стрічка

Озброєння та заяви світових лідерів: головне за 23 лютого

23 Лютого 2022, 22:05
Партія летальної зброї від Канади Російська загроза 2816
Партія летальної зброї від Канади

Протягом дня Район.in.ua збирає найважливіші новини, що стосуються російської агресії щодо України.

Картина дня змінюється дуже швидко, тож задля зручності читачів, найважливіше за 23 лютого публікуємо в одному матеріалі.

Публікація оновлюється згідно із зазначеним часом.

***

22:04

У Верховній Раді затвердили указ президента Володимира Зеленського про запровадження в Україні надзвичайного стану.

Відповідне рішення підтримали 335 народних депутатів.

Надзвичайний стан запровадили з 24 лютого терміном на 30 днів на всій території України, крім Донецької та Луганської областей. Там вже і так діє надзвичайний правовий режим.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що рішення зумовлене поточними загрозами та запевнив, що ситуація контрольована.

***

21:07

Президент США Джо Байден доручив запровадити санкції проти газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє пресслужба Білого дому, передає «НВ».

Байден заявив, що таке рішення було ухвалено через агресивні дії Росії щодо України.

«Сьогодні я доручив своїй адміністрації ввести санкції щодо Nord Stream 2 AG та її посадових осіб. Ці кроки є ще однією частиною нашого початкового траншу санкцій у відповідь на дії Росії в Україні», – заявив американський президент.

Байден також подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу за припинення сертифікації «Північного потоку-2».

«Своїми діями президент Путін дав світу непереборний стимул відмовитися від російського газу та перейти до інших видів енергії. Я хочу подякувати канцлеру Шольцу за його тісну співпрацю і незмінну прихильність до притягнення Росії до відповідальності за її дії», – підсумував Байден.

Він також нагадав, що США та союзники останнім часом працювали над тим, щоб дати «рішучу і єдину відповідь Росії».

***

20:13

Президента України попередили, що РФ з високою ймовірністю розпочне вторгнення протягом 48 годин, виходячи з даних розвідки США

Білий дім передав Володимиру Зеленському попередження розвідки про високу ймовірність вторгнення Росії протягом найближчих двох діб. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на Newsweek.

«Президент України попереджений, що Росія з високою ймовірністю розпочне вторгнення протягом 48 годин, виходячи з даних розвідки США. Крім того, повідомлення авіаспостерігачів вказують на те, що сьогодні вранці Росія порушила повітряний простір України, здійснивши нетривалий політ над Україною, можливо, розвідувальним літаком», – сказало джерело.

Джерело, близьке до Офісу Зеленського, також підтвердило виданню, що таке попередження було отримано, але відзначило, що це вже втретє за місяць, коли Київ отримує такі сповіщення.

***

19:41

Верховна Рада ухвалила закон, яким 23 мільярди гривень спрямували за напрямками оборони та безпеки України.

За відповідний документ проголосувало 345 депутатів, пише «Економічна правда».

Депутати підтримали доопрацьований комітетом законопроєкт №7012-д, який створили на базі п’яти альтернативних документів про фінансування армії.

Згідно з ухваленими змінами, видатки та доходи держбюджету збільшуються на 26,5 мільярда гривень.

З цієї суми 23 мільярди гривень виділять за напрямком безпеки й оборони: додаткові 16 мільярдів гривень отримає Міністерство оборони на збільшення зарплат військовим, територіальну оборону, програми розвитку та розробки сучасного озброєння.

Також 6 мільярдів гривень отримає Міністерство внутрішніх справ, 0,6 мільярда гривень – Головне управління розвідки. Ще 0,5 мільярда гривень спрямують на водопостачання у Донецькій області і 0,2 мільярда гривень – Донецькій та Луганській областям на усунення наслідків ескалації.

Крім того, Міністерству фінансів виділяють додаткові 3,1 мільярда гривень на обслуговування державного боргу.

