стрічка

Хроніка фейкової евакуації на Донбасі: провокації, залякування і «братський» прийом у Ростові

23 Лютого 2022, 23:58
Хроніка фейкової евакуації на Донбасі 1484
Хроніка фейкової евакуації на Донбасі

На Донбасі 17 лютого у зоні проведення ООС почалося серйозне загострення. Практично по всій лінії зіткнення бойовики обстрілювали позиції українських військових і мирне населення у прифронтових містах. Під артилерійський вогонь потрапив навіть дитсадок у Станиці Луганській.

Водночас телеграм-канали терористів почали розганяти фейкову інформацію про нібито обстріли окупованих територій та «підготовку ЗСУ до наступу на Донбасі». Після «накачки» інформаційного простору і залякувань жителів тимчасово окупованих територій не забарився і результат – 18 лютого самопроголошений «глава ДНР» Денис Пушилін оголосив, що жителів окупованих бойовиками територій масово евакуюють до Ростовської області РФ.

«Евакуація» виявилась не менш бездарною, ніж інфовкиди від російсько-терористичних військ і перетворилась на чистий сюр. Фактчекери проєкту «БезБрехні» прослідкували, як відбувалася фейкова евакуація і що їй передувало.

Провокації кривавих «воєнкорів»

18 лютого з’явилася інформація, що російські «воєнкори» хочуть інсценувати обстріли на Донбасі, щоб звинуватити ЗСУ. Один із перших фейків оприлюднив пропагандист Семен Пегов. Вранці 18 лютого о 7:34 він опублікував відео, на якому начебто показано обстріл у районі Донецького аеропорту ЗСУ.

О 8:09 так званий військовий кореспондент вже показав репортаж з місця подій, однак навіть не зміг пояснити, якого калібру була міна. З’ясувалося, що і репортаж, і обстріл – це фейк. Про це розповів у своєму Telegram одеський журналіст Олексій Коваленко.

На відео Семен Пегов «спалився», показавши електричний стовп, нібито пошкоджений міною. Однак характер пошкоджень говорив про те, що на стовпі була розміщена вибухівка, пізніше приведена в дію. Таким був «сценарій», який не витримав мінімальної перевірки і став черговим бездарним ФЕЙКОМ.

Заяви ватажків «ЛНР» і «ДНР» і реакція України

Того ж таки 18 лютого ватажки угрупувань «ЛНР» та «ДНР» оприлюднили заяви про евакуацію жителів підконтрольних їм територій з 20:00. Першим про це у своєму відеозверненні, опублікованому о 15:00 за київським часом, повідомив самопроголошений «глава ДНР» Денис Пушилін.

Він сказав чергову брехню про те, що Україна готується до «силового захоплення Донбасу» і що у зв’язку з цим організовується масовий централізований виїзд населення ОРДЛО в РФ. І що людей начебто чекають у Ростовській області й «забезпечать всім необхідним».

Того ж дня, 18 лютого, вслід за «колегою» виступив ватажок угрупування «ЛНР» Леонід Пасічник. Він закликав жителів виїхати до Росії, а підлеглих закликав допомогти людям дістатися до пунктів пропуску. Відповідну заяву опублікували на головному інформаційному ресурсі бойовиків.

Після публікації цих заяв сталося одразу два фейли. По-перше, як з’ясували дослідники з групи розслідувачів Bellingcat, Пушилін і Пасічник записали свої відеозвернення ще 16 лютого, тобто до початку нової ескалації конфлікту, яка розпочалася 17 лютого і триває дотепер, і до того, як за версією РВ «Україна почала атаку». Такі висновки дослідники зробили на підставі аналізу метаданих роликів. Цікаво, що як виявив активіст Сергій Стерненко, заяви підконтрольні Кремлю терористи записали за дві доби до початку евакуації й зберігали в теці «Бросок мангуста». «Звучить як назва спецоперації – припустив Стерненко.

По-друге, після заяв ватажків «ЛНР» та «ДНР» прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що не має інформації про те, що відбувається в самопроголошеній ДНР, де почалася евакуація місцевих жителів до Росії. Тобто рішення про евакуацію явно не було погоджене із офіційними представниками РФ. Як, відповідно, і не була підготовлена інфраструктура для прийняття біженців (як виявиться згодом).

Новини про те, що жителів ОРДЛО готують до евакуації через «наступ України», прокоментував 18 лютого о 15:35 у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ми категорично спростовуємо повідомлення російської пропаганди щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких диверсій на хімічному виробництві. Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі. Ми цілковито віддані виключно дипломатичному врегулюванню», – йдеться у дописі.

Речник українського МЗС Олег Ніколенко о 18:20 додав: «Українські громадяни мешкають по обидва боки лінії розмежування. Їхній мир, безпека та добробут є абсолютним пріоритетом для Української держави».

