стрічка

Перебіг переговорів між Україною та росією

18 Червня 2022, 10:55
Українська делегація ОНОВЛЮЄТЬСЯ 98578
Українська делегація

Із кінця лютого представники переговорної групи України намагаються вести перемовини із країною-окупанткою росією. 

Редакція Район.in.ua повідомляє про перебіг переговорів між українською та російською делегаціями.

18 червня

10:55

Голова переговорної групи з росією щодо війни Давид Арахамія розповів, що Україна може відновити перемовини з окупантами із посиленої позиції у кінці серпня після низки контратак.

Як цитує Арахамію «Голос Америки», Україна зможе відновити мирні переговори з росією, коли зміцнить свої позиції на фронті, але не уточнив, про що йдеться, щоб не дізналися росіяни.

3 червня

10:44

Заступник голови Ради безпеки рф Дмитро Медведєв заявив, що відмова України домовлятися з росією веде до зменшення шансів на дипломатичне врегулювання конфлікту і загрожує Україні втратою суверенітету.

Про це Медведєв заявив в інтерв'ю телеканалу Al Jazeera, пише Українська правда.

22 травня

06:20

Російські окупанти мають покинути Україну, щоб почались перемовини

«Російські війська мають покинути країну, і після цього стане можливим поновлення мирного процесу», - пояснив Михайло Подоляк

Натомість тимчасове припинення вогню могло зіграти на руку Кремля, адже Росія вже тепер намагається «зафіксувати якісь свої військові успіхи».

«Європейські та американські еліти повинні зрозуміти: Росію не можна залишати на півдорозі, тому що реваншистські настрої призведуть її до ще більшої жорстокості... Вона повинна зазнати поразки, настільки болючої, наскільки це можливо», – запевнив радник глави Офісу Президента.

Окрім того, 19 травня він розповідав, що Володимир Путін немає доступу до адекватної інформації про війну в Україні, тому не йде на перемовини з Володимиром Зеленським.

«На жаль, для Росії, а не для всього світу, ця людина (Путін – авт) не отримує всього обсягу інформації, яка могла б донести до неї, що ситуація в Україні має зовсім інший вигляд. І у світі цілому, і в Україні. Має інший вигляд з точки зору військових і дипломатичних подій, а також з точки зору ризиків, які є для Росії», – сказав Михайло Подоляк.

Зазначив, що в Україні ситуація абсолютно протилежна – Президент України Володимир Зеленський напряму спілкується зі світовими лідерами, а також має на столі карту бойових дій.

17 травня

13:57

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що наразі Україна призупинила переговори з росією. Він зазначив, що рф продовжує вважати, що в нашій країні є якийсь «нацизм».

Про це пише Бабель.

«Документально доведено, що сьогодні у світі існує тільки один тип нацизму – російський. Але вони цього ще не зрозуміли. Певно, має пройти ще якийсь час, щоб ми повернулися до обговорення цієї проблеми в рамках переговорного процесу. Сьогодні цей процес призупинений, бо після зустрічі у Стамбулі якихось суттєвих змін не було – рф досі залишається у своєму стереотипному мисленні. Будь-яка війна все одно буде завершуватися за столом переговорів. І модерувати цей процес буде пан Зеленський», — наголосив Подоляк.

2 травня

18:24

Президент Володимир Зеленський заперечив слова міністра закордонних справ рф Сергія Лаврова про те, що на переговорах обговорюється зняття санкцій з росії. Про це Зеленський розповів в інтерв’ю грецькому суспільному мовнику ERT. Пише Українська правда.

«Мені ця інформація невідома, про яку сказав міністр закордонних справ рф. Точно у тих чи інших домовленостях, яких ще не сталося, про які говорили групи, представники української і російської делегацій, питання зняття санкцій не піднімалося і не може бути піднято», – сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що санкції на росію були накладені спочатку за незаконну анексію українського Криму, згодом за окупацію частини Донбасу, і нарешті за повномасштабну агресію проти України, розпочату 24 лютого.

«Санкції потужні накладалися саме за це – за вбивства, за окупацію і за незаконне вторгнення. Поки що війна не закінчилася, поки що ми не повернули наші території. Поки що, на жаль, росія знаходиться там, де вона знаходиться – на нашій землі, і продовжує свій тиск. Нічого з цього не закінчилося. Я здивований в принципі, що піднімається питання щодо зняття санкцій», – додав президент.

00:07

Глава МЗС рф Сергій Лавров заявив, що Київ змінив підхід до переговорів щодо гарантій безпеки, і у президента України Володимира Зеленського «сім п'ятниць на тиждень». Про це він сказав в інтерв'ю італійській телекомпанії «Медіасет», повідомляє РИА Новости.

За словами міністра, у березні в Стамбулі намітилися «деякі» контури угоди, зокрема – готовність України бути нейтральною, позаблоковою, без'ядерною країною при розумінні, що їй будуть надані гарантії безпеки. Після цього, на думку Лаврова, Київ змінив позицію.

«Зараз намагаються вже по-іншому вибудовувати переговори. У тому числі хочуть спочатку від Заходу отримати гарантії безпеки, хоча ці гарантії спочатку повинні були узгоджуватися всіма разом, включаючи росію», – сказав Лавров.

27 квітня

14:29

Час і контекст зустрічі президента України Володимира Зеленського та російського диктатора Володимира Путіна наразі не визначено. На Банковій повідомлять, щойно з'явиться конкретна інформація, обіцяє радник керівника ОП Михайло Подоляк.

«З одного боку, спостерігаємо певну інтенсифікацію бойових зіткнень на сході країни, а також спроби остаточно знищити Маріуполь. З іншого боку, продовжуються консультації лише на рівні робочих підгруп, які готують позиції сторін у юридичному плані», — пояснив Подоляк.

12:23

Зустріч президентів України Володимира Зеленського та країни-агресорки володимира путіна може відбутися найближчими днями, вважає міністр оборони Туреччини Хулусі Акар, передає УП.

 

«Президент Ердоган неодноразово зустрічався з паном Путіним та паном Зеленським. На цих зустрічах президент намагається якнайшвидше домогтися припинення вогню і сісти за стіл переговорів. Ми сподіваємося, попри деякі труднощі, найближчими днями, можливо, вдасться зійтися двом лідерам», – вважає Акар.

12 квітня

17:44

Член української переговорної групи Михайло Подоляк визнав, що наразі дуже складно вести переговори з РФ, незважаючи на це, вони тривають. Про це Подоляк повідомив у коментарі УП

Путін 12 квітня заявив, що після зустрічі у Стамбулі та звірств росіян у Бучі переговори з Україною нібито зайшли у глухий кут.

Водночас за словами члена української переговорної групи, з росіянами говорити складно, а тактика РФ – публічний тиск. Незважаючи на це, Україна продовжує неуклінно стояти на своїх позиціях.

«Якщо коротко. Переговори проходять вкрай важко. Онлайн в робочих підгрупах. Але проходять. Зрозуміло, що емоційний фон сьогодні в переговорному процесі тяжкий. Зрозуміло, що українська делегація працює виключно в рамках, які є проукраїнськими та прозорими. Зрозуміло також, що російська сторона дотримується своєї традиційної тактики публічно тиснути на переговорний процес, в тому числі за рахунок певних публічних заяв».

17:16

Президент росії Володимир Путін заявив, що після зустрічі у Стамбулі та звірств росіян у Бучі переговори з Україною знову зайшли у глухий кут. Про це заявив Путін на спільній із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком пресконференції 12 квітня.

«Ми вийшли на певний рівень домовленостей у Стамбулі, які полягали в тому, що гарантії безпеки для України – а українська сторона виговорює собі дуже жорсткі гарантії безпеки – не поширяться на територію Криму, Севастополя та Донбасу». Потім, за словами президента країни-агресора, Росія нібито почала створювати умови для «продовження договірного процесу», а натомість зіткнулися з нібито «провокацією в Бучі».

«І що найголовніше – українська сторона відійшла від своїх домовленостей у Стамбулі. Тепер уже вимоги безпеки – це одне, а питання регулювання відносин щодо Криму, Севастополя та Донбасу виносяться за межі цих домовленостей. Тобто знову повернулися в тупикову для себе та для всіх нас ситуацію».

Путін також додав, що нібито 11 квітня йому «сказали, що українська сторона щось змінила в позиції щодо переговорів», але подробиць він поки що не знає.

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РБ хоче брати участь у переговорах щодо мирного врегулювання війни в Україні. Перший раунд переговорів між українською та російською делегаціями щодо припинення війни пройшов 28 лютого в Білорусі. 12 квітня Путін заявив, що Білорусь підходить для переговорів Києва та Москви.

 

7 квітня

Глава МЗС рф Сергій Лавров сказав, що 6 квітня Україна «відійшла» від пропозицій, зроблених росіянам у Стамбулі. За його версією, майбутні гарантії безпеки України нібито не повинні були поширюватися на Крим та Севастополь. При цьому він додав, що російська делегація все ж продовжить переговори.

«Українська сторона представила в переговорну групу свій проєкт угоди, в якій є відхід від найважливіших положень, зафіксованих на зустрічі в Стамбулі 29 березня», – сказав Лавров.

Про це розповів радник голови Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк у коментарі УП.

У відповідь на це Подоляк нагадав, що українська сторона підходить до питань війни та миру системно та відповідально – «без жодних спекуляцій, які властиві саме росіянам, які за рахунок провокаційних публічних заяв намагаються тиснути на позиції іншої сторони».

Водночас деталі переговорів і пропозиції на них Київ поки не коментує.

«Ключове – є запропонована Україною формула гарантій безпеки. Чітка, продумана, з великою кількістю запобіжників. Принципових змін не може бути. Наразі триває робота юридичних підгруп щодо точності та відповідності формулювань. Не більше того. Тому давайте орієнтуватись на офіційну позицію України, а не на чергові провокаційні заяви російських топів. Просуваючи наш проєкт угоди, в якій чітко, та в повному обсязі викладено всі наші початкові ключові позиції та вимоги», – прокоментував Подоляк.

Своєю чергою, глава переговорної групи з росіянами Давид Арахамія в коментарі зазначив, що група не взаємодіє з Лавровим. 

2 квітня

22:50

Очільник переговорної групи з росіянами Давид Арахамія вважає, що особисті перемовини лідерів України й Росії можлива найближчим часом у Стамбулі чи Анкарі в Туреччині, – пише УП.

«І ми готуємось до того – найбільш важливий момент – вони підтвердили нашу тезу, що draft (чернетки, попередні версії – ред.) документів уже достатньо напрацьовано, щоби проводити безпосередню консультацію між двома лідерами країн, тобто між президентом України і президентом РФ.

Тому в нас зараз завдання швидше напрацювати якусь фінальну стадію не самого документа, а тих питань, які ми вже порушили, і готувати можливу зустріч президентів.

Пан Ердоґан телефонував учора й нам, і Володимиру Путіну. І нібито він (Путін – ред.) зі своєї сторони, що вони вже найближчим часом готові організовувати зустріч. Ми ще чекаємо: звичайно, не відомі ні дата, ні місце. Але ми вважаємо, що, з високою долею вірогідності, місце буде в Анкарі чи Стамбулі в Туреччині», – сказав Арахамія.

21:50

Прессекретар президента рф дмітрій пєсков заявив про важливість продовження переговорів з Україною, щоб «цілі військової операції були досягнуті якнайшвидше і бойові дії припинилися», – пише УП.

Представник кремля також сподівається, що «націоналістичні ідеї будуть заборонені в Україні», а російська мова «відновить свої позиції в Україні».

1 квітня

14:16

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що Україна наразі не отримала відповіді росії на її пропозиції, озвучені на переговорах у Стамбулі.

Про це Кулеба сказав на брифінгу під час візиту до Польщі, – пише Європейська правда.

«Повноцінні відповіді ми ще не отримали на ті пропозиції, які були озвучені в Стамбулі. Ми бачимо певні публічні коментарі, які лунають від російських офіційних осіб, але ми чекаємо на повноцінну формальну відповідь росії», – сказав він.

За словами міністра, з цієї відповіді стане зрозуміло, чи росія продовжує говорити мовою ультиматумів, чи вона нарешті перейшла до конструктивного обговорення порядку денного і пошуку взаємоприйнятних рішень

12:46

Розпочалися переговори з росією, наступний раунд яких був раніше анонсований на 1 квітня.

«Переговори продовжились в онлайн форматі, з підключенням робочих підгруп», – інформацію підтвердив Михайло Подоляк, – повідомляє Україна 24.

10:00

Сьогодні зустріч делегацій України та РФ буде в онлайні. Також паралельно працюють робочі групі, повідомляє УП.

31 березня

1:30

Переговори України з російською делегацією в онлайн форматі відновляться у п’ятницю 1 квітня.

Про це повідомляє голова української делегації Давид Арахамія у Telegram.

Він також повідомив, що сподівається за тиждень підготувати напрацювання для подальшої зустрічі президента Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним.

«На переговорах у Туреччині ми також оголосили, що наразі настала потреба зустрічі лідерів двох держав. Російська делегація відповіла, що для початку потрібно мати більш узгоджений проєкт договору.

 

За тиждень ми напрацюємо те, що залежить від учасників переговорного процесу. І будемо сподіватися, що далі будуть зустрічатися президенти країн», – йдеться у повідомленні.

30 березня

19:25

Глава МЗС росії сергій лавров розцінив пропозиції України на переговорах у Стамбулі як згоду з «остаточним вирішенням» питань Криму та Донбасу. У МЗС України назвали його розуміння помилковим, – пише УП.

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що Лавров демонструє помилкове розуміння переговорного процесу.

«Питання Криму та Донбасу будуть остаточно вирішені після відновлення над ними суверенітету України. На переговорах в Стамбулі українська делегація як раз передала на розгляд москви пропозиції щодо шляхів досягнення цієї мети», – каже речник.

29 березня

21:52

У проєкті документів, які обговорюють представники української та російської делегацій на переговорах, немає термінів «денацифікація та «демілітаризація» України.

Про це повідомив представник української делегації на переговорах з РФ Олександр Чалий в інтерв’ю українським телеканалам

16:29

Росія не проти вступу України до ЄС — про це заявив голова російської делегації Владімір Мединський.

Про це пише УП.

Також Мединський каже, що Україна має відмовитися від прагнення повернути Донбас і Крим військовим шляхом.

15:57

Росія вирішила кардинально скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках, повідомила російська делегація у Туреччині.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на заяву голови російської делегації Володимира Мединського після перемовин.

Росіяни назвали переговори «конструктивними», зазначивши, що Росія вирішила кардинально скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

За словами Мединського, «влада виходить з того, що в Києві ухвалять рішення і створять умови для подальшої нормальної роботи».

15:02

Давид Арахамія повідомив підсумки українсько-російських переговорів у Стамбулі: 

  • Наша перша перемога переміщення перемовин із Білорусі до Туреччини. Ми бачимо Туреччину як одного із гарантій безпеки для України. 
  • Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція, ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом. 
  • Країни гаранти за аналогом 5 статті НАТО, протягом 3 днів будуть проводити консультації. Країни гаранти будуть зобов'язані надати допомогу.
  • Серед гарантів бачимо країни радбезу ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.
  • В нас неврегульовані питання із ОРДЛО і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на ці території. Деякі країни дали вже попереднє погодження. Це та система на якій ми хочемо побудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати в ЄС.

Михайло Подоляк — про пропозиції української сторони щодо Криму та ОРДЛО:

  • Імплементація рішення цього договору по гарантіях безпеки буде йти за наступною процедурою: спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього договору, щодо того, як він має працювати. 
  • Після цього буде йти ратифікація парламентів країн-гарантів і парламенту України. Тобто ми маємо отримати підтримку суспільства, щоб цей договір дійсно був консолідуючим для нас.
  • Щодо Криму — це окремий пункт договору, в якому ми пропонуємо зафіксувати позиції України і росії та протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя.
  • Окремим пунктом ми пропонуємо росії наступне: що Україна і росія не будуть протягом цього часу — терміну, поки будуть іти переговори — використовувати військові чи збройні сили для того, щоб вирішити питання Криму.
  • Що стосується території ОРДЛО — ці питання винесені в окремий пункт, який буде проговорюватися вже в рамках переговорів між президентами України та рф.

Олександр Чалий — про юридичні аспекти запропонованої Україною системи гарантій безпеки:

  • Це чіткі юридично зобов'язуючі гарантії безпеки України, які за своїм змістом і своєю формою повинні бути аналогічні статті 5 НАТО. Тобто якщо Україна буде об'єктом будь-якої агресії, військового нападу чи військової операції, ми в праві протягом 3 днів вимагати негайних консультацій.
  • Якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного рішення проблеми, то країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу і озброєння. І навіть, не виключено, закрити повітряний простір над Україною.
  • Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без'ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично вже зафіксовано в нашій Декларації про сувернітет від 1990 року.
  • Під такими гарантіями ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, військові контингенти і ми не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на нашій території буде мати місце за згоди країн-гарантів.
  • Принципово важливо: ніщо в майбутньому договорі не буде заперечувати право на вступ України до ЄС. Країни-гаранти беруть на себе зобов'язання сприяти цим процесам.

14:34

Турецькі ЗМІ повідомили, що переговори української та російської делегацій у Стамбулі завершилися.

12:21

Проміжний брифінг Подоляка щодо переговорів, повідомляє УП.

Тривають консультації, ключове питання — договір про міжнародні гарантії безпеки для України. Тільки з цим договором ми можемо закінчити війну.

Друге питання — припинення вогню для вирішення гуманітарних проблем.

Ще одна проблема — ескалація ненависті, порушення правил ведення війни, заклики з обох сторін до знищення націй. Військові будуть займатися тим, аби не порушувалася Женевська конвенція по відношенню до військовополонених.

10:35

Склад української делегації на перемовинах у Стамбулі:

  • Міністр оборони Олексій Резніков,
  • Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк,
  • Голова фракції Слуга народа Давид Арахамія,
  • Нардеп Андрій Костін,
  • Народний депутат, співголова МФО "Кримська платформа" у парламенті Рустем Умєров,
  • Заступник міністра закордонних справ Микола Точицький,
  • Заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко,
  • Ексзаступник міністра закордонних справ Олександр Чалий

10:30

Президент Туреччини Реджеп Ердоган взяв слово та побажав учасникам знайти спільне рішення.

10:08

Перемовини української та російської делегацій розпочалися.

10:01

Крім того, на переговори прибув президент Туреччини Реджеп Ердоган, повідомляє ТСН. 

«Туреччина відчуває відповідальність за мир в регіоні. І ми віримо, що його буде відновлено. Продовження конфлікту нікому не принесе користі. Кожен загиблий, кожна зруйнована будівля відриває частину від нашого майбутнього. Встановлення миру в силах обох сторін, і він буде корисний всім», – звернувся турецький лідер до сторін.

10:00

У Стамбулі невдовзі мають розпочатися перемовини між Україною та Росією. Напередодні міністр закордонних справ Кулеба заявив, що програма мінімум — вирішення гуманітарних проблем, а максимум — припинення вогню. Тим часом сім країн ЄС закликали своїх громадян не їхати воювати в Україну, повідомляє Суспільне.

08:28

Представники країни-агресора вже також прибули у Стамбул. Про це повідомляє ВВС.

07:47

Українська делегація прибула до Стамбула (Туреччина) для мирних переговорів з російською стороною. Зустріч планується розпочати о 10:00.

28 березня

23:37

Українська делегація на переговорах з рф у Туреччині не планує обговорювати питання проведення референдуму. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону, – повідомляє Європейська правда.

Кулеба заявив, питання проведення в Україні референдуму не буде обговорюватися, тому шо це внутрішня справа України: «Ми самі будемо вирішувати, який референдум проводити чи не проводити, це не предмет переговорів».

«Президент України завжди орієнтується на позицію людей, позицію українців. Ми за цей місяць пройшли великий шлях національного єднання. Я виключаю ситуацію, коли влада зробить щось всупереч волі народу», – додав він.

Міністр констатував, що наразі з жодного принципового пункту переговорів домовленостей як таких немає, натомість є обмін думками, пропозиціями та ідеями.

«Ми з цікавістю чекаємо на розмову двох делегацій, щоб побачити, чи росіяни приїдуть на ці переговори з готовністю реально про щось домовлятися, чи просто повторювати свої вимоги, які лунали з самого початку. Якщо ми побачимо, що настрій змінився, і вони готові до серйозної, предметної розмови та збалансованих домовленостей, тоді справа піде вперед. Якщо це буде знову повторення їхніх пропагандистських штампів за зачиненими дверима, тоді роз’їдуться так само, як з’їхалися», – зазначив він.

 

Кулеба звернув увагу, що протягом цього місяця публічна позиція рф поступово змінювалася з планів захопити ключові міста України за кілька днів до пояснень, що воєнні дії обмежені метою захоплення Донецької та Луганської областей.

19:47

Переговори між Україною і Росією відбудуться 29 березня у стамбульському палаці Долмабахче. Російська сторона вже прибула в Стамбул.

Про це пише УП.

Делегація України прибуде до турецького мегаполісу ввечері 28 березня.

Джерела УП зазначили, що графіки перемовин доволі плаваючі: «Можуть залишитися ще на день-два».

У Туреччині повідомили, що дводенні переговори стартують у вівторок, 29 березня, і пройдуть у палаці Долмабахче.

19:18

У США заявили, що президент росії владімір путін, схоже, не готовий йти на компроміси для припинення війни в Україні.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Reuters та заяву високопоставленого чиновника Держдепу.

Як зазначається, українська сторона невисоко оцінює шанси на серйозний прорив на переговорах, які мають відбутися в Стамбулі після розмови президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з путіним у неділю.

Україна готова обговорювати нейтральний статус в рамках мирної угоди з Росією, але такий пакт має бути гарантований третіми сторонами та винесений на референдум, сказав Зеленський у неділю.

Розмовляючи з російськими журналістами під час 90-хвилинного відеодзвінка, Зеленський сказав, що мирна угода неможлива без припинення вогню і виведення військ.

19:00

Журналісти Wall Street Journal та розслідувачі групи Bellingcat твердять, що на перемовинах української та російської делегації в Білорусі троє людей мали симптоми отруєння, включно з російським олігархом Романом Абрамовичем.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Wall Street Journal, twitter-сторінку Bellingcat, facebook-сторінку народного депутата від фракції «Голос» Рустема Умєрова.

За даними джерел WSJ, у двох членів української делегаціїта в російського олігарха Романа Абрамовича 4 березня з’явилися симптоми отруєння. Вони нібито мали сильну сльозоточивість, набряк очей та лущення шкіри.

Одним із двох членів укарїнської делегації був народний депутат Рустем Умєров.

Як кажуть співрозмовники журналістів, у ті дні вони подумали, що їх отруїли агенти російських спецслужб, які є прихильниками продовження війни.

Проте, одна з осіб, яку вважають наближеною до Абрамовича, в коментарі WSJ сказала, що Абрамович не знає, хто міг їх отруїти.

 

У виданні зауважують, що Абрамович відвідував низку майданчиків у той час: Стамбул, Львів, Київ, Москву та Біловезьку Пущу в Білорусі.

Їхні симптоми, за даними видання, проявились у день, коли вони вели перемовини в Офісі президента в Києві. За даними видання, президент Володимир Зеленський не постраждав та не мав ознак отруєння. Речник ОП у коментарі виданню сказав, що їм взагалі не відомо про такий інцидент.

Джерела журналістів-розслідувачів Bellingcat підтвердили, що проти ночі на 4 березня троє членів української делегації мали симптоми, що схожі на отруєння хімічною зброєю, включно з Абрамовичем. 

Наразі кожен із них почувається добре.

Західні експерти, з якими поговорили журналісти WSJ, сказали, що важко оцінити, чим було спричинене отруєння членів перемовин. Такі симптоми могли бути викликані як хімічною чи бактеріологічною зброєю росіян, так і специфічним ураженням електромагнітних хвиль.

