стрічка

Українці отримують дзвінки-погрози з окупованих територій

23 Лютого 2022, 16:52
У додатку Getcontact номери, з яких закликають до дезертирства, вже отримали інформативні теги 4913
У додатку Getcontact номери, з яких закликають до дезертирства, вже отримали інформативні теги

До редакції Район.in.ua звернулося відразу декілька читачів з інформацією, що вони отримують дзвінки з погрозами та закликами до дезертирства. 

Це – короткі записи голосових повідомлень російською мовою. Телефонують прикордонникам, діючим військовим і ветеранам, які в різні роки перебували в зоні проведення АТО-ООС. 

Такі інформаційно-психологічні атаки є елементами гібридної війни, яку веде Російська федерація проти України восьмий рік, а зараз веде політику ескалації у поєднанні з потужною хвилею дезінформації, про що радимо читати у розділі «Брехунець».

Наведемо декілька прикладів повідомлень, якими поділилися з редакцією співрозмовники.

«Если хочешь оставаться живым, ты сам в праве сделать свой выбор и избавиться от долгов. Вибирай свою большую родину, ждём тебя».

 «Защитник мы знаем что ты здесь не по своей воле, мы можем тебе помочь, если у тебя есть кредит мы поможем». 

«Просим вас сохранять спокойствие и не поддаваться панике. Держите дома запас воды, продуктов и топлива для авто. Скоро будут большие перемены. Рекомендуем пересмотреть свои взгляды».

У Волинському обласному управлінні СБУ підтвердили для Район.in.ua , що також фіксують таку інформацію від військовослужбовців, які раніше перебували в районі проведення ООС.  

«Оперативники  спецслужби  встановили, що дзвінки надходять з тимчасово окупованих територій Донецької області поблизу  лінії фронту, де в останні дні в її околицях збільшилася кількість обстрілів.  Не потрібно піддаватися на подібні провокації, а про дзвінки, смс, повідомлення в соцмережах повідомляти правоохоронним  органам», – наголосила речниця Волинського управління СБУ Іванна Поліщук.

Звертатися також можна через  цілодобові телефони довіри СБУ 0332244025, 0977911911.

ОНОВЛЕНО. Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm попередили про те, що в зоні бойових дій зараз активно діють російські комплекси РЕБ/РЕР та фахівці інформаційно-психологічних операцій, які не тільки проводять SMS-листування для впливу на українських військових, але і використовують спеціалізовані засоби та програми з надсиланням повідомлень з підміною номера телефону.

«Наприклад, якщо вам надсилають SMS-повідомлення, в якому програмно підставили номер телефону, на який ви дзвонили чи писали (командира підрозділу, бойового побратима, члена вашої родини, мами, дружини, і т.д.), то ваш смартфон чи звичайний стільниковий телефон буде показувати, нібито повідомлення надійшло від знайомої вам людини. Зміст повідомлення може бути маніпулятивний або такий, щоб спровокувати вас на певні дії.

При спробі передзвонити на вказаний номер (тобто людині, номер якої показує ваша телефонна книга на це SMS), можуть лунати гудки «зайнято» або «поза зоною досяжності», це щоб ви не одразу могли перевірити інформацію від відправника і почали ще більше нервувати. Будьте обережні, враховуйте, що російські окупанти діють дуже підступно та прагнуть вас дезорієнтувати», – йдеться у дописі.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024