стрічка

В Україні поширюють фейк про нові правила комунікації через бойові дії

24 Лютого 2022, 16:37
В Україні поширюють фейк про нові правила комунікації через бойові дії 7823
В Україні поширюють фейк про нові правила комунікації через бойові дії

В мережі поширюють повідомлення про те, що з 24 лютого через війну вводять нові правила комунікації, а тому записуватимуть дзвінки та моніторитимуть соцмережі.

Повідомлення, зокрема, розсилають у вайбер-чатах.

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили, наскільки опублікована інформація правдива та зробили висновок, що вона не відповідає дійсності. 

ФЕЙК

 

СПРОСТУВАННЯ

Зазначимо, що автори повідомлення не вказують, які саме спецслужби здійснюватимуть контроль за засобами комунікації українців та звідки у них такі відомості. А це викликає сумніви, чи варто вірити написаному?  

Інформації про те, що в Україні вводять нові правила комунікації, згідно з якими відстежуватимуть дзвінки, повідомлення та моніторитимуть соцмережі громадян, немає ані на офіційному сайті Служби безпеки України, ані на сторінці Департаменту кіберполіції у фейсбуці. Тому достовірність цього повідомлення викликає сумніви.

Натомість речниця Управління СБ у Рівненській області Інна Ілючок у коментарі нашим журналістам зазначила, що подібні повідомлення наразі масово розсилають по всій території України. Вони не відповідають дійсності. Це – ФЕЙК! Мета таких повідомлення – залякування людей.

Жодних моніторингів соцмереж, а тим паче запису дзвінків пересічних громадян, правоохоронні органи в Україні не проводитимуть!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментарі
24 Лютого 2022, 17:31
Отличная статья для защиты от дебилов.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024