 

Водночас, низка російських медіа поширювали 27 та 28 березня інформацію, буцімто Умєров отруївся та не зможе бути присутнім на перемовинах із російською делегацією в Стамбулі 29-30 березня.

12:05 

Сьогодні до ночі делегації України і росії з‘їжджаються у Стамбул. Попередньо переговори у Туреччині триватимуть 29 і 30 березня, передає телеграм-канал Україна сьогодні. 

27 березня:

Новий очний раунд переговорів України та росії пройде 28-30 березня у Туреччині. Про це повідомляє у Facebook голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

23 березня:

Переговори між Україною та росією продовжуються в онлайні по спеціальному зв‘язку — Михайло Подоляк для УП.

Наразі робота відбувається по групах.

21 березня:

14:10

Переговори в режимі онлайн між українською та російською сторонами в понеділок, 21 березня, тривали півтори години. Далі весь день працюватимуть робочі групи. 

Про це повідомив член української делегації та голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, пише «УП».

«Зустріч була вже. З 10:30 до 12:00 була офіційна делегація. Далі пішли знову робочі групи. Сьогодні працюємо весь день», – сказав він.

20 березня

14:45

Переговори між Україно. та росією відбуваються щодня на рівні експертних груп. Про це повідомив член української делегації Давид Арахамія.

Зустріч офіційних делегацій запланована на 21 березня, – повідомляє Українська правда, почилаючись на власні джерела.

19 березня

9:13

Мирні переговори з Росією можуть тривати щонайменше кілька тижнів, хоча є ознаки того, що позиція Москви стала «адекватнішою», сказав радник президента України Михайло Подоляк, який бере уасть у мирних переговорах. 

Про це пише «Українська правда» з посиланням на Bloomberg TV.

Ключові питання під час переговорів включають гарантії безпеки, припинення вогню, виведення російських військ і «політичне врегулювання спірних територій», сказав Подоляк.

«Цей процес може затягнутися довше», – сказав Подоляк, враховуючи кількість взаємовиключних позицій. 

«Є деякі поступки, на які ми точно не збираємося йти. Ми не можемо віддати жодних територій», – запевнив він як учасник переговорів.

Хоча повна мирна угода може зайняти більше часу, «те, що може статися за кілька днів, – це припинення вогню», яке відкриє більше гуманітарних коридорів, сказав Подоляк.

Радник голови Офісу президента України сказав, що «російська армія не воює з українською – вони воюють тільки з цивільними». 

За його словами, російська армія застосовує тактику «оточення великих міст і бомбардування крилатими ракетами та авіабомбами з метою створення гуманітарних анклавів». 

«Вони намагаються втілити в Україні сирійський чи афганський сценарій війни», – заявив Подоляк.

8:33

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс звинуватила Росію у використанні мирних переговорів з Україною як можливості для перегрупування своїх сил.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на повідомляє Sky News.

Трасс сказала, що переговори є «димовою завісою», і вона «скептично» ставиться до цілей Кремля.

«Якщо країна серйозно налаштована на переговори, вона не бомбить мирних жителів без розбору в цей день. Те, що ми бачили, — це спроба створити простір для перегрупування росіян», – заявила вона.

«Ми не бачимо жодного серйозного виведення російських військ чи будь-яких серйозних пропозицій на столі», – наголосила міністерка.

За словами Трасс, «росіяни брешуть, брешуть і брешуть. Я боюся, що переговори є черговою спробою відволікти увагу і створити димову завісу».

Нагадаємо, член української делегації на переговорах із РФ, радник глави ОП Михайло Подоляк заявляє, що заяви російської сторони щодо переговорів мають на меті спровокувати напруженість у ЗМІ.

16 березня

19:08

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Financial Times опублікувала чернетку, яка демонструє запит російської сторони у переговорах. 

«І не більше. Українська сторона має свої позиції. Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню; виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн», – написав Подоляк у твіттері.

17:57

Україна і Росія на двосторонніх переговорах обговорюють мирну угоду з 15 пунктів, яка включає оголошення Києвом відмови від вступу в НАТО в обмін на безпекові гарантії від союзників та виведення російських військ з України, які зайшли на її територію після 24 лютого.

Про це повідомило видання Financial Times з посиланням на три джерела, які брали участь у переговорах, пише «Європейська правда».

Угода, яку українські та російські переговорники вперше обговорили у повному обсязі у понеділок, передбачає відмову Києва від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО та обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи озброєння в обмін на захист від союзників, таких як США, Велика Британія та Туреччина, заявили джерела.

Видання підкреслює, що характер західних гарантій безпеки України та їхня прийнятність для Москви може виявитися великою перешкодою для укладення будь-якої угоди. Також перешкодою може стати статус українських територій, захоплених Росією та її маріонетками у 2014 році. 

Хоча Москва і Київ заявили в середу, що вони досягли прогресу за умовами угоди, українські посадовці скептично ставляться до того, що президент Росії Владімір Путін готовий до миру. Вони побоюються, що Москва намагається виграти час для перегрупування своїх сил і відновлення наступу.

