стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 березня

05 Березня 2022, 23:59
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 14455
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 5 березня.

23:59

Від початку вторгнення окупанти вбили понад пів сотні мирних жителів Донеччини. Зокрема 5 березня загинула людина у Новотроїцькому, ще четверо – поранені. Такі дані наводить голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

23:48

Російські окупанти 5 березня зазнали чергових втрат від протиповітряної оборони Сил оборони України. Про це інформує Командування повітряних сил ЗСУ.

Статистика така:

  • три вертольоти самотужки збив морський піхотинець ВМС ЗСУ
  • 1 штурмовик Су-25 та 1 вертоліт збили військовослужбовці оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ
  • два винищувача-бомбардувальника Су-34 збили військовослужбовці оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ
  • два літаки Су-30 СМ збили військовослужбовці повітряного командування «Південь» Повітряних Сил ЗСУ.
  • Також протиповітряна оборона збила БпЛА «Орлан-10» та кілька крилатих ракет, що летіли в мирні українські міста.

Загалом станом на 23:00 5 березня втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять 44 літаки та 44 вертольоти – йдуть нога в ногу.

Ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони уже дають свідчення за злочини путінського режиму перед людяністю!

Варто відзначити й роботу ударної авіації Повітряних Сил – бомбардувальників Су-24м та штурмовиків Су-25, які здійснили кілька авіанальотів на ворожі колони, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів.

23:33

У Києві провели пресконференцію з полоненими окупантами, на якій ті закликали росіян припиняти війну. Про це пише Українська правда.

На пресконференції виступили дев’ять полонених російських окупантів. Частина із них сказали, що не хочуть повертатися на російську територію і побоються за свої родини.

Полонені сказали, що до сержантського рівня доводили лише те, що військових везуть на навчання біля кордонів.

Інші окупанти також закликали росіян виступати проти війни з Україною. За словами одного з полонених, він на власні очі переконався, що українці будуть боронити свою батьківщину і воюватимуть до останнього.

Полонений Дмитро Гагарін закликав росіян не вірити пропаганді й сказав, що на російському телебаченні їм брешуть про бандерівців і неонацистів, а насправді тут живуть мирні українці, які захищатимуть свою землю до останнього.

23:27

Росія бомбить житлові квартали Чернігова потужними некерованими авіабомбами ФАБ-500.

Про це повідомив голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус у Telegram.

23:03

Розпочали розслідування за фактом ракетного обстрілу біля дитячої лікарні Охматдит 

Про це інформують у Київській міській прокуратурі. 

За даними слідства, збройні сили Російської Федерації здійснили ракетний обстріл в районі Повітрофлотського мосту в столиці, поруч з територією найбільшої в Україні дитячої лікарні Охматдит. 

Пошкоджено 9 поверх центрального корпусу лікарні. Діти з батьками та лікарі перебували в укритті, тому не постраждали. 

Наразі триває документування чергового злочину військослужбовців РФ. Досудове розслідування здійснює Шевченківське управління поліції ГУ Нацполіціі в м. Києві. Дитяча лікарня, попри ракетні атаки країни-агресора, продовжує надавати допомогу й укриття важкохворим дітям, їхнім батькам та містянам.

22:55

Сто тисяч українців вступили до лав Тероборони. Про це інформує 24 канал.

22:35

Помічник народного депутата України підозрюється у передачі ФСБ РФ за гроші інформації щодо обороноздатності держави.

Про це інформують на сайті Офісу генпрокурора.

За інформацією Української правди, помічник-консультант народного депутата України від фракції ОПЗЖ отримав підозру у державній зраді, тобто в умисному наданні представнику іноземної держави допомоги у проведенні підривної діяльності проти обороноздатності, державної та економічної безпеки України.

За даними слідства, підозрюваний з жовтня 2014 року по лютий 2022 року за гроші здійснював збір та передачу співробітникам ФСБ РФ інформації щодо обороноздатності, державної, економічної та інформаційної безпеки України.

