стрічка

Російська деза у час війни: фейки про АЕС, біженців та українських військових

05 Березня 2022, 15:30
Російська дезінформація за 4 березня 2708
Російська дезінформація за 4 березня

Уже ні для кого не секрет, що російська пропаганда посилила інформаційну війну з Україною. Метою інформаційних вкидів є дестабілізація ситуації, дезорієнтування населення, дискредитація Збройних Сил України. Але ми гідно даємо відсіч!   

Проєкт «Брехунець» зібрав для вас підбірку фейків, які гуляли в інформаційному просторі Волині упродовж 4 березня. 

Фейк про обстріл Рівненської АЕС

4 березня білоруське видання «Белновости» опублікувало інформацію про те, що після обстрілу АЕС у Запоріжжі окупанти нанесли ракетний удар по Рівненські атомній станції у місті  Вараші. Однак ця інформація не підтвердилася.

У фейковому матеріалі білоруси стверджували, що російські окупанти прагнуть знищити все й путінська армія веде війну по самознищенню, адже ядерна хмара накриє не лише Донбас, Придністров'я, а й Росію. І що це викликає початок ядерної війни для всієї Європи.

Журналістка проєкту «Брехунець» звернулася за коментарем до Рівненської обласної військової адміністрації де їй повідомили, що жодних обстрілів Рівненської АЕС у ніч на 4 березня не було. І додали, що такі повідомлення поширюють, аби посіяти паніку серед українців. 

Мітинг-постановка у Херсоні

Управління СБ України у Волинській області повідомило, що російські окупанти готують постановочні мітинги у Херсоні для «картинки». Вони шукають нові методи дезінформувати українців і виправдати свої загарбницькі дії принаймні перед власним населенням. Для цього звозять до Херсона людей із Криму, які повинні вийти на постановочний мітинг. За даними Служби безпеки, близько 60-80 кримчан вже заселили у готелі «Фрегат». 

Також є інформація, що окупанти захопили склад з одягом водної поліції, тому на мітинг можуть вийти й переодягнені російські військовослужбовці, які у формі українських поліцейських теж «дякуватимуть» загарбникам.

Такі постановки окупанти планують організувати для своїх ЗМІ. Але повірити такій картинці можуть хіба що росіяни, які досі вважають, що їхня армія виконує «спецоперацію на Донбасі».

СБУ попереджає: такі мітинги не мають нічого спільного з реальними настроями українських громадян у Херсоні та й інших населених пунктах! Подібні акції є такою ж частиною інформаційної війни, як фейки та дезінформація. 

«Ми всі налаштовані гнати окупантів з України! Вони розв’язали війну і здійснюють геноцид у мирних містах. Тож «подяка» може бути лише одна – смерть ворогам!», – йдеться у повідомленні.

Фейк про те, що Захід кинув Україну напризволяще

Пропагандистська машина окупантів також «розганяє» фейк про те, що західні партнери налякалися та кинули Україну напризволяще. Про це попередили в Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

«Це цинічний фейк ворожих пропагандистів, покликаний деморалізувати українців та зламати наш могутній опір російській навалі! Зараз весь світ об’єднаний як ніколи! Нам передають зброю, боєприпаси, літаки, фінансову допомогу! І все це - реальні дії, які бачать всі! Не вірте фейкам! Не дозволяйте ворогу сіяти паніку! Ми сильні! Ми непереможні!» – йдеться у дописі.

Фейк про переселенців зі Сходу

Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував вчора, 4 березня, той факт, що біженці зі східної частини України ведуть себе на заході, як на курорті. Зараз у соцмережах активно поширюють інформацію, ніби переселенці зі сходу поводяться на заході не як біженці, а як туристи.

Працівники Центру особисто обдзвонили всі великі курорти і санаторії Західної України, щоб дізнатись правду. Власники готелів повідомили, що переселенці поводяться скромно, записуються в тероборону і допомагають зі збором гуманітарної допомоги.

«Фейк поширюється з метою розколоти Схід і Захід, але ми зараз об'єднані як ніколи! Всі як можуть боронять свою землю! Зараз не до відпочинку! Святкувати будемо після перемоги!» – кажуть у Центрі протидії дезінформації.

Фейк про  українських військових у Маріуполі

Російські пропагандистські сайти поширили фейк про те, що українські військові навмисно не випускають мирних мешканців із Маріуполя. Зокрема, фейк опублікували sm.news, Первый канал, Аргументы недели, Взгляд, Московский комсомолец, ТАСС та інші. Проте, як пише StopFake, такі твердження – неправдиві.

Насправді місто блокують російські окупанти, обстрілюючи критичну інфраструктуру й не пропускаючи у місто продовольчі товари.

Читайте також:  Які фейки готують окупанти, щоб дезорієнтувати українців

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром