруповань військ.

11:54

Російська армія намагається атакувати Миколаїв і просунутися в бік Південноукраїнської АЕС — радник керівника ОП Олексій Арестович.

11:18

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив про запуск нової послуги у Дії – Дія TV.

Нині Дія TV транслює марафон телеканалів, які об’єднались, щоб 24/7 висвітлювати війну РФ проти України.

11:16

Перед станцією Коростень відбувся обстріл. Потяг тримався на безпечній відстані, тож постраждалих немає. 

10:56

Під Миколаєвом українські силовики розгромили батальйонно-тактичну групу окупантів. Більшість її особового складу – колишні українські військові, які у 2014 році зрадили нашу державу і перейшли на бік РФ у Криму.

Відтоді СБУ поіменно визначила кожного зрадника і чекала нагоди, щоб покарати їх, оскільки вони переховувалися на тимчасово окупованій території.

Тепер путін допоміг СБУ притягнути винних до відповідальності – сам відправив зрадників на вірну смерть в Україну.

Крім того, СБУ захопила документи військових РФ. У нас є таблиця позивних, номери мобільних телефонів, флеш носії, SIM-картки та особисті документи російських загарбників.

Список тих, на кого чекає правосуддя СБУ, поповнився.

10:55

Росіяни обстріляли цивільне населення в Ірпені просто під час евакуації.

Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода. За його даними, щонайменше троє людей загинули, в тому числі – двоє дітей, ще одна людина в тяжкому стані через поранення.

10:14

Маріуполь сьогодні вдруге спробує евакуювати мирне населення.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

З 10:00 до 21:00 має бути встановлений режим тиші. З 12:00 має початися евакуація.

10:09

СБУ безперервно виявляє та знешкоджує диверсійні групи та агентів російських спецслужб в Україні.

Ворог намагається «розконсервувати» колишніх військових на нашій території та залучити їх як до відкритої, так і підпільної війни проти України. Проте, СБУ цьому протистоїть.

Зібрали для вас найсвіжішу підбірку:

  • У Донецькій області:

Затримано ворожу ДРГ. В Україну вони прибули за день до повномасштабного вторгнення з тимчасово анексованого Криму. Вони мали здійснити розвідку щодо блокпостів та пунктів дислокації українських військових, а також вчинити диверсії і підготувати плацдарм для подальшої зачистки основними силами РФ.

Під час затримання ворожі розвідники чинили збройний опір силам ЗСУ та СБУ. Їх усіх було затримано. У ході допиту окупанти надали важливі свідчення щодо збройної агресії проти України.

  • У Харківській області:

СБУ схопила коригувальника вогню, який передавав ворожим спецслужбам інформацію щодо розташування військових складів та об‘єктів критичної інфраструктури.

Агент цинічно наводив російську реактивну артилерію на житлові квартали міста. У результаті цих дій було зруйновано інфраструктуру та спричинило втрати серед мирного населення.

  • У Закарпатській області:

СБУ викрила агента ФСБ РФ, який з першого дня війни в Україні збирав дані про настрої мешканців західної України та їх ставлення до Росії на тлі війни.

Ворожого шпигуна затримали в одному з населених пунктів Закарпаття.

  • У Дніпрі:

СБУ затримала ще двох мешканців Дніпра, які виступали за підтримку «руського міра».

За отриманою інформацією, один з прихильників окупанта фотографував військові об’єкти Збройних сил України. У його ноутбуці виявлено план-схему Оперативного командування «Схід» ЗСУ.

Інший – збирав дані щодо місць розташування блок-постів у Дніпрі. Отриману інформацію він передавав кураторам через мітки на Google карті про місця знаходження блок-постів.

  • У Києві:

Затримано двох братів - пропагандистів, які мають проросійські та пробілоруські погляди. Є дані, що свідчать про їх тісну співпрацю зі спецслужбами РФ та РБ.

 

Мета посіпак окупантів - розхитати внутрішню обстановку в країні та створити «потрібну інформаційну картинку» для Росії та Білорусії. Наразі їх картинка – це вид з-за гратів українського ізолятора.

9:38

Російські війська продовжують нещадно обстрілювати житлові будинки, автомобілі, убивати мирних жителів і навіть дітей у Бучі під Києвом.

Про це пише УП.

