стрічка

Кремль за це відповість: реакція світу на напад Росії

27 Лютого 2022, 12:05
Кремль за це відповість ОНОВЛЮЄТЬСЯ 20372
Кремль за це відповість

Видання Район.in.ua збирає усі найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення Росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

27 лютого

12:04

Президент Володимир Зеленський закликав іноземних громадян долучатися до опору російським військам в Україні. З іноземців, які виявлять бажання долучитися, буде створено окремий Інтернаціональний легіон територіальної оборони.

 

«Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року № 248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ», — повідомили у пресцентрі Офісу президента.

Зокрема, на основі цього документу, усім іноземцям, які виявляють бажання долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки, керівництво України пропонує приїхати до нашої держави й поповнити ряди Сил територіальної оборони. З іноземців формується окремий підрозділ – Інтернаціональний легіон територіальної оборони України.

«Це й буде ключовим свідченням вашої підтримки для нашої країни», — наголосив Зеленський.

Для запису в Інтернаціональний легіон та щодо всіх деталей охочі мають звертатися до аташе з питань оборони Посольства України у своїй державі, а повну інформацію буде розміщено на сайтах посольств.

11:39

Лукашенко підтвердив, що з білоруської території випустили ракети по позиціях України, однак заявив, що це був «вимушений крок».

За його словами, на території України за кілька кілометрів від кордону з Білоруссю начебто розгорнули ракетні дивізіони, «які готові протягом хвилин завдати удару по російських позиціях». Про це повідомляє Суспільне.

10:35

Голлівудський актор та зірка Дедпула Райан Рейнольдс разом зі своєю дружиною Блейк Лайвлі закликали світ підтримати українців та пожертвувати кошти для допомоги українським біженцям.

«За 48 годин незліченна кількість українців була змушена тікати зі своїх будинків до сусідніх країн. Вони потребують захисту. Ми збільшили нашу пожертву до 1 млн доларів, щоб подвоїти підтримку», — написав актор у Twitter.

10:26

У Чехії за публічне схвалення війни Російської Федерації проти України загрожує кримінальна відповідальність, вже є два випадки провадження. Як пише "Європейська правда", про це повідомило посольство України у Чехії.

«Уже є два перші випадки затриманих, яким інкримунують цей параграф Кримінального кодексу», - зазначає посольство. 

9:43

Батальйон Джохара Дудаєва заявив, що воюватимуть проти Орди та Кадирова на боці України до кінця.

Про це повідомляє телеграм-канал Оперативний ЗСУ. 

7:29

Українська сторона отримала військову допомогу від Литви. Найновіша техніка вже на військовій базі України.

05.40

Міжнародна анонімна група хакерів Anonymous заявила про атаку на сайт уряду Чечні.

05.10

Президент Франції Еммануель Макрон провів телефонну розмову з нелегітимним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Про це пишуть на сайті Обозреватель.

Французький лідер зажадав від останнього вивести війська Росії із території РБ.

03.20

Україна скликає спеціальну сесію Генасамблеї ООН.

Як повідомляє «Європейська правда» про це на свій сторінці у Twitter написав постійний представник України при ООН, Сергій Кислиця.

«У світлі російського вето в РБ ООН я звернувся з проханням до членів Ради прийняти необхідне рішення про скликання екстреної спеціальної сесії Генасамблеї ООН відповідно до резолюції 377A(V). Оскільки Росія не дозволила Раді діяти відповідно до вимог підтримки міжнародного миру та безпеки», – пише він.

Для скликання такої спеціальної сесії потрібне рішення Радбезу ООН. При цьому для прийняття рішення достатньо схвалення 9 з 15 країн-членів. При цьому, жодна з країн не матиме права вета

01:05

У Євросоюзі вирішили заморозити активи Центробанку Росії. Крім того, ці санкції стосуватимуться і російських олігархів, – пише Обозреватель.

26 лютого

23:59

Союзники НАТО посилюють підтримку України: надсилають гармати, боєприпаси, ракети, засоби протиповітряної оборони та протитанкового обладнання, фінансову підтримку та гуманітарну допомогу. Про це повідомляють у Генштабі ЗСУ.

