стрічка

Україна відмовляється від приєднання до енергомережі Росії та Білорусі

27 Лютого 2022, 00:44
Україна відмовляється від приєднання до енергомережі Росії та Білорусі 2240
Україна відмовляється від приєднання до енергомережі Росії та Білорусі

У Міненерго підписали наказ про відмову від приєднання до енергомережі Росії та Білорусі.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами, у той час, коли Росія почала воєнне вторгнення в Україну, енергосистема нашої держави проводила тестове випробування роботи в ізольованому режимі від російської та білоруської енергосистем.

Автономна робота української енергосистеми протягом 24-26 лютого пройшла успішно. Енергосистема довела здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи та надійність і безпеку енергопостачання українським споживачам навіть в умовах військової агресії.

Робота в ізольованому режимі, як передбачено Угодою про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем, мала проводитися у два етапи: у зимовий та літній періоди.

Повернення енергосистеми України в об‘єднану з Росією та Білоруссю мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого, проте ворог відкоригував ці плани.

Міністр енергетики Герман Геращенко підписав наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів.

«Я планую звернутись до міністрів енергетики европейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично – слово за урядами європейських країн», – йдеться у дописі.

За словами міністра, ОЕС України має достатній резерв потужності і продемонструвала свою стійкість. У роботі 10 блоків АЕС, працює гідрогенерація, а теплові електростанції як державної, так і приватної форми власності наростили достатній запас вугілля для успішного закінчення опалювального сезону та забезпечують вироблення необхідного обсягу електроенергії та регулювання потужності.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024