Збільшити видатки дозволило перевиконання доходів бюджету за статтею зборів податку на додану вартість з товарів, ввезених в Україну. Крім того, до бюджету внесли грант від Євросоюзу у 90 мільйонів євро.

***

18:02

Президенти Литви і Польщі Гітанас Науседа і Анджей Дуда виступили за те, щоб Україна отримала статус країни-кандидата на членство в ЄС.

Про це йдеться у спільній декларації президентів Литви, Польщі та України, повідомляє «Європейська правда».

Президенти у найрішучіший спосіб засудили рішення Російської Федерації визнати квазіутворення на тимчасово окупованих територіях України – так звані «ЛНР» та «ДНР».

«Росія свідомо і в односторонньому порядку вийшла з Мінських домовленостей і відтак несе повну відповідальність за подальше погіршення безпекової ситуації на місцях», – йдеться у декларації.

Президенти Литви і Польщі заявили, що стоять на боці України, повністю схвалюють і підтримують її зусилля з вирішення російсько-українського конфлікту дипломатичним і мирним способом.

«Україна заслуговує на нашу найпотужнішу підтримку своїх європейських і євроатлантичних прагнень, що відповідає волевиявленню та вибору українського народу. Литва і Польща підтверджують свою підтримку європейської перспективи України згідно з відповідними спільними деклараціями від 18 березня і 3 травня 2021 року», – йдеться у декларації.

«Ми підкреслюємо, що, враховуючи прогрес в імплементації Угоди про асоціацію і внутрішніх реформ, а також нинішні безпекові виклики, Україна заслуговує на статус кандидата на членство в ЄС, і Литовська Республіка та Республіка Польща підтримуватимуть Україну в досягненні цієї мети», – наголосили президенти.

Також вони закликали міжнародну спільноту вжити рішучих і далекосяжних кроків у відповідь на ще один акт агресії, здійснений Росією проти суверенітету й територіальної цілісності України.

«Така відповідь має включати швидке запровадження потужного пакету санкцій проти Російської Федерації, включно із заходами, спрямованими на «Північний потік – 2», – йдеться у декларації.

«Ми закликаємо Росію до деескалації та відведення її збройних сил, розташованих на кордонах України і тимчасово окупованих територіях України, а також утриматися від вжиття будь-яких подальших військових дій», – наголосили президенти.

***

За одну добу фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» зібрав більше аніж за весь минулий рік – понад 20,5 мільйонів гривень.

Про це повідомив директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

«Україна чинитиме спротив! За одну добу фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» зібрав більше аніж за весь минулий рік! Ми отримали 18 510 транзакцій лише на благодійні рахунки! Такого не було ніколи в історії Фонду! Тисячі українців та небайдужих з усього світу об‘єднуються навколо спільного бажання зупинити головного світового терориста сучасності. І ми це зробимо!» – запевнив благодійник.

Він повідомив, що фонд реалізовує глобальні проєкти по зміцненню протиповітряної оборони, розгортанню територіальної оборони і розвитку ракетного потенціалу.

***

Сайти Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ зазнали чергової кібератаки.

Окрім того, хакерських атак зазнав особисто спікер парламенту Руслан Стефанчук. Про це він заявив на своїй сторінці у фейсбуці.

За словами високопосадовця, окрім власне офіційних державних сайтів, атаки зазнали він та члени його родини, була спроба заблокувати їхні банківські картки та зламати акаунти у мережі

***

14:53

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що впровадження надзвичайного стану не впливатиме на життя українців і роботу бізнесу.

Про це він заявив на засіданні Кабміну.

«Для того, аби посилити безпеку в усіх регіонах, посилити нашу готовність до можливої подальшої агресії, РНБО запропонувала запровадити надзвичайний стан і підписати президенту України відповідний указ, який буде діяти на всій території України. Це в першу чергу дозволить нашим військовим та правоохоронцям краще контролювати ситуацію. Ніяким особливим чином це не буде впливати на життя людей та роботу бізнесу», – сказав Шмигаль.

***

12:45

Рада національної безпеки та оборони вирішила запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, де вже діє надзвичайний правовий режим.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 23 лютого, передає «Українська правда».

Додатково це рішення має затвердити Верховна Рада.

Данілов пояснив, що обмеження, пов'язані з надзвичайним станом будуть варіюватися, залежно від регіону. Стосовно Донецької та Луганської областей секретар РНБО пояснив, що там вводити НС неможливо, але там і так діє окремий правовий режим, оскільки йдуть бойові дії.

Відповідаючи на запитання журналістів, Данілов уточнив, що надзвичайний стан запроваджується на 30 днів. За його словами, на житті більшості громадян, це ніяк не відобразиться.

«Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства, це може бути обмеження руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірка документів у фізичних осіб. Ці питання є превентивними, щоб в країні зберігався спокій, працювала економіка, для запобігання дестабілізації...», – додав Данілов.

***

11:30

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш заявив, що розміщені без дозволу України російські військові на території Донецької та Луганської не є миротворцями. 

Про це Гуттериш сказав у промові перед журналістами, пише «Українська правда».

«Мене турбує спотворення концепції миротворчості. Я пишаюся досягненнями миротворчих операцій ООН, під час яких так багато «Блакитних шоломів» пожертвували своїм життям, щоб захистити цивільне населення. Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не є неупередженими миротворцями. Вони – зовсім не миротворці», – сказав Антоніу Гутерриш.

Також він заявив, що визнання Росією двох псевдореспублік на сході України порушує суверенітет України і знищує Мінські угоди щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Посадовець наголосив, що ООН повністю підтримує суверенітет України і продовжує підтримувати народ України через гуманітарні операції та зусилля з прав людини.

Гуттериш закликав до негайного припинення вогню та відновлення верховенства права.

***

США направлять 800 американських військовослужбовців з Італії до країн Балтії для зміцнення східного флангу НАТО.

Про це заявив Пентагон після того, як президент США Джо Байден оголосив про розгортання додаткових військ у країнах Балтії, пише «Європейська правда».

Пентагон також заявив, що вісім винищувачів F-35 з Німеччини передислокують «у кілька районів операцій на східному фланзі НАТО».

США перекинуть 20 бойових вертольотів AH-64 з Німеччини до країн Балтії, а ще 12 – із Греції до Польщі.

Зараз у Європі на постійній або тимчасовій основі розміщено понад 90 000 військовослужбовців США.

«Ці додаткові війська будуть розгорнуті для заспокоєння наших союзників по НАТО, стримування потенційної агресії проти членів НАТО та навчання країн, що приймають військових», – сказав високопоставлений представник Міністерства оборони США.

***

Протягом попередньої доби на Донбасі зареєстрували 96 обстрілів з боку окупантів.

Про це повідомили у штабі ООС.

Уточнюють, що 81 обстріл здійснили з важкого озброєння. За добу один український військовий загинув від осколкових поранень, один поранений – у лікарні, ще п’ять – отримали бойове травмування.

***

В Україну прибула друга партія летальної зброї від Канади.

Про це повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд у Twitter.

«Сьогодні наші канадські збройні сили здійснили другу доставку летальної військової допомоги в Україну. Це нове вторгнення Росії абсолютно неприйнятне, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну, оскільки країна захищає свій суверенітет та незалежність», – заявила Ананд.

***

Японія запровадила санкції проти Росії.

Про це повідомив прем'єр-міністр Фуміо Кісіда, передає «Українська правда».

Мова йде про заборону випуску російських облігацій у Японії та заморожування активів деяких росіян.

Кісіда заявив, що дії Росії порушили суверенітет України, і закликав Росію повернутися до дипломатичних переговорів.

За його словами, Японія готова вжити додаткових кроків у разі погіршення ситуації.

***

У Білому домі заявили, що президент США Джо Байден не планує брати участь у саміті з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це повідомила прессекретарка американського президента Джен Псакі.

Також держсекретар США Ентоні Блінкен скасував зустріч з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим, що мала відбутися 24 лютого.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром