стрічка

За російським кораблем: що відбувається в росії

15 Червня 2022, 14:47
Москва, черга за доларами. Березень 2022 року 204218
Москва, черга за доларами. Березень 2022 року

Відтоді як українські захисники на острові Зміїний відправили російський корабель у відомому напрямку багато міжнародних організацій та окремих країн наклали на росію різноманітні санкції. Наразі ми вже можемо споглядати їхні наслідки. 

Редакція Район.in.ua слідкує за стражданнями наших «добрих» сусідів і зловтішається разом із вами. Матеріал оновлюється в хронологічному порядку.

15 червня

14:47

IKEA повністю йде з росії. Персонал скоротять, а виробництво продадуть, повідомляє Бабель. 

IKEA призупинила свою діяльність у росії після її вторгнення в Україну, але товари компанії продавалися на маркетплейсах. Тепер компанія вирішила відмовитися і від цього.

9 червня

11:01

У квітні ввезення в рф товарів із США порівняно із березнем скоротилось зі 101 мільйонів доларів до 89 мільйонів доларів. Це рекордний мінімум для постачання зі США з 2002 року. Про це пише РБК з посиланням на історію  Бюро переписів США (Census Bureau).

Зазначається, що Федеральна митна служба РФ призупинила публікацію щомісячних даних по зовнішній торгівлі Росії, дані за лютий та наступні місяці не були опубліковані.

«Американські зовнішньоторговельні дані виходять із лагом більш ніж 30 днів. Постачання російських товарів у США у квітні знизилися порівняно з березнем на 24%, але залишилися на відносно високому рівні - $2,08 млрд. Для порівняння, минулого року США ввозили в середньому російських товарів на $2,47 млрд на місяць», – йдеться у статті.

10:58

Автовиробник Volkswagen запропонував своїм 200 співробітникам складального виробництва Volkswagen/Skoda у Нижньому Новгороді на базі групи ГАЗ звільнення із виплатою до шести окладів. Про це пише «Комерсант» із посиланням на лист профспілок «Єдність» та АСМ директору з персоналу «Фольксваген Груп Рус» Герріту Шпенглеру. Зазначається, що співробітникам запропонували добровільно звільнитися у червні з виплатою до шести окладів.

8 червня

15:48

Депутат російської Держдуми Євген Федоров запропонував скасувати постанову часів СРСР щодо визнання незалежності Литви.

11:48

На росії горів 18-ий за рахунком військкомат за час війни. Вранці мешканець Владивостока підійшов до військкомату, облив ганчірку пальним, підпалив та кинув до дверей.

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

Палію вдалося втекти. 

7 червня

15:11

IBM (International Business Machines Corporation – американська електронна корпорація, один із найбільших світових виробників усіх видів комп'ютерів і програмного забезпечення, один з найбільших провайдерів глобальних інформаційних мереж) припиняє працювати на росії, – пише Україна24.

13:17

З рідними російських моряків ураженого і затонулого крейсера «Москва» працює спеціальна група психологів, медиків та юристів, основна мета яких унеможливити витік інформації про загиблих та зниклих безвісті окупантів-строковиків, – повідомляє ГУР Міноборони України.

13:07

На росії суд заборонив публікувати імена загиблих солдатів у війні проти України. Місцеві сайти видаляють раніше опубліковану інформацію про своїх загиблих.

Свєтлогорський міський суд Калінінградської області розглянув позов військового прокурора з гарнізону Балтійського флоту. Той наполягав на визнанні списку загиблих в Україні військових, розміщеного на одному з сайтів, інформацією, забороненою до поширення в рф.

Суд дійшов висновку, що список загиблих солдат в Україні є відомостями, які «розкривають втрати особового складу у воєнний час, у мирний час та у період проведення спеціальних операцій». Суд зазначив, що ці дані стосуються державної таємниці, за розголошення якої може загрожувати кримінальна відповідальність.

6 червня

14:42

Міністр закордонних справ країни-терористки не зміг полетіти до Сербії – літак лаврова не пропустили сусідні країни.

Речниця мзс рф захарова заявила, що «країни-учасниці ЄС та НАТО закрили повітряний простір, закрили черговий канал зв'язку», а глава роскосмосу рогозін пригрозив європейським країнам міжконтинентальною балістичною ракетою «Сармат», – пише Україна24.

13:04

Вміст аптечки солдата «другої армії світу»

  • медичний джгут,
  • перев'язувальний пакет 1957 року випуску,
  • стерильний бинт 1959 року.

Вміст аптечки російського окупанта
Вміст аптечки російського окупанта

10:10

Колишній завод Renault у Москві перейменували на «Москвич». У травні російські активи Renault перейшли у державну власність рф.

9:55

Сервіс Risk & Compliance від Dow Jones повідомив російські банки, що перестане постачати їм комплаєнс-інформацію, включно з даними про учасників санкційних списків. Без цієї інформації банки ризикують потрапити під вторинні санкції та отримати великі штрафи.

3 червня

19:29

Міжнародна мережа готелів Marriott International вирішила призупинити роботу на рф. Мережа готелів зазначає, що їй буде складно призупинити усі операції на ринку після 25 років роботи. У Росії було відкрито 23 готелі Marriott.

17:05

Акції Яндекса пробили дно.

Різке падіння зафіксували після того, як стало відомо про санкційні обмеження ЄС, під які потрапив засновник компанії Аркадій Волож. Повідомляється, що він залишає посаду гендиректора в «Яндексі» і виходить із ради директорів.

 

15:12

російським компаніям заборонили відвідувати Європарламент, – повідомляє президентка Європарламенту Роберта Мецола.

14:25

МЗС росії 6 червня викличе керівників редакцій американських ЗМІ, щоб попередити їх про наслідки обмеження роботи російських журналістів у Штатах, – пише УП.

10:55

У Москві палає будівля бізнес-центру «Гранд Сетунь Плаза». Пожежа отримала найвищий рівень складності, її площа – близько тисячі квадратних метрів, повідомляє Суспільне.

До гасіння залучили майже 200 людей, на місце прибув очільник МНС росії.

2 червня

17:47

росія визнала смерть свого найбільш високопоставленого льотчика.

У Карачаєво-Черкесії рф поховали російського генерал-майора у відставці льотчика-аса Канамата Боташова, якого ліквідували в Україні, – повідомляють кремлівські пропагандисти.

16:47

Роскомнагляд зажадав від «Вікіпедії» видалити статті про війну в України, зокрема і про бої за Харків та використання фосфорних бомб російськими військами.

На думку Роскомнагляду, у цих статтях містяться недостовірні відомості про жертви серед мирного населення та атаки на цивільні об'єкти, а також неправдиві відомості про загибель російських військових.

«Вікіпедія» має видалити ці статті протягом доби. Про це повідомляється в розділі Вікіпедії зі списком заборонених на росії сторінок.

12:39

Найбільша фріланс-біржа Upwork заблокувала акаунти користувачів із росії та білорусі, – пише УП.

У листах фрілансерам, зокрема, йдеться, що Upwork заморозила акаунти користувачів, які фізично перебувають у цих країнах. Якщо ж фрілансер змінить місце проживання, доступ до платформи відновлять.

12:36

HPE виходять в російського та білоруського ринків, – пише Україна24.

Компанія виробляє сервери, суперкомп'ютери, системи зберігання даних та займається побудовою хмарної інфраструктури. Її створили у 2015-му році після розділення корпорації HP Inc на дві компанії.

31 травня

23:16

Шостий пакет санкцій проти РФ містить ще одне обмеження проти російської нафти, про яке раніше не повідомлялося.

Євросоюз включив до заходів заборону страхування танкерів із російською нафтою.

Нафтотрейдери та судновласники стверджують, що ця заборона є одним з найсерйозніших фінансових інструментів впливу ЄС, який блок має у своєму розпорядженні, щоб завдати шкоди російській економіці.

"Ці санкції можуть підірвати зусилля Росії продавати свою нафту в Азії, адже європейські компанії страхують більшу частину світової торгівлі нафтою", – зазначає видання.

Водночас не зазначається, коли така заборона може набрати чинність – одразу, чи після перехідного періоду.

19:48

Акціонери «Лукойлу» припинили достроково повноваження російського мільярдера та засновника компанії Вагіта Алекперова на посаді президента – він очолював компанію майже 30 років.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на пресслужба компанії.

Новим президентом «Лукойла» призначили Вадіма Воробйова, яки дотепер був першим виконавчим президентом компанії та був членом правління.

Алекперов був президентом ЛУКОЙЛу з 1993 року. Він залишив раду директорів і посаду голови компанії 21 квітня, наголосивши, що вона більше «в жодному разі» не пов'язана з ним.

Він пояснив своє рішення персональними санкціями Британії та Австралії, які могли б завадити розвитку нафтогазової компанії. Лондон та Канберра заборонили йому в'їзд на свою територію та заблокували всі активи.

19:20

російський «Газпром» з 1 червня зупиняє постачання газу данській Ørsted та зареєстрованій у Британії Shell Energy Europe Limited за контарктом поставок до Німеччини через відмову платити за газ рублями.

Про це повідомляє кремлівське ЗМІ ТАСС з посиланням на повідомлення «Газпрому».

У російській компанії кажуть, що на кінець 31 травня, тобто останнього дня оплати за контрактом, так і не отримали платіж за поставлений у квітні газ від Ørsted. Як повідомлялося, оплата газу рублями, як того хоче Кремль, може порушувати санкції ЄС проти Росії, тому низка країн відмовилися від такого шантажу і продовжили оплату згідно умов контракту – у доларах або євро.

Крім того, «Газпром» зупинить постачання газу компанії Shell Energy Europe Limited за контрактом на постачання до Німеччини – також через відмову платити рублями. Раніше рф також запровадила блокуючі санкції проти всієї групи Gazprom Germania, яка перебуває під контролем уряду Німеччини.

16:32

Заступник голови радбезу росії Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що санкції б'ють по російському народу, а не керівництву рф.

Він звинуватив Захід у ненависті до росіян, але не згадав, що санкціями світ реагує на війну росії проти України.

15:30

Секретар Ради безпеки росії Ніколай Патрушев заявив, що Польща вже переходить до захоплення територій на заході України.

За його словами, це підтвердив візит до Києва польського президента Анджея Дуди і його слова про те, що «незабаром польсько-український кордон перестане існувати».

30 травня

18:59

Інжиніринговий гігант Linde зупиняє проекти на росії, – повідомляє керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Linde мав виступити постачальником технологій для проектів «Арктик СПГ 2» російської компанії «Новатек» та газопереробного комплексу «Газпрому». 

15:55

Netflix вийшов з російського ринку, – повідомляє AFP із посиланням на речника компанії.

29 травня

16:45

Виплати за російськими державними облігаціями не надійшли на рахунки іноземних інвесторів станом на вечір 27 травня.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Якщо протягом 30 днів гроші не надійдуть на рахунки, за російськими закордонними зобов'язаннями буде оголошено дефолт.

28 травня

20:31

У дочірньої компанії «Тактичне ракетне озброєння» зі складу у підмосковному Королеві вкрали сім тонн титану. Ця сировина необхідна агресору для виробництва ракет повітря-земля та повітря-повітря. Титан вивезли з підприємства невідомі, пред'явивши підроблені документи, – пишуть ЗМІ.

17:12

Виробник професійної косметики з Німеччини Wella припиняє постачання до росії. Про це пише «Коммерсантъ».

«Салони краси активно користувалися її продукцією: кошти для фарбування волосся Wella припадало до 40% ринку. Тепер у б'юті-індустрії можуть виникнути проблеми через переход на бренди інших виробників», – зазначає видання.

До того ж салони не виключають, що інші закордонні компанії можуть припинити поставки. Російський Мінпромторг повідомив, що продукція Wella підпадає під дію так званого механізму паралельного імпорту, який, по суті, є контрафактом.

13:21

В росії прийматимуть до армії на контракт до 65 років – відповідний закон підписав президент росії володимир путін, повідомляє Українська правда із посиланням на російське видання ТАСС

Згідно із сайтом Держдуми, тепер піти служити в армію за контрактом зможуть люди до закінчення працездатного віку (для жінок 60 років, для чоловіків – 65 років – ред.).

Заступник глави міноборони рф уточнював, що укласти перший контракт про військову службу в росії можна буде до віку 50 років.

Раніше в російському законодавстві було передбачено, що перший контракт про проходження військової служби має право укласти громадяни віком від 18 до 40 років, а іноземні громадяни – віком від 18 до 30 років.

13:02

У росії повідомляють, що німецька косметична компанія Wella йде з ринку країни.

Wella працювала в росії впродовж 28 років, на компанію припадало 40 відсотків ринку фарбування волосся. Майже вся продукція компанії імпортувалася до росії, крім бренду Londa, який був локалізований у росії минулого року. Опитані «Комерсантом» експерти назвали відхід компанії критичним для індустрії.

Наразі офіційно про це Wella ще не повідомляла.

12:55

Залишки «Москви» продовжують дрейфувати українським морем. Частини від флагману флоту рф досі носить у відкритому морі після феєричної зустрічі з нашим «Нептуном». 

Рятувальний круг і світловий буй - все, що залишилося від ворожої «грози морів». Їх підібрали моряки і передали загону морської охорони.

Була «Москва» — тепер нема. А скоро на дно підуть і інші кораблі окупантів.

26 травня

15:04

У рф пропонують створити свій «Оскар» і назвати його «євразійським». Російський кінорежисер Нікіта Міхалков, який підтримує режим Путіна, захотів створити аналог кінопремії «Оскар». 

Свою ідею Міхалков озвучив під час Євразійського економічного форуму, в якому беруть участь Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизстан, Вірменія, Узбекистан, передає білоруське державне агентство БЕЛТА.

25 травня

18:18

Норвезький нафтогазовий гігант Equinor вийшов з усіх проєктів у рф.

Норвезька Equinor передала Роснафті свої частки участі у чотирьох російських спільних підприємствах і звільняється від усіх майбутніх зобов'язань.

18:10

У результаті широкомасштабного вторгнення, Росія втратила техніки на $13 млрд та тимчасово окупувала 20% території Україна, – Forbes.

24 травня

19:03

Міністерство закордонних справ росії включило до санкційного списку 154 лордів британського парламенту у відповідь на санкції проти російських сенаторів.

Зазначається, що внесені до санкційного списку лорди «зробили безпосередній внесок у випрацювання антиросійських санкційних заходів Лондона, націлених на створення умов для політичної ізоляції росії та руйнування її економіки».

15:52

Українська розвідка підтверджує, що Володимир Путін має кілька важких хвороб, одна з яких — онкологія. 

Утім, сподіватися на швидку смерть російського диктатора не варто: він проживе ще кілька років. Інша справа — чи залишиться він президентом РФ.

12:53

Швейцарський концерн Sulzer йде з російського ринку, – повідомляє керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Компанія спеціалізується на виробництві та сервісному обслуговуванні промислових машин й обладнання.

11:05

Близько 62 мільйонів барелів (рекордна кількість) російської нафти Urals наразі перебувають у суднах в морі: трейдери намагаються знайти покупців на нафту, але охочих її придбати немає, – пише УП,

23 травня

17:05

Американська компанія Starbucks заявила, що залишить російський ринок майже через 15 років роботи, – пише УП.

 

15:34

Колишня очільниця МЗС Австрії Карін Кнайсль, відома танцем з путіним на своєму весіллі, надіслала російській компанії Роснєфть заяву про відставку з посади члена ради директорів.

22 травня

17:50

Російському «Аерофлоту» через дефіцит запчастин (на тлі санкцій) скоро доведеться почати розбирати свої літаки, пише Bloomberg. Через санкції компанія також була змушена різко скоротити закордонну маршрутну мережу: якщо на початок вторгнення РФ в Україну «Аерофлот» виконував польоти до 56 країн, то на середину травня літав лише до 13.

05:00

Міністр транспорту РФ Віталій Савельєв заявив про серйозні проблеми з логістикою в Росії у зв’язку із санкціями. Багато країн запровадили санкції проти РФ через повномасштабне вторгнення в Україну.

20 травня

11:16

Головний акціонер найбільшого сайту безкоштовних оголошень на росії Avito – нідерландська компанія Prosus – вирішив вийти з російського бізнесу, – пише Економічна правда.

19 травня

15:40

ЗМІ повідомляють, що супутник військового призначення «Космос-2555», що був запущений 29 квітня на користь міноборони рф на ракеті-носії легкого класу «Ангара-1.2», зійшов з орбіти і згорів в атмосфері.

14:25

путін зможе створювати «тимчасові адміністрації» за межами рф. Такий законопроєкт внесли у російську госдуму, – повідомляють ЗМІ.

13:36

Корпорація Google вивезла із рф більшість своїх співробітників – значна частина співробітників переїхала до Дубая, де Google має великий офіс. 

Про це пише Економічна правда.

Зазначається, що деякі співробітники вирішили залишитися в росії і покинути компанію. Таким чином, незабаром у Google більше не буде співробітників в Росії. Google почав пропонувати переміщення співробітників росії після того, як наприкінці березня суд заморозив основний банківський рахунок Google у країні.

«Арешт російськими органами влади банківського рахунку Google у Росії зробив нездійсненним функціонування нашого російського офісу, включаючи працевлаштування та оплату праці російських співробітників, а також виконання інших фінансових зобов’язань», – заявили в Google.

Як наслідок, російська дочірня компанія Google ініціювала своє банкрутство в країні.

«Звільнення співробітників Google і заплановане банкрутство підкреслюють подальше погіршення відносин Росії із західними технологічними компаніями після російського вторгнення в Україну. У 2014 році Google закрила свій інженерний офіс в Росії, оскільки уряд посилив придушення свободи в Інтернеті, але компанія продовжувала продавати рекламу та продавати свою продукцію в московському офісі», – нагадує видання.

Після того, як почалася війна в Україні і західні країни ввели санкції проти Росії, цензура в рф звинуватила відеосервіс компанії YouTube у поширенні дезінформації та розпалюванні протестів. У березні Google призупинив більшість своїх комерційних операцій в країні, включаючи всю рекламу.

У середу Google повідомила, що, незважаючи на фактичне припинення діяльності свого російського офісу, компанія планує залишити безкоштовні сервіси, такі як Пошук, YouTube, Карти та Gmail, доступними в росії.

YouTube потрапив під критику російських регуляторів за блокування кремлівських каналів і відмову видалити контент, який Росія наказала закрити. Але російський уряд досі не заблокував сервіс, який дуже популярний в росії.

18 травня 

18:44

Росія заявила, що у відповідь на дії Канади закриє бюро канадської телерадіокомпанії CBC у Москві. Про це оголосила на брифінгу представниця російського МЗС Марія Захарова, пише "Європейська правда" з посиланням на російське агентство "Интерфакс".

Ухвалено рішення про введення у відповідь, наголошую, у відповідь, заходів у зв'язку з діями Канади, а саме про закриття московського корпункту канадської державної телерадіомовної корпорації CBC, - сказала вона.

Рішення Москви включає анулювання акредитацій та російських віз журналістів телерадіокомпанії.

 

Захарова додала, що РФ попереджала про свою «неминучу реакцію» у відповідь на «односторонні обмежувальні заходи, що зневажають принципи свободи слова і перешкоджають нормальній роботі російських ЗМІ».

Це рішення стало відповіддю на заборону мовлення в Канаді пропагандистських телеканалів Russia Today та Russia Today France.

17:22

Росія оголосила про видворення з країни 24 співробітників посольства Італії у Москві. Про це йдеться у заяві МЗС РФ, пише «Європейська правда».

Послу Італії було висловлено протест «у зв'язку з відверто ворожими і нічим не мотивованими діями італійської влади щодо вигнаних із країни 30 співробітників російської дипломатичної місії на Апеннінах».

У відповідь 24 співробітники італійських дипломатичних і консульських установ в Росії були оголошені "persona non grata". Їм наказано залишити територію Російської Федерації протягом 8 днів, - йдеться у заяві.

14:43

Росіяни підпалили черговий військкомат, щоб не йти воювати. Цього разу горів військовий комісаріат у Підмосков'ї у будівлі Щелковського . Це вже 12 підпал військоматів від початку широкомасштабної агресії рф. 

13:27

Хакери Anonymous заявляють, що зламали Сбербанк.

17 травня

21:02

За поразки в Україні кремль показово карає командирів окупаційних військ. Пише 24 канал.

  • За втрату ракетного крейсера «Москва» був відсторонений від посади та заарештований командувач Чорноморського флоту віце-адмірал Ігор Осипов. Слідчі дії також було розпочато щодо його першого заступника віце-адмірала Сергія Пінчука.
  • За безпрецедентні втрати особового складу, озброєння та військової техніки усунуто з посади Владислава Єршова, який керував шостою армією зс рф.
  • З цих же причин відсторонено командира першої танкової армії Західного військового округу генерал-лейтенанта Сергія Киселя. «Всупереч наказу вищого керівництва» генерал відправляв на виконання каральних операцій на територію України строковиків.
  • У зв'язку з незадовільним виконанням поставлених завдань усунуто з посади командувача 22 АК південного військового округу в Криму генерал-майора Аркадія Марзоєва.
  • Усунули з посади й командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення полковника Михайла Пономарьова.

20:33

Армія рф використовує міжнародний аеропорт російського Бєлгорода, який раніше обслуговував тільки цивільні рейси, з військовою метою.

Супутник зафіксував розміщення на його території авіації та військової техніки. Знімки є у розпорядженні журналістів «Схем», які разом з військовим аналітиком їх проаналізували.

На знімках видно військові гелікоптери Мі-8, військові палатки та сліди від проїзду автомобільної техніки. Частина території поблизу – розкопана.

17:23

Верховний суд росії розгляне справу про визнання українського добровольчого полку "Азов" терористичною організацією.  Про це повідомляє пресслужба міністерства юстиції рф.

«Адміністративну справу про визнання [об'єднання "Азов"] терористичною організацією та заборону його діяльності на території Російської Федерації призначено до судового розгляду на 26 травня в будівлі Верховного суду Російської Федерації», — йдеться в повідомленні.

11:11

У квітні в рф видали вчетверо менше іпотек, ніж у березні, – такого падіння не спостерігалося навіть на початку пандемії 2020 року. 

Про це пише Економічна правда.

Так, за квітень у рф видали 37 200 іпотечних кредитів (на 77% менше за показник березня) на загальну суму 130,5 млрд рублів (мінус 75% порівняно з 529,3 млрд рублів минулого місяця).

За даними «Еквіфаксу», подібного зниження не спостерігалося навіть на початку пандемії, у квітні 2020 року, коли кількість та обсяг наданих позичок на житло знизилися на 43 та 36% відповідно.

«Історично падіння максимальне», – заявив гендиректор «Еквіфаксу» Олег Лагуткін.

За даними директора з маркетингу Національного бюро кредитних історій Олексія Волкова, видача іпотеки у квітні порівняно з березнем скоротилася на 60,7%. Він зазначив, що кількість звернень громадян за іпотечними кредитами у квітні 2022 року знизилася на 40,8% порівняно з березнем, на 58,9% - порівняно із «досанкційним» лютим.

На думку Лагуткіна, позичальники стали відмовлятися від іпотеки в умовах зростання ставок. 28 лютого у зв'язку з вторгненням рф в Україну та санкціями проти рф Банк росії підняв ключову ставку з 9,5% до 20%. У квітні її було знижено до поточних 14%.

10:06

Голова Курської області рф Роман Старовойт заявив, що прикордонне село Олексіївка було обстріляне з «великокаліберної зброї».

Про це пише УП.

«Сьогодні, близько п'ятої ранку, з великокаліберної зброї було обстріляно прикордонне село Олексіївка у Глушківському районі.

Пошкодження отримали три приватні будинки, припаркований автомобіль біля одного з них, а також будівля школи. Постраждалих, на щастя, немає.

Вогнем у відповідь наших прикордонників обстріл швидко придушений. На місці в деталях інциденту вже розбираються фахівці», – написав він.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко висміяв ці заяви:

«Губернатор Курської області на росії повідомив, що націоналістичні батальйони росії обстріляли в с. Алєксєєвка школу, три приватних будинка та підірвали автомобіль. Хоча можливо, це ЗСУ нанесли удар по школі і будинкам де російська армія організувала біологічну лабораторію. Версії уточнюються».

16 травня

23:45

Комбінат «Очаково» випустив аналоги Coca-Cola, Fanta та Sprite – напої отримали назви CoolCola, Fancy та Street.

 

15:53

ЗМІ повідомляють, що у москві горить, ймовірно, бізнес-центр

15:43

у Москві відбулась зустріч лідерів Організації договору про колективну безпеку, під час якої путін заявив, що на осінь заплановано серію спільних військових навчань ОДКБ. За його словами, кількість військових навчань збільшуватиметься.

На даний момент учасниками ОДКБ є росія, білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизстан та Таджикистан

13:30

Компанія McDonald's запустила процес продажу російського бізнесу. Передбачається, що McDonald's продасть увесь портфель ресторанів локальному покупцеві.

Ці ресторани більше не зможуть використовувати бренд і меню McDonald's. При цьому компанія планує зберегти свої торговельні марки в рф, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

8:40

Російський військовий супутник, який у ніч на 30 квітня запустили з космодрому Плесецьк на навколополярну орбіту на ракеті "Ангара-1.2", не зміг утриматися там і згорить в атмосфері, пише УП

01:15

На росії в своєму звичному стилі відреагували на бажання Швеції та Фінляндії вступити до НАТО: «Офіційна причина — страх. Але в НАТО у них буде більше страху. Коли бази НАТО з’являться у Швеції та Фінляндії, у росії не буде іншого вибору, крім як нейтралізувати дисбаланс і нову загрозу, розгорнувши тактичну ядерну зброю».

15 травня

18:45

Актуальні новини з Росії: у Новосибірвідбувся перший конкурс з прикрашання місць поховання. За повідомленням місцевих ЗМІ, три команди із Севастополя, Омська та Новосибірська мали за одну годину «покращити» могилку за допомогою плиток, живих та штучних квітів тощо. Журі конкурсу оцінювало як технологію, так і дизайн. У конкурсі виграла команда з Омська, їм подарували 20 тисяч рублів. До речі, удвічі більше, ніж дружинам загиблих бойовиків.

15:55

За останні 2 доби на росії кинули коктейлі Молотова у три військкомати в різних регіонах

У ніч на 15 травня невідомі спробували підпалити будівлю військкомату у Волґоґраді. Пожежа охопила підсобне приміщення площею 20 квадратних метрів. 

Приблизно в цей самий час в селищі Пронськ Рязанської області невідомі спробували підпалити двері й шибку будівлі місцевого військкомату, проте вогонь не поширився на решту будівлі.

У ніч проти 14 травня в місті Ґуково Ростовської області невідомий кинув "коктейль Молотова" у військкомат на вулиці Красная Ґорка. Однак пожежу відразу загасили. 

У жодному з трьох перелічених випадків російські силовики не знайшли людей, причетних до спроб підпалу.

14 травня 

14:00

Путін скликає зустріч з Лукашенком та іншими лідерами ОДКБ.

16 травня у Москві відбудеться зустріч лідерів Організації договору про колективну безпеку. Зустріч буде присвячена 30-річчю підписання договору про колективну безпеку та 20-річчю створення організації.

13:18

Компанія Fingrid, яка контролює електромережі Фінляндії, підтвердила, що в ніч на суботу електропостачання з росії було припинене. Пише Українська правда.

12:00

Глава Роскосмосу Дмитро Рогозін «пожартував» про удар стратегічним ракетним комплексом по Фінляндії та Швеції у разі їхнього вступу до НАТО. Про це Рогозін написав в телеграмі.

«росія не має ворожих намірів щодо Фінляндії та Швеції, заявив заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко. У «Сармата» щодо країн НАТО теж немає упередженого ставлення та ворожих намірів. Просто така робота», – йдеться у дописі.

8:30

Над Бєлгородською областю рф знову чули «хлопки» — звуки, схожі на вибухи. Пише Українська правда.

13 травня

14:37

Слідом за новим пакетом санкцій від Великої Британії МЗС рф рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок до Сполученого Королівства через «вкрай недружній курс Великої Британії по відношенню до нашої країни», – УП.

12:57

Люди закидали коктейлями Молотова військкомат російському в Омську.

Про це пише Медіазона з посиланням на місцеві ЗМІ.

11:03

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв зробив свій прогноз про «світ після антиросійських санкцій», у якому все руйнується і настають кризи.

Про це пише Українська правда.

За прогнозами російської влади, у світі після антиросійських санкцій можлива велика логістична криза, крах іноземних авіакомпаній, яким заборонені польоти над росією.

Медведєв заявив про енергетичну кризу через санкції з постачання енергоносіїв рф, підвищення цін, а також настане повноцінна міжнародна продовольча криза з перспективою голоду в окремих державах. У Радбезі рф очікують валютно-фінансову кризу, нові регіональні військові конфлікти, активізацію терористів.

Він також пише про нові епідемії через «прямі факти використання біологічної зброї», а також занепад діяльності міжнародних інститутів, які не змогли вплинути на війну в Україні, як, наприклад, Рада Європи.

12 травня

15:55

App Store в росії більше не приймає оплату через мобільні платежі, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

15:52

У квітніі продаж смартфонів на російському ринку знизився на 30%: уподобання користувачів змістились у бік бюджетних моделей, насамперед китайських. Про це пише Комерсант.

Так, китайський бренд Realme увійшов до трійки лідерів, витіснивши Apple на 4 місце.

15:49

Голова комісії Ради Федерації рф із захисту суверенітету Андрєй Клімов закликав покарати Латвію, яка дозволила знесення радянського пам’ятника у Парку перемоги в Ризі. Про це пише російське агентство РИА Новости, повідомляє Європейська правда.

Клімов сказав, що Латвію «необхідно напоумити», вживши вкрай жорсткі заходи економічного характеру.

15:44

Компанія Nike вирішила завершити співпрацю із московським «Спартаком» через санкції УЄФА. Про це повідомляє пресслужба Спартака.

«Компанія Nike повідомила ФК «Спартак» про припинення спонсорського контракту у зв'язку з тим, що, відповідно до вердикту УЄФА, наш клуб не зможе брати участь у єврокубках наступного сезону», – йдеться у повідомленні.

13:33

Медведєв пригрозив НАТО ядерною війною за «накачування» зброєю України. 

А буквально за годину до появи цих погроз Фінляндія заявила про намір вступити в НАТО.

11:55

У Курській області росії співробітники ФСБ затримали місцевого жителя, який нібито готував теракт «за погодженням зі спецслужбами України»

10:25

Фінська енергетична компанія Fortum йде російського ринку. Про це йдеться у заяві компанії.

Окрім цього, там оголосили, що припинять використовувати свій бренд на росії.

09:44

росЗМІ повідомляють про вибух у військовій частині у селищі Тейсін Хабаровського краю. 

Є загиблий та поранені.

08:53

Введені Сполученими Штатами санкції змушують росію використовувати комп'ютерні чіпи від посудомийних машин та холодильників у деякій військовій техніці. Про це пише Українська правда.

11 травня

17:47

Міноборони рф звинуватило Pfizer та Moderna в участі у «воєнно-біологічній діяльності в Україні».

16:37

Хакери зламали російський відеосервіс RuTube, – пише УП.

10 травня

16:30

У росії за добу чотири губернатори оголосили про дострокове складання повноважень, ще один заявив, що не переобиратиметься на новий термін, – пише УП.

Зокрема скласти повноваження вирішили:

  • Губернатор Саратовської області Валерій Радаєв
  • Губернатор Томської області Сергій Жвачкін
  • Губернатор Кіровської області Ігор Васильєв
  • Глава Республіки Марій Ел Олександр Євстіфєєв також заявив, що вирішив залишити свою посаду.

У свою чергу, губернатор Рязанської області Микола Любимов не висуватиметься на посаду голови регіону на наступний термін

9 травня

21:45

На оркському федеральному «Першому каналі» під час концерту до дня перемоги раптово показали Бонні та Клайда – американських грабіжників часів Великої депресії, видавши їх за ветеранів війни. 

00:20

Серія загадкових смертей топ-менеджерів росії триває. Мертвим у Митищах знайдений колишній топ-менеджер «Лукойлу», мільярдер Олександр Суботін.

7 травня

19:21

Масштабні пожежі в Красноярському краї знищили вже понад 450 будівель, мінімум 17 людей постраждало.

Яка «сумна» новина

16:52

Китайські IT-компанії, зокрема Lenovo Group та Xiaomi, припиняють роботу в рф, – пише WSJ.

6 травня

15:46

У квітні бюджет рф недоотримав 133 мільярди рублів нафтогазових доходів. Про це пише Економічна правда. 

5 травня

22:15

Працівникам автозаводу у Калінінградській області вирішили роздати по 10 соток землі, – пишуть росЗМІ.

22:13

Провідна міжнародна ІТ-компанія TeamViewer йде з росії та білорусі. Про це повідомив міністр цифрової політики Михайло Федоров.

4 травня

20:09

росіяни намагались продати Єгипту крадене в Україні зерно. Про це пише «Економічна правда»

Судно «Матрос Позинич» завантажило 27 тисяч тонн вкраденого в Україні зерна та прямувало до порту в Александрії. 

Речник МЗС Олег Ніколенко наголосив, що українські дипломати завадили московії доставити це зерно в Александрію. 

19:30

Головний рабин росії Берл Лазар закликає міністра закордонних справ росії сергія лаврова вибачитися за слова про те, що «євреї зазвичай є найзапеклішими антисемітами».

17:30

Американська компанія з автоматизації промисловості Emerson йде з російського ринку і шукає можливості продати свій завод в країні. Про це відомо з публікації квартального звіту корпорації, пише Економічна правда.

13:58

російська влада заборонила в'їзд у країну 63 громадянам Японії, заявивши, що це відповідь на «безпрецедентну антиросійську кампанію», – пише Українська правда.

У заяві російського зовнішньополітичного відомства йдеться, що дії Токіо спрямовані на «демонтаж добросусідських зв'язків, завдання збитків російській економіці та міжнародному авторитету» москви.

Під обмеження потрапили, зокрема, прем'єр-міністр Фуміо Кісіда, генеральний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно, глава МЗС Йосімаса Хаясі, міністр фінансів Сюн'іті Судзукі, міністр оборони Нобуо Кісі та голова Мін'юсту Йосіхіса Фурукава.

Також санкції запровадили проти членів обох палат японського парламенту, голови асоціації з напрацювання політики щодо проблеми північних територій (Південні Курили) Мамору Морохосі та керівників великих ЗМІ: газети Sankei, медіахолдингів Yomiuri Group та Nikkei, порталу Sports communications, журналу Senta.

13:55

У москві похвалилися новими автозаками, в яких з'являться навіть кондиціонер та туалет. Коли з'являться нові автомобілі, не уточнили, але висловили надію, що вже 2022 року, – пише УП.

12:55

У Дзержинську Нижегородської області горить цистерна з розчинником. Площа пожежі близько 2 тисячі м2.

12:30

На тлі санкцій ЄС і США обсяг переробки нафти в рф продовжує скорочуватися – у квітні він зменшився на 7% щодо березня, до 670 тисяч тонн на добу, – повідомляє Економічна правда.

11:50

Кремль різко скоротив використання терміну «денацифікація», який путін поряд із «демілітаризацією» згадував як причину початку війни в Україні, – пише Українська правда.

Журналісти-дослідники «Проект» із посиланням на джерела у кремлі зазначають, що заяву путіна про цілі так званої спецоперації, яку він озвучив2 4 лютого, готували в секретності, тож терміни, що використовувалися, не встигли опрацювати фахівці. І російським пропагандистам довелося нескінченно повторювати про денацифікацію.

Майже одразу з'ясувалося, що термін невдалий. Приблизно через тиждень після початку війни кремль попросив своїх соціологів провести закриті телефонні соцопитування, у тому числі з питанням ставлення росіян до основних тез пропаганди.

Чотири співрозмовники – високопоставлений медіаменеджер та близькі до кремля соціолог та політтехнологи – стверджують, що респонденти не змогли пояснити, що означає денацифікація. Крім цього людям було складно навіть вимовити це слово, каже один із співрозмовників.

Співрозмовник скаржиться журналістам, що після цього у них почався бардак – «щотижня шукали нові слова, але нічого вдалого підібрати не вдалося».

У результаті влада вирішила різко скоротити використання слова денацифікація в ефірі, але зовсім відмовитися від нього було неможливо – «не можна просто забути озвучену президентом мету».

«Проект» повідомляє, що це видно за ефірами головного пропагандиста кремля дмитра кисельова. У першому після початку війни випуск він не менше семи хвилин пояснював сенс денацифікації. Але вже у квітневих випусках він або не використовував термін взагалі, або робив це раз за весь випуск.

3 травня

05:55

У Підмосков'ї в окрузі Богородське цієї ночі, 3 травня, сталася велика пожежа на території комплексу складів, де зберігалася друкована продукція. Площа пожежі склала майже 34 тисячі квадратних метрів.
 
Про це повідомляє Telegram-канал Mash.
 

Близько півночі спалахнув ангар, де зберігалася друкована продукція.

03:37

У російському Бєлгороді у ніч проти 3 травня знову пролунали вибухи.

Про це повідомили «РИА Новости».

У центрі міста було чутно «гучний хлопок, схожий на звук вибуху середньої сили».

2 травня

20:50

росії заборонено брати участь в турнірах УЄФА, – рішення футбольної асоціації

Зокрема, російські команди не братимуть участь у наступному сезоні єврокубків під егідою УЄФА та не гратимуть у Лізі націй.

Також жіноча збірна росія не зіграє на жіночому Євро-2022.

Анульовано заявки рф на проведення чемпіонатів Європи 2028 та 2032 років.

15:08

У росії зменшився видобуток газу. У квітні у рф видобуток газу становив 61,15 мільярда кубометрів – це на 5,2% менше щодо квітня минулого року. Про це пише "Интерфакс" із посиланням на дані російського Центрального диспетчерського управління паливно-енергетичного комплексу.

Загалом же видобуток газу в росії у січні-квітні 2022 року зменшився на 0,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

03:10

У Бєлгородській області росії було чутно вибухи. Про це повідомив губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков. За його словами, постраждалих і руйнувань немає.

У соцмережах з'являються відео зі спалахами у небі.

1 травня

20:35

Міжнародна космічна станція працюватиме без росіян. У «Роскосмосі» заявили про закінчення роботи росії на МКС, повідомляє ЕП .

Раніше корпорація повідомила про намір зупинити співпрацю з космічними агентствами США та ЄС через введені санкції.

17:00

Для мінімізації руйнівних наслідків економічних санкцій росія намагається залучити інші країни

Під впливом міжнародних економічних санкцій, економіка росії вже відчутно деградує. Особливо страждають галузі залежні від технологій та комплектуючих іноземного виробництва, інформує Головне управління розвідки МО України у телеграмі.

Для уникнення санкційних обмежень росія, маючи тісні взаємозв’язки у рамках економічних та інших союзів та об’єднань, намагається залучити треті країни.

За даними воєнної розвідки України, москва планує організувати у країнах ОДКБ виробництво складових частин до російської продукції військового та подвійного призначення, передусім тієї, яка потребує використання іноземних комплектуючих. Крім того, це посилить економічну залежність країн членів ОДКБ від рф, що також відповідає інтересам кремля.

москва також веде переговори з Грузією, Вірменією та Азербайджаном для реекспорту російської продукції на міжнародні ринки. Постачання планується здійснювати під виглядом грузинської, вірменської та азербайджанської продукції та експортувати її до третіх країн. На території цих країн вже створено понад 200 компаній.

Вірменія створює сприятливі умови для ведення бізнесу російськими компаніями насамперед в ІТ-сфері. З початку широкомасштабної агресії рф проти України до Вірменії прибуло близько 85 тис. російських громадян та 113 ІТ-компаній. російські громадяни створили близько 1 тис. приватних підприємств та понад 250 ТОВ на території Вірменії, які сплачуватимуть податки до бюджетів обох країн – Вірменії та росії.

Провідний російський виробник засобів протиповітряної оборони – АТ «Ульяновский механический завод» залучає Казахстан для отримання комплектуючих німецького виробництва (до вторгнення росія закуповувала німецьку продукцію, яка необхідна для виробництва/модернізації ЗРК типу «Бук» та зенітних гарматно-ракетних комплексів типу «Тунгуска», а постачання цієї продукції в умовах посилення санкцій стало неможливим).

30 квітня

22:07

«Роскосмос» ухвалив дату закінчення роботи росії на Міжнародній космічній станції, але називати її публічно відмовився, – пише Економічна правда.

Зауважимо, що в середині березня ЄКА в контексті санкцій проти рф повідомляло, що програма Міжнародної космічної станції продовжує працювати номінально.

19:14

У війні проти України росія вже використовує безпілотні літальні апарати свого міністерства з надзвичайних справ.

 

28 квітня

3:51

Французько-американська косметична компанія Coty, до якої входить близько 80 парфумерних брендів, зупиняє діяльність у Росії через війну проти України.

Про це пише «Суспільне.Новини» посилаючись на повідомлення Reuters.

У компанії зазначили, що цьому рішенню передувало «ретельне обговорення». І хоча його фінансові наслідки ще не визначені, у Coty вважають, що цей крок не вплине на її доходи у 2022 році. Зазначається, що у 2021 фінансовому році на російський ринок припало близько 3 відсотків продажів, що становить 4,63 мільярда доларів.

Компанія Coty володіє такими косметичними брендами, як Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chloé, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Kylie Skin, Marc Jacobs, Miu Miu та Tiffany & Co, а також Max Factor та Rimmel та інші.

27 квітня

18:22

Росіяни прищеплюють культ війни ще змалечку і особливо активно вони розпочали це робити зараз, коли Путін веде повномасштабну війну проти України. Підтвердженням цього є поява в онлайн-продажі камуфляжних комбінезонів для немовлят.

26 квітня

18:28

Міжнародна федерація хокею (IIHF) позбавила росію права на проведення чемпіонату світу 2023 року. Турнір мав пройти у Санкт-Петербурзі з 5 по 21 травня. Рішення про нове місце проведення ухвалять на конгресі IIHF у травні цього року під час світової першості у Фінляндії.

15:55

У рф на тлі санкцій фіксують дефіцит іноземного обладнання розвитку мереж зв'язку.  Пише Економічна правда.

10:19

Вже навіть російські компанії йдуть з росії. Виробник важких мотоциклів з люлькою Ural Motorcycles переносить виробництво до Казахстану, інформує УП.

25 квітня

18:46

Пасажиропотік групи «Аерофлот», до якої окрім однойменної авіакомпанії входять лоукостер «Побєда» та чартерний перевізник «Росія», у березні впав на 20,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляється на сайті групи, пише «Економічна правда».

На внутрішніх лініях у березні було перевезено 2 мільйони пасажирів, це на 15,7% менше, ніж у березні минулого року.

На міжнародних лініях падіння пасажиропотоку оцінюється у 50%, до 189 тисяч.

Найсильніше пасажиропотік упав у компанії «Аерофлот» (на 32,1%), найменше від санкцій постраждала «Побєда», пасажиропотік якої знизився лише на 7,3%.

Пасажирооборот групи «Аерофлот» скоротився на 9%, до 5,8 мільярда пасажиро-кілометрів. Відсоток зайнятості крісел знизився на 3,3 в.п., до 79,5%. Дані про кількість літаків у групі на кінець березня пресслужба цього разу не навела, зауважив «Інтерфакс».

 

Минулого тижня видання РБК з посиланням на джерела повідомляло, що влада планує додатковий випуск акцій групи «Аерофлот» та погашення боргів інших авіаперевізників за рахунок коштів Фонду національного добробуту.

18:30

Російський нафтотрейдер «Роснефть» не зміг продати 6,5 мільйона тон нафти під час тендеру, оскільки вимагав повну передоплату в рублях.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на Reuters та на 5 трейдерів.

«Провал тендеру підкреслює проблеми Кремля із продажем нафти через жорсткі санкції Заходу проти РФ за вторгнення в Україну. Минулого тижня «Роснефть» пішла по стопах розпоряджень Путіна «Газпрому» і попросила 100% передоплати та конвертації платежу в рублі за закупівлю нафти.

«Роснефть» виставила 6,5 мільйона тонн нафти Urals, Siberian Light, Sokol і ESPO Blend, але до понеділка жодних заявок не було подано», – пише Reuters із посиланням на трейдерів.

«Роснефть» не відповіла на запити агентства про коментар.

«Конкретні умови та стислі терміни вимагають індивідуальних переговорів», – повідомило джерело в азійській торговій фірмі, додавши, що деякі з пропонованих обсягів можуть бути продані за приватними угодами.

Інше джерело, знайоме з тендером «Роснефти», повідомило, що головною метою тендеру було «оголошення ринку про вимогу оплати в рублях», що було досягнуто.

24 квітня

23:20

Майже вісім тисяч люксових автомобілів, призначених для відправки до росії, застрягли у бельгійському порту Зебрюгге. Автомобілі, швидше за все, продаватимуть на інші ринки, заявили в порту, – Українська правда.

23 квітня

23:28

Співробітників одного з найстаріших російських видавництв навчальної літератури «Просвещєніє» змушують видаляти з підручників усі згадки про Україну та Київ. Про це повідомили працівники видавництва у коментарі Медіазоні. Пише Українська правда.

За словами двох співробітників «Просвещєнія», на умовах анонімності, їх, під загрозою звільнення, змушують переписувати підручники з історії для російських школярів.

Зазначається, що курс на вичистку України та Києва з російських підручників був узятий ще в 2014 році — відтоді авторам і редакторам довелося згадувати Україну якомога рідше і в якомога нейтральнішому тоні.

15:22

Жительку Пскова відвідали співробітники поліції через синьо-жовтий паркан біля багатоквартирного будинку.

Про це пише УП з посиланням на BBC Russia.

Зазначається, що жінка традиційно фарбувала паркан біля свого будинку в синій та жовтий кольори щовесни. Увечері 22 квітня вона знову вирішила його оновити, і на неї до поліції поскаржилися жителі сусіднього будинку.

Видання стверджує, що коли на місце приїхали правоохоронці, представники місцевої адміністрації та домоуправління, вони повідомили жінці, що синьо-жовтий паркан асоціюється із прапором України, а під час «спецоперації» такі «асоціації є небажаними».

 

Паркан перефарбували.

13:34

росія побила світовий рекорд – вона лідер за кількістю санкцій, прийнятих проти однієї країни.

Проти рф вже прийнято 9741 санкцій станом на 23 квітня, тоді як Іран, Сирія, КНДР, М'янма, Венесуела та Куба за десятки років ізоляції зібрали на всіх 9670 обмежень, – пишуть ЗМІ.

22 квітня

17:12

Експорт газу підконтрольного кремлю Газпрома в Європу може скоротитися приблизно на третину цього року через війну в Україні, конкуренцію зі скрапленим природним газом та плани переходу рф на розрахунки в рублях. Про це пише Reuters із посиланням на опитаних аналітиків.

16:07

Американський виробник скла Guardian Industries, у якого в рф два заводи, оголосив про вихід із російських активів. Про це йдеться у заяві російського підрозділу компанії «Гардиан Стекло». Пише Економічна правда. 

15:59

Через накладені на росію санкції багато швейних виробництв зіткнулися з труднощами в придбанні фурнітури, у тому числі з нестачею гудзиків. Про це заявила голова Центрального Банку рф Ельвіра Набіулліна на засіданні Держдуми.

11:06

Шведська компанія Essity, яка виробляє засоби гігієни, покидає російський ринок. Їй належать бренди Zewa, Libresse, Leukoplast, Tork

 

21 квітня

19:41

На росії заарештували командувача Чорноморського флоту рф адмірала Ігоря Осіпова, – пише Defense Express.

«Сталось це після втрати крейсера «Москва», – йдеться у повідомленні.

18:14

росія запровадила санкції проти розробника соціальної мережі Facebook Марка Цукерберга, – повідомили у МЗС рф.

Під дію санкцій потрапили ще 88 громадян США та Канади.

17:44

Кораблям під прапором рф заборонили входити в порти США, – пише Україна 24.

16:19

Marvel з літа припинить продажі і не продовжуватиме ліцензію на свої комікси в рф, – пише Економічна правда.

14:19

росія закриває генеральні консульства Латвії у санкт-петербурзі та пскові, а також генконсульства Естонії та Литви у санкт-петербурзі, – повідомляє Українська правда.

10:23

Криптобіржа Binance обмежить доступ користувачам із росії.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Облікові записи користувачів з рф, загальна вартість криптоактивів яких перевищує €10 000, будуть обмежені.
Користувачі поки зможуть використовувати тільки функцію виведення.

Рахунки росіян, які проживають за межами росії та рахунки російських громадян або осіб, які проживають у росії, у яких загальна вартість криптоактивів не перевищує €10 000, не будуть порушені та залишаться активними.

20 квітня

16:29

Акція від міністра оборони росії: сергій шойгу видав наказ, згідно з яким родичі вбитих в Україні військовослужбовців можуть безкоштовно приїхати на упізнання тіл і повернутися назад (теж безкоштовно), пише Бабель. 

16:22

В російських магазинах почали продавати «патріотичні» льодяники на паличці у формі головного символу рашизму – літери Z. 

Посмоктати Z коштує 40 рублів. Також можна купити льодяник у формі латинської літери V. Він чомусь трохи дешевший – 35 рублів, передає ТСН.

00:50

Великий німецький розробник програмного забезпечення SAP, серед клієнтів якого Газпром, Лукойл, російська залізниця, оголосив, що на тлі війни в Україні, яка триває, повністю припинить роботу в росії.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється на сайті компанії.

19 квітня

15:15

Німецький виробник побутової хімії та косметики Henkel вирішив припинити свою діяльність у Росії на тлі війни в Україні.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на заяву компанії.

«Henkel засуджує війну Росії проти України та насильство проти невинних мирних жителів. Нашим пріоритетом залишається зробити все можливе, щоб підтримати наших колег в Україні», – йдеться у заяві.

Компанія хоче піти «впорядковано» – 2500 співробітників Henkel в Росії продовжуватимуть працювати та отримуватимуть зарплати увесь цей час.

«Очікуваний фінансовий вплив для Henkel в результаті запланованого виходу на даний момент неможливо кількісно оцінити», – кажуть в компанії.

10:38

Автозавод альянсу Stellantis зупиняє роботу в російській калузі через накладені санкції, — глава ОП Андрій Єрмак, передає Україна 24.

08:00

Літак, яким забирали до москви висланих російських дипломатів з Іспанії, а потім з Греції, був змушений летіти в обхід 15 000 км через заборону на польоти над країнами ЄС. Про це повідомляє «Українська правда» у телеграмі.

18 квітня

14:11

У Google Maps у максимальній роздільній здатності тепер можна побачити різноманітні російські пускові шахти міжконтинентальних балістичних ракет, командні пункти, секретні полігони тощо.

Роздільна здатність зображень до 0,5 метра на піксель. До цього часу вони відображались у рази в гіршій якості, яка не дозволяла розібрати та розгледіти всі деталі, про це повідомляє УП.