23:49

Франція ухвалила рішення щодо спрямування додаткового оборонного обладнання, а також надання допомоги з паливом Україні.

23:28

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що Естонія відправить гаубиці Україні завдяки рішенню Німечччини підтримати поставки зброї Києву.

Про це вона написала в Twitter. Повідомляє НВ.

«Німеччина сьогодні ухвалила важливе рішення для захисту України і демократії. Також дозволила Естонії надіслати гаубиці в Україну», — написала Каллас.

***

21:57

Угорщина пропонує Росії та Україні майданчик для переговорів. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, – пише Громадське

21:25

Держсекретар США Ентоні Блінкен доручив виділити додаткові 350 мільйонів доларів.

Бельгія надає дві тисячі кулеметів 3800 тонн пального.

Словаччина – 12 000 мін, 10 тисяч тонн пального, 2,4 тисячі тонн керосину, 2 комплекси розмінування

За інформацією Громадського

21:17

Словенія закриє небо для російських літаків. Це вже десята європейська країна, що перекриє повітряний простір Росії, – повідомляє ЦТС.

20:27

Німеччина передасть Україні 1000 одиниць протитанкового озброєння та 500 протиповітряних ракет Stinger/

20:24

Зеленський закликає признати дії Росії геноцидом і позбавити її права голоса у ООН. Відповідний допис він опублікував у Твіттері.

19:36

Хакери зламали сайт Кремля.

На Росію триває активний кібернатиск. Хакери ламають інтернет-ресурси Росії.

Вдалося покласти вже сайти Роскомнагляду, Держдуми, Міноборони.

Недоступний і сайт Кремля.

19:25

Німеччина дозволила Нідерландам надіслати Україні 400 ручних протитанкових гранатометів для допомоги у боротьбі з російськими військами, що свідчить про різку зміну військової політики Берліна на тлі тиску з боку союзників з ЄС та НАТО.

Про це пише «Politico», повідомляє «Європейська правда».

До суботи Німеччина дотримувалася давньої практики не дозволяти ввезення летальної зброї, яка під її контролем, у зону конфлікту.

Зсув у позиції Німеччини відбувається у міру того, як численні західні союзники мобілізуються, щоб відправити Україні більше зброї, боєприпасів та навіть систем протиповітряної оборони.

 

Скасування може означати швидке збільшення європейської військової допомоги Україні, оскільки більша частина зброї та боєприпасів на континенті принаймні частково зроблена в Німеччині, що дає Берліну законний контроль над її передачею.

Тим не менш, зміна позиції Берліна не обов'язково означає, що всі запити на постачання зброї будуть схвалені, оскільки кожен випадок вирішується індивідуально.

18:35

Словаччина поставить Україні 12000 мін калібру 120-мм, 10000 тонн пального, 2400 тонн авіаційного гасу, два комплекси розмінування Bozena.

Передає УНІАН.

Бельгія поставить Україні 2000 кулеметів та 3800 тонн палива для підтримки армії.

Про це повідомляє прем'єр Бельгії Олександр де Кро, передає ТСН. 

Крім того, Брюссель направить 300 військовослужбовців для розміщення у складі Сил швидкого реагування НАТО на території Румунії.

18:15

Все більше країн закрило повітряні кордони для Росії.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Небо закрили: 

  • Великобританія;
  • Болгарія;
  • Польща;
  • Україна;
  • Естонія;
  • Чехія;
  • Латвія.

17:41

У Росії відключили Twitter, також є проблеми із зв'язком – соцмережі ледве працюють.

Про це користувачі інтернету в Москві повідомили у коментарі «Українській правді».

«Твіттер відключили. Facebook працює ледь-ледь. Швидкість інтернету дуже впала», – зазначила співрозмовниця.

17:17

Дочка голови Чечні, 23-річна Айшат Кадирова написала в Instagram, що ніхто не хоче війни в Україні.

Про це пише Українська правда з посиланням на Ехо Москви та Instagram Кадирової.

Дівчина попросила людей зберігати людське обличчя на тлі війни в Україні.

 

«Я заблокувала 40 акаунтів, які бажають смерті мені та моїй родині! Друзі, НІХТО не радий цій війні!» – написала Кадирова.

