стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 березня

02 Березня 2022, 23:30
Ситуація в Україні 2 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 19309
Ситуація в Україні 2 березня

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 2 березня. 

23:30

РФ втратила ініціативу, треба посилювати тиск — голова Міноборони.

Російській окупанти втратили ініціативу у наступі, почали офіційно визнавати втрати, пише міністр оборони Олексій Резніков.  «Час посилити тиск на ворога, який втратив ініціативу. Час перейти до тотального опору!»,  – написав він.

Позбавити окупантів тилової підтримки — ось що зараз треба робити, заявив міністр і закликав мешканців, що проживають на тимчасово зайнятих ворогом територіях, знищувати тилові колони.

 «Якщо ворог залишиться без палива, боєкомплекту, їжі, інженерної та ремонтної підтримки, він стане безпорадним. Мисливці. Єгері. Лісники. Ви знаєте кожну стежку і кожен ярок у вашому краю. Це ваш час», – додав Резніков.

23:16

Уточнення щодо вибуху на залізничному вокзалі. 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що це наше ППО збило ворожу ракету, – передає Держспецзв'язку.

 

Вона мала потрапити в один з центрів управління. Уламки збитої ракети пошкодили теплотрасу, але її відремонтують уже до ранку.

22:00

Під Крутами на Чернігівщині відбувся бій Збройних сил України і тероборони з російськими загарбниками.

Про це пише Рубрика.

Унаслідок бою окупанти зазнали «приголомшливої поразки».

Як свідчать жителів громади, після бою трупи майже 200 загиблих російських солдатів та офіцерів збирали по всій окрузі, їх вивезли у бік Сумщини.

Перед боєм окупанти обстріляли Меморіал пам'яті Героям Крут і фотографувалися на його тлі.

«Через 104 роки українці та росіяни билися знову. Цього разу російська армія зазнала тут приголомшливої поразки», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Крути – символ боротьби за незалежність України.

У 1918 році тут відбувся бій між армією УНР та більшовиками, які наступали на Київ.

21:28

Російські терористи завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок і дітей. Про це інформує Укрзалізниця.

Снаряд вдарив поблизу готелю Ibis, будівля вокзалу встояла і зазнала незначних ушкоджень. 

Інформація про постраждалих уточнюється.

Рух поїздів продовжується.

20:39

В Україну прибула зброя з Німеччини – 1000 одиниць протитанкової зброї і 500 зенітних ракет типу «Стінгер».

Про це повідомило видання Bild з посиланням на джерела в уряді.

20:31

Українська делегація вирушила на переговори з Росією, які відбудуться у Біловезькій Пущі. Окрім місця зустрічі, в ОП жодних деталей більше не повідомили, – пише Українська Правда.

20:20

Прокурори виконують функції слідчого судді: взяли під варту 10 загарбників на Київщині.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала Ірина Венедіктова. 

«Забезпечуємо правосуддя в умовах воєнного стану – там, де суди не можуть працювати, роботу слідчих суддів виконують прокурори.

Прокурори Київської обласної прокуратури у порядку ст. 615 КПК України заарештували 10 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації. Це підозрювані у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Під час оборони позицій було взято в полон та передано правоохоронцям командира танка окремої гвардійської мотострілецької бригади та рядових солдат військових частин країни-агресора, які вторглися в Україну.

 

 

Зараз всі окупанти перебувають під вартою. Слідством відпрацьовується вертикаль незаконних вказівок у формуваннях ворога», – йдеться у дописі.

20:10

Оперативна інформація станом на 18:00 2 березня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Триває сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському вторгненню.

На Волині підрозділами Збройних Сил України створено надійну систему оборони. Ведеться постійне спостереження за характером дій противника, який проводить демонстраційні дії вздовж кордону України.

На приморському напрямку українські захисники продовжують ведення оборонної операції, успішно стримуючи переважаючі сили противника. Нашими підрозділами знешкоджено десант, що намагався висадитись в районі міста Миколаєва.

Продовжують мати місце факти здачі у полон груп російських солдатів та офіцерів, а також відмов продовжувати наступ.

Повітряними Силами ЗС України здійснюється відбиття нападів з повітря. З початку російського вторгнення по території України ворогом випущено понад 180 ракет. Крім військових об’єктів значних втрат зазнала цивільна інфраструктура та житлові квартали населених пунктів.

Російські окупаційні війська порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права вдаються до мародерства та вбивств місцевого населення, зокрема і дітей. Моральний дух окупаційного війська вкрай низький.

За поточну добу до тридцяти бойових літаків порушили повітряний простір України, переважно з боку Республіки Білорусь, та здійснили бомбардування цивільного населення.

Підрозділи Збройних Сил України звільнили Макарів Київської області та закріпились у місті.

Визначені сили та засоби здійснюють оборону міста Києва, продовжують вести систематичні бойові дії та утримувати визначені райони.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та військовій техніці!

18:11

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого і 95-та окрема аеромобільна бригада звільнили Макарів Київської області та закріпилися там.

17:06

У ДСНС спротсували інформацію про дві тисячі загиблих цивільних в Україні, – повідомляє Суспільне.

«Ця цифра оціночна. Точної ми не знаємо», – йдеться у повідомленні надзвичайників.

16:30

Українська ППО знищила два російських винищувачі Су-35, а піхота захопила кинуту колону техніки у смузі відповідальності 93 ОМБр Холодний Яр.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

15:49

Вночі, 1 березня, на Київщині зав’язався запеклий повітряний бій між парою винищувачів МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України та парою російських Су-35С.

У результаті повітряного бою обидва літаки окупантів були знищені! Разом із ракетами класу «повітря-повітря» із МіГ-29 по окупантах відпрацювали й зенітні керовані ракети комплексу С-300 місцевої зенітної ракетної бригади повітряного командування «Центр».

На жаль, в результаті цього бою Повітряні Сили втратили один МіГ-29. Пілота шукають.

Поки що ворог переважає у кількості та якості авіатехніки та озброєння, але не майстерності. Повітряні Сили роблять усе можливе, аби очистити українське небо від ворожої присутності.

«Кинута колона ворожої техніки у смузі відповідальності однієї з українських бригад послужить українським воїнам. Окупанти вже не чекають, коли їх підсмажать і дезертирують, лишаючи у наше розпорядження озброєння та техніку «самой сильной армиии в мире», – йдеться у повідомленні.

14:47

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні загинули вже понад 2000 мирних громадян.

Про це повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

«Впродовж семи днів війни Росія знищила сотні об’єктів транспортної інфраструктури, житлових будинків, лікарень та дитячих садків. За цей час вже загинуло понад 2000 українців, не рахуючи наших захисників», – йдеться у повідомленні.

Нині основні зусилля Державної служби з надзвичайних ситуацій України направили на порятунок людей.

Їм вдалося зберегти життя більш ніж 150 осіб, ліквідувати понад 400 пожеж, які виникали після ворожих обстрілів, евакуювати понад 500 людей. Піротехніки знешкодили 416 вибухонебезпечних предметів.

На жаль, при виконанні завдань загинуло 10 рятувальників та 13 отримали травми.

У цей складний час для України руку допомоги надає сусідня держава-побратим Польща.

На сьогодні завершується процес передачі для ДСНС України семи одиниць сучасної пожежно-рятувальної техніки.

14:31

У будівлю Харківської міської ради не потрапила бомба.

Про це повідомили в установі.

Вибуховий пристрій не потрапив до будівлі Харківської міської ради. Через силу удару у міськраді повилітали вікна. Постраждали офісні будинки навпроти.

14:22

Збройні сили України знищили командний пункт орків у селі Дитятки під Чорнобилем. Начальник штабу 36 армії Східного військового округу генерал-майор Сергій Нірков втік під час спецоперації у Білорусь, залишивши особовий склад, який знищила наша армія. Про це інформує Оперативний ЗСУ.

13:57

У Харкові крилата ракета російських окупантів влучила в будівлю мерії. Про це повідомляє Українська правда.