Для прикладу, завдяки знімкам можна оцінити процес робіт на єдиному російському авіаносці «Адмірал Кузнецов».

17 квітня

14:20

Виробництво російських ЗРК на паузі, працівників заводів відправляють у відпустку або на війну

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

 

Виробничі потужності «Ульяновського механічного заводу» (АТ «УМЗ», Ульяновськ) фактично зупинено. «УМЗ» – виробник радіолокаційних систем та засобів протиповітряної оборони ближньої і середньої дальності для сухопутних військ ЗС РФ (ЗРК «Бук», ЗРК «Куб», ЗГРК «Тунгуска»).

 

 

Причини критичного стану виробництва – використання великої кількості комплектуючих та електронних компонентів у виготовленні продукції військового призначення. Донедавна основним постачальником російського ВПК була Німеччина. Але із початком вторгнення на територію України будь-яку співпрацю було припинено.

 

 

Зі слів співробітників, продовжувати виробництво власними силами завод не в змозі, оскільки у ході технологічного процесу не використовується «практично нічого російського».

 

 

Наразі керівництво заводу шукає можливості обійти санкції та налагодити постачання через треті країни (зокрема, Казахстан). Але такі схеми призводять до значного подорожчання комплектуючих через необхідність платити за послуги країнам-посередникам. Але це не передбачено бюджетом і збільшити його немає можливості.

 

Працівникам надають вибір: йти у неоплачувану відпустку або підписувати контракт зі збройними силами для участі у війні в Україні. Рекомендована посада – «оператор-навідник» ЗРК «Бук». Пропонована зарплатня – 50000 рублів на місяць.

12:15

До 90% усіх пекарень в РФ працюють на європейському устаткуванні, ввезення якого було заборонено ЄС – запасів комплектуючих та витратних матеріалів для обладнання у великих виробників вистачить на кілька місяців.

Про це пише «Економічна правда» із посиланням на «Комерсантъ» та учасників ринку.

Залежність хлібопекарських виробництв у великих містах країни від імпортного обладнання, що насамперед завозиться з країн ЄС, досягає 80-90%, у регіонах - 50-70%, заявив виконавчий директор Національної спілки хлібопечення Рустам Айдієв.

ЄС заборонив ввезення цього обладнання в рамках п'ятого пакету санкцій, ухваленого 8 квітня.

За словами Айдієва, зараз гостро стоїть питання з наявністю витратних матеріалів до обладнання, запасів яких великим компаніям вистачить на кілька місяців.

За його словами, практично неможливо буде замінити різну електроніку та датчики до обладнання. Експерт скептично оцінює подальші перспективи роботи з деякими європейськими постачальниками комплектуючих.

«Мало хто погодиться займатися реекспортом через треті країни, побоюючись вторинних санкцій», – визнав він.

Віце-президент Союзу пекарів і кондитерів РФ Юрій Кацнельсон вважає, що вихід може бути знайдений у паралельному імпорті, який влада РФ легалізувала як контрсанкції. Але це призведе до зростання витрат, які виробники закладуть у вартість кінцевої продукції, вважає експерт.

Висока залежність від європейського обладнання і в ритейлерів та операторів громадського харчування, що розвивають свої міні-пекарні.

«У X5 Group, у якої тільки в мережі «Пятерочка» діє 5,2 тис міні-пекарень, заявили, що вже знайшли нових постачальників печей у Китаї. Наразі також йде пошук контрагентів у Туреччині та Росії, включаючи продавців витратних матеріалів та комплектуючих до обладнання, заявив представник X5 Group», – пише видання.

10:56

Президент РФ владімір путін підписав закон, який дозволяє за допомогою коштів Фонду національного добробуту купувати привілейовані акції (префи) російських банків.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на «Комерсантъ» та підписаний документ на порталі правової інформації РФ.

У Кремлі заявляють, що такий захід вводиться для того, щоб забезпечити фінансову стабільність банківської системи РФ.

Відповідно до закону, тепер для купівлі акцій не потрібна згода Банку Росії та Федеральної антимонопольної служби.

Згідно з документом, тепер немає необхідності дотримуватись порядку розкриття інформації (повідомлення про істотні факти) і залучати уповноважений федеральний орган виконавчої влади, щоб визначити ціну розміщення акції.

Уряд Росії використав гроші Фонду національного добробуту для докапіталізації банків під час кризи 2008-2009 років.

«Тоді банки отримали субординовані облігації через ВЕБ на загальну суму 404 млрд руб. Після західних санкцій 2014 року, запроваджених проти РФ, держбанки конвертували ці облігації у префи», – нагадує видання.

Раніше повідомлялось, що кошти фонду, який слугує частиною механізму пенсійного забезпечення російського населення, дозволять витратити на придбання облігацій федеральної позики, щоб профінансувати дефіцит російського бюджету, а також інші цінні папери російських емітентів.

 

Загалом на ці цілі можуть витратити 1 трлн руб (близько 10 млрд дол).

4:58

Французька косметична мережа L’Occitane закриває усі свої магазини в росії, а також зупиняє роботу сайту через вторгнення рф в Україну, повідомляє прес-служба компанії.

Зазначається, що останніми тижнями компанія скоротила бізнес-операції в росії і призупинила інвестиції.

«Враховуючи величезні людські страждання внаслідок ескалації в Україні та захисту співробітників у всьому світі від потенційної суспільної агресії, ми вирішили закрити власні магазини та веб-сайти електронної комерції у росії», – йдеться у повідомленні компанії.

3:23

РФ більше не має змоги виробляти ракети, заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, пише Телеграмна служба новин.

«Росіяни позбавлені доступу до ключових елементів, які потрібні для зброї. З ними не хочуть мати справу навіть азійські країни», – розповів Мусієнко в ефірі телемарафону UA Разом.

16 квітня

13:14

У відповідь на санкції Великої Британії щодо росії МЗС московії заборонило в"їзд до рашки прем"єр-міністру Борису Джонсону. Окрім нього, до чорного списку росії потрапили міністерка закордонних справ Елізабет Трасс і міністр оборони Бен Воллес.

02:34

Мін'юст рф увечері 15 квітня додав до реєстру ЗМІ-«іноагентів» ще дев’ять осіб, у тому числі журналіста Юрія Дудя, політолога та публіциста Катерину Шульман, карикатуриста Сергія Єлкіна.

Про це повідомляє НВ.

Також до списку, який тепер налічує 142 позиції, потрапили засновник та шеф-редактор The Insider Роман Доброхотов, журналіст та ЛГБТ-активіст Карен Шаінян, автор «Таких дел» Кирило Кругліков, журналіст Олексій Семенов, психолог Марія Сабунаєва, ЛГБТ-активістка Регіна Дзугкоєва.

15 квітня

19:20

Експорт Газпрому з 1 січня по 15 квітня обвалився на чверть, порівняно з цим же періодом у 2021 році, – пише УП,

17:02

ФСБ росії попросила уряд збільшити на 17% асигнування на поховання та надгробки для військових, – пише УП.

16:56

На «Уралвагонзаводі» зупиняється виробництво нових танків через фінансові проблеми та відсутність імпортних комплектуючих, – повідомляє ГУР.

Попри широко розрекламоване «імпортозаміщення» рф не спроможна самостійно продовжувати випуск високотехнологічної зброї без продовження постачань імпортних комплектуючих.

Відтак, завод вимушений шукати розв'язання фінансових проблем, в тому числі вимагаючи стовідсоткової передплати за державними контрактами. Зупиняється виробництво нової техніки, в тому числі танків «Т-90» і «Т-14» (Армата).

15:05

Китайський автовиробник Lifan зупинив продаж нових автомобілів на російському ринку, не реалізувавши жодного авто у 2022 році, – пише Економічна правда.

14:40

Пошти шести країн вже припинили сполучення з рф та білоруссю на підтримку України.

12:03

Європейське космічне агентство повідомило про вихід з участі в майбутніх російських місячних місіях

«ESA припиняє співпрацю із росією щодо проєктів Луна-25, -26 та -27. Як і у випадку з ExoMars. російська агресія проти України та введені внаслідок цього санкції є фундаментальною зміною обставин і унеможливлюють ESA реалізацію запланованої місячної співпраці», – йдеться у повідомленні.

Раніше ESA оголосило про припинення співпраці з росією у рамках роботизованої місії на Марс, запуск якої заплановано на вересень. В агентстві знайшли альтернативних партнерів для використання обладнання, яке виготовили в Європі для спільних із росією місій.

11:23

Великі міжнародні перевізники з відмовляються мати справу з російськими товарами і постачати їх.

8:30

Шведський банк Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) починаючи із червня припиняє здійснювати платежі до Росії та Білорусії, про це повідомляє пресслужба фінустанови

«Платіжні послуги будуть надаватися до 31 травня включно, після цього всі платежі, що надходять, повертатимуться відправнику», – йдеться у повідомленні.

У банку пояснили, що через війну в Україні та західні санкції операції з росією та білоруссю «стають вкрай складними та ризикованими».

01:50

росіяни вивели з банків майже десять мільярдів доларів в березні.

За місяць валютні заощадження населення російських банках скоротилися на 9,8 мільярда доларів. Найбільший відтік валюти з рахунків та депозитів спостерігався у першу декаду місяця та припинився в останній тиждень березня, – пише Економічна правда.

14 квітня

21:53

Google відключив можливість платежів із росії.

Також у компанії повідомили, що вимкнули можливість платежів з усіх карток та ввели скасування підписки з платежем з мобільного телефону.

21:03

Україна зіграє на Чемпіонаті світу-2022 з волейболу замість росії.

Процедура жеребкування проводитися наново не буде і Україна посяде місце росії у групі А під першим сіяним номером, – пише Українська правда.

16:50

Військовослужбовці РФ, за рахунок яких доукомплектовують найбільш постраждалі у війні проти України підрозділи, отримують в якості спорядження непридатний до використання та списаний мотлох. Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

12 березня російська залізниця доправила «новобранцям» вантаж із 5006 одиницями бронежилетів. По прибутті вантажу з’ясувалось, що тканина бронежилетів практично повністю згнила, а металеві бронепластини проіржавіли.

Бронежилети було знято з «тривалого зберігання», де вони протягом років лежали в умовах високої вологості. Наразі цей «захист» фізично не здатен будь-кого реально захистити.

Як на такі постачання відреагували російські мобілізовані – наразі невідомо.

16:16

У Новгородській області на багатодітну матір завели кримінальну справу через коментарі в соціальній мережі «ВКонтакте». Вона виступала проти війни росії проти України. Про це повідомляють російські засоби масової пропаганди.

33-річна Ірина Дмитрієва – адвокат із селища «Маленьке село», мати чотирьох дітей. Минулого року жінка вийшла на акцію на підтримку опозиціонера Олексія Навального у районному центрі, її одразу затримали та дали 20 годин виправних робіт. Наразі на жінку завели кримінальну справу за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ – заклики до тероризму. Жінка нібито писала коментарі в групах, де «виправдовувала тероризм» та закликала «знищувати чиновників».

Росіянка виступала проти війни в Україні. Повідомляється, що вона нібито пропонувала закидати військкомати коктейлями Молотова та розпочати масові заворушення. Дмитрієвій загрожує до семи років колонії.

15:01

На тлі відходу іноземних компаній росіяни масово скуповують побутову техніку російського та білоруського виробництва - у березні продажі зросли на 50-70%. Про це пише РБК із посиланням на російських ритейлерів.

За словами представника «М.Відео-Ельдорадо», російські та білоруські бренди – «Витязь», «Атлант», Pozis, Flama, «Дарина», Gefest і «Бірюса» – показували «вищу динаміку, ніж у середньому по ринку, за рахунок широкої представленості асортименту та доступних цін».

Комерційний директор «Холодильник.ру» Олексій Погудалов розповів, що з кінця лютого і до кінця березня попит на всю електроніку зріс у кілька разів, і лідером продажів була імпортна техніка середнього та високого цінових сегментів.

При цьому техніка російського та білоруського виробництва показала зростання вдвічі, а за деякими категоріями – у 2,5 рази до минулого року.

Через санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну, країни Заходу заборонили експорт до Росії низки товарів, будівельних матеріалів, різного технічного обладнання та деталей, що спровокувало зростання цін та перебої на виробництвах у РФ.

13:15

З середини березня 2022 року в найбільших торгових мережах рф помітно зросли продажі алкоголю – джину, горілки та пива.

Про це свідчать результати аудиту роздрібної торгівлі дослідницької компанії NielsenIQ, повідомляє Економічна правда.

Пік продажів алкоголю припав на десятий та одинадцятий тижні року, що завершилися, відповідно, 13 та 20 березня. За звітні два тижні купили на 60% джину більше, ніж за аналогічний період 2021 року, продаж пива в натуральному вираженні зріс на 9–15%, горілки – на 10–13%.

При цьому ажіотажний попит на продукти тривалого зберігання, що спостерігався з початку березня, до кінця місяця минув. На тижні, що завершився 3 квітня, продажі цукру в натуральному вираженні знизилися на 12% порівняно з аналогічним тижнем 2021 року, м'ясних консервів та олії – на 9%, кави – на 8%, макаронів – на 4%, рису – на 3%. Попит на гречку також знизився на 0,1%.

Ажіотажний попит у березні на продукти тривалого зберігання супроводжувався їх подорожчанням, випливає з підрахунків Росстату. За березень 2022 року цукор зріс у ціні на 44%, крупи – на 10%, макарони – на 7%.

На цьому фоні роздрібні ціни на алкоголь зросли в березні не так сильно – менш ніж на 4%.

Те, що росіяни почали закуповуватись алкоголем, зафіксувала і Beluga Group, найбільший російський виробник горілки та імпортер інших алкогольних напоїв. За підсумками січня-березня 2022 року група звітувала про двозначне зростання продажів – на 25% порівняно з тим самим періодом минулого року.

13 квітня

23:26

Британська транснаціональна компанія Reckitt, яка володіє такими брендами як Durex, Nurofen та Strepsils передасть свій бізнес в рф третій особі і покине ринок агресора. Про це йдеться у заяві на сайті компанії.

10:45

Найбільший у світі незалежний нафтотрейдер Vitol Group має намір припинити торгувати російською нафтою до кінця 2022 року, – пише УП.

12 квітня

14:52

Компанія Nokia повністю покидає російський ринок. Якщо гасло компанії Nokia – це «Connecting people», то це натяк, що росіяни – не люди?

12:21

Голова Рахункової палати рф Олексій Кудрін заявив, що в офіційному прогнозі зниження ВВП росії становитиме понад 10%, – пише УП.

12:01

у російських магазинах почалися перебої з постачанням сантехніки і будівельної хімії. Про це пише Економічна правда.

10:35

Фінська мережа Hesburger протягом квітня закриє всі ресторани на росії. Про це повідомляє Україна 24, посилаючись на офіційну заяву компанії.

10:13

Nokia повністю залишає російський ринок. Про це повідомив гендиректор компанії Пекка Лундмарк.

08:55

російські блогери втратили до 80% своїх прибутків.

Насамперед, це стосується тих, хто публікував контент у Instagram, Facebook, YouTube, Twitch, TikTok. Втратили блогери також свою аудиторію – на інші майданчики за ними пішла лише найлояльніша частина – як правило, не більше 10% передплатників.

Всі перераховані вище платформи належать Meta, яка визнана екстремістською на території рф.

11 квітня

07:32

Фінляндія готова швидко відмовитись від російського газу. Про це заявила прем'єр-міністр Фінляндії. «Для відмови Фінляндії від російських енергоносіїв ми говоримо про тижні або місяці, а не про роки», - зазначила Марін

03:50

Японські компанії перестали надавати страхування майна компаніям, які продовжують працювати на ринку росії. Там вважають недопустимим заробіток на крові, поки триває вторгнення в Україну. Про це пише 24 канал.

00:55

росія погрожує розширити список небажаних осіб із США та Євросоюзу.

Таку заяву зробив заступник глави МЗС Сєргей Вєршинін, – пише УП.

Так він прокоментував введені раніше санкції США, які торкнулися доньок путіна та глави МЗС лаврова.

«Принцип взаємності, він грає і тут також, звичайно. І ви знаєте, звичайно ж, що у нас теж є свій список тих, яких ми вважаємо небажаними людьми, які відзначилися у поганих справах проти Росії. Він є»,— заявив російський дипломат.

Він уточнює – мова йде про громадян як країн ЄС, так і США.

«І ми його періодично перегортаємо, розглядаємо. Якщо треба, додамо», — погрожує заступник лаврова.

9 квітня

13:02

Данський Saxo Bank попередив клієнтів з росії та Білорусі про припинення обслуговування їх брокерських рахунків. Про це пише РБК.

04:43

Російська служба доставки CDEK відмовилася відправляти посилки з товарами, якщо відправник не може підтвердити право власності на них, наприклад, надавши касовий чек із магазину. 

Про це повідомляє Бабель.

Саме через цю службу доставки у білорусі російські військові, які грабували українські будинки, надсилали додому в рф – награбоване майно.

9 квітня

Данський Saxo Bank попередив клієнтів з Росії та Білорусі про припинення обслуговування їх брокерських рахунків.

Про це пише РБК.

8 квітня

23:43

Російське міністерство юстиції скасувало реєстрацію представництв таких міжнародних організацій:

  • Американський Фонд Карнегі за міжнародний мир, який займався питаннями міжнародних відносин
  • міжнародна правозахисна організація Amnesty International
  • міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch
  • філіал німецького "Фонду Фрідріха Науманна за свободу", який курував діяльність у Росії, Казахстані, Киргизстані й Таджикистані
  • філіал німецького "Фонду імені Фрідріха Еберта", який афілійований з німецькою Соціал-демократичною партією
  • представництво німецького Фонду імені Конрада Аденауера, який афілійований з німецькою партією "ХДС/ХСС"
  • філіал німецького "Фонду Ханнса Зайделя", який організував майданчики для дискусій російських і німецьких політиків та надавав стипендії для навчання в Німеччині росіянам
  • філіал "Фонду ім. Рози Люксембурґ", який афілійований з німецькою партією "Лівих"
  • філіал німецького фонду імені Генріха Болля, який афілійований з німецькою партією "Союз90/Зелені"
  • представництво Німецького науково-дослідницького товариства, яке курувало співпрацю німецьких і російських науковців
  • представництво швейцарського "Фонду Ага Хана"
  • представництво асоціації "Вспульнота Польска", яка займалась укріпленням зв’язків польської діаспори з Польщею
  • представництво американського "Інституту міжнародної освіти"

У заяві мін’юсту пояснили, що в діяльності згаданих організацій виявили порушення російського законодавства.

Human Rights Watch пов’язали це рішення російської влади з тим, що організація висвітлювала воєнні злочини російських окупантів на території України та провадила неупереджений аналіз військової ситуації щодо дотримання прав людини, – пише Українська правда.

22:17

Автомобільна корпорація Mitsubishi Motors призупинила постачання в рф та локальне виробництво на спільному з концерном Stellantis автозаводі у Калузі.

Про це пише Економічна правда.

Зазначається, що виробництво та постачання автомобілів призупинено «через логістичні труднощі».

16:30

Компанія Acer остаточно призупинила свою діяльність в росії.

Тайванський виробник комп’ютерної техніки та електроніки Acer призупинив бізнес у росії, пише телеграм-канал Spravdi.

«Acer думає про постраждалих людей і працює з кількома міжнародними агентствами та неурядовими організаціями над гуманітарною підтримкою», – повідомили на офіційному сайті Acer.

Кількома днями раніше з російського ринку вийшла й американська компанія Intel, найбільш відома виробництвом процесорів. Раніше там заявляли лише про припинення поставок своєї продукції до рф та білорусі.

13:50

Лікарі в росії почали виписувати направлення на радянських листах.

7 квітня

20:30

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що літак кума президента РФ Віктора Медведчука, який переховується від українських правоохоронців, успішно служить на благо України. Про це Данілов написав у Facebook

«Хочу всіх запевнити та заспокоїти: повітряна брама столиці на надійному замку, повз наші Сили Оборони і бджола без дозволу не пролетить.

Але це не все. Маю ще одну добру новину – майно зрадника медведчука вже працює на захист України.

У випадку, якщо рашисти не облишать своїх суїцидальних намірів, приватний «борт» путінського кума першим «героїчно» зустріне своїх російських друзів, надійно блокуючи злітно-посадкову смугу».

19:58

Речник російського президента Дмитро Пєсков визнав, що росія зазнала серйозних втрат під час проведення «спецоперації» в Україні. 

«Ми зазнали значних втрат військ, це величезна трагедія для нас», — сказав він в інтерв'ю британському телеканалу Sky News.

19:40

У рф розробляють свій аналог AppStore та Google Play, онлайн-магазин на платформі Android має запрацювати до літа. Про це заявив прем'єр-міністр рф Михайло Мішустін під час звіту уряду рф в держдумі, пише "Интерфакс".

17:49

На тлі західних санкцій через дефіцит потужностей для зберігання мазуту другий найбільший російський нафтопереробник Лукойл може зупинити нафтопереробні заводи.

Про це пише Комерсант з посиланням на лист глави та співвласника компанії Вагіта Алекперова віце-прем'єру рф Олександру Новаку.

17:42

За підсумками року безробіття в рф може зрости більш ніж удвічі — Bloomberg.

17:02

Через інфляцію та санкції у рф буксує виконання військового замовлення. Повідомляє Держспецзв'язку.

Російські компанії зіштовхнулись з серйозними проблемами при виконанні військових замовлень. Інфляція через введенні санкції «з’їдає» передбачені під виробництво зброї кошти. А додаткові кошти в бюджеті рфвідсутні. Це стало відомо з отриманої доповіді апарату уряду рф стосовно проблемних питань в ході виконання контрактів державного замовлення підприємствами оборонно-промислового комплексу.

З тексту випливає, що для уникнення підвищення цін, зафіксованих державним замовленням, уряд рф дозволив укладати контракти з єдиним постачальником. Втім, це не призвело до очікуваного результату. Ціна виконання робіт все одно зросла через суттєве подорожчання матеріалів та комплектуючих. А наполягання міністерства оборони рф на фіксації цін призводить лише до збитків для визначеного «єдиного виконавця» військового замовлення.

На даний час виконання замовлення МО рф поставлено під питання через брак коштів та неузгодженість дій між урядом і виробниками. Ця ситуація є прямим наслідком введених міжнародних санкцій до рф в цілому і до її ВПК, зокрема.

15:19

російська залізниця має технічні проблеми з виплатами за зовнішнім боргом і не змогла погасити випуск доларових єврооблігацій вчасно. Про це повідомила сама компанія, передає Інтерфакс.

14:26

Стримінговий сервіс Spotify 11 квітня повністю зупиняє роботу в рф – це означає, що більше не можна буде скористатися сервісами на сайті та у додатку. Про це повідомили у Spotify Russia.

13:12

Роскомнадзор заборонив рекламу компанії Google LLC та її продуктів, а також зобов'язав пошукові мережі інформувати користувачів про порушення законодавства рф компанією.

На думку відомства, відеохостинг YouTube (належить Google) розповсюджує фейки про вторгнення рф в Україну та не видаляє відеоролики Правого сектору і Азову, – пише Економічна правда.

12:02

На росії виник дефіцит найпопулярніших контактних лінз Acuvue, на частку яких припадає половина імпорту цієї продукції в країну. Про це пише Комерсант.

Виробник (Johnson&Johnson) на тлі високого попиту обмежила відвантаження мережам, фактично ввівши квотування, щоб уникнути «вимивання» товару.

Через проблеми з логістикою збільшилися терміни постачання лінз та інших компаній, включаючи Bausch&Lomb, CooperVision, Alcon. 

11:02

Посольство рф в Ірландії шукає три тисячі літрів пального. Місцеві компанії відмовляються обслуговувати російських дипломатів, тож у них бракує палива для гарячої води та опалення.

01:52

Індекс споживчих цін у рф за перші три місяці 2022 року зріс на 9,99%.
 
Про це повідомляє Медуза із посиланням на дані росстату, передає Укрінформ.
 
Зазначається, що серед продовольчих товарів з початку року найбільше зросли ціни на цукор (53%), сіль (18%), маргарин (14%), а також на сезонні овочі — капусту (85%), цибулю (63%), моркву (53%). 
 
З непродовольчих товарів зафіксовано значне зростання цін на три місяці на прокладки (24%), підгузки (20%), пральний порошок (20%), мило (17%). Ліки у середньому подорожчали на 15-20%. З середньодобових даних інфляції кінця березня 2021 та 2022 років випливає, що річна інфляція станом на 1 квітня прискорилася приблизно до 16,6%.

Аналітики, опитані Центробанком рф на початку березня, спрогнозували інфляцію за підсумками року на рівні 20%.

6 квітня

15:12

У росії генерали нагороджують своїх родичів-дезертирів: окупанти, які вбивали українців, обурені.

СБУ перехопила розмову, в якій окупант бідкається, що він вже 40 днів воює, поки «герой росії» п'є пиво та сидить у соцмережах, передає ТСН.

«Телебачення сюди приїжджало. Генерали приїхали, нагороди вручали. Тоді хлопці їм почали говорити, що ми зараз покладемо зброю, побудьте тут добу», - каже загарбник.

13:48

 Мінфін Росії провів виплати за євробондами у рублях, що найімовірніше означатиме невиконання своїх зобов’язань.

10:31

Середньодобовий видобуток нафти з конденсатом у Росії станом на 3 квітня становить близько 1,4 мільйона тонн, що на 3,9% менше, ніж у березні.

5 квітня

23:52

Росії не вистачає чипів для карток своєї платіжної системи Мир – просить у Китаю. Про це повідомляє Reuters з посиланням на директора компанії.

17:07

Нафтова компанія ExxonMobil заморозила будівництво проєкту з виробництва скрапленого газу в росію вартістю понад шість мільярдів доларів. Про це повідомляє УП.

17:03

Російський олігарх Роман Абрамович вперше за останні шість років не потрапив до списку Forbes найбагатших власників спортивних команд.

16:08

У Мінфіні рф заявили, що недоотримали 302 мільярди рублів нафтогазових доходів від очікуваного обсягу у березні. Про це повідомили у російському відомстві, їхню заяву передає Інтерфакс.

15:48

Поставки імпортної риби до рф через санкції скоротяться на 28-35% у річному вимірі – йдеться, насамперед, про лосось, тунець, креветки та іншу продукцію.

Про це пише Економічна правда.

05:43

Платформа для оренди житла Airbnb заборонила користувачам з Росії та Білорусі здійснювати бронювання на сайті з 4 квітня.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Всі бронювання в Росії та Білорусі, що розпочинаються 4 квітня 2022 року і пізніше, скасовані. Ще на початку березня Airbnb повідомила про зупинку всіх операцій на території країни-агресора та Білорусі.

Це означає, що бронювання житла та Вражень у Росії та Білорусі припинено, а гості з цих країн більше не зможуть оформити бронювання будь-де.

«Календарі оголошень в Росії та Білорусі заблоковані. Прийом нових гостей тепер неможливий. … Гостям з Росії та Білорусі більше не доступне оформлення бронювань на Airbnb», – йдеться у повідомленні.

4 квітня

16:30

росія налагоджує канали контрабанди підсанкційних товарів через Грузію. Політичне керівництво країни дало вказівку не перешкоджати контрабандистам, повідомляє українська розвідка.

16:24

Іспанська поліція спільно з Федеральним бюро розслідувань США обшукали й вилучили яхту Tango, яка ймовірно належить підсанкційному російському бізнесмену Віктору Вексельбергу,  який має тісні зв’язки з президентом росії путіним. Повідомляє Associated Press. Пише Українська правда.

15:05   

Білоруський розробник комп'ютерної гри World of Tanks йде з росії та Білорусі. Повідомляє Економічна правда.

14:25

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зупиняє доступу до фінансування для росії та Білорусі через повномасштабне вторгнення в Україну. Також фінансова установа працює над закриттям своїх офісів у Москві та Мінську.

12:20

Найбільші пивоварні компанії рф підвищують ціни на свою продукцію на 5-20%. Про це повідомляє Комерсант.

Видання зазначає, що це пов'язано з подорожчанням сировини та матеріалів.

10:30

Нові автомобілі в рф на тлі девальвації рубля та припинення поставок подорожчали в середньому на 40% за березень. Про це пише Комерсант із посиланням на опитування, проведене серед дилерів, та на дані Автостату.

3 квітня

14:17

російська версія Вікіпедії констатує поразку рф у битві за Київ.

Роскомнадзор погрожує штрафами за «неправдиву інформацію», пише Україна 24.

 

09:54

У Держдуму рф 4 квітня внесуть поправки про кримінальну відповідальність за виконанні іноземних санкцій на території росії.

7:15

Гендиректорка Яндекса залишила посаду тапоїхала з росії. Олена Буніна стала Гендиректоркою російського Яндекса у 2017 році. Вона заявила співробітникам, що не хоче повертатися до країни через «воєнну спецоперацію», пише телеграм-канал Хроники пиZZдеца.

2 квітня

21:38

Росія цьогоріч може заробити майже 321 млрд доларів на експорті енергоносіїв і закінчити рік з рекордним профіцитом поточного рахунку у 240 млрд доларів. Уникнути цього можна, якщо країни-партнери введуть повне нафтогазове ембарго, – повідомляє в телеграм-каналі Українська правда.

16:00

Москві почалися масові затримання. Поліцейські не представляються і не пояснюють причини затримання. Затримують навіть тих, хто сидить на лавці, – пише Українська Правда.

13:37

Wizz Air не літатиме до росії і звідти. Всі рейси скасовані до 30 жовтня, – пише Україна 24.

12:37

З 4 квітня в кінотеатрах країни паралельної реальності почнуть транслювати блогерів рашнпропаганди.

 

10:30

російські олігархи намагаються уникнути санкцій, запроваджених після нападу рф на Україну.

Прокурор США Ендрю Адамс в інтерв'ю Reuters заявив, що російські олігархи намагаються приховати свої яхти, літаки та інше майно.

Міжнародне співтовариство співпрацює на найвищому рівні для виявлення таких фактів. Однак, за словами Адамса, іноді важко відстежити все майно олігархів, приховане шарами фіктивних компаній у всьому світі.

0:32

Постачання шампанського з Франції до росії зупинили після початку вторгнення, а перспективи відновлення невідомі.

Про це повідомив гендиректор Спілки будинків шампанського Франції (UMC) Давід Шатійон, пише «Економічна правда» з посиланням на російські ЗМІ.

За словами гендиректора, з часу повномасштабного вторгнення не було надіслано жодної пляшки шампанського.

1 квітня

18:40

Данський виробник теплової автоматики та холодильної техніки Danfoss оголосив, що йде з ринку рф та білорусі. Про це повідомляє Економічна правда.

За словами директора з комунікацій Danfoss Каспера Ельбйорна, це означає, що всі співробітники в двох країнах тепер будуть звільнені. У компанії загалом 1300 російських і білоруських співробітників.

Санкції, перебої в ланцюжках поставок і логістичні проблеми є одними з причин, чому компанія йде з російського та білоруського ринків.

18:08

Через санкції АвтоВАЗ випускатиме автомобілі із кардинально зниженою безпекою.

Що це означає:

  • через припинення постачання іноземних комплектуючих внаслідок тотальних санкцій проти росії, на межі закриття перебувають російські автовиробники; 
  • мінпромторг росії затвердив наказ про забезпечення виробництва транспортних засобів в умовах санкцій. Дозволяється: кардинальне зниження рівня безпеки автомобілів; використання контрафактних деталей та компонентів.

До початку літа АвтоВАЗ перейде на виробництво спрощених версій авто із мінімальним застосуванням іноземних комплектуючих. Через це автомобілі випускатимуть без:

  • подушок безпеки;
  • антиблокувальної системи гальм;
  • системи екстреного гальмування.

За рівнем екологічності, випущені в росії авто відкотяться до Євро-2.

Відтепер з систем безпеки у нових машинах АвтоВАЗу залишаться лише ікони на панелі приладів.

17:10

Російський Газпром припинив свою участь у німецькій компанії Gazprom Germania і всіх їй активах, серед яких Gazprom Marketing & Trading. Про це повідомляє пресслужба компанїі.

Наразі дочірні компанії Газпрому в Європі зазнають тиску, оскільки клієнти та ділові партнери відмовляються вести з ними справи, – зазначає Економічна правда.

16:34

У Держдумі хочуть витратити пенсійні гроші росіян на докапіталізацію банків. Про це повідомляє Інтерфакс.

Комітет Держдуми схвалив законопроект, який дозволяє Мінфіну на підставі окремих рішень уряду купувати коштом Фонду національного добробуту (є частиною пенсійного забезпечення росіян) акції кредитних організацій. 

14:49

російська оборонна промисловість втрачає контакти з передовими постачальниками технологій, бо ніхто не хоче працювати з країною, яка розв'язала криваву війну в центрі Європи, – пише Економічна правда.

Показовий приклад залежності від західних технологій – це тепловізори. Промисловість рф може виготовляти тепловізори, але за якістю вони відставатимуть від західних зразків. Навіть якщо російським інженерам вдасться зібрати якісний аналог – поставити їх на масове виробництво буде важко.

А танки рф як правило, перебувають у несправному стані або потребують модернізації.

Всі ці роботи проводять підприємства Уралвагонзавод та Челябінський тракторний завод, які потрапили під технологічні та фінансові санкції ЄС.

За даними української розвідки, після запровадження західних обмежень робота підприємств зупинились.

Танк Армата, ракети Кинджал, Калібр та інші передові види зброї працюють завдяки якісній та дорогій електроніці. Останню неможливо створити без стабільного постачання напівпровідників.

З цього випливає наступна проблема – через санкції росія ризикує залишитись без мікрочипів.

Звісно, рф має власні розробки – мікропроцесори Ельбрус та Байкал. Однак виробляють їх на фабриках тайванської TSMC, яка припинила експорт до росії після початку війни в Україні.

Під санкції потрапила і компанія Камаз, яка виготовляє військові вантажівки та тягачі для цілих комплексів як, наприклад, ЗРК Панцир-С1.

Як виявилось, навіть армійські моделі оснащені американськими двигунами Cummnis, німецькою коробкою передач ZF та паливною апаратурою Bosch.

12:02

Директор з комунікацій Білого дому Кейт Бедінгфілд заявила, що центробанк РФ і уряд штучно підтримують курс рубля і тому його більше не можна вважати показником стану місцевої економіки.

Про це пише Економічна правда.

«У перші кілька днів після початку війни рубль був надійним заходом того, в якому стані знаходиться російська економіка, але зараз це не так, частково через ці штучні кроки, що робляться», – заявив Бедінгфілд.

12:00

Мінпромторг РФ запропонував Федеральній податковій службі відмовитись від паперових чеків та дозволити магазинам надавати їх у паперовому чи електронному вигляді на прохання покупця.

Про це пише Економічна правда з посиланням на лист заступника міністра промисловості та торгівлі РФ Віктора Євтухова.

Закордонні постачальники касової стрічки знизили постачання, але російські компанії не скорочували її виробництво. Мережі магазинів поки не наголошують на нестачі касової стрічки, але різко збільшили її закупівлю, зазначив Євтухов. 

Наразі Мінпромторг РФ разом із ритейлерами шукають нових постачальників стрічки, у тому числі за кордоном.

11:24

У РФ за останні кілька років значно зросла популярність пива в алюмінієвих банках, тому дефіцит подібного виду упаковки може торкнутися третини пива, що виробляється в такій тарі.

Про це повідомляє Економічна правда.

За даними асоціації виробників пива., на алюмінієву банку припадає понад 30% ринку в кількості одиниць упаковки.

«Протягом останніх років цей вид тари користується популярністю у споживачів, оскільки ця упаковка компактна та легка. Продажі пива в банках показували значне зростання. Виробник, який оголосив про вихід з ринку, є одним з його лідерів. Одномоментно замінити вибування значного обсягу упаковки буде складно», – йдеться у заяві асоціації.

Там сподіваються, що різкого скорочення не відбудеться.

31 березня

21:20

Серійне виробництво російських цивільних літаків МС-21 зміститься на один-два роки. Це пов'язано з відмовою від постачання двигунів американської компанії Pratt & Whitney. Їх хочуть замінити російським.

Про це повідомив віце-прем’єр рф Юрій Борисов.

За даними російського видання Комерсант, довелося скоротити плани щодо постачання літака МС-21 цього року з чотирьох до двох штук, оскільки американська компанія поставила лише два комплекти двигунів.

Проте, «Ростех» планує у 2024 році розпочати постачання МС-21 з російським двигуном ПД-14, але у галузі ці терміни вважають надто оптимістичними

20:10

Мінсільгосп рф пропонує заборонити до кінця серпня вивіз насіння ріпаку та соняшнику, а також запровадити квоти на експорт соняшникової олії та шроту. 

Про це пише Економічна правда.

Такий захід спрямований на виключення дефіциту та підвищення цін на продукцію.

19:45

Найбільший у світі лізингодавець повітряних суден AerCap подав страховий позов на 3,5 мільярда доларів за понад 100 своїх літаків, які залишилися в росії після її вторгнення в Україну, пише Reuters.

19:09

МЗС рф повідомило про запровадження санкції проти представників держав-членів ЄС, вищого керівництва Євросоюзу та більшості євродепутатів.

Про це йдеться у заяві відомства. Пише УП.

«У відповідь на масовані односторонні санкції Євросоюзу відповідно до базового для міжнародного права принципу взаємності російською стороною значно розширено список представників країн-членів Євросоюзу та євроструктур, яким відповідно до Федерального закону "Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду до Російської Федерації" від 15 серпня 1996 р. № 114-ФЗ заборонено в'їзд територію нашої країни», – йдеться у заяві.

Обмеження поширені на найвище керівництво Європейського Союзу, зокрема, низку єврокомісарів та начальників військових структур ЄС, а також переважну більшість депутатів Європейського парламенту, які просувають антиросійську політику.

18:11

Через масовий вихід із російського ринку іноземних брендів девелопери в РФ змушені відкладати відкриття торгових центрів - за перший квартал у Москві не відкрився жоден заявлений торгцентр.

Про це пише Економічна правда.

У першому кварталі цього року в Москві не відкрилося жодного заявленого торгцентру: термін здачі всіх об'єктів площею 76 тис. кв. м було перенесено, такі дані наводить «Колієрс Інтернешнл».

Девелопери вже скоротили загальний обсяг заявленого введення торгової нерухомості у Москві на 15%, до 257,3 тисяч квадратних метрів. Аналітики не виключають, що в результаті цьогоріч показник оновить десятирічний мінімум.

17:55

У російському міністерстві оборони поширюють чергову безпідставну історію про розробку українським концерном «Мотор Січ» модифікації турецьких БПЛА Bayraktar з аерозольним розпилювачем вірусів.

Повідомляє російське державне видання РИА Новости з посиланням на брифінг міноборони рф. Пише УП.

«Звертає на себе увагу запит української «Мотор Січ» до турецького виробника Байрактарів щодо можливості розпиленнями ними аерозолів. Фактично ідеться про розробку київським режимом засобів доставки біологічної зброї з можливість застосування проти Росії», – кажуть рашисти.

Жодних документальних чи візуальних доказів такого запиту в російській пропаганді не навели. Крім того, на брифінгу вигадали нову причину російського військового вторгнення – призупинити діяльність 5 «біолабораторій» у Києві.

16:35

президент рф володимир путін заявив, що країни Заходу мають відкрити рублеві рахунки в російських банках для оплати газу. росія вважатиме порушенням контрактів, якщо покупці газу з «недружніх країн» відмовляться сплачувати за нього рублями. Відповідний указ путіна стосується лише постачань «Газпрому» трубопроводами.

14:48

У рф оператори зв'язку почали відмовлятись від безлімітних тарифів – уже до літа оператори обмежать використання мобільного інтернету та на архівних тарифах, як рекомендувало Мінцифри. Повідомляє Європейька правда.

10:32

Продажі автомобілів американських, європейських та японських марок у березні в рф практично зупинились через відсутність нових поставок, а ціни в автосалонах зросли в рази.

Про це пише Економічна правда з посиланням на Forbes Russia.

Виняток становили лише китайські автобренди: на думку експертів, за березень вони зможуть збільшити свою частку на ринку до 30%.

Продажі нових автомобілів у росії за підсумками березня 2022 року впадуть у натуральному вираженні щонайменше вдвічі в порівнянні з показниками лютого – такий прогноз зробив керівник аналітичного агентства «Автостат» Сергій Целіков.

За даними Асоціації європейського бізнесу (АЕБ), продажі легкових автомобілів та легкого комерційного транспорту в Росії у лютому знизилися на 4,8% (у порівнянні з лютим 2021 року) і досягли 114 349 машин. Показники за березень АЄБ опублікує 6 квітня.

«Ринок чекає безпрецедентне падіння продажів», – заявив Роман Єшкільов, експерт маркетплейсу «Банкавто».

За його словами, причин цього кілька. По-перше, самі дилери, навіть маючи складські залишки за багатьма марками, були готові їх розпродувати, не маючи розуміння, що буде з подальшими поставками від автовиробників.

По-друге, на авторинку різко збільшилися ставки з автокредитів, а деякі банки припинили їхню видачу. Все це сукупно призвело до критичного падіння попиту. Основною причиною падіння ринку дилери називають заяви найбільших автоконцернів про зупинення відвантажень машин. 

«Ситуація складна. Машин мало. Дилери не хочуть розлучатися з автомобілями і притримують їх, значно піднімаючи ціни, щоб шоуруми не стояли порожніми», – кажуть експерти.

«Кожен учасник ланцюжка від виробництва до продажу збільшив свою частку маржі, що призвело до такого підвищення цін. З початку року до кінця березня нові автомобілі подорожчали від 50% до 100% і більше. Причому зростання цін було за всіма марками, навіть за російськими. Наприклад, Lada за рекомендованою (виробником) ціною 1,1 млн рублів для кінцевого клієнта буде коштувати трохи більше 2 млн рублів», – додає видання.

30 березня

23:42

Цифрова блокада рф продовжується. Про це повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами:

  • American Express призупиняє торгові операції у рф та білорусі
  • Webmoney — усі операції з рублями заборонені.
  • Провайдер потокового телебачення Roku видалив російську державну телевізійну мережу RT у США.
  • У росії можуть повністю зникнути прискорювачі GeForce, які часто використовуються в майнінг-фермах для видобутку криптовалют. Компанія AMD зі своїми картами Radeon також пішла з росії.
  • LetyShops, найбільший кешбек-сервіс на просторах СНД, заморозив рахунки та припинив виплачувати гроші на картки російських банків.
  • Bet365, провідна закордонна букмекерська контора, пішла з російського ринку.
  • FavBet — за попередньою інформацією, один із найвідоміших українських букмекерів став утримувати кошти російських гравців та переказувати їх на користь армії України.
  • BTC-Alpha — призупинила роботу з рублями та заблокувала акаунти росіян.
  • CEX IO — заборонила росіянам створювати нові облікові записи.
  •  
  • Kuna — припинила роботу з рублями.

23:30

Найбільша компанія з лізингу літаків подала позов на 3,5 мільярда доларів за літаки, які вкрала Росія у відповідь на санкції після вторгнення в Україну. Про це повідомляє Financial Times.

21:37

Інфляція в Росії за 19-25 березня становила 1,16% проти 1,93% тижнем раніше. З початку місяця ціни зросли на 6,6%, з початку року - на 8,91%. Інфляція у річному вираженні прискорилася з 14,53% до 15,66%. Про це повідомив Росстат.

Найдорожчі продукти:

  • цукор-пісок - 6,5%;
  • сіль - 4,3%;
  • шоколадні цукерки – 3,5%;
  • рис та чорний чай - 3,4%;
  • гречана крупа - 2,9%;
  • плодоовочева продукція – 2,7% (цибуля – 18,3%, білокачанна капуста – 15,9%, морква – 11,5%, буряк – 9,5%, картопля – 4,1%).

Також суттєво подорожчали предмети гігієни та товари першої необхідності, прокладки, пральні порошки та господарське мило.

20:02

Ринкового курсу рубля більше не існує. Центробанк рф рекомендував застосовувати різні курси валют для імпортерів і неімпортерів, – пише Українська правда.

15:32

68% російських компаній малого і середього бізнесу на тлі санкцій проти рф і падіння рубля скоротили витрати на співробітників, найпоширеніший захід – скорочення штату.

Про це пише РБК із посиланням на результати опитування, проведеного Аналітичним центром НАФІ.

15:25

Меблева компанія JYSK заявила про повний вихід з росії.

05:32

Російський мінтранс розробив законопроєкт, згідно з яким служби замовлення таксі, як агрегатори, так і таксопарки з власними додатками, повинні надавати фсб «автоматизований віддалений доступ» до своїх інформсистем.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

Законопроєкт уже погодили російські відомства мін'юст, ространснагляд, мінпраці, мінфін, мінекономрозвитку, мінпромторг, федеральна податкова служба та мінздрав. 

Робота над законопроєктом, який регулює діяльність таксі, ведеться російською владою з 2015 року. У першому читанні він був ухвалений Держдумою у 2018 році.

29 березня

23:13

Російський авіарегулятор переходить на папери після того, як 26 березня зазнав масованої кібератаки з боку хакерської групи Anonymous, яка стерла всі дані відомства. Про це інформує Економічна правда.

22:01

Російські пабліки Бєлгорода повідомляють про потужні вибухи в околицях міста. Ймовірно вибухає склад арсеналів окупантів. Губернатор області Вʼячеслав Гладков підтверджує вибухи, але не уточнює, що саме вибухає

16:44

Johnson & Johnson не буде постачати в росію засоби особистої гігієни.

Про це повідомляє 24 канал.

Американська компанія призупиняє поставки засобів особистої гігієни, але продовжує доставляти в московію ліки та медичні вироби.

Також, в компанії пообіцяли збільшити пожертвування для допомоги українським біженцям та надавати ліки в кризові регіони.

Нагадаємо, що на початку березня J&J відмовилися від інвестицій та реклами в Росії, а також припинив клінічні дослідження.

12:55

Міжнародне рейтингове агентство Fitch відкликало рейтинги 27 російських банків, афілійованих з ними компаній та їх SPV-компаній. Про це йдеться у пресрелізі організації.

Так, відкликані рейтинги Сбєрбанку, Газпромбанку, Россільгоспбанку, Альфа-банку, Райффайзенбанку, ітд. На момент відкликання рейтинги банків були на рівні CC.

Крім того, відкликані рейтинги швейцарських «дочок» Сбєрбанку та Газпромбанку, «Сбєрбанк Лізингу», а також кіпрської холдингової компанії Альфа-банку ABH Financial Limited.

12:50

Російські авіакомпанії вкрали зо чотири сотні літаків, –пише Економічна правда.

28 березня закінчився термін для російських авіакомпаній, які мали повернути понад 400 орендованих літаків на суму майже 10 мільярдів доларів. Російські авіакомпанії проігнорували санкції та утримали іноземні літаки.

10:53

У російських ритейлерів почалися труднощі із закупівлею овочів. Про це пише Економічна правда.

Торгові мережі в рф зіткнулися з нестачею овочів відкритого ґрунту та різким зростанням цін на них..

З 1 по 27 березня ціни на капусту у постачальників зросли на 56%, на моркву – на 47%, на буряк – на 62%.

10:25

Міноборони рф хоче зобов"язати служби замовлення таксі передавати дані про пасажирські перевезення ФСБ. Про це пише УП.

01:05

російська версія забороненої в рф соцмережі Instagram від Meta з назвою «Росграм» запрацювала в пілотному режимі. Про це повідомляється у її каналі в Telegram.

Дизайн застосунку копіює оригінальний дизайн Instagram, але не має, наприклад, можливості редагування фото.

Спершу доступ буде відкритий для блогерів та інвесторів, у квітні – для всіх інших.

 

28 березня

20:17

Пивоварна компанія Anheuser-Busch InBev звернулася до контролюючого акціонера бізнесу в Росії Anadolu Efes з проханням призупинити дію ліцензії на виробництво та продаж пива бренду BUD на росії. Про це йдеться у заяві на сайті компанії.

На росії у AB InBev Efes 11 заводів. Окрім бренду BUD компанія постачає пиво марок «Клинське», «Білий ведмідь», Corona Extra, Hougaarden, Leffe, Spaten та інших.

16:32

На Мосбіржі після відкриття із можливістю торгувати усіма російськими паперами вартість акцій більшості компаній знизилася, а індекс біржі також просів.

Про це пише Інтерфакс.

За підсумками торгів індекс МосБіржі впав на 2,2%, індекс РТС – на 0,8%. 

15:47

Через попередження Роскомнагляду редакція опозиційного видання «Новая газета» призупиняє свою діяльність до завершення російсько-української війни. 

10:38

Нідерландська пивоварна компанія Heineken оголосила, що повністю припиняє свою діяльність в росії й передасть бізнес новому власнику. Компанія не отримає грошей за активи й спише збитки на €400 млн, передає Бабель.

Доки росіяни далі масово скуповують цукор, світові компанії продовжують влаштовувати їм «солодке життя» та посилюють санкції.

Відома компанія Nokia призупинила постачання до рф. Американська корпорація, що спеціалізується на розробці та виготовленні пристроїв для друку та обробки зображень, Lexmark призупинила постачання до рф.

Найбільша банківська група Нідерландів ING Bank вирішила відмовитися від будь-яких нових бізнес-контактів із будь-якими російськими чи білоруськими компаніями по всьому світу.

Виробники суднових двигунів розривають зв'язки з рф через щораз більший тиск на морську торгівлю.

Найбільші японські банки, зокрема Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui та Mizuho, призупинили доларові транзакції з російським Сбербанком.

09:51

Найбільший у рф постачальник пакувальної продукції Tetra Pak тимчасово відмовиться від випуску дволітрових упаковок для вина та напоїв і зосередить зусилля на виробництві упаковки для дитячого харчування та молока через дефіцит низки комплектуючих. Про це пише  «Комерсант» із посиланням на співрозмовників серед виробників продуктів та напоїв. 

За даними джерел видання, компанія відмовиться від упаковки на два літри тимчасово і призупинить її виробництво та продаж для вина та напоїв, за винятком соків. Випуск упаковки для соціально значимих продуктів, таких як молоко, збільшиться, додали джерела газети.

Найбільший, за даними самої компанії, у Східній Європі завод із виробництва упаковки для рідких харчових продуктів розташований у підмосковній Лобні.

У Росії працює понад 500 виробничих ліній Tetra Pak. Серед споживачів продукції – Danone («Простоквашино», Alpro), PepsiCo («Будиночок у селі», J7, «Улюблений»), Coca-Cola HBC («Добрий», Rich) та інші.

За словами одного із співрозмовників газети на ринку, низка компаній, побоюючись дефіциту, зробили запаси упаковки на кілька місяців уперед.

Інше джерело відзначило, що у Tetra Pak у Росії сировини залишається менше ніж на місяць. За його словами, компанія скоро має домовитися про закупівлю картону з одним із російських заводів, але потрібно знайти альтернативу декільком компонентам, які, ймовірно, доведеться завозити з Китаю.

