стрічка

Реакція світу на війну Росії проти України 27 лютого

27 Лютого 2022, 23:27
Реакція світу на війну Росії проти України 27 лютого 12076
Реакція світу на війну Росії проти України 27 лютого

Видання Район.in.ua збирає усі найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

27 лютого

23.26

 

Рада безпеки ООН скликає екстрену спеціальну сесію Генасамблеї щодо України.

Рада безпеки ООН на засіданні 27 лютого підтримала резолюцію про скликання екстреної спеціальної сесії Генеральної асамблеї щодо масштабного вторгнення Росії в Україну. Сесія має пройти 28 лютого.

Голосування ради, до якої входять 15 членів, було процедурним, тому Росія не могла накласти вето. Рішення про скликання сесії Генеральної асамблеї ухвалили 11 голосами «за». Росія проголосувала проти, а Китай, Індія та Об’єднані Арабські Емірати утрималися.

Зустріч має надати змогу всім 193 членам Генасамблеї висловити свою думку щодо вторгнення Росії.

Росія 25 лютого заблокувала своїм вето рішення Радбезу щодо передачі резолюції проти вторгнення Росії в Україну на розгляд Генеральної асамблеї.

26 лютого президент України Володимир Зеленський звернувся до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша з проханням забрати в Росії право голосу в Раді безпеки ООН.

Раніше Верховна Рада України закликала виключити Російську Федерацію з Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

23.20

ЄС надасть Україні летальну зброю на 450 млн євро.

В Європейському союзі узгодили надання летальної зброї для Збройних сил України на суму 450 мільйонів євро для боротьби з російським вторгненням.

Про це оголосив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після неформальної зустрічі глав МЗС країн-членів, пише «Європейська правда».

На неформальній зустрічі офіційно рішень не ухвалюють, але узгоджують спільну позиції, яку мають затвердити у понеділок.

Як відомо, протягом останніх днів більшість країн-членів ЄС запропонували Україні ту чи іншу допомогу летальною зброєю або обладнанням для спротиву агресії. Зокрема, кардинально змінила свою позицію Німеччина, яка досі виступала проти і блокувала також постачання зброї власного виробництва іншими країнами.

Білий дім відреагував на ядерні погрози Путіна.

Прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила в неділю, що рішення президента Росії Владіміра Путіна привести російські сили ядерного стримування у стан підвищеної бойової готовності є частиною схем створення загроз, яких не існує.

Про це вона заявила в інтерв’ю ABC, повідомляє «Європейська правда».

 

На запитання, чи вважає уряд США, що Путін у якомусь сенсі психічно неврівноважений, Псакі заявив, що російський лідер ясно дав зрозуміти, що виключно його амбіції, які «виходять за рамки», виправдовують вторгнення в Україну.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розглядає наказ президента РФ Владіміра Путіна перевести у готовність сили стримування, у тому числі ядерну зброю, як спробу тиску на українську делегацію перед переговорами. 

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд раніше назвала рішення Путіна неприйнятною ескалацією.

22:55

Словаччина пропонує ЄС створити нову спеціальну процедуру для приєднання України до Європейського Союзу, щоб у майбутньому допомогти Україні стати на ноги і відновитися після війни.

Про це в інтерв’ю Politico заявив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер, повідомляє «Європейська правда».

Лідер Словаччини висловив жаль із приводу бомбардувань Росією цивільних в Україні та наполягав на створенні нової процедури членства в ЄС для Києва.

Президент України Володимир Зеленський у минулі вихідні виступив з публічним зверненням з приводу вступу України до ЄС, заявивши, що зараз вирішальний момент для ухвалення рішення про це. Словаччина, яка межує з Україною, виступає за те, щоб заклик Києва у Євросоюзі сприйняли серйозно.

Він пояснив, що у зв’язку з війною Європі зараз необхідно подати Києву сигнал.

Прем'єр-міністр Словаччини пропонує, щоб для України створили абсолютно новий підхід інтеграції в ЄС – «цілком новий шлях» для держави, яка пройшла через війну і «хоче стати частиною Європи».

Хегер вважає, що цей підхід повинен містити також допомогу у відновленні України.

Хегер підкреслив, що Росія націлилася на українську інфраструктуру під час вторгнення, тому "потрібно буде вкрай багато інвестицій, щоб привести країну в ту форму, в якій вони були тиждень тому".

Хегер додав, що очікує на "спрагу реформ в Україні як ніколи раніше".

 

Після початку вторгнення Росії низка країн ЄС заявили, що  підтримають заявку України на вступ до ЄС. Першими стали Польща, Словенія та Литва, а в неділю свою позицію озвучила Ірландія.

22:27

Данія передає Україні до 2700 одиниць протитанкової зброї для боротьби із російською армією.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Politiken.

Прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен на короткій пресконференції в неділю ввечері заявила, що переважна більшість у парламенті згідно з цим рішенням.

Міністр оборони Мортен Бьодсков заявив, що це переносні протитанкові ракети, які можна використовувати на коротших дистанціях, у тому числі проти бронетехніки.

Зброя надходить із оперативного запасу Збройних сил Данії. 

22:20

ЄС станом на сьогодні очікує переміщення понад семи мільйонів українців в результаті війни, яку розв’язала Росія. 

Про це заявив комісар ЄС з кризового врегулювання Янез Ленарчич на прес-конференції в Брюсселі після зустрічі міністрів внутрішніх справ ЄС, присвяченій потоку переселених українців – пише Економічна правда.

«У цей час очікувана кількість переміщених українців становить понад 7 мільйонів людей», -  заявив Ленарчич. Він попередив, що дає лише приблизні оцінки ООН, оскільки бойові дії не дозволили зробити точні підрахунки. Ідодав, що, за даними ООН, якщо війна продовжиться, «буде близько 18 мільйонів українців, які постраждають у гуманітарному плані, чи то в самій Україні, чи в сусідніх країнах».

22:05

Норвегія виведе всі активи з РФ та надасть Україні 230 мільйонів доларів гуманітарної допомоги. Норвегія заявила, що Пенсійний фонд країни, що управляє активами на 1,3 трильйона доларів, виведе всі свої активи з Росії через розв’язання війни проти України, а також надасть 2 млрд крон гуманітарної допомоги.

Про це заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, повідомляє Reuters.

Російські активи фонду, до яких входять акції близько 47 компаній, а також держоблігації, на кінець 2021 року становили 25 мільярдів норвезьких крон (2,83 мільярда доларів).

«Ми вирішили заморозити інвестиції фонду (в Росії – ЕП) і почали процес їхнього розпродажу», – йдеться у повідомленні.

За даними Norges Bank Investment Management, наприкінці 2020 року Фонд володів держоблігаціями на суму 6,7 мільярда крон і акціями на суму 23,3 мільярда крон.

На кінець 2020 року найбільша частка була в Сбєрбанку, де він володів 0,83% банку – фонд був четвертим за величиною акціонером, згідно даних Refinitiv Eikon.

Другий і третій найбільші пакети акцій на кінець 2020 року були в енергетичних компаніях «Газпром» і «Лукойл».

Крім того, прем’єр заявив, що направить 2 млрд крон допомоги з гуманітарною ситуацією в Україні. Це еквівалентно близько 226 млн доларів.

20:44

Угорщина передала Україні 100 тисяч літрів палива та 28 тонн продовольства. Про це повідомляють у Telegram-каналі Держспецзв'язку.

19:45

Євросоюз вперше в історії профінансує летальну зброю для третьої держави — України.

18:38

Євросоюз повністю закриває повітряний простір для Росії, повідомляє голова Єврокомісії  Урсула фон дер Ляєн.

16:58

27 лютого Папа Римський Франциск під час свого звернення до вірян засудив президента країни-агресорки Володимира Путіна та закликав світ допомагати українським біженцям, які тікають від російських окупантів.

Свою промову він почав із християнського привітання українською мовою: «Слава Ісусу Христу!».

16:42

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що наказ президента держави-агресора Владіміра Путіна привести російські сили стримування, які включають ядерну зброю, у режим підвищеної бойової готовності є неприйнятною ескалацією.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Reuters.

«Це означає, що президент Путін продовжує загострювати цю війну абсолютно неприйнятним способом, і ми повинні продовжувати зупиняти його дії найсильнішим чином», – сказала вона.

16:40

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив про надання летальної військової допомоги Україні в боротьбі з вторгненням російських військ.

 

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

«Австралія зробить свій внесок у кампанію з озброєння України. Ми намагатимемося надати будь-яку підтримку для летальної допомоги через наших партнерів по NATO, зокрема Сполучені Штати та Сполучене Королівство. Ми будемо працювати через ці канали, тому що це найефективніший спосіб зробити це»

16:25

Президент Росії Володимир Путін наказав перевести сили стримування, куди входить і ядерна зброя, в особливий режим бойового чергування.

Путін обґрунтував таке рішення нібито агресивними висловлюваннями посадовців країн НАТО.

«Західні країни здійснюють не лише недружні дії щодо нашої країни в економічній сфері, я маю на увазі нелегітимні санкції, але вищі посадові особи провідних країн НАТО допускають і агресивні висловлювання на адресу нашої країни», – сказав він.

14:10

Німеччина вирішила відмовитись від російського газу.

Берлін перейде на постачання із США. Про це заявив канцлер Шольц.

«Росія загрожує безпеці всього континенту, а тому не може бути нормальним партнером», – йдеться у повідомленні.

13:56

Чехія слідом за Швецією та Польщею відмовляється грати з Росією у відборі на ЧС-2022 з футболу.

Про це повідомили у Інтерфакс-Україна з посиланням на Чеський футбольний союз

«Збірна Чехії в рамках кваліфікації чемпіонату світу 2022 року не візьме участі в можливому матчі проти Росії», – йдеться у повідомленні.

13:35

Канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що ЄС планує візові обмеження для російських урядовців.

Про це він оголосив на позачерговому засіданні парламенту Німеччини з огляду на війну в Україні, повідомляє «Європейська правда».

«У майбутньому – каральні заходи щодо Путіна та людей з його найближчого оточення, обмеження на видачу віз російським чиновникам», – заявив Шольц, розповідаючи парламентарям про заплановані санкції за війну Росії проти України.

Нагадаємо, в ніч на 27 лютого лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних санкцій, який включає відключення від платіжної системи SWIFT окремих банків та заборону продажу «золотих паспортів» заможним росіянам.

13:20

Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Про це повідомив Володимир Зеленський у твітері.

«Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити військові дії та призначити слухання вже наступного тижня», – зазначається у твіті.

12:49

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила в неділю, що не може бути жодних переговорів з Росією щодо України, поки Москва має війська у сусідній країні.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Reuters.

Трасс повідомила, що вже склала «список уражених» російських олігархів, і кожні кілька тижнів уряд буде націлюватись на їхні приватні літаки, їхнє майно та інші активи.

«Якщо росіяни серйозно ставляться до ідеї переговорів, їм потрібно вивести свої війська з України. Вони не можуть вести переговори з пістолетом біля скронь українців... Тож, чесно кажучи, я не довіряю цим так званим переговорним зусиллям», – заявила вона.

«Я склала список олігархів, які підпадуть під удар... Ми працюємо над зведенням справ і кожні кілька тижнів будемо додавати нових олігархів. Буде постійна програма санкцій... Їм не буде куди сховатися», – додала Трасс.

Але вона зазначила, що буде потрібен час, щоб деградувати не тільки російську економіку, а й її «воєнну машину».

«Це може тривати кілька років, тому що ми знаємо, що Росія має потужні сили, і також знаємо, що українці хоробрі, і вони налаштовані відстоювати свій суверенітет і територіальну цілісність», – сказала Трасс.

12:04

Президент Володимир Зеленський закликав іноземних громадян долучатися до опору російським військам в Україні. З іноземців, які виявлять бажання долучитися, буде створено окремий Інтернаціональний легіон територіальної оборони.

«Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року № 248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ», — повідомили у пресцентрі Офісу президента.

Зокрема, на основі цього документу, усім іноземцям, які виявляють бажання долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки, керівництво України пропонує приїхати до нашої держави й поповнити ряди Сил територіальної оборони. З іноземців формується окремий підрозділ – Інтернаціональний легіон територіальної оборони України.

«Це й буде ключовим свідченням вашої підтримки для нашої країни», — наголосив Зеленський.

Для запису в Інтернаціональний легіон та щодо всіх деталей охочі мають звертатися до аташе з питань оборони Посольства України у своїй державі, а повну інформацію буде розміщено на сайтах посольств.

11:39

Лукашенко підтвердив, що з білоруської території випустили ракети по позиціях України, однак заявив, що це був «вимушений крок».

За його словами, на території України за кілька кілометрів від кордону з Білоруссю начебто розгорнули ракетні дивізіони, «які готові протягом хвилин завдати удару по російських позиціях». Про це повідомляє Суспільне.

10:35

Голлівудський актор та зірка Дедпула Райан Рейнольдс разом зі своєю дружиною Блейк Лайвлі закликали світ підтримати українців та пожертвувати кошти для допомоги українським біженцям.

«За 48 годин незліченна кількість українців була змушена тікати зі своїх будинків до сусідніх країн. Вони потребують захисту. Ми збільшили нашу пожертву до 1 млн доларів, щоб подвоїти підтримку», — написав актор у Twitter.

10:26

У Чехії за публічне схвалення війни Російської Федерації проти України загрожує кримінальна відповідальність, вже є два випадки провадження. Як пише "Європейська правда", про це повідомило посольство України у Чехії.

«Уже є два перші випадки затриманих, яким інкримунують цей параграф Кримінального кодексу», - зазначає посольство. 

9:43

Батальйон Джохара Дудаєва заявив, що воюватимуть проти Орди та Кадирова на боці України до кінця.

Про це повідомляє телеграм-канал Оперативний ЗСУ. 

7:29

Українська сторона отримала військову допомогу від Литви. Найновіша техніка вже на військовій базі України.

05.40

Міжнародна анонімна група хакерів Anonymous заявила про атаку на сайт уряду Чечні.

05.10

Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з нелегітимним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Про це пишуть на сайті Обозреватель.

Французький лідер зажадав від останнього вивести війська Росії із території РБ.

03.20

Україна скликає спеціальну сесію Генасамблеї ООН.

Як повідомляє «Європейська правда» про це на свій сторінці у Twitter написав постійний представник України при ООН, Сергій Кислиця.

«У світлі російського вето в РБ ООН я звернувся з проханням до членів Ради прийняти необхідне рішення про скликання екстреної спеціальної сесії Генасамблеї ООН відповідно до резолюції 377A(V). Оскільки Росія не дозволила Раді діяти відповідно до вимог підтримки міжнародного миру та безпеки», – пише він.

Для скликання такої спеціальної сесії потрібне рішення Радбезу ООН. При цьому для прийняття рішення достатньо схвалення 9 з 15 країн-членів. При цьому, жодна з країн не матиме права вета

01:05

У Євросоюзі вирішили заморозити активи Центробанку Росії. Крім того, ці санкції стосуватимуться і російських олігархів, – пише Обозреватель.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024