13:55

Вночі на Київщині зав’язався запеклий повітряний бій між парою винищувачів МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України та парою російських Су-35С. Про це інформує Командування повітряних сил ЗСУ

В результаті повітряного бою обидва літаки рашистів були знищені! Разом із ракетами класу «повітря-повітря» із МіГ-29 по окупантах відпрацювали й зенітні керовані ракети комплексу С-300 місцевої зенітної ракетної бригади повітряного командування «Центр».

На жаль, в результаті цього бою Повітряні Сили втратили один МіГ-29. Пілота шукають. Так, сьогодні ворог переважає у кількості та якості авіатехніки та озброєння, але Повітряні Сили роблять усе можливе, аби очистити українське небо від ворожої присутності.

13:50

На Київщині військовослужбовці Нацгвардії знищили ворожиі літак Су-30. Про це інформує Українська правда.

13:15

Оперативна інформація від Генштабу Збройних сил України щодо російського вторгнення станом на 12:00 2 березня.

Збройні Сили України на окремих напрямках починають перехоплювати ініціативу у російських окупантів. Ворог намагається втримати боєздатність своїх підрозділів розуміючи, що «легкої прогулянки» не вийшло. Він намагається уникати прямих зіткнень не тільки з Українським військом але й цивільними мешканцями, які блокують рух його колон.

На території України перестає діяти російська пропаганда і «освободітєли» усвідомлюють, що їх тут ніхто не чекав.

На Волинському напрямку противник втратив ініціативу та активних дій не проводить.

На Поліському напрямку російські окупанти продовжують просування в напрямку Макарів – Брусилів – Фастів та частиною сил – на Київ.

На напрямках на Малин та Ірпінь втратили наступальний темп, зазнали значних втрат та зупинені на невигідних рубежах.

На Чорнобильському напрямку, ворог намагався розвинути наступ у напрямку Демидів та Ірпінь, але також втратив наступальний потенціал, зупинений.

На Житомирщині – намагається розмістити передові підрозділи в районах населених пунктів Гореничи, Шпитьки, Петрушки.

Одночасно, противник розгортає польові та логістичні табори в районах населених пунктів Бородянка, Катюжанка, Гавронщина.

На Сіверському напрямку ворог зі складу 1 танкової армії та 20 загальновійськової армії ЗС РФ, що вів наступальні дії у напрямку Краснограда та Ізюма з метою створення умов для оточення угруповання об’єднаних сил, поніс втрати та зупинений на рубежах Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.

На Чернігівському напрямку противник зупинений.

На Ніжинському напрямку – здійснив переміщення у напрямку Нова Басань, Козелець.

На Донецькому напрямку противник силами 1, 2 АК та 8 армії основні зусилля зосередив на меті виходу до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Мети не досягнув, блокувати Маріуполь не зміг.

На півдні противник вдається до спроб продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь.

У Чорноморській операційній зоні російські окупанти продовжують підготовку до проведення морської десантної операції на Чорноморське узбережжя України (райони Затока, Одеса). Відзначено розгортання корабельних груп флоту у відкритому морі.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та техніці.

Російська пропаганда тріщить по швах! Разом переможемо!

Слава Україні! 

13.11

Російські війська продовжують підготовку до проведення морської десантної операції на Чорноморському узбережжі України (райони Затока, Одеса), повідомили у генштабі ЗСУ.

Військові зафіксували розгортання корабельних груп флоту у відкритому морі.

12:57

В Україну прибула нова партія «Bayraktar TB2». 

Про це повідомили у Сухопутних військах ЗСУ.

«Вони готові до бойового застосування вже зараз! Бійтесь орки! «Bayraktar TB2», як «СУСЛИК». Ви його не бачите, а він є! Безмежно вдячні нашим партнерам!» – йдеться у повідомленні.

12:40

Після зіткнення зі 128 окремою гірсько-штурмовою Закарпатською бригадою росіяни втекли, кинувши неушкоджені танки, БТР-и й вантажівки з боєприпасами.

Про це інформують Сухопутні війська ЗСУ.

За минулу добу підрозділи 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади продовжували утримувати рубежі в зоні бойових дій. Відбулося кілька зіткнень із ворогом, у результаті одного з них росіяни хаотично відступили, кинувши навіть неушкоджену бойову техніку.

Трофеями наших військових стали два танки, два БТР-и і три вантажівки, з боєприпасами. Відступ росіян мав панічний характер, оскільки покинута техніка не має жодних бойових ушкоджень. Судячи з маркування (біла літера Z), 128-й бригаді намагалися протистояти східні сили збройних сил Росфедерації. 

Відтепер трофейна техніка служитиме Збройним силам України й працюватиме проти колишніх власників.

12:20

У Конотопі російські окупанти вимагали віддати місто під їхній контроль та погрожували артилерією. Влада і громада не погодились, – повідомляє Суспільне.

12:05

В аеропорту Миколаєва висадився російський десант. Голова ОДА дав наказ стріляти на ураження, – пише НВ.

12:00

Партії Барактарів, які прибули в Україну, стали на бойові чергування. Про це пише НВ.

11:30

Зеленський змінив очільників Черкаської та Одеської областей. Черкаську область очолив розвідник, а Одеську – військовий. Про це йдеться в указах президента.

Головою Черкаської ОДА призначено Ігоря Табурця. Він є кадровим військовим, який тривалий час працював в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України та був претендентом на посаду заступника керівника Офісу президента Зеленського.

Головою Одеської ОДА призначено Максима Марченка.

11:29

Станом на 2 березня на Донеччині військами РФ вбито 3 людей, поранено 22.

Серед поранених – дитина. За добу постраждало 25 цивільних осіб. Окупанти обстріляли житлові будинки, дві школи, хлібопекарню, магазин, комунальні підприємства.

Поліція виїжджає на місця обстрілів і ретельно документує наслідки воєнної агресії РФ.

Ворог завдав ударів по 17 населених пунктах. За попередніми даними, пошкоджено щонайменше 36 об’єктів.

У смт Старий Крим руйнувань зазнали школа № 46 та хлібопекарня.

В Маріуполі російські військові поцілили у комунальне підприємство, школу та магазин в центрі міста. Вночі під час обстрілу уламками снаряду вбило людину.

Зруйновано будинок у Стародубівці. Окупанти також завдали авіаударів по Вугледарській громаді, Желанному, також зафіксовано обстріли у Світлодарському, Авдіївському та Очеретинському напрямках, у Краматорську.

За всіма фактами відкрито досудове розслідування за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Поліцейські допомагають евакуювати людей. З початку російського вторгнення з м. Волноваха та частково Волноваського району евакуювали 496 людей, у тому числі 100 дітей та трьох людей з інвалідністю.

Поліція продовжує цілодобово патрулювати у всіх районах Донеччини. Завдання поліцейських – захист житла громадян від мародерів і допомога тим, хто лишається на лінії вогню.

11:28

ЗСУ в бою під Харковом взяли 6 нових танків Т-80БВМ. Трофеї теж будуть використані проти окупанта.

10:38

В Ірпені під Києвом російські загарбники бомбардували житлові квартали та зруйнували багатоповерхівку.

Про це пише мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Ірпінь зазнав авіаудару з боку росіян. Ракета окупантів влучила в житловий будинок.

На місці працюють правоохоронці та військові. Інформація щодо жертв уточнюється.

«Сьомий день війни…Ранок розпочався з авіаударів…Працюємо над медевакуацією!», – каже мер.

10:07

Тривають бої за Маріуполь.

Підрозділи Національної гвардії України спільно зі Збройними силами України тримають оборону міста.

Зокрема знищуються техніка та підрозділи армії РФ на околицях.

Активно використовується аеророзвідка, що дає змогу виявляти рух техніки окупантів.

Наші захисники точним ударом артилерії знищили бронеавтомобиль «Рись» та вантажівку «Камаз» у с. Старий Крим, що поблизу Маріуполя.

9:40

Оперативну інформацію щодо російського вторгнення у місто Харків станом на ранок 2 березня повідомили у МВС України.

Внаслідок ворожих обстрілів горить дах будівлі Головного управління Національної поліції в Харківській області, житлові будинки, існує загроза розповсюдження пожежі.