За словами співрозмовника газети в галузі, упаковка в два літри – найбільш низькодохідний формат для будь-якого виробника напоїв, але це основний продукт для збільшення частки ринку в натуральному вираженні.

Деякі виробники напоїв скасували знижки та підвищують ціни – це має призвести до падіння попиту та дозволить зберегти упаковку на більш тривалий період.

27 березня

21:23

Росіяни проти путіна використовують «новий російський прапор», намагаючись видалити «кров» з російського прапора.
Ось як виглядає справжня загроза для путіна», — Квентін Тарантіно у своєму Instagram

У березні 2022 р., невдовзі після початку військової агресії проти України, координатори російської опозиції прийняли рішення не використовувати прапор Росії у своїх виступах через його очевидну асоціацію з режимом-агресором[4]. Замість нього у різних соціальних мережах було запропоновано використовувати альтернативний прапор, де червоний колір (війни та крові) був замінений на мирний білий.

21:10

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував вимогу Роскомнагляду до росЗМІ не публікувати інтервʼю з Володимиром Зеленським. «рф справді хоче бути ізгоєм. Повноцінним. Всюди. Інакше не можна оцінити безглуздість рішення головного російського цензора — Роскомнагляду, який ультимативно вимагає від кількох російських ЗМІ не публікувати двогодинне інтерв'ю Володимира Зеленського», — сказав Подоляк. Поведінку Роскомнагляду радник голови ОП вважає «феєрично боягузливою і ганебною»

15:59

Російський оператор мобільного зв'язку «Мегафон» більше не належить до міжнародної асоціації операторів (GSMA). Про це повідомив у Telegram міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

15:56

Китайська державна компанія Sinopec Group призупинила переговори щодо значних інвестицій у нафтохімічну промисловість та збут газу в Росії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

09:20

Фінська державна залізнична компанія VR призупиняє вантажне залізничне сполучення з росією через антиросійські санкції.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Yle.

Компанія в неділю опівдні припиняє рух товарних поїздів у бік Росії і перестане приймати вантажні потяги з Росії.

Всі товарні вагони, що знаходяться у Фінляндії, будуть повернуті до росії.

Раніше повідомлялося, що рух швидкісного поїзда Allegro, що курсує між Гельсінкі і Санк-Петербургом, припиняється з понеділка, 28 березня.

Раніше російська держкомпанія «російські залізниці» потрапила до списків санкцій США та Британії. Оператором Allegro є спільне підприємство VR і «російських залізниць» Karelian Trains. 

08:44

Про припинення доларових операцій з росією оголосило одразу три банки Японії. 

Припинення переказів пов'язане із запровадженням санкцій США. Про це інформує 24 канал.

Припинили валютні операції операцій ухвалили MUFG Bank, Mizuho Bank та Sumitomo Mitsui Banking Corp – найбільші японські банки.

ЗМІ повідомляють, що, імовірно, японським компаніям, які ведуть бізнес в Росії, треба буде шукати альтернативні способи врегулювання платежів – це буде схоже на використання банків за межами США.

Сбєрбанк досі не відключений від SWIFT, на відміну від інших російських банків.

26 березня

19:11

На росії тотальний дефіцит готівкової валюти. Про це пише Україна 24.

Центробанк рф починаючи з 9 березня обмежив зняття валюти з рахунків сумою 10 тисяч доларів (якщо в євро – то еквівалент цієї суми), які можна зняти протягом півроку.

За даними ЦБ рф, ліквідні валютні активи на початку березня покривали лише 20% валютних зобов'язань перед клієнтами.

З урахуванням панічних вилучень валютної готівки клієнтами, що мали місце між початком російської військової агресії (24 лютого) та введенням обмежень на видачу валюту ЦБ рф (9 березня) стан покриття готівкової валютою зобов’язань перед населенням рф наразі суттєво погіршився; 

російське населення не має можливості зняти валютні кошти з рахунків.

У росіян є дві можливості придбати валюту:

  • «чорний» ринок – де курс на 75% вище за біржовий;
  • спеціальні групи в соцмережах, де курс на 10% вищий за курс «чорного ринку».

17:31

За місяць (з 24 лютого по 24 березня) росіяни стали рідше використовувати Instagram, Facebook та Twitter, а Telegram та ВКонтактє стали використовувати частіше. Про це пише Комерсант із посиланням на дані Brand Analytics

17:11

На росії розпочалась підготовка до примусового вилучення золота у населення. Про це пише Україна 24.

Через санкції , введені внаслідок російської військової агресії проти України, рф не має доступу до 70% золотовалютних резервів. Це наближає суверенний дефолт росії та вкрай ускладнює придбання критичного імпорту;  

Задля поповнення золотовалютних резервів рф:

готується закон, згідно якого володіння золотом для населення буде заборонено, за порушення закону вводиться карна відповідальність – 7 років позбавлення волі;

на здачу золота державі громадянам росії відводиться 3 місяці;

ЦБ рф встановив дискримінаційний по відношенню для населення курс купівлі золота – 4 тисячі рублів за грам, в той час, який ринкова вартість – 6,5 тисячі рублів за грам. Це рублева емісія у чистому вигляді – будь-яка купівля активів за рублі є емісією;

Наслідками дій влади рф буде подальше зубожіння населення рф, яке:

  • лишиться чи не єдиного «захисного активу» - золота;
  • стикнеться з прискореним зростанням цін внаслідок емісії рублів для примусової купівлі золота.

10:11

На Північному флоті росії з виділених на ремонт зенітних ракетних комплексів «Кинжал», «Ураган», «Крєпость» 1 мільярда рублів вкрали понад 692 мільйони рублів у 2013-2015 роках.

25 березня

07:27

Росія може залишитися без бананів. Їх не можуть доправити в росію, оскільки війна спричиняє хаос у маленьких країнах. Про це повідомляє The Wall Street Journal.
Утворюються «затори» в європейських портах. Росія була основним покупцем третього за величиною експорту Еквадору. У самій росії внаслідок санкцій банани можуть стати великим дефіцитом чи пропасти з магазинів зовсім.

25 березня

14:55

росія припинила бути членом Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження творчих кінематографічних та аудіовізуальних творів «Eurimages». Відповідна резолюція опублікована 23 березня на сайті Ради Європи.

14:12

Російські авіакомпанії, що експлуатують регіональні літаки Ан-24 та Ан-26, поскаржилися владі на проблеми з ремонтом турбогвинтових двигунів через закриття Ростовського заводу цивільної авіації №412. Про це повідомляє РБК.

«Це означає, що всі повітряні судна типу Ан-24 і Ан-26, що є в авіакомпаніях Росії, максимум через п'ять-шість місяців зупиняться», – попередив гендиректор авіакомпанії «ІрАеро» Юрій Лапін у листі до влади.

Ростовський завод припинить ремонтувати мотори для Ан-24 та Ан-26 31 березня, сказало джерело на підприємстві. За його словами, ця інформація доведена до всіх авіакомпаній, що літають на Ан-24 та Ан-26. Кожен Ан-24/26 оснащений двома турбогвинтовими двигунами АІ-24 українського виробництва. Ростовський завод щорічно ремонтував близько 60 двигунів, повідомив співрозмовник видання.

Закриття виробництва він пояснює рішенням власника, групи «Агроком» Івана Саввіді, та припиненням роботи у 2017 році старого цивільного аеропорту у Ростові, через що завод припинив приймати літаки для ремонту.

Літаки Ан-24/26, розраховані на перевезення вантажів та пасажирів (до 52 осіб), вироблялися до середини 1980-х років.

13:42

40% забудовників заморозили будівництво по всій РФ через різке подорожчання будматеріалів та фінансування.

Про це пише Економічна правда з посиланням на результати дослідження міжгалузевої асоціації саморегуляторів у галузі будівництва та проектування «Синергія».

У дослідженні йдеться, що після розриву логістичних ланцюжків, у тому числі у постачанні будматеріалів, який виник через вторгнення РФ в Україну, 40% забудовників були змушені зупинити будівництво окремих об'єктів житлової та комерційної нерухомості

«Ще 29% респондентів хоч і не зіткнулися з перебоями постачання будматеріалів, але вирішили відкласти недавно розпочаті будови, перенаправивши всі ресурси на завершення майже готових об'єктів», – йдеться у повідомленні.

В опитуванні асоціації «Синергія» брали участь топ-менеджери 1 тис будівельних та проектних компаній по всій Росії. 70% опитаних працюють відразу в кількох регіонах, 25% – будують у Москві та Підмосков'ї.

За останній місяць ціни на деякі будматеріали зросли в середньому на 80%, за іншими позиціями – вдвічі, каже гендиректор ДК «Смарт Інжинірс» Хусейн Плієв.

За його словами, на вартість вплинув не лише курс валюти, а й дефіцит матеріалів.

«Високі ціни на матеріали та можливий дефіцит обладнання можуть призвести до недобудування навіть майже готових об'єктів», – припускає президент «Синергії» Олександр Білоус.

Заморозка очікувано призведе до скорочення обсягів будівництва комерційної нерухомості, тоді як держбудівель, навпаки, побільшає, прогнозує гендиректор «Еспро Девелопменту» Віталій Антонов.

У сегменті комерційної нерухомості скорочення обсягів будівництва може досягати 40%, вважає співрозмовник видання на ринку. А в індустріальному сегменті падіння обсягів досягне 50%, прогнозують експерти.

За словами керівника департаменту аналізу акцій середньої та малої капіталізації інвестбанку «Сінара» Анастасії Єгазарян, обсяг запуску житлових проектів у 2022 році скоротиться мінімум на 20%.

03:36

Росіяни кинулися запасатися антидепресантами, снодійними та протизаплідними засобами. Про це інформує Reuters з посиланням на дані аналітиків DSM Group

00:45

Російська компанія «Сєвєрсталь» Алєксєя Мордашова так і не змогла виплатити інвесторам борги за випуском євробондів до закінчення грейс-періоду через блокування коштів банком. Це робить її першою російською компанією, що з моменту російського вторгення допустила технічний дефолт за своїми паперами. Про це повідомляє УП з посиланням на Bloomberg.

24 березня

23:54

Російські видання пишуть, що міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який не з'являвся на публіці з 11 березня, не було на засіданні Ради безпеки РФ 24 березня – його просто вмонтували у відео.

Повідомляє Медіазона, прокремлівське видання РІА Новини. Пише УП.

«Найімовірніше, засідання Радбезу дійсно відбулося, тільки ось Шойгу там не було. Його просто вмонтували в телевізор, використовуючи кадри з однієї з попередніх нарад з безпеки.

І додали перешкоди – а для зовсім незрозумілих РІА Новини ще й зробили зум (наближення), щоб глядачеві було зрозуміло, куди дивитися», – повідомляє видання.

23:40

24 березня у Нагірному Карабаху Збройні сили Азербайджану перейшли у наступ, перетнувши лінію розмежування. Про це повідомляє вірменське Радіо Азатутюн із посиланням на інформаційний штаб самопроголошеної республіки. Своєю чергою, азербайджанське інформаційне агентство Report оприлюднило коментар Міноборони країни, в якому заперечується заява про наступ. Пише Суспільне.

23:09

Російським банкам дали 30 днів, щоб піти за військовим кораблем з Великобританії. Британський регулятор у сфері застосування санкцій (Office of Financial Sanctions Implementation) Міністерства фінансів видав 30-денну ліцензію на згортання діяльності банків, що потрапили під санкції Великобританії. Про це йдеться на сайті організації.

21:54

Обсяги заморожених у Швейцарії активів підсанкційних російських росіян досягли 5,75 мільярдів швейцарських франків – 6,2 мільярда доларів США, і ця цифра ще може зрости. Пише УП.

20:35

Серед особового складу збройних сил рф постійно проводиться пропагандистська робота, яка нав’язує думки, що війну необхідно завершити до 9 травня 2022 року. Повідомляє Генштаб ЗСУ.

 

Наразі переважна більшість медустанов росії в населених пунктах неподалік території України зайняті пораненими військовослужбовцями рф, які брали участь у війні проти України. росія терміново вживає заходів для відновлення боєздатності військових частин повітряно-десантних військ, які зазнали критичних втрат як в живій силі, так і в бойовій техніці.

13:00

У Apple Pay росіянам вже не можна додати нові карти «Мир» та розрахуватися з доданих раніше карток. 

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

11:08

Роскомнадзор заблокував у росії сервіс «Google Новини».

Про це повідомляє Економічна правда.

«На підставі вимоги Генеральної прокуратури Росії Роскомнадзор обмежив доступ до інтернет-сервісу News.Google на території країни», – йдеться у повідомленні.

Мова йде про блокування доступу до ресурсу news.google.com, уточнили у відомстві.

10:40

Російська авіакомпанія AZUR air на тлі падіння перевезень через закриття повітряного простору для російських літаків відправила частину співробітників у простій, інформує УП.

10:00

Імпорт алкоголю в РФ через девальвацію рубля скоротиться на 40%, повідомляє УП.

7:36

Папір у Росії подорожчав подекуди у 6 разів.

7:18

«Зникнення» міністра оборони Росії та інших силовиків може свідчити про те, що вони «з'ясовують відносини». 

Про це в ефірі національного телемарафону заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. На його думку, ФСБ перекладає відповідальність на військових, а ті – на інші структури.

«Там не лише Шойгу. Там багато генералів уже не виходять на зв'язок, багатьох генералів поміняли. Вони думають, що з новими силами зможуть щось змінити», – сказав секретар РНБО, додавши, що це не допоможе.

23 березня радник голови ОП Михайло Подоляк вказав на відсутність на публіці двох ключових фігурантів силового блоку Росії – міністра шойгу та начштабу герасимова

23 березня

22:50

Renault таки зупиняють свою роботу на росії. Тепер вони будуть вирішувати що робити з пакетом акції в російському АвтоВАЗі. Про це інформує 24 канал.

20:58

Російські олігархи потерпають від санкцій та хочуть зупинити путіна.

Про це інформують у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

В Москві відбулась зустріч російського олігарха Петра Авена та казахського мільярдера Олександра Машкевича. Під час зустрічі Авен відмітив, що російські олігархи вкрай роздратовані політикою путіна. Санкції, накладені на Росію та конкретних бізнесменів через війну в Україні, боляче вдарили по статкам російських мільярдерів.

Також йшлося про те, що представники російського великого бізнесу наразі шукають шляхи впливу на диктатора або на його близьке оточення з силового блоку. Але це ускладнюється тим, що путін перебуває в жорсткій ізоляції та практично нікого до себе не підпускає. В першу чергу, олігархів, яких він вважає «ненадійними». Втім, великий російський бізнес вже готовий до найрадикальніших кроків. Окремі олігархи навіть обговорюють оплату фізичного усунення путіна.

Петро Авен: російський політик та підприємець. Президент ВАТ Акціонерний комерційний банк «Альфа-Банк». За версією Forbes, у 2021 році посів 30-е місце у списку 200 найбагатших бізнесменів Росії, володіючи особистим статком у $5,3 млрд.

Олександр Машкевич: казахстанський мільярдер, родом з Киргизії, громадянин Канади, проживає в Тель-Авіві. За версією Forbes, у 2016 році його статок складав $1,5 млрд.

18:47

Очільниця Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна після вторгнення росії в Україну подала у відставку, але путін не дозволив їй піти і подав її кандидатуру на новий п’ятирічний термін, повідомляє УП.

15:34

В Москві відбулась зустріч російського олігарха Петра Авена та казахського мільярдера Олександра Машкевича. Під час зустрічі Авен відмітив, що російські олігархи вкрай роздратовані політикою Путіна. Санкції, накладені на Росію та конкретних бізнесменів через війну в Україні, боляче вдарили по статкам російських мільярдерів.

Також йшлося про те, що представники російського великого бізнесу наразі шукають шляхи впливу на диктатора або на його близьке оточення з силового блоку. Але це ускладнюється тим, що Путін перебуває в жорсткій ізоляції та практично нікого до себе не підпускає. В першу чергу, олігархів, яких він вважає «ненадійними», повідомляє Україна 24.

Втім, великий російський бізнес вже готовий до найрадикальніших кроків. Окремі олігархи навіть обговорюють оплату фізичного усунення Путіна.

14:50

Путін доручив приймати оплату за поставлений російський природний газ лише у рублях. 

Про це повідомило російське державне агентство ТАСС, пише «Європейська правда».

Усі закордонні споживачі повинні мати можливість проведення платежів за російський газ у рублях, заявив президент рф.

При цьому він сказав, що росія продовжить постачати газ відповідно до обсягів і цін за контрактами.

 

«За останні кілька тижнів, як ви знаєте, низкою західних країн були ухвалені нелегітимні рішення по так званому замороженню російських активів. Цей колективний Захід фактично підвів риску під надійністю своїх валют… Тепер у світі кожен знає, що зобов’язання у доларах та євро можуть бути невиконані», – заявив президент рф.

Путін сказав, що можливість проведення оплати в російських рублях за поставлений газ у «недружні країни» має бути здійснено в «найкоротші терміни».

14:15

Анатолій Чубайс пішов з посади спеціального представника президента росії з питань сталого розвитку та виїхав з країни, повідомляє Сегодня.

13:24

на росії через санкції падає переробка нафти. Про це пише Економічна правда.

За першу половину березня російській нафтопереробні заводи скоротили обсяги переробки на 6%. Це зумовлено проблемами під час експорту.

12:26

Міністр транспорту рф Віталій Савельєв визнав, що рішення росії не віддавати лізингові літаки на вимогу власників є крадіжкою.

Про це він сказав під час засідання комітету рф з економічної політики 22 березня, – пише УП.

12:23

Після 24 лютого почалося стрімке падіння видачі споживчих кредитів. Кількість заявок позичальників знизилася вдвічі, видачі впали ще більше – на 60-75%. Про це пише Економічна правда.

«Клієнти не готові брати кредити за високими ставками (від 20%), а банки посилюють ризик-політику на тлі нестабільної ситуації з доходами населення», - зазначає видання.

Таким чином, доходи банків можуть знизитися на 30–40% за підсумками року.

12:20

російських військових, що напали на Україну, держдума визнає ветеранами. Відповідний закон ухвалили за одне засідання одразу у трьох читаннях. 

10:42

Міністр оборони росії сергій шойгу перестав з'являтися у публічному просторі з 11 березня. Тобто його не видно 12 днів із 28, поки триває війна в Україні, – повідомляють російські ЗМІ.

В оточенні мінстра обговорюють, що він нездоровий — має проблеми із серцем.

10:24

Росіяни масово залишають свою країну на турецьких чартерах. А депутатам Держдуми рф від «єдиної росії» заборонили залишати росію без дозволу керівника фракції Володимира Васильєва, – пише УП.

09:45

На росії хочуть зняти антикоронавірусні обмеження та відкрити країну, щоб заробити на туристах та показати, нібито вони не в ізоляції.

Про це пише російський Інтерфакс із посиланням на голову комітету Думи з туризму Сангаджі Тарбаєва.

«Вважаємо за доцільне розглянути і в нашій країні зниження обмежень на відвідування з туристичною метою рф.

По-перше, це дасть добрий економічний ефект.

По-друге, у світлі міжнародних подій, відвідування іноземцями нашої країни зміцнить статус і дасть змогу спростувати тезу, що ми перебуваємо в певній ізоляції», – йдеться у повідомленні.

22 березня

21:18

Російські магазини безмитної торгівлі в аеропортах (duty free) опинились «в найкритичнішому становищі» через різке падіння міжнародного пасажиропотоку – попросили допомоги в уряду.

Про це пише Економічна правда з посиланням на виконавчого директора Євразійської асоціації безмитної торгівлі Фатіму Дзоблаєву.

За її словами, магазини duty free сильно залежать від міжнародного пасажиропотоку, що помітно скоротився. Попит у березні впав у два рази порівняно із січнем-лютим. А пасажири, які продовжують літати, можуть дозволити собі менше, різко знизилася купівельна спроможність.

Через послаблення курсу рубля ціни в магазинах duty free, встановлені у валюті, стали непривабливими, повідомила виконавчий директор асоціації. При цьому галузь ще не встигла відновитися після пандемії коронавірусу, додає вона.

Ділова організація «Опора Росії» найближчим часом планує ініціювати в уряді обговорення питання підтримки магазинів duty free, заявив її президент Олександр Калінін. За словами Калініна, серед можливих заходів допомоги можуть бути пільгові кредити, гранти, податкові канікули чи звільнення від орендної плати з боку аеропорту.

Представник великого швейцарського оператора магазинів duty free Dufry повідомив, що компанія поки не закриває магазини, що належать їй в РФ.

Міжнародний пасажиропотік у російських аеропортах різко скоротився після того, як Євросоюз, кілька сусідніх із ним країн, США та Канада закрили свій повітряний простір для російських літаків.

15:13

На рф хочуть запустити свій аналог ІКЕА. Навіть подали заявку до Роспатенту на реєстрацію товарного знаку ИДЕЯ.

13:13

Через брак резервів у РФ мобілізують боржників та аліментників. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, передає Україна 24.

«Через небажання резервістів повертатися до лав армії та масової відмови від підписання контрактів, прокуратура РФ цілеспрямовано шукає людей, які мають проблеми з виплатою кредитів, сплатою аліментів та інших заборгованостей. При цьому, кількість таких людей збільшується в прогресії, враховуючи наслідки для російської економіки від введених санкцій», — йдеться у повідомленні.

10:56

Мобільний зв'язок у росії подорожчає до 20% вже найближчим часом.

9:26

росіяни винесли з російських банків майже 1,2 трильйона рублів у лютому 2022 року, — Центральний банк Росії 

Відтік коштів за вкладами став рекордним із 2008 року, повідомляє Сегодня.

00:57

Внаслідок вторгнення в Україну російська економіка скоротиться на 8% у 2022 році, а дефолт 1998 року коштував країні скорочення ВВП на 5,4%.

Таку оцінку надало рейтингове агентство Fitch, пише Економічна правда.

Крім того, агентство прогнозує Росії 18% інфляції цьогоріч – це найвищий темп, який країна мала з 2022 року. До 2023 року темпи зростання цін уповільняться до 15%. Агентство прогнозує, що Центробанк РФ далі підвищуватиме ставку для стримування інфляції, і цьогоріч ставка може зрости до 25%.

Світове ВВП, при цьому, зросте на 3,5% замість попередньо прогнозованих 4,2%.

Щодо РФ, прогноз характеризується особливо високим ступенем невизначеності, і реальне падіння ВВП залежатиме від тривалості війни та санкцій, зазначає агентство.

«Очікуване падіння можна порівняти з падінням під час кризи 1998 року і під час світової фінансової кризи», – пояснює Fitch. При цьому пов'язані з санкціями шоки виглядають суттєвими і триватимуть довше проте високі ціни на нафту та профіцит рахунку поточних операцій, що могло би створити економіці агресора певну фінансову «подушку».

«Ми очікуємо різкого погіршення фінансових умов, оскільки банкам важко впоратися з величезним санкційним тиском. Іноземні інвестиції будуть знижуватися через обмеження активності дедалі більшої кількості міжнародних компаній у Росії. Підвищена невизначеність сильно позначиться на внутрішніх інвестиціях», – пише Fitch.

Заборона експорту певної російської продукції, запроваджені самою ж росією, та ембарго з боку західних країн разом найімовірніше призведе до падіння обсягу торгівлі.

21 березня

23:42

Найбільша у світі криптовалютна біржа Binance змінила політику та виключила можливість здійснення P2P транзакцій для ряду російських банків і платіжних систем, які потрапили до санкційного списку.

Про це повідомляє Держфінмоніторинг.

Як повідомляє біржа, Binancе активно переглядає способи оплати, щоб забезпечити ефективність транзакцій та надати користувачам найкращий сервіс. Після ретельної перевірки наведені нижче способи оплати були виключені зі списку Вinance P2P:

  • Сбєрбанк;
  • Газпромбанк;
  • Альфа Банк;
  • Откритіє;
  • ВТБ;
  • Переказ із банківської картки (Росія);
  • SBP - Швидкий банківський переказ;
  • Мір.

Як зазначено у повідомленні Binance, всі оголошення, що містять ці методи оплати, були автоматично закриті системою.

23:34

Металургійна компанія Evraz, контрольована російським олігархом Романом Абрамовичем, заявила про можливий дефолт – виплату компанії за боргом заблокували.

Про це йдеться у повідомленні Evraz на сайті Лондонської біржі, повідомляє Економічна правда.

Компанія визначає, що виконала регулярний купонний платіж на суму 18,9 млн доларів за євробондами на суму 700 млн доларів з погашенням наступного року. Кошти було надіслано 16 березня, за два дні до терміну погашення. 

Однак, згідно з повідомленням платіжного агента Bank of New York Mellon, сума так і не була погашена та залишається заблокованою для отримання банком-кореспондентом, Societe Generale New York.

«Емітент отримав підтвердження про те, що до кінця робочого дня 18 березня 2022 року основний платіжний агент не отримав платіж. На підставі цього підтвердження емітент повідомив BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited про потенційний дефолт», – йдеться у повідомленні.

У компанії вважають, що платіж було заблоковано через рішення Міністерства фінансів Британії внести Романа Абрамовича до переліку підсанкційних осіб. Він офіційно володіє 28,64% акцій компанії, і в Evraz заперечують те, що компанію контролює Абрамович. Водночас саме на це звертали увагу у своєму обґрунтуванні санкцій у США та Британії.

Evraz стверджує, що окрім як негараздів із фінансовою інфраструктурою компанія не має передумов для входження в дефолт. 