«Ворог продовжує обстрілювати будинки, автомобілі, убивати мирних жителів і навіть дітей, грабує магазини. Доставити гуманітарні вантажі неможливо: громада у облозі ворога. Щодня майже тисячі повідомлень отримуємо від жителів Бучі і населених пунктів громади про потребу у продуктах харчування, воді, відновленні комунікацій», – повідомляють у Бучанській міськраді.

Міськрада повідомляє, що Бучанська громада кілька діб сидить без світла, тепла, зв’язку та інтернету.

Жителі також просять допомогти хворим, тим, хто вже кілька діб не може знайти рідних.

Значна кількість мешканців перебуває у підвалах.

9:36

Внаслідок ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові на Хмельниччині травмовані щонайменше троє людей.

9:17

У Бердянську та Енергодарі Запорізької області не працює мобільний зв’язок від Vodafone.

8:57

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 6 березня.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – понад 11 тисяч осіб, 
  • танків ‒ 285 од, 
  • ББМ ‒ 985 од, 
  • артилерійських систем – 109 од, 
  • РСЗВ – 50 од, 
  • засоби ППО – 21 од,
  • літаків – 44 од, 
  • гелікоптерів – 48 од, 
  • автомобільної техніки – 447 од,
  • легкі швидкісні катери – 2 од,
  • цистерн з ППМ – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4, 

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Українські захисники і захисниці стійко утримують визначені позиції та знищують живу силу й техніку противника. 

Ворог, не зважаючи на значні втрати, сотнями кидає в бій прихильників «русского міра». Зокрема, на Луганщині весь передній край всіяний трупами та підбитою технікою загарбників. 

Тільки вчора до центральної міської лікарні населеного пункту Брянка Луганської області з передових позицій доставлено понад 650 поранених представників російських окупаційних військ. Більша частина – з попаснянського напрямку. 

Всі вони переважно у важкому стані: множинні осколкові поранення, відірвані кінцівки ніг або рук і т.і. Через відсутність в лікарні вільних місць, окупантів, які отримали незначні тілесні ушкодження (контузії, легкі поранення) навіть не приймають до медичного закладу. 

Після надання першої медичної допомоги їх, у супроводі озброєного конвою з числа регулярних військ збройних сил РФ переміщують на лінію бойового зіткнення для введення подальших бойових дій у якості «гарматного м’яса». Відомо, що особовий склад 6-го окремого мотострілецького полку наляканий та деморалізований, шукає шляхи до дезертирства.

«Разом переможемо!» – нагадують у ЗСУ.

08:41

У Херсонській області 6 березня знову не працює мобільний зв’язок — зокрема місцеві жителі повідомляють про проблеми з операторами Vodafone та Київстар.

08:22

Внаслідок ракетного удару по приватному сектору у м. Коростень загинула 1 особа та 2 травмовано. Зруйновано 10 приватних житлових будинків з послідуючим горінням 1 будівлі. Врятовано 5 дітей з підвального приміщення. Від ДСНС залучено 11 осіб та 2 од. техніки.

Внаслідок ракетного удару по приватному сектору у м. Овруч зруйновано 15 приватних житлових будинків, з них 5 повністю. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС залучено 10 осіб та 2 од. техніки. 

08:19

У Бучі російські окупанти розстріляли волонтерів, коли ті везли допомогу в притулок для тварин. Про це інформують на сторінці громадської UAnimals у фейсбуці.

7:12

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06.00 щодо російського повномасштабного вторгнення:

  • Східна частина Донецького операційного району. Угруповання об’єднаних сил обороняється. Основні зусилля зосереджено на обороні міста Маріуполя та нанесенні вогневого ураження переважаючим силам противника. 
  • Підрозділи ДШВ ЗС України зупинили колони противника, що намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії.
  • На Сіверщині проводиться операція з оборони м.Чернігова.
  • На Волинському напрямку здійснюються заходи щодо підготовки всієї смуги оборони у визначеній операційній зоні вздовж державного кордону України.
  • На приморському напрямку здійснюється оборона пунктів базування, морських портів на Чорному морі. Так в Миколаївській області було сплановано та реалізовано захоплення значної кількості броньованої та автомобільної техніки противника.
  • На інших напрямках частини та підрозділи ЗС України проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони з метою недопущення наступальних дій та діяльності диверсійно-розвідувальних груп противника. 