На місці працюють рятувальники. Кількість постраждалих та руйнувань уточнюється. Інформація оновлюється.

Окрім цього, за добу, харківські рятувальники виїжджали на гасіння пожеж на таких харківських вулицях:

  • Київський — 31;
  • Індустріальний — 6;
  • Шевченківський — 4;
  • Слобідський район — 3;
  • Новобаварський — 2;
  • Московський — 1;
  • Немишлянський – 1.

Харківська область:

  • Харківський район — 6;
  • Ізюмський — 3.

 

Також рятувальники здійснили 21 виїзд на допомогу населенню та ліквідацію наслідків ворожих обстрілів, які не супроводжувались пожежами.

9:30

Про загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 2 березня повідомили у Генштабі ЗСУ.

Орієнтовно вони склали:

  • особового складу – понад 5840 осіб, 
  • танків ‒ до 211, 
  • Бойових броньованих машин ‒ 862 од, 
  • артилерійських систем – 85, 
  • РСЗВ – 40, 
  • засоби ППО – 9,
  • літаків – 30 од, 
  • гелікоптерів – 31 од, 
  • автомобільної техніки – 355,
  • легкі швидкісні катери – 2 од,
  • цистерн з ППМ – 60, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3, 

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

«Бий окупанта! Разом переможемо!» – кажуть у ЗСУ.

9:21

Характер подій змінюється. Російські окупанти намагаються хоч якось втримати боєздатність своїх підрозділів. Але вдається все гірше й гірше. 

Про це свідчать неодноразові факти здачі у полон груп російських солдат з офіцерами, а також відмов продовжувати наступ. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков вранці 2 березня.

«У Росії родичі полонених і загиблих починають виходити на акції протесту. Тотальна брехня російської пропаганди дає тріщини. 

Ворог злякався прямого контакту з українськими захисниками і захисницями. Тому перейшов до злочинної тактики дистанційних обстрілів мирних міст. 

Удари авіацією та ракетами з території Росії та Білорусі по житлових будинках і школах, обстріли з РСЗО пологових будинків – це боягузлива поведінка тих, у кого немає честі. Це не військові – це терористи, представники держави-терориста. І це тавро надовго. 

Ворог підло обстріляв мирний Житомир. Це від переляку спроба помститися за успішне виконання 95-ю бригадою завдання в ООС. Окупанти цілилися по казармах бригади та по житлових будинках поруч.

Нападами на жінок та дітей наших воїнів Кремль досягне зовсім не того результату, якого прагне. 

Зараз від російського терору потерпає багато наших міст і сіл, але чи не найбільше – Харків, Маріуполь та Херсон

Це зайвий доказ того, що ніякого «русского мира» не існує. Є нацистська ідеологія в голові у дещиці маніяків, які поки тримають владу в Росії. 

А є українські громадяни, які розмовляють різними мовами, ходять до різних церков і молитовних будинків, разом чинять героїчний опір російським окупантам. 

І ми обов’язково переможемо!

Вчора я мав довгу розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Навіть досвідчені американські військові у повному захваті від професійності наших захисників та стійкості нашого народу. 

Збільшується обсяг допомоги, яку ми отримуємо. Збільшується кількість країн, які цю допомогу надають. Приєднується навіть ті, щодо кого це вважалося неможливим. 

До України вже прибули і стали на бойові чергування нові байрактари. Буде більше стінгерів і джавелінів. 

Європа перетворюється на наш тил і постачає критично необхідне для оборони. Ми на передовій вільного світу. 

Пишаюся кожним, хто сьогодні боронить свій дім від російської навали.

Схиляю голову за тими, хто віддав своє життя. 

Після перемоги ми вшануємо їх пам'ять так, щоб і через століття українці шанували героїв Гостомеля, Херсону, Чернігова, Сум, Щастя, Волновахи, Харкова, Маріуполя, Охтирки та інших міст, як ми шануємо наших героїчних предків, починаючи від літописних князів», – йдеться у повідомленні.