23:30

На російському сайті «Комсомольська правда» добу провисіла інформація, що на війні в Україні загинув 9 861 російський солдат і 16 153 дістали поранення.

Про це повідомляє УП.

Видання посилалося на дані Міноборони росії, хоча у брифінгу відомства такої інформації не наводилося. Наразі цей фрагмент вже видалили.

17:40

У росіян вдвічі зріс попит на туристичні тури росією, які тепер досягнули рекордних 83 % бронювань.

Серед найбільш затребуваних напрямків — Сочі, Анапа, Кавказькі Мінеральні Води та Крим. Але інтерес до останнього «помітно впав» через закритий внаслідок вторгнення Росії в Україну аеропорт — пишуть росЗМІ, передає ТСН.

15:58

Суд рф заборонив діяльність Facebook та Instagram у Росії (але не WhatsApp). Рішення підлягає виконанню негайно після його оголошення, повідомляє Сегодня.

15:27

У рф хочуть заборонити банкрутство: Уряд Росії цього тижня може ухвалити рішення про запровадження країни мораторію на банкрутства.

Мораторій заборонить кредиторам ініціювати банкрутство боржників. Проте останні за бажання зможуть самі ухвалити подібне рішення, оголосивши про власну неспроможність, повідомляє Економічна правда.

13:16

Російські мережі кінотеатрів заморожують ціни на квитки. Замість голлівудських стрічок показуватимуть радянські, російські, індійські, латиноамериканські і південнокорейські фільми.

13:04

У РФ почали зриватися поставки соків і молока в магазини через дефіцит пакувальних матеріалів. Компанії розглядають альтернативні варіанти тари для молока та соків – аж до бідонів

12:31

Ціни на нові легкові автомобілі в росії протягом місяця зростають на 30-60%. 

Про це з посиланням на автодилерів пишуть «Ведомости». 

Там пишуть, що незважаючи на те, що 83% легковиків місцевого складання, що продаються в країні, у них, як і раніше, велика частка зарубіжних комплектуючих, які закуповуються за валюту. Як підрахували у виданні, на кінець третього тижня березня в Росії працювало лише 44% потужностей з випуску легкових та комерційних автомобілів від рівня 2021 року.

20 березня

19:20

Група компаній LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), якій належить бренд Loro Piana, припинила постачання продукції в росію. Про це пише УП.

«18 березня путін вийшов на сцену московського стадіону, щоб звернутися до нації у куртці з наших минулих колекцій. Ми припинили постачання до росії та допомагаємо українському народу», – йдеться у повідомленні компанії.

У компанії підтвердили, що куртка коштує 12 тисяч євро або близько 1,5 мільйона рублів.

16:09

Російська авіакомпанія «Уральські авіалінії» відправить частину співробітників, включаючи пілотів і бортпровідників, у вимушений простій через обмеження на міжнародні рейси та використання літаків. Про це пише РБК.

15:50

За даними української розвідки, путін надсилає вагнерівців для ліквідації Зеленського, Єрмака та Шмигаля.

Але і на вагнерівців чекає доля кадирівців )))) Знаємо, можемо, віримо у ЗСУ!)))

12:35

путін і шойгу готуються задіяти у війні проти України неповнолітніх.

Через брак живої сили для поповнення лав окупаційної армії керівництво кремля розглядає можливість залучення до бойових дій неповнолітніх громадян рф. Про це інформує українська розвідка.

Відповідний наказ «Про організацію залучення членів військово-патріотичного громадського руху «Юнармія» до проведення спеціальної операції на території України» підписано міністром оборони рф Шойгу.

В наказі йдеться про підготовку звітності потенційного людського резерву у віці 17-18 років для залучення до бойових дій у складі окупаційної армії. Вище воєнне керівництво РФ має надати пропозиції стосовно проведення підготовки зазначеного особового складу в найкоротші терміни. Контроль за виконанням наказу покладено на начальника головного військово-політичного управління ЗС РФ Геннадія Жидко.

«Юнармія» – російська дитячо-юнацька мілітарна організація при Міністерстві оборони РФ. Вирізняється радикальною пропагандистською роботою серед російської молоді. Членами організації стають діти з 8 років.

Аналогічні дії проводилися військовим керівництвом нацистської Німеччини під час Другої світової війни. З 1943 року учні старших класів в підрозділах «Гітлер’югенду» залучалися до служби в зенітно-артилерійських частинах. А з вересня 1944 по січень 1945 року на службу в гітлерівську армію було залучено 150 000 неповнолітніх дівчат.

12:06

Отруєння, раптова хвороба, нещасний випадок – російська еліта розглядає можливість відсторонення путіна.

Про це інформує Головне управління розвідки МО України.

В середовищі російської бізнесово-політичної еліти формується група впливових осіб опозиційних до володимира путіна. 

Їхня мета – якнайшвидше відсторонення путіна від влади і відновлення економічних зв’язків із Заходом, зруйнованих через війну в Україні.

Певна частина російської політичної еліти РФ розглядає в якості наступника путіна – директора ФСБ Олександра Бортникова. Прикметно, що саме Бортников останнім часом потрапив у немилість з боку російського диктатора. Офіційна причина опали керівника ФСБ – фатальні прорахунки у війні проти Україні.

Саме Бортников та його відомство відповідали за аналіз настроїв населення України та спроможність української армії.

Відомо, що Бортников та деякі інші впливові представники російської еліти розглядають різні варіанти відсторонення путіна від влади. Зокрема, не виключається отруєння, раптова хвороби, або інша «випадковість».

Не виключено, що саме з цими процесами пов’язаний нещодавній «злив» розташування чеченських підрозділів на півночі Києва. 

Інформація надійшла саме від російської сторони. Імовірно, так керівництво ФСБ намагається послабити вплив Кадирова. Також це може бути спробою завчасно налагодити взаємодію з українською владою в обхід нинішнього керівництва РФ.

11:27

Заможні росіяни звертаються до брокерів щодо продажу нерухомості на Манхеттені на тлі побоювань потрапити під санкції США. Про це пише Financial Times. При цьому, більшість росіян намагаються продати свою нерухомість через конфіденційні угоди з брокерами, щоб мінімізувати публічність.

07:43

Торгові відносини Китаю та Росії ускладнилися після нападу російської армії на Україну, що викликає питання про майбутні постачання енергоресурсів, металів та сільськогосподарських культур, пише Bloomberg.

Як пише агентство, після початку війни китайські покупці та кредитори, що фінансують їх покупки, уникали постачання вугілля, ЗПГ, а також сирої нафти з росії. Одразу після вторгнення в Україну китайські офіційні особи заявили, що не погоджуються з односторонніми санкціями і продовжать нормальні торговельні відносини з Росією.

Водночас, банки призупинили фінансування закупівель, а торговці борються з логістикою. Агентство зазначає, що зовсім недавно міністр закордонних справ Китаю заявив, що Пекін не хоче потрапити під санкції.

02:10

Фінансові установи Багамських островів зберігають активи на суму близько 3 млрд доларів, власники яких пов'язані з росією.

Про це інформує Reuters з посиланням на багамський Центральний банк

«Центральний банк виявив депозити на суму 420 млн  доларів і депозитарні або трастові активи на суму 2,5 млрд  доларів "з кінцевими бенефіціарними власниками з Росії або пов'язаними з нею" у багамських фінансових установах, що мають ліцензію на обслуговування іноземних клієнтів», інформує видання.

19 березня

23:54

Німецька компанія Bosch оголосила про зупинку постачання компонентів для вантажівок до Росії та російським клієнтам, бо РФ використовувала її продукцію у воєнних цілях.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба наголосив, що продовжать виявляти всі факти спонсорування іноземними компаніями російської військової машини та тиснути задля негайного виходу іноземних бізнесів з РФ.

22:49

Нідерландська компанія Prosus відмовляється виходити з Росії – там вона розвиває інтернет-платформу Avito і планує це робити надалі. В Україні вона є власником платформи OLX.

13:22

Після виходу з ринку рф іноземних ІТ-компаній, росіяни зіштовхнулись з повним колапсом у сфері  IT. І це коли російські компанії, що створювали програмне забезпечення за державним замовленням, звикли просто «запозичувати» вже готові продукти, переробляючи їх.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

На критичну ситуацію в рф вказує те, що працівники держустанов почали отримувати таблиці з переліком «вітчизняного» програмного забезпечення, в яких одні продукти є «запозиченнями», інші – не мають певного функціоналу, а треті – просто «змінили» місце свого розроблення на російське. 

Програми Blender, Krita, Gimp та інші з відкритим кодом у таблицях підписані як «російське ПЗ» (програми з відкритим кодом мають доступний для перегляду та зміни код, що дозволяє використовувати його для модифікації версій програм та виправлення помилок в них). 

При цьому вказані таблиці також зроблено у «ворожому» Excel.

12:45

У зв’язку з тотальним спортивним блокуванням РФ, було винайдено нове змагання – полювання на цукор!

Відео опублікували в телеграм-каналі Економічна правда.

 

Обережно, на відео присутня ненормативна лексика

18 березня

23:14

Міністерство фінансів Росії пропонує провести секвестрування бюджету, тобто скоротити його видатки за низкою напрямків на пів трильйона рублів. Про це повідомила пресслужба міністерства.

«З метою мінімізації наслідків обмежувальних заходів Мінфін Росії разом із профільними відомствами розробив і направив в Уряд РФ пропозиції щодо оптимізації та перерозподілу видатків федерального бюджету на 2022 рік», – йдеться у повідомленні.

22:30

 Технологічна корпорація LG Electronics зупиняє всі поставки до Росії. Про це повідомила пресслужба компанії. Південнокорейський гігант зазначив, що уважно стежитиме за ситуацією, а також надалі підтримуватиме гуманітарні ініціативи. 

19:27

Окуляри і лінзи в рф подорожчали на 30-40%.

19:10

«ГАЗ» на півроку переводить свої підприємства на скорочений робочий тиждень через падіння обсягів виробництва, спричинених проблемами з постачанням комплектуючих.

19:00

Сбєрбанк припиняє перекази у п"ятьох валютах: доларах США, фунтах стерлінгів, данських та шведських кронах, канадських доларах.

17:32

У Росії додумалися провести альтернативну паралімпіаду з 17 по 20 березня після того, як їх не допустили до справжньої у Пекіні через напад на Україну.

16:39

Путін звернувся до росіян у куртці від італійського бренду Loro Piano за півтора мільйони рублів. 

Про це пише УП.

Якщо наступного року путін і вийде в куртці за 1,5 мільйона рублів, це буде бушлат від Сиктивкар-текстиль, який коштує стільки ж через шалену інфляцію.

16:24

YouTube в Росії можуть заблокувати до кінця наступного тижня, можливо, вже сьогодні — росЗМІ.

Пишуть, що рішення очікувалося ще минулого тижня, але тоді було заблоковано Instagram, через що рішення щодо YouTube могли відкласти.

15:51

У москві влаштували концерт на честь 8 річниці незаконної окупації Криму та на підтримку війни і Україні, – пише УП.

Нагадаємо: туди силою зганяли бюджетників.

14:55

Магазини, аптеки та маркетплейси у Росії за останні два тижні фіксують різке зростання попиту на презервативи.

Споживачі очікують суттєвого зростання цін і запасаються цією продукцією на майбутнє, оскільки основні популярні марки виробляються за кордоном, – зазначає РБК.

14:51

Голова Ради Федерації рф Валентина Матвієнко закликає росіян не піддаватися паніці та не скуповувати гречку та цукор. Водночас Генпрокуратура РФ розпочала перевірки за фактами підвищення цін на низку продуктів та побутову хімію, зокрема в інтернеті, – пише УП.

14:11

Роскомнагляд заявив, що YouTube займається «тероризмом», і зажадав від нього припинити трансляцію антиросійських роликів, пише УП.

11:49

Кіна не буде: піратський торрент-сервіс RuTraсker заблокує доступ для росіян, навіть якщо «роскомнадзор» виключить сайт зі списку заборонених.

«У цій ситуації платформа не підтримує жодні дії російської влади», –  сказав представник RuTraсker виданню Forbes-росія.

9:49

У росії різко виріс попит на презервативи.

На думку експертів, люди закупляються вдосталь на фоні підвищення цін й можливого відходу іноземних виробників.

9:00

Птаховаюбрики почали повідомляти ритейлерів про підвищення відпскних цін на яйця. У різниці вони вже подорожчали на 25%. Учасники ринку очікують найближчим часом підвищення ціна ще на 40%.

8:35

Рейтингове агентство S&P знизило рейтинг Росії до CC з CCC-, адже власники російських бондів так і не отримали виплати.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Reuters.

Проблеми з платежами Росії пов'язані з міжнародними санкціями через її вторгнення в Україну, зазначає агентство. Санкції скоротили наявні валютні резерви країни та обмежили її доступ до світової фінансової системи.

«Хоча публічні заяви Мінфіну Росії свідчать про те, що уряд наразі намагається перевести виплати власникам облігацій, ми вважаємо, що виплати з обслуговування боргу за російськими єврооблігаціями, які мають сплатити в найближчі кілька тижнів, можуть зіткнутися з подібними технічними труднощами», – повідомило агентство.

 

Згідно шкали агентства, рейтинг СС означає високу вразливість – дефолт ще не відбувся, але є фактично безсумнівним. Від дефолтного рейтингу РФ відділяє одна сходинка.

05:52

Санкційні обмеження, запроваджені країнами світу проти російської економіки, зламають російську економіку та призведуть до дефолту.

Про це під час телемарафону заявив старший науковий співробітник аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд, повідомляє Суспільне.

«Це – потужні санкції. Вони заламають російську економіку негайно. Можна сказати, що російська економіка завершилася 28 лютого. І зараз не важливо про які західні санкції йдеться, адже зараз просто непристойно торгувати з Росією», – зауважив він.

На переконання аналітика, невдовзі РФ втратить можливість обслуговувати свій зовнішній борг.

«Росія зараз платить рублями, коли потрібно платити доларами. Тоді як це називається? Я думаю, що дефолт настане дуже швидко», – пояснив Аслунд.

За його оцінкою, за результатом 2022 року російська економіка втратить близько 20%.

02:21

Хоча санкції проти росії вже довели свою ефективність, потрібен час, щоби у керівництва РФ «перемикнувся вимикач».

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на The Philadelphia Inquirer, таку заяву зробив державний секретар США Ентоні Блінкен.

На його думку, війна в Україні навряд чи закінчиться дуже швидко, і що потрібен час, щоб санкції вплинули на політику президента Росії Владіміра Путіна.

 

При цьому він впевнений – західні санкції не просто шкодять росії. Більш того, наразі російська економіка «перебуває у вільному падінні».

«Але вони (санкції) навряд чи матимуть негайний стримуючий ефект», – додає держсекртар.

«Проблема в тому, що він (Владімір Путін) не перемикає вимикач… Їм потрібен час, щоб все переоцінити, розрахувати свої інтереси та побачити, що те, що вони роблять, глибоко не відповідає їхнім власним інтересам», – резюмує він.

01:45

71% росіян підтримують війну з Україною. Третина респондентів твердо вірить, що путін працює в їхніх інтересах. Загалом більшість росіян вважають, що було б краще, якби путін залишався президентом якнайдовше – результати двох опитувань групи незалежних російських соціологів, отримані Радіо Свобода.

17 березня

22:57

Урядові літаки рф здійснили підозрілі рейси з москви до Сибіру. Сім різних літаків 17 березня літали кудись на схід рф. Про це пише Українська правда.

22:43

Росавіація видала сертифікат провайдеру Аерофлоту з технічного обслуговування та ремонту повітряних суден для виконання технічного обслуговування літаків Boeing та Airbus. Про це повідомив Аерофлот у соцмережах.

Там заявили, що отримання цього сертифіката дозволяє виконувати оперативне та періодичне технічне обслуговування літаків західного виробництва, зареєстрованих у російському реєстрі, та забезпечувати підтримку льотної придатності всього повітряного флоту Аерофлоту.

20:43

Соціологічне опитування встановило, що 70% жителів рф відчувають тривогу через поточну соціально-економічну ситуацію, – інформує російський Forbes з посиланням на соціологічне дослідження Аналітичного центру НАФІ

18:42

Міжнародне енергетичне агентство оцінило нафтові втрати росії через санкції у 3 млн барелів на добу, при тому що Росія експортує всього 7-8 млн барелів на добу, — «Енергоатом».

16:59

Засновник «Альфа-груп» Михайло Фрідман, який перебуває під санкціями ЄС та Великобританії, заявив, що санкції проти російських мільярдерів введені не за адресою, оскільки бізнесмени не мають жодного впливу на керівництво країни.

«Дистанція між Путіним та всіма іншими в силовій ієрархії – як між Землею та космосом. Сказати щось Путіну проти війни, хто б це не був, було б самогубством», – сказав Фрідман

15:54

Путін заявив про можливість для великих російських компаній розпочати роботу в Криму на тлі запроваджених санкцій щодо РФ, бо «тепер їм нічого боятися».

15:44

Найімовірніше, росія уникнула дефолту 16 березня. Міністерство фінансів рф відзвітувало, що провело виплату у $117 мільйонів для обслуговування боргу. Однак там не уточнили, у якій саме валюті, також поки немає підтвердження, що ці кошти були отримані та зараховані. 

Про це пише Бабель.

Росіяни погрожували виплатити борг у рублях, що означало б дефолт, але, імовірно, все таки здійснили виплату в доларах. Видання Bloomberg розʼяснило, що санкції поки не забороняють росії обслуговувати свій держборг у доларах — принаймні до 24 травня. Тоді на такі платежі потрібно буде отримувати спеціальний дозвіл.

Банкір Сергій Будкін зазначив, що дефолт росії, найімовірніше, відтерміновується принаймні до 24 червня. Якщо рф не захоче порушити свої зобовʼязання і виплатити борг у рублях.

15:23

У росії з'явилося «багато зрадників«, які звільняються або їдуть із країни через війну в Україні, і тим самим «очищають» РФ, упевнені у Кремлі. Про це повідомив прессекретар Кремля Дмитро Пєсков у коментарі «Медузі».

«Ну, ви знаєте, в подібні нелегкі часи і в подібних ситуаціях дуже багато людей показують свою сутність. І дуже багато людей показують себе, російською мовою кажучи, зрадниками. Вони самі зникають із нашого життя. Хтось йде зі своїх посад, хтось йде з активного службового життя, хтось залишає країну та переїжджає до інших держав. Ось так це очищення і відбувається. Хтось порушує закон і несе за це 

Наразі людям у Росії, які виступають проти війни, малюють на дверях букву Z, яка вже стала символом вторгнення в Україну. Пєсков повідомив, що таким чином люди «емоційно та дієво підтримують» президента РФ Володимира Путіна, і таких людей нібито більшість.

2:40

Санкції Євросоюзу торкнуться близько 40% експорту російської сталі до Європи, а сукупні збитки її російських виробників становитимуть близько $9 млрд. Такі данні офіційно оприлюднені на головних пропагандистських ресурсах Росії. Відзначимо, російська «Сєвєрсталь» вже припинила експорт сталевої продукції до країн Євросоюзу через санкції, пише Справді. 

«Сєвєрсталь» зіткнулася з відмовою європейських клієнтів від закупівель своєї продукції через санкції щодо основного власника металургійної компанії Олексія Мордашова.

 

 Європейський ринок важливий для «Сєвєрсталі». Компанія постачала туди 2,5 млн тонн металу та отримувала 34% усього виторгу — близько $3,9 млрд на рік.

01:42

Міжнародний валютний фонд позбавив представника від Росії Алєксєя Можина звання дуаєна через тиск багатьох учасників фонду, зокрема США, Британії та Канади.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Financial Times.

«Виконавча рада ухвалила рішення тимчасово призупинити роль дуаєна з огляду на роль Росії у війні проти України та її потенційний вплив на здатність виконавчого директора від Росії ефективно виконувати це завдання», – сказав речник МВФ у заяві для FT.

Роль дуаєна, яку Можин обіймає з 2015 року, є радше почесним званням, яке присвоюється члену з найдовшим стажем роботи і не несе жодних офіційних обов’язків чи повноважень. Часом дуаєна заміщає директора-розпорядника, який очолює раду та відповідає за скликання засідань та сприяння обговоренню.

Але після російського вторгнення в Україну кілька членів МВФ визнали неприйнятним для Можина виконання будь-яких церемоніальних обов’язків від імені ради. Питання про перегляд статусу розглянуть до кінця року.

Такий крок для МВФ є хоч і символічним, але більш осяжним методом покарання Росії. Щодо можливого виключення Росії з Фонду, рішення потребуватиме майже одностайної підтримки ради директорів, де РФ має квоту голосування у 2,59% проти, наприклад, 16,5% у США.

16 березня

20:38

Європейський суд з прав людини призупиняє розгляд скарг росіян проти РФ після рішення Ради Європи про її виключення зі складу. Пише УП.

19:35

Після початку війни з російського App Store зникло майже сім тисяч додатків, – пише УП.

19:30

Банк Росії погодив законопроєкт від Мінекономрозвитку рф щодо зовнішнього управління та націоналізації компаній та банків, які виходять з рф через розпочату агресором війну проти України.

Про це стало відомо російському агентству Інтерфакс.

Центробанк рф погодив документ, який дозволяє встановлювати зовнішнє управління у великих компаніях із іноземною участю, які після 24 лютого 2022 року заявили про припинення діяльності.

18:35

Бюджетників у наказовому порядку виганяють на мітинги 18 березня на підтримку путіна та війни в Україні.

Повідомляється, що мітинги пройдуть по всій країні на честь восьмої річниці незаконної окупації Криму, – пише УП.

17:55

путін заявив, що на рф чекають нові економічні реалії та структурні зміни економіки, вони призведуть до зростання безробіття та інфляції. Про це він заявив на нараді щодо підтримки регіонів. Його слова передають росЗМІ.

За його словами, завдання влади мінімізувати ці наслідки.

Щодо падіння експорту після санкцій, він заявив, що потрібно не скорочувати виробництво, а направити додаткові обсяги товарів на внутрішній ринок.

«Це об'єктивно має вести до зниження цін усередині країни», – сказав путін.

17:46

Роскомнагляд заблокував доступ до міжнародного сайту ВВС News після звернення російської генпрокуратури. Про це пише Українська правда.

Доступ обмежили за відмову вживати вираз «спеціальна операція» щодо російсько-української війни та приховати кількість втрат серед російських окупаційних військ. Того ж дня російська влада заблокувала доступ до таких видань, як Meduza, Deutsche Welle i «Радіо Свобода».

10:15

У міжнародних компаніях, що виходять із ринку росії через агресію в Україні, працюють близько 200 тисяч людей. Усі вони втратять роботу, – пише «24 канал».

Найбільшим роботодавцем, який оголосив про часткове призупинення бізнесу, став McDonald’s. Там працювали 62 тисяч людей. Ще 19 тисяч росіян працювали у Pepsico, 15 тисяч – у IKEA, 14,5 тисячі – у Yum! Brands (власник KFC), 8,8 тисячі – в Inditex (магазини одягу).

10:00

Російський «АвтоВАЗ» відправив усіх співробітників у корпоративну відпустку з 4 квітня по 24 квітня «у зв'язку з кризою, що продовжується, у поставках електронних компонентів і з метою недопущення значного скорочення заробітку співробітників», повідомляє УП.

2:49

путін втрачає підтримку свого найближчого оточення олігархів — у Центрі протидії дезінформації при РНБО кажуть, що це створює передумови до заколоту та примусової зміни влади в рф.

Так, олігархи демонстративно відсторонюються від особистого спілкування, і саме від них путін побоюється «удару в спину» — йдеться зокрема про Абрамовича,  Дерипаску, Прохорова, Абрамова та Мельниченка

00:34

З російських федеральних каналів звільняються журналісти та інші працівники. 

Зокрема, співробітники йдуть з «Першого каналу», ВГТРК та НТВ.

15 березня

21:41

За ініціативою Мінцифри на росії та білорусії перестали працювати основні компанії, які видають сертифікати безпеки SSL та TLS для вебсайтів, а саме GeoTrust, Sectigo, DigiCert, Thawte, Rapid.

Про це інформує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наявність сертифікатів означає, що ресурси надійно захищені і їм можна передавати свої персональні дані.

Наприклад, надати реквізити картки, щоб вони вводилися автоматично, коли ви щось хочете придбати. Компанії більше не будуть випускати сертифікати для російських та білоруських сайтів та оновлювати наявні.

Тому вони автоматично стануть небезпечні для всіх користувачів, а браузери по всьому світу їх будуть блокувати.

Фактично це означає смерть протоколу https на росії.

13:41 

Сотні мешканців міста Саратів у росії вишикувалися в чергу за цукром.

«Повторюся. Черги. За цукром. У 21 столітті. Може, почне доходити? Або повний перехід на талони зачекають», – йдеться у повідомленні Фродо и Мордор.

10:15

Виробники кондитерських вороббів повідомили ріелторів про зростання цін на 10–67% через ріст курсу валют на фоні санкцій.

10:10

Кількість оголошень про оренду квартир у Москві зросла більше, ніж на 40%.

08:17

США запровадили санкції проти 11 представників оборонного сектору РФ. Про це повідомляє  Цензор.НЕТ. Нові санкції стосуватимуться 11 фізичних осіб, які працюють або працювали в оборонному секторі РФ. Серед тих, кого торкнуться санкції, заступники міністра оборони РФ Олексій Криворучко, Тимур Іванов, Юнус-Бек Євкуров, Дмитро Булгаков, Юрій Садовенко, Микола Панков, Руслан Цаліков, Геннадій Жидко, голова Росгвардії Віктор Золотов, голова Федеральної служби з військово-технічного Дмитро Шугаєв та гендиректор «Рособоронекспорту» Олександр Міхєєв.