Також дочка чеченського лідера попросила перестати розповсюджувати фейкову інформацію, а натомість «мовчки молитися і допомагати всім, кому ми можемо допомогти, кого можемо підтримати».

25 лютого донька прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова Єлизавета Пєскова опублікувала у своєму Instagram пост зі словами «Ні війні», але менше, ніж через годину видалила його.

16:20

Королівська родина Великої Британії вкрай рідко дозволяє собі будь-які коментарі на політичні теми. Зробити виняток та порушити цей нейтралітет вирішили принц Вільям та його дружина Кейт Міддлтон.

У Twitter вони висловили підтримку народові та президентові України на тлі війни з Росією, пише Українська правда.

«У жовтні 2020 року ми мали честь зустрітися з президентом Зеленським та першою леді і дізнатися про їхню надію та оптимізм щодо майбутнього України. Сьогодні ми – разом із президентом та всіма людьми України, які хоробро б'ються за це майбутнє», – заявили герцог та герцогиня Кембриджські.

15:47

Туреччина закриває Босфорський прохід (Чорне море) для російських військових кораблів. Про це повідомив президент Зеленський.

***

15:16

Німеччина підтримує відключення Росії від SWIFT.

Про це повідомляє РадіоСвобода.

***

14:26

Угорщина підтримує відключення Росії від SWIFT. Про це заявив прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

Рішення про відключення Росії від глобальної платіжної системи планують прийняти протягом кількох днів.

***

13:13

Нідерланди нададуть Україні зенітні ракети Stinger для захисту від повітряних атак.

Чехія вирішила надіслати Україні кулемети, снайперські гвинтівки, стрілецьке озброєння на 7,6 мільйонів євро. Міністерство оборони планує негайно відправити все в будь яке місце обране Україною. 

Також Естонія надасть Україні додаткову військову допомогу у вигляді протитанкових ракет Javelin та зенітних боєприпасів.

Повідомляє Суспільне.

***

12:55

Болгарія з суботи 26 лютого закрила небо для усіх рейсів, здійснюваних російськими компаніями. Як повідомляє Reuters, про це увечері 25 лютого повідомило міністерство транспорту Болгарії.

Раніше таке  рішення прийняли Польща та Чехія.

10:18

Джо Байден підписав меморандум про негайне виділення Україні 600 мільйонів доларів: 250 мільйонів на загальну допомогу і 350 мільйонів на військову.

Про це повідомляє журналіст Остап Ярич

Також Білий дім звернувся до Конгресу про згоду на виділення 6,4 мільярдів доларів на підтримку України — з них 3,5 мільярдів на оборону.

9:04

Союз європейських футбольних асоціацій шукає варіанти припинення свого давнього партнерства із російським «Газпромом» після вторгнення Володимира Путіна в Україну.

Про це повідомляє Економічна правда зпосиланням на Financial Times.

Керівний орган європейського футболу звернувся за юридичною консультацією щодо розірвання контракту, за словами людини, знайомої із ситуацією.

Голосування за розірвання контракту не проводилося на екстреній нараді, скликаній у п'ятницю президентом УЄФА Олександром Чеферіном, хоча УЄФА має намір провести майбутні зустрічі для обговорення партнерства.

За словами джерела, логотип «Газпрому» більше не відображатиметься, коли наступного місяця відновляться матчі Ліги чемпіонів. 

Партнерство «Газпрому» з УЄФА розпочалося у 2012 році. За оцінкою дослідницької групи SportBusiness Sponsorship, угода приносила УЄФА близько 40 мільйонів євро за сезон з 2018 по 2021 рік. «Газпром» від коментарів відмовився.

Раніше УЄФА перенесла фінал Ліги чемпіонів із Санкт-Петербурга до Парижа після втручання президента Франції Еммануеля Макрона. Він підтвердив, що стадіон «Стад де Франс» у Парижі тепер прийматиме захід 28 травня.

Також у п'ятницю «Манчестер Юнайтед» припинив партнерство з російською авіакомпанією «Аерофлот».

Німецький футбольний клуб FC Schalke 04 заявив у четвер, що прибере логотип «Газпрому» зі своїх футболок.