9:07

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що жителі Баштанки на Миколаївщині відібрали у ворога і спалили «хвалений комплекс «Панцир-С».

Про це пише «Українська правда».

«…колгоспники з Баштанки, самі того не розуміючи, віджали та спалили найновіший хвалений комплекс «Панцир-С» вартістю 15 мільйонів доларів. «Народ-переможець» розбігався українськими полями, як щурі», – пише Філатов.

7:45

На Подільському напрямку противник силами тринадцяти БТГр зі складу Східного ВО ЗС РФ намагається продовжити наступ по рубежу Гореничи, Гостомель, Демидів у напрямку на КИЇВ з метою блокування столиці з північного та північно-західного напрямків.

У Житомирській області перебуває до трьох БТГр зі складу 5 загальновійськової армії.

На Сіверському напрямку до сімнадцяти БТГр окупаційних військ, не зважаючи на втрати у живій силі та техніці, продовжують наступальні дії з метою блокування Києва з північного сходу. Загарбників зупинено в районах населених пунктів Козелець, Бобровиця, Макіїв. На іншому напрямку, у районах населених пунктів Світильня, Перемога, Гостролуччя війська противника втратили наступальний потенціал.

Ворожі війська силами до двох БТГр роблять невдалі спроби утримувати в оточенні героїчні Українські міста Суми, Лебедин та Охтирка.

На Слобожанському напрямку до шістнадцяти БТГр продовжують наступальну операцію у напрямку Краснограда та частиною сил до чотирьох БТГр на Ізюм. Загарбник поніс втрати та був зупинений в районі населених пунктів Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.

На Донецькому напрямку, не маючи успіху, агресор зосередив зусилля на блокуванні міста Маріуполь.

На Таврійському напрямку противник продовжує наступальні дії  в районах населених пунктів Скадовськ, Гола Пристань, Херсон, Снігурівка, Нова Каховка. Після перегрупування продовжує пересування у напрямку Херсона та Миколаєва. До двох БТГр діє в районах населених пунктів Василівка, Червоне Поле, Новопетрівка.

У Чорноморській операційній зоні ворог здійснює розгортання корабельної групи та продовжує підготовку до проведення морської десантної операції.

Не отримуючи успіхів в просуванні своїх сил противник підступно продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури з метою залякування цивільного населення, яке мужньо пліч-о-пліч зі Збройними Силами України чинить опір.

Моральний дух противника та його воля до перемоги стрімко знижуються завдяки стійкій обороні наших військ. Окупанти мають втрати на всіх напрямках.

5:46

У Харкові біля військового шпиталю відбулися бої: втрат серед українських військових немає, підтвердив  голова обласної поліції Тимошко. За його словами, наразі ситуація біля шпиталю під контролем, охорону посилили.

5:31 

Біля Пустовійтівки за допомогою Байрактара знищено 80 одиниць російської техніки, з яких половина – установки «Град» – керівник військової адміністрації Дмитро Живицький. Поблизу села Бішкинь знищили близько 100 одиниць російської техніки, в основному танки та БТР – повідомляє Сумська військова адміністрація. Про це пише Верховна рада України.

4:58

У Херсоні залізничний вокзал та річковий порт — під контролем російських військ, підтвердив очільник міста Колихаєв, однак заявив, що міська влада продовжує працювати, аби забезпечувати життєдіяльність міста.

4:09

Центр протидії дезінформації при РНБО зібрав інформацію по основних втратах російських загарбників за 1 березня:

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що українському керівництву стало відомо про спецоперацію кадировців із вбивства Президента Володимира Зеленського. Усю елітну групу кадировців знищили.

Збройні сили України завдавали удар Точкою-У по летовищу Бердянська, де загарбники зосередили велику кількість військ

Екіпажі штурмовиків Су-25 та бомбардувальники Су-24м Повітряних Сил ЗС України спільно нанесли 4 авіаудари по колонах танків, броньованій техніці противника та інших цілях

3:20

Російські війська трьома колонами зайшли до Тростянця на Сумщині 1 березня і зайняли місто. 

Про це йдеться у звіті керівника військової адміністрації Сумщини Дмитра Живицького з посиланням на інформацію від міського голови Тростянця.

