стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого

28 Лютого 2022, 22:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого 18153
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій з російським вторгненням. Новина постійно оновлюється.

Інформацію повідомляють станом на 28 лютого.

23.34

️Володимир Зеленський підписав безвізовий режим для іноземних добровольців, передає НВ.

22.50

«Зло, озброєне ракетами, бомбами та артилерією, треба зупинити негайно. Знищити економічно. Показати, що людяність уміє себе захищати», – пише президент України.

22:45

Україна пропонує російським солдатам загинути або амністію та 5 мільйонів рублів компенсації — міністр оборони.

Повну амністію та компенсацію пропонують, якщо російські солдати складуть зброю і добровільно здадуться у полон. Кошти для забезпечення цієї акції збирають лідери світової ІТ-індустрії

22.40

Від початку відкритого вторгнення Росія випустила 113 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу «Іскандер» і «Калібр» по мирним містам і селам України.

Про це пише Верховна рада України.

Цей кривавий злочин путінського режиму є кричущим порушення норм Міжнародного гуманітарного права і вимагає розслідування Гаазького трибуналу.

За п'ять годин українська та російська делегації не змогли домовитись про припинення військової агресії РФ проти Українипише НВ. Оскільки російська сторона наполягала на поверненні невизнаним утворенням Л/ДНР контролю за всією територією Донецької та Луганської областей. Із цим категорично не погодилися українські представники.

22.22

Прицільними ударами Байрактарів вщент спалили 96 ворожих танків, 20 градів, 8 бензовозів. Повідомляє ТСН.

19:19

На околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт. Є поранені.

16:29

В окупованому Росією Бердянську мешканці вийшли на мітинг за Україну.

Про це пише УП.

Як видно з відео, перед ворожими танками та іншою військовою технікою люди кричать «Смерть ворогам!», «Путін х...йло!», «Русский корабль, иди нах...й» і «Банду геть!».

Вони також співають гімн України.

В громадах періодичні проблеми зі зв'язком.

16:12

Україна платитиме військовослужбовцям по 100 тисяч гривень на місяць, – постанова Кабміну

Відповідне рішення прийняли сьогодні Кабінетом міністрів України на виконання Указів Президента, повідомляє Міністерство оборони України.
Відтак, в умовах воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліцейським, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень в розрахунку на місяць.
Військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ̶ розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.
Сім’ям наших військовослужбовців, які загинули у цій війні, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.
«Про це вчора сказав Президент України Володимир Зеленський. Сьогодні рішення виконане Кабінетом міністрів. І я хочу повторити слова Президента: це робиться не для того, щоб нам сказали «дякую». Це робиться, щоб наші захисники і захисниці знали, що країна їм вдячна. Держава має гідно платити за цю важливу роботу. Окрім того, ми продовжуємо робити все для посилення нашої обороноздатності на міжнародному рівні! Дякую за підтримку всім країнам-партнерам! Слава Україні!», – додав Міністр оборони України Резніков Олексій.

 

15:05

За статтею «Державна зрада» затримані мер Південного Харківської області, його заступник, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор.

Про це повідомив глава Харківської ОДА Олег Синєгубов у Facebook.

«28 лютого пройшла спецоперація військових. Затримані мер Південного пан Брюханов, його заступник, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор за Статтею «Державна зрада». Це для розуміння тим, хто досі не зрозумів, що у нас війна і дозволяє собі переговори із ворогом! Військові попереджають: затримкою вони проявили лояльність. Цитата: «розстрілювати будуть на місці».

14:54

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про актуальний стан справ.

Основні тези:

П'ятий день героїчної боротьби. Наші військові, ТРО - в режимі повної мобілізації. Розпочали процес перехоплення військової ініціативи»

План російського вторгнення -    прохід  бронетанкових колон вглиб території, знищення об‘єктів критичної інфраструктури, блокування міст, створення паніки та хаосу та проведення спеціальних операцій зі знищення керівного складу країни зазнав поразки.

Ми дали відсіч на всіх напрямках. Але важкі бої тривають. Особливе значення  має інформаційна протидія. Максимальне донесення до жителів Росії та родичів російських військових реальної ситуації з кількістю жертв і полонених.

Наша мета – розхитати ворога на його території, максимально підняти рівень настроїв щодо необхідності негайного припинення війни.

 

Українська національна мобілізація та спротив агресії зростає і міцнішає з кожним днем!

14:10

Охорона Михайлівського Золотоверхого монастиря, кафедрального собору Православної церкви України, знешкодила російську диверсійну групу, яка намагалася проникнути на територію. Також поруч з територією виявили мітки.

Про це повідомляє заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря, передає УП

«Відомо, що у своїй промові перед початком війни Путін однією з претензій до України назвав існування тут незалежної від Росії Церкви. Також відомо від міжнародних партнерів про складені окупантами списки цілей їхнього терору – лідерів українського суспільства і держави», – йдеться у повідомленні.

Ці публічні повідомлення, а також інформація, яку не можна зараз оприлюднити, отримана від українських і міжнародних джерел, дали підстави об’єктивно вважати, що серед цілей російського терору – предстоятель ПЦУ.

Враховуючи це вжили особливі заходи безпеки, щоби попередити непоправні наслідки для Помісної Церкви і України в цей час боротьби за свободу, якби ворог досяг успіху свого задуму.

«Можу офіційно засвідчити, що предстоятель не виїжджав і не виїде за межі України», – заначають на сторінці.

Зоря заспокоїв, що в Епіфанія надійна охорона – він постійно працює, спілкуючись з архієреями та духовенством на місцях, з закордонними партнерами.

13:51

Останні оновлення щодо російсько-української війни від Генштабу ЗСУ:

  • За попередню добу російські окупанти нанесли 6 ракетних ударів (до 30 ракет) та 4 авіаційні удари переважно з повітряного простору Білорусі. Від початку відкритої агресії противник застосував близько 180 крилатих та оперативно-тактичних ракет “Іскандер”
  • Повітряно-космічні сили ЗС РФ перебувають на чергуванні у повітряному просторі Білорусі. Існує висока ймовірність застосування ЗС Білорусі
  • На Поліссі противник поніс відчутні втрати та намагається їх поповнити за рахунок повітряно-десантних військ ЗС РФ
  • На Сіверському напрямку ворог завершив перегрупування та намагається продовжити наступ на напрямку Чернігів – Київ. Три БТГр в районах Хомутовки, Глухова, Батурина зупинені
  • Мотострілецький підрозділ 14 Армійського корпусу Північного флоту на рубежі Суми – Охтирка – Полтава поніс значні втрати та втратив наступальний потенціал
  • На Слобожанському напрямку противник зупинений
  • У Донецькому операційному районі противник силами 1 та 2 АК за артилерійської підтримки ЗС РФ намагається вести наступальні дії. Мета загарбника щодо виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей не досягнута
  • На Таврійському напрямку противник після перегрупування намагається організувати наступ на Миколаїв та не полишає спроб висадки морського десанту в районі Маруіполя. ЗСУ ведуть оборону рубежів.
  • Незважаючи на значні втрати та зниження темпів наступу на окремих напрямках, ворог не відмовляється від своєї основної мети – отримання контролю над Києвом. Силами оборони столиці вжито заходів із протидії ворогу
  • Угруповання різнорідних сил ВМС продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині акваторії Чорного моря. Здійснює оборону пунктів базування та портів Одеси, Південного, Очакова, Чорноморська з морського напрямку
  • Угруповання Повітряних Сил ЗСУ здійснює прикриття з повітря частин та підрозділів оперативних угруповань військ по всій території України

 

13:46

Російські окупаційні війська обстріляли жилі квартали Харкова з «Градів». 

Під прицільний обстріл потрапили пожежна частина, склади та та гаражний кооператив, – пише Українська правда.

11:46

Українські силовики взяли в полон іще одну партію окупантів.

Загарбники здались після того, як їх розгромили під Запоріжжям. Про це інформують в Службі безпеки України.

11:43

Росія активно поширює фейк про те, що окупанти нібито захопили Запорізьку АЕС. Проте керівництво НАЕК Енергоатом цю інформацію заперечує. Офіційне спростування вони опублікували об 11:20.

11:11

За чотири доби загинули 16 українських дітей, 45 поранено.

Про це повідомив Володимир Зеленський у зверненні.

Українці з бойовим досвідом будуть звільнені з-під варти і спокутуватимуть свою провину на полі бою.

Президент закликав європейських партнерів до невідкладного приєднання України до ЄС за новою спецпроцедурою.

Україна зараз отримує безумовну підтримку від антивоєнної коаліції.

Чотири з половиною тисячі російських солдатів вже вбито, а російська економіка постраждала так, ніби війна ведеться на їхній території.

Зеленський також звернувся до росіян: «Бросайте вашу технику и уходите. Не верьте вашим командирам. Не верьте вашим пропагандистам. Спасайте ваши жизни. Просто уходите».

 

І наостанок звернувся до українців: «Кожен з нас воїн. Воїн на своєму місці. І я впевнений, що кожен з нас переможемо».

10:14

Оперативна інформація станом на 06:00 28.02.2022 щодо російського вторгнення.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російські окупанти знизили темпи наступу, але все ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України.

Під час повітряно-наступальної операції противник продовжив нанесення вогневого ураження військовим та цивільним аеродромам, пунктам управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливим критичним об’єктам інфраструктури, населеним пунктам та підрозділам в районах оборони.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти підступно нанесли ракетний удар по житлових будинках в містах Житомир та Чернігів.

Разом з тим, усі спроби російських загарбників щодо досягнення мети військової операції зазнали невдачі.

Вдається успішно відбивати атаки батальйонно-тактичних груп ще на підступах, заставляючи ворога відмовлятися від наступу.

Станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад 5 колон ворожої техніки та живої сили противника.

Противник деморалізований та несе великі втрати. Відзначено часті випадки дезертирства та непокори. Ворог зрозумів, що пропаганда і реальність відрізняються. Окупанти нас бояться.

 

Захисники України продовжують утримувати стійку оборону.

09:51

На Харківщині за минулу ніч захисники змогли відбити усі спроби наступу російських військ, знищено багато ворожої техніки, Харків – під контролем України.

Про це повідомив голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов в ефірі телеканалу «Рада» вранці 28 лютого, пише «Українська правда».

«Усю ніч наші збройні сили відбивали спроби наступу російських військ, знищували колони (ворожої техніки – ред.) вже на підходах до позицій, але ще до того, як вони змогли розвернутися і завдати залпових артилерійських обстрілів міста. Ми тримаємо місто повністю під своїм під контролем. Вчора зранку у нас з’явилося декілька автомобілів броньованої техніки ворога, вся техніка була знищена. Понад 20 диверсантів були заблоковані у приміщенні школи і були знищені повністю».

Також голова обласної ВЦА розповів, що був випадок, коли одному українському солдату здалися у полон 7 російських військових.

«На допитах вони пояснювали, що вони 3 дні не їли, сплять у земляних окопах і вони не розуміють, що вони роблять на українській землі. Їм всім повідомили, що у них навчання, а після того їм віддали наказ наступати на територію України. Вони підтверджують, що багато солдатів відмовляються йти вбивати».

Голова обласної ВЦА підкреслив, що до нашої армії йде поповнення, захисники отримують нове оснащення і озброєння, також допомагає бізнес – зокрема, віддає авто, щоб допомагати нашим військовим.

В області будуть розгортати кілька логістичних центрів, щоб розподіляти продукти.

 

Водночас Синєгубов додав, що в області є велика кількість диверсійних груп і ризики їх наступу, також є загиблі серед маленьких дітей, тому в області вирішили продовжити час комендантської години. Вона діятиме з 15:00 до 6:00 1 березня.

08:40

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр на особистій сторінці у фейсбуці оприлюднила сумарні орієнтовні втрати окупанта станом на 06:00 28 лютого:

  • літаки – 29
  • гелікоптери – 29
  • танки – 191
  • бойові броньовані машини – 816
  • гармати – 74
  • ЗРК БУК – 1
  • Гради – 21
  • автотехніка – 291
  • цистерни – 60
  • БпЛА ОТР – 3
  • кораблі/катери – 2
  • засоби ППО – 5
  • особовий склад – орієнтовно 5300 осіб

6:44

В Києві ситуація контрольована. Усі спроби досягти мети російсько-окупаційними військами зазнавали невдач

Ворог продовжив спроби прорвати оборону Києва. Неодноразово колони російських військ намагались штурмувати околиці столиці.

Усі пересування сил противника знаходились під контролем, та приймались вчасні рішення.
Колони техніки окупанта знищувались. Противник зазнавати збитків особового складу.
Російські війська деморалізовані й виснажені.

«Ми показали, що вміємо захистити свій дім від непроханих гостей», – повідомили сухопутні війська ЗС в Україні

6:38

З зони тимчасово окупованих територій та з лінії зіткнення складно евакуйовувати людей розповіла віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

«Росія обстрілює гуманітарні коридори, не дивлячись ні на що, ігноруючи наші прохання дати можливість вивезти жінок, дітей, сиріт, маломобільних громадян. Як результат – серед цивільних є поранені»,– констатувала посадовиця.

Особливо шкода, що свого часу ці люди вважали росіян своїми братами й сестрами, відзначила Ірина Верещук.

«Вони шоковані тим, що відбувається, тим, як їх нещадно й безсовісно поливають «Градами». Я знаю, яка це для них рана, який біль. Ми все це разом переживемо, і вони це розуміють. І дуже хочуть жити у своїй державі, мати прихисток, впевненість у безпеці, розуміти, що вони не будуть колись вбиті росіянами чи іншим ворогом»,- розповіла очільниця Мінреінтеграції.

6:05

На Харківщині внаслідок обстрілів сталися пожежі у двох будинках, їх вже загасили, – пише Суспільне. Про це повідомляє голова Височанської селищної громади.

5:13

Унаслідок пожежі, яка сталася у житловому будинку в центрі Чернігова постраждала одна жінка.

Про це сказав Суспільному речник ДСНС в області Олександр Івченко.

За його словами травми у жінки незначні, пожежа ліквідована

4:30

У житловий будинок в центрі Чернігова влучила ракета. Зайнялася пожежа, горять два нижніх поверхи. Кількість травмованих наразі не відома.

4:08

У Києві та Харкові знову лунають вибухи. До цього протягом декілька годин в українській столиці було спокійно.

3:35

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що в Миколаєві досі все спокійно, хоча там очікували наступу окупаційних військ. Він припустив, що або окупанти «збрехали про атаку і лягли спати», або вони вирушили в іншому напрямку, оминувши Миколаїв.

3:05

Державне Київське конструкторське бюро «Луч» передало українській армії всю продукцію, підготовлену на експорт, повідомила в неділю, 27 лютого, його пресслужба.

«Десятки комплексів “Скіф” та “Корсар”, які мали бути поставлені інозамовникам, вже передані та успішно використовуються захисниками України», – йдеться у повідомленні.

Протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) «Скіф» може працювати по цілях на відстані до 5 км, «Корсар» – до 2,5 км. За словами розробників, підбиття декількох одиниць ворожої техніки засвідчило, що оператору навіть не знадобилося перемикатися з арабської мови інтерфейсу.

02:46

Головнокомандувач ЗС України повідомив, що ворог перевершує сам себе в цинізмі і підлості. В бойових цілях були застосовують оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер». При цьому удар нанесено по мирному Житомиру. Використовує жінок і дітей, як живий щит. Гатить з важкого озброєння по житловим об’єктам. В пекло війни посилає строковиків. Переодягається у форму військовослужбовців ЗС України і використовує машини швидкої допомоги для прикриття диверсійної діяльності. Впритул розстрілює автомобіль з родиною. Від початку відкритої збройної агресії від рук окупанта вже загинуло 16 дітей. Ми цього ніколи не пробачимо!

1:46

Оперативна інформація станом на 00:00 27 лютого щодо російського вторгнення. Повідомлення опублікували на Facebook-сторінці Генштабу ЗСУ.

Противник продовжує повітряно-наземну наступальну операцію проти України.

Під час повітряно-наземної наступальної операції він продовжив наносити вогневе ураження по військових та цивільних аеродромах, пунктах управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливих критичних об’єктах інфраструктури, населених пунктах та підрозділах в районах оборони.

На Поліссі в напрямку КИЇВ ворог намагається відновити наступ шляхом наведення понтонної переправи через р. Ірпінь в районі ДЕМИДІВ.

Чергова спроба окупанта захопити місто Ірпінь не принесла успіху. Українськими силами оборони знищено нову техніку противника.

На всіх напрямках танкові та механізовані підрозділи ЗС України за підтримки артилерії утримують оборону визначених рубежів.

Угруповання Повітряних Сил ЗС України здійснює відбиття повітряних ударів противника.

Угруповання військ оборони м. Києва розгорнуло щільну та багаторівневу систему захисту столиці.

 

Ведеться систематична боротьба з малочисельними ДРГ чисельністю 3-15 осіб зі зброєю, у формі ЗС України, але в бронежилетах зразка РФ.

00:22

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.
 

00:05

Добігає кінця четверта доба нашого спротиву. Ворог перевершує сам себе в цинізмі і підлості. В бойових цілих були застосовані оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер». При цьому удар нанесено по мирному Житомиру. Використовує жінок і дітей, як живий щит.

Гатить з важкого озброєння по житловим об’єктам. В пекло війни посилає строковиків. Переодягається у форму військовослужбовців ЗС України і використовує машини швидкої допомоги для прикриття диверсійної діяльності. Впритул розстрілює автомобіль з родиною.

Від початку відкритої збройної агресії від рук окупанта вже загинуло 16 дітей. Ми цього ніколи не пробачимо!

Ці дні показали, як далеко ми відійшли від Росії в ментальному плані. Ми вже перемогли!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024