Він особисто складав за встановленим куратором спецслужб зразком аналітичні звіти щодо економічного, державного та суспільного стану в Україні, взаємовідносин між політичними силами, представленими у Верховній Раді України.

Окрім того, складені ним матеріали стосувалися надання Україні економічної та оборонної допомоги західними партнерами з використанням аналітичних звітів Міністерства оборони України, які надавалися на запити народних депутатів України.

Прокуратура не вказує імені депутата, чиїм помічником був затриманий, але за інформацією Української правди йдеться про представника ОПЗЖ у парламенті.

21:05

Збройні сили України одним залпом на Миколаївщині знешкодили 370 окупантів: 70 ворогів загинули, 300 – поранені. Про це інформує голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

20:41

Ворожий літак скинув важкі авіаційні бомби на військове містечко 5 Слобожанської бригади вночі 5 березня. Загинули четверо військовослужбовців. Є поранені. Про це інформує Східне оперативно-територіальне об"єднання Нацгвардії.

20:40

На Сумщині окупаційні війська грабують, мародерять і навіть розстрілюють авітвки українських мирних людей на трасі Київ–Суми. Про це повідомив голова Сумської ВЦА Дмитро Живицький.

20:30

На Донеччині заарештували 13 освітян міста Горлівка, які після мобілізації в ДНР воювали на боці окупанта. Про це інформує Донецька прокуратура.

20:20

Українська протиповітряна оборона збила крилату ракету над Краматорськом. Про це інформує Оперативний ЗСУ.

19:40

СБУ зірвала плани Кремля щодо нових «народних республік» на західній Україні.

Про це повідомляє СБУ.

До «Федеративної республіки Україна» мали ввійти наступні області: Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська, Чернівецька.

Логіка створення псевдоутворення – розхитати ситуацію в тилу українських військових.

СБУ затримала організатора та ключових осіб мережі на Івано-Франківщині.

В західних і центральних областях вони мали завербувати понад пів тисячі зрадників. 

Озброєні сепаратисти мали ліквідувати ключових силовиків і представників влади. 

Після цього планувалося захопити адміністративні будівлі та проголосити «народні республіки» за зразком так званих «Л/ДНР», а потім об’єднати у нову підконтрольну Росії державу. 

Спільники заколотника дали покази на нього, з організатором проводяться слідчі дії. 

За ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу зраднику та його посібникам загрожує 10 років ув’язнення.

19:27

На Луганщині, вздовж всієї лінії бойового зіткнення, російські окупанти, під прикриттям танків, розпочали атаки піхоти. 

Про це повідомляє Міноборони.

Українські захисники стійко та мужньо утримують визначені позиції та знищують живу силу й техніку противника. 

Ворог, не зважаючи на значні втрати, сотнями кидає в бій прихильників «русского миру». Весь передній край усіяний трупами та підбитою технікою загарбників. 

Зокрема, сьогодні, до центральної міської лікарні населеного пункту Брянка з передових позиції доставлено понад 650 поранених представників російсько-окупаційних військ. Більша частина – з попаснянського напрямку. 

Всі вони переважно у важкому стані: чисельні осколкові поранення, відірвані кінцівки ніг або рук тощо. Через відсутність в лікарні вільних місць, окупанти, які отримали незначні тілесні ушкодження (контузії, легкі поранення) навіть не приймаються до медичного закладу. Після надання першої медичної допомоги їх у супроводі озброєного конвою з числа регулярних військ збройних сил рф переміщують на лінію бойового зіткнення для введення подальших бойових дій у якості «гарматного м’яса». Відомо, що особовий склад 6 окремого мотострілецького полку наляканий та деморалізований, шукає шляхи до дезертирства.

19:22

На жаль інформація про те, що російські війська повністю полишили Енергодар, не відповідає дійсності, повідомляє мер міста.

Про це пише УП.

Зараз окупанти контролюють периметр Енергодару та знаходяться на АЕС. Міська влада організовує правопорядок, життєзабезпечення та господарчу діяльність всіх служб міста

19:18

В окупованому Криму лікарні переповнені російськими військовими

«У містах Армянськ, Красноперекопськ і Джанкой лікарні переповнені пораненими. У кожному десь 1 000-1 500 поранених. У ці лікарні приймають лише військових, цивільні змушені звертатися або до приватних клінік, або їхати в Сімферополь», — повідомляють у представництві президента в АР Крим.

19:15

Оперативна інформація станом на 18:00 05.03.2022 щодо російського вторгнення.

У ході десятої доби героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню загарбники, не досягаючи мети наступальної операції у встановлені терміни, продовжують завдавати ракетно-бомбових ударів,  зокрема й із застосуванням бомбардувальної авіації по об’єктах цивільної інфраструктури.

Так, сьогодні противником було нанесено авіаудар по Білій Церкві, пошкоджено понад 20 житлових будинків. В Ірпені внаслідок бомбардування пошкоджено залізничну колію та виведено з ладу потяг, що використовувався для евакуації мирного населення.

За наявною інформацією з початком збройної агресії проти України активізувалась діяльність російських приватних військових кампаній (ПВК) щодо вербування особового складу, який має досвід проходження військової службу у підрозділах спеціального призначення та має відповідну підготовку. Так, у Ростові-на-Дону розгорнуто штаб ПВК Вагнер.

Окупанти продовжують використовувати російську масовку для підготовки відео репортажів про «успішність» проведення «операції» на території України.

На підступах до Броварів, в районі населеного пункту Перемога, захисниками України нанесено авіаційний удар по 15 окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу російських окупантів, втрати уточняються.

Крім того, підрозділами Збройних Сил України знищено командира 247 гвардійського десантно-штурмового полку Південного військового округу ЗС РФ полковника Костянтина Зизевського.

Також збито 2 літаки російських окупантів, 3 льотчики взято у полон, 1 – знищений. Збито 5 вертольотів та 1 БПЛА ворога.

19:10

Національний банк України повідомляє, що станом на 5 березня на спецрахунок, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних сил України, загалом перерахували майже 10 млрд грн в еквіваленті.

18:49

Російські війська вийшли з Енергодару в Запорізькій області: у місті відновили контроль усіх органів влади, керівник місцевої влади на місці. Про ситуацію на Запорізькій АЕС наразі не повідомляють — голова Запорізької ОДА Старух.

18:33

На Чернігівщині підрозділами військ оперативного командування «Північ» сьогодні були розбиті сили противника, чим вкотре запобігли їх просування у сторону столиці України. 

Російська техніка спалена та виведена з ладу, окупанти втекли. Утім їх це не врятує: російські ворожі солдати не мають харчів, палива, вони деморалізовані та готові здаватися в полон.

Натомість українські захисники впевнено тримають лінію оборони, готові до останнього стояти на захисті регіону, держави та її народу. 

18:26

Законна влада Енергодару повернулися до будівлі виконкому, проте безпечна евакуація для енергодарців поки неможлива

Про це інформує міський голова Енергодару Дмитро Орлов, пише Рубрика.

Орлов також закликав не використовувати зараз особистий автотранспорт та прибрати його від під'їздів, аби він не заважав швидким і пожежним машинам, сміттєвозу.

18:10

Не встиг виконати бойове завдання: на Чернігівщині збили ще один ворожий літак, про це пише «Суспільне Чернігів»

18:04

У Лисичанську російські війська обстріляли Луганську обласну дитячу клінічну лікарню.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай та опублікував фотографії пошкодженої лікарні.

17:18

Бійці 93-ї ОМбР розповідають, як отримали від ворога 30 одиниць техніки під Харковом, пише «Рубрика».

Наші військові влаштували засідку на російську колону на півночі Харківщини. Окупанти так тікали, що лишили нову та справну техніку і паливо до неї.

Один із ворожих танків навіть посилив блокпост ТрО.

17:14

В Бородянському психоневрологічному диспансері російські військові захопили 670 пацієнтів. Як передає «Рубрика», цю інформацію підтвердив голова Київської військової обласної адміністрації Олексій Кулеба

Він сказав, що об’єкт може бути замінованим. Інформацію наразі перевіряють, але є проблеми з тим, щоб дістатися до диспансеру.