Військові РФ знесли танком ворота у Круглий двір, розбили картинну галерею.

У місті майже всі лінії електропередач пошкоджені, розбиті всі дороги.

Також в Тростянці частково немає інтернету, не транслюється телебачення та радіо. Цю інформацію підтвердила представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса Якубенко.

«Росіяни ходять по хатах, дістають людей з підвалів, примушують їх сидіти на вулиці вночі. Вони бояться авіаударів, бояться роботи нашої артилерії. Ворог створив тут такий собі штаб», – йдеться у звіті.

За інформацією Юрія Бови, міська влада працює, забезпечуючи населення продуктами. Також в Тростянці продовжує діяти територіальна оборона.

2:56

У Харкові висадився російський десант. Окупанти напали на шпиталь – Військово-медичний клінічний центр Північного регіону. Між загарбниками та українськими захисниками розпочався бій.

Про це повідомили в СБУ

2:45

ЗСУ під Харковом розбили вщент одну з найелітніших бойових частин російської армії – 200-ту мотострілецьку бригаду Збройних сил РФ.

2:35

Перезапустили сайт Opir, що працював ще на Майдані: тут дані про їжу, ліки, укриття.

Про це повідомляють у Верховній Раді.

Тут є інтерактивна мапа з актуальною інформацією про робочі:

  • Аптеки
  • АЗС
  • Продуктові магазини
  • Пункти гуманітарної допомоги (їжа, одяг)
  • Зоомагазини
  • Пункти медичної допомоги
  • Укриття

Можна додавати нові точки та коментарі щодо наявних. Інформація буде опублікована одразу після модерації.

1:54

На Сумщині ввечері 1 березня почали застосовувати Байрактар проти російських загарбників, вдалося знешкодити велику кількість військової техніки.

Повідомляє УП.

Знешкодили стоянку техніки близько 80 одиниць (з них половина Гради) біля села Пустовійтівка Роменського району. Поблизу села Бішкинь знищено близько 100 одиниць російської техніки, в основному танки та БТР.

1:16

Під час запеклих боїв на Чорнобильському напрямку отримав поранення начальник штабу 36 армії (Улан-Уде) Східного воєнного округу.  У Сіверському операційному районі загинув (за іншими даними, отримав поранення) командир 11 окремої десантно-штурмової бригади (Улан-Уде) Повітряно-десантних військ ЗС РФ.

Про це повідомляє головнокомандувач ЗСУ у Facebook.

«Збройні Сили України дали таку відсіч агресору, що для продовження наступу він змушений проводити мобілізацію для формування резерву. Ворог втратив тактичну ініціативу та знизив темпи просування. У російських окупантів є два варіанти: бути знищеними або здатися», – йдеться в повідомленні. 

00:40

Стало відомо, що представники українського спорту створили фонд допомоги української армії та активно пересилають гроші на потреби ЗСУ.

Про це повідомляє Спорт.ua.

Серед учасників фонду є Сергій Ребров, Руслан Маліновський, Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко, Роман Яремчук, Віктор Коваленко, Віталій Миколенко та інші (відомі не всі спортсмени).

Вже зібрано щонайменше 16,5 мільйонів гривень, але сума постійно збільшується.

00:34

Під час боїв у Миколаївській області 1 березня українські захисники розбили велику ворожу колону, російські солдати розбіглися врозтіч.

Про це повідомляє голова Миколаївської ОДА Віталій Кім у Telegram, передає Українська Правда

За попередньою інформацією, вдалося знищити близько 800 одиниць російської техніки. Точні дані Кім збере та опублікує пізніше.

Під час бою ЗСУ втратили один гелікоптер, при цьому обидва пілоти живі.

А ось у супротивника – значні втрати.

Голова Миколаївської ОДА розповів, що дуже багато окупантів так і залишилось у полях Миколаївщини – у них просто закінчилася солярка. «Завтра підемо їх усіх шукати», – додав він.

При цьому в ході боїв Тероборона міста Баштанка відібрала в окупантів два російські БТРи і залишила собі в користування.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024