стрічка

В мережі поширюють фейк про мобілізацію в Білорусі

26 Лютого 2022, 12:59
В мережі поширюють фейк про мобілізацію в Білорусі 7559
В мережі поширюють фейк про мобілізацію в Білорусі

В соціальних мережах поширюють інформацію про те, що у Білорусі почалася мобілізація й місцевих хлопців 18-20 років забирають воювати на Донбас.

Скріншоти повідомлень активно пересилають користувачі різних месенджерів.

 
 
 

Журналісти фактчекерського відділу «Брехунець» перевірили цю інформацію та з'ясували, що вона не відповідає дійсності.

ПЕРЕВІРКА

Зазначимо, що на розповсюджуваних скріншотах не видно, хто саме та кому повідомляє про початок мобілізації у Росії. Немає й конкретних дат, коли саме молодих хлопців у цій країні почали забирати воювати на Донбасі. У деякому листуванні видно, що один із учасників просить іншого не показувати його обличчя, коли той робитиме скрін переписки, аби надіслати її іншим для розголосу ситуації. З огляду на це, виникають сумніви щодо достовірності поширюваної інформації.

До того ж в Службі безпеки України інформацію про мобілізацію в Білорусі не підтверджують. У коментарі нашим журналістам речниця УСБУ у Рівненській області Інна Ілючок повідомила, що ця інформація – ФЕЙК! Загальна мобілізація йде зі сторони України.

Зазначимо, що в Білорусі є таке поняття як збори резервістів. Їх проводять щороку. Саме такі збори резервістів оголосили й зараз. 

Також ми раніше повідомляли про те, що Кремль через посла Гризлова наполягає на приєднанні Мінська до військової операції, тобто війни проти України. Лукашенко відповів, що чекає на закінчення референдуму і готовий протягом 72 годин приєднатися.  

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром