Тому деякі люди в Москві вже почали шукати варіанти втечі за кордон – хоча б туди, куди ще можна вилетіти з Росії.

У Кремлі заявляють, що не планують запроваджувати воєнний стан після вторгнення в Україну, яке Москва називає «спецоперацією».

Один росіянин, який повернувся до Москви із Західної Європи, запевняє, що вже купив авіаквиток до Стамбула, бо жити у російській столиці вже неможливо.

Я не хочу воювати в цій війні. Ми чули багато чуток, і я не вірю Кремлю, коли він каже, що вони неправдиві,
– говори інший росіянин.

Росія закрила свій повітряний простір для авіакомпаній з Європейського Союзу та багатьох інших країн у відповідь на санкції, введені Заходом. Через це росіяни не можуть вільно подорожувати.

До того ж західні санкції проти Москви вже призвели до зростання цін і мітингів у країні. Відомо, що від початку вторгнення 24 лютого на антивоєнних протестах було затримано щонайменше 7669 осіб.

Окрім того, за інформацією Української правди, до Державної думи Росії внесли законопроєкт щодо призову на військову службу тих, кого притягли до відповідальності за участь у несанкціонованих мітингах проти участі Росії у війнах за кордоном. 

Зокрема, пропонується відправляти їх на військову службу на території тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, чию «незалежність» визнала РФ. 

У пояснювальній записці йдеться, що мітингарі «розповсюджують завідома неправдиву інформацію про хід операції» (спецоперацією в Росії називають війну в Україні – ред.) та «дискредитують» російських військових та політичне керівництво країни. Не подобається авторам ініціативи також те, що люди на мітингах виступають за санкції проти Росії, «тобто фактично виступають проти встановлення миру на території» Донбасу. 

На думку депутатів, такі люди мають своїми очима побачити те, що «київський режим зробив на цій території».

Як повідомляє Європейська правда, кінцевою метою військової кампанії, яку розпочав Путін, є захоплення Києва, а також усієї України. Про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу у Білому домі.

«Взяття Києва лишається наміром Путіна», – підкреслила вона.

Утім, за даними США, у Росії поволі вичерпуються резерви військовослужбовців та техніки, які можна долучити до агресії проти України.

 

«За даними Пентагону, 90% бойової сили, зібраної навколо України, вже перетнули кордон. Вони також запустили понад 480 ракет», – заявила Псакі.

Утім, наразі в Білому домі не бачать ознак послаблення агресії, а навпаки, спостерігають її ескалацію. «Тобто вони продовжують добиватися своєї кінцевої мети – взяття Києва і взяття всієї України» – заявила речниця Білого дому.