Окупант втратив 88 літаків та гвинтокрилів за час російського повномасштабного вторгнення в Україну. Збиті льотчики вже дають свідчення про злочини путінського режиму проти людяності.

Резерви російських окупантів, що надходять на доукомплектування підрозділів, мають вкрай низький морально-психологічний стан, через обізнаність про реальний стан справ.

6:35

В окупованому Криму лікарні переповнені пораненими у війні росіянами. В окупованих росією кримських містах Армянськ, Красноперекопськ та Джанкой лікарні переповнені пораненими, повідомили у Представництві президента в АРК. У кожному місті перебуває близько 1000-1500 поранених. У ці лікарні приймають лише військових, цивільні змушені звертатися або до приватних клінік або їхати в бік Сімферополя.

6:34

Російські війська скидають на житлові квартали Чернігова бомби для фортифікаційних споруд та військово-промислових об'єктів. Про це розповів голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус. Про це пише ТСН.

5:09

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що російські окупанти не мають ресурсу, щоб займати українські міста. «У мене є така думка. Судячи з того, що відбувалося в Херсоні та в Енергодарі, то у ворога просто немає ресурсу займати міста. Для цього потрібен адмінперсонал, фіктивний референдум і таке інше. Схоже, вони розуміють, що жодних шансів у них немає – будь-які референдуми під дулами автоматів в Україні – це неможливо», – заявив Кім.

4:43

Голова Київської військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив, що з міст на Київщині не можуть евакуювати людей, за інформацією місцевих мешканців, окупанти розстрілюють навіть цивільне населення

4:28

На Сумщині окупанти зробили «живий щит» з селян для «охорони» зенітки С-300

В Охтирському районі на Сумщині російська армія створила «живий щит» із жителів села для охорони зенітно-ракетного комплексу С-300. Про це розповів голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«Російська армія створила «живий щит» із жителів села, за нашою інформацією зроблений для охорони розгорнутої системи С-300 (зенітно-ракетна система С-300 середнього радіуса дії», — повідомив Живицький.

В залежності від конкретного типу установки й ракет-перехоплювачів, максимальна дальність С-300 може сягати 150, 200, 300 кілометрів. Система призначена для безпосереднього прикриття військ, що перебувають поблизу від супротивника, в першу чергу від балістичних ракет і літаків і також різних інших цілей.

03:46

Україна  зібрала для жителів Херсонщини 30 фур з гуманітарною допомогою, але окупанти не дають можливості її доставити.  Фури зокрема завантажені продуктами харчування, засобами гігієни та дитячим харчуванням. Зазначається, що це гуманітарна допомога від міст Дніпро, Кривий Ріг, а також західної України. Представники української влади працюють над тим, аби окупанти дали можливість доставити цю допомогу. Про це пише УП з посиланням на голову Херсонської ОДА. 

01:42

Окупант має намір захопити дамбу Канівської ГЕС – 24 канал.

01:25

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу Збройних сил України станом на 24:00 05 березня.

Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створення сухопутного коридору з ТОТ АР Крим.

До авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській та Житомирській областях залучались літаки Су-35С, Су- 34, Су-25 з аеродромів на території РБ (Барановичі, Лунинець, Ліда).

Крім того, бомбардувальники Су-34 з аеродрому Бутурліновка завдали авіаційні удари по українській інфраструктурі у районі міста Суми.

Встановлено зосередження підрозділів ЗС Республіки Білорусь поблизу населених пунктів Грушка (Малоритський район) та Хотислав.

На Поліському напрямку угруповання військ Східного воєнного округу, Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ силами до 18 БТГр діє в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів. 

За наявними даними, після перегрупування, підрозділи Східного воєнного округу та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ, що зазнали значних втрат у районі аеропорту Гостомель, передислоковують підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії у напрямку Білогородки. Ворог не полишає спроб виходу до південно-західної околиці Києва

На Сіверському напрямку угрупування військ Центрального воєнного округу силами до 12 БТГр зі складу підрозділів 41-ї та 2-ї загальновійськових армій і 90-ї танкової дивізії проводить наступальну операцію на північному сході України.

У напрямку Козельця зафіксовано переміщення до 100 одиниць озброєння і військової техніки, зокрема ТОС-1 “Буратіно”.