 

Формула-1, гоночна серія, що належить американській групі Liberty Media, у п'ятницю скасувала майбутню гонку в Росії, заявивши, що «неможливо провести Гран-прі Росії за нинішніх обставин».

8:30

Володимир Зеленський вранці 26 лютого провів перемовини з президентом Франції Емануелем Макроном, в Україну їде зброя і обладнання від партнерів.

Про це він розповів у твіттері.

«Новий день на дипломатичному фронті почали з розмови з Емануелем Макроном. До нас прямує зброя та обладнання від наших партнерів. Антивоєнна коаліція діє!» – написав Зеленський.

5:15

Влада Мікронезії, що знаходиться у Тихому океані, розірвала дипломатичні відносини з Росією через вторгнення її військ в Україну.

«Дипломатичні відносини між нашими двома країнами розірвані. Україна зазнала насильницького вторгнення з боку ФРф», – заявив президент Мікронезії Давид Пануело, висловлюючи солідарність з Києвом. 

04.00

Канада запроваджує персональні санкції проти Путіна. Обмеження також стосуватимуться міністра закордонних справ Сергія Лаврова та найближчого кола радників Путіна.

Про це повідомив прем’єр-міністр Джастін Трюдо під час брифінгу, присвяченого війні в Україні.

03.30

Адміністрація Байдена голосила нові обмеження проти топ-посадовців РФ, причетних до агресії проти України.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на сайт Білого дому.

Під американські санкції попадають два члени Ради національної безпеки РФ: міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валєрій Гєрасімов, йдеться у заяві Міністерства фінансів США.

«Казначейство раніше призначило санкції проти одинадцяти членів Ради безпеки Росії і продовжить накладати їх і проти інших російських чиновників, крім президента Росії Владіміра Путіна та міністра закордонних справ Сергєя Лаврова», – йдеться у заяві.

Казахстан відхвилив прохання Росії приєднатися до наступу на Україну.

Ми вітаємо відмову Казахстану направити свої війська для участі у війні РФ в Україну, – йдеться у повідомленні РНБ.

03.00

Адміністрація Байдена голосила нові обмеження проти топ-посадовців РФ, причетних до агресії проти України.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на сайт Білого дому.

Під американські санкції попадають два члени Ради національної безпеки РФ: міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валєрій Гєрасімов, йдеться у заяві Міністерства фінансів США.

«Казначейство раніше призначило санкції проти одинадцяти членів Ради безпеки Росії і продовжить накладати їх і проти інших російських чиновників, крім президента Росії Владіміра Путіна та міністра закордонних справ Сергєя Лаврова», – йдеться у заяві.

02:37

Білий дім запросив у Конгресу США понад шість мільярдів доларів через напад Росії.  Зокрема 2,9 мільярди доларів для України, країн Балтії, Польщі та інших сусідів України буде використано для гуманітарної допомоги, продовольчої допомоги, допомоги біженцям, а також для енергетичної та економічної стабілізації. Ще 3,5 мільярди доларів нададуть Міноборони США, аби відреагувати на російське вторгнення. Про це пише Українська правда.

 

***

Слідом за Євросоюзом, Британією та Канадою у США запровадили санкції проти Путіна, Лаврова, Шойгу, начальника Генерального штабу ЗС РФ Герасимова та інших росіян. Пише НВ.

***

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про запровадження санкцій проти президента Росії Володимира Путіна та російського міністра закордонних справ, Лаврова. Пише Суспільне.

***

01:05

Євросоюз заборонив експорт в Росію технологій для нафтової галузі.

***

00:58

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон звернувся російською мовою до росіян із закликом зупинити війну.

***

00:54

Хакери Anonymous зламали Міноборони РФ і оприлюднили базу даних з телефонами, поштами та іменами його співпробітників.

***

00:50

Франція підтримала відключення Росії від системи SWIFT і запровадження санкцій проти Путіна, – Зеленський.

***

00:30

Клуб найбагатших країн світурозірвав відносини з Росією.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка обєднує 37 країн із високим рівнем достатку та людського потенціалу, оголосила про розрив співпраці з Росією. Про це йдеться в заяві Ради ОЕСР.

«Рада вирішила посилити підтримку демократично обраному уряду України», – йдеться в повідомленні.

25 лютого

23:44

Google повідомив, що видалив на Youtube сотні каналів та тисячі відео пропагандистів за останні кілька днів на тлі подій в Україні.

*** 

23:35

Європейський футбольний союз бойкотує Росію.

Про це пише 24 канал.

УЄФА ухвалив рішення перенести фінальний матч Ліги чемпіонів-2021/22 з Санкт-Петербурга до Парижа. Причина – вторгнення російських військ на територію України.

Окрім того, організація консультується щодо розірвання спонсорської угоди Євро-2024 та Євро-2028, Ліги Чемпіонів-2024. 

Також із футболок німецького Шальке зникне напис «Газпром». А Манчестер Юнайтед припинив співпрацю з російським Аерофлотом.

23:00

Попри те, що Грузія відмовилась доєднатись до санкцій проти Кремля, тисячі грузинів у Тбілісі та інших містах вийшли на підтримку народу України.

Нагадаємо: премєр-міністр Грузії Іраклій Гарибашвілі заявив, що Грузія не доєднається до фінансових і економічних санкцій, бо це буцімто нашкодить країні і її жителям.

***

Audi, Volkswagen, Porsche, Chevrolet почали відмовлятися від постачання автомобілів до Росії. Найбільші світові виробники автомобілів зупиняють відвантаження автомобілів на адресу російських дилерських підприємств із 24 лютого.

Про це пише УП.

Автомобілі Audi, що пройшли російську митницю та заплановані до відвантаження зі складу імпортера, будуть відправлені на адресу дилерських центрів за раніше сформованими документами. Про відновлення відвантажень та цінові умови Audi збирається поінформувати клієнтів додатково.

Подібний лист також надійшов від американського концерну General Motors (продає автомобілі Chevrolet у Росії), розповіли джерела в лізингових компаніях.

Повідомлення подібного змісту очікуються також від Volkswagen та чеської Skoda. Інше джерело каже, що завершила відвантаження і британська Land Rover, і потраплять на російський ринок тільки ті автомобілі, які на 24 лютого були вже в дорозі.

Аналогічна ситуація з німецьким брендом Porsche.

***

В Україну прибула допомога з Польщі – колона з боєприпасами. Про це повідомив міністр оборони Маріуш Блащак. Пише НВ.

20:31

Колона з боєприпасами, які Польща передала Україні, дісталась місця призначення.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

«Ми підтримуємо українців, ми солідарні і рішуче виступаємо проти російської агресії», – написав Блащак у своєму Твіттері.

20:27

Чехія слідом за Польщею закриває небо для російських авіакомпаній. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

20:23

Італія підтримує відключення Росії від SWIFT. Про це повідомляє Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, – пише НВ.

20:04

У Пентагоні заявляють, що війська Росії сповільнились у вторгенні й не просуваються так швидко, як раніше оцінювала їхні можливості розвідка США. Британська розвідка подає схожі дані: «Росіяни зіткнулись з більшим опором, ніж вони очікували».

Про це повідомив журналіст Голосу Америки Остап Яриш.

19:55

Сили швидкого реагування НАТО приведені у бойову готовність, — повідомив експосол США в РФ Майкл Макфол.

18:51

Європейський мовний союз (EBU) оголосив, що жодна російська група не братиме участі у конкурсі пісні Євробачення у 2022 році.

Про це пише Українська правда з посиланням на сайт Євробачення.

У відомстві зазначили, що у зв'язку з нападом Росії на Україну, участь РФ у Євробаченні завдасть шкоди конкурсу.

Перед рішенням були широкі консультації.

«Ми, як і раніше, віддані захисту цінностей культурного конкурсу, який сприяє міжнародному обміну та взаєморозумінню, об'єднує аудиторію, прославляє різноманітність через музику та об'єднує Європу на одній сцені», – йдеться у повідомленні.

18:33

Запроваджені кроки вже зараз наносять конкретний економічний удар по Росії та починають опускати перед нею залізну завісу.

Про це повідомляє Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише УП. 

Санкції та допомога на повномасштабне вторгнення Росії:

18:19

Понад 500 тисяч росіян підписали петицію, яку запустив правозахисник Лев Пономарьов з вимогою зупинити війну з Україною.

Про це пише Новая газета

«Вимагаємо негайного припинення вогню з боку Збройних сил Росії та їх негайного виведення з території суверенної держави Україна. Вважаємо військовими злочинцями всіх, хто ухвалював рішення про початок бойових дій на сході України, санкціонував агресивну та таку, що виправдовує війну, пропаганду в російських медіа, залежних від влади», – йдеться у звернені.

Також Пономарьов оголосив про початок формування антивоєнного руху в Росії та підтримки будь-яких мирних форм антивоєнного протесту та закликав виступити проти війни всіх розсудливих людей в Росії.

17:12

Рада Європи зупиняє членство Росії в організації

Спільний комітет Ради Європи, що об’єднує керівництво ПАРЄ, представників держав-членів та генерального секретаря організації, рекомендує застосувати щодо Росії виключну процедуру, що веде до виключення цієї держави з РЄ.

Про це заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс на пресконференції у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Європейської правди.

Тіні Кокс заявив, що під час засідання Спільного комітету був консенсус щодо рішення, яке має бути офіційно ухвалене пізніше у п’ятницю.

«Я давно в ПАРЄ, і вперше бачу таку єдність на всіх рівнях. Рішення за Комітетом міністрів, але в розумінні, що (очікуване рішення) це стаття 8 – призупинення участі РФ у всіх органах Ради Європи», – пояснив Тіні Кокс.

Формально це рішення має ухвалити Комітет міністрів РЄ, засідання якого відбудеться надвечір, однак Кокс кілька разів наголосив, що наразі розглядається лише один варіант дій. 

«Розпочавши війну проти України, Росія дала відповідь, що вона не може бути частиною нашої організації», – заявив Кокс, відповідаючи на запитання «Європейської правди».

Варто зауважити, що Тіні Кокса вважають одним з найбільш проросійських членів ПАРЄ, досі він системно захищав інтереси РФ в усіх ситуаціях, зокрема, був адвокатом зняття санкцій з РФ у ПАРЄ у 2019 році, однак цього разу він висловлювався з абсолютною категоричністю про неприпустимість дій РФ та про її несумісність з принципами організації.

У березні планують провести термінову позачергову сесію ПАРЄ через події в Україні, представників Росії на неї вже не допустять.

«Якщо КМРЄ ухвалить рішення про те, щоби призупинити членство, це означатиме, що РФ не зможе брати участь в усій діяльності організації... Не можна так порушити фундаментальні принципи Ради Європи і далі продовжувати працювати у ній», – заявив Кокс.

25 лютого 15:39

Польща опівночі закриває своє небо для російських авіакомпаній.

Про це повідомили в уряді, пише ТСН.

25 лютого 15:35

Євросоюз збирається заморозити активи президента РФ Володимира Путіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова в рамках санкційного пакету, який буде схвалено у п’ятницю.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на три обізнані джерела, передає НВ

Міністри закордонних справ країн ЄС планують затвердити низку санкцій сьогодні вдень. Він включатиме також низку заходів проти російських банків та промисловості, повідомили джерела.

Однак на Путіна і Лаврова не поширюватиметься заборона на в'їзд до країн ЄС, що підкреслює готовність ЄС залишити відкритими символічні дипломатичні можливості.

Питання про заморожування активів Путіна і Лавров обговорювалося лідерами ЄС пізно ввечері в четвер, і багато хто з них висловився за цю ідею.

25 лютого 05:30

НАТО скликає екстрений саміт щодо ситуації в Україні сьогодні о 16:00 за київським часом

Тайвань оголосив про санкції проти РФ

Тайвань запровадить економічні санкції проти РФ у зв’язку із її вторгненням в Україну, заявило у п’ятницю міністерство закордонних справ острова.

«Щоб змусити московії припинити військову агресію проти України і якнайшвидше відновити мирний діалог між усіма зацікавленими сторонами, уряд Китайської Республіки (Тайвань) оголошує про приєднання до міжнародних економічних санкцій проти Росії», – йдеться у повідомленні.

25 лютого 04:00

Другий пакет санкцій від ЄС торкнеться 70% російського банківського ринку та ключових державних компаній (з оборонного сектору також). ЄС заборонить продавати усі літаки та обладнання російським авіакомпаніям. Про це заявила Урсула фон дер Ляйен, президентка Єврокомісії.

На спільному брифінгу президент Франції Емануель Макрон пообіцяв надати Україні військову техніку та фінансову допомогу на 300 мільйонів євро.

Канада заявила про запровадження додаткових санкцій щодо Росії через напад РФ на Україну. «Нові поправки накладають обмеження на 31 особу, які є ключовими членами найближчого оточення президента Путіна, його близьких та членів сімей деяких осіб, на яких вже накладено санкції Канади, та 27 ключових фінансових установ», — наголошується в заяві.

17:15

Президент США Джо Байден опівдні за східноамериканським часом (о 19 за Києвом) зробить заяву, під час якої оголосить про нові санкції проти російської держави.

Про це «Європейській правді» розповіло поінформоване американське джерело.

Брифінг має відбутися після засідання  Ради нацбезпеки. Як повідомив співрозмовник, президент США має вийти до преси у тому числі для оголошення санкційних рішень

«Як ми казали, Союзники по НАТО та наші партнери накладуть серйозні санкції проти Росії як наслідок цього нападу. Лідери G7 матимуть зустріч для координації цього. Путін обрав наперед сплановану ним війну, яка принесе катастрофічні втрати життів та страждання людей», – розповів співрозмовник.

«Лише Росія відповідальна за смерті та руйнування, які принесе цей напад», – запевнив представник США.

«Також (Байден оголосить, що -ЄП) США нададуть Україні додаткову зброю для самозахисту», – повідомив дипломат

15:03

Президент Європейської Ради Шарль Мішель звернувся до білорусів.

«У вас є вибір, щоб запобігти агресії проти сусідів України. Ви також можете виступити проти та підтримати Україну».

Передає партнер Район.in.ua EURORADIO.

14:00

Відбулося екстрене засідання Північноатлантичної ради – керівного органу НАТО – через російську агресію проти України.

Про це йдеться у заяві Альянсу, що є в розпорядження «Європейської правди».

НАТО підтвердив, що вважає російську агресіє неспровокованою та безпідставною, а також що вона є грубим порушенням міжнародного права, включно із Хартією ООН, Гельсинським заключним актом тощо. 

«Це – акт агресії проти незалежної мирної країни», – йдеться у заяві Альянсу.

«Ми засуджуємо жахливу російську атаку у найсильнішій формі... Наші думки – із вбитими та пораненими, а також із людьми України. Ми також засуджуємо Білорусь, яка зробила цей напад можливим», – заявив Альянс.

«Ми підтримуємо українців, демократично обраного президента, парламент та уряд. Ми завжди будемо зберігати повну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України у її міжнародно-визнаних кордонах, включаючи територіальні води», – йдеться у рішенні.

Також держави Альянсу підтвердили твердий намір виконувати своє зобов’язання із захисту інших членів НАТО у відповідності до статті 5 Вашингтонського договору.

13:11

Друзі Путіна у ЄС також засуджують напад РФ на Україну.

Після військової агресії Росії проти України навіть політичні сили та окремі політики, яких зазвичай називають «друзями Путіна», виступили з засудженням його дій. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на європейські ЗМІ і заяви політиків.

Зокрема, напад Росії на Україну засудила право популістська «Альтернатива для Німеччини» (AfD). Лідери фракції AfD у Бундестазі Аліса Вайдель і Тіно Хрупалла, який також є лідером партії, заявили в четвер, що напад нічим не виправданий.

«Росія повинна негайно припинити бойові дії та вивести свої війська з України», – заявили в партії. 

Міждержавні конфлікти можна вирішувати лише за столом переговорів, йдеться у спільній заяві.

Проросійський президент Чехії Мілош Земан взагалі вперше за останні вісім років виступив із засудженням агресії РФ.

«Цим актом Росія чинить злочин проти миру. Я сказав кілька днів тому, що росіяни не божевільні і що вони не нападуть на Україну. Визнаю, що я помилився», –заявив він у телезверненні.

«Я глибоко вражений військовим нападом Російської Федерації на Україну, який почався вночі», – сказав президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс, якого вважають відкритим «агентом Кремля». 

«Я закликаю Російську Федерацію негайно припинити військові дії та вивести свої сили з України. Ця атака є явним порушенням принципів і цінностей, які відстоюють Рада Європи та її держави-члени. Це вимагає жорсткої та консолідованої реакції нашої Організації», – наголосив він.

 

У зв’язку з цим він скликає термінове засідання Спільного комітету між Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю Ради Європи для координації узгодженої реакції на цю «безпрецедентну кризу в Європі».

Французька ультраправа націоналістка Марін Лепен, чия партія офіційно отримувала фінансування з Росії, наразі не робила офіційних заяв. Натомість вона погодилася не приходити на передвиборче телешоу Élysée 2022 у четвер – ефірний час віддадуть спецвипуску про Україну.

Команда ультраправого кандидата Еріка Земмура, який закликав погодитись «ніколи не приймати Україну в НАТО, зазначила, що «беззастережно засуджує російське військове вторгнення, яке почалося минулої ночі в Україні».

11:35

У Євросоюзі планують ввести «пекельні санкції» щодо Росії. 

У четвер лідери Європейського Союзу зберуться на позачерговий саміт, щоби затвердити санкції проти РФ. Про це розповіла у Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє «Європейська правда».

За її словами, Євросоюз усвідомлює, що йдеться не лише про російсько-українську війну, а про значно масштабнішу агресію.

«Ціль Росії – не тільки Донбас, не тільки Україна. Росія атакує стабільність в Європі та весь світовий міжнародний порядок. Тому пізніше сьогодні ми представимо на затвердження лідерів держав ЄС масштабні санкції», – пояснила Урсула фон дер Ляєн.

Частина санкцій є подібною до тих заходів, які ЄС вже вживав раніше, але вони тепер охоплять більшу частину економіки РФ.

«У цих санкціях ми вдаримо по стратегічних галузях російської економіки, заблокуємо доступ до технологій та ринків, які для Росії є ключовими. Ми послабимо основу економіки РФ та її здатність модернізуватися», – пояснила президентка.

Крім того, зі слів фон дер Ляєн випливає, що ЄС має намір централізовано заблокувати державні активи Росії за кордоном. 

«На додаток, ми заморозимо російські активи у ЄС та зупинимо доступ російських банків на фінансові ринки», – заявила вона, не уточнивши, утім, чи йдеться про арешт суверенних активів, чи тих, що належать держпідприємствам.

Президентка ЄК наголосила, що це буде координованим рішенням ЄС США, Канади, Британії, Японії, Австралії тощо

«Ми знаємо, що мільйони росіян не хочуть війни. Але Путін ставить під ризик майбутнє народу Росії», - додала вона, наголосивши, що ЄС продовжить активно підтримувати Україну, у тому числі фінансово, для опору російській агресії.

8:57

Керівники Європейської ради та Єврокомісії Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн уранці в четвер оприлюднили спільну заяву на підтримку України.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Ми жорстко засуджуємо необґрунтований напад Росії на Україну. У ці темні часи наші думки з Україною, із невинними жінками, чоловіками та дітьми, що стикнулися з цим непровокованим нападом і нині бояться за свої життя. Кремль за це відповість», – йдеться у заяві лідерів ЄС.

ЄС планує накласти на Росію нові санкції через новий відкритий напад із ракетною атакою по містах, що розпочався у четвер вранці.

***

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ зупинити Путіна, який почав в Україні загарбницьку війну.

Звернення Кулеба опублікував у своєму твіттері вранці 24 лютого.

«Путін розпочав повномасштабну війну проти України. Тривають удари по мирних українських містах. Це загарбницька війна. Україна буде захищатися та переможе. Світ може і має зупинити Путіна. Час діяти – просто зараз», – написав Кулеба.

***

В Україну прибула допомога з Польщі – колона з боєприпасами. Про це повідомив міністр оборони Маріуш Блащак. Пише НВ.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024