Уточнюється, що все майно цих осіб, яке знаходиться у Сполучених Штатах або перебуває у володінні чи під контролем осіб із США, буде заблоковано.

4:49

Росія втратить мільярди на рекламному ринку. У топ-30 найбільших рекламодавців росії більше половини – іноземні бренди.
 
Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
 
Згідно з наявними даними від російських аналітиків за минулий рік, втрати рекламного ринку складуть не менше 51 млрд рублів. І це лише серед найбільших рекламодавців. Вже 13 з 16 брендів вже заявили про вихід з росії, призупинення бізнесу, у тому числі й про зняття всієї реклами.
 
Серед компаній, які долучились до цього мінусу: Nestle, PepsiCo, Procter&Gamble, Volkswagen, L’oreal, Mars, McDonalds, Bayer та інші. Вихід цих та решти великих компаній пов'язаний не з санкціями, а виключно з токсичністю росії, з якою не хочуть себе асоціювати відомі світові бренди.
 

04:38

У Барселоні Головне управління торгового флоту наказало заблокувати яхту Valerie вартістю 130 млн євро, яка може належати російському олігарху та другу Путіна Сергєю Чємєзову.

Про це повідомляє Економонічна правда з посиланням на іспанське видання EL PAÍS.

Судно довжиною у 85 метрів заблокували, аби перевірити його зв’язки з підсанкційними російськими громадянами. Valerie пов’язана з олігархом Сергієм Чемезовим, головою компанії-гіганта з виробництво зброї Ростєх.

Між олігархом і кораблем існує заплутана мережа офшорних компаній, як з’ясували журналісти в рамках розслідування Pandora Papers, у якому брали участь і представники EL PAÍS.

Повідомляється, що протягом останніх тижнів уряд Іспанії через Головне управління торгового флоту запитував у портів інформацію про судна, що плавають під прапором або належать росії, аби перевірити, чи не потрапляють вони під санкції ЄС. 

Військово-морський флот Іспанії не має повноважень для арешту майна, тому наразі не зрозумілий механізм можливих втручань чи, наприклад, конфіскації майна як у Франції чи Італії. Розслідування Pandora Papers показало, що власником корабля є Delima Services Limited, офшорна компанія, пов’язана з дочкою другої дружини Чемезова Анастасією Ігантовою

Таким чином Іспанія вперше приєднується до європейських країн, які почали вживати заходів проти активів підсанкційних російських олігархів, хоча ще не встигла конфіскувати майно, як це вже роблять Італія та Франція.

00:48

Жінка, яка вибігла з антивоєнним плакатом в прямому ефірі Першого каналу рф – редакторка відділу Першого каналу Марина Овсянникова. Про це інформує УП.

Її вже затримали — Овсянниковій загрожує адміністративна справа за статтею щодо воєнної цензури. Напередодні своєї акції вона записала відео, на якому закликала росіян виходити на мітинги проти «братовбивчої війни».

14 березня

23:14

Агентство з авіаційної безпеки Євросоюзу (EASA) зупинило дію ліцензій десятків російських авіаперевізників, зокрема на продукцію, запчастини та прилади, тренувальні центри тощо.

Про це інформує Європейська правда.

22:12

Компанія Amway призупиняє діяльність в Росії. 

Вона є однією з лідерів прямого продажу у світі.

20:54

У прямому ефірі Першого каналу рф невідома дівчина вибігла з антивоєнним плакатом і стала позаду телеведучої Катерини Андрєєвої.

20:28

У Росії зросла ціна на фальшивий український паспорт, із $1 500 до $5 000. Про це інформує ТГ-канал Санкції в рф.

 Тепер ним можна стати біженцем у Європі, і тебе автоматично не вважають агресором у всьому світі.

20:06

Тендер «Зарубіжнафти» з продажу шести партій нафти Urals визнано таким, що не відбувся, оскільки ніхто з покупців не відгукнувся на пропозицію 

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на результати тендеру, передає Інтерфакс. 

Загальний обсяг нафти, що пропонується до реалізації, становив 600 тис. т. з відвантаженням у другому кварталі.

18:13

Російський олігарх Валерій Ойф вирішив продати свою частку акцій у футбольному клубі "Вітесс" (Нідерланди). Ойф - основний акціонер клубу.

Про це пише УП.

Також олігарх негайно покине наглядову раду.

Причина такого рішення не зазначається, утім у заяві на сайті про це рішення розміщено прапор України.

17:53

Commerzbank, Deutsche Bank и BNP Paribas відключили російський підрозділ від своїх головних компютерних систем.

17:50

Яндекс.Музика» і «VK Музика» не можуть додати в каталоги останні релізи західних виконавців.

17:37

«Єдіная росія» виступає за введення кримінальної відповідальності для керівництва компаній за виконання санкцій проти росії.

17:35

Губернатор Воронежської області заявляє, що в магазинах регіону майже нема цукру через ажіотаж.

17:20

путін підписав закон, яким дозволив російським авіакомпаніям експлуатувати іноземні літаки, що знаходяться в лізингу, без іноземного сертифікату. Хоча авіакомпанії зобов'язані повертати літаки лізингодавцю з мінімальною затримкою

12:40

Російська Зарубіжнафта не змогла продати свою продукцію на тендері. Тендер «Зарубіжнафти» з продажу шести партій нафти Urals визнано таким, що не відбувся, оскільки ніхто з покупців не відгукнувся на пропозицію.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на результати тендеру, передає Інтерфакс. Загальний обсяг нафти, що пропонується до реалізації, становив 600 тис. т. з відвантаженням у другому кварталі.

11:23

Російська прокуратура погрожує західним компаніям, зокрема McDonald's, P&G та IBM, арештами керівництва та конфіскацією майна за вихід з країни та критику влади.

14 березня

9:08

Instagram тепер офіційно в реєстрі заборонених в росії сайтів, передає Бабель.

P&G підвищить відпускні ціни на свою продукцію у Росії на 26-74%. У магазинах ціна, можливо, буде ще вищою, пише телеграм-канал «Російський кораль, іді на...» 

05:30

Унаслідок антивоєнних мітингів, що відбулися в росії 13 березня, затримали більше 900 людей у 37 містах. Про це повідомляє правозахисний портал ОВД-Инфо. Загалом, за даними правозахисників, з 24 лютого на антивоєнних акціях у РФ було затримано 14 890 осіб.

01:22

Російська прокуратура пригрозила західним компаніям, зокрема McDonald's і IBM, арештами керівництва та конфіскацією майна за вихід з країни та критику влади. Про це пише УП.

«Попередження» відбувалися минулого тижня, російські прокурори звернулися до McDonald's, IBM і власника KFC Yum Brands. За словами співрозмовників, дзвінки та візити містили погрози подати до суду на компанії та арештувати активи, зокрема – торгові марки.

Погрози торкнулися компаній в різних галузях, серед яких ІТ, продукти харчування, одяг та банківська діяльність. 

13 березня

21:57

Дипломи, видані російськими університетами, більше не визнаються світом.

AACSB (Асоціація з розвитку університетських бізнес-шкіл), Business Graduates Association (Асоціація випускників бізнес-шкіл), AMBA (Асоціація MBA програм), EFMD (Глобальна мережа бізнес-шкіл, компаній та асоціацій, що займаються розвитком менеджменту) вирішили вилучити акредитацію в усіх університетів РФ.

20:37

Росіяни шукають спосіб воскресити Інстаграм. У когось з"явилась можливість підзаробити)

19:27

В останній день роботи McDonald’s в росії утворились довжелезні черги.

19:22

На Далекому Сході в Російській Федерації соціальна мережа Instagram перестала працювати рівно опівночі.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на російські ЗМІ.

«Щойно годинник пробив дванадцять, місцеві користувачі втратили «інсту». Все, як обіцяв Роскомнадзор: стрічка не оновлюється, історії не вантажаться, лайки не ставляться», – йдеться у повідомленні.

Роскомнагляд заявив, що заблокує Instagram з 14 березня.

15:40

Через санкції стосовно Центробанку, Росія втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів. 

Pагальний обсяг резервів – близько 640 мільярдів доларів, близько 300 мільярдів доларів заморожені, пише УП.

13:39

Український офіс Toyota заявляє, що компанія зупинила виробництво та імпорт автомобілів у росію.

Про це повідомили на сторінці Toyota Ukraine у фейсбуці.

«Тойота Мотор Росія» припинила виробництво на своєму заводі в Санкт-Петербурзі 4 березня, а також імпорт автомобілів до подальшого повідомлення. Інші операції на решті території Європи не зазнають впливу», – повідомили в компанії.

12:40

У росії люди вийшли на антивоєнні та антипутінські акції протесту — почалися жорсткі затримання у Єкатеринбурзі. Про це інформує російське видання Медуза.

11:55

Наслідки мовчання росіян:

 

03:28

Сайт онлайн-аукціону eBay заявив, що блокує всі транзакції з російськими адресами.

«Ми підтримуємо Україну і робимо низку кроків, щоб підтримати український народ і наших продавців у регіоні», — сказав BBC у суботу речник каліфорнійської компанії.

12 березня

19:25

Через Сербію до країн ЄС вже виїхали близько двох мільйонів росіян. Сербська авіакомпанія збільшує кількість рейсів до москви після того, як країни ЄС закрили повітряний простір російським літакам.

08:50

За два тижні після вторгнення Росії в Україну агресор зазнав чи не найгіршого падіння з кризи 90-х, що вже скоротило ВВП Росії на 30 млрд доларів, або 9% у 2022 році. Про це повідомляє Економічна правда з просилання на Bloomberg.

За однією з перших оцінок вже завданої шкоди, поточні прогнози Bloomberg Economics припускають, що виробництво впало приблизно на 2% – це падіння, яке конкурує з річним скороченням під час пандемії в 2020 році. Зниження означає, що понад 30 мільярдів доларів було вилучено з річного валового внутрішнього продукту Росії, виходячи з цін минулого року. Попередній прогноз Bloomberg Economics передбачає падіння ВВП Росії за весь рік приблизно на 9% у 2022 році.

Прогнози економістів на наступний сильно відрізняються, починаючи від оцінки Інституту міжнародних фінансів про "дуже глибоку рецесіїю" у 15% до скорочення на 7%.

07:30

Через санкції та вихід іноземних компаній у Росії стало менше на 100 тисяч робочих місць, а до кінця року без роботи можуть залишитися близько 9 млн росіян.

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації.

Зокрема, лише McDonald's забезпечував роботою 62 тисячі росіян;

Станом на 11 березня про вихід з країни або про часткову, або тимчасову зупинку операцій повідомили понад 330 іноземних компаній.

05:20

Головній пропагандистці російської федерації Маргариті Симоньян оголосили підозру. Український суд дозволив арештувати її та доставити для обрання запобіжного заходу.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці заявила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

Венедіктова додала, поки що виконати цей припис суду на території Росії неможливо, українські прокурори невдовзі ініціюють процес оголошення Симоньян в міжнародний розшук.

04:55

14 березня соцмережу Instagram буде заблоковано в росії.

Про це у Twitter повідомив керівник Instagram Адам Моссері.

Нагадаємо, це рішення відрізає 80 млн осіб у Росії один від одного та від решти світу, оскільки близько 80% людей у Росії підписані на акаунти в Instagram поза межами Росії. Моссері  констатував, що «це не правильно».

04:45

У Державному департаменті США повідомили про запровадження санкцій проти дружини та дорослих дітей спікера кремля Дмитра Пєскова, інформує НВ.

Що саме передбачають санкції, наразі не вказується. Про санкції йдеться у заяві прес-секретаря Держдепу США Неда Прайса.

03:59

Компанія Colgate обмежила продаж товарів у росії та припинила інвестиції. 

Про це повідомляють у компанії Colgate-Palmolive.

«Багато хто з вас також запитував про нашу діяльність в росії. Ми припинили ввечення та продаж усіх товарів, крім товарів першої необхідності для здоров'я та гігієни для повсякденного використання. Ми також припинили всі капіталовкладення, медійну рекламну діяльність». 

01:14

За останні 8 років росія отримала найбільше санкцій, ніж Північна Корея, М'янма, Чилі, Куба, Китай, Іран, Північна Африка та Сирія за 70 років.
 
Про це інформує Центр протидії дезінформації при РНБО України.
 
Які наслідки санкцій для росії (думка Заходу, The New York Times):
 
  • Після запровадження санкцій у 2014 році ВВП росії впав на 2%.
  • Після запровадження останніх санкцій російська економіка відчуває складнощі.
  • Очікується, що країна оголосить дефолт.
 
Терміни, в які оголосять дефолт, називають різні, але навіть найоптимістичніші прогнози щодо цього вказують, що банкротство росії може статися не раніше травня.
 

11 березня

23:39

Центр протидії дезінформації при РНБО України підтверджує, що на росіян чекає тотальне безробіття. 

Внаслідок агресії рф проти України та санкцій західних партнерів росіяни вже втратили близько 100 тисяч робочих місць.

  • Мережа ресторанів McDonald's забезпечувала роботою 62 тис. росіян;
  • корпорація PepsiCo — 20 тис. росіян;
  • IKEA — 15 тис.;
  • Inditex — 9 тис.;
  • KPMG — 4500;
  • PWC — 3700;
  • H&M — 3500;
  • LVMH — 3500;
  • L'Oreal — 2200;
  • Starbucks — 2000.

Всього станом на 11 березня про звільнення з країни або часткову, або тимчасову зупинку операцій повідомили понад 330 іноземних компаній. 

Відтак, після виходу з російського ринку 10 найбільших західних компаній, роботу втратять ще щонайменше 120 тисяч росіян. А за прогнозом, до кінця року без роботи залишаться близько 9 мільйонів росіян! Для більшості з них починається епоха виживання.

23:10

Центробанк РФ додатково заборонив видавати громадянам готівкову валюту з переказів та валютних рахунків.

Про це повідомляє Економічна правда.

Так, кошти з валютного рахунку в банках росіяни можуть зняти в будь-якому обсязі, але лише в рублях. За попередніми обмеженнями допускалася видача до 10 тисяч доларів в еквіваленті.

Крім того, з 12 березня кошти, отримані як переказ із банку за межами РФ, і навіть з електронних гаманців видаються виключно рублях. 

Такі обмеження наразі діятимуть до 9 вересня 2022 року.

21:14

1 Канал, НТВ, ТНТ, RT, Москва 24, Спас – так виглядають їхні сторінки на YouTube. Відео опублікували на телеграм каналі Анатолій Штірліц.

20:35

11 березня стало відомо, що Генпрокуратура РФ направила до Роскомнагляду вимогу про обмеження в країні-агресорі доступу до Instagram.

Про це повідомляє НВ.

Роскомнагляд заявив, що здійснить блокування Instagram опівночі 14 березня – користувачам дають час, щоб перенести фото та відео.

Раніше в РФ повідомлялося, що блокування соцмережі Instagram відбудеться нібито через заклики до насильства проти росіян.

17:38

Компанія Nestle зупинила імпорт та експорт до та з Росії продуктів не першої необхідності. Про це представник компанії повідомив у коментарі Reuters.

Йдеться про такі товари як кава чи вода. Раніше компанія заявила, що не здійснюватиме нових інвестицій в країну агресора.

14:50

Генпрокуратура росії вимагає визнати американську компанію Meta екстремістською організацією та обмежити в рф доступ до Instagram

14:47

У Путіна кажуть, що умов для дефолту РФ немає: є «запас» для виплат боргів у рублях. При цьому, навіть російські експерти попереджають, що виплати зовнішнього боргу у рублях будуть розцінені як дефолт держави

8:20

Черги до банкомату у росії розтягнулися на весь магазин, пишуть ЗМІ окупанта.

3:25

Через блокування карток Visa і Mastercard росіяни більше не зможуть літати авіакомпанією Turkish Airlines через Туреччину у треті країни.

01:07

Представники Росії «погодилися не брати участь» у засіданнях Ради фінансової стабільності, яка визначає глобальну фінансову політику.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Financial Times.

00:20

JPMorgan, найбільший банк США, згортає свою діяльність в Росії та завершує вже наявні зобов’язанні в країні.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на заяву JPMorgan.

У заяві йдеться, що «відповідно до директив урядів усього світу, ми активно згортаєм російський бізнес і не починатимемо жодного нового бізнесу в Росії».

FT зазначає, що будь-який виїзд з країни не може статися за одну ніч, адже банки є регульованими особами в Росії. За словами експертів, припинення банківських операцій у країні може зайняти понад рік.

Тим не менш, JPMorgan став другим гігантом з Волл-Стріт, який оголосив про вихід з російського ринку. Банк є найбільшим у США за активами.

10 березня

22:13

В компанії «Уральські авіалінії» заявили, що без зупинки флоту та розбору літаків на запчастини судна зможуть безпечно літати лише 2-3 місяці. 

Про це сказав технічний директор перевізника Ігор Піддубний, повідомляє Економічна правда з посиланням на РИА.

Піддубний зазначив, що перевізник бачить можливості для постачання деталей через інші країни. 

Зі слів начальника управління підтримки льотної придатності повітряних суден Росавіації Валерія Кудінова, Китай не зможе допомогти Росії із запчастинами. Тепер у відомстві розглядають можливості постачання через Туреччину або Індію.

21:00

Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) призупинив участь центрального банку росії у діяльності цієї організації.

Про це повідомляє НБУ.

У відповідь на звернення Національного банку BIS обмежив доступ центрального банку росії до всіх своїх засідань, сервісів та інших видів діяльності.

20:55

«Формула-1» анулювала всі законні способи перегляду змагань у Росії через напад РФ на Україну.

Про це пише Економічна правда з посиланням профільний ресурс racingnews365.com.

Зазначається, що F1 розірвала контракт з російською «Матч ТВ» – власником регіональних прав на трансляцію автоперегонів. Також скасовані всі передплатні послуги з перегляду «Формули-1». Сервіс F1 TV Pro та його архів тепер не будуть доступні в Росії.

«За винятком піратського перегляду, «Формула-1» взагалі не буде легально доступна для перегляду в Росії», – наголошує видання.

20:52

Російський олігарх Володимир Потанін каже, що реакція влади на масову втечу іноземних компаній нагадує йому більшовиків. 

Про це повідомляє Економічна правда.

«Конфіскація активів поверне Росію до 1917 року», – попередив Потанін.

19:40

Російське видання «Нова газета» провело опитування серед читачів у Твіттері щодо того, як змінились їхні плани на майбутнє з 24 лютого 2022 року. Нагадаємо: саме у цей день росія напала на Україну.

Дивіться самі на результати опитування:

16:30

У рф після запровадження санкцій за війну проти України масово розпродають приватні літаки.

Наразі брокерам надійшла інформація про 11 літаків, які вже виставлені на продаж, – пише Українська правда.

Усі вони до військової агресії рф та накладання санкцій регулярно курсували між Європейським Союзом та росією.

Зараз, відповідно до даних онлайн-радарів, ці літаки здійснюють внутрішні рейси по росії та літають до ОАЕ, Туреччини, Кіпру, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Казахстану та Кувейту.

13:45

Ось так виглядають деякі супермаркети Мордор зараз. На фото «Лента» в Іркурську та «Ашан» у Новосибірську. Чекаємо скоро королівські битви у всіх магазинах Мордора за пакування гречки.

07:33

Назад в СРСР: в росії спустошені полиці магазинів відомих брендів.

 

06:40

В росії 83 суб'єкти федерації, крім анексованих Криму та Севастополя.  «вантаж 200» прийшов як мінімум у 39 регіонів. Найбільше визнаних втрат –у Бурятії, голова якої повідомив про вісьмох загиблих. Більшість інших регіонів визнали загибель одного-двох людей. Про це пише НВ.

06:25

Російські блогери банкрутують.

YouTube розіслав нові офіційні листи користувачам, у яких повідомив, що тепер глядачам із Росії не можна користуватися підпискою Premium, а також YouTube Music. На території РФ також відключили монетизацію від реклами YouTube, дохід від спонсорів та суперчата/суперстикерів.

Прямий продаж реклами теж буде набагато меншим: найбільші рекламодавці та бренди або вже пішли з рф, або йдуть.

05:23

Американський астронавт Скотт Келлі вирішив повернути його медаль «За заслуги в освоєнні космосу» росії – просить, щоб медаль віддали російській матері, чий син загинув на війні в Україні. Про це пише УП.

05:06

Російський АвтоВАЗ повністю зупинив виробництво через санкції Заходу. У середу, 9 березня, російський АвтоВАЗ зупинив виробництво, оскільки західні санкції позбавили компанію доступу до запчастин та витратних матеріалів, необхідних для виробництва автомобілів. Тисячі співробітників відправили в простій. Зупинка виробництва свідчить, що російська економіка починає відчувати вплив санкцій Заходу, введених у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну.

АвтоВАЗ належить французькому автовиробнику Renault. Його завод у Тольятті залежить від заводу Renault у Румунії у складанні вузлів та постачанні компонентів. За словами джерел WSJ, понад 20% деталей АвтоВАЗу –– від рознімань до ключової електроніки – імпортуються до Росії. В АвтоВАЗі заявили, що заводи будуть зупинені як мінімум до 11 березня через глобальну нестачу чіпів, яка торкнулася автовиробників у всьому світі. У компанії відмовилися коментувати санкції проти Росії. Про це пише НВ.

04:50

У Росії тижнева інфляція досягла  показників 1998 року. Про це пише Радіо Свобода.

02:56

Бренд жіночої білизни «Victoria's Secret» оголосив про закриття своїх магазинів в росії. Через це у магазинах утоврились  величезні черги з росіян, які хочуть розкупити останнє.

02:55

Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомляє, що збитих над Україною російських військових льотчиків не розкриваються парашути після катапультування. «Днями українською системою ППО було збито російський літак Су-25. Ворожий льотчик катапультувався, але загинув.  Цей випадок має свою особливість і поповнив статистику збитих асів Путіна, у яких після катапультування не розкрився парашут», – йдеться в повідомленні. Українські розвідники зазначають, що однією з причин неспрацьовування парашута може бути його умисне неправильне укладання перед вильотом.

02:47

У Росії склали  перелік компаній, які можуть націоналізувати – до нього потрапили Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M. Про  це пише УП. 

9 березня

22:20

Головний економіст Світового банку Кармен Рейнхарт заявила, що Росія та Білорусь близькі до дефолту з огляду на масштабні санкції, введені проти їхньої економіки Сполученими Штатами та їхніми союзниками.

Про це вона заявила агенції Reuters, повідомляє Економічна правда.

«І Росія, і Білорусь перебувають на межі дефолту», – сказала Рейнхарт. 

Близько половини суверенних облігацій Росії у твердій валюті належать іноземним інвесторам, і 16 березня Москва має виплатити 107 мільйонів доларів у вигляді купонних виплат за двома облігаціями. Російські корпорації мають непогашені міжнародні облігації на суму трохи меншу за 100 мільярдів доларів.

За даними Банку міжнародних розрахунків, іноземні банки мають вкладення Росію у сумі трохи більше 121 мільярда доларів, причому більшість цієї суми посідає європейських кредиторів.

«Фінансові установи добре капіталізовані, але балансові звіти часто непрозорі... Існує проблема дефолтів російського приватного сектору»,  – сказала Рейнхарт.

21:42

Світовий економічний форум у Давосі призупинив роботу з Росією та скасував участь росіян у своїх заходах.

Про це заявила представниця форуму Аманда Руссо, повідомляє Європейська правда.

«Ми не взаємодіємо з жодною людиною, яка потрапила під санкції, і заморозили всі відносини з російською стороною», – заявила вона.

Проте, уточнюють у Давоському форумі, вони готові виступити платформою для російсько-українського діалогу, можливого після завершення російської агресії проти України.

20:40

Річна інфляція у РФ у лютому прискорилася до 9,15% з 8,73% у січні.

Про це пише Економічна правда.

Продовольство подорожчало за рік на кінець лютого на 11,46%, непродовольчі товари – на 8,96%, послуги – на 6,1%.

Інфляція за тиждень з 26 лютого до 4 березня, за даними Мінекономрозвитку, підскочила до 2,22%. Легкові автомобілі подорожчали на 15-17%, телевізори – на 15%, смартфони – на 9,6%.

Продовольство подорожчало на 0,83%, закордонний туризм – на понад 28%.

Опитані Bloomberg експерти вважають, що сплеск інфляції в Росії буде серед найвищих у світі з початку століття.

19:29

Американський бренд спідньої білизни Victoria’s Secret т имчасово зупиняє роботу сайту та зачиняє всі магазини в РФ. Про це йдеться у повідомленні на сайті компанії.

«З 15:30 9 березня 2022 року ми тимчасово зупиняємо роботу інтернет-магазину, а з 22:00 всіх роздрібних магазинів Victoria’s Secret», – зазначив бренд.

Бренд доєднується до брендів, які останніми зупиняють роботу в РФ в умовах її нападу на Україну. Раніше про таке рішення заявили в Inditex, до якої входять бренди Massimo Dutti, Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Uterque. Також зачинили свої двері і люксові бренди – у Росії перестали працювати бутики брендів Louis Vuitton, Hermes, Chanel, Gucci, Balenciaga та Yves Saint Laurent.

16:43

Міноборони РФ фактично спростувало заяви Путіна про те, що окупанти не відправляють до України солдатів-строковиків і підтвердило, що такі солдати дійсно гинуть в Україні.

Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«На жаль, з'ясувалось кілька фактів присутності військовослужбовців строкової служби в частинах російських Збройних Сил, які беруть участь у проведенні спеціальної військової операції на території України. Майже всі такі військовослужбовці вже виведені на територію Росії», – заявили у відомстві. 