«Велике переселення народів»

Після оприлюднення заяв Пушиліна і Пасічника 18 лютого на вулицях тимчасово окупованих Донецька і Луганська залунали сирени цивільної оборони. Оголосили, що в першу чергу в РФ вивозять жінок, дітей і людей похилого віку. Чоловікам 18-55 років заборонили покидати територію «республік». Виняток – ті, хто у власних авто вивозитиме родини. У «ЛНР» 18 лютого розклеїли листівки з інформацією, що з 16:00 чоловікам, які народилися з 1967 по 2004 рік, заборонений виїзд. У МНС «ДНР» повідомили, що евакуювати планують близько 700 тисяч жителів. Але те, що сталося потім, схоже на якусь паралельну реальність, або погано зрежисований фільм.

У місцевих Telegram-каналах після 16:00 почали з’являтися інструкції та «Места сбора и посадки населения для эвакуации». З’явилися величезні черги біля банкоматів і заправок.

О 17:13 у Telegram-каналі «Типичный Донецк» оприлюднили «перші кадри» евакуації населення у Донецьку. На відео – дитячий будинок №1 «Теремок». Директорка дитбудинку говорить, що до евакуації готують дітей і людей, які будуть їх супроводжувати. Але куди саме везтимуть – не сказали, що вже викликає підозру.

Ближче до вечора, о 18:18 стало відомо, що поблизу будівлі «уряду ДНР» вибухнув автомобіль. Його підірвали якраз в момент, коли з Донецька вирушив перший автобус із евакуйованими людьми. Схоже було, що окупанти вирішили ще більше розкрутити істерію з «наступом ЗСУ на Донбас», адже на місці «вибуху» одразу з’явився вищезгаданий кривавий «журналіст» Семен Пегов.

О 19:01 стало відомо, що окупанти мінують місця зберігання аміаку на заводі «Стирол», щоб звинуватити Україну в атаці на стратегічні об’єкти і виправдати можливе військове вторгнення. Про це повідомила група «Інформаційний спротив».

О 19:02 видання «РИА Новости» повідомило, що президент РФ Владімір Путін доручив уряду забезпечити виплату 10 тисяч рублів кожному біженцю, який прибуває в Ростовську область з Донбасу.

І власне, з 20:00 офіційно почався фільм під назвою «Евакуація мирного населення з Донбасу». Першу групу «евакуйованих» супроводжували представники російських ЗМІ. Окупанти публікували відео колон автобусів з людьми, що їдуть до Росії. Проте на одному з таких роликів журналісти побачили, що автобуси – напівпорожні. Це добре видно у машинах, де увімкнуте освітлення.

Зрозуміло, що багато мешканців просто-напросто відмовлялися їхати в Росію. До прикладу, за перші години після оголошення «евакуації» у «ДНР» з обіцяних 700 тисяч зібрали трохи більше тисячі людей. Вони й поїхали автобусами у супроводі знімальних груп російських пропагандистських каналів.

Надвечір 18 лютого у Луганську сталися два вибухи на газопроводі, після яких сталося сильне загоряння. Цю подію, яка очевидно сталася невипадково, підхопили росЗМІ, які почали нагнітати ще більшу паніку про «диверсію від України».

Станом на 6:30 19 лютого у МНС «ДНР» повідомили, що кількість евакуйованого населення становила 6 603 людини, з яких 2436 – діти.

Як зустрічали «біженців»?

У Росії шість областей оголосили режим надзвичайної ситуації через прибуття біженців: Ростовська, Воронезька, Курська, Пензенська, Саратовська і Волгоградська.

Першою біженців прийняла Ростовська область. Згодом ще 30 регіонів заявили про готовність розмістити у себе жителів Донбасу. Серед них – Сибір, Далекий Схід, Московська, Ленінградська області та інші. Основне навантаження з пропуску евакуйованих на територію Росії лягло на пункти Матвєєв Курган для жителів «ДНР» (Успенка з українського боку) та Донецьк для жителів «ЛНР» (Ізварино з українського боку).

Біженці розповідали про величезні затори на кордонах – до тисячі автомобілів. Пасажирів і автобусів, і автомобілів перевіряли на наявність чоловіків призовного віку.

Окупанти обіцяли, що людям організують «комфортні умови поселення», зокрема у Ростовській області, а по факту вже 19 лютого українські ЗМІ почали повідомляти, що біженців із Донбасу тримають в автобусах, або ж взагалі залишають напризволяще. Наприклад, понад 30 автобусів з жінками, дітьми і літніми людьми всю ніч простояли у селищі Червоний Десант Неклинівського району Ростовської області.

Жодних комфортних умов – лише знущання в ім’я гарної картинки для пропагандистів. Бо, як і було зрозуміло з самого початку – на Росії ніяк не готувалися до «радісного» прийому біженців.

Як повідомила 20 лютого уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, евакуйовані з Донбасу люди опинились у важких умовах. Жінки з дітьми і літні люди ночували в автобусах, а в місцях, куди їх привозили на заселення, вже не було місць. Інформацію підтвердили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Частина евакуйованих ночувала в наметах МНС Росії.

Після цих митарств, через два дні після «евакуації» люди, яких спочатку налякали «наступом ЗСУ» і вивезли до Росії, почали самостійно повертатися додому. Про це 20 лютого повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. І додав, що ці кілька тисяч людей окупанти вивезли показово.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024