17:04

Близько третьої години дня наші війська протиповітряної оборони збили два ворожі винищувачі над Одесою.

Багато одеситів чули сьогодні вибух, це і був один із винищувачів, який впав у море неподалік Одеси, інший впав на півночі області. Наразі пілотів захопили та везуть на допит.

17:01

У Миколаєві поліцейські разом із ЗСУ затримали чотирьох військових РФ, які вели бій на підступах до Миколаєва. 

Окупанти потрапили у засідку неподалік військового аеродрому, де з учора тривають бої.  Про це пише «Рубрика».

17:00

Віталій Кім написав, що на місто навели «Смерчі» — «поки не тривога, але… Видно добряче розлютили».

Українські воїни вибили російських окупантів з Миколаєва та заволоділи трофейною технікою ворога — про це заявив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Він також сказав про втрати серед цивільного населення

16:52

В Очакові збили ще один російський літак. Пілотів взяли у полон. 

16:47

Російських окупантів вигнали з міста Миколаїв. 

«У нас багато трофейної техніки», – повідомляє голова військової адміністрації Віталій Кім.

16:40

5 березня в другій половині дня з Херсону надійшла інформація, що російські війська виходять з міста. На їхнє місце заїжджають сили СОБР (Спеціальний відділ швидкого реагування) та Росгвардія.

Про це пише «Рубрика».

Ці силовики, як правило, не беруть участі у військових діях, а забезпечують правопорядок. Очевидно, це робиться для того, щоб більше не допустити мітингів у Херсоні. 

16:32

Українська армія у ході війни знищила російської військової техніки на 3 мільярди доларів.

Як пише УП, про це йдеться в оцінці видання Forbes.

16:30

НБУ вже зібрав понад 10 млрд на допомогу українській армії, пише Vector.

На спеціальний рахунок допомоги армії та гуманітарних потреб, який відкрив Національний Банк України, вже перерахували понад 10 млрд грн. Гроші переказували українські громадяни та підприємці, а також представники міжнародної спільноти, повідомляють на сайті установи.

 

Перерахувати кошти на потреби армії можна за реквізитами: UA843000010000000047330992708. Цей рахунок є мультивалютним.

16:05

Українські розробники (з hidden hint і 3K.group) створили інтерактивну мапу з обстріляними цивільними обʼєктами. Вона наповнюється даними з різних джерел, зокрема й даними від Верховної Ради України. Найбільше цивільних обʼєктів російські окупанти обстріляли в Київській, Харківській та Чернігівській області. Про це пише «Бабель».

16:04

У Миколаєві збили ще один російський літак, пілота впіймали, повідомив голова Миколаївської ОДА.

15:59

Близько 400 жителів Волновахи та навколишніх селищ вдалося евакуювати у суботу 5 березня, пише УП.

15:54

З Ірпеня автобусами евакуюють людей. 

Як повідомляв міський голова Ірпеня, вранці 5 березня залізничні колії, якими мали вивезти місцевих мешканців, підірвали російські військові.

15:46

Фахівці ППО однієї з бригад ОК «Північ» влучно знешкодили ворожий БПЛА, який фіксував інформацію для ворога.

15:45

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що т.зв. влада тимчасово захоплених терористами населених пунктів Луганської області вимагає переєстрації «всіх документів, виданих державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями України». Всі, хто не пройде такої «перереєстрації», залишаться без пенсійного та іншого соціального забезпечення.

Недійсними оголошуються документи, що встановлюють права, привілеї або пільги, інвалідність, статус, пов'язані з участю в «АТО» та/або «ООС».

Таким чином, окупаційна влада намагається виявити патріотів України та поставити виживання мешканців області в залежність від їх лояльності до ворога. Не піддавайтесь на провокації!

15:11

Через дії Росії в Україні загинуло 32 дитини, 70 отримали поранення.