За 2 тижні війни російський президент Путін двічі збрехав своєму народу, що строковиків до України не кидали.

«У цій операції беруть участь лише професійні військові – офіцери та контрактники. Призовників немає жодного, і ми не плануємо це робити, і не збираємось», – казав Путін.

16:31

У Росії палять військкомати, щоб не йти на війну проти України. Під Москвою у місті Луховиці невідомі підпалили будівлю районного військкомату. 

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Спочатку ворота військкомату розфарбували в українські кольори, потім з’явився напис: «Я не пойду убивать братьев». Потім у будівлю кинули коктейлі Молотова, що спричинило пожежу. 

Ймовірно, була спроба знищити архів з особистими даними резервістів-призовників, яких можуть послати на війну в Україну.

У цей час у Москві поліцейських попередили про небезпеку підпалів із використанням «коктейлів Молотова». На сьогодні відомо про три підтверджені випадки нападів на відділи МВС та військкомат у трьох російських регіонах.

15:13

Британський співак Стінг, який днями публічно підтримав Україну, більше не виступатиме для олігархів із оточення володимира путіна.

Про це артист повідомив The Mirror, пише «Таблоїд».

«Жоден олігарх у Британії, Росії чи будь-де не в тому становищі, щоби замовляти концерт, весілля чи вечірку. Ці дні минули», – сказав Стінг.

Як додав у коментарі виданню речник співака, той шокований вторгненням росії в Україну. Стінг не прийматиме замовлень на виступи від жодної людини, наближеної до путінського режиму.

15:10

Автовиробник Iveco припинив поставки автомобілів у РФ та Білорусь через вторгнення в Україну.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням Bloomberg.

Також компанія збирається вийти зі спільного підприємства в Росії.

«Поки при владі нинішній режим, я не можу мати справу з Росією», – сказав керівник компанії.

15:09

Компанія Victoriaʼs Secret призупиняє роботу всіх магазинів в Росії з 10 березня.

15:03

Компанія Yum! Brands оголосила про призупинення роботи 70 ресторанів KFC в Росії. Також компанія завершує угоду щодо призупинення роботи всіх ресторанів Pizza Hut в РФ.

Про це йдеться у заяві компанії, пише «Економічна правда».

«Yum! Brands призупиняє діяльність ресторанів, що належать компанії KFC, у Росії та завершує укладення угоди про призупинення роботи всіх ресторанів Pizza Hut в Росії.

Такий захід ґрунтується на нашому рішенні призупинити всі інвестиції та розвиток ресторанів у Росії та перенаправити весь прибуток від діяльності в Росії на гуманітарні зусилля», – сказали в компанії.

Компанії належать бренди Taco Bell, KFC, Pizza Hut.

15:00

Прем’єр-міністр Японії Кісіда Фуміо назвав південну частину Курильських островів «територією, над якою Японія має суверенітет». 

 

Також він наголосив, що питання Курильських островів ще не вирішене і назвав південні Курили «споконвічними територіями» Японіїї.

14:51

Вранці 9 березня долар та євро оновили історичні максимуми на торгах – 120,8 та 129,8 рубля відповідно.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на російські ЗМІ.

У обмінниках російських банків курси вищі. Банки «Россельхозбанк» та «Юнікредит» пропонують долар за 155 рублів, євро за 164-170, в Райффайзенбанк – 150 і 163.

За даними сайту myfin, в банку ОТП продають долар за 180 рублів, в Росбанку – за 200 рублів, в банку «Откритіє» – за 253 рублі.

На 10 березня Центробанк підвищив офіційні курси валют на понад 8%:

  • долар – 116,08 рубля (+10,27 рубля);
  • євро – 126,44 рубля (+10,82 рубля).

12:40

Російський банк ВТБ запустив валютний депозит у китайських юанях на тлі заборони Центробанку РФ видавати росіянам більше 10 тисяч доларів з депозитів та рахунків. Про це пише Українська правда.

11:57

У росії закінчується касова стрічка – папір для чеків.

Про це повідомляє Дія.

Запаси касової стрічки вичерпалися в 2 з 4 постачальників. Це значить, що от-от вони навіть чек пробити не зможуть. У той час як українці вже давно користуються електронними чеками.

10:50

Курс валют на Мосбіржі оновив свій історичний максимум: 128 рублів за євро та 119 рублів за долар, – пише ТСН

08:00

У росії останні бургери у МакДональдзі продають за тисячі рублів. Про це пише 24 канал.

7:45

На росії почалась експропріація валютних вкладів фізичних осіб

Відповідна постанова Центробанку дозволяє зняти лише 10 тисяч доларів США, а решта накопичень конвертована в рублі. 

Звісно за курсом, якого не існує, який в 2-3 рази нижчий за реальний. 

7:29

Найбільший у Росії виробник автомобілів КамАЗ через санкції зіткнувся з нестачею деталей для виготовлення вантажівок.

Про це пише УП.

КамАЗи комплектувалися двигунами Cummins (США), коробкою передачі ZF (Німеччина) та паливною апаратурою Bosch (Німеччина).

Через запроваджені санкції проти Росії виник дефіцит іноземних запчастин, тому завод змушений використовувати російські комплектуючі.

6:20

Через скасування авіарейсів, обвал рубля відносно основних валют і проблеми з оплатою платіжними картками російських банків, відключених від платіжних систем Visa та Mastercard, частково SWIFT, залишили понад 7 тисяч росіян у підвішеному стані в курортних місцях Таїланду.

5:03

У Луховицях Московської області прихильник антипутінської опозиції розфарбував ворота місцевого військкомату у кольори Державного Прапора України та написав: «Я не піду вбивати братів». Після чого він закинув у вікна будівлі коктейлі Молотова, що спричинило пожежу.

Таким чином молодик спробував знищити архів з особистими даними резервістів-призовників, яких можуть відправити на війну в Україну.

00:36

Рейтингове агентство Fitch слідом за Moody’s обвалило кредитний рейтинг Росії з В до С – тобто до переддефолтного стану.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на сайт Fitch.

«Рейтинг «C» відображає думку Fitch про те, що суверенний дефолт неминучий», – йдеться у повідомленні.

Агентство востаннє знизило рейтинг РФ до В менше ніж тиждень тому, 3 березня. Проте переглянуло його у середу з огляду на останні кроки західних країн та Кремля.

Зокрема, указ Путіна, яким він дозволив виплачувати валютні борги у рублях перед «недружніми» країнами – тобто тими, що наклали санкції проти агресора: США, Британією, країнами ЄС. Такі платежні, попри будь-які регулювання всередині РФ, не будуть вважатися виконанням зобов’язань і фактично означатимуть дефолт емітента.

Крім того, з кінця минулого тижня ЦБ Росії заборонив передавати боргові купони за ОВДП в рублях нерезидентам.

Загалом, зазначає Fitch, подальше посилення санкцій та обмеження торгівлі енергоносіями збільшують ймовірність політичної відповіді Росії, яка включатиме принаймні вибіркову невиплату її суверенних боргових зобов’язань.

Існує й інший ризик, який агентство визначає як незначний – встановлення технічних бар’єрів для обслуговування боргу, наприклад – через пряме блокування переказу коштів, або через системи клірингу.

00:10

Центробанк РФ заборонив продаж валюти в касах банку, а з депозитів можна зняти лише долари і лише обсягом до 10 тисяч.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Центробанк Росії.

Такий порядок діятиме з середи, 9 березня, і до 9 вересня 2022 року. А саме, з валютних рахунків клієнти банків зможуть зняти до 10 тисяч доларів у готівковій валюті, а решта коштів – у рублях за ринковим курсом на день видачі. Перевищують таку суму лише 10% вкладів, зазначають в ЦБ.

Незалежно від валюти рахунку, кошти конвертуватимуться у долар – тобто з депозиту у євро кошти клієнти не змінуть. Ті росіяни, які відзавтра відкриватимуть нові валютні рахунки та вклади, зможуть зняти з них кошти лише в рублях. 

Банки до вересня не продаватимуть готівкову валюту громадянам. Звичайно, продавати валюту можна у будь-який час.

8 березня

23:05

«Хмарний» сервіс Amazon більше не буде приймати нових клієнтів з Росії та Білорусі. 

Про це повідомляє ТСН.

Крім того, припиняє роботу у Росії одна з найбільших американських телекомунікаційних компаній Lumen. Її клієнтами зокрема були «Ростелеком» та «Транстелеком».

22:04

Росію дискваліфікували з плей-оф відбору на Чемпіонат світу, де вона мала зіграти з Польщею. Також FIFA погодилася перенести матч плей-оф України проти Шотландії із березня на червень. Про це повідомляє hromadske.

22:00

Видавничий дім Condé Nast, який випускає журнали Vogue та GQ, тимчасово припиняє видавничі операції у росії.

Заява генерального директора компанії Роджера Лінча опублікована на сайті організації, пише Економічна правда.

Рішення Лінч пов'язав із змінами у російському законодавстві.

«З журналістами та редакційними колективами по всьому світу для нас дуже важливо, щоб ми могли створювати наш контент без ризику для безпеки наших співробітників», – підкреслив він.

21:55

Владімір Путін доручив російському уряду скласти список іноземних країн, з якими пропонується обмежити експорт та імпорт.

Відповідна ініціатива міститься в указі «Про застосування з метою забезпечення безпеки Російської Федерації спеціальних економічних заходів у сфері зовнішньоекономічної діяльності», повідомляє Європейська правда.

Зокрема, Путін наказує у 2022 році запровадити тимчасову заборону на вивезення та ввезення до Росії певної продукції та сировини. Перелік заборонених товарних груп, а також країн, торгівля з якими буде обмежена, має визначити уряд.

Уточнюється, що заборона не стосуватиметься товарів, що перевозяться громадянами для особистих потреб.

20:24

Країна-агресор на тлі жорстких економічних санкцій почала запроваджувати обмеження на імпорт та експорт продукції.

Про це йдеться в указі президента РФ Владіміра Путіна, пише Економічна Правда.

Країна запровадила повну заборону на торгівлю певним переліком продукції – як щодо імпорту, так і щодо експорту. Окремо буде розроблено перелік продукції, на торгівлю якою будуть накладені обмеження. 

Ці норми діятимуть до кінця року, а що саме росія хоче заборонити вивозити та ввозити уряд агресора визначить протягом двох днів. Заборона не стосуватиметься товарів для особистого користування.

Обмеження в торгівлі виникають на тлі заяв рейтингових агентств про наближення дефолту росії, а також виходу дедалі більшої кількості виробників з країни через початок нею війни проти України.

09:00

росія обійшла Іран і Північну Корею і перетворилась на найбільш підсанкційну державу у світі через вторгнення в Україну.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Bloomberg.

За даними Castellum.ai, глобальної бази даних для відстеження санкцій, починаючи з 22 лютого внаслідок скоординованих дій США, ЄС і їх союзників Росія стала об’єктом 2778 нових санкцій. Загальне число санкцій зросло до понад 5530.

Це перевершило Іран, проти якого за десятиліття було введено 3616 санкцій, переважно через ядерну програму та підтримку тероризму.

Тиск на Росію посилюється майже з кожним днем. Протягом вихідних American Express Co. і Netflix Inc. приєдналися до зростаючого списку компаній, які виходять з Росії або припиняють свою діяльність. Деякі роблять це через зобов’язання щодо санкцій, але інші «вводять власні санкції» — по суті, вирішуючи піти, навіть якщо вони не зобов’язані це робити за законом.

«Це фінансова ядерна війна і найбільша санкційна подія в історії», – сказав Пітер П’ятецький, колишній чиновник міністерства фінансів в адміністраціях Обами та Трампа, який був співзасновником Castellum.ai. «Росія менш ніж за два тижні перетворилася з частини світової економіки до найбільшої мети глобальних санкцій і фінансового ізгоя» – сказав він.

На вихідних Путін заявив, що введення санкцій «схоже на оголошення війни».

03:15

Росія стала об’єктом понад 5530 світових санкцій і таким чином є найбільш підсанкційною країною у світі.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai

02:55

Пільговий період за російськими зовнішніми облігаціями 2023 та 2043 років закінчується 15 квітня – шанси РФ здійснити виплати дедалі менші, і протермінування у квітні означати дефолт «як у Венесуелі».

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Саймона Вейвера, старшого стратегіста у сфері суверенного кредитування для країн, що розвиваються, у Morgan Stanley.

01:22

Канали «Вечір з Володимиром Соловйовим» і Soloviev LIVE на Ютюбі заблоковані. Про це пише Українська правда.

7 березня

21:49

Аудиторська «Велика четвірка» покидає Росію та Білорусь

Глобальні аудиторські компанії PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY), KPMG та Deloitte оголосили про остаточний вихід з російського та білоруського ринку. 

Остання вагалась довше за всіх, але надвечір оголосила, що відокремлює свою практику в Росії та Білорусі від глобальної мережі фірм-членів. У KPMG вважають, що разом з іншими глобальними компаніями вони несуть відповідальність за те, щоб відреагувати на російську військову агресію проти України.

США та ЄС 7 березня припинили постачання в РФ готівкових доларів та євро. В РФ зараз можна купити валюту тільки на «чорному» ринку. Різниця між реальним та офіційним курсами рубля становить 35%.

Великий російський бізнес поки більш за всіх відчуває початок кінця. Мільярдер Олег Дерипаска втрете за останній час виступив за припинення воєнних дій в Україні. «Мир потрібен якнайшвидше, тому що ми вже давно пройшли точку неповернення», – заявив він.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

21:40

Росіяни у Грузії зіткнулися з тим, що не можуть зняти гроші у банкоматах. Про це інформує Радіо Свобода.

MasterCard та Visa припинили обслуговування карток, випущених російськими банками

17:03

Рубль оновив історичний мінімум – 144 рублі за долар. Про це пише ТСН.

15:06

Уряд Росії визначив список недружніх для неї країн на тлі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Як повідомили в уряді країни-агресора, великі борги кредиторам із цих країн дозволили виплачувати у російських рублях.

До переліку країн-ворогів Росії увійшли, зокрема, Україна, США та країни-члени Євросоюзу.

Повний перелік виглядає так:

  • Австралія,
  • Албанія,
  • Андорра,
  • Велика Британія (включно з островом Джерсі та підконтрольними заморськими територіями Ангілью, Британські Віргінські острови, Гібралтар),
  • держави — члени Європейського союзу,
  • Ісландія,
  • Канада,
  • Ліхтенштейн,
  • Мікронезія,
  • Монако,
  • Нова Зеландія,
  • Норвегія,
  • Південна Корея,
  • Сан-Маріно,
  • Північна Македонія,
  • Сінгапур,
  • США,
  • Тайвань,
  • Україна,
  • Чорногорія,
  • Швейцарія,
  • Японія.
 

До списку недружніх країн увійшли ті, хто запровадив санкції проти Росії через її дії в Україні.

11:27

росія повністю відключиться від глобального Інтернету в п'ятницю, 11 березня. Про це повідомляє американська фінансова компанія Market Rebellion.

 

Росіянам будуть доступні лише веб-сайти та сервери в російській зоні. У березні 2019 РФ вже провела тести, під час яких вони відключилися від решти світу, але підтримували внутрішнє Інтернет-з'єднання для своїх громадян. Нині ж російська влада вже почала розсилати всім власникам телекомунікаційних сервісів (порталів, ресурсів, сайтів) відповідні документи.

10:18

Аудиторські компанії PwC і KPMG розірвали зв'язки зі своїми підприємствами в росії та Білорусі, ставши першими з «великої четвірки», що залишили країни після вторгнення Кремля в Україну.

Про це пише FT. Повідомляє Українська правда.

Ці кроки, ймовірно, посилять тиск на їхніх колег, Deloitte та EY, щоб вони наслідували їхньому прикладу, вважають у виданні.

PwC заявила, що розриває зв'язки зі своєю російською філією, яка має 3700 партнерів і співробітників в 11 офісах країни, а також 25 офісів у Білорусі. Підприємства продовжуватимуть працювати як самостійні організації без офіційного зв'язку зі світовим брендом.

8:13

У 56 містах Росії поліція затримала понад 4300 осіб на акціях протесту проти вторгнення в Україну.

04:03

У росії  костромського священика притягнуть до відповідальності за посилання на петицію «Ні війні»» на сайті приходу та антивоєнну проповідь. Поліцейські затримали Ієрея Іоанна Бурдіна, настоятеля церкви Воскресіння Христового у селі Карабанове, після проповіді у Прощену неділю. На священника склали протокол за статтею про «дискредитацію використання Збройних сил». 

У протоколі йдеться, що отець Іоанн у присутності 10 парафіян дискредитував збройні сили, «навіяючи прихожанам церкви інформацію про знаходження ЗС РФ в Україні, обстріли міст України (Києва, Одеси, Харкова та ін.), що вчиняються, вбивствах... жителів України (братів та сестер у Христі), а також шляхом розміщення інформації з агітаційними зображеннями на сайті». Справу розглянуть у понеділок у Красносільському районному суді Костромської області. Про це пише УП.

1:44

Станом на 07.03.22 2:27 за московським часом, за даними ОВС-Інфо, в 69 російських містах затримали понад 4860 учасників антивоєнних акцій. Передає Настоящее время.

6 березня

23:41

Юдашкін не зможе провести показ у рамках тижня моди в Парижі у вівторок, оскільки не засудив військових дій в Україні, повідомляє Франс Прес.

23:30

Росію та Білорусь відсторонили від участі у Всесвітніх іграх-2022.

Рада директорів Організаційного комітету Всесвітніх ігор-2022 прийняла рішення не допускати спортсменів із Росії та Білорусі до прийдешніх змагань. Про це повідомляє пресслужба Ігор, інформує Суспільне. 

Заборона щодо участі розповсюджується не тільки на атлетів, але й на офіційних осіб із цих двох країн. Це рішення було прийнято після того, як Росія за підтримки Білорусі розпочала повномасштабне вторгнення на українські території.

В офіційній заяві оргкомітету змагань зазначено, що «це рішення відповідає рекомендаціям Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету (МОК)». Раніше МОК рекомендував відсторонити російських і білоруських спортсменів від змагань на міжнародному рівні.

22:48

Netflix призупинив роботу в Росії на знак протесту проти повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

21:19

Путін підписав закон, що дозволяє стягувати гроші з рахунків чиновників, якщо сума надходжень вище доходу за три роки, а законність не доведена, — Українська правда.

21:14

Через акції протесту російським комунальникам доводиться фарбувати лід. 

20:34

TikTok тимчасово призупиняє роботу в Росії через закон РФ про «фейки». TikTok перевірить його наслідки для безпеки користувачів і слідкуватиме за подіями.

18:30

Безробіття та злидні. Ось що очікує росіян через безумство їхнього фюрера.

І це - на роки. І це - тільки початок. 

Центр протидії дезінформації при РНБО України підтверджує, що на фоні провальної «спецоперації» проти України в самій Росії спостерігається економічний колапс, – інформує Держспецзв'язку.

Західні санкції призвели до того, що росіяни почали втрачати роботу, а значить і кошти на існування. 

Ось нерадісні звістки для пересічних росіян.

Закриття Ikea – 15 000 робочих місць. 

Завод у Тольятті (Renault-Nissan) зупиняється через брак імпортних запчастин - 35 000 робочих місць. 

Завод «Автотор» зі збирання BMW – 3500 робочих місць. 

«Яндекс» попередив співробітників про ризик дефолту - 12 000 робочих місць. 

16:00

На антивоєнних мітингах в росії затримано більше 2300 людей.

13:44

В Росії на мітингах проти війни затримали вже понад тисячу людей.

Найбільше таких у Новосибірську (затримані принаймні 264 особи), Єкатеринбурзі (199), Тюмені (122), Пермі (89), Красноярську (78), Іркутську (66), Уфі (50), Челябінську (43), Москві (29), Омську (26).

12:53

У Катарі на етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики у вправах на брусах перемогу здобув українець Ілля Ковтун. Ганебним вчинком відзначився суперник Іллі – росіянин Іван Куляк.

Представник країни-агресорки Куляк замінив прапор РФ на літеру Z на своїй формі. Саме таким символом позначають свої танки та іншу військову техніку росіяни, які вторглися на територію України. Але це йому не допомогло.

11:52

У Томську та Іркутську люди вийшли на мітинги з лозунгами: «Нєт войнє!», – Антон Геращенко.

10:03

CNN, BBC, CBS, ABC та Bloomberg припиняють працювати в Росії.

Так ці ЗМІ відреагували на підписання Путіним кількох законів, спрямованих на подальше обмеження свободи слова в Росії.

«Це законодавство, схоже, криміналізує процес незалежної журналістики. Це не залишає нам іншого вибору, окрім як призупинити роботу всіх журналістів BBC News і допоміжного персоналу  в Російській Федерації, наразі ми оцінюємо можливі наслідки цієї небажаної події», – вказав у своїй заяві гендиректор BBC Тім Деві.

9:18

Російські пропагандисти в виправдання війни РФ проти України пишуть, що Україна нібито мала «ядерну програму», роботи за якою активізувалися у 2014 році, повідомляє УП.

8:42

Курс долара у Росії 6 березня становить близько 180 рублів за долар у обмінниках. Ситуація у країні-агресорі загострюється з кожним днем. Росіяни кинулися в магазини розкуповувати продукти, внаслідок чого російський уряд був змушений запроваджувати обмеження

Опозиціонер і ексмільярдер Михайло Ходорковський заявляв: що раніше закінчаться запаси продуктів до супермаркетів, то швидше стрімко злетять ціни.

За його словами, зараз запасів товарів у магазинах вистачить на один-два тижні. Після цього очікується зростання цін у 2-3 рази.

5:11

Радіо Свобода призупиняє свою діяльність у Росії: в офіційній заяві мовника йдеться про атаки Кремля, які «є кульмінацією багаторічної кампанії тиску на Радіо Свобода».

3:40

Штати схвалили прибуття зафрахтованого російським урядом літака, що має вивезти зі США російських дипломатів. Про це повідомив представник Держдепартаменту у коментарі Reuters

«Цей спеціальний виняток був зроблений відповідно до федеральних норм, щоб забезпечити від'їзд співробітників російської місії та їхніх сімей до певної дати, як ми  проінструктували».

Російський рейс мав прибути до міжнародного аеропорту Даллес близько 19:00 за Грінвічем.

Нагадаємо, 5 березня у Вашингтон із Росії вилетів літак Іл 96-300 спецзагону «Росія» – це президентський борт Кремля.  Він летів за російськими дипломатами, після того, як Сполучені штати Америки відкликали акредитацію у 12 російських дипломатів ООН.

5 березня

22:00

Путіну світить в'язниця, його ув'язнення є реальним. Про це пише Українська правда.

Прокурор Бенджамін Ференц, який працював на Нюрнберзькому процесі (суд над керівниками гітлерівської Німеччини) підтвердив, що путіна можуть засудити за злочини проти людяності, які він вчиняє в Україні.

21:00

Апарат РНБО України запустив сайт «Окупант» для пошуку військовополонених в Україні російських загарбників.

Сайт "Окупант" - інформаційний ресурс Апарату РНБО України, який в оперативному режимі надає інформацію про військовополонених збройних сил РФ, які вторглися на територію України починаючи з 24 лютого 2022 року.

Порталом зможуть користуватися громадяни Росії, зокрема родини солдат або їх знайомі, для отримання інформації про стан та місце перебування полонених".

За допомогою сервісів порталу родичі російських військовополонених матимуть змогу зв’язатися з представниками міноборони України.

19:05

На мітинг у Москві вийшли близько 10 тисяч людей, хоча російські ЗМІ сказали, що їх було тисяча.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

За його словами, загалом росіяни потрохи починають розуміти, що війна їм не потрібна.

Також, російські пропагандисти переконують своїх громадян, що банківська система SWIFT їм не потрібна і гроші знімати не потрібно теж. З цього можна зрозуміти, що в росії починають забирати гроші з банків. Рубль знецінюється вдвічі-втричі, тому люди кинулися скуповувати все в магазинах. Країна невпинно рухається до дефолту.

17:24

В оточенні Путіна почався розкол.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

Західні санкції проти російської еліти, яка складає фундамент кремлівської влади, похитнули віру російських олігархів в свого ідола, йдеться у повідомленні.

Наразі вже шестеро олігархів з загальним капіталом 90 мільярдів доларів публічно виступили проти російської агресії щодо України. Статки російських мільярдерів скоротилися за тиждень війни майже на 40 мільярдів доларів.

Сьогодні заяви зробили власник «Новатек» Леонід Міхельсон,  засновник «Русалу» Олег Дерипаска, власник «Лукойл» Вагіт Алекперов, голова «Альфа Груп» Михайло Фрідман та його партнер Петро Авен.

Але найтвердіше висловився відомий банкір Олег Тіньков: «Це немислимо і неприпустимо! Держави мають витрачати гроші на лікування людей, а не на війну».

17:13

Російські авіакомпанії Аерофлот, S7, Росія та Аврора зупиняють виконання всіх міжнародних рейсів через західні санкції та закриття повітряного простору багатьма країнами.

Аерофлот планує залишити лише внутрішні рейси та рейси до Білорусі.

16:40

У Нижньокамську робітники заводу «Гемонт» влаштували стихійний страйк через те, що їм не виплатили частину зарплати внаслідок різкого обвалу рубля.

15:58

Джерела «Української правди» в українській розвідці повідомляють що з моменту оголошення росією війни Україні представники російської еліти почали вивозити майно, серед якого коштовні картини, до Об’єднаних Арабських Еміратів.

Коментарі
06 Лютого 2023, 02:54
https://gurava.ru/properties/show/7065
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024