стрічка

Соцмережами шириться фейк про збір коштів для України

24 Лютого 2022, 16:16
Соцмережами шириться фейк про збір коштів для України 5401
Соцмережами шириться фейк про збір коштів для України

У соцмережах, зокрема в Instagram, масово поширюють сторіс від компанії Plant A Tree Co нібито зі збором коштів для України.

Це шахраї – повідомляють фактчекери проєкту «НотаЄнота». І закликають видалити це, якщо ви поширили цю інформацію і відписатися від сторінки.

Далі пояснення подаємо без змін.

«Компанія Plant A Tree Co прикривається хорошою метою – висадити 4 мільйони дерев, але насправді має дуже сумнівну репутацію і використовує чужі інфоприводи задля розкручування своєї сторінки.  Вони нібито збирають кошти для української організації razom.for.ukraine, але українська організація нічого про це не знає (див. їхні сторіс в інста).

Ви клікаєте на сторіс, підписуєтеся на їхні сторінки і нібито компанія виділяє за 1 клік один цент. Інстаграм-сторінка показує, що «готова» виділити 10 тисяч доларів для української організації в підтримку України, проте.

Ще раз: українська організація про це не в курсі. Її іменем просто скористалися. Зараз українці і не лише наклікали допомоги майже на 300 тисяч доларів. Тобто, все, що вище 10 тисяч доларів - це просто створення інформаційного шуму і розкуручування пабліка. Помножте - і зрозумієте, як зросла активність «компанії».

Ми не знаємо, хто і яким чином адмініструє цю сторінку, чи виділить заявлені 10 тисяч доларів ця компанія і якщо так, то куди підуть кошти і чи підуть вони взагалі.

Також Plant A Tree Co також збирає донейти, але теж невідомо, яким чином їх адмініструють і розподіляють. На сайті є постійні збори коштів для різних ситуацій та країн. https://cutt.ly/3PZjIy8 Граючи на актуальних темах, зараз це тема війни в Україні, компанія по факту розкручує власну сторінку. Немає жодних доказів того, що компанія робила перекази на чужу сторінку. Детально про це писали наші колеги ось тут https://cutt.ly/hPZklJB Це сайт електронної комерції, який продає пластикові браслети і стверджує, що садить дереву за кожну покупку.

Фільтруйте інформацію, читайте офіційні джерела, якісні медіа».

Читайте також: Окупанти поширюють фейк, що українські військові складають зброю

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024