Двоє поранених дітей із Бучі померли через те, що російські окупанти продовжували обстріли, тож швидка не змогла вчасно забрати дітей у лікарню.

15:05

Vodafone після того, як відновив зв'язок у Херсоні, відновив мережу у Херсонській області.

Про це ЕП повідомили у пресслужбі Vodafone.

«Є хороша новина сьогоднішнього дня – по всій Херсонській області відновлено зв'язок Vodafone», – повідомила Вікторія Павловська, прессекретарка Vodafone Україна.

За її словами, у п’ятницю зв’язок було відновлено Херсоні, а в суботу – у Херсонській області.

14:56

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича. 

Активних противник зранку не вчиняв, робив окремі тактичні рухи, покликані покращити постачання.

ЗСУ контролює ситуацію, наносить окремі контрудари, авіаційні, артилерійські ураження. Нанесли потужний удар по ворогу в районі Херсону.

14:46

На Миколаївщині наші морські піхотинці разом з побратимами з ОК «Південь» збили чотири гвинтокрили противника, при цьому, один з морпіхів збив одразу 3 одиниці

Про це повідомляє телеграм-канал Командування Повітряних Сил ЗСУ.

«Справжній приклад професіоналізму, мужності та героїзму! І це ще один впевнений крок до перемоги!» – наголосив командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

14:37

Близько 13:00 росіяни накрили мінометним вогнем околиці Торецька. За попередньою інформацією, поранених серед цивільних немає — Донецька ОДА, передає «Бабель».

14:15

У Миколаєві збили три вертольоти окупантів — повідомив голова ОДА Віталій Кім.

13:51

Джерела Телебачення Торонто не підтверджують інформацію про ліквідацію члена української переговорної групи Дениса Кірєєва, якого нібито підозрювали у держзраді.

13:38

При затриманні Служба безпеки України застрелила члена української переговорної делегації в Гомелі Дениса Кірєєва. Його підозрювали у державній зраді. Повідопили Високопоставлені співрозмовники у силовому блоці та у політичних колах. Пише Українська правда.

За словами співрозмовників у політичних колах, в Служби безпеки мала чіткі дані державної зради Кірєєва, зокрема телефонні переговори. 

13:30

Двоє поранених нацгвардійців, які героїчно боронили Запорізьку АЕС, у важкому стані. Ще двоє поранених під час обстрілу блокпоста енергодарців лікуються вдома — повідомив мер міста.

13:11

Російська армія недотримується режиму припинення вогню та обстрілює Волноваху, що не дозволяє евакуювати мирних мешканців.

Про це повідомила міністрка з питань реінтеграції тимчасового окупованих територій України Ірина Верещук.

13:08

Російська сторона порушила домовленості про «зелений коридор» з Маріуполя і почала обстріл, евакуація переноситься.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Маріупольську міськраду.

«У зв'язку з тим, що російська сторона не дотримується режиму тиші і продовжила обстріл як самого Маріуполя, так і його околиць, з метою безпеки евакуація населення переноситься. Просимо всіх маріупольців розходитись і прямувати до місць укриття. Додаткову інформацію про евакуацію буде розміщено найближчим часом. На даний момент йдуть переговори з Російською Федерацією щодо встановлення режиму тиші та забезпечення безпечного гуманітарного коридору», – йдеться у повідомленні.

Також інформуватимуть жителів міста поліцейські за допомогою гучномовців.

12:38

Херсон демонструє всьому світу, що він – українське місто.

12:32

Сайт НВ знову зазнав потужної хакерської атаки. Незабаром його роботу відновлять. 

12:02

Авіаудар по Білій Церкві: Пошкоджено майже 20 житлових будинків. Є потерпілі. Поліція та працівники ДСНС на місці події допомагають громадянам подолати наслідки вибуху. Інформація уточнюється. Повідомляє Поліція Київської області.
 

11:55

На околицях Чернігова фахівці ППО збили ще один ворожий штурмовик. Пілоти катапультувалися.  Повідомляє Оперативний ЗСУ.

11:23

Мобілізований з Укрпошти капітан збив російський літак, який бомбив Чернігів.

10:53

Російські війська завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, поранено двоє людей — про це повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

10:18

Ірина Верещук в телемарафоні розповіла про те, як діятимуть гуманітарні коридори у Маріуполі та Волновасі:

З Маріуполя планується вивезти понад 200 тисяч осіб: Маріуполь-Микільське-Розівка-Більмак-Пологи-Оріхів-Запоріжжя.

З Волновахи планується вивезти понад 15 тисяч осіб: Волноваха-Валер'янівка-Новоандріївка-Кирилівка-Вугледар-Покровськ-Запоріжжя.

Гарант режиму припинення вогню – Червоний хрест.

10:05

Незабаром запрацює сайт fightforua.org, який міститиме всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, які хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України. Повідомили в Офісі Президента.

9:50

У Маріуполі починається евакуація мирного населення. Повідомляє Верховна рада України.

З 11:00 починається евакуація мирного населення. Гуманітарний «зелений» коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

Евакуація населення здійснюватиметься муніципальними автобусами від трьох точок:

– СК «Іллічівець» (пр. Нахімова, 53)

– Драмтеатр (Театральна площа, 1)

– Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193)

Також, слідуючи по маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00) можна буде виїхати на особистому транспорті. Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт.

Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО. Всього буде декілька етапів евакуації впродовж кількох днів для того, щоб кожен охочий зміг це зробити.

Нагадаємо, з 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. 

9:34

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 5 березня орієнтовно склали:

особового складу – понад 10 тисяч осіб, 

танків ‒ 269 одиниць, 

ББМ ‒ 945 одиниць, 

артилерійських систем – 105 одиниць, 

РСЗВ – 50 одиниць, 

засоби ППО – 19 одиниць,

літаків – 39 одиниць (уточнюється), 

гелікоптерів – 40 одиниць (уточнюється), 

автомобільної техніки – 409 одиниць,

легкі швидкісні катери – 2 одиниці,

цистерн з ППМ – 60, 

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3, 

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Повідомляє Оперативний ЗСУ.

8:59

З Маріуполя та Волновахи відкриють гуманітарні коридори для цивільних, повідомив Суспільному радник голови ОП Подоляк. 

У Міноборони РФ заявили, що для цього з 10:00 діятиме режим тиші.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, гуманітарний коридор надасть змогу почати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода і мобільний зв’язок. 

Також буде можливість забезпечення міста продуктами та медикаментами першої необхідності.

8:48

Оперативна інформація станом на 06:00 щодо російського вторгнення від Генштабу:

  • Розпочато десяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
  • Збройними Силами України і підрозділами Сил безпеки та оборони України ведуться запеклі бої зі звільнення Українських міст від російських окупантів. Частини та підрозділи загарбників деморалізовані, солдати та офіцери окупаційної армії продовжують здаватися у полон, втікають, залишаючи на Українській землі озброєння і техніку. Активними бойовими діями завдають втрат противнику не тільки озброєні підрозділи українських захисників, але й звичайні неозброєні люди, демонструючи окупанту свою громадянську позицію, завдаючи йому психологічної поразки.
  • Стикаючись з постійним опором та усвідомлюючи протиправність своїх дій окупанти продовжують обстріли цивільного населення, завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та житлових будинках, лікарнях, дитячих садках, використовують жінок, дітей і літніх людей в якості «живого щита». 
  • Не покидають спроб створити у власному інформаційному просторі картину визвольного бліцкригу, продовжують розповсюджувати тотальну брехню через підвладні ЗМІ, вживають заходів щодо приховування втрат в особовому складі та техніці, шляхом блокування доступу населення до правдивої та об’єктивної інформації.
  • Збройні Сили України продовжують тримати визначені рубежі на всіх напрямках, а на окремих напрямках контратакують та змушують противника відступати з втратами, порушують тилові комунікації та завдають нищівних ударів.

8:30 

Радіаційний фон Запорізької АЕС лишається в межах норми. Повідомили в ОДА.

8:29

Працівники Чорнобильської АЕС уже 10 день працюють на станції, яку контролюють окупанти. Працівники сплять по черзі, харчуються обмежено, у них обмежена кількість ліків, їм дуже тяжко — повідомив мер Славутича.

8:07

Понад 1,2 мільйона біженців залишили  Україну після масшатабного вторгнення Росії, повідомляє ООН. Пише НВ.

7:05

Вночі у Харкові обстріляли військову частину, розташовану на вулиці Семінарській.

6:58

Біля Харкова повністю знищений 488-й мотострілковий полк ворога, – пише Оперативний ЗСУ.

6:40

Україна повернула собі Запорізьку АЕС. Українські сили повернули Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі під свій контроль. Гарна новина прийшла від радника голови МВС Вадима Денисенка. ◦

Управління АЕС все ще знаходиться в руках нашого «Енергоатому». Але периметр міста Енергодар досі контролюють російські війська. Раніше місто Енергодар і саму ЗАЕС захопили російські окупанти і почали гатити в напрямку енергоблоків.

Стрілянину на атомній станції обговорювали 4 березня на Раді безпеки ООН.

4:12

Основні зусилля російські війська зосереджують на оточенні Києва та Харкова

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Окупанти не полишають спроб виявити слабкі місця в обороні Маріуполя та намагаються продовжити наступ у напрямку Запоріжжя. В акваторії Чорного моря, після завершення демонстраційних дій щодо готовності до проведення висадки морського десанту в районі ОдесаЗатока, у зв’язку з погіршенням погодних умов, загарбник відвів корабельне угрупування та кораблі десанту у район західніше Кримського півострова.

3:14

Харків продовжує тримати оборону, попри жорстокі обстріли житлових кварталів. 

Про це повідомляє Оперативний ЗСУ.

У три будинки міста знову прилетіли ворожі снаряди. Ще у 30 багатоповерхівках через обстріли виникли пожежі. Деяких містян атака окупантів застала просто посеред вулиці.

2:38

Управління Запорізькою АЕС у місті Енергодар перебуває під контролем України. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

0:35

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило список білоруських військових льотчиків, які завдавали ударів по мирному населенню та інфраструктурі України.

Про це вони повідомили на сторінці у фейсбуці.

«Кожний українець повинен знати їхні імена!

Особовий склад бригади армійської авіації, що здійснює бойові вильоти з аеродрому РБ «Ліда» для завдання ударів по мирному населенню та інфраструктурі України. Дані особи вже можуть вважати себе «лётчиками-залётчиками»! Все, доліталися, «шановні»! Ми вже працюємо над вашим пошуком! Й ви сповна відповісте за кожну сльозинку нашого народу!», – йдеться у дописі.

У списку – понад 100 військових льотчиків різних звань – від лейтенанта до полковника. Із ним можна ознайомитися тут

0:30

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що є країни, які готові забезпечити захист українського неба у війні проти Росії. Але не став уточнювати, що це за країни.

За його словами, деякі країни НАТО можуть надати Україні літаки і засоби ППО, але не альянс як організація.

0:30

Володимир Зеленський у своїй вечірній промові розкритикував НАТО через відмову закривати небо над Україною. 

«Знаючи, що нові удари і жертви неминучі, НАТО свідомо ухвалив рішення не закривати небо над Україною. Ми вважаємо, що країни НАТО самі створили наратив, що начебто закриття неба над Україною спровокує нову агресію Росії проти них. Це самогіпноз тих, хто слабкий, невпевнений. Внутрішньо. Хоча може володіти зброєю у рази сильнішою, ніж є у нас», – заявив президент.

«Ви повинні були думати про людей, про людяність. А про що ви думали на тому засіданні? Усі люди, які загинуть від цього дня, загинуть також і через вас. Через вашу слабкість. Через вашу роз'єднаність. Усе, на що спромігся Альянс на сьогодні – це провести через систему своїх закупок 50 тонн дизпалива для України. Мабуть, для того, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум», – додав Зеленський.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024