стрічка

Через вітання рівненського нардепа «Російська община Волині» звернулася у поліцію

22 Лютого 2022, 20:28
Через вітання рівненського нардепа «Російська община Волині» звернулася у поліцію 209
Через вітання рівненського нардепа «Російська община Волині» звернулася у поліцію

В рівненському сегменті Instagram поширили інформацію про те, що «Російська община Волині» звернулася до поліції, аби народного депутата, який представляє Рівне у Верховній Раді, Дмитра Соломчука притягнули до відповідальності через нацизм та людиноненависництво. 

Причиною звернення стали біг-борди з фразою «Кохайтеся, рівнянки, та не з москалями», на яких парламентар вітає містян із Днем закоханих. Публікацію такого змісту, зокрема, опублікували у спільноті panda_pavlik із посиланням на особисту сторінку нардепа у Facebook.

Журналісти проєкту «Брехунець» перевірили, чи дійсно «Російська община Волині» просить притягнути рівненського нардепа до відповідальності, а також прослідкували витоки цієї організації.

ПЕРЕВІРКА

Дійсно, незадовго до Дня святого Валентина у Рівному з'явилися бігборди із зображенням Дмитра Соломчука та написом  «Кохайтеся, рівнянки, та не з москалями». У такий спосіб, перефразувавши вислів із поеми Тараса Шевченка «Катерина», народний депутат вирішив привітати місцевих жінок із Днем закоханих.

Дійсно, прогорнувши офіційні сторінки парламентаря у соціальних мережах, ми натрапили допис про те, що «Російська община Волині» звернулася до правоохоронних органів, аби ті надали правову оцінку такій «творчості» Соломчука, а також вжити необхідних заходів задля припинення публічного приниження етнічних росіян.

Лист підписаний старостою общини Олександром Кононовичем. Документ адресований генеральному прокурору, голові Верховної ради та міністру внутрішніх справ.

У листі зазначено, що розміщені по Рівному біг-борди містять русофобські написи, які принижують громадян України, які є етнічними росіянами. Вчинок нардепа автор заяви розцінює як такий, що виходить за грані людської моралі та державного діяча.

«Невже в Україні для народного депутата, слуги народу, немає більш нагальний державницьких, соціальних проблем, аніж приниження громадян України неукраїнського етнічного походження під час загрози збройного конфлікту – це виглядає як провокація», – обурюється автор заяви.

Як повідомили у відповідь на інформаційний запит наших журналістів у Департаменті захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України, 18 лютого 2022 року Рівненським районним управлінням поліції відомості, викладені у зверненні «Російської общини Волині» зареєстрували в єдиному обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення. Наразі триває перевірка.

Отже, інформація про звернення – ПРАВДА.

«Російська община Волині»: що це за організація

Організація «Російська община Волині» існує в регіоні з 1997 року. Її очолює один із братів-близнюків Кононовичів Олександр. Його брат Михайло керує громадською організацією «Сябри Волині». Чоловіки є комуністами. У своїх соцмережах вони публікують знімки на фоні зображення Леніна. Також на сторінці Олександра можна знайти чимало знімків антиукраїнського змісту, георгіївських стрічок.

У Луцьку брати відомі тим, що організовували різні провокативні акції. Зокрема, вони розстрілювали портрети Романа Шухевича та Степана Бандери, встановлювали пам’ятник Сталіну. Також Кононовичі виступали проти фестивалю українського духу «Бандерштат».

З початком бойових дій на Сході України Олександр та Михайло Кононовичі поширювали фейки про фашизм на Волині та викривлювали факти.

На сайті «Русский мир. Украина» досі є публікація про те, що коли в 2016 році представники місії ОБСЄ відвідували Волинську область, Олександр Кононович зустрівся з ними та поінформував спостерігачів про важку долю росіян та російськомовних громадян, які живуть в «націоналістичній Україні».

«В сучасній Україні стає нормою шовінізм, расова нетерпимість та ксенофобія. Свідченням тому є сотні тисяч біженців, зокрема й з Волині, де нема війни, але є націоналісти», – казав тоді Кононович.

Щоправда, куди саме втікали волинські біженці – чоловік не зазначив. Як, власне, й не надав конкретних прикладів «переслідувань» та «втеч».

Зазначимо, що тривалий час про близнюків-Кононовичів у Луцьку не було чути. Свою «активну громадську діяльність» чоловіки відновили порівняно нещодавно.

До слова, Олександр та Михайло внесені у базу «Миротворця» як антиукраїнські пропагандисти, сепаратисти та помічники окупантів.

ВИСНОВОК

Вітаючи своїй виборців із Днем закоханих, рівненський нардеп Дмитро Соломчук використав фразу, яка збурила «Російську общину Волині», й організація звернулася до правоохоронців через це біг-борд нардепа. Це – ПРАВДА!

***

 

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024