Триває перегрупування військ ворога на Броварському напрямку. Здійснюється висування підрозділів у напрямку Перемоги. Окупанти намагаються підійти до траси Бровари – Бориспіль.

Здійснюється висування підрозділів 6-ї загальновійськової армії та 1 танкової армії Західного воєнного округу для проведення наступу на Чернігів та Ніжин.

На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного ВО силами до 23 БТГр зі складу 1 танкової армії та 20 загальновійськової армії, 14 армійського корпусу Північного флоту ЗС РФ після чисельних втрат здійснює перегрупування, з метою поновлення наступу в напрямках на Лубни, Полтаву та Харків.

За наявною інформацією окупант має намір захопити ще один важливий інфраструктурний об’єкт – дамбу Канівської ГЕС

На Донецькому напрямку противник силами до 7 БТГр 1, 2 армійських корпусів та 150 мотострілецької дивізії  намагається продовжити наступальні дії на напрямку Дніпро та Запоріжжя.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, силами до 2 БТГр намагається розвинути наступ у напрямку на Ізюм. Зупинений по річці Сіверський Донець. Накопичує живу силу та техніку для відновлення наступу.

На Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати місто Маріуполь, здійснювати артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури міста.

На Миколаївському напрямку до трьох БТГр 7-ї десантно-штурмової дивізії Повітряно-Десантних Військ протягом дня вели наступальні дії у напрямку на місто Миколаїв, але зазнали значних втрат. Успіху ворог не досяг.

На Запорізькому напрямку противник силами до 3 БТГр,  за підтримки авіації, веде наступ на Запоріжжя, у напрямку н.п. Нова Одеса та Миколаїв. 

На Південно-бузькому та Бессарабському напрямках підрозділи оперативної групи російських військ у зоні безпеки самопроголошеної ПМР перебувають у підвищеній ступені бойової готовності. Морально-психологічний стан особового складу на низькому рівні. Більшість військовослужбовців не бажають брати участь у бойових діях на території України. Водночас “голова” самопроголошеної ПМР Красносельський поки виключає можливість залучення підрозділів  “ЗС ПМР” у війні Росії проти України.

Протягом доби завдано суттєвих втрат особовому складу та техніці окупаційних військ: збито 4 вертольоти, 5 літаків та 1 БПЛА, здійснено кілька авіаційних нальотів на колони техніки противника, втрати уточнюються. 

Ворог продовжує кидати свою техніку - тільки одна з бригад ЗС України захопила та використовує для своїх потреб близько 30 одиниць різноманітних ББМ, автомобілів і танків.

01:15

 У бік Києва рухаються російські тактично-ракетний комплекс Точка-У і зенітно-ракетний комплекс Тор. Про це повідомляє 5 канал.

01:13

Збройні сили України знищили колону російської техніки, що йшла з Ірпеня на Стоянку для прориву на Гореничі. Про це пише Діло.

01:10

Українські десантники розбили колону російських військ біля Балаклії. Ворог прямував в бік Дніпропетровської області. Знищили ворожу техніку та живу силу противника, – пише Захід.

01:08

Офіс генерального прокурора вживає всіх заходів для контролю за дотриманням законності під час утримання та поводження з військовополоненими.

Про це генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила у Twitter

«Ми цивілізована правова країна, тож вживаємо всіх заходів», – йдеться в дописі.

ОГП також запускає єдину платформу збору воєнних злочинів, щоб акумулювати базу для національних судів та міжнародних інституцій. 

01:02

Під Волновахою ліквідували командира підрозділу Спарта, який вважається одним із найефективніших підрозділів ОРДЛО Володимира Жогу на псевдо Воха.

00:59

Із дитбудинків Харкова вдалось евакуювати 150 дітей. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ

00:57

Внаслідок артобстрілу російськими окупантами на Харківщині станом на вечір 5 березня загинули 194 людини. Про це повідомляє Суспільне.

00:44

Через бойові дії у шести областях України сотні тисяч споживачів залишилися без газопостачання

Про це повідомляє Енергоатом.

«Через бойові дії компанія зупинила роботу 16 газорозподільних станцій у Харківській, Миколаївській, Запорізькій, Київській, Донецькій, Луганській областях. Без газу залишаються сотні тисяч побутових споживачів», – йдеться у повідомленні.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024