Радник президента України Михайло Подоляк заявив виданню, що будь-яка угода включатиме пункт про те, що війська Російської Федерації залишають територію України, захоплену з моменту початку вторгнення 24 лютого, а саме південні райони вздовж Азовського та Чорного моря, а також територію на схід і на північ від Києва.

За угодою, Україна збереже свої збройні сили, але буде зобов'язана залишатися поза військовими союзами, такими як НАТО, і утримуватися від розміщення іноземних військових баз на своїй території.

Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков заявив журналістам у середу, що обговорюється можливий нейтралітет України за прикладом Австрії чи Швеції. 

Подоляк пояснив заяви з Росії спробою демонструвати ініціативу в переговорах та фактично заперечив твердження, що така пропозиція лунала від української сторони. Він пояснив, що Україна прагне отримати «абсолютні гарантії безпеки» – дієвіші, ніж виявився на практиці Будапештський меморандум. 

15:55

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю американському каналу PBS заявив, що позиція України у переговорах цілком конкретна – юридично вивірені гарантії безпеки; припинення вогню; виведення російських військ. Все це можливе лише за прямого діалогу глав України та РФ. 

12:56

Заява Михайла Подоляка, передана «Україна 24». Цій заяві передували слова члена російської делегації у переговорах Мединського про позиції України щодо «австрійського» та «шведського» варіанту нейтралітету.

«Безперечно, ми розуміємо спробу наших партнерів залишитися ініціативною стороною у переговорному процесі. Звідси слова про шведську чи австрійську моделі нейтралітету. Але Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути лише «українською» і лише про юридично вивірені «гарантії безпеки». І жодних інших моделей чи варіантів. Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Дійсні, а не протокольні чи будапештські. А це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні. Але беруть активну участь на стороні України у конфлікті та офіційно забезпечують негайне постачання нам необхідного обсягу зброї. І по-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії того, що небо обов'язково буде закрите. Додам, що Україна ніколи не була мілітарною державою, яка нападала чи планується напасти на сусідів. На відміну від цих сусідів. Саме тому сьогодні Україна хоче мати справді потужний пул союзників із чітко прописаними гарантіями безпеки».

 

 

2:18

Переговори між делегаціями України і Росії є «важкими» і продовжаться 16 березня, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Позиції РФ на переговорах вже звучать реалістичніше — Зеленський. 

«Зустрічі тривають. Як мені повідомляють, позиції на переговорах звучать вже реалістичніше, але потрібен ще час, щоб рішення були на користь саме України. Наші герої та захисники дають нам цей час, захищаючи Україну скрізь, де хоче прорватися ворог», – наголосив глава держави у новому зверненні.

15 березня

21:54

Переговори делегацій України і РФ продовжаться у середу.

Про це радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив у Twitter.

"Продовжимо завтра. Дуже важкий та в'язкий переговорний процес. Наявні принципові суперечності. Але простір для компромісу точно є".

15:24

Михайло Подоляк: 

«Перемовини тривають. Відновлено консультації на головній переговорній платформі. Загальні питання врегулювання, припинення вогню, виведення військ із території країни…»

14 березня

16:12

У перемовинах між українською та російською делегаціями взяли технічну перерву.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у твіттері.

Паузу взяли для додаткової роботи у підгрупах та уточнення окремих визначень. 

11:15

Сторони активно висловлюють свої позиції, вже уточнені. Комунікація важко, але йде. Причина розбіжностей у тому, що ми маємо дуже різні політичні системи. Україна – це вільний діалог у суспільстві та обов'язковий консенсус. Росія – це ультимативне придушення власного суспільства.

10:37

За кілька хвилин розпочнеться четвертий раунд перемовин з російською делегацією.

07:30

Заступниця державного секретаря США Венді Шерман уважає, що Росія демонструє ознаки готовності до серйозних перемовин з Україною. Про це вона заявила в інтерв'ю Fox News, яке опублікували на сайті Держдепу, – пише «Суспільне».

«Тиск (на Росію — ред.) починає мати певний ефект. Ми вбачаємо певні ознаки готовності вести реальні, серйозні переговори. Але хочу зазначити, поки що видається, що Володимир Путін має намір знищити Україну. Ми маємо допомагати українцям всіма можливими способами», — сказала Шерман.

13 березня

15:13

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що представники РФ на перемовинах уже не ультимативно щось говорять, а уважно слухають наші пропозиції. 

«Україна не поступиться своїми позиціями. Наші вимоги – закінчення війни та виведення російських військ. Бачу, що є розуміння цього процесу та діалог», – зазначив посадовець.

7 березня

23:00

Голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що 10 березня має відбутись його зустріч з очільником російського мзс лавровим.

Про це він заявив 7 березня під час відеозвернення.

21:00

«Ми отримали деякі позитивні результати щодо логістики гуманітарних коридорів. У них будуть внесені зміни, й отримаємо більш ефективну допомогу людям, які сьогодні потерпають від агресії РФ. З точки зору ключового політичного треку — у який входить і припинення вогню, і перемирення, і взагалі закінчення бойових дій — інтенсивні консультації продовжаться. На сьогодні результатів, які суттєво покращать ситуацію, поки немає. Утім, консультації будуть продовжені, і ми отримаємо результати», — пряма мова радника голови ОП Михайла Подоляка.

20:00

Завершився третій раунд переговорів.

Є невеликі позитивні зрушення щодо гуманітарних кордонів. Про це повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

16:19

Переговори з російською делегацією розпочнуться за кілька хвилин. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. «За кілька хвилин почнемо розмовляти з представниками країни, яка всерйоз вважає, що масштабне насильство над мирним населенням – це аргумент. Доведемо, що це не так. Не звертайте уваги на різні токсичні прізвища на кшталт Янукович, Бойко, Мураєв, які тягнуть по дурості росіяни». Про це пише НВ.

13:30

Третій раунд переговорів розпочнеться о 16:00 за київським часом, – радник ОП Подоляк. Повідомляє Верховна рада України.

11:33

Делегації України та країни-окупанта вилітають на третій раунд переговорів.

Повідомляє УП, посилаючись на Медуза в Telegram, члена української делегації, керівника фракції СН Давида Арахамію у переписці.

Арахамія підтвердив УП, що переговори мають розпочатися у понеділок о 15:00.

Член української делегації Давид Арахамія анонсував раніше, що третій раунд переговорів делегації України з делегацією країни-агресора відбудеться 7 березня.

5 березня

18:55

Арахамія: Третій раунд перемовин з росією відбудеться у понеділок, 7 березня.

4 березня

15:50

Позиція росії жорстка, але позиція України така сама, тому перемовини будуть проходити тяжко. Про це заявив радник президента Михайло Подоляк. Також він додав, що президент України Володимир Зеленський точно не піде на жодні поступки.

3 березня

19:50

Радник глави ОП Михайло Подоляк розповів про переговори з росією: «Українська делегація не отримала результатів, на які розраховувала, і продовжить діалог у третьому раунді переговорів».

17:02

Розпочались переговори між Україною та РФ.

Про це повідомив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк.

16:33

Українська делегація прибула до місця переговорів із Росією у Білорусі.

14:00

Українська делегація відправилася на переговори з РФ.

Про це повідомив Радник керівника Офісу Президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк.


2 березня

23:21

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія спростував інформацію про місце проведення переговорів. 

20:31

Українська делегація вирушила на переговори з Росією, які відбудуться у Біловезькій Пущі. Окрім місця зустрічі, в ОП жодних деталей більше не повідомили, – пише Українська Правда.

13:30

Другий раунд перемовин з Росією відбудеться ввечері 2 березня у тому ж складі. Про це інформує Суспільне.

12:03

Російська делегація ближче до вечора на місці переговорів чекатиме на українських перемовників, заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

Про це пише НВ.

«Сьогодні у другій половині дня ближче до вечора наша делегація буде на місці та буде готова сісти за стіл переговорів. Місце наперед не розголошується. Мединський, як і раніше, буде головним перемовником», — сказав спікер Путіна.

28 лютого

18:53

У Києві триває тривога, чутно вибухи існує загроза ракетного удару. Нагадаємо, що перед цим були перемовини.

18:28

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив за підсумками переговорів української та російської делегацій, що сторони їдуть у столиці для консультацій.

Брифінг транслювало білоруське держагентство БелТА, передає НВ.

Основною метою переговорів було обговорення питань припинення вогню та бойових дій на території України.

«Сторони визначили низку пріоритетних тем, щодо яких намітилися певні рішення. Щоб ці рішення отримали якісь можливості імплементації в логістичні рішення, сторони їдуть для консультацій до своїх столиць. Сторони обговорили можливість проведення найближчим часом другого раунду переговорів, на яких ці теми матимуть конкретну практику розвитку», — заявив Подоляк.

16:50

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив у Twitter, що переговори між українською та російською делегацією тривають, третій раунд розпочнеться за кілька хвилин.

16:15

Командування повітряних сил ЗСУ повідомило, що переговори завершилися. Деталей поки нема.

12:20

За даними УП, зі сторони Росії на перемовинах будуть присутні:

  • посол РФ в Білорусі Гризлов;
  • депутат Слуцький;
  • заступник голови МЗС Руденко;
  • заступник міністра оборони Фомін.

Очолює делегацію помічник президента РФ Мединський.

10:40

Українська делегація прибула в район українсько-білоруського кордону для участі в переговорах з представниками Російської Федерації.

Про це повідомили в Офісі Президента України.

До складу делегації увійшли: голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія, міністр оборони України Олексій Резніков, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Андрій Костін, народний депутат Рустем Умєров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Ключове питання перемовин – негайне припинення вогню та відведення військ із території України.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024